Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2002 z dne 10. 7. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2002 z dne 10. 7. 2002

Kazalo

2910. Odlok o začasni razglasitvi izjemnih dreves za dendrološke naravne spomenike v Mestni občini Celje, stran 6329.

Na podlagi 50. člena zakona o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 56/99 in 31/00), ter na podlagi 17. in 61. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) je Mestni svet mestne občine Celje, na seji dne 27. 6. 2002 sprejel
O D L O K
o začasni razglasitvi izjemnih dreves za dendrološke naravne spomenike v Mestni občini Celje
I. TEMELJNI DOLOČBI
1. člen
(1) Z namenom, da bi ohranili in zagotovili posebno varstvo izjemnih dreves, kot delov narave, se začasno razglaša izjemna drevesa za dendrološke naravne spomenike.
(2) Začasno zavarovana izjemna drevesa imajo zaradi svojih značilnosti, kot so lega v prostoru, debelina, višina, starost, redkost, razrast ali ohranjenost, posebno veliko ekološko, znanstveno, pričevalno, kulturno in zgodovinsko vrednost.
2. člen
Med dendrološke naravne spomenike sodijo drevesa, ki po svoji obliki, velikosti, obsegu, položaju, zgodovinski ali kakšni drugi značilnosti, predstavljajo naravno in kulturno vrednost prostora.
II. RAZGLASITEV
3. člen
Seznam vseh začasno zavarovanih dendroloških naravnih spomenikov razglašenih s tem odlokom, njihove lokacije, meje območja rastišča, fotodokumentacija, lastništvo, opis lastnosti, ki utemeljujejo razglasitev in varstveni režim, so navedeni v elaboratu »Strokovne osnove za razglasitev dendroloških spomenikov v Mestni občini Celje« (številka NC 571/01 z dne marec 2001), ki je sestavni del tega odloka. Sestavni del tega odloka so tudi karte TTN in PKN v merilu 1: 5 000 in zbirna karta v merilu 1:25 000 na kateri so vrisani dendrološki naravni spomeniki.
4. člen
Za dendrološke naravne spomenike se začasno razglasijo:
1. PLEVČAKOV HRAST NA HUDINJI
Hrast dob (Quercus robur L.)
Lokacija: parc. št. 885/2, 885/1, k.o. SP. Hudinja;
2. PLATANA PRI HOTELU ŠTORMAN
Javorolistna platana (Platanus acerifolia Willd.)
Lokacija: parc. št. 361, 358/4, k.o. Celje;
3. PLATANA PRI ZGORNJEM LANOVŽU
Javorolistna platana (Platanus acerifolia Willd.)
Lokacija: parc. št. 614/4, k.o. Ostrožno;
4. MEDLOŠKA PLATANA I.
Javorolistna platana (Platanus acerifolia Willd.)
Lokacija: parc. št. 1948/1, k.o. Medlog
5. MEDLOŠKA PLATANA II.
Javorolistna platana (Platanus acerifolia Willd.)
Lokacija: parc. št. 1566/6, 1566/7, k.o. Medlog
6. MEDLOŠKA PLATANA III.
Javorolistna platana (Platanus acerifolia Willd.)
Lokacija: parc. št. 1566/6, 1566/2, k.o. Medlog
7. DUGLAZIJA V PEČOVNIKU I.
Duglazija (Pseudotsuga menzensii Francol)
Lokacija: parc. št. 1333/1, k.o. Zagrad
8. DUGLAZIJA V PEČOVNIKU II.
Duglazija (Pseudotsuga menzensii Francol)
Lokacija: parc. št. 1333/1, k.o. Zagrad
9. BUKEV POD GRMADO
Bukev (Fagus sylvatica L.)
Lokacija: parc. št. 1165, k.o. Zagrad
10. HRAST OB ULICI MESTA GROEWENBROICH I.
Hrast dob (Quercus robur L.)
Lokacija: parc. št. 563/1, k.o. Ostrožno
11. HRAST OB ULICI MESTA GROEWENBROICH II.
Hrast dob (Quercus robur L.)
Lokacija: parc. št. 563/1, k.o. Ostrožno
12. BOŠTJANOV HRAST I.
Hrast graden (Quercus petraea Liebl.)
Lokacija: parc. št. 314/2, 351, k.o. Šmiklavž
13. BOŠTJANOV HRAST II.
Hrast graden (Quercus petrae Liebl.)
Lokacija: parc. št. 349/2, 349/1, 351, k.o. Šmiklavž
14. MARTUNOVA HRUŠKA
Hruška (Pyrus sp.)
Lokacija: parc. št. 1160/2, 1169/3, k.o. Bukovžlak
15. PLATANA PRI ŽELEZNIŠKI POSTAJI V CELJU
Javorolistna platana (Platanus acerifolium Willd.)
Lokacija: parc. št. 2220, k.o. Celje
16. INTIHARJEVA LIPA
Lipa (Tilia platyphyllos Scop.)
Lokacija: parc. št. 883/6, k.o. Sp. Hudinja
17. HRAST PRI MLINARJEVEM JANEZU I.
Hrast dob (Quercus robur L.)
Lokacija. parc. št. 615, k.o. Teharje
18. HRAST PRI MLINARJEVEM JANEZU II.
Hrast dob (Quercus robur L)
Lokacija: parc. št. 615, k.o. Teharje
19. BELI GABER PRI MLINARJEVEM JANEZU
Beli gaber (Carpinus betulus L.)
Lokacija: parc. št. 615, k.o. Teharje
20. BUKEV NA ANSKEM VRHU
Bukev (Fagus sylvatica L.)
Lokacija: parc. št. 1135, k.o. Celje
5. člen
(1) Seznam začasno zavarovanih dendroloških naravnih spomenikov je možno dopolniti s sklepom Mestnega sveta mestne občine Celje na predlog župana.
(2) Začasno zavarovani dendrološki naravni spomeniki iz 4. člena tega odloka so sestavni del prostorskega plana Mestne občine Celje.
III. VARSTVENI REŽIM
6. člen
(1) Varstveni režim je seznam prepovedi in omejitev oziroma pogojno možnih dejanj oziroma posegov na drevesu in na območju njegovega rastišča. Vse omejitve imajo za cilj ohranitev lastnosti in celovitosti dendroloških naravnih spomenikov.
(2) Za začasno zavarovane dendrološke naravne spomenike razglašene s tem odlokom se uporabljajo posebni varstveni režimi.
7. člen
(1) Prepovedano je:
– podreti zavarovano drevo;
– sekati, obsekavati, lomiti oziroma drugače nasilno uničevati ali poškodovati drevesa ali njihova debla, korenine, veje;
– trajno spreminjati življenjske razmere na rastišču, (npr. odstraniti zemljo, odkrivati korenine, zasipavati deblo, zasipavati rastišče oziroma površino nad koreninami, občasno ali stalno poplavljati rastišče, spreminjati višino talne vode, kislost oziroma alkalnost tal, spuščati škodljive tekočine ali plinaste snovi na rastišču ter odlagati odpadne snovi);
– trajno spreminjati osenčenost dreves in rastišča (npr. razgaljati krošnjo ali deblo, zasenčiti drevesa s stavbami ali napravami ipd.);
– obešati ali postavljati tuja telesa na deblo, korenine ali veje (npr. svetilke, nosilce žičnih vodov, table, omarice, antene, razgledišča, stopnice ipd.);
– zgraditi stalne objekte ali zgradbe na območju neposrednega rastišča drevesa;
– parkiranje vozil na rastišču drevesa.
(2) Z denarno kaznijo 300.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
(3) Z denarno kaznijo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
8. člen
(1) S soglasjem Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave – območna enota Celje je možno:
– izvajati sanitarne ukrepe (npr. odstranjevati veje in vrhove, povezovati deblo in veje, utrjevati podlago, zatirati škodljivce ipd.);
– izvajati nekatera dela na rastišču (npr. zasajati grmovje, drevje ali trave ipd.), če ne ogrožajo dreves in škodujejo rastišču;
– postavljati manjše stalne objekte (npr. spominska obeležja, vodnjake, svetilke, klopi ipd.) na območju neposrednega rastišča, če ne ogrožajo dreves in njihovega rastišča;
– nabirati cvetove ali plodove oziroma semena;
– znanstveno raziskovanje, ki ne vpliva na biološko stanje drevesa (npr. dendrološke meritve ipd.);
– ustrezno gospodarsko izkoriščanje, ki ne prizadene dendrološkega spomenika (npr. jemanje semen ali plodov za razmnoževanje ipd.);
– izvajati vzdrževalna dela na parkiriščih, dvoriščih, stavbiščih in ob cestah.
(2) Fizična ali pravna oseba, ki želi na začasno zavarovanih dendroloških naravnih spomenikih navedenih v tem odloku izvesti posege, mora predhodno pridobiti dovoljenje Upravne enote Celje. Dovoljenje za poseg se izda na podlagi naravovarstvenega soglasja Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave – območna enota Celje.
(3) Z denarno kaznijo 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik, če izvede posege na začasno zavarovanem dendrološkem naravnem spomeniku brez soglasja Zavoda RS za varstvo narave – enota Celje, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
(4) Z denarno kaznijo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, če izvede posege na začasno zavarovanem dendrološkem naravnem spomeniku brez soglasja Zavoda RS za varstvo narave – enota Celje.
9. člen
Za vsak poseg v prostor na parcelah navedenih v 4. členu tega odloka in za katerega je potrebno pridobiti upravno dovoljenje po predpisih o urejanju prostora in drugih predpisih, je predhodno potrebno pridobiti tudi naravovarstveno soglasje Zavoda RS za varstvo narave – enota Celje.
IV. RAZVOJNE USMERITVE
10. člen
Začasno zavarovani dendrološki naravni spomeniki se urejajo v skladu s programom, ki ga pripravi Zavod RS za varstvo narave – enota Celje, v roku 3 mesecev po sprejetju odloka. Dendrološke naravne spomenike se označi z ustreznimi oznakami in po potrebi fizično zaščiti.
11. člen
(1) Pravne in fizične osebe imajo pravico do odškodnine, če se jim zaradi omejitev in prepovedi, ki izhajajo iz varstvenega režima bistveno poslabšajo obstoječi pogoji za pridobivanje dohodka oziroma za življenje in delo in tega ni mogoče nadomestiti z dovoljeno dejavnostjo v okviru varstvenega režima, ki je za naravni spomenik določen.
(2) Oseba, ki želi uveljavljati odškodnino ima pravico vložiti zahtevo za odškodnino v enem letu po prejemu odločbe izdane na podlagi predpisa, ki je povzročil spremembo razmer.
(3) Višina nadomestilo se določi po postopku, ki ga določa zakon, ki ureja razlastitev nepremičnin.
(4) Zavezanec za plačilo odškodnine je Mestna občina Celje.
12. člen
Mestna občina Celje se zavezuje pokrivati stroške, ki nastanejo za označevanje dreves s predstavitveno tablo, morebitno fizično zaščito in zaradi vzdrževalnih ter negovalnih ukrepov na zavarovanih drevesih, ne glede na njihovo lastništvo.
V. NADZOR
13. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja Inšpektorat Mestne občine Celje v skladu z odlokom o komunalnem nadzoru (Uradni list RS, št. 39/92, 66/99).
VI. PREHODNE DOLOČBE
14. člen
Občinski upravni organ, pristojen za premoženjsko pravne zadeve, izvede vpis razglašenih dendroloških naravnih spomenikov v zemljiško knjigo.
15. člen
Mestna občina Celje bo v roku 1 leta po sprejetju odloka označila vsa zavarovana drevesa z ustreznimi predstavitvenimi tablami.
16. člen
Mestna občina Celje pošlje obvestilo lastnikom oziroma imetnikom pravice uporabe zemljišč, ki se nahajajo v območju spomenika, s katerim jih seznani z režimom varstva, s posameznimi omejitvami in prepovedmi ter razvojnimi usmeritvami spomenika.
17. člen
Začasna razglasitev izjemnih dreves za dendrološke spomenike velja za dobo 2 let.
18. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 66000/0005/2001
Celje, dne 27. junija 2002.
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti