Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2002 z dne 21. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2002 z dne 21. 5. 2002

Kazalo

2189. Pravilnik o postopku za izbiro in sofinanciranje kulturnih programov in redne ljubiteljske kulturne dejavnosti na območju Občine Radeče, stran 4386.

Na podlagi zakona o uresničevanju javnega interesa na področju kulture (Uradni list RS, št. 75/94), zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 70/00) in 18. člena statuta Občine Radeče (Uradni list RS, št. 37/99) je Občinski svet občine Radeče na 15. redni seji dne 19. 4. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o postopku za izbiro in sofinanciranje kulturnih programov in redne ljubiteljske kulturne dejavnosti na območju Občine Radeče
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja:
– postopek za izbiro in sofinanciranje kulturnih programov in redne ljubiteljske kulturne dejavnosti, ki jih iz javnih sredstev financira in sofinancira Občina Radeče (v nadaljevanju: občina),
– opravila in naloge, ki jih v posameznih fazah postopka opravljata občinska uprava, komisija, določena v 11. členu tega pravilnika, odbor za družbene dejavnosti, socialno politiko in delo z društvi in župan,
– dejanja, ki jih morajo v posameznih fazah postopka opraviti predlagatelji kulturnih programov in redne ljubiteljske kulturne dejavnosti,
– določa dokumentacijo, ki se uporablja v postopku, ki ga ureja ta pravilnik.
2. člen
Pravico do prijave na javni razpis za sofinanciranje kulturnih programov in redne ljubiteljske kulturne dejavnosti imajo kulturna društva in njihove zveze, druga društva, ki imajo v okviru svojih dejavnosti registrirano kulturno dejavnost, javni zavodi, ustanove in posamezni kulturni ustvarjalci in izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da imajo sedež na območju Občine Radeče,
– da imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske možnosti za uresničitev načrtovanih kulturnih aktivnosti,
– da imajo urejeno evidenco o članstvu, plačani članarini in ostalo dokumentacijo, kot to določa zakon o društvih,
– redno letno dostavljajo občini podatke o članstvu, poročilo o realizaciji programov, načrt aktivnosti in poročilo o doseženih rezultatih,
– da izpolnjujejo kriterije in merila iz tega pravilnika.
3. člen
Pravico do sofinanciranja kulturnih programov in redne ljubiteljske kulturne dejavnosti imajo izvajalci le-teh, ki so izbrani na podlagi vsakoletnega javnega razpisa. Skupni obseg sofinanciranja določi občinski svet občine v proračunu Občine Radeče.
Predmet tega pravilnika niso sredstva za vzdrževanje in investicije v prostor in opremo za kulturno dejavnost in spomeniško varstvene akcije.
4. člen
Občina bo v okviru proračunskih možnosti za posamezno proračunsko leto sofinanancirala v skladu z merili redno ljubiteljsko kulturno dejavnost in kulturne programe. Redna ljubiteljska kulturna dejavnost ima prednost.
Programi, ki se financirajo oziroma sofinancirajo iz katerekoli druge postavke občinskega proračuna, niso predmet tega pravilnika.
5. člen
Občinska uprava in predlagatelji oziroma izvajaci se pri pripravljanju, sprejemanju in izvajanju odločitev o izbiri kulturnih programov, ki jih iz občinskega proračuna financira in sofinancira občina, ravnajo po merilih in kriterijih, ki so sestavni del tega pravilnika.
Od dneva objave razpisa do odločitve o izboru predlogov, se pogoji in merila iz prejšnjega odstavka ne smejo spremeniti.
II. POSTOPEK
6. člen
Postopek oblikovanja in dodeljevanja finančnih sredstev izvajalcem poteka v naslednjem zaporedju:
– priprava in objava javnega razpisa za zbiranje predlogov kulturnih programov in redne ljubiteljske kulturne dejavnosti (v nadaljevanju: javni razpis),
– zbiranje predlogov,
– priprava gradiva za odbor za družbene dejavnosti, socialno politiko in delo z društvi,
– odbor za družbene dejavnosti, socialno politiko in delo z društvi oblikuje predlog za sofinanciranje kulturnih programov in sofinanciranje redne ljubiteljske kulturne dejavnosti in ga posreduje županu,
– obveščanje predlagateljev o odločitvi, reševanje pritožb predlagateljev,
– sklepanje pogodb,
– spremljanje izvajanja pogodb
– obravnava poročil o kulturnih programih in programih redne ljubiteljske kulturne dejavnosti ter ocena skladnosti s pogodbami izvajalcev.
7. člen
Besedilo javnega razpisa, merila in kriterije iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika, datum objave javnega razpisa in razpisni rok določi župan s sklepom.
Razpisni rok se časovno prilagaja postopku priprave in sprejemanju občinskega proračuna.
8. člen
Objava javnega razpisa mora vsebovati:
– navedbo naročnika (naslov in drugi podatki),
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci, njihovi kulturni programi in redna ljubiteljska kulturna dejavnost,
– kriterije in merila za izbor programov in redne kulturne ljubiteljske dejavnosti za dodelitev sredstev,
– določitev obdobja za porabo sredstev,
– razpisni rok,
– način dostave predlogov,
– navedbo oseb občinske uprave, pooblaščenih za dajanje informacij,
– informacijo o razpisni dokumentaciji,
– rok, v katerem bodo predlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
Razpisni rok ne sme biti krajši od enega meseca in ne daljši od dveh mesecev.
9. člen
Predmet javnega razpisa so kulturni programi in sofinanciranje redne ljubiteljske kulturne dejavnosti, in sicer za naslednja področja:
– glasba,
– ples,
– gledališče,
– likovna dejavnost.
Predlagatelji oziroma izvajalci lahko prijavijo tudi kulturne prireditve posvečene državnim in občinskemu prazniku.
Pod sofinanciranje ljubiteljske kulturne dejavnosti se razume redna dejavnost kulturnih društev na območju Občine Radeče. V ta namen bodo v proračunu Občine Radeče predvidena sredstva za sofinanciranje stroškov strokovnega vodje, programskih stroškov in materialnih stroškov, po merilih, ki so priloga tega pravilnika.
10. člen
Javni razpis se objavi na krajevno običajen način – CATV, pano pred Blagovnico, oglasne deske v KS.
11. člen
Komisija, ki jo imenuje župan, po preteku razpisnega roka odpre predloge, zapisniško naredi seznam vseh prispelih vlog po predlagateljih in namenih.
12. člen
Komisija ugotovi, katere vloge so nepopolne in v roku desetih dni po datumu zaključenega odpiranja vlog pisno pozove predlagatelje, da vlogo dopolnijo v roku, navedenem v obvestilu.
Rok za dopolnitev ne sme biti krajši od osem dni.
13. člen
Nepopolne vloge, ki jih po zgoraj omenjenih rokih predlagatelj ne dopolni, se vodijo v posebnem seznamu nepopolnih vlog in se spisek priloži k obravnavi ostalih vlog odboru za družbene dejavnosti, socialno politiko in delo z društvi in županu.
14. člen
Na podlagi meril in kriterijev za financiranje in sofinanciranje kulturnih programov in redne ljubiteljske kulturne dejavnosti, odbor za družbene dejavnosti, socialno politiko in delo z društvi izbere upravičence, katerih programi in dejavnosti bodo financirani in sofinancirani iz proračuna Občine Radeče in jih predlaga v potrditev županu.
15. člen
Izbrani upravičenec postane izvajalec po sprejemu proračuna in obojestranskem podpisu pogodbe.
Če izbrani izvajalec pogodbe ne podpiše v roku petnajstih dni od izdaje pisnega poziva za podpis, se šteje, da je odstopil od zahteve po financiranju oziroma sofinanciranju predloga kulturnega programa.
16. člen
Če občinska uprava ugotovi, da izvajalec ne izvršuje pogodbe, mu zadrži izplačevanje še neizplačanih sredstev, o tem obvesti župana in odbor za družbene dejavnosti, socialno politiko in delo z društvi, ki odločita o sklepanju nadaljnjih pogodb.
Če izvajalec sredstev ni uporabil namensko, občina prekine pogodbo, z njim ne sklepa novih pogodb in sodno izterja vrnitev nenamensko porabljenih sredstev.
Izvajalec, ki krši določila prvih dveh odstavkov tega člena, ne more kandidirati za sredstva občine na naslednjem javnem razpisu.
III. OPREDELITEV DOKUMENTOV V POSTOPKU PO TEM PRAVILNIKU
17. člen
Razpisna dokumentacija zajema razpisne obrazce z navodili in kriteriji, ki jih pripravi občinska uprava in so v času razpisa izvajalcem na voljo v vložišču Občine Radeče.
Izvajalci morajo podati ponudbo svojih kulturnih programov in redne ljubiteljske kulturne dejavnosti na predpisanih razpisnih obrazcih in jim priložiti dokazila oziroma priloge, ki jih zahtevajo obrazci.
IV. KONČNI DOLOČBI
18. člen
Pobudo za spremembo pravilnika lahko da župan in kulturna društva, ki morajo o spremembi soglašati.
19. člen
Ta pravilnik začne veljati takoj po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 03200-1/02-27
Radeče, dne 19. aprila 2002.
Župan
Občine Radeče
Ludvik Sotlar, inž. l. r.
      Merila in kriteriji za financiranje in sofinanciranje
            kulturnih programov in redne ljubiteljske
                       kulturne dejavnosti


I. Kulturni programi

Iz proračuna se financirajo, oziroma sofinancirajo kulturni
programi, ki so namenjeni čim širšemu krogu uporabnikov in sodijo
v eno od naslednjih skupin:

1. organizacija kulturnih prireditev posvečenih državnim in
občinskemu prazniku,

2. priprava in izvedba raznih oblik izobraževanja na občinski in
medobčinski ravni,

3. sodelovanje skupin in posameznikov na prireditvah na občinski,
medobčinski, državni in meddržavni ravni,

4. samostojni programi društev, skupin in posameznikov, ki
pripomorejo h kakovostni kulturni ponudbi na področju Občine
Radeče,

5. priprava in izvedba kulturnih prireditev z udeležbo skupin ali
posameznikov izven področja Občine Radeče,

6. založništvo.

II. Redna ljubiteljska kulturna dejavnost

Odrasli pevski zbori:

Priznano maksimalno 80 vaj na sezono.

- honorar zborovodji na vajo (2 šolski uri)              65 točk

- programski stroški na vajo                             15 točk

- materialni stroški na sezono do 15 članov             550 točk

- materialni stroški na sezono nad 15 članov           1000 točk

Otroški pevski zbori:

Priznano maksimalno 40 vaj na sezono.

- honorar zborovodji na vajo (2 šolski uri)              65 točk

- programski stroški na vajo                              5 točk

- materialni stroški na sezono                          500 točk

Pihalni orkester:

Prizna se maksimalno 80 vaj na sezono.

- honorar dirigentu na vajo (2 šolski uri)               65 točk

- programski stroški na vajo                             55 točk

- materialni stroški na sezono                         1000 točk

Gledališka skupina:

Prizna se maksimalno 40 vaj na sezono.

- honorar mentorju na vajo (3 šolske ure)                65 točk

- pavšal za programske stroške na sezono                550 točk

- pavšal za materialne stroške na sezono               1000 točk

Lutkovna skupina:

Prizna se maksimalno 30 vaj na sezono.

- honorar mentorju na vajo (3 šol. ure)                  65 točk

- pavšal za programske stroške na sezono                550 točk

- pavšal za materialne stroške na sezono                750 točk

Recitacijska ali literarna skupina

Prizna se maksimalno 20 vaj na sezono.

- honorar mentorju na vajo (2 šolski uri)                30 točk

- programski stroški na vajo                             10 točk

- pavšal za materialne stroške na sezono                300 točk

Mažorete, plesna, folklorna skupina

Prizna se maksimalno 45 vaj na sezono.

- honorar vodji na vajo (2 šolski uri)                   30 točk

- programski stroški na vajo                             10 točk

- pavšal za materialne stroške na sezono:

manj kot 16 plesalcev                                  1200 točk

več kot 16 plesalcev                                   2000 točk

Likovna, fotografska, filmska skupina

Prizna se maksimalno 50 mentorskih vaj na sezono.

- honorar mentorju na vajo (2 šolski uri)                30 točk

- programski stroški na vajo                             10 točk

- pavšal za materialne stroške na sezono               2000 točk

Vrednost točke se oblikuje glede na sredstva določena za kulturo
v proračunu.


Št. 03200-1/02-28
Radeče, dne 19. aprila 2002.


                                          Župan
                                      Občine Radeče
                                Ludvik Sotlar, inž. l. r.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti