Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2002 z dne 19. 7. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2002 z dne 19. 7. 2002

Kazalo

3052. Pravilnik o integrirani pridelavi grozdja in vina, stran 6733.

Na podlagi tretjega odstavka 42. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o integrirani pridelavi grozdja in vina
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa tehnološke zahteve in omejitve pri integrirani pridelavi grozdja, mošta, vina in drugih proizvodov iz grozdja in vina (v nadaljnjem besedilu: grozdja in vina), način kontrole nad to pridelavo ter označevanje integrirano pridelanega grozdja in vina.
2. člen
(pomen izrazov)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
a) “integrirana pridelava“ pomeni uravnoteženo uporabo agrotehničnih ukrepov ob skladnem upoštevanju gospodarskih, ekoloških in toksikoloških dejavnikov. Pri tem imajo pri enakem gospodarskem učinku naravni ukrepi prednost pred fitofarmacevtskimi in biotehnološkimi ukrepi, kjer se upošteva integrirano varstvo rastlin, znotraj tega tudi biotično varstvo rastlin;
b) “integrirano varstvo rastlin“ je optimalna kombinacija biotičnih, biotehnoloških, kemijskih, obdelovalnih ali gojitvenih ukrepov pri pridelavi grozdja, pri čemer se uporaba kemijskih sredstev za varstvo rastlin omeji na najnujnejšo količino fitofarmacevtskih sredstev iz tehnoloških navodil, ki vsebujejo tehnološke zahteve oziroma omejitve pri integrirani pridelavi grozdja in vina (v nadaljnjem besedilu: tehnološka navodila), ki so potrebne za zadrževanje populacije škodljivih organizmov pod mejo, ki povzroča gospodarsko nesprejemljivo škodo ali izgubo (prag škodljivosti);
c) “pridelovalec“ je pravna ali fizična oseba, ki prideluje grozdje in vino po tem pravilniku;
d) “organizacija pridelovalcev“ je gospodarska družba, ki jo ustanovijo pridelovalci – člani organizacije pridelovalcev s skupnim ciljem organiziranja pridelave in skupnega trženja integrirano pridelanega grozdja in vina po tem pravilniku in je priznana z odločbo s strani ministra, pristojnega za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: minister), v skladu s predpisi, ki urejajo trg z vinskim grozdjem, moštom in vinom;
e) “združenje pridelovalcev“ je pravna oseba zasebnega prava, ki jo ustanovijo pridelovalci – člani organizacije pridelovalcev s skupnim ciljem organiziranja pridelave, kontrole in promocije integrirane pridelave skladu s predpisi, ki urejajo društva;
f) “gensko spremenjeni organizmi“ (v nadaljnjem besedilu: GSO) so organizmi, katerih genski material je spremenjen drugače kot bi bil v naravnih razmerah s križanjem ali naravnimi rekombinacijami ali drugimi običajnimi tehnikami gojenja.
II. INTEGRIRANA PRIDELAVA GROZDJA IN VINA
3. člen
(način pridelave)
Pridelovalec mora pri pridelavi upoštevati tehnološka navodila.
4. člen
(obvezna vključitev vseh vinogradov)
Pridelovalec mora vključiti v integrirano pridelavo grozdja in vina vse vinograde, ki jih obdeluje in so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina (v nadaljnjem besedilu: register), razen vinogradov, ki so v preusmerjanju v ekološke ali so ekološki v skladu s predpisi, ki urejajo ekološko pridelavo.
5. člen
(sledenje napovedim opazovalno napovedovalne službe)
Za določitev ustreznih ukrepov zdravstvenega varstva vinske trte, navedenih v tehnoloških navodilih, mora pridelovalec slediti napovedim opazovalno napovedovalne službe in upoštevati dejansko stanje v vinogradu. Dejansko stanje v vinogradu se določa s pregledom vinske trte in z uporabo ustreznih pripomočkov.
6. člen
(kemični ukrepi oziroma uporaba FFS)
Kolikor je pridelovalec mehanske, biološke in biotehnične ukrepe pri zatiranju škodljivih organizmov že izčrpal, lahko prične s kemičnimi ukrepi in uporabi izključno fitofarmacevtska sredstva (v nadaljnjem besedilu: FFS) iz tehnoloških navodil ali pa FFS in druge pripravke za varstvo rastlin, ki so dovoljeni v ekološki pridelavi, v skladu s predpisi, ki urejajo ekološko pridelavo.
Za kemično zatiranje škodljivih organizmov, za katere je v tehnoloških navodilih določen prag škodljivosti, mora pridelovalec na obrazcih, ki mu jih posreduje organizacija za kontrolo (v nadaljnjem besedilu: evidence) iz 13. člena tega pravilnika zagotoviti podatek o škodljivem organizmu in preseženem pragu škodljivosti za škodljivi organizem, da opraviči uporabo FFS.
7. člen
(prepoved uporabe GSO in izdelkov, pridobljenih iz njih)
Pridelovalec pri pridelavi grozdja in vina ne sme uporabljati GSO in izdelkov, pridobljenih iz njih.
III. TEHNOLOŠKA NAVODILA
8. člen
(strokovna delovna skupina za integrirano pridelavo grozdja in vina)
Strokovno delovno skupino za integrirano pridelavo grozdja in vina (v nadaljnjem besedilu: strokovna delovna skupina) z odločbo imenuje minister.
Strokovna delovna skupina je sestavljena iz najmanj sedmih članov. Strokovno delovno skupino vodi predstavnik ministrstva, pristojnega za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo). V strokovno delovno skupino se poleg strokovnjakov s področja tehnologije pridelave in varstva rastlin vključijo tudi predstavniki pridelovalcev.
Vodja strokovne delovne skupine sklicuje delovne sestanke na lastno pobudo ali na pobudo kateregakoli člana delovne skupine.
9. člen
(revizijska delovna skupina)
Revizijsko delovno skupino za integrirano pridelavo grozdja in vina (v nadaljnjem besedilu: revizijska delovna skupina) imenuje minister.
Revizijsko delovno skupino sestavljajo trije predstavniki ministrstva, izmed katerih je eden predstavnik uprave za varstvo rastlin in semenarstvo (v nadaljnjem besedilu: uprava). V revizijsko delovno skupino se ne sme vključiti predstavnik ministrstva, ki je vodja strokovne delovne skupine.
10. člen
(tehnološka navodila)
Strokovna delovna skupina v tekočem letu pripravi tehnološka navodila za naslednje leto ter jih predloži revizijski delovni skupini v elektronski obliki najkasneje do 20. oktobra v tekočem letu. Strokovna delovna skupina pri pripravi tehnoloških navodil upošteva morebitna navodila o vsebini tehnoloških navodil, ki jih predloži ministrstvo v pisni obliki.
Revizijska delovna skupina tehnološka navodila pregleda in jih v primeru, da so skladna z zahtevami tega pravilnika, predloži ministru v potrditev. Minister tehnološka navodila za naslednje leto potrdi s sklepom najkasneje do 1. novembra v tekočem letu.
Tehnološka navodila objavi ministrstvo enkrat letno, najkasneje do 15. decembra za naslednje leto in morajo biti pridelovalcu na voljo pri organizaciji za kontrolo.
Ministrstvo tehnološka navodila dostavi tudi Inšpektoratu RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo in Inšpektoratu RS za kontrolo kakovosti kmetijskih pridelkov in živil (v nadaljnjem besedilu: pristojne inšpekcije).
Seznam FFS iz tehnoloških navodil lahko ministrstvo objavi tudi večkrat letno in o tem pisno obvesti organizacijo za kontrolo, organizacijo pridelovalcev ali združenje pridelovalcev in pristojne inšpekcije.
Tehnološka navodila morajo biti usklajena z določbami tega pravilnika, s predpisi o FFS, predpisi o varstvu rastlin, s predpisi o ohranjanju narave, s predpisi o dobri kmetijski praksi ter z drugimi predpisi, ki urejajo pridelavo grozdja in vina.
IV. POSTOPKI KONTROLE, KADAR SE PRIDELOVALEC VKLJUČI V KONTROLO ORGANIZACIJI ZA KONTROLO NEPOSREDNO
11. člen
(prijava pridelovalca v kontrolo)
Pridelovalec se prijavi v kontrolo organizaciji za kontrolo integrirane pridelave grozdja in vina, imenovani na podlagi predpisa, ki ureja tehnične in organizacijske pogoje, ki jih morajo izpolnjevati organizacije za kontrolo integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil, (v nadaljnjem besedilu: organizacija za kontrolo) najkasneje do 31. decembra za kontrolo v naslednjem letu, kolikor se pridelovalec prijavlja v kontrolo prvič.
Organizacija za kontrolo izvaja kontrolo na podlagi pisnih prijav. Pridelovalec organizaciji za kontrolo pri prijavi posreduje naslednje podatke na obrazcu, ki ga pripravi organizacija za kontrolo:
– firmo oziroma ime in priimek ter sedež oziroma naslov s hišno številko,
– številko vpisa v register pridelovalcev grozdja in vina (v nadaljnjem besedilu: register),
– davčno številko,
– enotno matično številko občana oziroma matično številko poslovnega subjekta,
– za pravne osebe pravno organizacijsko obliko in vrsto dejavnosti,
– telefonsko številko,
– identifikacijsko številko kmetijskega gospodarstva -KMG-MID,
– naslov oziroma sedež kmetijskega gospodarstva,
– številke vseh vinogradov iz registra, v katerih namerava pridelovati grozdje v naslednjem letu.
Organizacija za kontrolo obvesti Urad RS za priznavanje označb kmetijskih pridelkov oziroma živil (v nadaljnjem besedilu: Urad RS za priznavanje označb) o prejetih prijavah najkasneje do 1. marca za tekoče leto.
12. člen
(izvajanje kontrole)
Na podlagi prijave iz prejšnjega člena organizacija za kontrolo izvaja kontrolo integrirane pridelave grozdja in vina v skladu s tem pravilnikom.
Organizacija za kontrolo ne izvaja kontrole v naslednjih primerih:
– če prijava iz prejšnjega člena ni bila vložena pravočasno,
– če je bila prijava nepopolna in pridelovalec ni dopolnil vloge v roku, ki ga določajo predpisi o upravnem postopku,
– če ni izpolnjen pogoj iz 4. člena tega pravilnika.
Organizacija za kontrolo izvede vsaj en kontrolni pregled pri vsakem pridelovalcu najmanj enkrat letno, izmed teh je najmanj 10% pregledov nenapovedanih.
13. člen
(vodenje in hranjenje evidenc in dokumentacije)
Pridelovalec je dolžan voditi evidence in hraniti dokumentacijo, kar omogoča organizaciji za kontrolo preverjanje vrste, količine in uporabe nabavljenega materiala (FFS, gnojila) ter preverjanje vrste in količine grozdja in vina, pridelanega na integriran način, v skladu s predpisi, ki urejajo kletarsko evidenco in register.
Evidence iz prejšnjega odstavka hrani pridelovalec najmanj pet let, dokumentacijo iz prejšnjega odstavka pa najmanj eno leto.
Evidence in dokumentacijo mora pridelovalec na zahtevo organizacije za kontrolo ali pristojne inšpekcije dati na vpogled.
14. člen
(terenski kontrolni pregledi)
Organizacija za kontrolo pri izvajanju kontrole s terenskimi kontrolnimi pregledi ugotavlja, ali so izpolnjene zahteve, predpisane s tem pravilnikom oziroma tehnološkimi navodili. Organizacija za kontrolo lahko postopke pri posameznem kontrolnem pregledu in število nadaljnjih kontrolnih pregledov prilagodi glede na ugotovitve pri posameznem kontrolnem pregledu.
Organizacija za kontrolo izvaja terenski kontrolni pregled v vinogradih, ki jih obdeluje pridelovalec v času rastne sezone, lahko pa izvede tudi dodatni kontrolni pregled izven rastne sezone, če presodi, da je takšen pregled upravičen.
Kontrolni pregled sestoji tudi iz pregleda evidenc in dokumentacije iz prejšnjega člena.
15. člen
(določitev ukrepov in zapisnik o opravljenem kontrolnem pregledu)
Organizacija za kontrolo sestavi zapisnik o vsakem opravljenem kontrolnem pregledu z opisom vseh neskladnosti glede na zahteve, določene s tem pravilnikom in tehnološkimi navodili; zapisnik vsebuje tudi opis ukrepov, ki jih določi pridelovalcu.
Zapisnik podpiše tudi pridelovalec in se s podpisom zaveže, da bo poskrbel za izvedbo ukrepov, potrebnih za zagotovitev upoštevanja določb tega pravilnika in tehnoloških navodil.
Zapisnik iz prejšnjega odstavka organizacija za kontrolo izda v dveh izvodih, od katerih prejme en izvod pridelovalec.
16. člen
(odvzem vzorcev za analizo)
Organizacija za kontrolo izvaja postopek vzorčenja v skladu z navodili ministrstva.
Organizacija za kontrolo odvzema vzorcev za analizo ostankov FFS pri terenskih kontrolnih pregledih iz 14. člena tega pravilnika oziroma pri pregledih v skladiščnih prostorih pri najmanj 5% pridelovalcev.
Organizacija za kontrolo izvaja postopke pri ugotavljanju prisotnosti FFS v skladu s predpisi o monitoringu pesticidov v živilih in kmetijskih proizvodih ter predpisi o mejnih vrednostih pesticidov v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora.
Pri vzorčenju mora biti navzoč pridelovalec ali njegov pooblaščenec. Organizacija za kontrolo sestavi zapisnik o odvzetem vzorcu, ki ga podpiše tudi pridelovalec ali njegov pooblaščenec.
Organizacija za kontrolo vzorcev iz drugega odstavka pošlje v testiranje preskusnim laboratorijem, imenovanim na podlagi predpisov o monitoringu pesticidov v živilih in kmetijskih proizvodih (v nadaljnjem besedilu: imenovani preskusni laboratorij).
Vzorci za analizo, ki jih odvzema organizacija za kontrolo, se štejejo za uradne vzorce.
Imenovani preskusni laboratorij opravi analizo in izda analizni izvid v razumnem roku, da omogoči organizaciji za kontrolo pravočasne informacije, potrebne za izdajo certifikata iz 17. člena tega pravilnika.
Pristojne inšpekcije obvestijo organizacijo za kontrolo o analiznih izvidih, odvzetih pri pridelovalcih. Organizacija za kontrolo obvesti pristojne inšpekcije o morebitnih preseženih mejnih vrednostih pesticidov v vinu ali grozdju.
V primeru, da je iz analiznega izvida razvidno, da je mejna vrednost FFS, katerega uporaba je po tem pravilniku sicer dovoljena, a je v vinu ali grozdju pridelovalca prekoračena, je to vzrok, zaradi katerega pridelovalcu organizacija za kontrolo certifikata ne izda oziroma ga razveljavi v skladu z 18. členom tega pravilnika.
Organizacija za kontrolo pošlje ministrstvu najkasneje do 31. decembra tekočega leta letno poročilo o analiznih izvidih.
17. člen
(izdaja certifikata)
Certifikat izda organizacija za kontrolo, če je bilo grozdje in vino pridelano v skladu z določbami tega pravilnika in tehnološkimi navodili in velja za grozdje in vino, pridelano v letu izdaje certifikata.
Certifikat vsebuje naslednje podatke: ime in priimek oziroma firmo in naslov pridelovalca, številko vpisa pridelovalca v register, ime oziroma naziv organizacije za kontrolo, številke vinogradov iz registra, vrsto in količino grozdja oziroma vina ter datum izdaje certifikata.
Certifikat se lahko izda le za količino grozdja in vina, pridelanega na površinah pod integrirano pridelavo in ki je prijavljena v registru.
18. člen
(razveljavitev certifikata)
V primeru, da bodisi organizacija za kontrolo bodisi pristojne inšpekcije v naknadnih postopkih, predvsem po analizi vzorcev na prisotnost FFS, ugotovijo vpisovanje neresničnih podatkov v evidence iz 13. člena tega pravilnika, pa je organizacija za kontrolo certifikat že izdala, organizacija za kontrolo certifikat za tekoče leto razveljavi.
O razveljavitvi certifikata v tekočem letu organizacija za kontrolo takoj obvesti Urad RS za priznavanje označb, pristojne inšpekcije in Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.
Z razveljavitvijo certifikata pridelovalec istočasno izgubi pravico do označevanja iz 35. člena tega pravilnika. Urad RS za priznavanje označb pridelovalca izbriše iz evidence pridelovalcev integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
19. člen
(zavrnitev izdaje certifikata)
Kadar pridelovalec ne izpolnjuje določb iz 3., 5., 6., 7., 13. in 15. člena tega pravilnika, mu organizacija za kontrolo ne izda certifikata in o tem obvesti Urad RS za priznavanje označb.
20. člen
(dvoletna zaporedna razveljavitev ali zavrnitev izdaje certifikata)
V primeru, da se pridelovalcu v dveh zaporednih letih razveljavi certifikat v skladu z 18. členom tega pravilnika ali zavrne izdaja certifikata v skladu s prejšnjim členom, ga organizacija za kontrolo lahko sprejme v kontrolo le na podlagi dovoljenja ministrstva.
21. člen
(vodenje in posredovanje evidenc pridelovalcev integrirano pridelanega grozdja in vina)
Organizacija za kontrolo vodi evidenco pridelovalcev integrirano pridelanega grozdja in vina, katerim je v tekočem letu izdala certifikat iz 17. člena tega pravilnika, in te evidence takoj po izdaji certifikatov posreduje Uradu RS za priznavanje označb. Evidence pridelovalcev integrirano pridelanega grozdja in vina morajo vsebovati podatke iz drugega odstavka 11. člena tega pravilnika in podatke o vrstah in količinah pridelanega grozdja in vina, ki so navedene tudi na certifikatu iz 17. člena tega pravilnika.
V. POSTOPKI KONTROLE V PRIMERU PRIJAVE ORGANIZACIJE PRIDELOVALCEV ALI ZDRUŽENJA PRIDELOVALCEV
22. člen
(pogoji, ki jih mora izpolnjevati organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev)
V primeru, da je za pridobitev certifikata po tem pravilniku zainteresirana organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev, mora le-ta izpolnjevati naslednje pogoje:
– mora zagotoviti notranjo kontrolo vseh svojih članov – pridelovalcev najmanj enkrat letno in pri vsakem pridelovalcu preveriti vse kontrolne točke, ki jih določi organizacija za kontrolo;
– mora z vsakim svojim članom – pridelovalcem skleniti pogodbo, s katero uredi medsebojna razmerja;
– svojim članom mora določiti podrobnejše zahteve, da omogoči vsakemu članu – pridelovalcu izpolnjevanje pogojev tega pravilnika, ter določiti članu v primeru neizpolnjevanja zahtev sankcije, predpisane s statutom, v katerem je najstrožja sankcija izločitev in organizacije pridelovalcev ali združenje pridelovalcev;
– mora imeti priročnik o postopkih notranje kontrole;
– notranja kontrola mora biti centralizirana in imeti enotno vodstvo;
– mora imenovati odgovorno osebo za izvajanje notranje kontrole.
23. člen
(prijava organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev v kontrolo)
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev se prijavi v kontrolo organizaciji za kontrolo najkasneje do 31. decembra tekočega leta za kontrolo v naslednjem letu.
Organizacija za kontrolo v postopku ocenjevanja primernosti notranje kontrole, ki jo organizira organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev, upošteva splošna merila za delovanje različnih organov, ki izvajajo kontrolo, določena v standardu SIST EN 45004, ki je dostopen pri Slovenskem inštitutu za standardizacijo.
Organizacija za kontrolo zavrže prijavo organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev v primeru, da prijava ni bila vložena pravočasno ali da je bila prijava nepopolna oziroma niso bili organizaciji za kontrolo v vlogi posredovani vsi podatki o pridelovalcih iz drugega odstavka 11. člena tega pravilnika in drugi podatki, ki jih le-ta določi in organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev nista dopolnila vloge v roku, ki ga določajo predpisi o upravnem postopku.
V primeru, da organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev v postopku ocenjevanja primernosti notranje kontrole dokaže, da izpolnjuje pogoje iz prejšnjega člena, jo organizacija za kontrolo sprejme v postopek izdaje certifikata iz 28. člena tega pravilnika, v nasprotnem primeru pa prijavo zavrne.
Organizacija za kontrolo obvesti Urad RS za priznavanje označb o prejetih prijavah najkasneje do 1. marca za tekoče leto.
24. člen
(obveznosti člana organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev)
Član organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev vodi evidence in hrani dokumentacijo, kar omogoča organizaciji pridelovalcev oziroma organizaciji za kontrolo preverjanje vrste, količine in uporabe nabavljenega materiala (FFS, gnojila) ter preverjanje vrste in količine prodanega grozdja in vina, pridelanega na integriran način v skladu s predpisi, ki urejajo kletarsko evidenco in register.
Evidence iz prejšnjega odstavka hrani član organizacije pridelovalcev oziroma član združenja pridelovalcev najmanj pet let, dokumentacijo iz prejšnjega odstavka pa najmanj eno leto.
Evidence in dokumentacijo mora član organizacije pridelovalcev oziroma član združenja pridelovalcev na zahtevo organizacije pridelovalcev, katerega član je, ali združenja pridelovalcev, katerega član je, organizacije za kontrolo ali pristojnih inšpekcij dati na vpogled.
25. člen
(posredovanje podatkov o članih organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev)
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev posreduje organizaciji za kontrolo in pristojnim inšpekcijam podatke o članih organizacije pridelovalcev iz drugega odstavka 11. člena tega pravilnika, ki jih potrebujejo za izvajanje nalog, ki so v njihovi pristojnosti.
26. člen
(postopek izvajanja notranje kontrole)
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev, v primeru da izpolnjuje pogoje iz 22. člena tega pravilnika in je prijavljena pri organizaciji za kontrolo za pridobitev certifikata iz 28. člena tega pravilnika, izvaja notranjo kontrolo.
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev pri izvajanju notranje kontrole ugotavlja, ali so izpolnjene zahteve, predpisane s tem pravilnikom oziroma tehnološkimi navodili. Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev lahko postopke pri posameznem kontrolnem pregledu in število nadaljnjih kontrolnih pregledov prilagodi glede na ugotovitve pri posameznem kontrolnem pregledu.
Organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev izvaja terenske kontrolne pregled(-e) v vinogradih, ki jih obdeluje član organizacije pridelovalcev v času rastne sezone, lahko pa izvede tudi dodatni kontrolni pregled izven rastne sezone, če presodi, da je takšen pregled upravičen.
Kontrolni pregled sestoji tudi iz pregleda evidenc in dokumentacije iz 24. člena tega pravilnika.
Izvajalec notranje kontrole pri organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev sestavi zapisnik o vsakem opravljenem kontrolnem pregledu, ki vsebuje opis ukrepov, ki jih določi članu organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev. Zapisnik podpiše tudi član organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev in se s podpisom zaveže, da bo poskrbel za izvedbo ukrepov, potrebnih za zagotovitev upoštevanja določb tega pravilnika oziroma tehnoloških navodil. Izvajalec notranje kontrole pri organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev izda zapisnik v dveh izvodih, od katerih prejme en izvod član organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev. V primeru, da posamezen član organizacije pridelovalcev oziroma član združenja pridelovalcev ne upošteva določb tega pravilnika oziroma ne izvede potrebnih ukrepov, ga organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev izloči iz organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev.
Organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev poskrbi, da se pri terenskih kontrolnih pregledih oziroma pri pregledih v skladiščnih prostorih odvzame vzorce za analizo na prisotnost FFS pri najmanj 5% članov pridelovalcev ali združenja pridelovalcev in jih pošlje v testiranje imenovanim preskusnim laboratorijem. Pri vzorčenju mora biti navzoč član organizacije pridelovalcev oziroma združenja pridelovalcev ali njegov pooblaščenec. Izvajalec notranje kontrole pri organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev poskrbi, da se sestavi zapisnik o odvzetem vzorcu, ki ga podpiše tudi član organizacije pridelovalcev oziroma združenja pridelovalcev ali njegov pooblaščenec. Imenovani preskusni laboratorij opravi analizo in izda analizni izvid organizaciji pridelovalcev oziroma združenju pridelovalcev v razumnem roku.
Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev poskrbi, da se izvajajo postopki pri analiziranju prisotnosti FFS v skladu s predpisi o monitoringu pesticidov v živilih in kmetijskih proizvodih ter predpisi o mejnih vrednostih pesticidov v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora.
Organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev obvešča organizacijo za kontrolo o morebitnih preseženih mejnih vrednostih pesticidov v grozdju in vinu.
Kadar član organizacije pridelovalcev oziroma član združenja pridelovalcev ne izpolnjuje določb iz 3., 4, 5., 6., 7. in 24. člena tega pravilnika in petega odstavka tega člena, ga organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev izloči iz notranje kontrole.
Organizacija pridelovalcev poskrbi, da izločenemu članu organizacije pridelovalcev oziroma članu združenja pridelovalcev onemogoči označevanje grozdja in vina, pridelanega v letu izločitve, iz 35. člena tega pravilnika. Podatek o izločenih članih organizacije pridelovalcev oziroma združenja pridelovalcev posreduje organizacija pridelovalcev najkasneje v roku 8 dni od izločitve Uradu RS za priznavanje označb, pristojnim inšpekcijam in organizaciji za kontrolo istočasno.
Organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev po končani notranji kontroli obvesti organizacijo za kontrolo in pristojne inšpekcije in jim posreduje podatke, ki jih le-te zahtevajo.
27. člen
(postopek pregleda ustreznosti notranje kontrole znotraj organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev)
Organizacija za kontrolo najmanj enkrat letno pregleda ali je sistem notranje kontrole organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev ustrezen, s preveritvijo postopkov notranje kontrole oziroma ali so pogoji iz 22. člena tega pravilnika v celoti izpolnjeni.
Organizacija za kontrolo v primeru manjših pomanjkljivosti v postopkih notranje kontrole odredi organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev ukrepe, ki jih mora izvesti, da zadosti kriterijem sistema kakovosti.
Organizacija za kontrolo vsako leto po metodologiji, ki jo določi ministrstvo, izbere člane organizacije pridelovalcev in člane združenja pridelovalcev, pri katerih izvede terenske kontrolne preglede iz 14. člena tega pravilnika in sestavi zapisnik o opravljenem kontrolnem pregledu iz 15. člena tega pravilnika ter po lastni presoji odvzame vzorce za analizo iz 16. člena tega pravilnika.
28. člen
(izdaja certifikata)
Organizacija za kontrolo izda organizaciji pridelovalcev oziroma združenju pridelovalcev certifikat, če v postopku iz prejšnjega člena ugotovi, da je bila notranja kontrola iz 26. člena tega pravilnika ustrezna.
Certifikat velja za grozdje in vino, ki je bilo pridelano v letu izdaje certifikata in je prijavljeno v registru.
Certifikat vsebuje naslednje podatke: ime oziroma naziv organizacije za kontrolo, naziv in naslov organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev, ime in priimek oziroma naziv in naslov članov organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev, ki so bili pozitivno ocenjeni v postopku notranje kontrole iz 26. člena tega pravilnika, številke vpisa članov organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev v register, številke vinogradov iz registra, vrsto grozdja in vina ter datum izdaje certifikata.
29. člen
(razveljavitev certifikata)
V primeru, da bodisi organizacija za kontrolo bodisi pristojne inšpekcije v naknadnih postopkih, predvsem po analizi vzorcev na prisotnost FFS, ugotovijo neučinkovitost notranje kontrole iz 26. člena tega pravilnika oziroma neizvajanje ukrepov posameznega člana organizacije pridelovalcev oziroma združenja pridelovalcev, ki jih je organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev odredilo v postopku notranje kontrole v skladu s petim odstavkom 26. člena tega pravilnika in je organizacija za kontrolo certifikat že izdala, organizacija za kontrolo certifikat razveljavi.
O razveljavitvi certifikata organizacija za kontrolo takoj obvesti Urad RS za priznavanje označb, pristojne inšpekcije in Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.
Z razveljavitvijo certifikata organizacija pridelovalcev in člani organizacije pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev in člani združenja pridelovalcev izgubijo pravico do označevanja grozdja in vina, pridelanega v letu razveljavitve, iz 35. člena tega pravilnika. Urad RS za priznavanje označb organizacijo pridelovalcev in člane organizacije pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev in člane združenja pridelovalcev izbriše iz evidence pridelovalcev integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
30. člen
(zavrnitev izdaje certifikata)
Če organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev ne izpolnjuje določb iz 22., 24., 25. in 26. člena tega pravilnika, mu organizacija za kontrolo ne izda certifikata in o tem obvesti Urad RS za priznavanje označb.
31. člen
(dvoletna zaporedna razveljavitev ali zavrnitev izdaje certifikata)
V primeru, da se članu organizacije pridelovalcev ali članu združenja pridelovalcev v dveh zaporednih letih razveljavi certifikat v skladu z 29. členom tega pravilnika ali zavrne izdaja certifikata v skladu s prejšnjim členom, ga organizacija za kontrolo lahko sprejme v notranjo kontrolo iz 23. člena tega pravilnika le na podlagi dovoljenja ministrstva.
32. člen
(vodenje in posredovanje evidenc organizacij pridelovalcev integrirano pridelanega grozdja in vina)
Organizacija za kontrolo vodi evidenco organizacij pridelovalcev, katerim je v tekočem letu izdala certifikat iz 28. člena tega pravilnika in te evidence takoj po izdaji certifikatov posreduje Uradu RS za priznavanje označb. Evidence pridelovalcev integrirano pridelanega grozdja in vina morajo poleg podatkov iz drugega odstavka 11. člena tega pravilnika vsebovati tudi podatke o številkah vinogradov iz registra, o vrstah in količinah pridelanega grozdja in vina, ki so navedene tudi na certifikatu iz 17. člena tega pravilnika.
VI. DOSTOP DO REGISTRA PRIDELOVALCEV GROZDJA IN VINA
33. člen
(dostop do registra)
Ministrstvo organizaciji za kontrolo omogoči dostop do registra, ki se vodi v skladu s predpisi o registru.
Organizacija za kontrolo zagotovi, da podatke iz registra uporablja izključno za potrebe kontrole v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.
VII. NADZOR NAD ORGANIZACIJAMI ZA KONTROLO
34. člen
(nadzor nad organizacijami za kontrolo)
Nadzor nad organizacijami za kontrolo oziroma postopki integrirane pridelave grozdja in vina izvaja kmetijska inšpekcija Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Nadzor nad integrirano pridelanim grozdjem in vinom v pridelavi, predelavi in prometu pa opravlja Inšpektorat RS za kontrolo kakovosti kmetijskih pridelkov in živil. Organizacija za kontrolo nudi pristojnemu inšpektorju potrebne informacije, ki jih potrebuje za nadzor.
VIII. OZNAČEVANJE IN PROMET INTEGRIRANO PRIDELANEGA GROZDJA IN VINA
35. člen
(označevanje integrirano pridelanega grozdja in vina)
Pridelovalec ali organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev se s pridobitvijo certifikata iz 17. člena oziroma 28. člena tega pravilnika vpiše v zbirno evidenco pridelovalcev integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil, ki se vodi v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, pri Uradu RS za priznavanje označb.
Pridelovalec, organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev s pridobitvijo certifikata iz 17. člena oziroma 28. člena tega pravilnika pridobi pravico do uporabe znaka ‘integriran’, ki ga na podlagi vloge pridelovalca, organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev podeli Urad RS za priznavanje označb.
36. člen
(promet integrirano pridelanega grozdja in vina in zagotavljanje sledljivosti)
Integrirano pridelano grozdje in vino je v prometu označeno v skladu s prejšnjim členom.
Sledljivost pomeni, da je mogoče kadarkoli ugotoviti izvor in način pridelave integrirano pridelanega grozdja in vina. Sledljivost mora zagotavljati pridelovalec, organizacija pridelovalcev oziroma člani organizacije pridelovalcev in vse druge fizične in pravne osebe, ki so udeležene v prometu integrirano pridelanega grozdja oziroma vina.
Integrirano pridelano grozdje in vino mora poleg spremnih dokumentov v skladu s predpisi o vinu v prometu spremljati certifikat, ki zagotavlja sledljivost. Za integrirano pridelano vino, ki je originalno polnjeno (predpakirano) ali ustekleničeno, se šteje, da ga spremlja certifikat, v kolikor so na predpisanih etiketah v skladu s predpisom o označevanju vina navedeni tudi ime oziroma naziv organizacije za kontrolo. Za neoriginalno polnjeno integrirano pridelano vino, se šteje, da ga spremlja certifikat, v kolikor je na spremnih dokumentih v skladu s predpisi o vinu, ki spremljajo vino v prometu, označeno ime oziroma naziv organizacije za kontrolo. Navedba imena oziroma naziva organizacije za kontrolo je lahko v obliki kratice.
Nadzor nad označevanjem integrirano pridelanega grozdja in vina v prometu izvaja Inšpektorat RS za kontrolo kakovosti.
IX. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
37. člen
(prehodna določba)
Za leto pridelave 2002 se uporabljajo smernice za integrirano pridelavo grozdja in vina za leto 2002 in so na vpogled na ministrstvu.
Do imenovanja organizacije za kontrolo iz 11. člena tega pravilnika opravlja naloge organizacije za kontrolo poslovna skupnost za vinogradništvo in vinarstvo, d.o.o., Celje.
Določba iz 3. člena tega pravilnika se začne uporabljati 1. januarja 2003.
Strokovno delovno skupino iz 8. člena tega pravilnika in revizijsko delovno skupino iz 9. člena tega pravilnika imenuje minister najkasneje v enem mesecu po uveljavitvi tega pravilnika.
Ne glede na tretji odstavek 12. člena tega pravilnika za leto pridelave 2003 organizacija za kontrolo izvede kontrolne preglede pri najmanj 30% naključno izbranih pridelovalcih (izmed teh pri najmanj 5% naključno izbranih pridelovalcih vzame vzorce na analizo FFS iz 16. člena tega pravilnika).
Ne glede na tretji odstavek 12. člena tega pravilnika za leto pridelave 2004 organizacija za kontrolo izvede kontrolne preglede pri najmanj 50% pridelovalcev (izmed tega se pri najmanj 5% naključno izbranih pridelovalcih vzame vzorce na analizo FFS iz 16. člena tega pravilnika).
Določbe od 22. do 32. člena tega pravilnika se začnejo uporabljati 1. januarja 2005.
38. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-03-136/01
Ljubljana, dne 5. julija 2002.
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano

AAA Zlata odličnost