Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2003 z dne 28. 2. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2003 z dne 28. 2. 2003

Kazalo

818. Uredba o organizaciji in delovanju upravnih zvez, stran 2578.

Na podlagi tretjega odstavka 69. člena zakona o obrambi (Uradni list RS, št. 82/94, 44/97, 87/97, 13/98 – odl. US, 33/00 – odl. US, 87/01, 47/02, 67/02 in 110/02) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o organizaciji in delovanju upravnih zvez
1. člen
Ta uredba določa organizacijo, pogoje in način delovanja upravnih zvez v Republiki Sloveniji.
2. člen
Upravne zveze so posebej organiziran sistem zvez, ki jih za vodenje obrambe organizira Ministrstvo za obrambo (v nadaljevanju: ministrstvo) v skladu z zakonom.
3. člen
Delovanje upravnih zvez v izrednem stanju in vojni zagotavljajo enote za upravne zveze in centri zvez, ki jih po načelih, ki veljajo za vojaške enote, organizira ministrstvo. Za pripadnike teh enot se smiselno uporabljajo predpisi, ki urejajo pravice in dolžnosti vojaških oseb.
4. člen
Formacijo enot za upravne zveze določi minister, za obrambo, po načelih, ki veljajo za vojaške enote.
Poveljnik enote za upravne zveze na ravni države je praviloma delavec organizacijske enote ministrstva, pristojnega za komunikacije in informatiko. Za opravljanje nalog poveljnika, je odgovoren ministru.
Poveljniki podrejenih enot za upravne zveze na ravni uprav za obrambo so praviloma svetovalci za komunikacije in informatiko v upravah za obrambo. Kot poveljniki enot za upravne zveze so odgovorni in podrejeni poveljniku enote za upravne zveze na ravni države.
5. člen
Za zagotavljanje delovanja sistema upravnih zvez deluje državni center upravnih zvez v ministrstvu in regijski centri upravnih zvez na ravni uprav za obrambo.
Ministrstvo organizira državni center upravnih zvez, upravne zveze z regijskimi centri ter zveze z državnimi organi, gospodarskimi družbami, zavodi in drugimi organizacijami, katerih dejavnost je po odločitvi Vlade Republike Slovenije (v nadaljevanju: vlada) posebnega pomena za obrambo države.
Regijski centri upravnih zvez organizirajo upravne zveze z izpostavami za obrambo, upravnimi enotami in organi lokalne samouprave ter po potrebi z gospodarskimi družbami, zavodi in drugimi organizacijami, katerih dejavnost je po odločitvi vlade posebnega pomena za obrambo države.
Centri upravnih zvez organizirajo tudi zveze sodelovanja s pristojnimi poveljstvi, enotami in zavodi Slovenske vojske.
Naloge državnega centra upravnih zvez ministrstva opravlja nacionalni center za krizno upravljanje. Naloge regijskih centrov upravnih zvez v miru opravljajo regijski centri za obveščanje.
6. člen
V miru centri upravnih zvez opravljajo naslednje naloge:
– posredujejo ukaze o ukrepih za pripravljenost in mobilizacijo v skladu s predpisi,
– preverjajo funkcionalno delovanje komunikacijsko-informacijskih sredstev upravnih zvez v skladu s predpisi,
– opravljajo druge naloge, ki jih določi minister za obrambo.
7. člen
Opremljenost centrov upravnih zvez s komunikacijsko-informacijsko opremo določi organizacijska enota ministrstva, pristojnaega za komunikacije in informatiko.
Center upravnih zvez na podlagi ocene in strokovno tehničnih potreb organizira in vzdržuje radijske zveze, radiorelejne zveze, žične in optične telekomunikacijske povezave ter podatkovne zveze in skrbi za osnovno tehnično vzdrževanje sredstev in opreme.
Center upravnih zvez mora biti organiziran tako, da lahko deluje na različnih lokacijah.
8. člen
V miru se za potrebe upravnih zvez, poleg centrov upravnih zvez, uporabljajo javni telekomunikacijski sistem, sistemi ponudnikov komunikacijsko-informacijskih storitev in komunikacijsko-informacijski sistem ministrstva.
V izrednem stanju in v vojni se za potrebe upravnih zvez poleg sistemov iz prejšnjega odstavka uporabljajo še zveze, ki jih vzpostavijo enote za upravne zveze, načrtovane osnovne ter rezervne zmogljivosti javnega telekomunikacijskega sistema, sistemi ponudnikov komunikacijsko-informacijskih storitev in zaprti komunikacijsko-informacijski sistemi, razen sistemov zvez ministrstva, za notranje zadeve, Slovenske vojske ter sistema zaščite in reševanja, če ni dogovorjeno drugače.
V izrednem stanju in v vojni se potrebe upravnih zvez obravnavajo kot prednostne.
9. člen
Ministrstvo ima prednost uporabe sistema upravnih zvez pri prenašanju nujnih sporočil, ukazov in signalov.
Seznam uporabnikov se določi v načrtu upravnih zvez ministrstva.
10. člen
Ministrstvo zagotavlja organizacijske, materialne in druge pogoje za delovanje sistema upravnih zvez.
Državni organi, gospodarske družbe, zavodi in druge organizacije, katerih dejavnost je po odločitvi vlade posebnega pomena za obrambo države, Slovenska vojska in organi lokalne samouprave, zagotavljajo potrebno kadrovsko popolnitev za delovanje pravnih zvez v skladu z načrti.
11. člen
Organizacijska enota ministrstva, pristojna za komunikacije in informatiko, strokovno vodi in usmerja delovanje sistema upravnih zvez, s tem da:
– izdeluje načrte uporabe upravnih zvez v izrednem stanju in v vojni,
– proučuje in načrtuje organizacijo upravnih zvez ter jo usklajuje z drugimi imetniki komunikacijsko-informacijskih sistemov,
– načrtuje kadrovsko popolnitev enot za upravne zveze,
– načrtuje in izvaja strokovno usposabljanje kadrov,
– načrtuje in zagotavlja materialno-tehnično popolnitev enot za upravne zveze,
– načrtuje, organizira in izvaja vzdrževanje materialno-tehničnih sredstev in opreme,
– izvaja priprave in mobilizacijo enote za upravne zveze na ravni države.
12. člen
Uprave za obrambo ministrstva opravljajo na področju upravnih zvez zlasti naslednje naloge:
– izdelujejo načrte uporabe upravnih zvez v izrednem stanju in v vojni iz svoje pristojnosti,
– izvajajo strokovno usposabljanje,
– zagotavljajo kadrovsko popolnitev enot za upravne zveze,
– izvajajo osnovno vzdrževanje materialno-tehničnih sredstev in opreme,
– izvajajo priprave in mobilizacijo enot za upravne zveze.
Uprava za obrambo Ljubljana poleg nalog iz prejšnjega odstavka, zagotavlja tudi kadrovsko popolnitev enote za upravne zveze na državni ravni.
13. člen
V enote za upravne zveze se lahko razporejajo vojaški obvezniki in pripadniki, ki prostovoljno opravljajo vojaško službo v rezervni sestavi skladno s predpisi o pogodbenem opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske, in ki izpolnjujejo pogoje, določene s formacijo.
Pripadniki enot za upravne zveze nosijo med vojaško službo bojno uniformo Slovenske vojske.
14. člen
Varovanje posameznih elementov upravnih zvez se zagotavlja s fizičnim oziroma tehničnim varovanjem. Pripadniki enot za upravne zveze so med vojaško službo oboroženi v skladu s formacijo.
15. člen
Organizacija in delovanje upravnih zvez se uskladi s to uredbo v treh mesecih od njene uveljavitve.
Nacionalni center za krizno upravljanje prevzame opravljanje nalog iz 5. in 6. člena te uredbe s 1. 1. 2004, do tedaj naloge državnega centra upravnih zvez opravlja Center za obveščanje Republike Slovenije.
16. člen
Z uveljavitvijo te uredbe preneha veljati uredba o organizaciji in delovanju upravnih zvez (Uradni list RS, št. 38/99).
17. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 823-02/2003-1
Ljubljana, dne 20. februarja 2003.
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti