Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2002 z dne 8. 3. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2002 z dne 8. 3. 2002

Kazalo

18. Uredba o ratifikaciji Sporazuma med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Ruske federacije o sodelovanju na področju arhivov, stran 280.

Na podlagi petega odstavka 75. člena Zakona o zunanjih zadevah (Uradni list RS, št. 45/01) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
O RATIFIKACIJI SPORAZUMA MED MINISTRSTVOM ZA ZUNANJE ZADEVE REPUBLIKE SLOVENIJE IN MINISTRSTVOM ZA ZUNANJE ZADEVE RUSKE FEDERACIJE O SODELOVANJU NA PODROČJU ARHIVOV
1. člen
Ratificira se Sporazum med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Ruske federacije o sodelovanju na področju arhivov, podpisan v Moskvi 6. julija 2001.
2. člen
Sporazum se v izvirniku v slovenskem jeziku glasi:*
S P O R A Z U M
med Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvom za zunanje zadeve Ruske federacije o sodelovanju na področju arhivov
Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Ministrstvo za zunanje zadeve Ruske federacije sta se,
upoštevajoč duh prijateljstva in sodelovanja, ki tradicionalno preveva rusko-slovenske odnose,
izhajajoč iz težnje po širjenju znanja o zgodovini prijateljskih stikov med državama v Republiki Sloveniji in v Ruski federaciji ter v želji, da pripomoreta h krepitvi zaupanja med njima,
v prepričanju, da je eden najboljših načinov za doseganje takšnega rezultata olajšanje dostopa do arhivskega gradiva in dokumentov zunanjepolitičnih arhivov; ob priznavanju pomena arhivov, s katerimi razpolagata, v želji po razvijanju medsebojno koristnega sodelovanja na področju arhivskih zadev,
sporazumeli o naslednjem:
1. člen
Pogodbenika bosta na podlagi vzajemnosti in ob upoštevanju zakonodaje njunih držav razvijala sodelovanje med svojima arhivskima službama v tesni povezavi z državnima arhivskima službama njunih držav.
2. člen
Pogodbenika si bosta redno izmenjala informacije o diplomatskih dokumentih, ki so odprti in dostopni za raziskovalce v arhivih Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije in in Ministrstva za zunanje zadeve Ruske federacije ter o načinu dostopa znanstvenikov do arhivske dokumentacije.
3. člen
Pogodbenika bosta sodelovala in si pomagala pri odkrivanju in kopiranju arhivskih dokumentov s tematiko, ki zanima drugega pogodbenika. Finančne stroške za takšno delo bo kril pogodbenik, ki je zaprosil zanje.
4. člen
Pogodbenika si bosta na podlagi vzajemnosti izmenjavala arhivarsko, znanstvenometodično literaturo in priročnike o arhivskih zadevah ter publikacije arhivskih dokumentov.
5. člen
Pogodbenika bosta spodbujala odkrivanje dokumentov o zgodovini druge pogodbenika v svojih arhivih ter si izmenjavala kopije teh dokumentov na podlagi vzajemnosti ali z uporabo druge pogodbene oblike nadomestila stroškov.
6. člen
Pogodbenika bosta razvijala in izpopolnjevala izmenjavo izkušenj v arhivistiki ter organizirala posvetovanja strokovnjakov arhivarjev.
Pogodbenika se bosta dogovorila o konkretnih pogojih za organizacijo takšnih posvetovanj.
7. člen
Pogodbenika bosta skrbela za skupne publikacije arhivskih dokumentov in organizirala dokumentarne razstave o zgodovini odnosov med njunima državama. Finančne in druge pogoje takšnega sodelovanja bosta določila z ustreznim dogovorom.
8. člen
Če bi bili interesi ene pogodbenika prizadeti ob uradni objavi arhivskih diplomatskih dokumentov, ki zadevajo vprašanja dvostranskih stikov, se bosta pogodbenika o tem posvetovala po diplomatski poti.
9. člen
Ta sporazum začne veljati z dnem zadnjega pisnega obvestila o izpolnitvi notranjepravnih postopkov, potrebnih za začetek njegove veljavnosti, in velja pet let, pri čemer se samodejno podaljša za naslednjih pet let, če en pogodbenik vsaj šest mesecev pred iztekom roka veljavnosti sporazuma ne obvesti drugega pogodbenika o svoji nameri, da bo prekinil njegovo veljavnost.
Sklenjeno v Moskvi, dne 6. julija 2001 v dveh izvodih v slovenskem in ruskem jeziku, pri čemer sta besedili enako verodostojni.
Za Ministrstvo
za zunanje zadeve
Republike Slovenije
dr. Dimitrij Rupel l. r.
Za Ministrstvo
za zunanje zadeve
Ruske federacije
Igor Sergejevič Ivanov l. r.
3. člen
Za izvajanje sporazuma skrbi Ministrstvo za zunanje zadeve.
4. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije – Mednarodne pogodbe.
Št. 910-04/2001-2
Ljubljana, dne 25. februarja 2002
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik
* Besedilo v ruskem jeziku je na vpogled v Sektorju za mednarodnopravne zadeve Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti