Uradni list

Številka 117
Uradni list RS, št. 117/2002 z dne 28. 12. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 117/2002 z dne 28. 12. 2002

Kazalo

5722. Metodološko navodilo za vodenje poslovnega registra Slovenije, stran 16066.

V skladu z zakonom o plačilnem prometu (Uradni list RS, št. 30/02), z zakonom o poslovnem registru Slovenije (Uradni list RS, št. 13/95), z uredbo o vodenju in vzdrževanju poslovnega registra Slovenije (Uradni list RS, št. 70/95), z uredbo o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije dejavnosti (Uradni list RS, št. 2/02) in z uredbo o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije dejavnosti institucionalnih sektorjev (Uradni list RS, št. 56/98), na podlagi 19. člena sklepa o ustanovitvi Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Uradni list RS, št. 53/02) izdaja Svet Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve
M E T O D O L O Š K O N A V O D I L O
za vodenje poslovnega registra Slovenije
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) To navodilo ureja vodenje Poslovnega registra Slovenije (v nadaljevanju: poslovni register) v Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (v nadaljevanju: AJPES).
(2) To navodilo določa:
– vsebino poslovnega registra,
– način določanja identifikacije enotam poslovnega registra,
– vpis enote poslovnega registra v poslovni register,
– način in kriterije razvrščanja enot poslovnega registra po dejavnostih in ugotavljanje glavne dejavnosti,
– postopke pri spremembah dejavnosti enot poslovnega registra,
– način obveščanja o identifikaciji in razvrstitvi enot poslovnega registra po dejavnostih,
– način določanja šifre sektorske pripadnosti enotam poslovnega registra,
– izbris enote poslovnega registra iz poslovnega registra,
– uporabo podatkov poslovnega registra,
– hrambo dokumentacije.
2. člen
Poslovni register je osrednja javna baza podatkov o vseh poslovnih subjektih s sedežem na območju Republike Slovenije, ki opravljajo pridobitno ali nepridobitno dejavnost, ter o njihovih podružnicah in drugih delih poslovnih subjektov. Poslovni register vsebuje tudi podatke o podružnicah tujih poslovnih subjektov, ki opravljajo dejavnost na območju Republike Slovenije.
3. člen
Posamezni pojmi, uporabljeni v tem navodilu, imajo naslednji pomen:
1. Enote poslovnega registra so poslovni subjekti, podružnice in drugi deli poslovnih subjektov ter podružnice tujih poslovnih subjektov.
2. Poslovni subjekti so fizične in pravne osebe, ki opravljajo registrirane dejavnosti oziroma s predpisom ali z aktom o ustanovitvi določene dejavnosti. Pravne osebe so gospodarske družbe, zavodi, organi in organizacije, ustanove, društva, sindikati, politične stranke in druge pravne osebe. Fizične osebe so samostojni podjetniki posamezniki, imenovani notarji, odvetniki, zasebni zdravstveni delavci, registrirani lekarnarji, registrirani samostojni veterinarji, zasebni raziskovalci, zasebni športni delavci, detektivi in druge fizične osebe.
3. Podružnice in drugi deli poslovnih subjektov (v nadaljevanju: podružnice) so deli poslovnih subjektov, ki se registrirajo pri registrskem organu ali zanje obstaja javni interes, da se vodijo v poslovnem registru, in jim je možno opredeliti naslov, opravljajo pa različno ali isto dejavnost kakor poslovni subjekti na istem ali drugem naslovu.
4. Podružnice tujih poslovnih subjektov so deli tujih poslovnih subjektov, ki opravljajo dejavnost na območju Republike Slovenije, so registrirani ali zanje obstaja javni interes, da se vodijo v poslovnem registru.
5. Registrski organ je organ oziroma organizacija, ki je s predpisom pooblaščena za vodenje uradne evidence oziroma registra. Z vpisom v register poslovni subjekt – pravna oseba pridobi pravno sposobnost, podružnica tujega poslovnega subjekta ali fizična oseba pa izpolni pogoj za začetek opravljanja registrirane dejavnosti oziroma s predpisom ali z aktom o ustanovitvi določene dejavnosti.
6. Primarni register je register oziroma druga zbirka podatkov, vpis poslovnega subjekta vanjo pa pomeni akt njegove registracije (na podlagi katerega poslovni subjekt lahko začne poslovati).
II. VSEBINA POSLOVNEGA REGISTRA
4. člen
V poslovnem registru se o poslovnem subjektu vodijo in vzdržujejo podatki iz drugega odstavka 7. člena zakona o poslovnem registru Slovenije in drugi podatki, ki jih glede na pravnoorganizacijsko obliko poslovnega subjekta AJPES predložijo registrski organi ali poslovni subjekti sami.
5. člen
V poslovnem registru se o poslovnem subjektu vodijo in vzdržujejo naslednji podatki:
1. identifikacijska (matična) številka,
2. popolno ali dolgo ime,
3. kratko ime,
4. sedež in naslov,
5. datum akta o ustanovitvi,
6. datum vpisa v primarni register ali v primarno evidenco,
7. zaporedna številka vpisa v primarni register ali v primarno evidenco,
8. registrski organ,
9. datum vpisa v poslovni register,
10. vrsta organizacije,
11. registrirane dejavnosti,
12. glavna dejavnost,
13. podatki o ustanoviteljih,
14. poreklo ustanovitvenega kapitala,
15. države ustanovitvenega kapitala,
16. vrsta lastnine,
17. podatki o zastopnikih,
18. podatek o institucionalnem sektorju,
19. telefon, telefaks, elektronska pošta,
20. vrsta subjekta,
21. vrsta spremembe,
22. datum spremembe,
23. aktivnost,
24. velikost,
25. številke transakcijskih računov,
26. davčna številka.
6. člen
V poslovnem registru se o podružnicah in o podružnicah tujih poslovnih subjektov vodijo in vzdržujejo naslednji podatki:
1. identifikacijska (matična) številka,
2. popolno ali dolgo ime,
3. kratko ime,
4. sedež in naslov (za podružnice tujih poslovnih subjektov tudi država sedeža poslovnega subjekta),
5. datum akta o ustanovitvi,
6. datum vpisa v primarni register ali v primarno evidenco,
7. zaporedna številka vpisa v primarni register ali v primarno evidenco,
8. registrski organ,
9. datum vpisa v poslovni register,
10. vrsta podružnice,
11. registrirane dejavnosti,
12. glavna dejavnost,
13. podatki o ustanoviteljih,
14. poreklo ustanovitvenega kapitala,
15. države ustanovitvenega kapitala,
16. vrsta lastnine,
17. podatki o zastopnikih,
18. podatek o institucionalnem sektorju,
19. telefon, telefaks, elektronska pošta,
20. vrsta spremembe,
21. datum spremembe,
22. velikost.
7. člen
(1) Identifikacijska številka (matična številka) je številčni podatek, ki enolično opredeljuje vsak poslovni subjekt, podružnico in podružnico tujega poslovnega subjekta. Način določanja matične številke je opisan v III. poglavju tega navodila.
(2) Popolno ali dolgo ime je ime poslovnega subjekta v obliki in na način, kakor je vpisano v primarni register ali v evidenco in je razvidno iz dokumenta o vpisu v primarni register ali v evidenco. Za poslovne subjekte, ki se ne registrirajo pri registrskem organu, temveč se v poslovni register vpišejo na podlagi predpisa, se dolgo ime vpiše v obliki in na način, ki sta razvidna iz predpisa. Če dokument o vpisu v primarni register ali v evidenco ali ustrezen predpis o ustanovitvi poslovnega subjekta opredeljuje eno samo ime, se to poimenuje kot dolgo ime.
(3) Dolgo ime podružnice in podružnice tujega poslovnega subjekta sestavlja dolgo ime nadrejenega poslovnega subjekta in ime podružnice.
(4) Kratko ime poslovnega subjekta je ime, s katerim poslovni subjekt posluje. Pri vpisu kratkega imena poslovnega subjekta v poslovni register veljajo ista pravila, kakor za vpis popolnega ali dolgega imena. V poslovnem registru se kratko ime poslovnega subjekta, ki se registrira pri primarnem registrskemu organu, vpiše v obliki in na način, kakor je vpisano v primarni register ali v evidenco in je razvidno iz dokumenta o vpisu v primarni register ali v evidenco. Za poslovne subjekte, ki se v poslovni register vpišejo na podlagi predpisa in se ne registrirajo pri primarnem registrskem organu, se kratko ime vpiše v obliki in na način ki sta razvidna iz predpisa.
(5) Če iz dokumenta o vpisu v primarni register ali v evidenco ali iz ustreznega predpisa kratko ime ni razvidno, se v poslovni register kot kratko ime lahko vpiše:
– tisto ime, ki ga poslovni subjekt na prijavi PRS-1 predlaga kot kratko,
– dolgo ime, če ne presega 60 mest,
– na predlog AJPES skrajšano dolgo ime.
(6) Kratko ime podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta je ime, s katerim podružnica posluje. Kratko ime je razvidno iz odločbe registrskega organa, predpisa, prijave PRS-2 ali iz dopisa.
(7) Sedež in naslov je kraj, kjer poslovni subjekt opravlja dejavnost, ali kraj, kjer se pretežno vodijo dejavnosti vodenja ali upravljanja poslovnega subjekta. Opredeljen je z upravno enoto, občino, naseljem, ulico, hišno številko, morebitnim dodatkom k hišni številki in s poštno številko. Lahko se vpiše še geokoda, to je centroid s koordinatama x in y v državnem koordinatnem sistemu.
(8) Podatki o sedežu poslovnega subjekta se vpišejo v obliki in na način, kakor so vpisani v primarni register ali v evidenco ali kakor izhaja iz predpisa, na podlagi katerega se poslovni subjekt vpiše v poslovni register.
(9) Ne glede na način, kako so podatki o sedežu poslovnega subjekta pridobljeni, morajo biti pri vnosu v poslovni register usklajeni s podatki iz Registra prostorskih enot (v nadaljevanju: RPE), ki ga vodi Geodetska uprava Republike Slovenije. Če podatki niso usklajeni z RPE, vpis poslovnega subjekta v poslovni register ni možen, o čemer AJPES obvesti poslovni subjekt.
(10) Če je sedež poslovnega subjekta – fizične osebe kiosk, tržnica, stojnica in podobno ali druga lokacija, ki ni usklajena s podatki o naslovih v RPE (podhod, križišče, postajališče in podobno), se kot sedež v poslovni register vpiše prebivališče fizične osebe.
(11) Če sedež poslovnega subjekta ni razviden iz dokumenta o vpisu v primarni register ali evidenco ali iz ustreznega predpisa, ki je podlaga za vpis poslovnega subjekta v poslovni register, se kot sedež vpiše podatek iz prijave PRS-1.
(12) Sedež podružnice ali podružnice tujih poslovnih subjektov je kraj, kjer podružnica ali podružnica tujega poslovnega subjekta opravlja dejavnost. Lahko je isti ali različen od sedeža nadrejenega poslovnega subjekta.
(13) Datum akta o ustanovitvi je datum ustanovnega zbora ustanoviteljev poslovnega subjekta ali drugega akta o ustanovitvi, datum sprejetja sklepa o ustanovitvi ali datum odločitve posameznika o ustanovitvi poslovnega subjekta. Datum akta o ustanovitvi je razviden iz dokumenta o ustanovitvi poslovnega subjekta, iz temeljnega akta ali iz prijave PRS-1. Pri poslovnih subjektih, ki se ne registrirajo pri registrskih organih, je datum akta o ustanovitvi razviden iz sklepa o ustanovitvi poslovnega subjekta in je enak datumu vstopa ustanoviteljev ali družbenikov.
(14) Datum akta o ustanovitvi podružnice je razviden iz prijave PRS-2, iz dopisa ali iz ustreznega predpisa.
(15) Datum vpisa v primarni register je datum vpisa poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta v primarni register ali v evidenco in je razviden iz dokumenta o vpisu v primarni register ali v evidenco. Če na dokumentu ni naveden datum vpisa, za ta datum velja datum izdaje dokumenta o vpisu v primarni register ali v evidenco. Za poslovne subjekte, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta, ki se ne registrirajo pri primarnih registrskih organih in se vpišejo v poslovni register na podlagi ustreznih predpisov, za datum vpisa velja datum začetka veljavnosti teh predpisov.
(16) Za podružnice, ki se vpišejo v poslovni register na zahtevo nadrejenega poslovnega subjekta in se ne registrirajo niti pri registrskih organih niti se ne ustanovijo na podlagi predpisa, za datum vpisa velja datum vpisa iz prijave PRS-2 ali datum, ki ga poslovni subjekt v dopisu predlaga za vpis svoje podružnice v poslovni register.
(17) Zaporedna številka vpisa je zaporedna številka, pod katero je poslovni subjekt, podružnica ali podružnica tujega poslovnega subjekta vpisana v primarni register ali v primarno evidenco registrskega organa. Razvidna je iz dokumenta o vpisu pri pristojnem registrskem organu (lahko je opredeljena tudi kot številka vložka).
(18) Če zaporedna številka vpisa ni razvidna iz dokumenta o vpisu pri primarnem registrskem organu, se v poslovni register vpiše številka dokumenta o vpisu v primarni register.
(19) Registrski organ pomeni podatek o vrsti registrskega organa, ki je s predpisom pooblaščen za vodenje registra ali evidence. Podatek o vrsti registrskega organa je razviden iz dokumenta o vpisu pri tem organu ali iz prijave PRS-1 oziroma PRS-2. Za poslovne subjekte, podružnice ali podružnice tujih poslovnih subjektov, ki se ustanovijo s predpisom in se ne registrirajo pri pristojnih registrskih organih, se kot šifra registrskega organa vpiše 0100 – predpisi, zakoni, uredbe.
(20) Če se podružnica vpiše v poslovni register na predlog nadrejenega poslovnega subjekta in se ne registrira niti pri registrskem organu niti se ne ustanovi s predpisom, se podatek o vrsti registrskega organa ne vpiše.
(21) Datum vpisa v poslovni register je datum prvega vnosa poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta oziroma datum vnosa vsake spremembe podatkov poslovnega subjekta ali dela poslovnega subjekta v poslovni register.
(22) Vrsta organizacije je oblika organiziranja poslovnih subjektov, ki temelji na eni izmed zakonsko določenih pravnoorganizacijskih oblik organiziranja poslovnih subjektov. Podatek o vrsti organizacije je razviden iz dokumenta o vpisu pri primarnem registrskem organu, iz predpisa, na podlagi katerega je pravni subjekt ustanovljen, ali iz prijave PRS-1. Navadno je razviden iz popolnega imena poslovnega subjekta (npr. d.n.o., d.o.o., javni zavod...).
(23) Vrsta podružnice je ena od veljavnih oblik, kakor je določeno z aktom o ustanovitvi ali s predpisom, na podlagi katerega je ustanovljena.
(24) Vrste podružnic so za nekatere vrste poslovnih subjektov opredeljene v zadevnih zakonih ali drugih predpisih. Če zakon ali predpis za neko vrsto poslovnega subjekta vrste podružnice ne določa posebej, se podružnica vodi kot poslovna enota.
(25) Registrirane dejavnosti so tiste, ki jih poslovni subjekt, podružnica ali podružnica tujega poslovnega subjekta registrira pri registrskih organih ali so opredeljene v predpisu, na podlagi katerega se poslovni subjekt, podružnica ali podružnica tujega poslovnega subjekta vpiše v poslovni register.
(26) Glavna dejavnost je registrirana dejavnost (če je ena sama); če poslovni subjekt, podružnica ali podružnica tujega poslovnega subjekta opravlja več dejavnosti, se po posebnem postopku v skladu z določbami V. poglavja tega navodila določi, katera od njih je glavna.
(27) Podatki o ustanoviteljih obsegajo podatke o pravnih ali fizičnih osebah – ustanoviteljih poslovnega subjekta; če je poslovni subjekt ustanovljen na podlagi predpisa, se vpišejo podatki o predpisu:
– za fizične osebe: ime, priimek, enotna matična številka občana (EMŠO), spol in naslov prebivališča;
– za pravne osebe: matična številka, status in kratki naziv poslovnega subjekta;
– za predpis: naziv predpisa in številka Uradnega lista RS, v katerem je bil objavljen.
(28) Ustanovitelj podružnice pravne osebe je nadrejeni poslovni subjekt, ustanovitelj podružnice fizične osebe pa je nadrejena fizična oseba.
(29) Poreklo ustanovitvenega kapitala je podatek o poreklu lastnine finančnih sredstev, s katerimi je poslovni subjekt, podružnica ali podružnica tujega poslovnega subjekta ustanovljen. Ustanovitveni kapital je lahko domač, tuj ali mešan. Vir so podatki o ustanoviteljih oziroma družbenikih, ki jih predloži primarni registrski organ, predpis ali prijava PRS-1.
(30) Države ustanovitvenega kapitala se navedejo, če je poreklo ustanovitvenega kapitala tuje ali mešano – vpiše se lahko do 5 držav. Vir so podatki o ustanoviteljih oziroma družbenikih, ki jih predloži registrski organ.
(31) Vrsta lastnine opredeljuje lastništvo poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta. Vir so podatki o ustanoviteljih oziroma družbenikih, ki jih predloži primarni registrski organ.
(32) Podatki o zastopnikih poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta obsegajo osebne podatke zastopnika: ime, priimek, enotno matično številko občana (EMŠO), spol in naslov prebivališča.
(33) Podatek o institucionalnem sektorju se določi na temelju uredbe o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije institucionalnih sektorjev. Poslovni subjekti se delijo na naslednje osnovne sektorje: gospodarstvo, finančne družbe, država, gospodinjstva, nepridobitni izvajalci storitev gospodinjstvom in tujina.
(34) Telefon, telefaks, elektronska pošta: vpišejo se ustrezni podatki v skladu s šifrantom. Posamezne številke se vpišejo, kakor so objavljene v telefonskem imeniku ali na način, kakor ga vpiše poslovni subjekt sam.
(35) Podatek o vrsti subjekta se uporablja le pri društvih in določa vrsto društva.
(36) Vrsta spremembe je podatek, ki ga vpišemo, kadar spreminjamo katerekoli podatke o že obstoječih poslovnih subjektih, podružnicah ali podružnicah tujih poslovnih subjektov v poslovnem registru. Podatek o vrsti spremembe se vnese z uporabo šifranta vrst sprememb.
(37) Datum spremembe je datum spremembe pri registrskem organu. Pri poslovnih subjektih, podružnicah in podružnicah tujih poslovnih subjektov, ki se registrirajo pri registrskih organih, se upošteva datum dokumenta o vpisu spremembe v primarni register ali v evidenco. Za poslovne subjekte, podružnice in podružnice tujih poslovnih subjektov, ki se ne registrirajo pri registrskih organih, se za datum spremembe vpiše datum začetka veljavnosti predpisa, ki opredeljuje spremembo poslovnega subjekta.
(38) Za podružnice, ki se ne registrirajo niti pri registrskih organih niti se ne ustanovijo na podlagi predpisa, za datum spremembe velja datum, ki ga nadrejeni poslovni subjekt prijavi kot datum vpisa spremembe za svojo podružnico.
(39) Aktivnost je podatek, ki opredeljuje poslovanje poslovnega subjekta. Vir podatka so evidence AJPES o prilivih na račune in o odlivih z računov poslovnih subjektov in podatki iz njihovih letnih poročil za zadnje poslovno leto.
(40) Velikost temelji na določbah zakona o gospodarskih družbah (Uradni list RS, št. 30/93, 29/94, 82/94, 20/98, 32/98, 37/98, 84/98, 6/99, 54/99, 36/00, 45/01, 59/01, 39/02 in 50/02), ki loči velika, srednja in mala podjetja. Vir so podatki iz letnih poročil poslovnih subjektov.
(41) Številke transakcijskih računov so številke računov, ki jih ima poslovni subjekt odprte pri bankah. Vir podatkov je register transakcijskih računov Banke Slovenije.
(42) Davčna številka je številka, ki jo poslovnemu subjektu določi Davčna uprava Republike Slovenije.
III. NAČIN DOLOČANJA IDENTIFIKACIJE ENOTAM POSLOVNEGA REGISTRA
8. člen
(1) AJPES pred vpisom podatkov v poslovni register vsaki enoti poslovnega registra določi enolično identifikacijo.
(2) Identifikacija enote poslovnega registra je njena matična številka. Enoti poslovnega registra je dodeljena ob vpisu v poslovni register in se ne spreminja do prenehanja poslovanja te enote. Ob prenehanju poslovanja enote poslovnega registra preneha tudi veljavnost njene matične številke, ohrani pa se v zgodovinskem delu poslovnega registra in se zato ne sme uporabiti za identifikacijo nobene druge oziroma nove enote poslovnega registra.
(3) Po določbah zakona o Poslovnem registru Slovenije primarni registrski organ ne sme izdati sklepa oziroma odločbe o vpisu v register ali v drugo uradno evidenco brez identifikacije, ki jo poslovnemu subjektu določi AJPES.
9. člen
(1) Matična številka je številčni podatek, ki enolično opredeljuje vsako enoto poslovnega registra in se uporablja kot ključ zapisa o tej enoti.
(2) Matična številka je:
– sedemmestna za poslovne subjekte in glavne podružnice tujih poslovnih subjektov (prvih šest mest tvori naključno izbrana osnovna zaporedna številka, na sedmem mestu pa je kontrolna številka),
– desetmestna za podružnice in podružnice tujih poslovnih subjektov, razen glavne podružnice (sedemmestna številka poslovnega subjekta iz prejšnje alinee in trimestna zaporedna številka dela poslovnega subjekta).
10. člen
Postopek dodelitve matične številke:
1. Registrski organi, s katerimi ima AJPES vzpostavljeno neposredno računalniško povezavo, po tej poti pošljejo AJPES zahtevek za dodelitev matične številke novemu poslovnemu subjektu, podružnici ali podružnici tujega poslovnega subjekta.
Takšen zahtevek mora vsebovati naslednje podatke:
– naziv registrskega organa,
– naziv poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta,
– naslov poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta,
– pravnoorganizacijsko obliko,
– datum zahtevka.
Na podlagi pravilno izpolnjenega zahtevka AJPES dodeli ustrezno matično številko za neki poslovni subjekt, podružnico ali podružnico tujega poslovnega subjekta in o tem obvesti registrski organ. Ta prejeto matično številko vnese v akt o vpisu poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta v svoj register.
2. Registrskim organom, s katerimi AJPES nima neposredne računalniške povezave oziroma se ta ne uporablja tudi za dodeljevanje matičnih številk, AJPES iz svoje podatkovne baze matičnih številk izpiše seznam določenega nabora številk in ga pošlje registrskemu organu, ki poslovnemu subjektu, podružnici ali podružnici tujega poslovnega subjekta ob vpisu v primarni register dodeli matično številko s tega seznama.
V podatkovni bazi so te številke označene kot že dodeljene, z navedbo registrskega organa, kateremu so bile poslane. Podatek o nazivu poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta, kateremu je bila ta matična številka dodeljena, pa se v podatkovno bazo matičnih številk vpiše šele ob vpisu poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta v poslovni register.
3. Poslovnim subjektom, podružnicam in podružnicam tujega poslovnega subjekta, ki se ne registrirajo pri primarnih registrskih organih, matično številko dodeli AJPES šele ob vpisu poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta v poslovni register.
IV. VPIS V POSLOVNI REGISTER
11. člen
(1) Vpis v poslovni register obsega prvi vpis poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta v poslovni register in vpis vseh sprememb njegovih podatkov.
(2) Za vpis v poslovni register poslovni subjekti izpolnijo Prijavo za vpis v Poslovni register Slovenije PRS-1 (v nadaljevanju: prijava PRS-1), podružnice pa Prijavo za vpis v Poslovni register Slovenije PRS-2 (v nadaljevanju: prijava PRS-2).
(3) Za vpis v poslovni register glavna podružnica tujega poslovnega subjekta izpolni prijavo PRS-1, druge podružnice istega tujega poslovnega subjekta pa izpolnijo prijavo PRS-2.
(4) Prijavo PRS-1 izpolnijo poslovni subjekti in glavne podružnice tujih poslovnih subjektov ob ustanovitvi, ob spremembah podatkov ali ob prenehanju poslovanja.
(5) Prijavo PRS-2 izpolnijo podružnice in druge podružnice tujih poslovnih subjektov ob ustanovitvi, ob spremembah podatkov ali ob prenehanju poslovanja.
(6) Prijavi PRS-1 in PRS-2 vsebujeta podatke, ki so vsebina poslovnega registra, in podatke, ki so potrebni za vodenje in vzdrževanje poslovnega registra.
12. člen
(1) Poslovni subjekt, podružnica in podružnica tujega poslovnega subjekta predloži prijavo PRS-1 oziroma prijavo PRS-2 registrskemu organu skupaj z drugimi predpisanimi listinami. Registrski organ na prijavo PRS-1 oziroma na prijavo PRS-2 vpiše matično številko, ki jo dodeli AJPES na način, kakor je določeno v III. poglavju tega navodila, in prijavo potrdi s podpisom in štampiljko. Izpolnjeno in potrjeno prijavo PRS-1 oziroma prijavo PRS-2, kopijo sklepa oziroma odločbe o vpisu v register, podatke o registriranih dejavnostih oziroma s predpisom ali z aktom o ustanovitvi določenih dejavnosti in druge podatke, potrebne za vodenje poslovnega registra, registrski organ pošlje pristojni izpostavi AJPES (Priloga 1) najpozneje v petih dneh od ustanovitve oziroma nastanka spremembe.
(2) Registrski organi, ki podatke o poslovnih subjektih vodijo elektronsko, AJPES predložijo podatke, potrebne za vpis v poslovni register, z neposredno računalniško povezavo. Registrski organi, ki teh podatkov ne vodijo elektronsko oziroma s katerimi AJPES nima neposredne računalniške povezave, podatke o poslovnih subjektih predložijo na papirju.
(3) Poslovni subjekti, podružnice in podružnice tujih poslovnih subjektov, ki se ustanovijo na podlagi zakona ali drugega predpisa in se ne registrirajo pri registrskem organu, pristojni izpostavi AJPES pošljejo pravno podlago za ustanovitev, izpolnjeno ustrezno prijavo iz 11. člena tega navodila in druge podatke, potrebne za vodenje poslovnega registra, najpozneje v petih dneh od ustanovitve oziroma nastanka spremembe.
13. člen
AJPES z vsemi registrskimi organi redno usklajuje podatke poslovnega registra s podatki primarnih registrov. AJPES obvesti registrski organ o ugotovljenem neskladju med podatki v poslovnem registru in podatki v primarnem registru, ki se odpravijo na podlagi dogovorov med AJPES in primarnimi registrskimi organi.
V. NAČIN IN KRITERIJI RAZVRŠČANJA ENOT POSLOVNEGA REGISTRA PO DEJAVNOSTIH IN UGOTAVLJANJE GLAVNE DEJAVNOSTI
14. člen
(1) Dejavnost je temeljna funkcija poslovnih subjektov, podružnic in podružnic tujih poslovnih subjektov, s katero ustvarjajo dobiček oziroma uresničujejo temeljni namen ustanovitve.
(2) Razvrščanje enot poslovnega registra po dejavnostih je postopek, s katerim se vsem enotam poslovnega registra določita ustrezna šifra in ime razreda ali podrazreda iz standardne klasifikacije dejavnosti.
(3) Standardna klasifikacija dejavnosti (v nadaljevanju: SKD), ki je določena z uredbo o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije dejavnosti, se uporablja kot obvezni nacionalni standard v uradnih in drugih administrativnih zbirkah podatkov od 1. 1. 1997 dalje.
(4) SKD ima hierarhično razčlembo in določa naslednje ravni dejavnosti:
– področje (označeno z eno črko),
– podpodročje (označeno z dvema črkama),
– oddelek (označen z dvomestno številčno oznako),
– skupina (označena s trimestno številčno oznako),
– razred (označen s štirimestno številčno oznako),
– podrazred (označen s petmestno številčno oznako).
AJPES razvršča enote poslovnega registra po vseh ravneh dejavnosti.
(5) Razvrščanje po dejavnostih se opravi na podlagi dejavnosti, registriranih pri registrskem organu, oziroma na podlagi dejavnosti, določenih s predpisom ali z aktom o ustanovitvi, in na podlagi podatkov, ki jih poslovni subjekt navede v prijavi PRS-1 oziroma PRS-2, in drugih razpoložljivih podatkov o dejavnostih poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta.
15. člen
(1) AJPES vsakemu poslovnemu subjektu, podružnici ali podružnici tujega poslovnega subjekta določi glavno dejavnost. Glavna dejavnost je ena izmed registriranih dejavnosti poslovnega subjekta oziroma dejavnost, določena z zakonom ali z aktom o ustanovitvi.
(2) Če poslovni subjekt opravlja eno dejavnost, je ta njegova glavna dejavnost, če pa opravlja več dejavnosti, je treba njegovo glavno dejavnost določiti na podlagi posebnih kriterijev.
(3) Za novoustanovljene poslovne subjekte, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta, ki bodo opravljali pridobitno dejavnost, se glavna dejavnost ugotovi na podlagi podatkov, ki jih predložijo AJPES o nameravanih proizvodih oziroma nameravanih storitvah in o nameravanem številu zaposlenih ter o vloženih osnovnih sredstvih po posameznem proizvodu oziroma storitvi.
(4) Za nove poslovne subjekte, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta, ustanovljene na podlagi zakona ali drugega predpisa oziroma akta o ustanovitvi, je glavna dejavnost tista, zaradi katere je enota ustanovljena.
16. člen
(1) Če glavna dejavnost ni razvidna iz podatkov, prejetih od primarnega registrskega organa, oziroma iz drugih predloženih aktov o registraciji poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta, iz predpisa o ustanovitvi, iz akta o ustanovitvi ali iz prijave PRS-1 oziroma PRS-2 in v drugih spornih in nejasnih primerih, razvrstitev po dejavnostih opravi komisija za razvrščanje po dejavnosti.
(2) Komisija za razvrščanje po dejavnostih deluje kot prvostopenjski organ in je pristojna za reševanje spornih ali nejasnih primerov razvrstitve enot poslovnega registra po dejavnosti. Sestavlja jo pet predstavnikov AJPES in en predstavnik Statističnega urada Republike Slovenije.
(3) Če se poslovni subjekt, podružnica ali podružnica tujega poslovnega subjekta ne strinja z razvrstitvijo po dejavnostih, pristojna izpostava AJPES o tem pisno obvesti komisijo za razvrščanje po dejavnostih.
(4) Komisija za razvrščanje po dejavnostih na podlagi predloženih podatkov in morebitnih dodatnih podatkov, ki jih pridobi od registrskega organa ali neposredno od poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta, odloči o razvrstitvi in o tem obvesti poslovni subjekt.
(5) Če se poslovni subjekt, podružnica ali podružnica tujega poslovnega subjekta ne strinja z odločitvijo komisije prve stopnje, te primere rešuje komisija za razvrščanje po standardni klasifikaciji dejavnosti, ki je ustanovljena na podlagi določbe 13. člena zakona o poslovnem registru Slovenije.
(6) Zoper odločitev te komisije ni dovoljena pritožba, možen pa je upravni spor.
VI. POSTOPANJE PRI SPREMEMBAH DEJAVNOSTI ENOT POSLOVNEGA REGISTRA
17. člen
(1) Ob spremembi, nastali pri proizvodih, storitvah oziroma namenu ustanovitve enote poslovnega registra, poslovni subjekt, podružnica ali podružnica tujega poslovnega subjekta pristojni izpostavi AJPES predlaga spremembo dejavnosti. Neustrezno razvrstitev po dejavnosti lahko ugotovi tudi AJPES pri rednem preverjanju in usklajevanju podatkov s podatki primarnih registrov in drugih evidenc. O tem mora obvestiti poslovni subjekt in zahtevati dodatne podatke za ponovno razvrstitev.
(2) Za vpis spremembe dejavnosti poslovnega subjekta ali glavne podružnice tujega poslovnega subjekta je treba predložiti:
– prijavo PRS-1 s spremenjenimi podatki o dejavnosti in z drugimi potrebnimi podatki o poslovanju;
– zadnji sklep ali odločbo pristojnega registrskega organa o registrirani dejavnosti (za društva statut);
– uporabno dovoljenje ali sklep pristojnega organa o izpolnjevanju predpisanih pogojev za opravljanje dejavnosti;
– število in strukturo zaposlenih;
– druge podatke o poslovanju, ki se določijo za vsak primer posebej glede na naravo problematike.
(3) Za vpis spremembe dejavnosti podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta je treba predložiti:
– prijavo PRS-2 s spremenjenimi podatki o dejavnosti in z drugimi potrebnimi podatki o poslovanju;
– uporabno dovoljenje ali sklep pristojnega organa o izpolnjevanju predpisanih pogojev za opravljanje dejavnost;
– druge podatke o poslovanju, ki se določijo za vsak primer posebej glede na naravo problematike.
(4) AJPES na podlagi predloženih dokumentov opravi ponovno razvrstitev po dejavnostih in določi glavno dejavnost po postopkih, ki so opredeljeni v 14. in 15. členu tega navodila. O opravljeni spremembi AJPES obvesti poslovni subjekt in registrski organ.
(5) Postopek reševanja spornih primerov pri spremembah dejavnosti je enak kakor pri reševanju spornih primerov razvrstitve po dejavnosti, ki je opisan v 16. členu tega navodila.
VII. OBVESTILO O IDENTIFIKACIJI IN RAZVRSTITVI ENOT POSLOVNEGA REGISTRA PO DEJAVNOSTI
18. člen
(1) Po vpisu v poslovni register (določitev identifikacijske številke in razvrstitev po dejavnosti) oziroma ob spremembi podatkov enote poslovnega registra izda pristojna izpostava AJPES poslovnemu subjektu Obvestilo o identifikaciji in razvrstitvi po dejavnosti za poslovni subjekt (v nadaljevanju: obvestilo PRS-3). Obvestilo PRS-3 izda tudi glavni podružnici tujega poslovnega subjekta.
(2) Po vpisu v poslovni register (določitev identifikacijske številke in razvrstitev po dejavnosti) oziroma ob spremembi podatkov enote poslovnega registra izda pristojna izpostava AJPES podružnici Obvestilo o identifikaciji in razvrstitvi po dejavnosti za podružnice (v nadaljevanju: obvestilo PRS-4). Obvestilo PRS-4 izda tudi podružnici tujega poslovnega subjekta, ki ni glavna podružnica.
(3) Obvestilo PRS-3 oziroma PRS-4 izda pristojna izpostava AJPES v treh izvodih, od katerih prejme dva izvoda enota poslovnega registra, en izvod pa arhivira pristojna izpostava AJPES.
VIII. NAČIN DOLOČANJA ŠIFRE SEKTORSKE PRIPADNOSTI ENOTAM POSLOVNEGA REGISTRA
19. člen
(1) V poslovnem registru se za enote poslovnega registra na podlagi uredbe o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije institucionalnih sektorjev vodi šifra standarde klasifikacije institucionalnih sektorjev (v nadaljevanju: SKIS). SKIS se uporablja kot nacionalni standard za standardizacijo definicij s področja sektorske strukture gospodarstva in za razvrščanje posameznih institucionalnih enot v institucionalne sektorje, podsektorje in skupine enot, ki sestavljajo celotno gospodarstvo države, za potrebe uradnih in drugih administrativnih zbirk podatkov, za potrebe statistike in analitike ter za zagotavljanje notranje in zunanje primerljivosti. SKIS temelji na določbah tretje izdaje Evropskega sistema računov (European System of Accounts – ESA 1995; v nadaljevanju: ESA 1995), ki je obvezni statistični standard Evropske unije in je usklajen s temeljnim statističnim standardom Sistema nacionalnih računov (System of National Accounts – SNA 1993).
(2) Institucionalne enote se združujejo v institucionalne sektorje glede na to, kateri tipi tržnih ali netržnih proizvajalcev so, in na podlagi dejavnosti in funkcije, za katere velja, da kažejo tip njihovega ekonomskega vedenja. Posamezen institucionalni sektor se deli na institucionalne podsektorje in na skupine institucionalnih enot z uporabo merila, ki je določeno za ta institucionalni sektor oziroma skupino.
(3) SKIS razlikuje med gospodarstvom države (rezidenčne enote) in tujino (nerezidenčne enote). Poleg tega SKIS določa naslednje institucionalne sektorje gospodarstva države: nefinančne družbe, finančne družbe, država, gospodinjstva in neprofitni izvajalci storitev gospodinjstvom.
20. člen
(1) AJPES razvršča poslovne subjekte v institucionalne sektorje na podlagi Metodologije standardne klasifikacije institucionalnih sektorjev, ki je priloga uredbe o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije institucionalnih sektorjev.
(2) Postopek določitve šifre SKIS poslovnim subjektom temelji na naslednjih podatkih:
– pravnoorganizacijska oblika,
– dejavnost,
– oblika lastnine,
– poreklo kapitala,
– tržna karakteristika,
– nadzor nad poslovnim subjektom.
21. člen
(1) Če na podlagi podatkov o poslovnem subjektu ni možno določiti šifre SKIS oziroma v vseh drugih spornih in nejasnih primerih, prevzame reševanje komisija za reševanje spornih primerov, ki je ustanovljena na podlagi določbe 12. člena uredbe o uvedbi in uporabi standardne klasifikacije institucionalnih sektorjev.
(2) AJPES lahko na podlagi ugotovitev komisije iz prvega odstavka tega člena poslovnemu subjektu spremeni šifro SKIS.
IX. IZBRIS ENOTE POSLOVNEGA REGISTRA IZ POSLOVNEGA REGISTRA
22. člen
Izbris enote poslovnega registra iz poslovnega registra opravi pristojna izpostava AJPES na podlagi prejetega obvestila registrskega organa o izbrisu poslovnega subjekta, podružnice ali podružnice tujega poslovnega subjekta iz primarnega registra oziroma na podlagi sklepa, odločbe ali drugega uradnega akta registrskega organa in prijave PRS-1 ali PRS-2, ki ju poslovni subjekt predloži pristojni izpostavi AJPES.
X. UPORABA PODATKOV POSLOVNEGA REGISTRA
23. člen
(1) Podatki iz 7. člena zakona o poslovnem registru o enotah poslovnega registra so javni in pod enakimi pogoji dostopni vsem uporabnikom. Podatki poslovnega registra se lahko uporabljajo za evidenčne, za statistične in za analitične namene.
(2) Stroške priprave in posredovanja podatkov poslovnega registra krije uporabnik, ki podatke zahteva, razen registrskih organov v Republiki Sloveniji, Statističnega urada Republike Slovenije in pooblaščenih izvajalcev državne statistike, katerim AJPES posreduje podatke brezplačno. Ceno priprave in posredovanja podatkov poslovnega registra določi Svet AJPES v soglasju z Vlado Republike Slovenije.
(3) Uporabniki podatkov poslovnega registra smejo uporabljati podatke samo za namene, za katere so jim bili podatki poslani. Uporabniki ne smejo spreminjati dobljenih podatkov in jih posredovati drugim uporabnikom.
24. člen
(1) Posamezna enota poslovnega registra ima pravico do vpogleda v svoje podatke, ki so v poslovnem registru.
(2) Če enota poslovnega registra ugotovi, da so podatki nepopolni, netočni ali niso osveženi, to sporoči pristojni izpostavi AJPES, ki mora podatke v poslovnem registru na podlagi predloženih dokumentov dopolniti ali popraviti oziroma osvežiti in o tem obvestiti enoto poslovnega registra.
XI. HRAMBA DOKUMENTACIJE
25. člen
(1) Dokumentacijo v zvezi z vodenjem in vzdrževanjem poslovnega registra AJPES arhivira elektronsko v skladu z navodilom za elektronsko arhiviranje in pregledovanje dokumentacije poslovnega registra Slovenije. Papirno dokumentacijo hranijo izpostave AJPES še 2 leti po skeniranju. Po preteku hrambenega roka je dokumentacijo treba izločiti iz arhiva in jo uničiti.
(2) Dokumentacija v zvezi z ne končanimi zadevami se prav tako hrani v izpostavi, vendar ločeno od dokumentacije, ki je že bila skenirana.
XII. KONČNE DOLOČBE
26. člen
To navodilo velja in se uporablja od dneva podpisa dalje.
27. člen
To navodilo se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 581-6/02
Ljubljana, dne 18. decembra 2002.
Predsednik
Sveta AJPES
Damjan Lah l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti