Uradni list

Številka 25
Uradni list RS, št. 25/2003 z dne 11. 3. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 25/2003 z dne 11. 3. 2003

Kazalo

976. Sklep o podelitvi "Naziva častnega občana Občine Jesenice" dr. Božidarju Brudarju, stran 3131.

Na podlaga 8. člena odloka o priznanjih Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 1/00), 10. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 2/01), je na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občinski svet občine Jesenice na 3. redni seji dne 27. 2. 2003 sprejel
S K L E P
o podelitvi »Naziva častnega občana Občine Jesenice« dr. Božidarju Brudarju
1. člen
Dr. Božidarju Brudarju – fiziku, roj. 3. marca 1939, stanujočemu na Jesenicah, Cesta revolucije 7, se podeli »Naziv častni občan Občine Jesenice«.
2. člen
Dr. Božidar Brudar je bil profesor matematike in fizike na jeseniški Gimnaziji in Srednji tehniški šoli na Jesenicah. V temu obdobju je izdal knjigo z naslovom Zbirka nalog iz aritmetike in algebre, ki je še dolgo let služila dijakom kot učni pripomoček. V Železarni Jesenice, na raziskovalnemu oddelku, se je ukvarjal z uporabo metod matematične fizike v raziskovalnem in praktičnem delu, pomembnem za področje metalurgije. Obdeloval je matematične modele tehnoloških procesov, ogrevanje in ohlajevanje jekla, strjevanja ulitkov idr.
Za svoje znanstveno delo s področja matematike in fizike je prejel že vrsto priznanj, med njimi tudi priznanje Sklada Borisa Kidriča. S svojimi znanstvenimi izkušnjami je sodeloval v več mednarodnih raziskovalnih projektih. Še danes je aktiven sodelavec Mednarodnega centra za trajnostni razvoj. Ob tem ne smemo pozabiti, da je svoje strokovne članke objavljal tako doma kot tudi v tujini, zato ne smemo mimo dejstva, da sta najodmevnejša strokovna prispevka, ki ju je dr. Božidar Brudar objavil v dveh knjigah, ki ju je izdala založba Academic Press London v Angliji.
S podelitvijo »Naziva častni občan Občine Jesenice« se dr. Božidarju Brudarju hkrati podeljuje in priznava še druge strokovne vrednote, ki jih je dosegel do danes.
3. člen
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 901-1/03
Jesenice, dne 27. februarja 2003.
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant, univ. dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti