Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/2002 z dne 11. 2. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/2002 z dne 11. 2. 2002

Kazalo

503. Odlok o urejanju javnih površin v Občini Bled, stran 895.

Na podlagi 26. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93), 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 3. in 10. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Bled (Uradni list RS, št. 58/98), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93 in 35/97) in 16. člena statuta Občine Bled (Uradni list RS, št. 33/99, 19/00 in 116/00) je Občinski svet občine Bled na 27. redni seji dne 30. 1. 2002 sprejel
O D L O K
o urejanju javnih površin v Občini Bled
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok ureja varstvo, urejanje in vzdrževanje javnih površin v ureditvenih območjih naselij v Občini Bled, s ciljem, da se zagotovi urejenost javnih površin v Občini Bled.
2. člen
Javne površine po tem odloku se štejejo:
– ulice, pločniki, trgi,
– železniške in avtobusne postaje, avtobusna postajališča, javna parkirišča, tržnice,
– zelene površine za skupno rabo: javni parki, drevoredi, cvetlične grede v parkih, parkovni nasadi, zelenice ob javnih poteh in objektih ter javne oziroma varovane zelene površine ob infra strukturnih objektih v lasti občine,
– zelene površine za omejeno skupno rabo, s katerimi gospodarijo upravljavci, uporabniki ali lastniki in so ob stanovanjskih, proizvodnih, oskrbovalnih, kulturnih, vzgojno-varstvenih objektih in šolah, športno-rekreacijskih objektih, objektih naravne dediščine, nezazidljive in druge zelene površine pri katerih je uporabnost ali dostopnost javna,
– zelene površine za individualno rabo, vrtovi, površine za vrtičkarje, posamezna drevesa in skupine dreves,
– zelene površine ob javnih cestah in javnih poteh,
– otroška in športna igrišča,
– pokopališča,
– kopališča,
– javne površine ob spomeniških in zgodovinskih objektih,
– dostopne poti, dovozi in parkirni prostori ter zelenice ob javnih objektih in stanovanjskih blokih.
3. člen
V Občini Bled izvaja javno službo urejanja, varstva in vzdrževanja javnih površin Javno podjetje Infrastruktura Bled, d.o.o., Rečiška cesta 2 (v nadaljevanju: izvajalec).
4. člen
Izvajalec izdela kataster javnih površin v Občini Bled v roku enega leta po uveljavitvi tega odloka, ki poleg splošnih podatkov vsebuje kategorizacijo in seznam lastnikov.
5. člen
Urejanje in vzdrževanje javnih površin se financira iz občinskega proračuna in iz drugih namenskih sredstev.
Javna snaga
Vzdrževanje javne snage
6. člen
Za vzdrževanje javne snage na javnih površinah (2. člen) skrbi pooblaščeni izvajalec, za javne površine iz 2., 5. in 7. točke 2. člena pa skrbijo lastniki oziroma upravljavci.
7. člen
(1) Na površinah iz 2. in 3. člena tega odloka je prepovedano:
1. odmetavati papir in druge smeti,
2. zlivati odpadne vode in tekoče odpadke,
3. odlagati vse vrste odpadkov (biološke odpadke, dračje, vejevje, gradbeni material, embalažo, dotrajana vozila, tehnične predmete, kosovne odpadke ipd.,
4. prati motorna in druga vozila,
5. nekontrolirano odvajati meteorne vode iz zgradb in zemljišč,
6. odvajanje odpadnih vod iz greznic v meteorno kanalizacijo, v cestne jaške in javne površine,
7. stresati, puščati in metati na javne poti kakršnekoli predmete in material, kar bi oviralo ali ogrožalo promet na njej,
8. opravljati kakršnakoli gradbena in ostala dela brez dovoljenja pristojnega občinskega organa.
(2) Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. in 8. točko tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
(3) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. in 8. točko tega člena.
8. člen
(1) Izvajalci in investitorji gradbenih del ob javnih površinah ali na njih so dolžni na svoje stroške:
1. pri obnovi, rušenju in gradnji objektov postaviti lovilne odre in zaščitne zavese, kolikor pri delu prihaja do prašenja,
2. očistiti gradbišče odpadkov, ki bi lahko onesnažili javne površine,
3. skrbeti, da so odtočni jaški ob gradbiščih očiščeni,
4. nalagati material na vozila tako, da se pri prevozu ne stresa po javnih površinah,
5. očistiti vozila pred odhodom z gradbišča,
6. uskladiščiti in zavarovati gradbeni material na gradbišču tako, da se ne raznaša na javne površine,
7. redno čistiti neposredno okolico gradbišča.
(2) V primeru, da je objekt dalj časa nedograjen oziroma nedokončan, mora investitor gradnje urediti objekt in okolico tako, da ne kazi podobe naselja. Iz okolice objekta mora odstraniti vse odpadke oziroma nevarne snovi.
Nedograjen in nenaseljen objekt v naselju mora imeti:
1. zavarovane meje objekta in površine za njegovo normalno rabo pri gradnji proti okolici,
2. urejene in vzdrževane dostope in dovoze,
3. zaznamovana in zavarovana nevarna mesta na objektu in površinah za njegovo normalno rabo pri gradnji.
(3) Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s 1., 2., 3., 4., 5., 6. in 7. točko prvega in 1., 2. in 3. točko drugega odstavka tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
(4) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s 1., 2., 3., 4., 5., 6. in 7. točko prvega in 1., 2. in 3. točko drugega odstavka tega člena.
9. člen
(1) Organizatorji javnih prireditev in prodajalci pri stojnicah odgovarjajo, da se javne površine ne onesnažujejo in so dolžni le-te sprotno očistiti in sicer tako, da po čiščenju javne površine ustrezajo higienskim predpisom.
(2) Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
(3) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
10. člen
Če povzročitelj onesnaženja javne površine iz 10. in 11. člena tega odloka ne očisti, mora po naročilu občinskega redarja to storiti pooblaščeni izvajalec na stroške povzročitelja.
11. člen
V strnjenih stanovanjskih naseljih ni dovoljeno gojiti in rediti živine, drobnice, kuncev in perutnine.
12. člen
(1) Na javnih površinah iz 2. člena in drugih površinah iz 3. člena tega odloka je prepovedano voditi pse brez vrvice in jih puščati brez nadzora. V primerih onesnaženja teh površin s pasjimi iztrebki morajo lastniki le-te takoj odstraniti.
(2) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
13. člen
(1) Na območjih, kjer je prepovedano kopanje, morajo biti postavljene opozorilne table »Kopanje prepovedano«.
(2) Opozorilne table ob vodotokih in jezerih postavi pristojna služba, ob ribnikih pa lastnik in sicer na podlagi soglasja vodnogospodarske organizacije.
Čiščenje javnih in drugih površin
14. člen
(1) Stalno odprte javne površine (železniške in avtobusne postaje, pokopališča ipd.) morajo čistiti lastniki oziroma upravljavci teh površin.
(2) Če lastnik oziroma upravljavec javne površine ne čisti redno, jo na njegove stroške in po naročilu občinskega redarja očisti pooblaščeni izvajalec.
Odvoz in odlaganje odpadkov
15. člen
(1) Na območju Občine Bled je odvoz komunalnih odpadkov urejen z odlokom o ravnanju s komunalnimi odpadki in ga izvaja pooblaščen izvajalec.
(2) Izkope in odpadni gradbeni material morajo lastniki in izvajalci del proti plačilu odvažati v gramoznico OGP Grad Bled v Ribnem, ostale kosovne odpadke izven terminov akcij odvoza teh odpadkov pa na deponijo komunalnih odpadkov sami ali proti plačilu preko izvajalca javne službe odvoza komunalnih odpadkov v Občini Bled.
16. člen
Na območjih, kjer je odvoz odpadkov obvezen, morajo biti na javnih površinah nameščeni koši za odpadke. Koše za odpadke namešča, prazni in vzdržuje pooblaščeni izvajalec del skupne rabe v občini.
Videz naselij
a) Vzdrževanje objektov
17. člen
Zunanji deli objektov in elementi zunanje ureditve morajo biti redno vzdrževani, tako da ne kvarijo videz naselja. Vse javne ustanove in trgovine morajo praviloma imeti stojala za kolesa. V vse javne ustanove in trgovine mora biti praviloma omogočen dostop za invalide.
b) Napisi, reklame in plakati
18. člen
Javne institucije lahko izjemoma plakatirajo na mestih, ki za to niso določena, kadar se obračajo na javnost v okviru izvrševanja svojih nalog. Plakate oziroma razglase je potrebno odstraniti takoj, ko preneha razlog zaradi katerega so bili nameščeni.
Drugo
19. člen
Okolice objektov, dvorišč, ograj, drevja, zelenic in okrasnih nasadov ter dovoznih poti in podobno, ki mejijo na javne površine, morajo lastniki vzdrževati tako, da se doseže in ohrani urejen videz naselij.
20. člen
(1) Na območju občine je na javnih površinah navedenih v 2. in 3. členu prepovedano postavljanje vozil, prikolic, bivalnikov, šotorov in podobnih objektov z namenom, da bi v njih kdo stalno ali začasno prebival.
(2) Določba prvega odstavka tega člena ne velja za taborjenje, ki ga z vzgojnim namenom organizirajo organizacije in društva in ne za bivanje oseb, ki sodelujejo pri potujočih prireditvah (cirkuške, artistične in podobno), če so objekti postavljeni na površinah, ki so določene v te namene in so za to dejavnost pridobili ustrezna dovoljenja.
(3) Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
(4) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Javne zelene površine
a) Urejanje javnih zelenih površin
21. člen
(1) Na območju Občine Bled se javne zelene površine urejajo z izvedbeno dokumentacijo, ki mora vsebovati program ureditve javnih zelenih površin in predlog za zavarovanje posameznih značilnih javnih zelenih površin, drevoredov in zelenih površin ob pomembnejših prometnicah, križiščih, ob objektih, urejenih vodnih strugah ipd.
(2) Javne zelene površine na območjih naselij, ki niso vključena v izvedbeno dokumentacijo, se urejajo s programom ureditve zelenih površin, katerega sprejme občinski svet na predlog upravnega organa pristojnega za komunalne zadeve.
(3) Načrt ureditve javnih zelenih površin mora biti usklajen z omrežjem komunalnih in energetskih naprav ter objektov in s priključki na komunalne naprave.
22. člen
V primeru, ko je treba zaradi gradnje objekta odstraniti drevje, drevored, večje okrasno ali parkovno drevje, ki se po tem odloku šteje za javno zeleno površino, je povzročitelj dolžan za vsako odstranjeno drevo nadomestiti sorazmerno vrednost v drevesih iste ali druge primerne vrste in jih zasaditi na mesto in v času, ki ga odredi občinski upravni organ, pristojen za komunalne zadeve.
23. člen
Naročnik in izvajalec del sta se dolžna pri urejanju javnih zelenih površin seznaniti z dejansko izvedenim stanjem podzemnih komunalnih naprav pred sajenjem visokoraslega drevja. Občinski upravni organ, pristojen za komunalne zadeve, ima pravico naložiti izvajalcu del na njegove stroške presaditev dreves, če se ta pred saditvijo ni seznanil s podzemnimi komunalnimi napravami.
24. člen
(1) Izvajalec gradbenih del mora ob izkopu na javni površini odstraniti rodovitno zemljo na celotnem območju posega in jo deponirati v skladu s soglasjem, ki ga h gradbenemu dovoljenju izda JP Infrastruktura Bled d.o.o.
(2) Deponirano rodovitno zemljo je potrebno zavarovati in vzdrževati tako, da se ohrani njeno plodnost. Rodovitna zemlja se pod določenimi pogoji uporabi za urejanje javnih zelenih površin ob novozgrajenih objektih, drugih javnih zelenih površinah in za izboljšanje plodnosti nerodovitnih tal.
25. člen
Izvajalec gradbenih del je dolžan pred posegom v prostor zavarovati pred poškodbami javne zelene površine na celotnem območju gradnje. V primeru, da izvajalec gradbenih del med gradnjo poškoduje drevje in parkovno grmičevje, ga je dolžan nadomestiti v najmanj enakem obsegu in količini.
26. člen
Po zaključeni gradnji objekta je izvajalec na javni površini dolžan v skladu s pogoji lokacijskega oziroma gradbenega dovoljenja zemljišče urediti, zlasti pa odstraniti gradbene barake in odvečni material ter razgrniti in poravnati plodno zemljo, ki jo mora biti najmanj 20 cm in jo poravnati.
Če investitor kljub opominu v roku, ki ga določi občinski upravni organ, pristojen za komunalne zadeve, javne zelene površine ne uredi, ta organ odredi, da uredi javno zeleno površino na stroške investitorja, izvajalec javne službe.
27. člen
V turistični sezoni (julij in avgust) je v središču Bleda ter na območju turističnih objektov dovoljeno izvajati le nujna vzdrževalna dela. Gradbena dela je dovoljeno izvajati le izjemoma, na osnovi predhodnega soglasja in v časovnih terminih, ki jih določi pristojna strokovna služba Občine Bled.
28. člen
Za urejanje in vzdrževanje gozdov in zemljišč, ki se po zakonu o gozdovih (Uradni list RS, št. 30/93) šteje za gozdno površino, veljajo predpisi o gozdovih.
b) Vzdrževanje javnih zelenih površin
29. člen
(1) Na javnih površinah v naseljih se morajo redno in v skladu z namenom in zahtevnostjo teh površin opravljati vsa potrebna vzdrževalna dela in varstveni ukrepi, zlasti pa:
1. spomladansko in jesensko čiščenje površin,
2. vzdrževalna dela na travnatih površinah,
3. gnojenje trat in rastlin,
4. nasaditev in vzdrževanje cvetličnih gred in korit,
5. oskrbovanje in obrezovanje grmovnic in drevja ter živih mej,
6. vzdrževanje in obnavljanje pešpoti, parkovne opreme in objektov, meteorne kanalizacije in druge opreme,
7. vzdrževanje smerokazov,
8. varstvo rastlin pred rastlinskimi boleznimi, škodljivci in poškodbami,
9. vzdrževanje živih mej ob cestah, da ne ovirajo preglednosti na vozišču in ob vključevanju v promet in da ne zakrivajo prometne signalizacije,
10. čiščenje suhih vej, odpadnega listja in drugih odpadkov,
11. postavitev in vzdrževanje opozorilnih tabel za prepoved hoje po zelenicah,
12. prepoved odlaganja smeti in odpadkov ter iger z žogo na zelenicah, kakor tudi postavitev in vzdrževanje napisnih tablic z oznako imen za pomembnejše parkovno drevje in grmovnice,
13. redno pobiranje smeti in čiščenje ter vzdrževanje košev za odpadke.
(2) Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju z eno izmed zgoraj navedenih točk tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
30. člen
(1) Izvajalec del po potrebi zagotovi oznake o prepovedih iz prejšnjega člena tega odloka. Če lastniki oziroma uporabniki ne izvršijo v določenih rokih nujnih vzdrževalnih del na zelenih površinah, lahko občinski upravni organ, pristojen za komunalne zadeve, odredi, da ta dela opravi izvajalec na njihove stroške.
(2) Izvajalec javne službe ima pravico pri privatnih vrtovih obrezovati drevje in grmovje, ki raste v cestno telo, kolikor tega ne opravi lastnik sam na predlog občinskega upravnega organa, pristojnega za komunalne zadeve.
c) Varstvo javnih zelenih površin
31. člen
(1) Prepovedano je sekanje, obsekavanje, odstranjevanje gozdnega ali parkovnega drevja in grmičevja, ki se šteje po tem odloku za javne zelene površine, razen, če to ni predvideno v lokacijskemu in gradbenemu dovoljenju ter programu ureditve javnih zelenih površin ali če je to potrebno zaradi preureditve, obnove in varstva javnih zelenih površin ter cestno prometne varnosti na bližnjih javnih površinah.
(2) Dovoljenje za primere iz prejšnjega odstavka izda občinski upravni organ, pristojen za komunalne zadeve ali komisija s strani župana imenovana za izvajanje določil tega odloka.
(3) Prav tako je prepovedano brez dovoljenja upravnega organa spremeniti namembnost javnih zelenih površin, zmanjšanje teh površin, odstranjevanje skupin dreves, grmovnic, oziroma zmanjšanje javnih zelenih površin.
(4) Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
(5) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
32. člen
(1) Javne zelene površine je potrebno skrbno urejati, varovati in vzdrževati, na teh površinah pa je prepovedano:
1. voziti in parkirati izven za to namenjenih površinah,
2. obsekovati, lomiti ali kako drugače poškodovati drevje, grmovje ali druge nasade in poškodovati žive meje,
3. hoditi po javnih zelenih površinah izven dovoljenih in urejenih javnih poti,
4. pritrjevati na drevje in grmovje obvestila in reklame,
5. prevračati, poškodovati ali onesnažiti parkovno opremo in druge naprave,
6. na javne zelen površine puščati pse in druge živali ter onesnaževati površine z njihovimi iztrebki,
7. jahati, razen uradnim osebam pri opravljanju službenih dolžnosti,
8. odlagati na javne zelene površine odpadke, obrezano vejevje in listje,
9. odlagati in skladiščiti na javnih zelenih površinah najrazličnejše materiale in predmete,
10. zažigati travnate površine, suhljad, odpadke in grmičevje,
11. graditi pomožne objekte,
12. spuščati odpadno vodo.
(2) Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10. in 11. točko z eno izmed zgoraj navedenih točk tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
(3) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10. in 11. točko prvega odstavka tega člena.
33. člen
(1) Občinski upravni organ, pristojen za komunalne zadeve, lahko prepove gojenje določenih kultur, vrtnin in drugih rastlin na javnih zelenih površinah, kjer bi le-te kvarile estetsko podobo naselja in imela druge škodljive učinke na okolje.
(2) Kršitelji določil iz prejšnjega odstavka so dolžni na zahtevo pristojnega upravnega organa ali inšpektorja vzpostaviti javne zelene površine v prejšnje stanje.
(3) Kdor namerno ali iz malomarnosti povzroči škodo na javnih zelenih površinah, mora v najkrajšem času od nastanka škode le-to odpraviti ali plačati odškodnino, ki jo določi uradni cenilec.
Vzdrževanje otroških igrišč
34. člen
Lastniki in upravljavci so dolžni vzdrževati otroška igrišča.
Vzdrževanje otroških igrišč iz 2. člena tega odloka obsega:
– vzdrževanje in obnavljanje naprav (gugalnice, tobogani in ostala igrala),
– vzdrževanje in obnavljanje ograj, klopi in druge opreme.
35. člen
Otroško igrišče je vizualno ločeno od ostalega prostora. Za ločitev se praviloma ne uporablja žična ograja.
36. člen
(1) Prepovedano je vodenje psov, mačk in ostalih domačih živali na otroška igrišča.
(2) Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
37. člen
(1) Izvajanje tega odloka nadzirajo občinski redarji in inšpektorji v okviru svojega delovnega področja in zakonskih pooblastil.
(2) Službe navedene v prvem odstavku tega člena, lahko pri nadzoru izrekajo denarne kazni, izdajajo odločbe ter odrejajo druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
(3) Izvajalci so dolžni ugotavljati nepravilno ravnanje posameznikov in jih kot povzročitelje prijaviti pristojni občinski službi.
38. člen
Z uveljavitvijo tega odloka, preneha veljati odlok o urejanju zelenih površin v naseljih Občine Radovljica (Uradni vestnik Gorenjske, št. 6/88 z dne 17. 2. 1988).
39. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 01503-2/02
Bled, dne 30. januarja 2002.
Župan
Občine Bled
mag. Boris Malej l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti