Uradni list

Številka 29
Uradni list RS, št. 29/2003 z dne 21. 3. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 29/2003 z dne 21. 3. 2003

Kazalo

1168. Odlok o enkratni denarni pomoči v Občini Kamnik, stran 3565.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi, (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 10/98, 74/98, 70/00, 100/00 – odločba US, 28/01 – odločba US,16/02 – odločba US, 51/02), 31.b člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92, 56/92, 42/94, 41/99, 26/01) ter 16. in 87., člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99 in 40/01) je Občinski svet občine Kamnik na 2. seji dne 19. 2. 2003 na predlog župana sprejel
O D L O K
o enkratni denarni pomoči v Občini Kamnik
1. člen
S tem odlokom se določijo upravičenci, kriteriji za določitev višine enkratne denarne pomoči in postopek dodeljevanja in izplačevanja denarne pomoči v Občini Kamnik.
2. člen
Upravičenci do pomoči so tisti občani s stalnim prebivališčem v Občini Kamnik, ki trenutno nimajo zadostnih sredstev za preživljanje, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske in so se, ne po lastni krivdi, zaradi spleta neugodnih okoliščin (dolgotrajna bolezen, invalidnost, smrt v družini, brezposelnost ipd.), znašli v takšnem položaju, da ne morejo poravnati najnujnejših obveznosti.
3. člen
Pomoč je namenjena za:
– nakup šolskih potrebščin,
– ozimnico ali kurjavo,
– šolo v naravi, letovanje/zimovanje osnovnošolcev,
– kosila osnovnošolcem in dijakom v šolskem letu,
– za pomoč pri elementarnih nesrečah in požarih,
– kritje drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti (zagotavljanje sredstev za nujne ortopedske in druge pripomočke).
4. člen
Pomoč prejmejo upravičenci enkrat letno v enkratnem znesku in to le za enega izmed namenov iz prve, druge, tretje ali pete alinee 3. člena tega odloka. Upravičenci, ki imajo šoloobvezne otroke lahko poleg ene izmed pomoči iz prejšnjega odstavka tega člena dobijo še pomoč za namen iz četrte alinee 3. člena tega odloka skozi celo šolsko leto.
5. člen
Kriterij za določitev višine pomoči je minimalni dohodek posameznika oziroma družine (v nadaljevanju: minimalni dohodek), katerega višina se določi po merilih zakona, ki ureja socialno varstvo (v nadaljevanju: zakon).
Višina pomoči znaša največ toliko kot znaša denarna socialna pomoč po merilih zakona, ki se lahko v primeru iz prvega odstavka 6. člena poveča za 20%, če zato obstajajo še posebej opravičljivi socialni razlogi.
6. člen
Če dohodek posameznika oziroma družine (v nadaljevanju: lastni dohodek) ne presega 50% višine minimalnega dohodka, se lahko dodeli pomoč v višini 100% osnovnega zneska minimalnega dohodka iz zakona, razen v primerih iz tretje in četrte alinee 3. člena, ko se pomoč dodeli v višini 100% cene.
Če lastni dohodek presega 50% višine minimalnega dohodka, se lahko dodeli pomoč v višini 50% osnovnega zneska minimalnega dohodka iz zakona, razen v primerih iz tretje in četrte alinee 3. člena, ko se pomoč dodeli v višini 50% cene in nastopu izrednih socialnih razmer, ko višino določi strokovna služba ustanovitelja.
Prosilci, ki zelo malo presegajo minimalni dohodek, lahko uveljavljajo enkratno pomoč v primeru, da so se znašli v materialni stiski zaradi razlogov, na katere ne morejo vplivati. O tem, v ugotovitvenem postopku presodi strokovna služba z diskrecijsko pravico.
7. člen
V postopku dodelitve pomoči (v nadaljevanju: postopek) se uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek. Pri odločanju o dodelitvi pomoči se poleg določb tega odloka smiselno uporabljajo tiste določbe zakona, ki urejajo socialno varstvo in se nanašajo na denarno socialno pomoč.
8. člen
Na podlagi mnenja in predloga pristojnega centra, o višini dodeljene enkratne pomoči z odločbo odloči pristojni organ Občine Kamnik.
9. člen
Upravičenci vlagajo vloge za dodelitev pomoči na obrazcu iz priloge tega odloka pri pristojnem občinskem organu.
Vlogi morajo priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu z zakonom in tem odlokom.
O upravičenosti in višini pomoči odloča pristojni občinski organ na podlagi strokovno utemeljenega mnenja CSD v roku 30 dni od dneva prejema vloge.
10. člen
Pomoč za namene iz prve, druge, pete in šeste alinee 3. člena tega odloka se praviloma izplača v denarju neposredno upravičencu, razen v primeru, če pristojni center oceni, da pomoč ne bi bila namensko uporabljena, se le-ta izplača v funkcionalni obliki.
Pomoč iz tretje in četrte alinee 3. člena tega odloka se nakaže neposredno izvajalcu v obliki denarja.
11. člen
Sredstva za enkratne denarne pomoči se zagotovijo z vsakoletnim proračunom Občine Kamnik.
12. člen
Upravičenci vlagajo vloge za dodelitev pomoči od 1. 1. do 31. 12. tekočega leta.
13. člen
Obrazec vloge je sestavni del tega odloka.
14. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne z dnem sprejetja proračuna Občine Kamnik za leto 2003.
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti