Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2002 z dne 27. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2002 z dne 27. 5. 2002

Kazalo

2264. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati živila brez glutena, stran 4665.

Na podlagi tretjega odstavka 12. člena zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00) izdaja minister za zdravje
P R A V I L N I K
o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati živila brez glutena
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje, ki jih morajo glede sestave in označevanja izpolnjevati živila brez glutena (lepka), ki so namenjena za prehrano oseb s posebnimi prehranskimi potrebami.
2. člen
Živila brez glutena v smislu tega pravilnika so živila, izdelana iz žit ali križancev žit, ki naravno ne vsebujejo glutena ali je bil gluten iz njih odstranjen s tehnološkim postopkom.
3. člen
Živila, izdelana iz žit ali križancev žit, ki naravno ne vsebujejo glutena, smejo vsebovati največ 20 mg glutena na kg v suhi snovi.
Vsebnost glutena v tekočih živilih iz prejšnjega odstavka se izraža v miligramih na kilogram proizvoda kot takega.
4. člen
Pri predelavi živil, ki naravno ne vsebujejo glutena, se ne smejo uporabiti kot sestavina, aditiv ali pomožno tehnološko sredstvo pšenični gluten oziroma izdelki iz beljakovin žit, ki vsebujejo gluten.
5. člen
V živilih ali sestavinah živil, ki so izdelana iz pšenice, rži, ječmena, ovsa, mešanic ali križancev navedenih žit, vsebnost glutena po postopku odstranjevanja ne sme presegati 200 mg na kg v suhi snovi.
Vsebnost glutena v tekočih živilih izdelanih iz žit iz prejšnjega odstavka se izraža v miligramih na kilogram proizvoda kot takega.
6. člen
Živila brez glutena morajo biti označena v skladu s predpisi, ki urejajo označevanje živil za posebne prehranske namene ter:
– z oznako “brez glutena“, ki mora biti na vidnem delu embalaže poleg imena, pod katerim se živilo prodaja;
– navedbo vsebnosti glutena.
7. člen
Za določanje glutena v živilih se uporablja imunološka metoda, pri kateri uporabljena protitelesa reagirajo z žiti, ki vsebujejo gluten in ne dajejo navzkrižne reakcije z drugimi žiti oziroma sestavinami in snovmi v živilu.
8. člen
Kadar se živilo z oznako brez glutena prvič daje v promet v Republiki Sloveniji, mora proizvajalec ali uvoznik o tem obvestiti Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije ter posredovati oznako, pod katero bo živilo dano v promet (notifikacija). Če je živilo že v prometu v kateri koli drugi državi, mora uvoznik, poleg oznake v slovenskem jeziku, posredovati še originalno oznako in kopijo originalnega potrdila o prvi prijavi v skladu s predpisom, ki ureja živila za posebne prehranske namene.
9. člen
Živila brez glutena, ki so v prometu in ne izpolnjujejo pogojev iz tega pravilnika, so lahko v prometu do 30. septembra 2002.
10. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0220-14/2002
Ljubljana, dne 25. aprila 2002
prof. dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.
Minister
za zdravje

AAA Zlata odličnost