Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2001 z dne 6. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2001 z dne 6. 12. 2001

Kazalo

4836. Odlok o ureditvenem načrtu za pokopališče Laško, stran 10105.

Na podlagi usmeritev prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Laško za obdobje 1986–2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega plana Občine Laško za obdobje 1986–1990 (Uradni list RS, št. 86/01), skladno z določili odloka o prostorskih ureditvenih pogojih na območju Občine Laško (Uradni list SRS, št. 35/87 in Uradni list RS, št. 8/90, 35/90, 43/90, 23/97, 3/98, 9/98, 38/99, 64/99 in 100/00), 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 8/84, 18/84, 37/85, 29/86, 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 19/93, 47/93, 71/93, 29/95, 44/97) in 21. člena statuta Občine Laško (Uradni list RS, 8/00) je Občinski svet občine Laško na 20. redni seji 14. 11. 2001 sprejel
O D L O K
o ureditvenem načrtu za pokopališče Laško
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem odlokom se sprejme ureditveni načrt za pokopališče Laško (v nadaljevanju: ureditveni načrt), ki ga je izdelal RC Planiranje d.o.o Celje, pod št. projekta 466/00.
2. člen
Ureditveni načrt iz prejšnjega člena vsebuje tekstualne opise, grafične priloge in pogoje ter mnenja organov, organizacij in skupnosti, ki se nanašajo na mejo ureditvenega območja in določajo pogoje za ureditev razširitve pokopališča, prostorske ureditve v zvezi z varovanjem in urejanjem dobrin splošnega pomena, rešitve v zvezi z varovanjem in izboljšanjem delovnega in bivalnega okolja in ureditev zelenih površin ter pogoje za ureditev prometne, komunalne in energetske infrastrukture.
II. MEJA OBMOČJA UREJANJA
3. člen
Ureditveno območje se nahaja na območju obstoječega pokopališča Laško, jugozahodno od glavne železniške proge, zahodno od glavne ceste G I-5 Celje-Zidani Most in vzhodno od pobočja Strmce.
Opis meje po obodni parcelaciji:
Izhodišče opisa meje je na severu obravnavanega območja, v stičišču parcel št. 552/2 in 527/1, k.o. Laško. Od tu poteka meja proti zahodu, po severnih mejah parcel št. 527/1 in 528, v tej smeri seka parcelo št. 453, k.o. Šmihel ter zavije proti jugu, do parcele št. 541/3. Dalje poteka proti jugovzhodu po zahodnih mejah parcel št. 541/3, 541/6 in 541/4, seka parcelo št. 543 ter nadaljuje po zahodnih mejah parcel št. 361, 360/1, 356/2, 355/2, 1347/1 (glavna cesta) in 320/1, do parcele št. 347.
Tu meja zavije nazaj proti severozahodu ter poteka po robu obstoječe glavne ceste tako, da jo v opisani smeri seka (parcele št. 1347/1), v nadaljevanju pa seka parcele št. 538/2, 536/2, 535/2, 533/3, 532/3, 531/2, 530/3, 529/3 in 527/2. Tu zavije proti severozahodu tako, da poteka po severovzhodni meji parcele št. 552/17, v nadaljevanju pa poteka po jugozahodni meji parcele št. 552/1 (železnica), do izhodiščne točke.
Vse opisane meje parcele so v k.o. Laško, razen št. 453, ki je v k.o. Šmihel. Površina znotraj opisane meje ureditvenega območja znaša 2,92 ha.
III. FUNKCIJA OBMOČJA UREJANJA
4. člen
Ureditveno območje je glede na namembnost namenjeno za pokopališče: za družinske, enojne in žarne grobove, za ureditev prostora za skupinske pokope in za ureditev prostora za raztros pepela, ter za spremljajoče dejavnosti, ki osnovno dejavnost dopolnjujejo, oziroma omogočajo, in sicer za:
– razširitev obstoječega dela pokopališča na zahodni (družinski, enojni in žarni grobovi) in južni strani (družinski, enojni in žarni grobovi, skupinski pokopi in raztros pepela) od obstoječega pokopališča,
– obnova in razširitev obstoječe mrliške vežice in zunanja ureditev,
– ureditev prometnih površin, ki vključujejo dovoz, dostop, parkirne površine in pločnik ob glavni cesti,
– ureditev komunalne in energetske infrastrukture in vodnogospodarske ureditve,
– ureditev zelenih površin in kontaktnega območja in
– rušenje dveh stanovanjskih in štirih pomožnih objektov.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO, ARHITEKTONSKO IN KRAJINSKO UREJANJE OBMOČJA
5. člen
Pred začetkom gradnje je treba obvezno izdelati geološke preiskave terena in določiti pogoje gradnje in urejanja grobov.
Za objekte, naprave, poti in grobna polja so določeni maksimalni tlorisni gabariti s tolerancami oziroma zunanja gradbena linija, ki jih narekujejo potrebni odmiki, možnost organiziranja dovozov in dostopov ter varstveni pasovi. Tehnološko-tehnične rešitve objektov in naprav morajo upoštevati smeri dovozov in dostopov ter druge pogoje.
Pogoji za oblikovanje objektov:
– obstoječi poslovilni objekt bo saniran in razširjen tako, da bo skupna površina objekta ca. 600 m2. Oblikovno bo objekt enak dosedanjemu, razporeditve prostorov, dovozov in vstopov bodo enake ali podobne sedanjim,
– okolica poslovilnega objekta bo sanirana in urejena, zgrajena bo nadstrešnica nad ploščadjo za poslovilne obrede velikosti ca. 160 m2, urejene bodo okrasne zelenice,
– grobovi bodo tlorisnih dimenzij 2,50 x 2,50 m (družinski grobovi) in 2,50 x 1,25 m (enojni grobovi). Žarni grobovi bodo enakih dimenzij kot enojni grobovi ali 1,25 x 1,25 m. Grobovi bodo imeli grajeno, kamnito obrobo, na zadnji strani bo prostor za postavitev spomenika. Ta bo grajen (kamnit), praviloma pravokotne oblike, površine ca. 1 m2. Grobovi bodo praviloma zatravljeni ali zasajeni z okrasnimi pokrovnicami. Predvidena razširitev zahodnega dela pokopališča dopušča izgradnjo ca. 133 klasičnih družinskih grobov in 10 enojnih, na južnem delu pa ca. 204 klasičnih družinskih grobov,
– parkirišča za osebna vozila asfaltirana ali tlakovana z betonskimi travnimi ploščami in zatravljena, vmesne zelenice bodo zatravljene in zasajene z drevorednimi vrstami dreves. Ostale prometne površine bodo asfaltirane (ceste, dovozne poti) ali tlakovane (pešpoti in površine), poti med grobnimi polji so možne tudi v peščeni izvedbi,
– oprema pokopališča: fontana, koši za odpadke, klopi za posedanje, luči javne razsvetljave in ograje deli pokopališča, bo iz kataloga mestne opreme oziroma takšna, ki z obliko in materialom dopolnjuje ostale elemente opreme pokopališča.
V. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO UREJANJE OBMOČJA
6. člen
Prometno omrežje
Dovoz in dostop na obravnavano območje bo iz glavne ceste G I-5 Celje–Zidani Most, kjer bo na mestu obstoječega križišča rekonstruirano križišče. Dovozna cesta poteka od križišča proti severozahodu in ima odcep proti jugu, za napajanje parkirišča.
Parkirne površine bodo urejene na jugovzhodu in severovzhodu obravnavanega območja. Predvidena je ureditev ca. 90 parkirnih mest za osebna vozila in 6–7 parkirnih mest za avtobuse ali manjša tovorna vozila.
Pešpoti bodo urejene na območju pokopališča, od parkirišča do pokopališča ter ob glavni cesti – ob njenem zahodnem robu – od obravnavanega križišča do križišča ceste v Strmco.
Vodnogospodarske ureditve
Območje leži v poplavno ogroženem območju. Za zagotavljanje poplavne varnosti (znižanje poplavnih vod Q100 na koto 220,99) je potrebno izvesti ukrepe skladno s študijo »Savinja Laško, Ukrepi za povečanje poplavne varnosti« (PUV Celje d.d., št. 70/99).
Širitev pokopališča na južnem delu bo možna po izvedbi vseh ukrepov za zagotavljanje poplavne varnosti.
Pri nadaljnjem načrtovanju je potrebno upoštevati, da je poslovilni objekt, do zagotovitve popolne poplavne varnosti, poplavno ogrožen.
Kanalizacija
Sanitarne odpadne vode iz poslovilnega objekta bodo speljane v javno kanalizacijo po navodilih upravljalca kanalizacije.
Meteorne vode bodo speljane v meteorno kanalizacijo. Meteorne vode s predvidenih parkirišč bodo speljane v meteorno kanalizacijo preko ustrezno dimenzioniranih lovilcev olj.
Izcedne vode s pokopališča bodo speljane preko obstoječih in predvidenih drenaž in kanalov na ustrezno čistilno napravo za dezinfekcijo ter speljane na fekalno kanalizacijo,
Preskrba z vodo
Preko obravnavanega območja poteka glavni cevovod vodovoda Rimske Toplice–Laško. Pri nadaljnjem načrtovanju in izgradnji je potrebno upoštevati ustrezno zaščito cevovoda DN 180 in vodovodnega vozliščnega jaška.
Oskrba poslovilnega objekta in pokopališča z vodo bo iz obstoječega vodovodnega omrežja, ki bo za potrebe razširitve pokopališča (dve fontani) dograjeno.
Električno omrežje
Pri načrtovanju in izgradnji razširitve pokopališča je potrebno upoštevati varovalni koridor DV 2 X 10 kV Podhum–Jurklošter ter trase obstoječih niskonapetostnih elektrovodov.
Do obstoječe TP 10/0,4 kV Pokopališče je potrebno zagotoviti stalen in neoviran dostop (cesta širine 3,00m) ter ustrezno funkcionalno zemljišče.
Napajanje poslovilnega objekta in javne razsvetljave bo iz obstoječega nizkonapetostnega elektro omrežja.
Telefonsko omrežje
Poslovilni objekt bo priključen na obstoječe telefonsko omrežje.
Ogrevanje
Ogrevanje poslovilnega objekta bo z električnimi pečmi ali na plin, skladno s pogoji upravljalca.
Odpadki
Zagotovljeno bo zbiranje komunalnih odpadkov v zabojnikih oziroma v drugih ustreznih posodah in odvoz na deponijo komunalnih odpadkov. Morebitne posebne odpadke je obvezno odvažati na za to določeno deponijo ali v predelavo. Na javnih površinah je potrebno zagotoviti zadostno število zabojnikov za smeti.
Za odlaganje odpadkov, ki bodo nastali pri rušitvi in odstranitvi obstoječih objektov in naprav, si je investitor dolžan pridobiti dovoljenje za odlaganje gradbenih odpadkov na komunalni deponiji oziroma pridobiti dovoljenje za odlaganje gradbenih odpadkov na drugi, ustrezni deponiji.
VI. POGOJI ZA UREJANJE PROSTIH IN ZELENIH POVRŠIN
7. člen
V največji možni meri bo pri vseh posegih ohranjena obstoječa vegetacija, z dosaditvami pa bodo zelene površine dopolnjene. Uporabljene bodo avtohtone drevesne in grmovne vrste, prevladovali bodo listavci. Za popestritev ter zaradi oblikovanja bodo uporabljene tudi neavtohtone vrste.
Na zahodnem delu razširjenega pokopališča med pokopališčem in obstoječimi objekti bosta drevesna in grmovna zasaditev.
Na in ob prometnih površinah je predvidena zasaditev drevorednih vrst s formirano krošnjo na ustrezni višini, enaki za vse sadike.
VII. DRUGI POGOJI, POMEMBNI ZA UREJANJE IN IZVEDBO UREDITVENEGA NAČRTA
8. člen
Rušenje obstoječih objektov
Zaradi razširitve in ureditve pokopališča je predvidena rušitev dveh stanovanjskih in štirih pomožnih objektov na parcelah:
– stanovanjski objekt na parceli št. *538/1, k.o. Laško,
– stanovanjski objekt na parceli *308, K.o. Laško,
– dva pomožna objekta na parceli št. 541/4, k.o. Laško,
– pomožni objekt na parceli št. 539, k.o. Laško in
– pomožni objekt na parceli št. 360/2, k.o. Laško.
9. člen
Požarna varnost
V ureditvenem načrtu so upoštevani pogoji zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93) in pravilnika o požarnovarstvenih zahtevah (Uradni list SRS, št. 42/85). Dovoz na ureditveno območje ter do poslovilnega objekta je po obstoječi glavni cesti ter po obstoječem lokalnem cestnem omrežju ter dovoz gasilskim vozilom v vseh letnih časih. Odmiki zagotavljajo nemoten dostop do objektov. Požarna voda bo zagotovljena iz javnega vodovoda in iz gasilnih aparatov, možno pa je tudi črpanje vode iz reke Savinje, ki je oddaljena ca. 70m od poslovilnega objekta. Varen umik ljudi je možen na funkcionalna zemljišča pokopališča ter na sosednje površine.
10. člen
Varovanje okolja
Rekonstrukcija in razširitev poslovilnega objekta, razširitev in ureditev pokopališča na zahodni in južni strani ureditvenega območja ter ureditev prometnih površin ne bodo poslabšali razmer v okolju na obravnavanem območju. Za preprečevanje možnega onesnaženja voda je potrebno:
– obnoviti ali zgraditi interno kanalizacijsko omrežje z ustreznimi usedalniki, lovilci in razkuževalnimi napravami ter rekonstruirati ali na novo zgraditi priključek na javno kanalizacijo,
– zavarovati obstoječe zelene površine, drevje ter zasaditi in urediti ustrezne nove zelenice, upoštevati vse predpise in navodila za preprečevanje negativnih vplivov na okolje.
11. člen
Za vse posege, ki niso opredeljeni s tem ureditvenim načrtom, je za pridobitev lokacijskega dovoljenja potrebno izdelati izris iz UN na podlagi predhodne strokovne podlage (idejne zasnove, IP).
12. člen
Pri gradnji objektov in naprav ter pri urejanju zunanjih površin na ureditvenem območju je obvezno upoštevati naslednje pogoje:
– površine se smejo uporabljati le za namen, ki jih določa ureditveni načrt,
– vsi objekti morajo biti priključeni na vse komunalne naprave, ki so oziroma bodo zgrajene za potrebe obravnavanega območja,
– pred začetkom obratovanja objektov ali naprav je potrebno zgraditi predvidene komunalne objekte.
13. člen
Tolerance
Znotraj ureditvenega območje so možne določene spremembe in prilagoditve vendar tako, da namembnost območja in opredeljena dejavnost ne spreminja.
Tlorisni in višinski gabariti so opredeljeni kot maksimalni, ki jih je v okviru toleranc dovoljeno večati ali manjšati do 10% za objekte ter do 20% za objekte zunanje ureditve.
Vse stacionaže in dimenzije prometnih površin in objektov, navedene v tem ureditvenem načrtu in tem odloku, se morajo natančno določiti v izrisu iz UN in v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Pri realizaciji ureditvenega načrta so dopustna odstopanja od tehničnih rešitev določenih s tem ureditvenim načrtom, če se pri nadaljnjem podrobnejšem preučevanju prometnih, geoloških, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer ali zaradi spremembe programskih rešitev poiščejo tehnične rešitve, ki so primernejše z oblikovalskega, prometno-tehničnega ali okoljevarstvenega vidika, s katerim pa se ne smejo poslabšati prostorske in okoljske razmere.
Odstopanja od oblikovalskih in tehničnih rešitev, določenih s tem ureditvenim načrtom ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi in z njimi morajo soglašati organi in organizacije, ki jih ta odstopanja zadevajo.
VIII. ETAPNOST IZVEDBE
14. člen
Izvedba ureditvenega načrta bo potekala hkrati ali v več etapah. Posamezne etape pomenijo ureditev posameznih območij znotraj ureditvenega območja ureditvenega načrta, in sicer:
– ureditev poslovilnega objekta,
– ureditev in sanacija obstoječega križišča,
– ureditev hodnika za pešce ob glavni cesti,
– ureditev parkirišč in zelenic severno od križišča,
– ureditev parkirišč južno od križišča,
– ureditev razširjenega dela pokopališča na zahodu obravnavanega območja,
– ureditev razširjenega dela pokopališča na južnem delu obravnavanega območja,
– ostale ureditve, potrebne za realizacijo ureditvenega načrta.
Vse opisane faze oziroma območja urejanja morajo biti izvedene tako, da pomenijo zaključeno celoto. To pomeni, da je potrebno za vsako območje zgraditi ustrezno prometno, komunalno in infrastrukturno omrežje in naprave, opremo in ozelenitev.
Pred izgradnjo določene faze je potrebno zadostiti pogojem, ki izhajajo iz soglasij in mnenj ter se nanašajo na posamezno fazo izgradnje.
IX. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV
15. člen
Investitor in izvajalec je dolžan sočasno z izgradnjo posameznih faz zaključiti celotno fazo.
Osnovna obveznost investitorja in izvajalca je, da prepreči negativne vplive na okolje, ki lahko nastanejo pri gradnji novih objektov in naprav. To velja predvsem za odpadne vode, onesnaženje zraka in povečanje hrupa.
Pri izdelavi investicijsko tehnične dokumentacije morajo biti upoštevane vse zahteve soglasodajalcev.
X. KONČNE DOLOČBE
16. člen
Ureditveni načrt iz 1. člena tega odloka je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri Občini Laško na oddelku za GJS, okolje in prostor.
17. člen
Nadzor nad izvajanem tega odloka opravlja Inšpektorat RS za okolje in prostor pri Ministrstvu za okolje in prostor.
18. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35207/1/98
Laško, dne 14. novembra 2001.
Župan
Občine Laško
Jože Rajh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti