Uradni list

Številka 105
Uradni list RS, št. 105/2001 z dne 20. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 105/2001 z dne 20. 12. 2001

Kazalo

5135. Odlok o proračunu Občine Dobrna za leto 2002, stran 11189.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93 in dopolnitve), 29. člena zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99, 124/00 in 79/01) in 15. člena statuta Občine Dobrna (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet občine Dobrna na 25. redni seji dne 13. 12. 2001 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Dobrna za leto 2002
1. člen
S tem odlokom se ureja način izvrševanja proračuna Občine Dobrna za leto 2002 (v nadaljnjem besedilu: proračun) in upravljanja s prihodki in odhodki proračuna, terjatvami, dolgovi in naložbami. S proračunom se zagotavljajo sredstva za financiranje nalog, ki jih v skladu z ustavo, zakoni, statutom in občinskimi predpisi opravlja Občina Dobrna.
2. člen
Proračun je sestavljen iz splošnega in posebnega dela.
Splošni del proračuna sestavljajo bilanca prihodkov in odhodkov, račun finančnih terjatev in naložb ter račun financiranja.
Posebni del proračuna je finančni načrt neposrednega uporabnika, ki je razčlenjen po področjih dejavnosti in po programih proračuna s funkcionalno klasifikacijo dejavnosti.
.                                                     v tisoč SIT
A)    Bilanca prihodkov in odhodkov:
I.    Skupaj prihodki                                     281.469
II.   Skupaj odhodki                                      280.995
III.  Proračunski presežek – primanjkljaj (I.-II.)            474
B)    Račun finančnih terjatev in naložb
IV.   Prejeta vračila danih posoj.
      in prodaja kap. deležev                               2.500
V.    Dana posojila in povečanje kap. deležev
VI.   Prejeta minus dana posojila
      in sprem. kap. del.                                   2.500
C)    Račun financiranja
VII.  Zadolževanje proračuna
VIII. Odplačilo dolga                                       2.974
IX.   Sprememba stanja sreds.
      na rač. (I.+IV.+VII.-II-V.-VIII.)                         –
X.    Neto zadolževanje (VII.-VIII.-IX.)                   –2.974
XI.   Neto financiranje (VI.+X.)                              474
3. člen
Namenski prihodki proračuna so poleg prihodkov, določenih v prvem odstavku 43. člena ZJF, tudi naslednji prihodki: donacije, prihodki od lastne dejavnosti neposrednega uporabnika, odškodnine za spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč, turistična taksa, požarna taksa.
Če se v tekočem letu v proračun vplača namenski prejemek, ki zahteva namenski izdatek, ki v proračunu ni izkazan v zadostni višini, se v višini dejanskih prejemkov poveča obseg izdatkov finančnega načrta in proračuna.
4. člen
Na predlog predlagateljev finančnih načrtov neposrednega uporabnika župan odloča o prerazporeditvah pravic porabe med proračunskimi postavkami v okviru posameznega področja proračunske porabe v posebnem delu proračuna.
Župan v mesecu juliju oziroma avgustu in konec leta poroča občinskemu svetu o veljavnem proračunu za leto 2002 in njegovi realizaciji.
5. člen
Župan v skladu z zakonom začasno, največ za 45 dni zadrži izvrševanje izdatkov proračuna, če se med proračunskim letom zaradi nastanka novih obveznosti za proračun ali spremenjenih gospodarskih gibanj povečajo izdatki ali zmanjšajo prejemki proračuna in o tem obvesti občinski svet.
Sredstva proračuna se prednostno zagotavljajo za namene, ki so določeni z zakoni oziroma občinskimi odloki in še omogočajo minimalni obseg delovanja uporabnikov.
6. člen
Med odhodki proračuna je predvidena splošna proračunska rezervacija kot nerazporejeni del proračunski prejemkov za nepredvidene namene, za katere v proračunu niso zagotovljena sredstva ali za namene, za katere niso zagotovljena sredstva v zadostnem obsegu.
O uporabi sredstev splošne proračunske rezervacije odloča župan, o čemer polletno poroča občinskemu svetu.
Proračunska rezerva se uporablja za financiranje izdatkov za odpravo posledic naravnih nesreč in drugih nesreč, ki jih povzročajo naravne sile in ekološke nesreče. O uporabi sredstev proračunske rezerve odloča župan. Župan o uporabi sredstev polletno poroča občinskemu svetu.
7. člen
Župan lahko dolžniku do višine 50.000 tolarjev odpiše oziroma delno odpiše plačilo dolga, če bi bili stroški postopka izterjave v nesorazmerju z višino terjatve.
8. člen
Za kritje presežkov odhodkov nad prihodki v bilanci prihodkov in odhodkov, presežkov izdatkov nad prejemki v računu finančnih terjatev in naložb ter odplačilo dolgov v računu financiranja se Občina Dobrna za proračun leta 2002 lahko kratkoročno likvidnostno zadolži do višine 5% zadnjega sprejetega proračuna.
9. člen
V obdobju začasnega financiranja Občine Dobrna v letu 2003, če bo začasno financiranje potrebno, se uporablja ta odlok in sklep župana.
10. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne s 1. 1. 2002.
Št. 1354/01-6
Dobrna, dne 14. decembra 2001.
Župan
Občine Dobrna
Martin Brecl l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti