Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2002 z dne 11. 10. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2002 z dne 11. 10. 2002

Kazalo

4244. Pravilnik o zbiranju in uporabi podatkov o razvoju telekomunikacijskega trga, stran 9454.

Na podlagi šestega odstavka 112. člena zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01) izdaja minister za informacijsko družbo
P R A V I L N I K
o zbiranju in uporabi podatkov o razvoju telekomunikacijskega trga
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
(1) Ta pravilnik ureja zbiranje in uporabo podatkov o razvoju telekomunikacijskega trga v Republiki Sloveniji s strani Agencije za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija).
(2) Ta pravilnik se ne nanaša na zbiranje in uporabo podatkov, ki jih agencija potrebuje za izpolnjevanje vseh drugih svojih pristojnosti.
2. člen
(pojmi)
(1) V tem pravilniku uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
1. Agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto Republike Slovenije je neodvisna organizacija, ustanovljena na podlagi zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01; v nadaljnjem besedilu: zakon) z namenom, da zagotavlja pregledno in nepristransko delovanje trga telekomunikacij in trga poštnih storitev.
2. DCS 1800 je digitalni mobilni sistem na 1800 MHz.
3. GSM 900 je digitalni mobilni sistem na 900 MHz.
4. Osnovni dostop ISDN (BRA) je priključitev uporabnika na omrežno priključno točko ISDN, ki jo sestavljata dva informacijska (B) kanala z bitno hitrostjo 64 kbit/s.
5. Primarni dostop ISDN (PRA) je priključitev uporabnika na omrežno priključno točko ISDN, ki jo sestavlja 30 informacijskih (B) kanalov z bitno hitrostjo 64 kbit/s.
6. Javne komutirane podatkovne storitve so javne telekomunikacijske storitve prenosa podatkov med omrežnimi priključnimi točkami v paketno komutiranih javnih podatkovnih omrežjih, vodovno komutiranih omrežjih in omrežjih z dodano vrednostjo.
7. Rok za izvedbo sprememb je čas, ki preteče od tedaj, ko operater prejme uporabnikovo zahtevo za izvedbo spremembe v določeni telekomunikacijski storitvi, pa do tedaj, ko je sprememba uspešno izvedena.
8. Telefonski promet je odhodni promet iz omrežne priključne točke pri uporabniku, ki je merjen oziroma prikazan s številom uspelih klicev ali v skupni dolžini teh klicev v določenem časovnem obdobju.
9. Uspeli klic je klic, ki ni neuspeli klic v skladu s pravilnikom o kakovosti univerzalnih storitev (Uradni list RS, št. 82/01).
(2) Drugi pojmi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen, kot je določen v zakonu in v pravilniku o kakovosti univerzalnih storitev.
3. člen
(zbiranje podatkov)
(1) Operaterji javnih telekomunikacijskih storitev oziroma omrežij (v nadaljnjem besedilu: operaterji) morajo agenciji pošiljati podatke iz tega pravilnika, in sicer podatke iz 5. do 8. in iz 10. do 13. člena tega pravilnika do 30. aprila vsakega koledarskega leta in podatke iz 9. člena tega pravilnika v tridesetih dneh po koncu vsakega četrtletja koledarskega leta.
(2) Podatki iz prejšnjega odstavka tega člena se morajo nanašati na celotno preteklo koledarsko leto oziroma celotno preteklo četrtletje koledarskega leta razen v primerih, kjer je v tem pravilniku posebej navedeno, da se morajo nanašati na točno določen dan v preteklem koledarskem letu oziroma v preteklem četrtletju koledarskega leta.
(3) Operaterji morajo označiti tiste podatke, informacije in dele finančnih oziroma drugih poročil, za katere želijo, da se jih šteje za poslovno skrivnost.
4. člen
(uporaba podatkov)
(1) Agencija uporabi zbrane podatke za izdelavo statističnih kazalcev, ki omogočajo spremljanje razvitosti telekomunikacijskega trga v Republiki Sloveniji in se lahko nanašajo na prihodek na nekem delu telekomunikacijskega trga, na število naročnikov neke telekomunikacijske storitve in podobno.
(2) Agencija lahko objavi nekatere ali vse statistične kazalce ali posamične podatke določenega operaterja, lahko pa jih tudi posreduje tretjim osebam.
(3) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka tega člena agencija ne sme objaviti ali posredovati tretji osebi posamičnih podatkov določenega operaterja, ki se štejejo za poslovno skrivnost, razen v primeru, če agencija pred tem pridobi soglasje operaterja, tako da le-ta tem podatkom odvzame oznako poslovne skrivnosti.
II. PODATKI O RAZVOJU TELEKOMUNIKACIJSKEGA TRGA
5. člen
(podatki o poslovanju)
(1) Operaterji morajo poslati agenciji podatke o:
1. prihodkih v preteklem koledarskem letu,
2. številu zaposlenih pri operaterju dne 31. decembra preteklega koledarskega leta,
3. naložbah v javna telekomunikacijska omrežja in javne telekomunikacijske storitve v preteklem koledarskem letu.
(2) Podatki o prihodkih morajo ločeno vsebovati podatke o prihodku, ustvarjenem z:
1. izvajanjem fiksnih javnih telefonskih storitev,
2. zagotavljanjem dostopa do ponudnikov internetnih storitev,
3. izvajanjem mobilnih javnih radijskih storitev,
4. izvajanjem javnih komutiranih podatkovnih storitev,
5. zagotavljanjem zakupljenih vodov,
6. zagotavljanjem medomrežnih povezav,
7. zagotavljanjem drugih telekomunikacijskih storitev.
(3) Če se poslovno leto nekega operaterja razlikuje od koledarskega leta, mora operater do roka, navedenega v prvem odstavku 3. člena, poslati agenciji oceno podatkov iz prejšnjega odstavka tega člena, dokončne podatke pa v štirih mesecih po koncu svojega poslovnega leta.
6. člen
(podatki o priključkih za dostop do fiksnih javnih telefonskih storitev)
Operaterji fiksnih javnih telefonskih storitev morajo agenciji poslati podatke o:
1. vrstah telekomunikacijskih priključkov (na primer: PSTN, osnovni dostop ISDN (BRA), primarni dostop ISDN (PRA), centreks in drugi priključki), ki jih zagotavljajo za dostop do fiksnih javnih telefonskih storitev,
2. številu telekomunikacijskih priključkov posamezne vrste, ki so bili v uporabi za dostop do fiksnih javnih telefonskih storitev dne 31. decembra preteklega koledarskega leta.
7. člen
(podatki o telefonskem prometu fiksnih javnih telefonskih storitev)
(1) Operaterji fiksnih javnih telefonskih storitev morajo agenciji poslati podatke o telefonskem prometu znotraj Republike Slovenije in mednarodnem telefonskem prometu v preteklem koledarskem letu.
(2) Podatki o telefonskem prometu znotraj Republike Slovenije morajo biti podani v tisočih minutah ali v številu impulzov ali v številu vzpostavljenih klicev in morajo ločeno vsebovati podatke o:
1. krajevnem in medkrajevnem telefonskem prometu,
2. telefonskem prometu na številke, kjer so klici brezplačni za kličočega,
3. telefonskem prometu na številke, kjer so klici dražji od običajnih klicev,
4. telefonskem prometu na številke, namenjene vstopu v posebna omrežja,
5. telefonskem prometu s službo informacij o naročnikih,
6. telefonskem prometu s pomočjo trajnega predizbiranja in kode za izbiro operaterja,
7. telefonskem prometu v druga fiksna javna telefonska omrežja,
8. telefonskem prometu v mobilna javna radijska omrežja,
9. ostalem telefonskem prometu.
(3) Podatki o mednarodnem telefonskem prometu morajo biti podani v tisočih minutah in morajo biti ločeni na podatke o skupnem telefonskem prometu:
1. v države, članice Evropske unije,
2. v preostale evropske države,
3. v preostale države sveta.
8. člen
(podatki o izbiri operaterja fiksnih javnih telefonskih storitev)
Operaterji fiksnih javnih telefonskih storitev morajo agenciji sporočiti število naročnikov, ki so v preteklem koledarskem letu uporabljali trajno predizbiro oziroma predpone za izbiro operaterja za različne vrste klicev (na primer: za medkrajevne klice, mednarodne klice, klice v mobilna javna radijska omrežja ali druga omrežja).
9. člen
(podatki o naročnikih mobilnih javnih radijskih storitev in uporabi predplačniških kartic)
(1) Operaterji mobilnih javnih radijskih storitev morajo agenciji poslati podatke o številu naročnikov za vsako od mobilnih javnih radijskih storitev, ki jih opravljajo z dovoljenjem agencije (na primer: NMT, GSM 900, UMTS...), pri tem pa so lahko podatki o številu naročnikov mobilnih javnih radijskih storitev GSM 900 in DCS 1800 združeni. Podatki se morajo nanašati na zadnji dan preteklega četrtletja koledarskega leta.
(2) Operaterji mobilnih javnih radijskih storitev morajo agenciji poslati podatke o številu predplačniških kartic, ki so bile v uporabi v preteklem četrtletju koledarskega leta.
10. člen
(podatki o telefonskem prometu mobilnih javnih radijskih storitev)
(1) Operaterji mobilnih javnih radijskih storitev morajo agenciji poslati podatke o telefonskem prometu v preteklem koledarskem letu.
(2) Podatki o telefonskem prometu morajo ločeno vsebovati podatke o:
1. telefonskem prometu v lastnem mobilnem javnem radijskem omrežju,
2. telefonskem prometu v druga mobilna javna radijska omrežja,
3. telefonskem prometu v fiksna javna telefonska omrežja,
4. telefonskem prometu, ustvarjenem s storitvami kratkih sporočil (SMS),
5. telefonskem prometu, ustvarjenem z gostovanji operaterjevih uporabnikov v mobilnih javnih radijskih omrežjih drugih operaterjev,
6. telefonskem prometu, ustvarjenem v operaterjevem mobilnem javnem radijskem omrežju z gostovanjem uporabnikov drugih mobilnih javnih radijskih omrežij,
7. ostalem telefonskem prometu.
(3) Podatki iz 1., 2., 3., 5., 6. in 7. točke prejšnjega odstavka tega člena morajo biti podani v tisočih minutah, podatki iz 4. točke prejšnjega odstavka tega člena pa morajo biti podani v številu odposlanih kratkih sporočil (SMS).
11. člen
(podatki o zakupljenih vodih)
(1) Operaterji zakupa vodov morajo agenciji poslati podatke o številu zakupljenih vodov v naslednjih razredih:
1. do vključno 64 kbit/s,
2. od 64 kbit/s do 2 Mbit/s,
3. 2 Mbit/s,
4. več kot 2 Mbit/s,
ki so jih imeli v zakupu ločeno končni uporabniki oziroma drugi operaterji dne 31. decembra preteklega koledarskega leta.
(2) Operaterji zakupa vodov s pomembno tržno močjo morajo poslati agenciji naslednje podatke o kakovosti izvedbe zakupljenih vodov v preteklem koledarskem letu:
1. rok za izvedbo začetne priključitve, v katerem je uspešno napeljanih 95% zakupljenih vodov, merjen v koledarskih dneh,
2. rok za izvedbo sprememb, v katerem je izvedenih 95% sprememb na zakupljenih vodih, merjen v urah,
3. število prijav o okvarah na zakupljenih vodih in rok odprave okvar, v katerem je odpravljenih 95% teh okvar, merjen v urah.
12. člen
(podatki o kakovosti izvedbe medomrežnih povezav)
Operaterji s pomembno tržno močjo morajo poslati agenciji naslednje podatke o kakovosti izvedbe medomrežnih povezav v preteklem koledarskem letu:
1. rok za izvedbo začetne priključitve, v katerem je uspešno izvedbenih 95% medomrežnih povezav, merjen v koledarskih dneh,
2. rok za izvedbo sprememb, v katerem je izvedenih 95% sprememb medomrežnih povezav, merjen v urah,
3. število prijav o okvarah na medomrežnih povezavah in rok odprave okvar, v katerem je odpravljenih 95% teh okvar, merjen v urah.
13. člen
(podatki o prenosljivosti številk)
Operaterji fiksnih javnih telefonskih storitev in mobilnih javnih radijskih storitev morajo agenciji sporočiti, koliko geografskih številk oziroma številk, ki niso geografske, je bilo prenesenih v preteklem koledarskem letu k drugim operaterjem fiksnih javnih telefonskih storitev oziroma mobilnih javnih radijskih storitev.
III. KONČNA DOLOČBA
14. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 2680-3/2002
Ljubljana, dne 1. oktobra 2002.
dr. Pavel Gantar l. r.
Minister
za informacijsko družbo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti