Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2001 z dne 21. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2001 z dne 21. 12. 2001

Kazalo

5164. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč, stran 11296.

Na podlagi 58. in 61. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/48, 32/85 in 33/86, v zvezi s 56. členom zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), dogovora o usklajevanju meril za določanje območij, na katerih se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in meril za določanje višine tega nadomestila (Uradni list SRS, št. 16/86), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 ter 16. člena statuta Občine Dornava (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet občine Dornava na seji dne 28. 11. 2001 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa območja, na katerih se v Občini Dornava plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: nadomestilo), merila za določitev višine nadomestila neposrednim uporabnikom stavbnih zemljišč ter merila za popolno in delno oprostitev plačila nadomestila.
2. člen
Osnova za izračun nadomestila je površina objekta, ki se uporablja za stanovanjski, počitniški ali poslovni namen.
Stanovanjska oziroma počitniška površina je čista tlorisna površina sob, predsob, hodnikov, kuhinj, kopalnic, shramb in drugih zaprtih prostorov stanovanja oziroma počitniških objektov ter čista površina garaže za osebne avtomobile.
Poslovna površina v zgradbi je čista tlorisna površina prostora in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom.
Upoštevajo se samo objekti, ki so zgrajeni najmanj do četrte gradbene faze.
3. člen
Višina nadomestila za funkcionalno enoto se določi tako, da se upošteva površina, skupno število točk po merilih iz tega odloka, vrednost točke, ki jo določi občinski svet in oprostitve, ki so določene na osnovi tega odloka.
Za objekte namenjene dejavnostim iz kmetijstva (hladilnice, polnilnice) se upošteva 25% površine in se razvrstijo po namembnosti med poslovne dejavnosti.
4. člen
Zavezanec za nadomestilo je neposredni uporabnik funkcionalne enote (lastnik, imetnik pravice uporabe ali najemnik), ki je lahko fizična oseba, pravna oseba ali samostojni podjetnik.
5. člen
Za objekte, ki imajo status kulturnega spomenika in za sakralne objekte se nadomestilo ne odmerja.
Nadomestilo se ne odmerja za funkcionalne enote, ki se uporabljajo:
– za potrebe zaščite in reševanja ter obrambe,
– za potrebe mednarodnih in meddržavnih organizacij, ki jih uporabljajo te organizacije ali v njih stanuje njihovo osebje, če ni v mednarodnem sporazumu drugače določeno,
– za potrebe verske skupnosti, ki jih uporabljajo za svojo versko dejavnost,
– za potrebe Rdečega križa, Karitasa in drugih podobnih organizacij in
– za potrebe kmetijske dejavnosti v zasebne kmetijstvu (gospodarska poslopja)
– za dvorane PGD in druga društva.
6. člen
Osnova za pripravo podatkov za odmero nadomestila je evidenca, ki vsebuje ustrezne podatke za odmero nadomestila o zgradbah in funkcionalnih enotah na območju občine.
Evidenco vodi pristojni občinski organ Občine Dornava. Na podlagi podatkov iz te evidence odmeri nadomestilo in izda odločbo pristojni davčni organ.
II. OBMOČJA, KJER SE PLAČUJE NADOMESTILO
7. člen
Območja, kjer se plačuje nadomestilo so naselja:
V I. Območje spadata naselji: Dornava in Mezgovci ob Pesnici,
V II. Območje spadajo naselja: Bratislavci, Brezovci, Lasigovci, Polenci, Polenšak, Prerad, Slomi, Strejaci, Strmec pri Polenšaku in Žamenci.
III. MERILA ZA DOLOČITEV TOČK
8. člen
Namembnost uporabe stavbnega zemljišča:
– za stanovanjski namen uporabe stavbnega zemljišča se smatrajo objekti ali deli objektov namenjeni za stalno bivanje,
– za počitniški namen uporabe stavbnega zemljišča se smatrajo objekti ali deli objektov namenjeni za počitniško uporabo,
– za poslovni namen uporabe stavbnega zemljišča se smatrajo objekti ali deli objektov namenjeni za poslovno dejavnost,
Namembnost se ovrednoti z naslednjimi točkami:
---------------------------------------------------------
Namembnost               I. območje           II. območje
---------------------------------------------------------
Stanovanjski namen              200                   180
Počitniški namen                300                   300
Poslovni namen                  250                   250
---------------------------------------------------------
Namembnost ostalih poslovnih površin izven stavbe:
– pri površini za distribucijo električne energije se kot funkcionalna enota točkujejo stolpasti daljnovodni stebri v površini 20m2 in transformatorske postaje v površini 10m2,
– visokonapetostni vodi nad 3 kV (kilovolti) in telekomunikacijske naprave za vsak nosilni steber in za oporo, in se določi 300 točk za 1m2.
9. člen
Letna višina nadomestila po merilih tega odloka se določi tako, da se skupno število točk pomnoži s površino stanovanjske ali poslovne površine, določene v 2. členu tega odloka in z vrednostjo točke za izračun nadomestila.
10. člen
Vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Dornava določi občinski svet s sklepom, na predlog župana občine.
11. člen
Nadomestilo se plačuje za tekoče odmerno leto v trimesečnih ali polletnih obrokih v skladu z določili zakona o davčnem postopku.
Odločbo o odmeri nadomestila izda zavezancu pristojni davčni organ, ki vodi tudi postopke v zvezi z odmero, evidentiranjem plačil, izterjavo, odlogom, obročnim odplačevanjem in odpisom zaradi neizterljivosti obračuna in plačila obresti v skladu z zakonom o davčnem postopku.
12. člen
Zavezanci so dolžni na zahtevo Občine Dornava posredovati vse potrebne podatke za izračun nadomestila oziroma sodelovati pri nastavitvi evidence, ki jo izvaja Občina Dornava, pri čemer za njihovo pravilnost odgovarjajo.
Zavezanci morajo prijaviti Občinski upravi občine Dornava nastanek obveznosti za plačilo nadomestila po tem odloku in vse spremembe, ki vplivajo na odmero nadomestila, in sicer v 30 dneh po nastanku.
Če nastane obveznost ali se spremenijo podatki, ki vplivajo na odmero nadomestila med letom, za katerega je odmera že izvedena se le ta upošteva od začetka naslednjega koledarskega leta.
IV. OPROSTITVE
13. člen
Poleg primerov, navedenih v prvem in drugem odstavku 59. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 18/84, 32/85 in 33/86, 33/89, 24/92, 18/93, 44/97) so zavezanci lahko oproščeni plačevanja nadomestila tudi zaradi elementarnih in drugih nezgod. Zavezanci so lahko na lastno zahtevo oproščeni plačila delno ali v celoti. Pisne zahteve zavezanci vložijo do 31. 1. za tekoče leto.
O oprostitvi odloča na podlagi pisnega zahtevka zavezanca pristojni davčni organ, zadolžen za odmero nadomestila, po predhodnem mnenju Občinskega sveta občine Dornava.
Za dobo 3 let se oprostijo plačila nadomestila zavezanci, pravne osebe ali samostojni podjetniki, ki so na novo pričeli opravljati pridobitno dejavnost.
O oprostitvi iz prejšnjega odstavka odloča župan Občine Dornava na podlagi pisnega zahtevka in predložene dokumentacije upravičenca.
V. KAZENSKE DOLOČBE
14. člen
Pravna oseba ali podjetnik posameznik, ki ne vloži prijave nadomestilo ali ne prijavi pravilnih površin oziroma sprememb, se kaznuje z denarno kaznijo do 150.000 SIT.
Z denarno kaznijo do 60.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo do 60.000 SIT se kaznuje občan, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
VI. KONČNE DOLOČBE
15. člen
Osnova za prvo nastavitev evidence za nadomestilo po tem odloku so uradne državne evidence. Podatki, ki so osnova za nadomestilo po tem odloku, se ocenijo in se vsem zavezancem posredujejo v preverjanje in potrditev. Če podatki niso pravilni, so jih zavezanci dolžni v določenem roku popraviti in posredovati občinski upravi. Kolikor zavezanci ne posredujejo popravljenih podatkov, se poslani podatki smatrajo za pravilne in se uporabijo za odmero.
16. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije in se uporablja od 1. 1. 2002.
Št. 020-01-734
Dornava, dne 28. novembra 2001.
Župan
Občine Dornava
Franc Šegula, inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti