Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2003 z dne 18. 6. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2003 z dne 18. 6. 2003

Kazalo

2935. Uredba o internem natečaju za javne uslužbence v organih državne uprave, drugih državnih organih in v upravah lokalnih skupnosti, stran 6984.

Na podlagi petega odstavka 57. člena zakona o javnih uslužbencih (Uradni list RS, št. 56/02) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o internem natečaju za javne uslužbence
v organih državne uprave, drugih državnih
organih in v upravah lokalnih skupnosti
1. člen
(namen internega natečaja)
(1) Organ, ki želi zapolniti prosto delovno mesto, lahko izvede interni natečaj. Interni natečaj se izvaja z namenom, da se pred uvedbo postopka za novo zaposlitev omogoči zaposlenim javnim uslužbencem v organih državne uprave, drugih državnih organih in upravah lokalnih skupnosti, da pod enakimi pogoji kandidirajo za zasedbo prostega delovnega mesta, in s ciljem, da se med prijavljenimi kandidati za zasedbo prostega delovnega mesta izbere tistega kandidata, ki je najbolje strokovno usposobljen za opravljanje nalog na delovnem mestu.
(2) V uredbi uporabljeni izrazi predstojnik, vodja notranje organizacijske enote, kandidat za zasedbo prostega delovnega mesta in drugi izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
2. člen
(poseben dogovor)
(1) Državni organi in lokalne skupnosti sklenejo z Vlado Republike Slovenije poseben dogovor, na podlagi katerega se interni natečaj v organih državne uprave izvaja tako, da zajame tudi druge državne organe in uprave lokalnih skupnosti, in s katerim se podrobneje določi postopek izvedbe internega natečaja.
(2) Bistveni sestavini posebnega dogovora sta:
1. izjava o vključitvi v interni natečaj v organih državne uprave;
2. dostop do spletne strani, na kateri je objavljen interni natečaj.
3. člen
(postopek pred začetkom internega natečaja)
(1) O prostem delovnem mestu v organu se pisno seznani zaposlene javne uslužbence v tem organu z objavo obvestila o prostem delovnem mestu na oglasni deski organa ali na drugem primernem mestu (e-pošta, intranet, internet). Pisno obvestilo o prostem delovnem mestu mora vsebovati sestavine iz 3. do 11. točke prvega odstavka 6. člena te uredbe.
(2) Predstojnik oziroma vodja organizacijske enote na podlagi pisnih prijav oceni, ali je mogoče na prosto delovno mesto premestiti javnega uslužbenca iz istega organa. Ocena temelji na ocenah delovne uspešnosti in na oceni primernosti strokovne usposobljenosti javnega uslužbenca za opravljanje nalog na prostem delovnem mestu.
(3) Obvestilo o izbranem javnem uslužbencu se vroči izbranemu kandidatu. Neizbrane kandidate se v roku osmih dni od dne, ko je bila opravljena izbira, pisno obvesti o tem, da niso bili izbrani.
(4) Če se v roku, ki ga določi predstojnik in ki ne sme biti krajši od osmih dni od objave obvestila o prostem delovnem mestu, nihče od zaposlenih javnih uslužbencev v organu ne prijavi za zasedbo prostega delovnega mesta, oziroma če predstojnik oceni, da prostega delovnega mesta v organu ni mogoče zasesti s premestitvijo javnega uslužbenca iz istega organa, lahko predstojnik začne s postopkom internega natečaja za zasedbo prostega delovnega mesta s premestitvijo javnega uslužbenca iz drugega organa.
4. člen
(pogoji za izvedbo internega natečaja)
Za izvedbo internega natečaja morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:
1. da je zaposlitev v skladu s kadrovskim načrtom organa;
2. da je prosto delovno mesto določeno v sistemizaciji delovnih mest;
3. da so za zaposlitev zagotovljena finančna sredstva;
4. da po izvedbi postopka v skladu s prejšnjim členom predstojnik oceni, da prostega delovnega mesta v organu ni mogoče zasesti s premestitvijo javnega uslužbenca iz istega organa.
5. člen
(postopek za izvedbo internega natečaja)
Postopek za izvedbo internega natečaja obsega:
1. objavo internega natečaja;
2. izvedbo izbirnega postopka, če gre za uradniško delovno mesto oziroma predhodnega preizkusa usposobljenosti, če gre za strokovno-tehnično delovno mesto, za katero je predhodni preizkus usposobljenosti določen s sistemizacijo;
3. premestitev javnega uslužbenca iz drugega organa.
6. člen
(sestavine objave internega natečaja)
(1) Objava internega natečaja vsebuje naslednje sestavine:
1. navedbo organa, v katerem bo javni uslužbenec opravljal delo;
2. navedbo kraja opravljanja dela, če je to glede na naravo dela mogoče;
3. navedbo delovnega mesta oziroma položaja, na katerem bo javni uslužbenec opravljal delo;
4. navedbo naziva, v katerem bo uradnik izvrševal javne naloge in nazivov, v katerih se lahko opravlja delo na delovnem mestu;
5. navedbo o tem, ali gre za opravljanje dela za določen ali nedoločen čas;
6. navedbo pogojev za opravljanje dela;
7. navedbo dokazil o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela, ki morajo biti priloženi prijavi;
8. navedbo drugih znanj, veščin in sposobnosti, ki so potrebni za uspešno opravljanje dela;
9. navedbo drugih oblik preverjanja izpolnjevanja pogojev za opravljanje dela;
10. navedbo o poskusnem delu, če gre za uradniško delovno mesto oziroma strokovno-tehnično delovno mesto, za katero je poskusno delo določeno s sistemizacijo, oziroma navedbo o predhodnem preizkusu usposobljenosti, če gre za strokovno-tehnično delovno mesto, za katero je predhodni preizkus usposobljenosti določen s sistemizacijo;
11. navedbo roka in naslova za vlaganje prijav in roka za obveščanje o izbiri;
12. navedbo osebe, zadolžene za dajanje informacij o izvedbi internega natečaja.
(2) Rok za vlaganje prijav na interni natečaj ne sme biti krajši od osmih dni od dneva objave internega natečaja.
(3) Objava internega natečaja s sestavinami iz prvega odstavka tega člena in prijava kandidatov na interni natečaj poteka v elektronski obliki.
7. člen
(izbirni postopek)
Izbirni postopek za zasedbo uradniškega delovnega mesta se opravi s tistimi prijavljenimi kandidati, ki na podlagi predloženih dokazil izpolnjujejo natečajne pogoje.
Izbirni postopek se lahko opravi tudi z uradniki, ki imajo eno stopnjo nižji naziv od tistega, v katerem se opravlja delo na tem delovnem mestu, če so bili najmanj enkrat ocenjeni z oceno odlično, ter uradniki, ki imajo za dve stopnji nižji naziv, če so bili dvakrat ocenjeni z oceno odlično oziroma štirikrat z oceno najmanj dobro, in izpolnjujejo pogoj glede delovnih izkušenj.
(3) V izbirnem postopku se preverja usposobljenost kandidata na naslednje načine:
1. s preverjanjem dokazil, ki jih je predložil kandidat;
2. z ustnim razgovorom s kandidatom;
3. z ocenami delovne uspešnosti za pretekla obdobja iz kadrovske evidence organa, kjer je kandidat zaposlen;
4. s pisnim preizkusom usposobljenosti;
5. v drugi obliki.
(4) Predstojnik organa, v katerem bo javni uslužbenec opravljal delo, ima pravico pridobiti podatke o kandidatu iz kadrovske evidence organa, v katerem je kandidat zaposlen.
(5) Predstojnik organa ne sme zahtevati od kandidata, da predloži dokazila o podatkih, ki se vodijo v kadrovski ali drugi uradni evidenci.
8. člen
(izvajalci izbirnega postopka v internem natečaju)
Izbirni postopek v internem natečaju za zasedbo uradniškega delovnega mesta vodi predstojnik ali uradnik, ki ga predstojnik za to pooblasti. Predstojnik lahko za izvedbo izbirnega postopka imenuje tudi natečajno komisijo.
9. člen
(posebna natečajna komisija v internem natečaju
za položaje)
(1) Interni natečaj za položaje generalnih direktorjev, generalnih sekretarjev v ministrstvih, predstojnikov organov v sestavi ministrstev, predstojnikov vladnih služb in načelnikov upravnih enot izvaja posebna natečajna komisija, ki jo za vsak primer posebej imenuje uradniški svet.
(2) Za izvedbo internega natečaja iz prejšnjega odstavka posebna natečajna komisija uporablja določbe zakona o javnih uslužbencih, ki urejajo javni natečaj.
10. člen
(predhodni preizkus usposobljenosti)
(1) S kandidati za zasedbo strokovno-tehničnega delovnega mesta se lahko opravi predhodni preizkus usposobljenosti, če je tako določeno s sistemizacijo.
(2) Za predhodni preizkus usposobljenosti se smiselno uporabljajo določbe tretjega odstavka 7. člena in 8. člena te uredbe.
11. člen
(izbira kandidata)
(1) Za zasedbo prostega uradniškega delovnega mesta se izbere kandidat, glede katerega se v izbirnem postopku ugotovi, da se je izkazal kot najbolj strokovno usposobljen za opravljanje dela na prostem uradniškem delovnem mestu, pri čemer se za strokovno usposobljenost šteje strokovno znanje in druga znanja, veščine in sposobnosti, ki so potrebni za uspešno opravljanje dela.
(2) Če se v izbirnem postopku ugotovi, da se nihče od prijavljenih kandidatov ni izkazal za primernega za zasedbo prostega uradniškega delovnega mesta, se lahko interni natečaj ponovi, prijavljenim kandidatom pa se vroči obvestilo o neuspelem internem natečaju.
(3) Določili prejšnjih dveh odstavkov se smiselno uporabljata tudi v postopku izbire kandidata za zasedbo prostega strokovno-tehničnega delovnega mesta na podlagi predhodnega preizkusa usposobljenosti.
12. člen
(obvestilo o izbiri)
Obvestilo o izbranem javnem uslužbencu se vroči izbranemu kandidatu. Neizbrane kandidate se v roku osmih dni od dne, ko je bila opravljena izbira, pisno obvesti o tem, da niso bili izbrani.
13. člen
(postopek premestitve)
(1) Izbrani kandidat se premesti na delovno mesto, na katerega je bil izbran.
(2) Z izbranim kandidatom skleneta predstojnik organa, kjer je izbrani kandidat zaposlen, in predstojnik organa, kamor bo premeščen, aneks k pogodbi o zaposlitvi. Aneks k pogodbi o zaposlitvi velja tudi kot sporazum predstojnikov o premestitvi javnega uslužbenca. Aneks je lahko sklenjen z odložnim rokom, ki zagotavlja, da bo javni uslužbenec prenehal opravljati delo v organu tako, da ne bo ovirano normalno poslovanje.
(3) V primeru, da predstojnik organa, v katerem javni uslužbenec dela, ne soglaša s premestitvijo, se lahko predstojnik organa, ki je objavil interni natečaj, in javni uslužbenec, ki je bil izbran, dogovorita o sklenitvi delovnega razmerja po preteku odpovednega roka. Dogovor se sklene v pisni obliki in zavezuje organ, ki je objavil interni natečaj. Po preteku odpovednega roka se šteje, da je Vlada Republike Slovenije dala soglasje na premestitev javnega uslužbenca z dnem, ko sta javni uslužbenec in predstojnik organa, ki je objavil interni natečaj, podpisala aneks k pogodbi o zaposlitvi.
(4) Če je izbrani kandidat zaposlen v organu državne uprave ali drugem državnem organu, izbran pa je bil za zasedbo prostega delovnega mesta v upravi lokalne skupnosti ali če je izbrani kandidat zaposlen v upravi lokalne skupnosti, izbran pa je bil za zasedbo prostega delovnega mesta v organu državne uprave ali drugem državnem organu, se pogodba o zaposlitvi sporazumno razveže in se z izbranim kandidatom sklene nova pogodba o zaposlitvi.
14. člen
(začetek postopka za novo zaposlitev)
(1) Če se na prosto delovno mesto ne premesti javni uslužbenec iz drugega organa, predstojnik organa začne postopek za novo zaposlitev.
(2) Postopek za novo zaposlitev uradnika se izvede kot javni natečaj po postopku, določenem v zakonu, ki ureja položaj javnih uslužbencev, postopek za novo zaposlitev strokovno-tehničnega javnega uslužbenca pa po postopku, določenem s predpisi, ki urejajo delovna razmerja, in kolektivno pogodbo.
15. člen
(končna določba)
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne z dnem, ko se začne uporabljati zakon o javnih uslužbencih.
Ta uredba se uporablja vse do ureditve postopka internega natečaja s kolektivno pogodbo.
Št. 109-02/2003-3
Ljubljana, dne 12. junija 2003.
EVA 2003-1711-0008
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti