Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2003 z dne 5. 6. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2003 z dne 5. 6. 2003

Kazalo

2678. Pravilnik o registru pridelovalcev oljk in registru predelovalcev oljk, stran 6317.

Na podlagi 114. člena v zvezi s prvim odstavkom 104. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1 in 58/02 – ZMR-1) in v zvezi s 7. členom zakona o varstvu osebnih podatkov (Uradni list RS, št. 59/99, 57/01, 59/01 in 52/02 – ZDU-1) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o registru pridelovalcev oljk in registru predelovalcev oljk
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa način in postopek vpisa pridelovalcev oljk, pridelka oljk, oljčnega olja in olja iz oljčnih tropin v register pridelovalcev oljk (v nadaljnjem besedilu: register pridelovalcev), način in postopek vpisa predelovalcev oljk in podatkov o predelavi oljk in oljčnih tropin v register predelovalcev oljk (v nadaljnjem besedilu: register predelovalcev), način in postopek primerjave in povezovanja podatkov o oljčnikih oziroma posameznih oljkah iz registra pridelovalcev s podatki iz katastra dejanske rabe kmetijskih zemljišč, registra predelovalcev in evidence o finančnih podporah ter prenos posameznih opravil v zvezi z vodenjem registra pridelovalcev in registra predelovalcev.
2. člen
(pomen izrazov)
V tem pravilniku uporabljeni izrazi imajo naslednji pomen:
“Pridelovalec oljk“ je nosilec kmetijskega gospodarstva, ki ima na kmetijskem gospodarstvu, vpisanem v register kmetijskih gospodarstev, v uporabi oljčnike oziroma posamezne oljke (lastništvo oziroma zakup) in je vpisan v register pridelovalcev oljk.
“Predelovalec oljk“ je vsaka fizična ali pravna oseba, ki predeluje oljke in ki upravlja s prostori in kapacitetami za predelavo oljk v oljčno olje oziroma olje iz oljčnih tropin oziroma vsaka fizična ali pravna oseba, ki predeluje oljke in upravlja s prostori in kapacitetami za vlaganje oljk ter je vpisana v register predelovalcev.
“Oljka“ je drevo oljke (Olea europaea sativa Hoffm. in Link), lahko z več debli, ki so drugo od drugega, pri izrastišču iz tal, ločena manj kot dva metra in ki se, ne glede na stanje in starost, goji za pridelavo oljk.
“Oljčnik“ je strnjena površina kmetijskih zemljišč z eno identifikacijsko številko (O_MID), ki jo obdeluje en pridelovalec oljk, zasajena z oljkami, ki so med seboj oddaljene največ 20 metrov in ki obsega površino vsaj 0,01 ha.
“Posamezne oljke“ so oljke, ki jih obdeluje en pridelovalec oljk in niso oljčnik.
“Površina oljčnika“ je površina oljčnika, ki je dejansko zasajena z oljkami, povečana za širino oziroma dolžino največ dveh metrov od krošenj oljk zasajenih na zunanjih robovih oljčnika, ki je namenjena za obračališča in pomožne poti, nasipe ter druga pomožna zemljišča in ni del ceste v javni uporabi.
“Površina posamezne oljke“ je lahko največ 1 ar, pri čemer je za oljke posajene v medsebojni razdalji vsaj 20 metrov površina posamezne oljke zmeraj 1 ar. Površina posamezne oljke ne sme biti del ceste v javni uporabi.
I. REGISTER PRIDELOVALCEV OLJK
3. člen
(zavezanci za vpis v register pridelovalcev)
(1) V register pridelovalcev se vpišejo vsi nosilci kmetijskih gospodarstev, ki imajo na kmetijskem gospodarstvu v uporabi najmanj 0,1 ha površine oljčnikov oziroma posameznih oljk. V register pridelovalcev se vpišejo tudi nosilci kmetijskih gospodarstev, ki imajo v uporabi manj kot 0,1 ha oljčnikov oziroma posameznih oljk, če le-ti uveljavljajo kakršenkoli ukrep kmetijske politike.
(2) Če ima nosilec kmetijskega gospodarstva več kmetijskih gospodarstev, ki imajo v uporabi tudi oljčnike oziroma posamezne oljke, se v register pridelovalcev vpiše z eno vlogo za vsa kmetijska gospodarstva.
4. člen
(vzpostavitev in vodenje registra pridelovalcev)
(1) Register pridelovalcev vzpostavi in vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) na podlagi pisnih vlog nosilcev kmetijskih gospodarstev.
(2) Register pridelovalcev se vodi na enoten način, v računalniški, številčni in grafični obliki.
(3) Izpis iz registra pridelovalcev, ki velja kot potrdilo (v nadaljnjem besedilu: izpis iz registra pridelovalcev), izda ministrstvo, na podlagi pisne zahteve pridelovalca oljk ali organizacije proizvajalcev oljk, priznane v skladu s predpisom, ki ureja organizacije proizvajalcev za oljčno olje.
(4) Osebni podatki se posredujejo v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.
5. člen
(vsebina registra pridelovalcev)
(1) V registru pridelovalcev se vodijo številčni in grafični podatki iz priloge 1 in priloge 2, ki sta sestavni del tega pravilnika.
(2) V registru pridelovalcev se za posamezno letino pridelave oljk za posameznega pridelovalca oljk vodijo tudi podatki o dejanskem skupnem pridelku oljk, dejanskem pridelku oljk za predelavo v oljčno olje, dejanskem pridelku oljk za vlaganje in podatki o dejanskem pridelku oljčnega olja po kategorijah glede na vrsto tehnološkega postopka in vrsto kakovosti, oziroma proizvodnji olja iz oljčnih tropin.
(3) Podatki iz priloge 1 in priloge 2, ki se kot izvirni podatki vodijo v drugih zbirkah podatkov, se iz le-teh prevzamejo. Podatki iz prejšnjega odstavka se prevzamejo iz registra predelovalcev.
(4) Pri skupni predelavi oljk večih pridelovalcev oljk se pridelek oljčnega olja oziroma olja iz oljčnih tropin proporcionalno pripiše posameznemu pridelovalcu oljk tako, da se upošteva razmerje pridelka oljk v oljčnem olju oziroma olju iz oljčnih tropin in oljevitost posamezne sorte oljk.
6. člen
(vpis v register pridelovalcev in spreminjanje podatkov v registru pridelovalcev)
(1) Postopek za vpis v register pridelovalcev se začne na podlagi pisne vloge nosilca kmetijskega gospodarstva.
(2) V primeru spremembe podatkov iz priloge 1 in priloge 2, razen podatkov, ki se prevzamejo iz drugih zbirk podatkov, mora pridelovalec oljk, v roku trideset dni od dneva nastanka vsake spremembe, na ministrstvo sporočiti vsako spremembo. Pri zasaditvi novega oljčnika oziroma posamezne oljke prične teči ta rok z dnem, ko je oljčnik zasajen z oljkami oziroma, ko je posajena posamezna oljka.
7. člen
(vloga za vpis v register pridelovalcev)
(1) Vloga za vpis nosilca kmetijskega gospodarstva v register pridelovalcev obsega:
– izpolnjena obrazca iz priloge 1 in priloge 2;
– dokazilo o lastništvu zemljišča (izpisek iz zemljiške knjige, ki odraža veljavno stanje na dan oddaje vloge) ali zakupno pogodbo oziroma drug ustrezen pravni naslov, iz katerega izhaja, da nosilec kmetijskega gospodarstva uporablja zemljišče na katerem leži oljčnik oziroma posamezna oljka, ki ni v njegovi lasti, z lastnikovim soglasjem.
(2) Na podlagi izpolnjenih obrazcev iz priloge 1 in priloge 2 ter na podlagi dokazila o lastništvu zemljišča, ki jih nosilec kmetijskega gospodarstva pošlje na ministrstvo, ministrstvo pridelovalcu oljk izda začasno odločbo o vpisu v register pridelovalcev in mu pošlje izris digitalnega katastrskega načrta skupaj z digitalnim ortofoto načrtom z označenimi katastrskimi parcelami na katerih leži posamezen oljčnik oziroma posamezna oljka (v nadaljnjem besedilu: izris DKN skupaj z DOF načrtom). Pridelovalec oljk je dolžan v roku petnajst dni po prejemu začasne odločbe in izrisa DKN skupaj z DOF načrtom na ministrstvo vrniti izris DKN skupaj z DOF načrtom, v katerem, v skladu z navodili, označi meje posameznega oljčnika in oljke v oljčniku oziroma posamezne oljke. Ministrstvo pridelovalcu oljk na podlagi vrnjenega izrisa DKN in DOF načrta izda odločbo o vpisu v register.
(3) Spremembe podatkov iz 5. člena tega pravilnika, razen podatkov, ki se prevzamejo iz drugih zbirk podatkov, sporoči pridelovalec oljk na ministrstvo na obrazcih iz priloge 1 oziroma priloge 2. Pridelovalec oljk v primeru spremembe podatkov o zemljišču na katerem leži oljčnik oziroma posamezna oljka (šifra in ime katastrske občine, številke parcel, površina parcel iz zemljiškega katastra z navedbo kakšen del parcele obsega oljčnik oziroma posamezna oljka, lastništvo parcel) priloži tudi dokazila o lastništvu zemljišča navedena v drugi alinei prvega odstavka tega člena. V primeru spremembe meja oljčnika in števila oljk v oljčniku oziroma v primeru krčitve ali zasaditve posamezne oljke, ministrstvo pridelovalcu oljk po prijavi sprememb na obrazcu iz priloge 1 oziroma priloge 2 pošlje tudi izris DKN skupaj z DOF načrtom, ki ga mora pridelovalec oljk, z označenimi mejami posameznega oljčnika in oljkami v oljčniku oziroma z označenimi posameznimi oljkami, najkasneje v roku petnajst dni, vrniti na ministrstvo.
(4) Ministrstvo v primeru sprememb podatkov iz prejšnjega odstavka in v primeru sprememb podatkov, ki se prevzamejo iz drugih zbirk podatkov, razen podatkov iz drugega odstavka 5. člena tega pravilnika, pridelovalcu oljk najkasneje v roku trideset dni izda izpis iz registra pridelovalcev. Izpis podatkov iz drugega odstavka 5. člena tega pravilnika izda ministrstvo pridelovalcu oljk najkasneje do 31. januarja leta, ki sledi letu obiranja oljk.
8. člen
(preverjanje podatkov in ugotovitveni postopek)
(1) Pri vpisu v register pridelovalcev oziroma prijavi sprememb podatkov iz prejšnjega člena tega pravilnika ministrstvo podatke preverja z vsemi uradnimi zbirkami podatkov, katastrom dejanske rabe kmetijskih zemljišč iz digitalnih ortofoto načrtov (v nadaljnjem besedilu: dejanska raba) in z digitalnim katastrskim načrtom.
(2) Če ministrstvo pri preveritvi podatkov iz prejšnjega odstavka ugotovi neskladje, v ugotovitvenem postopku ugotovi kateri podatek je pravilen.
(3) V ugotovitvenem postopku lahko ministrstvo uporabi tehnologijo določitve koordinat s pomočjo sistema geografskega pozicioniranja (GPS).
(4) Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena, se kot pravilno upošteva stanje v registru pridelovalcev, če neskladje podatkov med registrom pridelovalcev in dejansko rabo izvira iz dejstva, da so bile na površini izvedene spremembe po snemanju aerofoto posnetkov.
II. REGISTER PREDELOVALCEV OLJK
9. člen
(zavezanci za vpis v register predelovalcev)
V register predelovalcev se vpišejo vse fizične ali pravne osebe, ki predelujejo oljke in upravljajo s prostori in kapacitetami za predelavo oljk v oljčno olje oziroma olje iz oljčnih tropin oziroma vse fizične ali pravne osebe, ki predelujejo oljke in upravljajo s prostori in kapacitetami za vlaganje oljk ter vložene oljke pridelane v Republiki Sloveniji tudi tržijo. V vsakem primeru se v register predelovalcev vpišejo vse fizične ali pravne osebe, ki upravlja s prostori in kapacitetami za vlaganje oljk in letno vložijo vsaj 100 kg oljk pridelanih v Republiki Sloveniji.
10. člen
(vzpostavitev in vodenje registra predelovalcev)
(1) Register predelovalcev vzpostavi in vodi ministrstvo na podlagi pisnih vlog zavezancev za vpis v register predelovalcev iz prejšnjega člena.
(2) Register predelovalcev se vodi na enoten način, v računalniški in številčni obliki.
(3) Izpis iz registra predelovalcev, ki velja kot potrdilo (v nadaljnjem besedilu: izpis iz registra predelovalcev), izda ministrstvo na podlagi pisne zahteve predelovalca oljk.
11. člen
(vsebina registra predelovalcev)
(1) V registru predelovalcev se vodijo podatki iz priloge 3, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) V registru predelovalcev se vodijo tudi podatki o količini oljk, ki jih predelovalec oljk predela v oljčno olje, količini proizvedenega oljčnega olja po kategorijah glede na vrsto tehnološkega postopka in vrsto kakovosti, količini oljčnih tropin, ki ostanejo pri predelavi oljk, količini proizvedenega olja iz oljčnih tropin oziroma količini vloženih oljk. Ti podatki se za posameznega predelovalca vodijo v kilogramih po posameznem pridelovalcu oljk.
12. člen
(vpis v register predelovalcev in spreminjanje podatkov v registru predelovalcev)
(1) Postopek za vpis v register predelovalcev se začne na podlagi pisne vloge zavezanca za vpis v register predelovalcev iz 9. člena tega pravilnika.
(2) V primeru spremembe podatkov iz priloge 3 mora predelovalec oljk, v roku petnajst dni od dneva nastanka vsake spremembe, na ministrstvo sporočiti vsako spremembo.
13. člen
(vloga za vpis v register predelovalcev)
(1) Vloga za vpis v register predelovalcev obsega izpolnjen obrazec iz priloge 3.
(2) Podatke iz drugega odstavka 11. člena tega pravilnika sporoča predelovalec oljk na obrazcu iz priloge 4, ki je sestavni del tega pravilnika, najkasneje do desetega dne v mesecu, ki sledi mesecu za katerega se sporoča podatke.
(3) Če je pridelovalec oljk pridelek oljk prodal pred predelavo v oljčno olje oziroma pred vlaganjem oljk osebi, ki ni predelovalec teh oljk (v nadaljnjem besedilu: kupec oljk), mora predelovalec oljk, ob prijavi podatkov iz drugega odstavka 11. člena tega pravilnika, izpolnjenemu obrazcu iz priloge 4 priložiti tudi kopijo računa iz katerega je razvidno ime in priimek ali naziv pridelovalca oljk, ime in priimek ali naziv kupca oljk ter količina in sorta oljk, ki je bila predmet prodaje. Kopijo računa lahko nadomešča kopija pogodbe sklenjena med pridelovalcem oljk in kupcem oljk iz katere so razvidni vsi podatki. Kopijo računa ali kopijo pogodbe je predelovalcu oljk dolžan izročiti kupec oljk.
(4) Predelovalec oljk mora voditi dnevne evidence o:
– količini oljk, ki vstopijo v oljarno, po posameznem pridelovalcu oziroma lastniku pošiljke oljk (v kilogramih);
– količini oljk predelanih v oljčno olje, po posameznem pridelovalcu oziroma lastniku pošiljke oljk (v kilogramih);
– količini pridelanega oljčnega olja, po kategorijah glede na vrsto tehnološkega postopka in vrsto kakovosti (v kilogramih);
– količinah s strani predelovalca oljk odkupljenega oljčnega olja, po kategorijah glede na vrsto tehnološkega postopka in vrsto kakovosti (v kilogramih);
– količinah oljčnih tropin, ki so ostale po predelavi oljk v oljčno olje (v kilogramih);
– količini proizvedenega olja iz oljčnih tropin (v kilogramih);
– količinah oljčnega olja, ki zapusti oljarno, po kategorijah glede na vrsto tehnološkega postopka in vrsto kakovosti ter po posameznem kupcu oziroma pridelovalcu oljk (v kilogramih);
– količinah olja iz oljčnih tropin, ki zapusti oljarno (v kilogramih);
– količinah oljčnih tropin, ki zapustijo oljarno, po posameznem kupcu, če so namenjene nadaljnji predelavi v olje iz oljčnih tropin oziroma glede na drugo končno uporabo (v kilogramih).
(5) Predelovalec oljk mora dnevne evidence iz prejšnjega odstavka hraniti v papirni oziroma računalniški obliki najmanj pet let.
(6) Spremembe podatkov iz priloge 3 sporoči predelovalec oljk na obrazcu iz priloge 3.
(7) Ministrstvo v primeru sprememb podatkov iz prejšnjega člena predelovalcu oljk najkasneje v roku trideset dni izda izpis iz registra predelovalcev. Izpis podatkov iz drugega odstavka 11. člena tega pravilnika izda ministrstvo predelovalcu oljk najkasneje do 31. januarja leta, ki sledi letu obiranja oljk.
III. PRENOS POSAMEZNIH OPRAVIL V ZVEZI Z OBDELAVO OSEBNIH PODATKOV
14. člen
(prenos posameznih opravil v zvezi z obdelavo osebnih podatkov)
(1) V skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Poskusni center za oljkarstvo (v nadaljnjem besedilu: KGZ Nova Gorica) za ministrstvo opravlja posamezna opravila v zvezi z obdelavo osebnih podatkov v okviru registra pridelovalcev in registra predelovalcev, in sicer:
– zbiranje;
– shranjevanje in
– združevanje podatkov.
(2) Medsebojna razmerja ministrstvo in KGZ Nova Gorica uredita s pogodbo.
IV. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
15. člen
(prehodna določba)
(1) Ne glede na določbe prvega odstavka 6. člena in določbe drugega odstavka 7. člena tega pravilnika ministrstvo, za vzpostavitev registra pridelovalcev, prenese podatke iz vlog za pridobitev finančnih podpor iz naslova ukrepov kmetijske politike, vloženih za proračunsko leto 2002, v skladu s predpisom, ki ureja izvedbo ukrepov kmetijske politike za leto 2002, kot podatke o trenutnem stanju v register pridelovalcev.
(2) Ministrstvo v obdobju od 2. junija do 6. junija 2003 nosilcem kmetijskih gospodarstev iz prejšnjega odstavka pošlje informacijo o podatkih, ki jih bo kot podatke o trenutnem stanju preneslo v register pridelovalcev (v nadaljnjem besedilu: informacija o trenutnem stanju v registru pridelovalcev) in izris DKN skupaj z DOF načrtom za posamezen oljčnik.
(3) Nosilec kmetijskega gospodarstva se je dolžan v skladu s prvim odstavkom 6. člena tega pravilnika v roku petnajst dni po uveljavitvi tega pravilnika vpisati v register pridelovalcev.
(4) Ne glede na določbe drugega odstavka 7. člena tega pravilnika, morajo nosilci kmetijskih gospodarstev izpolnjenima obrazcema iz priloge 1 in priloge 2 ob prijavi, za vsak oljčnik za katerega so prejeli informacijo o trenutnem stanju v registru in izris DKN skupaj z DOF načrtom, priložiti tudi izris DKN skupaj z DOF načrtom v katerem, v skladu z navodili, označijo meje posameznega oljčnika in oljke v oljčniku oziroma posamezne oljke.
16. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-02-177/2003
EVA 2002-2311-0234
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti