Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2002 z dne 21. 2. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2002 z dne 21. 2. 2002

Kazalo

623. Navodilo o sistemskem obratovanju distribucijskega omrežja za električno energijo, stran 1129.

Na podlagi tretjega odstavka 40. člena energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99 in 8/00) izdaja minister za okolje in prostor
N A V O D I L O
o sistemskem obratovanju distribucijskega omrežja za električno energijo
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem navodilom se predpisuje sistem obratovanja za elektroenergetska distribucijska omrežja, naloge upravljalca distribucijskega omrežja, opredeljuje storitev prenosa električne energije po distribucijskem omrežju, postopki za sistemske storitve, obratovanje in razvoj distribucijskega omrežja, pogoji in postopek za priključitev na distribucijsko omrežje, pogoji za dostop do distribucijskega omrežja, baza podatkov in njihova zaupnost analize ter poročila objave.
To navodilo se označi s skrajšano oznako SONDO-E (sistemska obratovalna navodila distribucijskega omrežja za električno energijo).
2. člen
To navodilo velja za družbe Elektro Celje, d.d., Elektro Gorenjska, d.d., Elektro Ljubljana, d.d., Elektro Maribor, d.d. in Elektro Primorska, d.d. in uporabnike distribucijskega elektroenergetskega omrežja.
3. člen
V tem navodilu imajo posamezni izrazi naslednji pomen:
Interni akt
Je akt, s katerim se urejajo zlasti razmerja med izvajalci gospodarskih javnih služb distribucije, upravljanja distribucijskega omrežja ter dobave električne energije tarifnim odjemalcem.
Izpad
Pomeni slučajen, z okvaro pogojen prehod nekega dela omrežja v stanje, ko to ni sposobno opravljati svoje funkcije.
Ločilno mesto
Je mesto, ki je namenjeno za povezavo ali ločitev med omrežjem, ki ga upravlja upravljalec distribucijskega omrežja in omrežjem, ki ga upravlja upravljalec prenosnega omrežja ali napravami uporabnikov.
Merilne naprave
So naprave za merjenje in registracijo porabe električne energije. Merilne naprave morajo ustrezati zakonsko določenim zahtevam.
Moteno obratovanje in razpad
So vsa stanja omrežja, ki so različna od normalnega obratovanja omrežja.
Motnje pri obratovanju
Se odražajo kot:
– stanje, ko niso napajani vsi odjemalci;
– odstopanje kakovosti električne energije od referenčnih vrednosti.
Normalno obratovanje
Je obratovanje, ko so:
– vsi odjemalci napajani;
– vse veličine v dovoljenih mejah.
Odjemalec
Je pravna ali fizična oseba, ki je na pogodbeni osnovi oskrbovana z električno energijo. Ta izraz se uporablja le za prejemnike energije – tako upravičene kot tudi tarifne, ne pa tudi za proizvajalce.
Pogodba o dobavi električne energije
Je pogodba, ki se sklepa med dobaviteljem tarifnim odjemalcem in posameznim tarifnim odjemalcem. Pogodba vsebuje za vsako prevzemno-predajno mesto poleg količin električne energije tudi splošne in tehnične pogoje dobave ter komercialne pogoje.
Pogodba o dostopu do distribucijskega omrežja
Je pogodba, ki jo skleneta upravljalec omrežja in uporabnik omrežja. Z njo pridobi uporabnik omrežja za določen čas zagotovljen dostop do distribucijskega omrežja za določeno količino energije ob določenem času in v določeni smeri. Pogoj za sklenitev te pogodbe je pogodba o nakupu ali prodaji električne energije.
Pogodba o priključitvi na distribucijsko omrežje
Je pogodba, ki jo skleneta upravljalec distribucijskega omrežja in uporabnik distribucijskega omrežja in dokončno zagotovi delovanje omrežja v skladu s predpisi, specificira nedopustne povratne vplive glede na konkretno vgrajene naprave, dokončno določa način merjenja električne energije na prevzemno-predajnih mestih in ureja najpomembnejša organizacijska vprašanja. Sestavni del pogodbe o priključitvi so po potrebi tudi obratovalna navodila.
Prevzemno-predajno mesto
Je mesto opremljeno z ustreznimi merilnimi napravami, ki zagotavlja potrebne podatke za obračun električne energije in nadzor realizacije voznih redov.
Priključno mesto
Je stično mesto proizvajalca ali odjemalca z javnim omrežjem. Uporabniki omrežja imajo lahko priključna mesta v omrežju v več točkah prenosnega ali distribucijskega omrežja.
Stično mesto
Je točka povezave med omrežjem in odjemalcem ali proizvajalcem ali med dvema omrežjema.
Soglasje za priključitev
Je soglasje, ki ga izda upravljalec distribucijskega omrežja in vsebuje pogoje za priključitev na energetsko omrežje.
Tarifni odjemalec
Je odjemalec, ki po energetskem zakonu ni upravičeni odjemalec.
Upravičeni odjemalec
Je odjemalec, ki lahko prosto izbira dobavitelja po določbah energetskega zakona.
Uporabnik distribucijskega omrežja
Je pravna ali fizična oseba, ki ima po določbah energetskega zakona in uredbe o načinu izvajanja gospodarskih javnih služb s področja distribucije električne energije (Uradni list RS, št. 54/00, 31/00 in 99/01) pravico dostopa do omrežja.
4. člen
Tehnične in organizacijske zahteve za priključitev, dostop in uporabo distribucijskega omrežja obsegajo standarde, predpise ter interne organizacijske predpise in navodila javnega podjetja za distribucijo električne energije.
5. člen
Upravljalcu distribucijskega omrežja služi to navodilo kot osnova za urejanje enakopravnega dostopa uporabnikov omrežja do distribucijskega omrežja in na trg električne energije.
6. člen
S tem navodilom se določajo minimalne zahteve za usklajeno delovanje distribucijskih omrežij s sosednjimi distribucijskimi omrežji, s prenosnim omrežjem, s proizvajalci in z omrežjem odjemalcev. Upravljalec distribucijskega omrežja lahko presega te minimalne zahteve, če na ta način dosega višji razred kakovosti opravljanja storitev.
7. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja in vsi ostali uporabniki omrežja morajo pri vodenju in obratovanju distribucijskega omrežja upoštevati predpisane minimalne zahteve.
II. NALOGE UPRAVLJALCA DISTRIBUCIJSKEGA OMREŽJA
8. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je odgovoren za obratovanje svojega omrežja v skladu z določili energetskega zakona. Naloga upravljalca distribucijskega omrežja je zagotavljati varnost in zanesljivost obratovanja distribucijskega omrežja glede na okolje ter kakovostno dobavo električne energije odjemalcem skladno z izpolnjevanjem minimalnih tehničnih in organizacijskih zahtev za priključitev, dostop in uporabo distribucijskega omrežja.
9. člen
Meja pristojnosti upravljanja elektroenergetskega omrežja upravljalca distribucijskega omrežja je od stične točke med upravljalcem prenosnega omrežja in upravljalcem distribucijskega omrežja (v skladu s sistemskimi obratovalnimi navodili za prenosno elektroenergetsko omrežje) ter na drugi strani pri proizvajalcih in odjemalcih električne energije na merilnem mestu. Pri proizvajalcih električne energije vključuje pristojnost upravljalca distribucijskega omrežja tudi ločilno mesto.
10. člen
Določbe v tem navodilu se smiselno uporabljajo tudi pri izdelavi soglasja za priključitev in pri pripravi vseh potrebnih pogodb z uporabniki omrežja.
11. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora zagotavljati obratovanje svojega omrežja in razdeljevati električno energijo uporabnikom omrežja s primerno kakovostjo, z ustreznimi stroški, ter zanesljivo in okolju prijazno.
12. člen
Distributer električne energije mora priključiti na svoje omrežje vse uporabnike omrežja v okviru dobavnih pogojev, razen če obstajajo za takšno priključitev tehtni ekonomski in tehnični vzroki, ki ne dopuščajo priključitve. Če upravljalec distribucijskega omrežja ne more izdati soglasja za priključitev na električno energetsko omrežje, izda sklep o zavrnitvi.
13. člen
Če razdeljevanje električne energije uporabnikom omrežja ogroža obratovanje distribucijskega omrežja in zanesljivost dobave električne energije, mora upravljalec distribucijskega omrežja ustrezno ukrepati za odpravo vzroka.
14. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja lahko ustavi dobavo električne energije z odklopom od omrežja v primerih, ki jih določa energetski zakon in podzakonski akti.
15. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja ima naslednje naloge:
1. vodenje in obratovanje distribucijskega omrežja,
2. zagotavljanje dostopa do omrežja upravičenim odjemalcem in proizvajalcem električne energije,
3. zagotavljanje sistemskih storitev in
4. prednostno dispečiranje za kvalificirane proizvajalce, priključene na distribucijsko omrežje.
16. člen
Vodenje obratovanja distribucijskega elektroenergetskega sistema obsega zlasti:
1. nadzor in krmiljenje distribucijskega elektroenergetskega sistema,
2. načrtovanje obratovanja, izdelave in obvladovanje obremenitvenih diagramov,
3. koordinacijo vodenja obratovanja distribucijskega elektroenergetskega sistema s sosednjimi sistemi,
4. zagotavljanje varnega in zanesljivega obratovanja distribucijskega elektroenergetskega sistema,
5. izvajanje ostalih sistemskih storitev,
6. koordiniranje vzdrževanja distribucijskega elektroenergetskega sistema in sosednjih sistemov,
7. načrtovanje, vzdrževanje in nadzor zaščitnih naprav v distribucijskem elektroenergetskem sistemu ter analize delovanja zaščite,
8. koordiniranje dela z vzdrževalci na terenu in odzivanje na sporočila odjemalcev,
9. izvajanje predpisanih ukrepov omejevanja obtežb in porabe,
10. planiranje vzdrževanje in nadzor naprav za zajem in prenos števčnih in obratovalnih meritev v distribucijskem elektroenergetskem sistemu,
11. zagotavljanje dostopa do omrežja,
12. prednostno dispečiranje,
13. ustavitev dobave električne energije v primerih ki jih določa energetski zakon,
14. analizo izpadov, okvar in izdelava obratovalne statistike,
15. nadzor kakovosti dobavljene električne energije in
16. zagotavljanje pokrivanja električnih izgub v omrežju.
III. STORITVE PRENOSA ELEKTRIČNE ENERGIJE PO DISTRIBUCIJSKEM OMREŽJU
17. člen
Uporabniki v postopku prenosa električne energije po distribucijskem omrežju so proizvajalci, odjemalci, trgovci z električno energijo, zastopniki in posredniki.
18. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja zagotavlja uporabnikom distribucijskega omrežja dostop do omrežja kot osnovo za zagotovitev električne moči in dobave energije na trgu električne energije na prevzemno-predajnih mestih.
19. člen
Pred priključitvijo na distribucijsko omrežje si mora uporabnik distribucijskega omrežja pridobiti soglasje za priključitev na omrežje.
20. člen
Po izdelanem priključku, izpolnitvi pogojev iz soglasja za priključitev in vloženi vlogi za priključitev sledi pregled priključka, podpis pogodbe o priključitvi ter priključitev na distribucijsko omrežje. Pogoje za priključitev na distribucijsko omrežje določa akt, ki ureja splošne pogoje za dobavo in odjem električne energije.
21. člen
Upravičeni odjemalec, dobavitelj tarifnim odjemalcem, proizvajalec ali v njihovem imenu in za njihov račun zastopnik, posrednik ali trgovec sklene z upravljalcem distribucijskega omrežja pogodbo o dostopu do distribucijskega omrežja, s katero pridobi za določen čas zagotovljen dostop do distribucijskega omrežja za določeno količino energije ob določenem času in v določeni smeri. Pred sklenitvijo pogodbe o dostopu je potrebno pri upravljalcu distribucijskega omrežja vložiti zahtevo za dostop do distribucijskega omrežja, ki vsebuje vse potrebne podatke za sklenitev pogodbe o dostopu. Vlogi je potrebno priložiti pogodbo o nakupu električne energije.
22. člen
Upravičeni odjemalec ali proizvajalec brez možnosti registriranja poteka porabe ali proizvodnje v 15-minutnih razmakih, v prehodnem obdobju predloži k pogodbi o dostopu do distribucijskega omrežja svoj nadomestni diagram.
23. člen
Dobavitelj tarifnim odjemalcem napoveduje vozni red upravljalcu distribucijskega omrežja, tvori pa ga s pomočjo nadomestnih obremenitvenih diagramov.
24. člen
Kvalificirane proizvajalce električne energije upravljalec distribucijskega omrežja obravnava po enakih postopkih kot ostale uporabnike, pri čemer mora spoštovati vse prednosti glede izravnavanja ponudb, katere jim omogoča energetski zakon in uredba o načinu izvajanja gospodarskih javnih služb s področja distribucije električne energije.
25. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja na podlagi podatkov, pridobljenih od organizatorja trga in uporabnikov omrežja, evidentira, preverja izvedljivost voznih redov, jih usklajuje ter sodeluje z upravljalcem prenosnega omrežja.
IV. SISTEMSKE STORITVE
26. člen
Sistemske storitve so storitve, ki so za delovanje distribucijskega omrežja nujno potrebne pri oskrbi odjemalcev z električno energijo. Za vse uporabnike jih opravlja upravljalec distribucijskega omrežja, ki skrbi za zagotovitev dobave električne energije ter kakovostno oskrbo odjemalcev. Sistemske storitve so:
1. vodenje obratovanja distribucijskega elektroenergetskega sistema,
2. regulacija napetosti,
3. razbremenitve vodov s spreminjanjem konfiguracije omrežja,
4. ponovna vzpostavitev oskrbe z električno energijo in
5. pokrivanje izgub v omrežju.
V okviru posebnih sistemskih storitev upravljalec distribucijskega omrežja za individualne uporabnike zagotavlja naslednje sistemske storitve:
1. izravnava nedovoljenih odstopanj od voznih redov preko meja določenih oziroma dogovorjenih polj,
2. ugotavljanje prekomerno odvzete jalove energije in
3. zagotavljanje nadstandnardne kakovosti električne energije.
27. člen
Če sistemske storitve individualno zagotavljajo proizvajalci ali odjemalci, jim pripada ustrezno nadomestilo, ki se določi v pogodbi o dostopu do distribucijskega omrežja.
28. člen
Če je mogoče natančno ugotoviti, kateri uporabnik uporablja določeno sistemsko storitev in v kolikšnem obsegu, mu upravljalec distribucijskega omrežja glede na velikost storitve neposredno zaračuna stroške storitve.
29. člen
Sistemske storitve, ki jih ni mogoče individualizirati na proizvodni ali odjemni strani, morajo plačevati vsi uporabniki, ki so priključeni na omrežje.
30. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora imeti zaradi zanesljivega obratovanja nadzor nad sistemskimi storitvami v distribucijskem omrežju ter določa, kdo in kdaj zagotovi določeno sistemsko storitev.
31. člen
Na podlagi letnih planov obratovanja agregatov proizvajalcev se upravljalec distribucijskega omrežja in upravičeni odjemalci dogovorijo o medsebojnih pogojih za zagotovitev individualnih sistemskih storitev. Ti pogoji so sestavni del pogodbe o dostopu do distribucijskega omrežja.
32. člen
Na osnovi predvidenih potreb naroči upravljalec distribucijskega omrežja potrebne sistemske storitve. Izbor dobaviteljev sistemskih storitev sledi načelu minimalnih stroškov obratovanja omrežja pri prenosu električne energije.
33. člen
K nalogam vodenja obratovanja distribucijskega elektroenergetskega sistema sodi tudi načrtovanje, vzdrževanje in nadzor nad delovanjem teleinformacijskih naprav.
Pri vodenju obratovanja distribucijskega elektroenergetskega sistema sodeluje upravljalec distribucijskega omrežja z upravljalcem prenosnega omrežja, ostalimi upravljalci distribucijskih omrežij in pooblaščenimi osebami uporabnikov.
34. člen
Sistemska storitev vodenja obratovanja služi na posameznih napetostnih nivojih vsem neposredno in posredno priključenim uporabnikom omrežja. Ta storitev se ne šteje za individualno.
35. člen
Upravljalec prenosnega omrežja mora ohranjati frekvenco za regulacijsko območje.
36. člen
Regulacija napetosti ohranja napetostno ravnotežje znotraj predpisanih mej pri oskrbi z električno energijo, za katero odgovarjata upravljalec distribucijskega omrežja in upravljalec prenosnega omrežja. Pri regulaciji napetosti sodelujejo še odjemalci in proizvajalci ob koordinaciji upravljalca prenosnega omrežja.
37. člen
Dopustne vrednosti napetosti se gibljejo v mejah, kot jih določa standard SIST EN 50160. Izjemoma sme napetost odstopati od nazivne napetosti za večji odstotek, vendar ne več kot 15% pri okvarah na elektroenergetskih objektih distributerja.
38. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora izravnavati in kompenzirati porabo jalove energije v svojih omrežjih, pri čemer mora s priključenimi proizvajalci in odjemalci doseči ustrezno kompenzacijo v omrežju. Upravljalec distribucijskega omrežja pogodbeno določi odjemalcem in proizvajalcem pogoje kompenzacije tako, da je zagotovljena napetost v predpisanih mejah na ustreznih napetostnih nivojih in prevzemno-predajnih mestih.
39. člen
Sistemska storitev regulacije napetosti je na voljo vsem uporabnikom omrežja in ni individualnega značaja. Kolikor odjemalec zahteva in naprave to omogočajo, se lahko regulacija napetosti izvaja kot individualna storitev.
40. člen
Uporabniki omrežja se lahko individualno dogovorijo z upravljalcem distribucijskega omrežja o prejemu ali dobavi jalove energije.
41. člen
Za zagotovitev zanesljivosti napajanja upravljalec distribucijskega omrežja, v okviru možnosti, razbremenjuje vode s spreminjanjem konfiguracije omrežja.
42. člen
Sistemska storitev za razbremenitev vodov služi vsem uporabnikom distribucijskega omrežja, ki so neposredno ali posredno priključeni na omrežje upravljalca distribucijskega omrežja in se ne obravnava kot individualna storitev.
43. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja zagotavlja zanesljivo obratovanje omrežja in njegovo ponovno vzpostavitev po razpadu in mora zato izdelati ustrezne organizacijske predpise in navodila za preventivne in korektivne ukrepe ob izrednih obratovalnih stanjih.
44. člen
Sistemska storitev za ponovno vzpostavitev oskrbe z električno energijo služi vsem uporabnikom distribucijskega omrežja, ki so neposredno ali posredno priključeni na omrežje distribucijskega omrežja in se ne obravnava kot individualna storitev.
V primeru višje zahtevane stopnje zanesljivosti oskrbe z električno energijo, kot je določeno v tem navodilu, se uporabnik in upravljalec distribucijskega omrežja dogovorita o izvedbi in ceni zagotavljanja take individualne storitve.
45. člen
Sistemska storitev pokrivanja izgub služi vsem uporabnikom omrežja, ki so neposredno ali posredno priključeni na distribucijsko omrežje in se ne obravnava kot individualna storitev.
46. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja izračunava izgube električne energije v distribucijskem omrežju. Za pokrivanje izgub v svojem omrežju lahko upravljalec distribucijskega omrežja sklene pogodbo neposredno s proizvajalci ali na organiziranem trgu električne energije. Nadomestilo za pokrivanje izgub električne energije v omrežju je sestavni del omrežnine distribucijskega omrežja.
V. OBRATOVANJE DISTRIBUCIJSKEGA OMREŽJA
47. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja skrbi za tehnološko posodabljanje sistema vodenja. Distribucijsko omrežje, ki ga vodi, mora biti tehnično-ekonomsko optimalno, zanesljivo in varno. Gospodarska javna služba za distribucijo električne energije mora zagotoviti ustrezno načrtovanje razvoja distribucijskega omrežja, njegovo izgradnjo ter vzdrževanje.
48. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je dolžan skleniti pogodbo o prevzemu distribucijskega omrežja v upravljanje z vsako pravno ali fizično osebo, ki ima v skladu s predpisi pravico opravljati distribucijo električne energije.
49. člen
V okvirih načrtovanja obratovanja poskrbi upravljalec distribucijskega omrežja za vodenje obratovanja s hitrim obvladovanjem motenj in okvar, s čimer se smatra tudi vzdrževalna dela v omrežju in priključevanje novih delov omrežja. Naloga upravljalca distribucijskega omrežja je pravočasno usklajevanje vzdrževanja postrojev proizvajalcev, prenosa in distribucije v okviru zanesljivega obratovanja distribucijskega omrežja.
50. člen
Obratovanje omrežja načrtuje upravljalec distribucijskega omrežja v skladu s sigurnostnim kriterijem n-1, razen pri načrtovanju nizkonapetostnega omrežja.
51. člen
Sigurnostni kriterij n-1 je v 110 kV omrežjih izpolnjen, če je ob izpadu 110 kV voda, postroja ali transformatorja mogoče v kratkem času preprečiti:
1. stalno prekoračitev obremenitve elementov distribucijskega elektroenergetskega sistema, ki lahko ogrozijo sigurnost distribucijskega elektroenergetskega sistema, možnost okvar in zmanjševanje življenjske dobe distribucijskega elektroenergetskega sistema in
2. daljšo prekinitev dobave električne energije kljub razpoložljivi rezervi na nižjih napetostnih nivojih distribucijskega omrežja.
52. člen
Sigurnostni kriterij n-1 je v srednjenapetostnih omrežjih izpolnjen, če je ob izpadu srednjenapetostnih voda ali postroja možno preprečiti:
1. stalno prekoračitev obremenitve elementov distribucijskega elektroenergetskega sistema v srednjenapetostnem omrežju in
2. daljšo prekinitev dobave električne energije izven okvarjenega sektorja v zazankanem srednjenapetostnem omrežju.
53. člen
Sigurnostni kriterij n-1 zajema izpad le enega elementa distribucijskega elektroenergetskega sistema.
54. člen
Vodenje obratovanja distribucijskega omrežja omogoča obvladovanje in omejevanje vpliva motenj in okvar v okviru razpoložljivih obratovalnih možnosti in sledi določitvam načrtovanja obratovanja.
55. člen
Za zagotovitev zanesljivega delovanja omrežja se morajo stikalne manipulacije izvajati po planu, ki se pripravi v sklopu načrtovanja vodenja obratovanja.
56. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja skrbi za optimalne obremenitve v omrežju z ustreznim razklopom omrežja.
57. člen
Naloge vodenja obratovanja distribucijskega omrežja operativno izvajajo distribucijski centri vodenja.
58. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja vodi obratovanje svojega omrežja, tako da upošteva svoje obveznosti glede prenosa električne energije po distribucijskem omrežju z upoštevanjem zahtev, da se napetosti, bremenski in kratkostični toki ter druge veličine ohranjajo v dovoljenih mejah.
59. člen
Pri napovedanih izklopih pomembnejših delov distribucijskega omrežja se morajo obvestiti uporabniki distribucijskega omrežja in prizadeti sosednji upravljalci distribucijskih omrežij.
60. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja sme začasno odstopiti od sigurnostnega kriterija n-1, če je to potrebno zaradi vzdrževalnih del, rekonstrukcij ali priključitev novih delov omrežja in postrojev.
61. člen
Dolžnost upravljalca distribucijskega omrežja pri odpravi motenj in posledic razpada je, da izvede vse potrebne stikalne manipulacije za omejitev motenj in razpada ter za ponovno vzpostavitev preskrbe odjemalcev z električno energijo v cilju zagotovitve zanesljivega delovanja omrežja, kar ima prednost pred posebnimi in posamičnimi interesi uporabnikov omrežja.
62. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja izdela interni organizacijski predpis in navodila za nadzor ter ukrepanje ob motnjah ali razpadih. Ukrepe ob motnjah ali razpadih koordinira s pristojnim upravljalcem prenosnega omrežja in uporabniki.
63. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja izdela navodila za preprečevanje in odpravljanje preobremenitev v omrežju.
64. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja si pridrži pravico do ukrepov, ki so potrebni za vzdrževanje napetosti. K tem ukrepom sodi tudi pogodbeno dogovorjeno razbremenjevanje omrežja.
65. člen
Če obstaja nevarnost, da se motnja razširi, je upravljalec distribucijskega omrežja upravičen za kratek čas izklopiti določene dele omrežja.
66. člen
Ko je ogrožena zanesljivost obratovanja ali obstaja nevarnost razpada elektroenergetskega sistema, je upravljalec distribucijskega omrežja dolžan po navodilih upravljalca prenosnega omrežja, v skladu z uredbo o omejevanju obtežb in porabe električne energije v elektroenergetskem sistemu (Uradni list RS, št. 42/95) omejevati moč in porabo odjemalcev v naslednjih primerih:
1. zaradi preprečitve razpada elektroenergetskega sistema,
2. zaradi izpada večjih proizvodnih zmogljivosti ali zaradi znižanja proizvodnje električne energije iz ekoloških razlogov in
3. zaradi pomanjkanja električne energije.
VI. RAZVOJ DISTRIBUCIJSKEGA OMREŽJA IN IZMENJAVA PODATKOV
67. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja zagotavlja dostop do omrežja, prenosno zmogljivost, obvladovanje kratkostičnih tokov ter varno in zanesljivo obratovanje distribucijskega omrežja.
68. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora izvajati analize zasedenosti omrežja ter posredovati podatke in rezultate distributerju električne energije, ki vsaki dve leti pripravi načrt razvoja distribucijskega omrežja in po pridobljenih podatkih stalno spremljati in analizirati zanesljivost oskrbe.
69. člen
Koncept varnosti in zanesljivosti mora upoštevati tehnične in obratovalne pogoje distribucijskih omrežij posebej na povezovalnih mestih s postroji proizvajalcev in odjemalcev, prenosnim omrežjem in omrežji sosednjih distribucijskih podjetij.
70. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja določi potrebne tehnične parametre zaščitne, telekomunikacijske in teleinformacijske naprave, ki morajo pravilno funkcionirati v vseh obratovalnih razmerah.
71. člen
Z nastavitvami in preizkusi se morajo zaščita, telekomunikacije, teleinformatika in avtomatika prilagoditi značilnim obratovalnim razmeram ob motnjah in okvarah. Koncept zaščite mora zajemati ločilna mesta med distribucijskim omrežjem ter prenosnim omrežjem, postroji proizvajalcev in odjemalcev.
72. člen
Koncepti zaščite morajo biti usklajeni tudi s sosednjimi omrežji.
73. člen
Distributer električne energije mora na 110 kV nivoju graditi svoje omrežje in postroje po kriteriju n-1.
74. člen
Na srednjenapetostnem nivoju se omrežje praviloma gradi v obliki zank po kriteriju n-1.
75. člen
Za potrebe načrtovanja obratovanja in razvoja si podatke izmenjujejo: distributer električne energije, upravljalec distribucijskega omrežja, upravljalec prenosnega omrežja in dobavitelj električne energije tarifnim odjemalcem.
76. člen
Potrebni podatki za obratovanje in razvoj omrežja se črpajo iz soglasij o priključitvi, pogodb o priključitvi in pogodb o dostopu do distribucijskega omrežja.
77. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja izmenjuje z upravljalcem prenosnega omrežja podatke na stičnih mestih, in sicer:
1. vrednosti tokov, napetosti, moči in električne energije,
2. položajne signalizacije stikalnih naprav,
3. podatke o delovanju zaščite in
4. ostale podatke o dogajanjih na stičnih mestih.
VII. POGOJI IN POSTOPEK ZA PRIKLJUČITEV NA DISTRIBUCIJSKO OMREŽJE
78. člen
Pred priključitvijo na distribucijsko omrežje upravljalec distribucijskega omrežja uporabniku distribucijskega omrežja na osnovi vloge za izdajo soglasja za priključitev v upravnem postopku izda soglasje za priključitev.
79. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora preveriti ali normalno stanje distribucijskega omrežja ustreza glede parametrov kot so kratkostični tok, omrežna impedanca, zanesljivost itd., načrtovani obremenitvi in načinu obratovanja na prevzemno-predajnih mestih, možnosti priključitve postroja proizvajalca ali odjemalca brez ogrožanja zanesljivosti napajanja in nedopustnih povratnih vplivov s stališča določil o kakovosti električne energije na njegovo omrežje.
80. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja predloži ustrezno tehnično rešitev za priklop na distribucijsko omrežje v okviru interne tipizacije omrežnih priključkov, če razmere na prevzemno-predajnih mestih ustrezajo, da lahko postroji proizvajalca in odjemalca obratujejo pod zgoraj navedenimi pogoji. Pogoji obsegajo postopek vključevanja v omrežje, priključno napetost in merilne naprave. Določeni tehnični podatki postanejo tudi sestavni del pogodbe o priključitvi na omrežje.
81. člen
Pri neustreznih omrežnih razmerah se mora upravljalec distribucijskega omrežja posvetovati z odjemalcem, ki želi priključitev. Stranki se dogovorita o primernih prilagoditvenih ukrepih (ojačanje omrežja, ukrepi za povečanje zanesljivosti obratovanja, opremi za omejitev kratkostičnih tokov idr.).
82. člen
V soglasju za priključitev, ki ga izda upravljalec distribucijskega omrežja se navedejo vsi tehnični pogoji, potrebni za izdelavo priključka ter drugi splošni pogoji:
1. nazivna napetost na odjemnem mestu,
2. vrsta priključka in začetno mesto priključka,
3. oprema, ki jo je treba obnoviti ali zgraditi za izvedbo priključka,
4. čas breznapetostnega stanja pri delovanju APV,
5. podatki o parametrih omrežja, na katerega se bo uporabnik priključil (maks. priključna moč in zemeljskostični tok),
6. izvedba zaščitnih ukrepov na distribucijskem omrežju,
7. nazivni tok varovalnih naprav priključka,
8. mesto izvedbe obračunskih meritev električne energije ter obseg merilnih, zaščitnih in kontrolnih naprav,
9. osnovni in dodatni zaščitni ukrepi pred nevarno napetostjo dotika,
10. izvedba krmiljenega odjema in
11. drugi tehnični in splošni pogoji.
83. člen
Veljavnost soglasja za priključitev je časovno omejena.
Soglasja za priključitev ne more pridobiti posrednik, zastopnik ali trgovec, ampak izključno uporabnik distribucijskega omrežja, ker soglasje obravnava pogoje povezane z lastniškimi razmerji.
84. člen
Izdelani priključek mora izpolnjevati pogoje iz soglasja za priključitev.
Če priključek izpolnjuje tehnične ter druge pogoje določene v tem navodilu upravljalec distribucijskega omrežja in uporabnik distribucijskega omrežja skleneta pogodbo o priključitvi na omrežje.
85. člen
Pogoji navedeni v soglasju za priključitev na distribucijsko omrežje veljajo za naprave vseh uporabnikov distribucijskega omrežja, ne glede na napetostni nivo.
86. člen
Določbe pogodbe o priključitvi, ki jo skleneta upravljalec distribucijskega omrežja in uporabnik distribucijskega omrežja, zagotavljajo delovanje omrežja v skladu s predpisi, specificirajo nedopustne povratne vplive glede na konkretno vgrajene naprave, določajo obveznosti in pravice upravljalca distribucijskega omrežja ter uporabnika distribucijskega omrežja glede kvalitete električne energije, dokončno določajo način merjenja električne energije na prevzemno-predajnih mestih, določajo obveznosti glede medsebojnega obveščanja, določajo potrebne relacije do pogodbe o dostopu do distribucijskega omrežja in urejajo najpomembnejša organizacijska vprašanja.
87. člen
Pogodba o priključitvi vsebuje med drugim tudi komercialne obveznosti (priključnina, ki jo mora odjemalec plačati za priključitev na energetsko omrežje ali za povečanje priključne moči).
88. člen
Sestavni del pogodbe o priključitvi so tudi obratovalna navodila, ki morajo vsebovati:
1. splošne podatke o proizvajalcu oziroma odjemalcu,
2. podrobne podatke o vseh napravah z enopolno shemo,
3. ime in funkcijo pooblaščenih oseb,
4. pravice in dolžnosti obeh partnerjev,
5. potek potrebnih stikalnih manipulacij,
6. določitev načina dostopa upravljalca distribucijskega omrežja do naprav in
7. varnostna določila.
Obratovalna navodila morajo biti izdelana za tiste elektroenergetske postroje, ki jih morajo upravljati delavci za katere je obvezno usposabljanje in preizkus znanja skladno s pravilnikom o strokovni izobrazbi, delovnih izkušnjah ter obveznem usposabljanju in načinu preizkusa znanja delavcev, ki opravljajo dela in naloge upravljanja energetskih naprav (Uradni list SRS, št. 30/83, 31/84 in 1/87).
89. člen
Pri razvoju in obratovanju postrojev proizvajalcev in odjemalcev se je potrebno ravnati po veljavnih standardih in predpisih, podzakonskih aktih ter internih organizacijskih predpisih in navodilih upravljalca distribucijskega omrežja.
90. člen
Tehnične spremembe, spremembe pri obratovanju proizvajalcev električne energije, spremembe v prenosnem omrežju, spremembe postrojev odjemalcev ter bistvene spremembe v obremenitvi omrežja se pogodbeno urejajo.
91. člen
Pri povečavi priključne moči ali spremembi načina obratovanja mora odjemalec ali proizvajalec zaprositi za novo soglasje za priključitev.
92. člen
Vlogo za priključitev na distribucijsko omrežje z vsemi splošnimi in tehničnimi podatki posreduje proizvajalec ali odjemalec upravljalcu distribucijskega omrežja.
93. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja pregleda in po potrebi izvede preizkuse ter izda poročilo o skladnosti izvedbe priključka s pogoji, določenimi v soglasju za priključitev, veljavnimi standardi in predpisi ter internimi organizacijskimi predpisi in navodili upravljalca distribucijskega omrežja.
94. člen
Na osnovi vseh podatkov in poročila o skladnosti izvedbe priključka in naprav uporabnika upravljalec distribucijskega omrežja potrdi obratovalna navodila, ki so priloga pogodbi o priključitvi.
95. člen
Če priključek ne izpolnjuje tehničnih pogojev za priključitev, ali če gre za odstopanja od pogojev določenih v soglasju za priključitev, upravljalec distribucijskega omrežja to utemelji in naloži odjemalcu ali proizvajalcu izvedbo dodatnih ali prilagoditvenih ukrepov.
96. člen
Po izpolnitvi vseh pogojev upravljalec distribucijskega omrežja sklene z odjemalcem ali proizvajalcem pogodbo o priključitvi.
Distributer električne energije je dolžan izvesti priključitev na omrežje.
97. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je odgovoren za merilne naprave na prevzemno-predajnih mestih v sodelovanju z upravljalcem prenosnega omrežja, proizvajalcem in upravičenim odjemalcem, ki v skladu s predpisi zagotavljajo podatke za obračun električne energije. Upravljalec distribucijskega omrežja mora zagotoviti upravičenim odjemalcem in proizvajalcem pogodbeno določen dostop do merilnih mest in merilnih podatkov.
98. člen
Merilne naprave na prevzemno-predajnih mestih pri upravičenih odjemalcih in proizvajalcih morajo zagotavljati:
1. merjenje in registracijo 15-minutnih vrednosti delovne energije, jalove energije in moči,
2. lokalni prikaz obračunskih vrednosti in
3. daljinski prenos podatkov.
V prehodnem obdobju velja na podlagi sklenjene pogodbe za upravičene odjemalce brez merjenja 15-minutnih vrednosti energije nadomestni diagram, vgrajeno pa morajo imeti opremo za merjenje 15-minutne konične obremenitve ali za omejevanje obremenitve.
99. člen
Merilne naprave na prevzemno-predajnih mestih pri upravičenih odjemalcih in proizvajalcih morajo biti tehnološko usklajene z merilnim sistemom pristojnega upravljalca distribucijskega omrežja.
100. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja pri tarifnih odjemalcih zaradi njihovega majhnega odjema praviloma ne meri moči, ampak le električno energijo. Podatke za obračun električne energije upravljalec distribucijskega omrežja pridobiva na podlagi pogodbe o dostopu do distribucijskega omrežja sklenjene z dobaviteljem tarifnim odjemalcem.
101. člen
Merilne naprave in način merjenja dobavljene električne energije podrobneje določa akt, ki ureja splošne pogoje za dobavo in odjem električne energije in interni pravilnik, ki ureja tehnične pogoje za merilno mesto v distribucijskem omrežju za električno energijo.
102. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja postavlja tehnične zahteve za izvedbo, nastavitve in obratovalne pogoje zaščit v distribucijskem omrežju ter za parametre zaščitnih napetostnih in tokovnih transformatorjev.
103. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja usklajuje parametre in nastavitve zaščit na stičnih mestih s prenosnim omrežjem z upravljalcem prenosnega omrežja.
104. člen
Spremembe obratovalnih pogojev se morajo pravočasno upoštevati pri nastavitvah in posodobitvah zaščitne opreme.
105. člen
Uporabniki distribucijskega omrežja morajo upravljalca distribucijskega omrežja pravočasno obveščati o spremembah obratovalnih pogojev, da ta lahko določa tehnične zahteve iz 103. člena teh navodil.
106. člen
Priključki in prevzemno-predajna mesta na distribucijskem omrežju, vključno s postroji odjemalcev, se morajo zgraditi ob upoštevanju veljavnih standardov in predpisov.
VIII. POSEBNI TEHNIČNI POGOJI ZA PRIKLJUČITEV NA DISTRIBUCIJSKO OMREŽJE
107. člen
Postroji proizvajalcev in odjemalcev električne energije se morajo projektirati, graditi in obratovati tako, da njihovi povratni vplivi (utripanje napetosti, nesimetrija, višje harmonske frekvence itd.), ustrezajo standardu o kakovosti in tehničnim karakteristikam. Zagotovljena mora biti odpornost proti motnjam in vplivom, ki jih določajo norme in standardi. Kriterij kakovosti določa akt, ki ureja splošne pogoje za dobavo in odjem električne energije.
108. člen
Že pred izdelavo novega priključka se praviloma določijo povratni vplivi naprav uporabnikov distribucijskega omrežja, mejne vrednosti pa predpišejo v soglasju za priključitev. Povratne vplive lahko povzročijo tudi spremembe na postrojih uporabnika. V primeru, ko je treba nujno ukrepati proti povratnim vplivom na distribucijsko omrežje, naloži upravljalec distribucijskega omrežja uporabniku distribucijskega omrežja odpravo le-teh.
Upravljalec distribucijskega omrežja lahko po potrebi zahteva preverjanje povratnih vplivov z meritvami.
109. člen
Postroji naprav uporabnikov distribucijskega omrežja ne smejo ovirati prenos informacij in krmilnih signalov po distribucijskem omrežju.
110. člen
Proizvajalci električne energije in lastniki zasilnih agregatov, katerih električna inštalacija je priključena na distribucijsko omrežje potrebujejo soglasje za priključitev upravljalca distribucijskega omrežja. Soglasje določa zaščito pred povratnim napajanjem.
111. člen
Odjemalci morajo na priključnem mestu zagotoviti velikost faznega faktorja od cos = 1,0 do cos = 0,95 induktivno.
112. člen
Prevzemno-predajna mesta in postroji proizvajalcev na distribucijskem omrežju se morajo zgraditi ob upoštevanju veljavnih standardov in predpisov. Postroji morajo biti usposobljeni za paralelno obratovanje z distribucijskim omrežjem. Upravljalec distribucijskega omrežja lahko samo v izjemnih primerih, ki so utemeljeni, odstopa od zahtev. Ukrepe se v takšnih primerih uskladi s tangiranim proizvajalcem.
113. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja glede na to, da se proizvajalci na srednjenapetostnem in nizkonapetostnem distribucijskem omrežju praviloma ne vključujejo v opravljanje sistemskih storitev, ne postavlja posebnih zahtev glede delovne in jalove moči, če je že dogovorjena velikost cos.
114. člen
Postopke in pogoje za priključevanje proizvajalcev na distribucijsko omrežje določa upravljalec distribucijskega omrežja.
115. člen
Otočno obratovanje določenih proizvajalcev električne energije z omrežjem in odjemalci opredeljujejo posebna navodila, ki jih sprejme upravljalec distribucijskega omrežja.
116. člen
Ob priključevanju proizvodnih enot na 110 kV distribucijsko omrežje je potrebno upoštevati sistemska obratovalna navodila prenosnega omrežja za električno energijo.
117. člen
Tabele za izmenjavo podatkov 1A, 1B in 1C, ki so kot Priloga I sestavni del tega navodila, predpisujejo potrebne minimalne zahteve za razvoj omrežij in dimenzioniranje postrojev. Upravljalec distribucijskega omrežja in uporabnik omrežja lahko na podlagi medsebojnega sporazuma presežeta zahteve teh navodil.
118. člen
Ustavitev dobave električne energije ali odklop uporabnikov distribucijskega omrežja izvede upravljalec distribucijskega omrežja v skladu z določili energetskega zakona, splošnih pogojev za dobavo in odjem električne energije in drugih podzakonskih aktov.
IX. POGOJI ZA DOSTOP DO DISTRIBUCIJSKEGA OMREŽJA
1. Postopek uveljavljanja dostopa do distribucijskega omrežja
119. člen
Upravičeni odjemalci in proizvajalci imajo pravico dostopa do distribucijskega omrežja, razen če jim upravljalec distribucijskega omrežja dostopa ne odobri. V imenu in za račun upravičenega odjemalca ali proizvajalca lahko dostop do distribucijskega omrežja uveljavljajo tudi trgovec z električno energijo, zastopnik in posrednik.
120. člen
Dobavitelj tarifnim odjemalcem uveljavlja dostop do distribucijskega omrežja za tarifne odjemalce.
121. člen
Medsebojne relacije med upravljalcem distribucijskega omrežja in uporabnikom ureja pogodba o dostopu do distribucijskega omrežja.
122. člen
S pogodbo o dostopu do distribucijskega omrežja, ki jo skleneta upravljalec distribucijskega omrežja in uporabnik omrežja, pridobi uporabnik za določen čas zagotovljen dostop do distribucijskega omrežja za določeno količino energije ob določenem času in v določeni smeri na točno določenih prevzemno-predajnih mestih. Upravljalec distribucijskega omrežja je dolžan odobriti pravico do dostopa do največje moči, ki jo določa pogodba o priključitvi.
123. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je dolžan skleniti pogodbo o dostopu tudi v primeru, ko v postopku reševanja spora tako odloči Agencija za energijo.
124. člen
Da upravljalec distribucijskega omrežja pridobi vse potrebne informacije, ki jih potrebuje za izvedbo svoje funkcije v procesu trga z električno energijo ali za pripravo pogodbe o dostopu, ter za vsa predhodna preverjanja, mora uporabnik omrežja predložiti naslednje podatke:
1. ime odjemalca in sedež,
2. ime in sedež proizvajalca,
3. ime, sedež in šifra kupca (ali prodajalca), če ta ni identična s šifro odjemalca ali proizvajalca in je kupec (prodajalec) le njun zastopnik,
4. ime pogodbenega plačnika za storitev dostopa,
5. čas začetka dobave električne energije,
6. čas konca dobave električne energije,
7. naslov prevzemno-predajnega mesta in
8. bloke 15-minutnih srednjih vrednosti moči za vsa prevzemno-predajna mesta za delavnike, sobote in nedelje (vozni red) ali ustrezni nadomestni obremenitveni diagram.
125. člen
Vsaka zahteva za dostop do omrežja mora biti posredovana upravljalcu distribucijskega omrežja v veljavnih rokih za vložitev zahteve, ki jih določa Priloga II, ki je sestavni del tega navodila. Zahteva za dostop do distribucijskega omrežja mora biti podana v predpisani obliki, ki jo določi upravljalec distribucijskega omrežja.
126. člen
Vsaka zahteva za dostop do omrežja vsebuje tekočo številko zahteve pristojnega upravljalca distribucijskega omrežja, ki ustreza trenutnemu času prispetja zahteve. Tekoče številke nadzira in dodeljuje upravljalec distribucijskega omrežja.
127. člen
Odgovornosti uporabnikov, upravljalca distribucijskega omrežja in upravljalca prenosnega omrežja pri podajanju voznega reda v poteku storitve prenosa električne energije določa upravljalec distribucijskega omrežja.
128. člen
Zahtevi za dostop do omrežja mora odjemalec priložiti:
1. obremenilni diagram,
2. prevzemno-predajna mesta s pripadajočo infrastrukturo.
129. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je dolžan obvestiti uporabnike o rezultatih preverjanja podane zahteve. V primeru, da pogoji niso izpolnjeni, upravljalec distribucijskega omrežja zahtevo zavrne ter o razlogih zavrnitve obvesti vlagatelja zahteve.
130. člen
V postopku preverjanja izvedljivosti storitve prenosa električne energije po distribucijskem omrežju se preveri tehnična izvedljivost in izvede usklajevanje voznih redov.
131. člen
V primeru, da električna energija pri transportu potuje po omrežjih enega ali več upravljavcev distribucijskega omrežja, morajo upravljalci distribucijskih omrežij raziskati izvedljivost prenosa v okviru razpoložljivih obratovalnih pogojev, na prenos energije pa morajo pristati vsi upravljalci, ki jih prenos zadeva.
132. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora pri preverjanju tehnične izvedljivosti ves čas upoštevati zahteve po sigurnem, zanesljivem in kakovostnem obratovanju distribucijskega omrežja.
133. člen
Izvedljivost storitve prenosa električne energije v distribucijskem omrežju se preverja tudi glede na tehnična določila iz pogodbe o priključitvi.
134. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja določi zgornjo mejo proizvedene moči pri proizvajalcu električne energije tako, da se zagotovijo tehnični pogoji za obratovanje omrežja. Za pridobitev odobritve presežka zgornje moči morajo dobavitelji električne energije pridobiti individualno odobritev upravljalca distribucijskega omrežja, ki poleg zgornje meje dovoljenega preseganja določi tudi obvezne čase v katerih sme prihajati do preseganj. Vse dogovorjene omejitve so na tej podlagi razvidne iz voznega reda.
135. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja evidentira, koordinira, sestavlja, usklajuje in napoveduje upravljalcu prenosnega omrežja vozne rede uporabnikov na naslednji način:
1. uporabnik je dolžan vedno napovedati vozni red (v postopku za odobritev dostopa) upravljalcu omrežja na katerega je priključen;
2. upravljalec distribucijskega omrežja je odgovoren za preverjanje izvedljivosti voznih redov. V postopku preverjanja izvedljivosti upravljalec distribucijskega omrežja sodeluje z upravljalcem prenosnega omrežja;
3. upravljalec distribucijskega omrežja je dolžan posredovati vozne rede tudi upravljalcu distribucijskega omrežja sosednjih distribucijskih omrežij za del moči, ki se transportira preko teh sosednjih omrežij;
4. upravljalec distribucijskega omrežja na podlagi kratkoročnih bilateralnih pogodb preverja možnost izvedbe voznega reda, ki ga dobi od organizatorja trga ter ga odobri ali po potrebi usklajuje. Za odnos med upravljalcem distribucijskega omrežja in upravljalcem prenosnega omrežja veljajo določila sistemskih obratovalnih navodil za prenosno elektroenergetsko omrežje SONPO-E;
5. kontrola storitev transporta električne energije in preverjanje zahtev za dostop do omrežja se izvaja vsak dan na podlagi vseh prispelih zahtev do izteka predpisanega roka za vložitev zahteve. Količine električne energije po voznem redu morajo biti uravnotežene bilančno in časovno po električni moči in električni energiji ter morajo upoštevati prenosno zmogljivost distribucijskega omrežja;
6. vozni redi se usklajujejo, dokler se uporabnikom omrežja ne zagotovi želena električna moč in električna energija.
Uporabnik je odgovoren za vozni red, ki ga napove upravljalcu distribucijskega omrežja.
136. člen
Če se v distribucijskem omrežju pojavijo preobremenitve, mora upravljalec distribucijskega omrežja izvesti vse potrebne ukrepe za vzpostavitev normalnega obratovalnega stanja.
137. člen
Ne glede na dogovorjene pogoje dobave lahko upravljalec distribucijskega omrežja pri preobremenitvah in v kriznem stanju elektroenergetskega sistema izvaja omejevanje porabe električne energije in moči.
138. člen
Uporabniki omrežja nimajo pravice do uveljavljanja nadomestila zaradi morebitne škode, nastale zaradi ravnanja operaterja v stanju pripravljenosti ali kriznem stanju elektroenergetskega sistema, če upravljalec distribucijskega omrežja ravna v skladu z določili sistemskih obratovalnih navodil.
139. člen
Pri preobremenitvah in v kriznih obratovalnih stanjih omrežja mora upravljalec distribucijskega omrežja izvajati ustrezne stikalne manipulacije in v najkrajšem možnem času zagotoviti oskrbo čim večjega števila odjemalcev. V primeru nespoštovanja omejevanja porabe električne energije, upravljalec distribucijskega omrežja izstavi račun za nastale stroške tistim uporabnikom omrežja, ki niso ravnali v skladu z uredbo o omejevanju obtežb in porabe električne energije v elektroenergetskem sistemu (Uradni list RS, št. 42/95).
140. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja lahko zavrne dostop do omrežja le zaradi tehničnih in obratovalnih omejitev v distribucijskem omrežju, pri čemer upošteva kriterije, ki jih upravljalec distribucijskega omrežja za posamezne dele omrežja določi v soglasju z Agencijo za energijo.
141. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora izdati zavrnitev zahteve za dostop do distribucijskega omrežja z ustrezno utemeljitvijo v rokih, ki so določeni v Prilogi II, ki je sestavni del tega navodila.
Distributer električne energije dnevno nadzoruje storitev prenosa električne energije in zahtev za dostop do omrežja na podlagi vseh prispelih zahtev do izteka roka za prijavo. V primeru, da sta ogroženi sigurnost in zanesljivost delovanja distribucijskega omrežja, upravljalec distribucijskega omrežja zahtev ne dovoli izvesti oziroma jih ne odobri.
142. člen
Zavrnitve se izvedejo v obratnem vrstnem redu prispetja zahtev in ob upoštevanju dodatnih kriterijev iz 143. člena navodila.
143. člen
Obveščanje mora biti izvedeno v okviru informacijskih storitev upravljalca distribucijskega omrežja.
144. člen
Odobritev zahteve ter vse medsebojne obveznosti upravljalca distribucijskega omrežja in uporabnik potrdita s podpisom pogodbe o dostopu do distribucijskega omrežja. Spore zaradi zavrnitve dostopa do distribucijskega omrežja rešuje Agencija za energijo.
2. Obstoječi proizvajalci električne energije in upravičeni odjemalci
145. člen
Dostop do distribucijskega omrežja so dolžni uveljavljati vsi obstoječi upravičeni odjemalci, in obstoječi proizvajalce električne energije. Za obstoječe uporabnike veljajo za dostop popolnoma enaki postopki določeni s tem navodilom kot za nove uporabnike.
3. Tarifni odjemalci
146. člen
Dobavitelj električne energije tarifnim odjemalcem je dolžan v skladu s splošnimi pogoji za dobavo in odjem električne energije skleniti pogodbo o dobavi z vsakim tarifnim odjemalcem priključenim na distribucijsko omrežje.
147. člen
Za tarifne odjemalce uveljavlja dostop do distribucijskega omrežja dobavitelj tarifnim odjemalcem na ta način, da z upravljalcem distribucijskega omrežja sklene ustrezno pogodbo o dostopu do distribucijskega omrežja za energetsko zaključene celote. Varnost dobave tarifnim odjemalcem zagotavlja dobavitelj tarifnim odjemalcem na ta način, da z upravljalcem distribucijskega omrežja sklepa ustrezne dolgoročne pogodbe o dostopu do distribucijskega omrežja ter ustrezne dolgoročne pogodbe o nakupu električne energije.
148. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja pri tarifnih odjemalcih, priključenih na nizkonapetostno omrežje, zaradi njihovega majhnega odjema praviloma ne meri moči, ampak le električno energijo.
149. člen
Za različne odjemalce in za različne odjemne skupine tarifnih odjemalcev dobavitelj tarifnim odjemalcem izdela razne ustrezne nadomestne obremenitvene diagrame.
150. člen
Dobavitelj tarifnim odjemalcem posreduje upravljalcu distribucijskega omrežja vozni red odjema na nizkonapetostnem omrežju, ki ga pripravi s pomočjo nadomestnih obremenitvenih diagramov ter drugih razpoložljivih podatkov in meritev.
151. člen
Vozni red, ki ga upravljalcu distribucijskega omrežja posreduje dobavitelj tarifnih odjemalcev, upravljalec distribucijskega omrežja upošteva v svojih postopkih zbiranja, koordiniranja, sestavljanja ter usklajevanja vseh voznih redov uporabnikov in v napovedi voznega reda upravljalcu prenosnega omrežja, po opisanem postopku.
152. člen
Ob koncu izbranega obračunskega obdobja opravi upravljalec distribucijskega omrežja z dobaviteljem tarifnim odjemalcem obračun dejansko odvzete električne energije.
153. člen
Za proizvajalce električne energije na nizkonapetostnem omrežju, za katere merjenje moči ni potrebno, veljajo določbe iz 151. in 152. člena teh navodil.
4. Odstopanja od voznega reda
154. člen
Vsak uporabnik distribucijskega omrežja je dolžan upoštevati vozni red, ki je bil osnova za sklenitev pogodbe o dostopu do distribucijskega omrežja med njim in upravljalcem distribucijskega omrežja.
155. člen
Za nadzor in obračun odstopanj od voznega reda ugotavlja (meri, registrira) upravljalec distribucijskega omrežja dejanske srednje vrednosti moči za 15-minutne bloke praviloma na vseh prevzemno-predajnih mestih. Diagrami za namen obračuna se imenujejo obremenilni diagrami prevzemno-predajnega mesta.
156. člen
Na prevzemno-predajnih mestih tarifnih odjemalcev zaradi njihovega majhnega odjema upravljalec distribucijskega omrežja praviloma ne meri moči, ampak le električno energijo. Obračun odstopanj od voznega reda, ki ga je dobavitelj tarifnim odjemalcem posredoval upravljalcu distribucijskega omrežja, opravi upravljalec distribucijskega omrežja z dobaviteljem tarifnim odjemalcem na osnovi dejansko odvzete električne energije.
157. člen
Za vsako prevzemno-predajno mesto se vnaprej določi, kako se bodo ugotavljala odstopanja od voznega reda.
158. člen
Za obračun odstopanj od voznega reda je pomembna tolerančna meja odstopanj izmerjenih blokov 15-minutnih srednjih vrednosti moči (v normalnih obratovalnih pogojih) od usklajenega voznega reda, ki znaša +5 %.
159. člen
Osnova za obračun odstopanj je določena v predpisu o delovanju izravnalnega trga električne energije in načinu obračunavanja odstopanj oddaje ali odjema električne energije od voznih redov.
Za nedopustna odstopanja zaračunava upravljalec distribucijskega omrežja povzročitelju nastale stroške po ceni sistemskih storitev.
160. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja ima pravico izklopiti uporabnika distribucijskega omrežja, ki se ne drži dogovorjenega voznega reda, v peti četrtini ure odstopanja po predhodnem obvestilu.
5. Plačilo dostopa do omrežja
161. člen
Uporabnik distribucijskega omrežja je dolžan upravljalcu distribucijskega omrežja plačati pogodbeno zagotovljeni dostop do omrežja v celoti, ne glede na to, koliko električne energije je bilo v okviru tega dostopa ob posameznem času preneseno.
162. člen
Uporabnik distribucijskega omrežja je pri trenutnem dostopu do omrežja dolžan plačati upravljalcu distribucijskega omrežja dostop do omrežja za določen čas glede na količino energije in moči na določenih prevzemno-predajnih mestih v obsegu, kot izhaja iz sklenjenega posla na organiziranem trgu.
6. Baza podatkov in njihova zaupnost
163. člen
Distributer električne energije je dolžan upravljalca distribucijskega omrežja oskrbeti s podatki o omrežju, postrojih in napravah ter postrojih upravičenih odjemalcev. Oskrbeti mora tudi povezavo in podatke, ki jih nudi geografski informacijski sistem.
Upravljalec distribucijskega omrežja potrebuje za načrtovanje, izračune, vodenje obratovanja in analize ažurirane naslednje podatke o:
1. proizvajalcih električne energije, ki so priključeni na distribucijsko omrežje;
2. postrojih in napravah upravičenih odjemalcev;
3. postrojih in napravah kvalificiranih proizvajalcev;
4. ponudnikih sistemskih storitev in
5. tarifnih odjemalcih.
164. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora dobiti ustrezne tehnične podatke od upravljalca prenosnega omrežja o postrojih, ki so vezani na prevzemno-predajna mesta in sosednjih upravljavcev distribucijskih omrežij o postrojih, vezanih na skupna prevzemno-predajna mesta.
165. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je odgovoren za stalno vzdrževanje baze tehničnih podatkov. Dolžan je opozoriti na napake in pomanjkljivosti podatkov, če to ugotovi pri svojem delu.
166. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja potrebuje za načrtovanje, izračune, vodenje obratovanja in analize sproti obnavljane naslednje podatke o:
1. parametrih napetosti na prevzemno-predajnih mestih;
2. obremenitvah vodov;
3. stikalnem stanju omrežja in
4. pretokih moči.
167. člen
Upravljalcu distribucijskega omrežja sporočajo sprotne podatke upravljalec prenosnega omrežja, proizvajalci, upravičeni odjemalci in upravljalci distribucijskih omrežij, s katerimi ima prevzemno-predajna mesta.
168. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora posredovati upravljalcu prenosnega omrežja vse potrebne podatke, ki omogočajo zagotovitev varnega in zanesljivega obratovanja omrežij in njihovo vzajemno obratovanje.
169. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora posredovati Agenciji za energijo in organizatorju trga električne energije vse podatke, ki jih potrebujeta za njuno delovanje.
170. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je dolžan pri zajemanju in vodenju obratovalnih podatkov o upravičenem odjemalcu:
1. zbirati in voditi iste podatke na enak način;
2. uporabljati enak format zajemanja podatkov;
3. v ta namen uporabljati kompatibilno programsko opremo in
4. uporabljati enotne parametre, načine in postopke zbiranja in vodenja podatkov, tako, da je omogočena takojšnja in nemotena izmenjava vseh podatkov.
171. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora s podatki in informacijami, ki jih dobi od uporabnikov omrežja, ravnati v skladu z določili o zaupnosti. To ne velja za javne informacije o delovanju podjetja, če so zakonito dostopne preko tretje osebe, ali jih je izdajatelj podatkov dal na neomejeno razpolago tretji osebi.
7. Analize, poročila in objave
172. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja dnevno izvaja analize obratovanja distribucijskega omrežja.
173. člen
Vsako motnjo v distribucijskemu elektroenergetskemu sistemu upravljalec distribucijskega omrežja zabeleži, po potrebi analizira in izdela ustrezno poročilo.
174. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je dolžan pripraviti in izvajati spodbujevalne programe učinkovite rabe električne energije.
175. člen
Na osnovi analiz upravljalec distribucijskega omrežja na lastno pobudo ali pobudo pristojnega organa ali organizacije, pripravi program učinkovite rabe energije.
176. člen
Program učinkovite rabe električne energije upravljalec distribucijskega omrežja objavi v svojih, odjemalcem dostopnih, publikacijah.
177. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je dolžan izdelovati mesečno in letno poročilo o obremenitvah distribucijskega elektroenergetskega sistema.
178. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora odjemalce o predvidenih prekinitvah obvestiti v pisni obliki, v primeru, da gre za širši krog odjemalcev, pa preko sredstev javnega obveščanja vsaj 48 ur pred prekinitvijo.
179. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je dolžan izdelati poročilo o nepredvidenih dogodkih in motnjah na distribucijskem elektroenergetskem sistemu.
180. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja oblikuje letno poročilo o stanju distribucijskega omrežja in obratovalnih podatkih.
181. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja izdeluje letno statistično poročilo o dogodkih na distribucijskem elektroenergetskem sistemu.
182. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja dostavlja letna poročila o stanju distribucijskega elektroenergetskega sistema Agenciji za energijo.
183. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja je dolžan najmanj enkrat mesečno na svoje stroške objaviti podatke o zasedenosti distribucijskega omrežja po posameznih distribucijskih smereh.
184. člen
Če upravljalec distribucijskega omrežja zagotovi trajno objavo podatkov o zasedenosti distribucijskega omrežja na elektronski način, mora podatke sproti obnavljati najmanj enkrat dnevno.
185. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja mora v petnajstih dneh po izteku koledarskega leta izdelati poračun stroškov prednostnega dispečiranja.
186. člen
Poročilo o poračunu stroškov prednostnega dispečiranja predloži upravljalec distribucijskega omrežja Agenciji za energijo.
X. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
187. člen
Upravljalec distribucijskega omrežja spremlja uporabnost tega navodila, predlaga spremembe in dopolnitve navodila, ki morajo biti usklajene med upravljalci distribucijskega omrežja, distributerji električne energije in po potrebi tudi uporabniki.
188. člen
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
mag. Janez Kopač l. r.
Minister
za okolje in prostor

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti