Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2002 z dne 6. 12. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2002 z dne 6. 12. 2002

Kazalo

5297. Uredba o ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za posredovanje tajnih podatkov drugi organizaciji, stran 12528.

Na podlagi četrtega odstavka 35. člena zakona o tajnih podatkih (Uradni list RS, št. 87/01) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o ugotavljanju izpolnjevanja pogojev za posredovanje tajnih podatkov drugi organizaciji
1. člen
(namen uredbe)
Ta uredba določa način in postopek za ugotavljanje izpolnjevanja pogojev za posredovanje tajnih podatkov organizaciji iz tretjega odstavka 1. člena zakona o tajnih podatkih (Uradni list RS, št. 87/01; v nadaljnjem besedilu: zakon), da se ugotovi, ali organizacija izpolnjuje vse predpisane pogoje iz 35. člena zakona.
2. člen
(postopek za ugotavljanje izpolnjevanja pogojev)
(1) Organ, ki je naročnik dobave, izvedbe ali storitve (v nadaljnjem besedilu: naročnik), mora pred začetkom pogovorov za izvedbo naročil iz tretjega odstavka 1. člena zakona ugotoviti, ali ima odgovorna oseba oziroma osebe organizacije, ki bodo sodelovale pri pogovorih, ustrezno dovoljenje za dostop do tajnih podatkov.
(2) Naročnik pred posredovanjem tajnih podatkov za izvedbo naročila pozove odgovorno osebo organizacije k predložitvi podatkov za ugotavljanje izpolnjevanja ukrepov za varovanje tajnih podatkov, določenih v pogodbi med naročnikom in organizacijo. Če je za varovanje tajnosti podatkov to potrebno, se v pogodbi med naročnikom in organizacijo predvidi izvedba ukrepov iz 35. člena zakona tudi v primeru, ko se tajni podatek ne posreduje organizaciji, temveč se s tajnim podatkom zgolj seznani posamezna oseba organizacije v prostorih organa.
(3) Naročnik lahko na podlagi podatkov iz prejšnjega odstavka pozove organizacijo k izvedbi manjkajočih postopkov in ukrepov za varovanje tajnih podatkov ter določi primeren rok za njihovo izvedbo. Pri tem je naročnik dolžan organizaciji zagotoviti potrebno strokovno pomoč.
3. člen
(preverjanje izpolnjevanja pogojev in izdaja varnostnega potrdila)
(1) Po prejemu pisnega obvestila organizacije o izpolnitvi manjkajočih postopkov in ukrepov iz tretjega odstavka prejšnjega člena oziroma po prejemu podatkov iz drugega odstavka prejšnjega člena naročnik preveri resničnost navedb o izpolnjevanju pogojev v organizaciji, kar mu je slednja dolžna omogočiti.
(2) Če iz pisne ocene naročnika o opravljenem pregledu iz prejšnjega odstavka izhaja, da organizacija izpolnjuje vse pogoje za varovanje tajnih podatkov, naročnik organizaciji izda varnostno potrdilo o izpolnjevanju pogojev za delo s tajnimi podatki v obliki obrazca, ki je sestavni del te uredbe.
4. člen
(nadzor med izvajanjem naročila)
(1) Med izvajanjem naročila se v organizaciji, ki so ji bili posredovani tajni podatki, opravlja notranji nadzor, za katerega se smiselno uporablja predpis o notranjem nadzoru nad izvajanjem zakona in predpisov, izdanih na njegovi podlagi. V primerih iz zadnjega stavka drugega odstavka 2. člena te uredbe se nadzor vrši, če je tako določeno s to pogodbo.
(2) Organizacija je dolžna omogočiti naročniku, da preverja izvajanje ukrepov za varovanje tajnih podatkov, ki so bili organizaciji posredovani zaradi izvedbe naročila. Način preverjanja se določi s pogodbo.
5. člen
(uporaba predpisov s področja javnih naročil)
Kadar naročnik oddaja naročilo po postopku, za katerega veljajo predpisi, ki urejajo javno naročanje, je dolžan v vsebini razpisne dokumentacije natančneje določiti pogoje iz 35. člena zakona.
6. člen
(končna določba)
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 031-10/2002-1
Ljubljana, dne 28. novembra 2002.
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti