Uradni list

Številka 104
Uradni list RS, št. 104/2001 z dne 19. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 104/2001 z dne 19. 12. 2001

Kazalo

5106. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Trebnje, stran 10974.

Na podlagi prvega odstavka 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90 in 85/00) in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 70/00) ter na podlagi 19. člena statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 50/95 in 80/98) je Občinski svet občine Trebnje na 23. seji dne 28. 11. 2001 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Trebnje
1. člen
Predmet in cilj sprememb in dopolnitev
S tem programom se določijo:
– vsebina in obseg sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin občinskih planskih aktov, oziroma prostorske sestavine, ki se spreminjajo in dopolnjujejo,
– vsebina in obseg strokovnih podlag, ki jih je potrebno pripraviti v postopku priprave in sprejemanja prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Skupščinski Dolenjski list, št. 2/90 in Uradni list RS, št. 35/93, 50/97, 47/98, 61/98 in 18/00) in družbenega plana Občine Trebnje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Skupščinski Dolenjski list, št. 19/86 in 16/90 in Uradni list RS, št. 35/93, 50/97, 47/98, 61/98 in 18/00 – v nadaljnjem besedilu: spremembe in dopolnitve planskih aktov),
– vsebina in obseg sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin občinskih planskih aktov, oziroma prostorske sestavine, ki se spreminjajo in dopolnjujejo,
– subjekti, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin občinskih planskih aktov,
– način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti,
– določijo se roki za posamezne faze priprave prostorskih sestavin občinskih planskih aktov,
– nosilca strokovnih aktivnosti priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Trebnje.
2. člen
Vsebina in obseg sprememb in dopolnitev planskih aktov
Spremembe in dopolnitve planskih aktov se bodo izdelale za območje Občine Trebnje in bodo zajele tudi območje, ki je bilo na osnovi zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (Uradni list RS, št. 60/94, 69/94 in 56/98) priključeno Občini Trebnje, in sicer Kostanjevica in Ravne nad Šentrupertom od Občine Litija, Mali Cirnik pri Šentjanžu in Roženberk pa od Občine Sevnica.
Vsebinsko se spremembe in dopolnitve nanašajo predvsem na področje poselitve in razvrstitve dejavnosti v prostoru oziroma na širitev ureditvenih območij naselij z upoštevanjem dejanskega stanja v prostoru in uskladitvijo meje ureditvenih območij naselij.
Proučiti je potrebno pobude pravnih in fizičnih oseb za spremembo kmetijskih in gozdnih zemljišč v stavbna, spremembe gozdnih zemljišč v kmetijska (goloseki), širitev vinogradniških območij ipd. ter namensko rabo prostora dopolniti z utemeljenimi pobudami.
Poleg namenske rabe prostora se spremeni in dopolni tudi zasnova vodnega gospodarstva, sanacij in rudnin, naravne in kulturne dediščine, prometnega omrežja, elektroenergetskega omrežja in omrežja zvez.
Kartografski del prostorskega plana bo pripravljen tudi v digitalni obliki.
Spremembe in dopolnitve planskih aktov se hkrati nanašajo tudi na uskladitev z obveznimi republiškimi izhodišči.
3. člen
Vsebina in obseg strokovnih podlag
Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin planskih aktov občine se v vsebinskem smislu pripravijo v skladu z zakonom o urejanju prostora (Uradni list SRS, št. 18/84 in 15/89), zakonom o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90 in 85/00) in navodilom o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni list SRS, št. 20/85).
Strokovne podlage za poselitev morajo biti pripravljene v skladu z odlokom o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 11/99). Preverijo se pobude pravnih in fizičnih oseb za spremembe kmetijskih in gozdnih zemljišč v stavbna, določijo se nove površine za večja parkirišča za tovorna vozila, širitve vinogradniških območij, opredelijo gozdna zemljišča namenjena golosekom, uskladijo se meje ureditvenih območij naselij z dejanskim stanjem, vnesejo se lokacije obstoječe razpršene gradnje, zgrajene z ustreznimi dovoljenji ipd.
Strokovne podlage za področje kmetijstva morajo biti pripravljene v obliki, kot jih v predhodnih pogojih zahteva Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Potrebna je opredelitev širitve kmetij v posameznih naseljih in določiti stavbna zemljišča za namene širitve kmetij.
V spremembe in dopolnitve planskih aktov se vključijo strokovne podlage, ki jih zahtevajo področni zakoni kot so strokovne podlage Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine.
V primeru, da se ob pripravi sprememb in dopolnitev planskih aktov ugotovi, da so potrebne dodatne strokovne podlage ali če to izhaja iz predhodnih mnenj resornih ministrstev, se te pridobijo oziroma izdelajo v postopku priprave planskih aktov.
4. člen
Sodelujoči organi, organizacije in skupnosti
Ministrstva in organi v njihovi sestavi, ki so pristojna za ugotavljanje usklajenosti sprememb in dopolnitev planskih aktov občine z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin planskih aktov Republike Slovenije so:
1. Ministrstvo za okolje in prostor, Urad za prostorsko planiranje, Dunajska 47, Ljubljana, za področje poselitve,
2. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 56, Ljubljana, za področje kmetijstva,
3. Zavod za gozdove RS, Večna pot 2, Ljubljana, za področje gozdarstva,
4. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana, za področje vodnega gospodarstva,
5. Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za rudarstvo, Kotnikova 5, Ljubljana, za področje rudarstva,
6. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana, za področje naravne dediščine,
7. Ministrstvo za kulturo, Uprava RS za kulturno dediščino, Plečnikov trg 2, Ljubljana, za področje kulturne dediščine,
8. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana, za sanacijo naravnih virov in varstva okolja,
9. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Tržaška 19, Ljubljana, za področje prometa – ceste,
10. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za železniški promet, Kopitarjeva ul. 5, za področje prometa – železnica,
11. Ministrstvo za okolje in prostor, Urad za energetiko, Kotnikova 5, za področje energetike,
12. ELES d.o.o., Sektor za investicije, Hajdrihova 2, Ljubljana, za področje energetike – elektroenergetika,
13. Geoplin d.o.o., Cesta ljubljanske brigade 11, Ljubljana, za področje energetike – plin,
14. Zavod RS za blagovne rezerve, Dunajska 105, Ljubljana, za področje energetike – rezerve naftnih derivatov,
15. Ministrstvo za obrambo, Urad za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 25, Ljubljana, za področje obrambe.
Ostali organi in organizacije, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev planskih aktov pa so:
16. Zavod za gozdove Slovenije, OE Novo mesto, Gubčeva 15, Novo mesto,
17. Zavod za gozdove Slovenije, OE Brežice, Bratov Milavcev 61, Brežice,
18. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, izpostava Novo mesto, Novi trg 9, Novo mesto,
19. Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto, Skalitskega 1, Novo mesto,
20. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Sektor za upravljanje, vzdrževanje in varstvo cest, izpostava Novo mesto, Ljubljanska 47, 8000 Novo mesto,
21. Elektro Ljubljana, PE Elektro Novo mesto, Ljubljanska 7, Novo mesto,
22. Elektro Ljubljana, PE Elektro Ljubljana okolica, Slovenska cesta 58, Ljubljana,
23. Elektro Celje, PE Krško, Cesta 4. julija 32, Krško,
24. Komunala Trebnje d.o.o., Goliev trg 9, Trebnje,
25. Telekom Slovenije, PE Novo mesto, Novi trg 7a, Novo mesto,
26. Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, izpostava Novo mesto, Kočevarjeva ulica 1, Novo mesto,
27. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Enota Novo mesto, Seidlova cesta 1, Novo mesto.
Organi, organizacije in skupnosti iz prejšnjega odstavka morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati v fazi izdelave strokovnih podlag pogoje, ki jih mora izdelovalec sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine upoštevati pri pripravi le-teh. V fazi priprave predloga s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev.
Pogoje morajo podati v 30 dneh od zahteve. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev se šteje, da jih nimajo. Če jih posredujejo po preteku roka, pa bi v zvezi s tem za izdelovalca nastali stroški, gredo le-ti v breme organizacije oziroma organa, ki jih je povzročil.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
5. člen
Organizacija priprave
Nosilec strokovnih aktivnosti za pripravo in izdelavo sprememb in dopolnitev planskih aktov se določi v skladu z zakonom o javnih naročilih.
Koordinator postopka priprave in sprejemanja je župan Občine Trebnje in strokovni delavci Oddelka za okolje in prostor Občine Trebnje.
6. člen
Terminski plan
Priprava dokumentacije za javni razpis.
Obvestilo Krajevnim skupnostim in vsem pomembnejšim nosilcem razvoja Občine Trebnje, da posredujejo svoje usmeritve, potrebe in mnenja za spremembe in dopolnitve planskih aktov.
Izbor izdelovalca planskih aktov v skladu z zakonom o javnih naročilih in podpis pogodbe.
Izdelava strokovnih podlag in gradiva za pridobitev predhodnih pogojev – 2 meseca po podpisu pogodbe.
Pridobitev predhodnih pogojev in priprava osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Trebnje – 2 meseca.
Župan Občine Trebnje sprejme sklep o javni razgrnitvi osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Trebnje, ki se objavi v Uradnem listu RS.
V času javne razgrnitve se izvedejo javne obravnave – 2 meseca.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost in drugi zainteresirani oziroma prizadeti, lahko podajo pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine.
Izdelovalec pripravi stališča do pripomb, do katerih dokončno stališče zavzame občinski svet, izdelovalec pa pripravi dopolnjeni osnutek – 2 meseca.
Občinska uprava dopolnjeni osnutek posreduje soglasodajalcem in pridobi soglasja (1 mesec).
Izdelovalec dopolnjeni osnutek uskladi z eventualnimi dodatnimi pogoji in soglasji.
Župan dopolnjeni osnutek sprememb in dopolnitev planskega akta z vsemi potrebnimi soglasji posreduje Ministrstvu za okolje in prostor, Uradu RS za prostorsko planiranje s predlogom za ugotavljanje njegove skladnosti z obveznimi izhodišči prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Republike Slovenije (pridobitev sklepa vlade RS – 2 meseca).
Po prejemu sklepa Vlade RS o usklajenosti dopolnjenega osnutka sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planskih aktov občine z obveznimi izhodišči republiškega prostorskega plana, župan občine posreduje usklajeni dopolnjeni osnutek kot predlog na občinski svet s predlogom, da spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Trebnje sprejme z odlokom – 1 mesec.
Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
Po objavi izdelovalec pripravi končni elaborat sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Trebnje.
7. člen
Sredstva
Sredstva za pripravo sprememb in dopolnitev občinskih planskih aktov se zagotovijo iz proračuna Občine Trebnje.
8. člen
Začetek veljavnosti
Ta program začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 303-09/2001
Trebnje, dne 30. novembra 2001.
Župan
Občine Trebnje
Ciril Metod Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti