Uradni list

Številka 16
Uradni list RS, št. 16/2002 z dne 22. 2. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 16/2002 z dne 22. 2. 2002

Kazalo

672. Pravilnik o sofinanciranju programov na področju kulture v Občini Kamnik, stran 1212.

Na podlagi 1. in 4. člena zakona o uresničevanju javnega interesa na področju kulture (Uradni list RS, št. 75/94 in 22/00) in 16. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99 in 40/01) je Občinski svet občine Kamnik na 25. seji dne 6. 2. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju programov na področju kulture v Občini Kamnik
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Predmet pravilnika o sofinanciranju programov na področju kulture v Občini Kamnik je sofinanciranje kulturnih programov.
2. člen
Sofinanciranje kulturnih programov se lahko izvede le na podlagi izvedenega postopka javnega razpisa. Pristojni organ občinske uprave zbira predloge za financiranje kulturnih programov ter skrbi za organizacijo in izvedbo javnega razpisa.
Javni razpis se objavi v časopisu Kamniški občan na podlagi sklepa, ki ga izda župan Občine Kamnik praviloma za vsako proračunsko leto posebej.
3. člen
Za sofinanciranje se lahko potegujejo naslednji izvajalci kulturnih programov:
– društva,
– združenje društev v lastnem imenu in v imenu tistih društev, ki ga za to pooblastijo,
– zavodi,
– samostojni ustvarjalci,
– zasebniki
– in drugi,
ki delujejo na področju ustvarjanja in posredovanja kulturnih vrednot ter so njihovi kulturni programi v interesu Občine Kamnik.
Kandidati morajo predložiti program, ki ustreza merilom iz javnega razpisa za tekoče proračunsko leto.
II. VSEBINSKE DOLOČBE
4. člen
Občina Kamnik financira ali sofinancira naslednje kulturne dejavnosti:
– glasbeno dejavnost,
– folklorno in plesno dejavnost,
– gledališko in lutkovno dejavnost,
– likovno dejavnost,
– literarno dejavnost in založništvo,
– filmsko in video produkcijo ter fotografijo,
– izobraževalno in raziskovalno dejavnost s področja kulture,
– dejavnost širjenja kulture med občane,
– nove medije
– ter druge vsebine s področja kulture.
Občina Kamnik lahko financira ali sofinancira kulturne programe na različnih nivojih, kot so:
a) občinski nivo,
b) medobčinski nivo,
c) regijski nivo,
č) državni nivo in
d) nivo mednarodnega sodelovanja.
Medobčinski, regijski, državni in mednarodni programi, ki jih sofinancira tudi Občina Kamnik, obsegajo:
– pripravo in izvedbo preglednih srečanj, ki omogočajo primerjavo in strokovno vrednotenje predstavljenih programskih in izvajalskih dosežkov na področjih, naštetih v prvem odstavku tega člena,
– pripravo in izvedbo kakovostnih, ustvarjalnih in inovativnih projektov z jasnim konceptom, ki imajo razvojni in promocijski pomen ter hkrati v smislu kakovosti ali drugačnosti bogatijo produkcijo in širijo izrazne možnosti na posameznih področjih kulturnih dejavnosti,
– udeležbo (selektorsko) izbranih skupin in posameznikov iz različnih področij kulturnih dejavnosti na medobčinskih, regijskih, državnih in mednarodnih revijah, preglednih srečanjih, festivalih, tekmovanjih, ...,
– udeležbo izbranih članov in vodij skupin (mentorjev) na medobčinskih, regijskih, državnih in mednarodnih verificiranih oblikah izobraževanja.
Sofinanciranje Občine Kamnik je pri vseh naštetih oblikah oziroma projektih vezano na transparentni, pogodbeno dogovorjeni delež sredstev, pridobljenih bodisi iz državnih (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Ministrstvo RS za kulturo) bodisi mednarodnih (tuja partnerstva, fundacije) in drugih virov (sponzorstva, donacije, koprodukcije ipd.).
5. člen
Javni razpis vsebuje:
– kulturne dejavnosti, ki so predmet financiranja,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci kulturnih programov,
– okvirno vrednost sredstev, namenjenih za kulturne dejavnosti, ki so predmet javnega razpisa,
– merila za izbor kulturnih programov,
– navedbo roka, določenega za porabo dodeljenih sredstev,
– razpisni rok,
– način dostave predlogov,
– navedbo oseb oddelka za družbene dejavnosti, pristojnih za kulturo in pooblaščenih za dajanje informacij,
– informacijo o razpisni dokumentaciji,
– rok, v katerem bodo predlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
6. člen
Z javnim razpisom se oddajo v izvajanje tudi strokovna opravila: organizacija, koordinacija, producentstvo in posredništvo programov ter kulturna animacija.
Strokovna opravila lahko opravljajo tiste fizične ali pravne osebe, ki imajo ustrezen strokovni kader, izpolnjujejo materialne pogoje in imajo izkušnje na področju organiziranja in animiranja kulturnih programov.
Naloge iz prejšnjega odstavka obsegajo:
– analizo in pripravo predlogov za izbor programov s področja kulture v okviru vsakoletnega javnega razpisa Občine Kamnik,
– spremljanje, analiziranje ter ocenjevanje realizacije programov na podlagi sklenjenih pogodb,
– organizacijska in druga strokovna ter tehnična pomoč pri pripravi in izvedbi oziroma uresničenju sprejetih kulturnih programov ter prireditev, ki jih organizirajo ljubiteljska kulturna društva,
– sodelovanje pri pripravi in izvedbi prireditev občinskega, medobčinskega, državnega in mednarodnega značaja, ki so v interesu Občine Kamnik.
Medsebojne pravice in obveznosti med občino in izvajalcem strokovnih opravil, izbranem na podlagi razpisa, se uredijo s pogodbo. Strokovna opravila se lahko oddajo v izvajanje na podlagi sklenjene pogodbe tudi za več let.
7. člen
Občina zagotavlja v okviru vsakoletnega proračuna tudi sredstva za kritje neprogramskih stroškov, ki zagotavljajo osnovne pogoje delovanja društev in njihovih asociacij v Občini Kamnik.
8. člen
Okvirna globalna razdelitev sredstev v okviru vsakoletnih razpoložljivih virov občinskega proračuna je naslednja:
– 40% sredstev se namenja izvedbi programov ljubiteljskih kulturnih društev (od tega 25% za programske stroške in 15% za neprogramske stroške) na občinskem nivoju,
– 20% sredstev se nameni za sofinanciranje ljubiteljskih kulturnih programov, ki presegajo občinski nivo in so v interesu Občine Kamnik,
– 40% sredstev se nameni za strokovna opravila in za izvedbo drugih programov s področja kulture (profesionalne ali ljubiteljske) na občinskem nivoju, na medobčinskem nivoju, na regijskem nivoju, na državnem nivoju ter na nivoju mednarodnega sodelovanja.
Deleži razdelitve sredstev, kakor so opredeljeni v 1. odstavku tega člena, se lahko spremenijo na način, da se v okviru razpoložljivih sredstev deleži, navedeni v posamezni alinei povečajo ali zmanjšajo do 10%, pri čemer v globalu ne morejo preseči sredstev proračuna, namenjenih kulturni dejavnosti.
9. člen
Vrednost sofinanciranja kulturnih programov je odvisna od vsakoletnih razpoložljivih sredstev v občinskem proračunu za področje kulturne dejavnosti.
10. člen
Župan za razporeditev proračunskih sredstev med izvajalce kulturnih programov imenuje sedemčlansko strokovno komisijo (v nadaljevanju: strokovna komisija) na predlog kulturnih društev, združenj, zavodov in samostojnih kulturnih ustvarjalcev Občine Kamnik za dobo štirih let.
Župan lahko posameznega člana strokovne komisije zamenja predčasno, in sicer v primeru večkratnih odsotnosti imenovanega člana od dela komisije ali na lastno željo člana. Na njegovo mesto župan imenuje novega člana strokovne komisije.
Strokovno komisijo sestavlja:
– en predstavnik iz področja glasbene dejavnosti,
– en predstavnik iz področja folklorne in plesne dejavnosti,
– en predstavnik iz področja gledališke in lutkovne dejavnosti,
– en predstavnik iz področja likovne dejavnosti,
– en predstavnik iz področja literarne dejavnosti in založništva,
– en predstavnik iz filmske, video in fotografske dejavnosti ter
– en predstavnik strokovne službe Občine Kamnik.
Posamezno društvo lahko praviloma predlaga le enega svojega predstavnika za člana strokovne komisije.
Za presojo posameznih programov ali projektov lahko na zahtevo strokovne komisije župan odobri sodelovanje dodatnih strokovnjakov.
Strokovna komisija je sklepčna, če je navzoča večina članov komisije. Strokovna komisija sklepa z večino glasov vseh članov.
Člana strokovne komisije, ki je tudi član kulturnega društva, katero je kandidiralo na javnem razpisu za financiranje ali sofinanciranje, se iz glasovanja o dodelitvi sredstev za društvo kateremu pripada izloči.
Strokovna komisija določi enotne obrazce za prijavo programov na razpis in opredeli druge pogoje, ki jih morajo izpolnjevati kandidati za sofinanciranje programov na področju kulture v kamniški občini, s tem da upošteva razpisne pogoje in merila pravilnika.
Strokovna komisija analizira in pripravi predlog izbora programov in predlog delitve razpoložljivih sredstev, ki jih za sofinanciranje teh programov zagotavlja proračun občine ter ga posreduje občinski upravi. O izbranih programih odloči občinska uprava.
Strokovna komisija vodi zapisnik o vrednotenju, izboru in zavrnitvi prijavljenih programov.
11. člen
Predlagatelj kulturnega programa ima pravico do vpogleda v tiste dele strokovnih mnenj, zapisnikov ali poročil, ki se nanašajo na obravnavo njegove vloge in predloga sklepa o sofinanciranju.
Predlagatelj, ki meni, da njegov predlog iz neupravičenih razlogov ni bil izbran, lahko v 15 dneh od sprejema sklepa vloži ugovor županu.
Župan v 15 dneh odloči o ugovoru.
12. člen
Župan z izbranimi izvajalci kulturnih programov sklene pogodbe, ki med drugim opredeljujejo realizacijo programov in način nadzora nad porabo sredstev.
13. člen
Izvajalec strokovnih opravil in oddelek za družbene dejavnosti (v nadaljevanju: skrbnik pogodbe) spremljata izvajanje pogodb na podlagi faznih in zaključnih poročil o poteku in rezultatih v pogodbah opredeljenih programov.
Če skrbnik pogodbe ugotovi, da izvajalec ne izvaja pogodbe, mu lahko zadrži izplačevanje še neizplačanih sredstev.
Sredstva, ki v takem primeru ostanejo v proračunu občine, se lahko namenijo za dodatno sofinanciranje najodmevnejših izvedenih programov oziroma se lahko sofinancira tudi nove kulturne akcije, ki so bile izpeljane, ni pa jih bilo mogoče upoštevati v izvedenem javnem razpisu za posamezno koledarsko leto.
Če izvajalec sredstev ni uporabil namensko, občina odpove pogodbo in zahteva vrnitev nenamensko porabljenih sredstev. Rok za vrnitev nenamensko porabljenih sredstev je 30 dni. Po preteku tega roka se zaračunajo zakonite zamudne obresti.
III. MERILA ZA SOFINANCIRANJE PROGRAMOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK
14. člen
Strokovna komisija bo pri dodeljevanju sredstev upoštevala naslednja prednostna merila za področje ljubiteljske kulturne produkcije:
– kontinuirano delovanje,
– gostovanja in dosežke,
– program ter
– poslovanje.
1. Kontinuirano delovanje se izkazuje z večletno prisotnostjo kulturnega subjekta v kamniški občini (dokazilo: število rednih članov v zadnjih letih).
2. Gostovanja in dosežki, katere bo strokovna komisija upoštevala pri izboru kulturnih programov so lahko:
– v občinskem okviru,
– v medobčinskem okviru,
– v regijskem okviru,
– v državnem merilu,
– v tujini,
– prejeta priznanja, pohvale, nagrade,
– druga dokazila o kvaliteti delovanja;
(dokazila: programi koncertov, predstav, razstav, morebitna priznanja, pohvale in nagrade s tekmovanj, odmevnost doslej realiziranega programa, objave in ocene v medijih...).
3. Program bo ovrednoten na podlagi naslednjih kvalitet:
– kulturni program je v širšem občinskem in javnem interesu,
– program obeta pomemben prispevek k obogatitvi kulturnega življenja kraja in občine,
– predlagatelj v prijavi kulturnega programa obeta umetniško kakovostno in zanimivo izvedbo,
– predložen je podroben opis pripravljenega programa in načrt za njegovo izvedbo;
(dokazila: reference za uspešno izvedbo dosedanjih in predlaganega programa).
4. Poslovanje bo strokovna komisija ovrednotila na osnovi:
– poročila o delu,
– rednih poslovnih poročil,
– jasnega finančnega načrta, iz katerega je razviden delež lastnih prihodkov v skupni finančni konstrukciji.
15. člen
Strokovna komisija bo pri dodeljevanju sredstev za področje kulturnih projektov, ki morajo biti vezani na Občino Kamnik in predstavljati pomemben prispevek h kulturni ponudbi v občini, upoštevala:
– gostovanja in dosežke,
– program in
– poslovanje.
1. Gostovanja in dosežki, katere bo strokovna komisija upoštevala pri izboru kulturnih programov so lahko:
– v občinskem okviru,
– v medobčinskem okviru,
– v regijskem okviru,
– v državnem merilu,
– v tujini,
– prejeta priznanja, pohvale, nagrade,
– druga dokazila o kvaliteti delovanja;
(dokazila: programi koncertov, predstav, razstav, morebitna priznanja, pohvale in nagrade s tekmovanj, odmevnost doslej realiziranega programa, objave in ocene v medijih...).
2. Program bo ovrednoten na podlagi naslednjih kvalitet:
– kulturni program je v širšem občinskem in javnem interesu,
– program obeta pomemben prispevek k obogatitvi kulturnega življenja kraja in občine,
– predlagatelj v prijavi kulturnega programa obeta izredno umetniško kakovost,
– predlagatelj v prijavi obeta izvirnost in inovativnost programa,
– program obeta promocijski in razvojni učinek za kraj oziroma občino,
– usmerjenost programa k določenim ciljnim publikam, ki so navadno manj oziroma sploh niso zajete v kulturni produkciji občine (npr. mladi, starejši občani, invalidi, odvisniki vseh vrst, ...),
– predložen je podroben opis pripravljenega programa in načrt za njegovo izvedbo;
(dokazila: reference za uspešno izvedbo dosedanjih in predlaganega programa).
3. Poslovanje bo ovrednoteno na osnovi:
– poslovnih poročil,
– jasnega finančnega načrta, iz katerega je razviden delež lastnih prihodkov v skupni finančni konstrukciji.
IV. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
16. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 660-4/01
Kamnik, dne 6. februarja 2002.
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti