Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2001 z dne 6. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2001 z dne 6. 12. 2001

Kazalo

4823. Uredba o načrtu razporeditve radiofrekvenčnih pasov, stran 10092.

Na podlagi prvega odstavka 37. člena zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o načrtu razporeditve radiofrekvenčnih pasov
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina uredbe)
(1) Ta uredba določa načrt razporeditve radiofrekvenčnih pasov, s katerim se določi radijske frekvence ali radiofrekvenčne pasove, ki so namenjeni posameznim radiokomunikacijam in posameznim skupinam uporabnikov. Načrt razporeditve radiofrekvenčnih pasov je izdelan na podlagi mednarodnopravnih aktov, uveljavljenih v Republiki Sloveniji, ob upoštevanju potreb varnosti in obrambe države ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.
(2) S to uredbo se določi tudi pogoje za uporabo radijskih frekvenc in druga vprašanja, povezana z njihovo uporabo.
2. člen
(opredelitev pojmov)
(1) V tej uredbi uporabljeni pojmi imajo naslednji pomen:
1. Agencija za telekomunikacije in radiodifuzijo Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija) je neodvisna organizacija, ustanovljena na podlagi zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 30/01; v nadaljnjem besedilu: zakon) z namenom, da primarno, v interesu uporabnikov, zagotavlja pregledno in nepristransko delovanje trga.
2. Bazna postaja je kopenska postaja v kopenski mobilni storitvi.
3. CEPT je Konferenca evropskih uprav za pošto in telekomunikacije.
4. Dovodna povezava je radijska povezava od zemeljske postaje na dani lokaciji do vesoljske postaje ali obratno, ki prenaša informacije za vesoljsko radiokomunikacijsko storitev, razen za fiksno satelitsko storitev. Dana lokacija je lahko na določeni fiksni točki ali na katerikoli fiksni točki znotraj določenih področij.
5. Fiksna storitev je radiokomunikacijska storitev med določenimi fiksnimi točkami.
6. Fiksna satelitska storitev je radiokomunikacijska storitev med zemeljskimi postajami na danih položajih ob uporabi enega ali več satelitov. Dani položaj je lahko določena fiksna točka ali katerakoli fiksna točka znotraj določenih področij; v nekaterih primerih vključuje ta storitev medsatelitske povezave (satelit-satelit), ki lahko delujejo tudi v medsatelitski storitvi. Fiksna satelitska storitev lahko vključuje tudi dovodne povezave za druge vesoljske radiokomunikacijske storitve.
7. ITU je Mednarodna telekomunikacijska zveza.
8. Kopenska mobilna postaja je mobilna postaja v kopenski mobilni storitvi, ki se lahko giblje po zemeljskem površju znotraj geografskih mej države ali kontinenta.
9. Kopenska mobilna storitev je mobilna storitev med baznimi postajami in kopenskimi mobilnimi postajami ali med kopenskimi mobilnimi postajami.
10. Kopenska mobilna satelitska storitev je mobilna satelitska storitev, v kateri so mobilne zemeljske postaje nameščene na kopnem.
11. Kopenska postaja je postaja v mobilni storitvi, ki ni namenjena uporabi med gibanjem.
12. Ladijska postaja je mobilna postaja v pomorski mobilni storitvi, nameščena na plovilu, ki ni trajno zasidrano, razen mobilne reševalne postaje.
13. Medsatelitska storitev je radiokomunikacijska storitev, ki zagotavlja povezave med umetnimi komunikacijskimi sateliti.
14. Meteorološka satelitska storitev je storitev satelitskega raziskovanja Zemlje za potrebe meteorologije.
15. Mobilna postaja je postaja v mobilni storitvi, namenjena uporabi med gibanjem ali med zaustavitvami na nedoločenih (poljubnih) točkah.
16. Mobilna reševalna postaja je mobilna postaja v pomorski mobilni storitvi ali v zrakoplovni mobilni storitvi, namenjena samo za reševanje in nameščena na reševalnem čolnu, reševalnem splavu ali drugi reševalni opremi.
17. Mobilna storitev je radiokomunikacijska storitev med mobilnimi in kopenskimi postajami ali med mobilnimi postajami.
18. Mobilna satelitska storitev je radiokomunikacijska storitev med mobilnimi zemeljskimi postajami in eno ali več vesoljskimi postajami, ali med vesoljskimi postajami, ki jih uporablja ta storitev, ali med mobilnimi zemeljskimi postajami prek ene ali več vesoljskih postaj. Ta storitev lahko vključuje tudi dovodne povezave, ki so potrebne za njeno delovanje.
19. Mobilna zemeljska postaja je zemeljska postaja v mobilni satelitski storitvi, namenjena uporabi med gibanjem ali med zaustavitvami na nedoločenih (poljubnih) točkah.
20. Obalna postaja je kopenska postaja v pomorski mobilni storitvi.
21. Odbojni (pasivni) satelit je komunikacijski satelit, ki odbija radiokomunikacijske signale.
22. Palubna komunikacijska postaja je mobilna postaja majhne (izhodne) moči v pomorski mobilni storitvi, namenjena za interne komunikacije na ladji ali med ladjo, njenimi reševalnimi čolni in reševalnimi splavi med vajami reševanja z reševalnimi čolni ali med samim reševanjem, ali za komunikacije v skupini vlečenih ali rinjenih ladij, kot tudi za sporočanje navodil pri vezanju in sidranju ladij.
23. Pomorska mobilna storitev je mobilna storitev med obalnimi postajami in ladijskimi postajami ali med ladijskimi postajami ali med dodanimi palubnimi komunikacijskimi postajami. V tej storitvi lahko sodelujejo tudi mobilne reševalne postaje in postaje javljalnikov kraja nuje.
24. Pomorska mobilna satelitska storitev je mobilna satelitska storitev, pri kateri so mobilne zemeljske postaje nameščene na ladjah. V tej storitvi lahko sodelujejo tudi reševalne postaje in postaje javljalnikov kraja nuje.
25. Pomorska radionavigacijska storitev je radionavigacijska storitev, namenjena koristim in varnosti obratovanja ladij.
26. Postaja na zrakoplovu je mobilna postaja v zrakoplovni mobilni storitvi, ki ni mobilna reševalna postaja, in je nameščena v zrakoplovu.
27. Postaja je eden ali več oddajnikov ali sprejemnikov ali kombinacija oddajnikov in sprejemnikov, vključno s potrebno opremo, potrebnih na enem mestu za izvajanje radiokomunikacijske storitve ali radioastronomske storitve.
28. Postaja javljalnik kraja nuje je postaja v mobilni storitvi, katere oddajanja so namenjena za olajševanje iskalnih in reševalnih dejavnosti.
29. Postaja radijskega svetilnika je postaja v radionavigacijski storitvi, katere oddajanja omogočajo mobilni postaji, da določi svoj položaj ali smer glede na postajo radijskega svetilnika.
30. Prizemna postaja je postaja, ki izvaja prizemne radiokomunikacije.
31. Prizemne radiokomunikacije so vsakršne radiokomunikacije, razen vesoljskih radiokomunikacij ali radioastronomije.
32. Radijski valovi so elektromagnetni valovi s frekvencami, nižjimi od 3000 GHz, ki se v prostoru širijo brez umetnega vodila.
33. Radioamaterska storitev je radiokomunikacijska storitev za samoizobraževanje, medsebojno komuniciranje (vzpostavljanje medsebojnih povezav) in tehnične raziskave, ki jo izvajajo radioamaterji, t.j. pravilno pooblaščene osebe, ki jih zanima radijska tehnika samo iz osebnih nagibov in brez gmotnih koristi.
34. Radioamaterska satelitska storitev je radiokomunikacijska storitev, ki uporablja vesoljske postaje na zemeljskih satelitih za iste namene kot radioamaterska storitev.
35. Radioastronomija je astronomija na podlagi sprejema radijskih valov vesoljskega izvora.
36. Radioastronomska storitev je storitev, ki vključuje radioastronomijo.
37. Radiodifuzna storitev je radiokomunikacijska storitev, pri katerih so prenosi namenjeni neposrednemu splošnemu javnemu prenosu. Ta storitev lahko vključuje zvokovne prenose, televizijske (slikovne) prenose in druge vrste prenosov.
38. Radiodifuzna satelitska storitev je radiokomunikacijska storitev, pri kateri so signali, ki jih oddajajo ali ponovno oddajajo vesoljske postaje, namenjeni neposrednemu splošnemu javnemu sprejemu. Pojem »neposredni sprejem« obsega tako individualni kot skupinski sprejem.
39. Radiofrekvenčni pas je del radiofrekvenčnega spektra, ki je omejen z določenima mejnima frekvencama.
40. Radiofrekvenčni spekter je omejena naravna dobrina, ki je niz vseh radijskih frekvenc in katerega uporaba je mogoča na način in pod pogoji, ki jih določa zakon ter predpisi, izdani na njegovi podlagi.
41. Radiokomunikacije so telekomunikacije s pomočjo radijskih valov.
42. Radiokomunikacijska storitev je storitev, ki vključuje prenos, oddajanje oziroma sprejem radijskih valov za določene telekomunikacijske namene.
43. Radiolokacijska storitev je radiokomunikacijska storitev, namenjena določitvi položaja objekta v prostoru in času.
44. Radionavigacijska storitev je radiokomunikacijska storitev, pri kateri se radijski valovi uporabljajo za potrebe navigacije, vključno z opozarjanjem na ovire (na primer določanje položaja oziroma vodenje v določeni smeri).
45. Radionavigacijska satelitska storitev je radionavigacijska storitev, pri kateri sodeluje ena ali več vesoljskih postaj. Ta storitev lahko vključuje tudi dovodne povezave, ki so potrebne za njeno delovanje.
46. Storitev meteorološke podpore je radiokomunikacijska storitev za meteorološka, vključno hidrološka, opazovanja in raziskovanja.
47. Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje je radiokomunikacijska storitev med zemeljskimi postajami in eno ali več vesoljskimi postajami, ki lahko vključuje tudi povezave med vesoljskimi postajami, pri katerih:
– se informacije v zvezi z značilnostmi Zemlje in njenih naravnih pojavov, vključno s podatki v zvezi s stanjem okolja, pridobivajo prek aktivnih ali pasivnih senzorjev na zemeljskih satelitih;
– se podobne informacije zbirajo iz opazovalnic v zraku ali na Zemlji;
– se takšne informacije lahko pošiljajo zemeljskim postajam v okviru zadevnega sistema;
– je lahko vključeno tudi pošiljanje vprašanj opazovalnicam.
Ta storitev lahko vključuje tudi dovodne povezave za potrebe lastnega delovanja.
48. Storitev standardne frekvence in časovnih signalov je radiokomunikacijska storitev za znanstvene, tehnične ali druge namene, ki zagotavlja prenos določenih frekvenc, časovnih signalov ali obojega z določeno natančnostjo, za potrebe splošnega sprejemanja.
49. Storitev standardne frekvence in časovnih signalov prek satelita je radiokomunikacijska storitev, ki uporablja vesoljske postaje na zemeljskih satelitih za iste namene kot storitev standardne frekvence in signala časa. Ta storitev lahko vključuje tudi dovodne povezave, ki so potrebne za njeno delovanje.
50. Storitev vesoljskih raziskav je radiokomunikacijska storitev, ki uporablja vesoljska plovila ali druge objekte v vesolju za potrebe znanstvenih ali tehnično/tehnoloških raziskav.
51. Storitev za vesoljsko obratovanje je radiokomunikacijska storitev, ki se ukvarja izključno z obratovanjem vesoljskih plovil, zlasti z vesoljskim sledenjem, vesoljsko telemetrijo in vesoljskim daljinskim krmiljenjem. Te storitve so navadno zagotovljene v okviru službe, v kateri obratuje vesoljska postaja.
52. Vesoljska postaja je postaja, nameščena na objektu, ki je zunaj ali je namenjen, da bo zunaj, ali je bil zunaj večinskega dela Zemljine atmosfere.
53. Vesoljske radiokomunikacije so vsakršne radiokomunikacije, ki vključujejo uporabo ene ali več vesoljskih postaj ali uporabo enega ali več odbojnih (pasivnih) satelitov ali drugih vesoljskih objektov.
54. Zrakoplovna mobilna storitev je mobilna storitev med zrakoplovnimi postajami in postajami na zrakoplovih ali med postajami na zrakoplovih, v kateri lahko sodelujejo tudi reševalne mobilne postaje. V tej storitvi lahko sodelujejo tudi postaje javljalnikov kraja nuje na odrejenih radijskih frekvencah za klice v nuji ali nesreči.
55. Zrakoplovna mobilna (R) storitev je zrakoplovna mobilna storitev, rezervirana za komunikacije v zvezi z varnostjo in regularnostjo poletov, predvsem vzdolž notranjih (nacionalnih) ali mednarodnih civilnih zračnih poti.
56. Zrakoplovna mobilna (OR) storitev je zrakoplovna mobilna storitev za komunikacije, vključno s komunikacijami za koordinacijo poletov predvsem zunaj notranjih (nacionalnih) ali mednarodnih civilnih zračnih poti.
57. Zrakoplovna mobilna satelitska storitev je mobilna satelitska storitev, v kateri so mobilne zemeljske postaje nameščene na zrakoplovih. V tej storitvi lahko sodelujejo tudi mobilne reševalne postaje in postaje javljalnikov kraja nuje.
58. Zrakoplovna mobilna satelitska (R) storitev je zrakoplovna mobilna satelitska storitev, rezervirana za komunikacije v zvezi z varnostjo in regularnostjo poletov, predvsem vzdolž notranjih (nacionalnih) ali mednarodnih civilnih zračnih poti.
59. Zrakoplovna mobilna satelitska (OR) storitev je zrakoplovna mobilna satelitska storitev za komunikacije, vključno s komunikacijami za koordinacijo poletov, predvsem zunaj notranjih (nacionalnih) ali mednarodnih civilnih zračnih poti.
60. Zrakoplovna postaja je kopenska postaja v zrakoplovni mobilni storitvi. V nekaterih primerih je lahko zrakoplovna postaja nameščena na primer na ladji ali na pomorski ploščadi.
61. Zrakoplovna radionavigacijska storitev je radionavigacijska storitev v korist in za varno obratovanje zrakoplovov.
62. Zemeljska postaja je postaja, nameščena na površju Zemlje ali v glavnem delu Zemljinega ozračja in je namenjena za komunikacijo z eno ali več vesoljskimi postajami, ali z eno ali več postajami iste vrste prek enega ali več odbojnih pasivnih satelitov ali drugih objektov v vesolju.
(2) Ostali pojmi, uporabljeni v tej uredbi, imajo enak pomen, kot je to določeno v zakonu.
3. člen
(uporaba radijskih frekvenc)
(1) Za opravljanje posamezne radiokomunikacijske storitve se lahko uporabljajo le radijske frekvence oziroma radiofrekvenčni pasovi, ki so za to radiokomunikacijsko storitev namenjeni v skladu s to uredbo.
(2) Radijske frekvence, predvidene za potrebe varnosti in obrambe države ter varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, in njihova uporaba, so določene s predpisom, ki določa načrt uporabe radijskih frekvenc.
4. člen
(načrt razporeditve radiofrekvenčnih pasov)
(1) Načrt razporeditve radiofrekvenčnih pasov je tabela, ki vsebuje radijske frekvence od 9 kHz do 400 GHz in je določena v Prilogi I, ki je sestavni del te uredbe.
(2) Stolpca v tabeli vsebujeta naslednje podatke:
1. prvi stolpec – radiofrekvenčni pasovi,
2. drugi stolpec – radiokomunikacijske storitve.
(3) Agencija na podlagi sprememb, ki so sprejete na svetovni konferenci za radiokomunikacije, predlaga Vladi Republike Slovenije spremembe načrta razporeditve radiofrekvenčnih pasov.
5. člen
(radiofrekvenčni pasovi)
(1) Prvi stolpec tabele, ki določa radiofrekvenčni pas, vsebuje spodnjo in zgornjo mejno frekvenco ter enoto.
(2) Enota za frekvenco je en hertz (1 Hz), za njene mnogokratnike pa se uporabljajo še naslednje sestavljene enote:
.       1.000 Hz = 1 kHz (en kilohertz),
    1,000.000 Hz = 1 MHz (en megahertz),
1.000,000.000 Hz = 1 GHz (en gigahertz).
6. člen
(radiokomunikacijske storitve)
(1) V drugem stolpcu tabele je navedena ena ali več različnih radiokomunikacijskih storitev, ki jim je namenjen določen radiofrekvenčni pas.
(2) Radiokomunikacijske storitve so razdeljene v dve kategoriji: na primarne radiokomunikacijske storitve, zapisane z velikimi črkami (primer: FIKSNA), in sekundarne radiokomunikacijske storitve, zapisane z malimi črkami (primer: mobilna).
(3) Primarne radiokomunikacijske storitve imajo prednost pred sekundarnimi radiokomunikacijskimi storitvami. Če je v radiofrekvenčnem pasu naštetih več radiokomunikacijskih storitev iste kategorije, imajo ne glede na vrstni red zapisa enak status.
(4) Za podrobnejšo določitev radiofrekvenčnih pasov oziroma radiokomunikacijskih storitev so lahko v poljih poleg radiokomunikacijskih storitev ali ob spodnjem robu polja dodane opombe iz člena S5 pravilnika o radiokomunikacijah ITU. Opombe in pojmi iz člena S5 pravilnika o radiokomunikacijah ITU, ki veljajo za Republiko Slovenijo, so podani v Prilogi II, ki je sestavni del te uredbe. V primeru različnega razumevanja med prevedenimi opombami in členom S5 pravilnika o radiokomunikacijah ITU, velja člen S5 pravilnika o radiokomunikacijah ITU.
(5) Opombe, ki so zapisane ob spodnjem robu polja v tabeli, se nanašajo na vse radiokomunikacijske storitve v tem polju oziroma radiofrekvenčnem pasu. Opombe, ki so napisane na desni strani posamezne storitve, se nanašajo samo na to radiokomunikacijsko storitev.
(6) Dodatna pojasnila so zapisana z malimi črkami (primer: MOBILNA, razen zrakoplovne mobilne).
7. člen
(veljavnost predpisov)
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati uredba o razporeditvi radiofrekvenčnih pasov v Sloveniji (Uradni list RS, št. 7/98 in 71/00).
8. člen
(začetek veljavnosti uredbe)
Ta uredba se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati 1. januarja 2002.
Št. 349-05/2001-1
Ljubljana, dne 22. novembra 2001.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

Priloga I

(načrt razporeditve radiofrekvenčnih pasov)

 

RADIOFREKVENČNI PAS

RADIOKOMUNIKACIJSKE STORITVE

pod 9 kHz

nerazporejeno

S5.53, S5.54

9–14 kHz

RADIONAVIGACIJSKA

14–19,95 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA S5.57

S5.56

19,95–20,05 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV

20,05–70 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA S5.57

S5.56

70–72 kHz

RADIONAVIGACIJSKA S5.60

72–84 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA S5.57

RADIONAVIGACIJSKA S5.60S5.56

84–86 kHz

RADIONAVIGACIJSKA S5.60

86–90 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA S5.57

RADIONAVIGACIJSKA

S5.56

90–110 kHz

RADIONAVIGACIJSKA S5.62

S5.64

110–112 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA

RADIONAVIGACIJSKA

S5.64

112–115 kHz

RADIONAVIGACIJSKA S5.60

115–117,6 kHz

RADIONAVIGACIJSKA S5.60

Fiksna

Pomorska mobilna

S5.64

117,6–126 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA

RADIONAVIGACIJSKA S5.60

S5.64

126–129 kHz

RADIONAVIGACIJSKA S5.60

129–130 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA

RADIONAVIGACIJSKA S5.60

S5.64

130–135,7 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA

S5.64

135,7–137,8 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA

Radioamaterska

S5.64

137,8–148,5 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA

S5.64

148,5–255 kHz

RADIODIFUZNA

255–283,5 kHz

RADIODIFUZNA

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

283,5–315 kHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

POMORSKA RADIONAVIGACIJSKA
postaje javljalniki kraja nuje S5.73

S5.74

315–325 kHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

Pomorska radionavigacijska
postaje javljalniki kraja nuje S5.73

325–405 kHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

405–415 kHz

RADIONAVIGACIJSKA S5.76

415–435 kHz

POMORSKA MOBILNA

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

435–495 kHz

POMORSKA MOBILNA S5.79A

Zrakoplovna radionavigacijska

S5.81, S5.82

495–505 kHz

MOBILNA (nujnost in klic)

S5.83

505–526,5 kHz

POMORSKA MOBILNA S5.79A, S5.84

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

S5.81

526,5–1 606,5 kHz

RADIODIFUZNA

1 606,5–1 625 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA

KOPENSKA MOBILNA

S5.92

1 625–1 635 kHz

RADIOLOKACIJSKA

1 635–1 800 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA

KOPENSKA MOBILNA

S5.92

1 800–1 810 kHz

RADIOLOKACIJSKA

1 810–1 850 kHz

RADIOAMATERSKA

S5.99, S5.100

1 850–2 000 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

Radioamaterska

S5.92, S5.103

2 000–2 025 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne (R)

S5.92, S5.103

2 025–2 045 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne (R)

Storitev meteorološke podpore S5.104

S5.92, S5.103

2 045–2 160 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA

KOPENSKA MOBILNA

S5.92

2 160–2 170 kHz

RADIOLOKACIJSKA

2 170–2 173,5 kHz

POMORSKA MOBILNA

2 173,5–2 190,5 kHz

MOBILNA (nujnost in klic)

S5.108, S5.109, S5.110, S5.111

2 190,5–2 194 kHz

POMORSKA MOBILNA

2 194–2 300 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne (R)

S5.92, S5.103

2 300–2 498 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne (R)

RADIODIFUZNA S5.113

S5.103

2 498–2 501 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV (2 500 kHz)

2 501–2 502 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV

Storitev vesoljskih raziskav

2 502–2 625 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne (R)

S5.92, S5.103

2 625–2 650 kHz

POMORSKA MOBILNA

POMORSKA RADIONAVIGACIJSKA

S5.92

2 650–2 850 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne (R)

S5.92, S5.103

2 850–3 025 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

S5.111, S5.115

3 025–3 155 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

3 155–3 200 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne(R)

S5.116

3 200–3 230 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne(R)

RADIODIFUZNA S5.113

S5.116

3 230–3 400 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

RADIODIFUZNA S5.113

S5.116

3 400–3 500 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

3 500–3 800 kHz

RADIOAMATERSKA

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.92

3 800–3 900 kHz

FIKSNA

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

KOPENSKA MOBILNA

3 900–3 950 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

3 950–4 000 kHz

FIKSNA

RADIODIFUZNA

4 000–4 063 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA S5.127

4 063–4 438 kHz

POMORSKA MOBILNA S5.79A, S5.109, S5.110, S5.130, S5.131, S5.132

S5.129

4 438–4 650 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne (R)

4 650–4 700 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

4 700–4 750 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

4 750–4 850 kHz

FIKSNA

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

KOPENSKA MOBILNA

RADIODIFUZNA S5.113

4 850–4 995 kHz

FIKSNA

KOPENSKA MOBILNA

RADIODIFUZNA S5.113

4 995–5 003 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV (5 000 kHz)

5 003–5 005 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV

Storitev vesoljskih raziskav

5 005–5 060 kHz

FIKSNA

RADIODIFUZNA S5.113

5 060–5 250 kHz

FIKSNA

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

5 250–5 450 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

5 450–5 480 kHz

FIKSNA

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

KOPENSKA MOBILNA

5 480–5 680 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

S5.111, S5.115

5 680–5 730 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

S5.111, S5.115

5 730–5 900 kHz

FIKSNA

KOPENSKA MOBILNA

5 900–5 950 kHz

RADIODIFUZNA S5.134

S5.136

5 950–6 200 kHz

RADIODIFUZNA

6 200–6 525 kHz

POMORSKA MOBILNA S5.109, S5.110, S5.130, S5.132

S5.137

6 525–6 685 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

6 685–6 765 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

6 765–7 000 kHz

FIKSNA

Kopenska mobilna

S5.138

7 000–7 100 kHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

7 100–7 300 kHz

RADIODIFUZNA

7 300–7 350 kHz

RADIODIFUZNA S5.134

S5.143

7 350–8 100 kHz

FIKSNA

Kopenska mobilna

8 100–8 195 kHz

FIKSNA

POMORSKA MOBILNA

8 195–8 815 kHz

POMORSKA MOBILNA S5.109, S5.110, S5.132, S5.145

S5.111

8 815–8 965 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

8 965–9 040 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

9 040–9 400 kHz

FIKSNA

9 400–9 500 kHz

RADIODIFUZNA S5.134

S5.146

9 500–9 900 kHz

RADIODIFUZNA

S5.147

9 900–9 995 kHz

FIKSNA

9 995–10 003 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV (10 000 kHz)

S5.111

10 003–10 005 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV

Storitev vesoljskih raziskav

S5.111

10 005–10 100 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

S5.111

10 100–10 150 kHz

FIKSNA

Radioamaterska

10 150–11 175 kHz

FIKSNA

Mobilna razen zrakoplovne mobilne(R)

11 175–11 275 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

11 275–11 400 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

11 400–11 600 kHz

FIKSNA

11 600–11 650 kHz

RADIODIFUZNA S5.134

S5.146

11 650–12 050 kHz

RADIODIFUZNA

S5.147

12 050–12 100 kHz

RADIODIFUZNA S5.134

S5.146

12 100–12 230 kHz

FIKSNA

12 230–13 200 kHz

POMORSKA MOBILNA S5.109, S5.110, S5.132, S5.145

13 200–13 260 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

13 260–13 360 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

13 360–13 410 kHz

FIKSNA

RADIOASTRONOMSKA

S5.149

13 410–13 570 kHz

FIKSNA

Mobilna razen zrakoplovne mobilne(R)

S5.150

13 570–13 600 kHz

RADIODIFUZNA S5.134

S5.151

13 600–13 800 kHz

RADIODIFUZNA

13 800–13 870 kHz

RADIODIFUZNA S5.134

S5.151

13 870–14 000 kHz

FIKSNA

Mobilna razen zrakoplovne mobilne(R)

14 000–14 250 kHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

14 250–14 350 kHz

RADIOAMATERSKA

14 350–14 990 kHz

FIKSNA

Mobilna razen zrakoplovne mobilne(R)

14 990–15 005 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV (15 000 kHz)

S5.111

15 005–15 010 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV

Storitev vesoljskih raziskav

15 010–15 100 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

15 100–15 600 kHz

RADIODIFUZNA

15 600–15 800 kHz

RADIODIFUZNA S5.134

S5.146

15 800–16 360 kHz

FIKSNA

16 360–17 410 kHz

POMORSKA MOBILNA S5.109, S5.110, S5.132, S5.145

17 410–17 480 kHz

FIKSNA

17 480–17 550 kHz

RADIODIFUZNA S5.134

S5.146

17 550–17 900 kHz

RADIODIFUZNA

17 900–17 970 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

17 970–18 030 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

18 030–18 052 kHz

FIKSNA

18 052–18 068 kHz

FIKSNA

Storitev vesoljskih raziskav

18 068–18 168 kHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

18 168–18 780 kHz

FIKSNA

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

18 780–18 900 kHz

POMORSKA MOBILNA

18 900–19 020 kHz

RADIODIFUZNA S5.134

S5.146

19 020–19 680 kHz

FIKSNA

19 680–19 800 kHz

POMORSKA MOBILNA S5.132

19 800–19 990 kHz

FIKSNA

19 990–19 995 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV

Storitev vesoljskih raziskav

S5.111

19 995–20 010 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV (20 000 kHz)

S5.111

20 010–21 000 kHz

FIKSNA

Mobilna

21 000–21 450 kHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

21 450–21 850 kHz

RADIODIFUZNA

21 850–21 870 kHz

FIKSNA

21 870–21 924 kHz

FIKSNA S5.155B

21 924–22 000 kHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

22 000–22 855 kHz

POMORSKA MOBILNA S5.132

22 855–23 000 kHz

FIKSNA

23 000–23 200 kHz

FIKSNA

Mobilna razen zrakoplovne mobilne (R)

23 200–23 350 kHz

FIKSNA S5.156A

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

23 350–24 000 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne S5.157

24 000–24 890 kHz

FIKSNA

KOPENSKA MOBILNA

24 890–24 990 kHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

24 990–25 005 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV (25 000 kHz)

25 005–25 010 kHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV

Storitev vesoljskih raziskav

25 010–25 070 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

25 070–25 210 kHz

POMORSKA MOBILNA

25 210–25 550 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

25 550–25 670 kHz

RADIOASTRONOMSKA

S5.149

25 670–26 100 kHz

RADIODIFUZNA

26 100–26 175 kHz

POMORSKA MOBILNA S5.132

26 175–27 500 kHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.150

27500–28 000 kHz

STORITEV METEOROLOŠKE PODPORE

FIKSNA

MOBILNA

28 000–29 700 kHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

29,7–30,01 MHz

MOBILNA

30,01–37,50 MHz

MOBILNA

37,50–38,25 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

Radioastronomska

S5.149

38,250–39,986 MHz

MOBILNA

39,986–40,020 MHz

MOBILNA

Storitev vesoljskih raziskav

40,02–40,66 MHz

MOBILNA

40,660–40,700 MHz

MOBILNA

Radioamaterska

S5.150

40,70–40,98 MHz

MOBILNA

40,980–41,015 MHz

MOBILNA

Storitev vesoljskih raziskav

41,015–44,000 MHz

MOBILNA

44,0–46,4 MHz

MOBILNA


46,4–47,0 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

47–48 MHz

KOPENSKA MOBILNA S5.164

48,0–48,5 MHz

KOPENSKA MOBILNA S5.164

48,5–50,0 MHz

KOPENSKA MOBILNA S5.164

50–51 MHz

KOPENSKA MOBILNA S5.164

RADIOAMATERSKA

51–52 MHz

KOPENSKA MOBILNA S5.164

RADIOAMATERSKA

52–54 MHz

KOPENSKA MOBILNA S5.164

54–61 MHz

KOPENSKA MOBILNA S5.164

61–68 MHz

KOPENSKA MOBILNA S5.164

68,00–70,00 MHz

MOBILNA

70,00–70,45 MHz

MOBILNA

Radioamaterska

70,45–74,80 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

Radioastronomska

S5.149

74,8–75,2 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

S5.180

75,2–77,7 MHz

MOBILNA

77,7–77,8 MHz

MOBILNA

77,8–84,6 MHz

MOBILNA

84,6–85,0 MHz

MOBILNA

85,0–87,5 MHz

MOBILNA

87,5–100,0 MHz

RADIODIFUZNA

100–108 MHz

RADIODIFUZNA

108,0–117,975 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

117,975–121,450 MHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

S5.200

121,45–121,55 MHz

MOBILNA Satelitska (Zemlja–vesolje)

ZRAKOPLOVNA MOBILNA

S5.111, S5.199, S5.200

121,55–137,00 MHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (R)

S5.200

137,000–137,025 MHz

METEOROLOŠKA Satelitska
(vesolje–Zemlja)

MOBILNA Satelitska (vesolje–Zemlja) S5.208A, S5.209

MOBILNA

Storitev za vesoljsko obratovanje
(vesolje–Zemlja)

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

S5.208

137,025–137,175 MHz

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)

MOBILNA

Mobilna satelitska (vesolje–Zemlja) S5.208A, S5.209

Storitev za vesoljsko obratovanje
(vesolje–Zemlja)

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

S5.208

137,175–137,825 MHz

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)

MOBILNA Satelitska (vesolje–Zemlja) S5.208A, S5.209

MOBILNA

Storitev za vesoljsko obratovanje
(vesolje–Zemlja)

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

S5.208

137,825–138,000 MHz

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)

MOBILNA

Mobilna satelitska (vesolje–Zemlja) S5.208A, S5.209

Storitev za vesoljsko obratovanje
(vesolje–Zemlja)

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

S5.208

138,0–143,6 MHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

KOPENSKA MOBILNA

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

143,60–143,65 MHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

KOPENSKA MOBILNA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(vesolje–Zemlja)

143,65–144,00 MHz

ZRAKOPLOVNA MOBILNA (OR)

KOPENSKA MOBILNA

144–146 MHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKA SATELITSKA

146,0–146,8 MHz

MOBILNA

146,8–148,0 MHz

MOBILNA

148,0–149,9 MHz

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.209

Mobilna

S5.218, S5.219, S5.221,

149,90–150,05 MHz

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA S5.224B

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.209, S5.224A

Mobilna

S5.220, S5.223

150,05 –153,0 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

RADIOASTRONOMSKA

S5.149

153–154,5 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

154,50–154,65 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

154,65–156,00 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

156,00–156,5125 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.226

156,5125–156,5375 MHz

POMORSKA MOBILNA

S5.226, S5.227

156,5375–156,7625 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.226

156,7625–156,8375 MHz

POMORSKA MOBILNA

S5.111, S5.226

156,8375 –157,45 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.226

157,45–160,6 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

160,6–160,975 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.226

160,975–161,475 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

161,475–162,050 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.226

162,05–165,20 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

165,200–165,225 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

165,225–169,400 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

169,400–169,825 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

169,825–174,000 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

174–216 MHz

RADIODIFUZNA

Kopenska mobilna

216–223 MHz

RADIODIFUZNA

223–225 MHz

RADIODIFUZNA

225–230 MHz

RADIODIFUZNA

Kopenska mobilna

230–235 MHz

RADIODIFUZNA

Mobilna


235–240 MHz

Mobilna

RADIODIFUZNA

S5.254

240,00–242,95 MHz

MOBILNA

S5.254

242,95–243,05 MHz

MOBILNA Satelitska (Zemlja–vesolje)

Zrakoplovna MOBILNA

S5.199, S5.254, S5.256

243,05–272,0 MHz

MOBILNA

S5.254

272–322 MHz

MOBILNA

S5.254

322,0–328,6 MHz

MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

S5.149

328,6–335,4 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

S5.258

335,4–380,0 MHz

MOBILNA

S5.254

380–385 MHz

MOBILNA

S5.254

385–390 MHz

MOBILNA

S5.254, S5.255

390–395 MHz

MOBILNA

S5.254

395,0–399,9 MHz

MOBILNA

S5.254

399,90–400,0500 MHz

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA S5.222, S5.224B, S5.260

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.209, S5.224A

S5.220

400,0500–400,150 MHz

STORITEV STANDARDNE FREKVENCE IN ČASOVNIH SIGNALOV PREK SATELITA (400,1 MHz)

Mobilna

S5.261

400,15–401,00 MHz

STORITEV METEOROLOŠKE PODPORE

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(vesolje–Zemlja) S5.263

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.208A, S5.209

S5.264

401–403 MHz

STORITEV SatelitskEGA raziskovanjA Zemlje (Zemlja–vesolje)

STORITEV METEOROLOŠKE PODPORE

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(Zemlja–vesolje)

403–406 MHz

STORITEV METEOROLOŠKE PODPORE

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

406,0–406,1 MHz

SATELITSKA MOBILNA (Zemlja–vesolje)

S5.266, S5.267

406,1–410,0 MHz

kopenska MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

S5.149

410–420 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

420–430 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

Radiolokacijska

430–432 MHz

RADIOAMATERSKA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne S5.275

FIKSNA S5.275

RADIOLOKACIJSKA

432–433,05 MHz

RADIOAMATERSKA

RADIOLOKACIJSKA

433,05–434,79 MHz

RADIOAMATERSKA

RADIOLOKACIJSKA

Kopenska mobilna

S5.138, S5.280

434,79–438,00 MHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

RADIOLOKACIJSKA

438–440 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne S5.275

FIKSNA S5.275

RADIOAMATERSKA

RADIOLOKACIJSKA

440–450 MHz

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

Radiolokacijska

450–456 MHz

MOBILNA

456–459 MHz

MOBILNA

S5.287

459–460 MHz

MOBILNA

460–470 MHz

MOBILNA

S5.287, S5.289

470–608 MHz

RADIODIFUZNA

Mobilna

608–614 MHz

RADIODIFUZNA

Radioastronomska

Mobilna

S5.149, S5.306

614–790 MHz

RADIODIFUZNA

Mobilna

790–838 MHz

RADIODIFUZNA

Mobilna

838–862 MHz

RADIODIFUZNA

Mobilna

862–870 MHz

MOBILNA

870–876 MHz

MOBILNA

876–880 MHz

MOBILNA

880–890 MHz

MOBILNA

890–915 MHz

MOBILNA

915–921 MHz

MOBILNA

921–925 MHz

MOBILNA

925–935 MHz

MOBILNA

935–942 MHz

MOBILNA

942–960 MHz

MOBILNA

960–1215 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

S5.328, S5.328A

1215–1240 MHz

RADIOLOKACIJSKA

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)(vesolje–vesolje) S5.329, S5.329A

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (aktivno)

RADIONAVIGACIJSKA

S5.331, S5.332

1240–1260 MHz

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV(aktivno)

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)(vesolje–vesolje) S5.329, S5.329A

RADIONAVIGACIJSKA

Radioamaterska

S5.331, S5.332

1260–1270 MHz

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)(vesolje–vesolje) S5.329, S5.329A

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (aktivno)

RADIONAVIGACIJSKA

Radioamaterska

Radioamaterska satelitska

S5.282, S5.331, S5.335A

1270–1300 MHz

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)(vesolje–vesolje) S5.329, S5.329A

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (aktivno)

RADIONAVIGACIJSKA

Radioamaterska

S5.331

1300–1350 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA S5.337

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA
(Zemlja–vesolje)

Radiolokacijska

S5.149, S5.337A

1350–1400 MHz

FIKSNA

RADIOLOKACIJSKA

MOBILNA

S5.149, S5.339

1400–1427 MHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.340, S5.341

1427–1429 MHz

STORITEV ZA VESOLJSKO OBRATOVANJE (Zemlja–vesolje)

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.341

1429–1452 MHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.341

1452–1492 MHz

RADIODIFUZNA S5.345

RADIODIFUZNA SATELITSKA S5.345

Fiksna

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

S5.341

1492–1517 MHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.341

1517–1525 MHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.341

1525–1530 MHz

STORITEV ZA VESOLJSKO OBRATOVANJE (vesolje–Zemlja)

FIKSNA

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

S5.341, S5.351, S5.354

1530–1533 MHz

STORITEV ZA VESOLJSKO OBRATOVANJE (vesolje–Zemlja)

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.353A

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje

Fiksna

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

S5.341, S5.351, S5.354

1533–1535 MHz

STORITEV ZA VESOLJSKO OBRATOVANJE (vesolje–Zemlja)

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.353A,

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

S5.341, S5.351, S5.354

1535–1544 MHz

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

S5.341, S5.351, S5.353A, S5.354

1544–1545 MHz

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

S5.341, S5.354, S5.356

1545–1555 MHz

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

S5.341, S5.351, S5.354, S5.357, S5.357A

1555–1559 MHz

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

S5.341, S5.351, S5.354

1559–1610 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja) S5.329A

S5.341

1610–1610,6 MHz

 

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

S5.341, S5.364, S5.366, S5.367, S5.368, S5.371, S5.372

1610,6–1613,8 MHz

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

RADIOASTRONOMSKA

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

S5.149, S5.341, S5.364, S5.366, S5.367, S5.368, S5.371, S5.372

1613,8–1626,5 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.364

Mobilna satelitska (vesolje–Zemlja)

S5.341, S5.364, S5.365, S5.366, S5.367, S5.368, S5.371, S5.372

1626,5–1645,5 MHz

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

S5.341, S5.351, S5.353A, S5.354

1645,5–1646,5 MHz

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

S5.341, S5.354, S5.375

1646,5–1656,5 MHz

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

S5.341, S5.351, S5.354, S5.357A, S5.376

1656,5–1660 MHz

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

S5.341, S5.351, S5.354, S5.374

1660–1660,5 MHz

RADIOASTRONOMSKA

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

S5.149, S5.341, S5.351, S5.354, S5.376A

1660,5–1668,4 MHz

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

Fiksna

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

S5.149, S5.341, S5.379A

1668,4–1670 MHz

STORITEV METEOROLOŠKE PODPORE

FIKSNA

RADIOASTRONOMSKA

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

S5.149, S5.341

1670–1675 MHz

STORITEV METEOROLOŠKE PODPORE

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)

MOBILNA S5.380

Fiksna

S5.341

1675–1690 MHz

STORITEV METEOROLOŠKE PODPORE

FIKSNA

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.341

1690–1700 MHz

STORITEV METEOROLOŠKE PODPORE

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)

Fiksna

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

S5.341

1700–1710 MHz

FIKSNA

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

S5.341

1710–1785 MHz

FIKSNA

MOBILNA

S5.149, S5.341, S5.385

1785–1800 MHz

FIKSNA

MOBILNA

1800–1805 MHz

MOBILNA S5.380

Fiksna

1805–1880 MHz

Fiksna

MOBILNA

1880–1885 MHz

MOBILNA

Fiksna

1885–1900 MHz

MOBILNA

Fiksna

S5.388

1900–1980 MHz

Fiksna

MOBILNA

S5.388

1980–2010 MHz

FIKSNA

MOBILNA

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

S5.388, S5.389A

2010–2025 MHz

FIKSNA

MOBILNA

S5.388


2025–2110 MHz

FIKSNA

MOBILNA S5.391

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(Zemlja–vesolje) (vesolje–vesolje)

STORITEV ZA VESOLJSKO OBRATOVANJE (Zemlja–vesolje) (vesolje–vesolje)

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (Zemlja–vesolje) (vesolje–vesolje)

S5.392

2110–2120 MHz

FIKSNA

MOBILNA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (globoko vesolje) (Zemlja–vesolje)

S5.388

2120–2170 MHz

FIKSNA

MOBILNA

S5.388

2170–2200 MHz

FIKSNA

MOBILNA

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

S5.388, S5.389A

2200–2290 MHz

STORITEV ZA VESOLJSKO OBRATOVANJE (vesolje–Zemlja) (vesolje–vesolje)

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (vesolje–Zemlja) (vesolje–vesolje)

FIKSNA

MOBILNA, S5.391

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(vesolje–Zemlja) (vesolje–vesolje)

S5.392

2290–2300 MHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (globoko vesolje) (vesolje–Zemlja)

2300–2400 MHz

FIKSNA

MOBILNA

Radioamaterska

Radiolokacijska

S5.150

2400–2450 MHz

FIKSNA

MOBILNA

Radioamaterska

Radioamaterska satelitska

S5.150, S5.282

2450–2483,5 MHz

FIKSNA

MOBILNA

S5.150

2483,5–2500 MHz

FIKSNA

MOBILNA

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

S5.150, S5.371, S5.398, S5.399, S5.402

2500–2520 MHz

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

Fiksna

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

S5.403, S5.414

2520–2655 MHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.339, S5.403

2655–2670 MHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (pasivno)

Radioastronomska

Storitev vesoljskih raziskav (pasivno)

S5.149, S5.420

2670–2690 MHz

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

Fiksna

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

Radioastronomska

S5.149, S5.419, S5.420

2690–2700 MHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.340

2700–2900 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA, S5.337

Radiolokacijska

S5.423

2900–3100 MHz

RADIONAVIGACIJSKA, S5.426

RADIOLOKACIJSKA

S5.425, S5.427

3100–3300 MHz

RADIOLOKACIJSKA

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (aktivno)

Storitev vesoljskih raziskav (aktivno)

S5.149

3300–3400 MHz

RADIOLOKACIJSKA

3400–3500 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

Mobilna

Radioamaterska

Radiolokacijska

3500–3600 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

3600–4200 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

4200–4400 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

S5.438, S5.440

4400–4500 MHz

FIKSNA

MOBILNA

4500–4800 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.441

MOBILNA


4800–4990 MHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

Radioastronomska

S5.149, S5.339

4990–5000 MHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

RADIOASTRONOMSKA

S5.149

5000–5030 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

Radioastronomska

Storitev vesoljskih raziskav (pasivno)

S5.367, S5.444B, S5.444C

5030–5150 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

S5.367, S5.444, S5.444A, S5.444C

5150–5250 MHz

MOBILNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.447A

S5.446, S5.447B, S5.447C

5250–5255 MHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV

Mobilna

S5.447D, S5.448A


5255–5350 MHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (aktivno)

Mobilna

S5.448A

5350–5450 MHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA S5.449

Fiksna

Radiolokacijska

S5.448B

5350–5460 MHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA S5.449

Radiolokacijska

S5.448

5460–5470 MHz

RADIONAVIGACIJSKA S5.449

Radiolokacijska

5470–5650 MHz

POMORSKA RADIONAVIGACIJSKA

Radiolokacijska

S5.452

5650–5725 MHz

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

S5.282

5725–5850 MHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

Mobilna

S5.150

5850–5925 MHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

FIKSNA

MOBILNA

S5.150

5925–6425 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

6425–7075 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.441

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (pasivno)

S5.149, S5.440, S5.458, S5.458A, S5.458B, S5.458C

7075–7125 MHz

FIKSNA

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (pasivno)

S5.458

7125–7250 MHz

FIKSNA

MOBILNA

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (Zemlja–vesolje)

Storitev vesoljskih raziskav (Zemlja–vesolje)

Storitev za vesoljsko obratovanje
(Zemlja–vesolje)

S5.458, S5.460

7250–7300 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

S5.461

7300–7450 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.461



7450–7550 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.461A

7550–7750 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

7750–7850 MHz

FIKSNA

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(vesolje–Zemlja)
S5.461B

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

7850–7900 MHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

7900–8025 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

MOBILNA

S5.461

8025–8175 MHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (vesolje–Zemlja)

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

MOBILNA

S5.462A, S5.463

8175–8215 MHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (vesolje–Zemlja)

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

METEOROLOŠKA SATELITSKA
(Zemlja–vesolje)

MOBILNA

S5.462A, S5.463

8215–8400 MHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (vesolje–Zemlja)

S5.462A, S5.463


8400–8500 MHz

FIKSNA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(vesolje–Zemlja) S5.465

Radiolokacijska

8500–8550 MHz

RADIOLOKACIJSKA

8550–8650 MHz

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (aktivno)

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

S5.469A

8650–8750 MHz

RADIOLOKACIJSKA

8750–8850 MHz

RADIOLOKACIJSKA

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA S5.470

Storitev vesoljskih raziskav

8850–9000 MHz

RADIOLOKACIJSKA

POMORSKA RADIONAVIGACIJSKA S5.472

Storitev vesoljskih raziskav

9000–9200 MHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA S5.337

Radiolokacijska

Storitev vesoljskih raziskav

9200–9300 MHz

RADIOLOKACIJSKA

POMORSKA RADIONAVIGACIJSKA S5.472

Storitev vesoljskih raziskav

S5.474

9300–9500 MHz

RADIONAVIGACIJSKA S5.476

Radiolokacijska

Storitev vesoljskih raziskav

S5.427, S5.474, S5.475


9500–9800 MHz

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (aktivno)

S5.476A

9800–10000 MHz

RADIOLOKACIJSKA

Storitev vesoljskih raziskav

S5.479

10–10,15 GHz

FIKSNA

MOBILNA

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

S5.479

10,15–10,30 GHz

FIKSNA

MOBILNA

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

10,30–10,45 GHz

FIKSNA

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

Mobilna

10,45–10,50 GHz

FIKSNA

RADIOLOKACIJSKA

MOBILNA

Radioamaterska

Radioamaterska satelitska

10,50–10,55 GHz

FIKSNA

MOBILNA

Radiolokacijska

10,55–10,60 GHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

Radiolokacijska


10,60–10,65 GHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

Radiolokacijska

S5.149

10,65–10,68 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.149


10,68–10,70 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV(pasivno)

S5.340

10,70–11,70 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.441, S5.484, S5.484A

Kopenska mobilna satelitska (vesolje–Zemlja)

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

11,70–12,50 GHz

FIKSNA

RADIODIFUZNA SATELITSKA

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

S5.487, S5.487A, S5.492

12,50–12,75 GHz

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.484A

Fiksna in mobilna razen zrakoplovne mobilne S5.495

12,75–13,25 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.441


13,25–13,40 GHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA S5.497

STORITEV SatelitskEGA raziskovanjA Zemlje (aktivno)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (aktivno)

S5.498A

13,40–13,75 GHz

STORITEV SatelitskEGA raziskovanje Zemlje (aktivno)

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV

S5.501A, S5.501B

13,75–14 GHz

RADIOLOKACIJSKA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.484A

Storitev vesoljskih raziskav

S5.502, S5.503


14–14,25 GHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.484A

Mobilna satelitska (Zemlja–vesolje) razen zrakoplovne mobilne satelitske

Storitev vesoljskih raziskav

S5.504

14,25–14,30 GHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.484A

FIKSNA S5.508

Mobilna satelitska (Zemlja–vesolje) razen zrakoplovne mobilne satelitske

Storitev vesoljskih raziskav

S5.504


14,30–14,47 GHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.484A

Mobilna satelitska (Zemlja–vesolje) razen zrakoplovne mobilne satelitske


14,47–14,50 GHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.484A

Mobilna satelitska (Zemlja–vesolje) razen zrakoplovne mobilne satelitske

Radioastronomska

S5.149

14,50–14,80 GHz

FIKSNA

MOBILNA

Radioastronomska

14,80–15,35 GHz

FIKSNA

MOBILNA

Radioastronomska

S5.339

15,35–15,40 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

Fiksna in mobilna S5.511

S5.340

15,40–15,43 GHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

S5.511D

15,43–15,63 GHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.511A

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

S5.511C

15,63–15,70 GHz

ZRAKOPLOVNA RADIONAVIGACIJSKA

S5.511D


15,70–16,60 GHz

RADIOLOKACIJSKA

FIKSNA S5.512

MOBILNA S5.512

16,60–17,10 GHz

RADIOLOKACIJSKA

FIKSNA S5.512

MOBILNA S5.512

Storitev vesoljskih raziskav (Zemlja–vesolje)

17,10–17,20 GHz

RADIOLOKACIJSKA

FIKSNA S5.512

MOBILNA S5.512

17,20–17,30 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (aktivno)

FIKSNA S5.512

MOBILNA S5.512

S5.513A

17,30–17,70 GHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.516

Radiolokacijska

17,70–18,10 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.484A, (Zemlja–vesolje) S5.516


18,10–18,30 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.484A, S5.520

METEOROLOŠKA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

S5.519

18,30–18,40 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) (Zemlja–vesolje) S5.520, S5.484A

18,40–18,60 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.484A

18,60–18,80 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.522B

Storitev satelitskega raziskovanja zemlje (pasivno)

S5.522A


18,80–19,70 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.523A

S5.523B, S5.523C, S5.523D, S5.523E

19,70–20,10 GHz

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.484A

Mobilna satelitska (vesolje–Zemlja)

20,10–20,20 GHz

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja) S5.484A

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

S5.525, S5.526, S5.527, S5.528

20,20–21,20 GHz

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

21,20–21,40 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MOBILNA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

21,40–22 GHz

RADIODIFUZNA SATELITSKA

S5.530


22–22,21 GHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.149

22,21–22,50 GHz

FIKSNA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

Satelitsko raziskovanje Zemlje (pasivno)

S5.149, S5.532

22,50–22,55 GHz

FIKSNA

MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

22,55–22,60 GHz

FIKSNA

MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.149

22,60–23 GHz

FIKSNA

MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.149

23–23,55 GHz

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA

S5.149


23,55–23,60 GHz

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA

23,60–24 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.340

24–24,05 GHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

S5.150

24,05–24,25 GHz

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (aktivno)

Fiksna

Mobilna

S5.150

24,25–24,45 GHz

FIKSNA

MOBILNA

24,45–24,50 GHz

FIKSNA

MOBILNA

24,50–25,25 GHz

FIKSNA

25,25–25,50 GHz

FIKSNA

MOBILNA

MEDSATELITSKA S5.536

25,50–26,50 GHz

FIKSNA

MOBILNA

MEDSATELITSKA S5.536

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (vesolje–Zemlja) S5.536A

26,50–27,50 GHz

FIKSNA

MOBILNA

MEDSATELITSKA S5.536

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (vesolje–vesolje) S5.536A

27,50–28,50 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje), (vesolje–Zemlja) S5.484A, S5.539

S5.538, S5.540

28,50–29,10 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.484A, S5.523A, S5.539

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (Zemlja–vesolje) S5.540, S5.541

29,10–29,50 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.523C, S5.523E, S5.535A, S5.539 S5.541A

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (Zemlja–vesolje) S5.541

S5.540

29,50–29,90 GHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.484A, S5.539

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (Zemlje–vesolje) S5.541

Mobilna satelitska (Zemlja–vesolje)

S5.540

29,90–30,00 GHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje), (vesolje –Zemlja) S5.484A, S5.539

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (Zemlja–vesolje) S5.541

S5.525, S5.526, S5.527, S5.538, S5.540, S5.543



30–31 GHz

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) (vesolje–Zemlja)

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

31–31,30 GHz

FIKSNA

MOBILNA

S5.149

31,30–31,50 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.340

31,50–31,80 GHz

STORITEV SATELITSKO RAZISKOVANJE ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

Fiksna

Mobilna razen zrakoplovne mobilne

S5.149

31,80–32 GHz

FIKSNA S5.547A

RADIONAVIGACIJSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(vesolje–Zemlja)

S5.547, S5.548

32–32,30 GHz

FIKSNA S5.547A

RADIONAVIGACIJSKA

MEDSATELITSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(vesolje–Zemlja)

S5.547, S5.548

32,30–33 GHz

FIKSNA S5.547A

MEDSATELITSKA

RADIONAVIGACIJSKA

S5.547, S5.548

33–33,40 GHz

FIKSNA S5.547A

RADIONAVIGACIJSKA

MEDSATELITSKA

S5.547

33,40–34,20 GHz

RADIOLOKACIJSKA


34,20–34,70 GHz

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(Zemlja–vesolje)

34,70–35,20 GHz

RADIOLOKACIJSKA

Storitev vesoljskih raziskav

35,20–35,5 GHz

STORITEV METEOROLOŠKE PODPORE

RADIOLOKACIJSKA

35,5–36 GHz

STORITEV METEOROLOŠKE PODPORE

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (aktivno)

S5.551A

36–37 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MOBILNA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

Radioastromnomska

S5.149

37–37,50 GHz

FIKSNA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(vesolje–Zemlja)

37,50–38 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(vesolje–Zemlja)

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (vesolje–Zemlja)


38–39,50 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (vesolje–Zemlja)

39,50–40 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (vesolje–Zemlja)

40–40,50 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV
(Zemlja–vesolje)

Satelitsko raziskovanje zemlje (vesolje–Zemlja)

40,50–42,50 GHz

RADIODIFUZNA

RADIODIFUZNA SATELITSKA

Fiksna

S5.551B

42,50–43,50 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.552

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

RADIOASTRONOMSKA

S5.149


43,50–45,50 GHz

MOBILNA S5.553

MOBILNA SATELITSKA

Fiksna satelitska

S5.554

45,50–47 GHz

MOBILNA S5.553

MOBILNA SATELITSKA

RADIONAVIGACIJSKA

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA

S5.554

47–47,20 GHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

47,20–48,50 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.552

MOBILNA

Radioamaterska

S5.552A, S5.555

48,50–50,20 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje) S5.552

MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

S5.149, S5.340, S5.555

50,20–50,40 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.340

50,40–51,40 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

Mobilna satelitska (Zemlja–vesolje)

51,40–52,6 GHz

FIKSNA

MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

S5.547, S5.556

52,6–54,25 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.340, S5.556


54,25–55,78 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

55,78–56,9 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MEDSATELITSKA S5.556A

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.547, S5.558

56,9–57,0 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MOBILNA, S5.558

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.547, S5.558A

57–58,2 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MEDSATELITSKA S5.556A

MOBILNA S5.558

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.547

58,20–59 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

Radioastronomska

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.547, S5.556

59–59,3 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MEDSATELITSKA S5.556A

MOBILNA S5.558

RADIOLOKACIJSKA S5.559

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)


59,3–62 GHz

FIKSNA

MOBILNA S5.558

MEDSATELITSKA

RADIOLOKACIJSKA S5.559

62–63 GHz

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.558

RADIOLOKACIJSKA S5.559

63–64 GHz

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.558

RADIOLOKACIJSKA S5.559

64–65 GHz

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

S5.547, S5.556

65–66 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA razen zrakoplovne mobilne

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV S5.547

66–71 GHz

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.553, S5.558

MOBILNA SATELITSKA

RADIONAVIGACIJSKA

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA

S5.554


71–74 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

MOBILNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

RADIOASTRONOMSKA

S5.149, S5.556

74–75,50 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

RADIODIFUZNA

RADIODIFUZNA SATELITSKA

MOBILNA

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

S5.561

75,50–76 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

RADIODIFUZNA

RADIDIFUZNO–SATELITSKA

MOBILNA

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

S5.559A,S5.561

76–77,5 GHz

RADIOASTRONOMSKA

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

Radioamaterska satelitska

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

S5.149

77,5–78 GHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

Radioastronomska

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

S5.149

78–79 GHz

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

Radioamaterska satelitska

Radioastronomska

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

S5.149, S5.560

79–81 GHz

RADIOASTRONOMSKA

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

Radioamaterska satelitska

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

S5.149

81–84 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

MOBILNA

MOBILNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

RADIOASTRONOMSKA

Storitev vesoljskih raziskav (vesolje–Zemlja)

84–86 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA

MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

S5.561

86–92 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV(pasivno)

S5.340

92–94 GHz

FIKSNA

MOBILNA

RADIOLOKACIJSKA

RADIOASTRONOMSKA

S5.149

94–94,1 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (aktivno)

RADIOLOKACIJSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (aktivno)

Radioastronomska

S5.562

94,1–95 GHz

FIKSNA

MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

RADIOLOKACIJSKA

S5.149


95–100 GHz

FIKSNA

MOBILNA S5.553,

RADIOASTRONOMSKA

RADIONAVIGACIJSKA

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA

RADIOLOKACIJSKA

S5.149, S5.554

100–102 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.340, S5.341

102–105 GHz

FIKSNA

MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

S5.149, S5.341

105–116 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.340, S5.341

116,00–119,98 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.558

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.138, S5.341

119,98–120,02 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.558

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

Radioamaterska

S5.138, S5.341

120,02–126,00 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.558

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV(pasivno)

S5.138, S5.341

126–134 GHz

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.558

RADIOLOKACIJSKA S5.559

134–142 GHz

MOBILNA S5.553

MOBILNA SATELITSKA

RADIONAVIGACIJSKA

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA

Radiolokacijska

S5.149, S5.340, S5.554, S5.555

142–144 GHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

144–149 GHz

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

Radioamaterska satelitska

S5.149, S5.555

149–150 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

150–151 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.149, S5.385

151–156 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

156–158 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

158–164 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

164–168 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

168–170 GHz

FIKSNA

MOBILNA

170–174,5 GHz

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.558

S5.149, S5.385

174,5–176,5 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.558

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.149, S5.385

176,5–182,0 GHz

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.558

S5.149, S5.385

182–185 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.340

185–190 GHz

FIKSNA

MEDSATELITSKA

MOBILNA S5.558

S5.149, S5.385

190–200 GHz

MOBILNA S5.553

MOBILNA SATELITSKA

RADIONAVIGACIJSKA

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA

S5.341, S5.554

200–202 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

MOBILNA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.341

202–217 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

MOBILNA

S5.341

217–231 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

RADIOASTRONOMSKA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.340, S5.341

231–235 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

Radiolokacijska

235–238 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

238–241 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (vesolje–Zemlja)

MOBILNA

Radiolokacijska

241–248 GHz

RADIOLOKACIJSKA

Radioamaterska

Radioamaterska satelitska

S5.138

248–250 GHz

RADIOAMATERSKA

RADIOAMATERSKO SATELITSKA

250–252 GHz

STORITEV SATELITSKEGA RAZISKOVANJA ZEMLJE (pasivno)

STORITEV VESOLJSKIH RAZISKAV (pasivno)

S5.149, S5.555

252–265 GHz

MOBILNA S5.553

MOBILNA SATELITSKA

RADIONAVIGACIJSKA

RADIONAVIGACIJSKA SATELITSKA

S5.149, S5.385, S5.554, S5.555, S5.564

265–275 GHz

FIKSNA

FIKSNA SATELITSKA (Zemlja–vesolje)

MOBILNA

RADIOASTRONOMSKA

S5.149

275–400 GHz

(Ni razporejen)

S5.565

 

 

 

                            Priloga II

(opombe in pojmi iz člena S5 pravilnika o radiokomunikacijah ITU)


1. OPOMBE

S5.53     Uprave,  ki  odobrijo uporabo radijskih frekvenc  pod  9
          kHz,  morajo  zagotoviti,  da  ta  uporaba  ne  povzroča
          škodljivega  motenja  radijskim  storitvam,  ki  so  jim
          razporejeni radiofrekvenčni pasovi nad 9 kHz.

S5.54     Pozivamo  uprave,  ki za izvajanje znanstvenih  raziskav
          uporabljajo  radijske frekvence pod 9  kHz,  naj  o  tem
          obvestijo  druge prizadete uprave, da bi take  raziskave
          zaščitile pred škodljivim motenjem.

S5.56     Postaje  radijskih  storitev v radiofrekvenčnih  pasovih
          14-19,95  kHz  in  20,05-70 kHz ter v  Območju  1  še  v
          radiofrekvenčnih pasovih 72-84 kHz in  86-90  kHz  lahko
          oddajajo  standardne frekvence in časovne signale.  Take
          postaje  morajo biti zaščitene pred škodljivim motenjem.
          V   Armeniji,   Azerbajdžanu,   Belorusiji,   Bolgariji,
          Gruziji,  Kazahstanu, Mongoliji, Uzbekistanu, Kirgiziji,
          Slovaški,   Češki   republiki,   Rusiji,   Tadjikistanu,
          Turkmeniji in Ukrajini se pod enakimi pogoji v ta  namen
          uporablja radijski frekvenci 25 kHz in 50 kHz. (WRC-97).

S5.57     Uporaba  radiofrekvenčnih pasov 14-19,95  kHz,  20,05-70
          kHz in 70-90 kHz (72-84 kHz in 86-90 kHz v Območju 1) za
          pomorsko   mobilno   storitev  je  omejena   na   obalne
          radiotelegrafske postaje (samo A1A in F1B). Izjemoma  se
          odobri uporaba razredov oddajanja J2B ali J7B, če za  to
          potrebna pasovna širina ne presega pasovne širine, ki se
          v  naštetih radiofrekvenčnih pasovih običajno  uporablja
          za razredih oddajanja A1A in F1B.

S5.60     V  radiofrekvenčnih  pasovih  70-90  kHz  (70-86  kHz  v
          Območju 1) in 110-130 kHz (112-130 kHz v Območju  1)  se
          smejo  uporabljati  pulzirani radionavigacijski  sistemi
          pod   pogojem,  da  ne  povzročajo  škodljivega  motenja
          ostalim   storitvam,  ki  so  jim  razporejeni  navedeni
          pasovi.

S5.62     Pozivamo    uprave,    ki    upravljajo    postaje     v
          radionavigacijski   storitvi  v  radiofrekvenčnem   pasu
          90-110   kHz,  naj  uskladijo  tehnične  in  obratovalne
          značilnosti  le-teh,  da se prepreči  škodljivo  motenje
          storitev teh postaj.

S5.64     Za postaje v fiksni storitvi v radiofrekvenčnih pasovih,
          razporejenih za to storitev med 90 kHz in 160 kHz (148,5
          kHz  v  Območju  1),  in za postaje v  pomorski  mobilni
          storitvi v radiofrekvenčnih pasovih, razporejenih za  to
          storitev med 110 kHz in 160 kHz (148,5 kHz v Območju 1),
          so  dopuščeni samo razredi oddajanja A1A ali  F1B,  A2C,
          A3C, F1C ali F3C. Za postaje v pomorski mobilni storitvi
          v radiofrekvenčnih pasovih med 110 kHz in 160 kHz (148,5
          kHz  v  Območju 1) sta izjemoma dopuščena  tudi  razreda
          oddajanja J2B ali J7B.

S5.73     Radiofrekvenčni pas 285-325 kHz (283,5-325 kHz v Območju
          1)   za  pomorsko  radionavigacijsko  storitev  se   sme
          uporabljati   za   pošiljanje   dodatnih   navigacijskih
          informacij  z  ozkopasovno tehniko pod  pogojem,  da  ne
          povzročajo   škodljivega  motenja  postajam   radijskega
          svetilnika,  ki  delujejo v radionavigacijski  storitvi.
          (WRC-97).

S5.74     Dodatna razporeditev: v Območju 1 je radiofrekvenčni pas
          285,3-285,7    kHz   razporejen   tudi    za    pomorsko
          radionavigacijsko  storitev  (različno   od   radijskega
          svetilnika) na primarni osnovi.

S5.76     Radijska    frekvenca   410   kHz   je    določena    za
          radiogonimetrijo v pomorski radionavigacijski  storitvi.
          Ostale  radionavigacijske  storitve  v  radiofrekvenčnem
          pasu 405-415 kHz ne smejo povzročati škodljivega motenja
          radiogonimetriji  v  radiofrekvenčnem  pasu  406,5-413,5
          kHz.

S5.79A    Upravam se pri uvajanju obalnih postaj v NAVTEX storitvi
          na  radijskih frekvencah 490 kHz, 518 kHz in 4 209,5 kHz
          priporoča, da uskladijo obratovalne značilnosti v skladu
          s  postopki Mednarodne pomorske organizacije (IMO) (glej
          Resolucijo 339 (Rev. WRC-97)) (WRC-97).

S5.80     Uporaba   radiofrekvenčnega   pasu   435-495   kHz    za
          zrakoplovne radionavigacijske storitve je v  Področju  2
          omejena   na  ne-usmerjevalne  svetilnike  brez  prenosa
          govora.

S5.81     Frekvenčna  pasova  490-495  kHz  in  505-510  kHz   sta
          podrejena določbam dodatka S13, odstavek 15 1),  del  A2
          (WRC-97).

S5.82     V  pomorski  mobilni storitvi se radijska frekvenca  490
          kHz  od  dneva popolne uveljavitve globalnega pomorskega
          nujnostnega  in  varnostnega  sistema  (Global  Maritime
          Distress and Saftey System - GMDSS)(glej Resolucijo  331
          (Rev.  WRC-97))  uporablja izključno za  to,  da  obalne
          postaje   s   pomočjo   ozkopasovne,   "direct-printing"
          telegrafije    pošiljajo    ladjam    navigacijska    in
          meteorološka opozorila in nujne informacije.  Pogoji  za
          uporabo  radijske  frekvence 490  kHz  so  predpisani  v
          členih  S31 in S52. Uprave morajo zagotoviti, da uporaba
          radiofrekvenčnega  pasu  415-495  kHz   za   zrakoplovno
          radionavigacijsko   storitev  ne  povzroča   škodljivega
          motenja radijski frekvenci 490 kHz.

S5.83     Radijska  frekvenca 500 kHz je mednarodna  frekvenca  za
          klic   v   nuji   in   klicna  frekvenca   v   Morsejevi
          radiotelegrafiji. Pogoji za njeno uporabo so  predpisani
          v členih S31 in S52 ter dodatku S13.

S5.84     Pogoji za uporabo radijske frekvence 518 kHz za pomorsko
          mobilno  storitev so predpisani v členih S31 in S52  ter
          dodatku S13 (WRC-97).

S5.92     Nekatere     države    iz    Območja    1    uporabljajo
          radiodeterminacijske sisteme v radiofrekvenčnih  pasovih
          1  606,5-1  625 kHz, 1 635-1 800 kHz, 1 850-2  160  kHz,
          2  194-2 300 kHz, 2 502-2 850 kHz in 3 500-3 800  kHz  v
          skladu  s  sporazumom, doseženim pod št.  S9.21.  Sevana
          srednja moč teh postaj ne sme preseči 50 W.

S5.99     Dodatna  razporeditev:  v  Saudovi  Arabiji,  Bosni   in
          Hercegovini, Iraku, Libiji, Uzbekistanu, Slovaški, Češki
          republiki,   Romuniji,   Sloveniji,   Čadu,   Togu    in
          Jugoslaviji  je  radiofrekvenčni pas  1  810-1  830  kHz
          razporejen na primarni osnovi tudi za fiksno in  mobilni
          storitev razen zrakoplovne mobilne storitve.

S5.100    V  Območju 1 se v državah, ki ležijo delno ali v  celoti
          severno  od 40N, dovoljenje za uporabo radiofrekvenčnega
          pasu  1  810-1  830 kHz za radioamatersko storitev  izda
          šele  po posvetovanju z državami, omenjenimi v št. S5.98
          in  S5.99,  da določijo potrebne korake, ki morajo  biti
          izvedeni   za   preprečitev  škodljivega   motenja   med
          radioamaterskimi postajami in postajami drugih storitev,
          ki delujejo v skladu s št. S5.98 in S5.99.

S5.103    V  Območju  1  morajo uprave pri dodeljevanju  radijskih
          frekvenc  postajam  v  fiksni  in  mobilni  storitvi   v
          radiofrekvenčnih pasovih 1 850-2 045 kHz,  2  194-2  498
          kHz,  2  502-2  625  kHz in 2 650-2 850  kHz  upoštevati
          posebne zahteve pomorske mobilne storitve.

S5.104    V   Območju   1   je   uporaba  radiofrekvenčnega   pasu
          2 025-2 045 kHz za storitev meteorološke podpore omejena
          na postaje oceanografskih boj.

S5.108    Nosilna  frekvenca 2 182 kHz je mednarodna frekvenca  za
          klic  v  nuji  in  klicna frekvenca v  radiotelegrafiji.
          Pogoji za uporabo radiofrekvenčnega pasu 2 173,5-2 190,5
          kHz so predpisani v členih S31 in S52 ter dodatku S13.

S5.109    Radijske frekvence 2 187,5 kHz, 4 207,5 kHz, 6 312  kHz,
          8  414,5  kHz, 12 577 kHz in 16 804,5 kHz so  mednarodne
          frekvence   za  klic  v  nuji  za  digitalno  selektivno
          klicanje. Pogoji za uporabo so predpisani v členu S31.

S5.110    Radijske frekvence 2 174,5 kHz, 4 177,5 kHz, 6 268  kHz,
          8  376,5  kHz,  12 520 kHz in 16 695 kHz  so  mednarodne
          frekvence    za    klic   v   nuji    za    ozkopasovno,
          "direct-printing"  telegrafijo.  Pogoji  za  uporabo  so
          predpisani v členu S31.

S5.111    Nosilne frekvence 2 182 kHz, 3 023 kHz, 5 680 kHz, 8 364
          kHz  in  radijske frekvence 121,5 MHz, 156,8 MHz in  243
          MHz se smejo v skladu s postopki, ki veljajo za prizemne
          radiokomunikacijske   storitve,  uporabljati   tudi   za
          iskalne in reševalne operacije pri vesoljskih vozilih  s
          posadko.   Pogoji  za  uporabo  radijskih  frekvenc   so
          predpisani  v členu S31 in dodatku S13. Enako  velja  za
          frekvence  10 003 kHz, 14 993 kHz in 19 993 kHz,  vendar
          je  treba v vseh teh primerih oddajanje omejiti  na  pas
           3 kHz od navedene frekvence.

S5.113    Pogoji za uporabo radiofrekvenčnih pasov 2 300-2 495 kHz
          (2  498  kHz v Območju 1), 3 200-3 400 kHz, 4 750-4  995
          kHz  in  5  005-5  060 kHz za radiodifuzno  storitev  so
          navedeni v št. S5.16 do S5.20, S5.21 in S23.3 do S23.10.

S5.115    Nosilni  (referenčni) frekvenci 3 023 kHz in 5  680  kHz
          smejo uporabljati v skladu s členom S31 in dodatkom  S13
          postaje  pomorske mobilne storitve, vključene v  iskalne
          in reševalne dejavnosti.

S5.116    Pozivamo  uprave, naj dovolijo uporabo radiofrekvenčnega
          pasu  3 155-3 195 kHz za zagotovitev skupnega svetovnega
          kanala  za  brezžične slušne aparate  majhnih  moči.  Da
          ugodijo  krajevnim potrebam, smejo uprave  tem  napravam
          dodeliti  dodatne kanale v radiofrekvenčnih pasovih  med
          3  155  in  3  400 kHz. Upoštevati pa je  treba,  da  so
          radijske  frekvence v območju 3 000 kHz  do  4  000  kHz
          primerne  za slušne naprave, ki so načrtovane  tako,  da
          delujejo  na  kratkih  razdaljah  znotraj  indukcijskega
          polja.

S5.127    Uporaba  frekvenčnega  pasu 4  000-4  063  kHz  pomorsko
          mobilno  storitev  je  omejena na ladijske  postaje,  ki
          uporabljajo radiotelefonijo (glej št. S52.220 in dodatek
          S17).

S5.129    Pod   pogojem,  da  ne  povzročajo  škodljivega  motenja
          pomorski  mobilni storitvi, smejo radijske  frekvence  v
          radiofrekvenčnih pasovih 4 063-4 123 kHz in 4 130-4  438
          kHz  izjemoma uporabljati postaje v fiksni storitvi,  ki
          komunicirajo  le  znotraj  meja  države,  v  kateri   so
          nameščene, s srednjo močjo, ki ne preseže 50W.

S5.130    Pogoji za uporabo nosilnih frekvenc 4 125 kHz in  6  215
          kHz so predpisani v členih S31 in S52 ter dodatku S13.

S5.131    Radijska frekvenca 4 209,5 kHz se uporablja izključno za
          to,   da   obalne   postaje   s   pomočjo   ozkopasovne,
          "direct-printing"    telegrafije    pošiljajo     ladjam
          navigacijska   in   meteorološka  opozorila   in   nujne
          informacije.

S5.132    Radijske  frekvence 4 210 kHz, 6 314 kHz, 8  416,5  kHz,
          12  579  kHz, 16 806,5 kHz, 19 680,5 kHz, 22 376 kHz  in
          26 100,5 kHz so mednarodne frekvence za prenos pomorskih
          varnostnih informacij (MSI) (glej dodatek S17).

S5.134    Uporaba   radiofrekvenčnih  pasov  5  900-5   950   kHz,
          7  300-7  350 kHz, 9 400-9 500 kHz, 11 600-11  650  kHz,
          12 050-12 100 kHz, 13 570-13 600 kHz, 13 800-13 870 kHz,
          15  600-15  800 kHz, 17 480-17 550 kHz in 18 900-19  020
          kHz  za  radiodifuzno  storitev je omejena  na  enobočno
          oddajanje  z lastnostmi, določenimi v dodatku  S11,  ali
          kakršnikoli  drugi modulacijski tehniki,  ki  učinkovito
          izrablja  radiofrekvenčni spekter  in  ki  jo  priporoča
          ITU-R.  Dostop do teh radiofrekvenčnih pasov bo  odvisen
          od odločitev pristojne konference (WRC-97).

S5.136    Radiofrekvenčni pas 5 900-5 959 kHz je do 1. aprila 2007
          razporejen za fiksno storitev na primarni osnovi  in  za
          naslednje  storitve:  v Območju 1  za  kopensko  mobilno
          storitev  na  primarni osnovi, v Območju  2  za  mobilno
          storitev  razen za zrakoplovno mobilno (R)  storitev  na
          primarni osnovi in v Območju 3 za mobilno storitev razen
          za   zrakoplovno  mobilno  (R)  storitev  na  sekundarni
          osnovi,  ob  uporabi  postopka, na  katerega  se  nanaša
          Resolucija  21  (Rev. WRC-95). Po 1.  aprilu  2007  bodo
          smele  radijske frekvence v teh radiofrekvenčnih pasovih
          uporabljati  postaje  v zgoraj omenjenih  storitvah,  ki
          bodo  komunicirale le znotraj meja države, v kateri bodo
          nameščene,   pod   pogojem,  da   ne   bodo   povzročale
          škodljivega  motenja  radiodifuzni  storitvi.   Pozivamo
          uprave,   da  se  pri  uporabi  teh  radijskih  frekvenc
          uporablja najmanjšo moč, ki je potrebna za delovanje, in
          da  se  upošteva sezonska uporaba radijskih frekvenc  za
          radiodifuzno storitev, objavljena v skladu s pravilnikom
          o radiokomunikacijah (Radio Regulations).

S5.137    Po   pogojem,  da  ne  povzročajo  škodljivega   motenja
          pomorski mobilni storitvi, smejo radiofrekvenčna  pasova
          6  200-6  213,5  kHz  in  6  220,5-2  525  kHz  izjemoma
          uporabljati  postaje v fiksni storitvi, ki  komunicirajo
          le znotraj meja države, v kateri so nameščene, s srednjo
          močjo,  ki  ne  preseže 50W. Pri prijavi  teh  radijskih
          frekvenc bo urad pozornost namenil zgornjemu pogoju.

S5.138    Naslednji  radiofrekvenčni  pasovi:  6  765-6  795   kHz
          (centralna  frekvenca  6  780  kHz),  433,05-434,79  MHz
          (centralna  frekvenca 433,92 MHz) v Območju 1,  razen  v
          državah,  ki  so  navedene v št.  S5.280,  61-61,50  GHz
          (centralna  frekvenca 61,25 GHz), 122-123 GHz (centralna
          frekvenca 122,5 GHz) in 244-246 (centralna frekvenca 245
          GHz) so namenjeni industrijski, znanstveni in medicinski
          uporabi  (ISM).  Za  uporabo navedenih  radiofrekvenčnih
          pasov  v  te  namene je treba dobiti posebno  dovoljenje
          ustrezne uprave, v dogovoru z drugimi upravami,  katerih
          radiokomunikacijske  storitve bi lahko  bile  prizadete.
          Pri   izvajanju   teh  določb  morajo  uprave   ustrezno
          upoštevati najnovejša veljavna priporočila ITU-R.

S5.143    Radiofrekvenčni pas 7 300-7 350 kHz je do 1. aprila 2007
          razporejen za fiksno storitev na primarni osnovi  in  za
          kopensko  mobilno  storitev  na  sekundarni  osnovi   ob
          uporabi  postopka, na katerega se nanaša  Resolucija  21
          (Rev.  WRC-95).  Po 1. aprilu 2007 bodo  smele  radijske
          frekvence   v   tem  radiofrekvenčnem  pasu  uporabljati
          postaje   v   zgoraj   omenjenih  storitvah,   ki   bodo
          komunicirale  le  znotraj meja  države,  v  kateri  bodo
          nameščene,   pod   pogojem,  da   ne   bodo   povzročale
          škodljivega  motenja  radiodifuzni  storitvi.   Pozivamo
          uprave,   da  se  pri  uporabi  teh  radijskih  frekvenc
          uporablja najmanjšo moč, ki je potrebna za delovanje, in
          da  se  upošteva sezonska uporaba radijskih frekvenc  za
          radiodifuzno storitev, objavljena v skladu s pravilnikom
          o radiokomunikacijah (Radio Regulations).

S5.145    Pogoji  za uporabo nosilnih frekvenc 8 291 kHz,  12  290
          kHz in 16 402 kHz so predpisani v členih S31 in S51 in v
          dodatku S13.

S5.146    Radiofrekvenčni pasovi 9 400-9 500 kHz,  11  600-11  650
          kHz, 12 050-12 100 kHz, 15 600-15 800 kHz, 17 480-17 550
          kHz   in  18  900-19  020  kHz  so  do  1.  aprila  2007
          razporejeni  za  fiksno storitev na primarni  osnovi  ob
          uporabi  postopka, na katerega se nanaša  Resolucija  21
          (Rev.  WRC-95).  Po 1. aprilu 2007 bodo  smele  radijske
          frekvence  v  teh  radiofrekvenčnih pasovih  uporabljati
          postaje  v  fiksni  storitvi, ki  bodo  komunicirale  le
          znotraj  meja  države,  v  kateri  bodo  nameščene   pod
          pogojem,  da  ne  bodo  povzročale  škodljivega  motenja
          radiodifuzni  storitvi.  Pozivamo  uprave,  da  se   pri
          uporabi teh radijskih frekvenc uporablja najmanjšo  moč,
          ki  je potrebna za delovanje, in da se upošteva sezonsko
          uporabo  radijskih  frekvenc za  radiodifuzno  storitev,
          objavljeno  v  skladu s pravilnikom o radiokomunikacijah
          (Radio Regulations).

S5.147    Po   pogojem,  da  ne  povzročajo  škodljivega   motenja
          radiodifuzni  storitvi,  smejo  radijske   frekvence   v
          radiofrekvenčnih pasovih 9 775-9 900 kHz, 11 650-11  700
          kHz in 11 975-12 050 kHz izjemoma uporabljati postaje  v
          fiksni storitvi, ki komunicirajo le znotraj meja države,
          v  kateri  so  nameščene, celotna sevana  moč  vsake  od
          postaj pa ne preseže 24 dBW.

S5.149    Pri  dodeljevanju radijskih frekvenc postajam  za  druge
          storitve,    ki    so    jim    razporejeni    naslednji
          radiofrekvenčni pasovi: 13 360-13 410 kHz, 25 550-25 670
          kHz,  37,5-38,25 MHz, 73-74,6 MHz v Področjih  1  in  3,
          150,05-153  MHz  v Področju 1, 322-328,6 MHz,  406,1-410
          MHz,  608-614  MHz v Področju 1 in 3, 1 330-1  400  MHz,
          1  610,6-1  613,8 MHz, 1 660-1 670 MHz, 1 718,8-1  722,2
          MHz,  2 655-2 690 MHz, 3 260-3 267 MHz, 3 332-3 339 MHz,
          3  345,8-3 352,5 MHz, 4 825-4 835 MHz, 4 950-4 990  MHz,
          4  990-5  000  MHz, 6 650-6 675,2 MHz,  10,6-10,68  GHz,
          14,47-14,5   GHz,   22,01-22,21  GHz,  22,21-22,5   GHz,
          22,81-22,86   GHz,  23,07-23,12  GHz,   31,2-31,3   GHz,
          31,5-31,8  GHz  v  Področjih 1  in  3,  36,43-36,5  GHz,
          42,5-43,5   GHz,   42,77-42,87  GHz,  43,07-43,17   GHz,
          43,37-43,47 GHz, 48,94-49,04 GHz, 76-86 GHz, 92-94  GHz,
          94.1-100   GHz,   102-109.5   GHz,   111.8-114.25   GHz,
          128.33-128.59  GHz,  129.23-129,49  GHz,  130-134   GHz,
          136-148,5  GHz,  151,5-158,5  GHz,  168,59-168,93   GHz,
          171,11-171,45 GHz, 172,31-172,65 GHz, 173,52-173,85 GHz,
          195,75-196,15 GHz, 209-226 GHz, 241-250 GHz, 252-275 GHz
          pozivamo  uprave,  da storijo vse ustrezne  postopke  za
          zaščito   radioastronomskih  storitev  pred   škodljivim
          motenjem. Oddaje z vesoljskih ali zrakoplovnih postaj so
          lahko  posebno hud vir motenj radioastronomskih storitev
          (glej št. S4.5 in S4.6 ter člen S29).

S5.150    Radiofrekvenčni  pasovi: 13 553-13  567  kHz  (centralna
          frekvenca  13  560  kHz), 26 957-27 283  kHz  (centralna
          frekvenca   27  120  kHz),  40,66-40,70  MHz  (centralna
          frekvenca   40,68  MHz),  902-928  MHz  v   Področju   2
          (centralna   frekvenca  915  MHz),  2  400-2   500   MHz
          (centralna  frekvenca  2  450  MHz),  5  725-5  875  MHz
          (centralna   frekvenca  5  800  MHz)  in  24-24,25   GHz
          (centralna  frekvenca  24,125  GHz)  so  namenjeni  tudi
          industrijski,  znanstveni in medicinski  uporabi  (ISM).
          Radiokomunikacijske  storitve, ki delujejo  znotraj  teh
          radiofrekvenčnih  pasov,  se morajo  sprejeti  škodljivo
          motenje, ki ga lahko povzroči ta uporaba. Oprema za  ISM
          namene je podvržena določbi št. S15.13.

S5.151    Radiofrekvenčna   pasova   13   570-13   600   kHz    in
          13  800-13 870 kHz sta do 1. aprila 2007 razporejena  za
          fiksno   storitev  na  primarni  osnovi  in  za  mobilno
          storitev  razen za zrakoplovno mobilno (R)  storitev  na
          sekundarni  osnovi ob uporabi postopka, na  katerega  se
          nanaša  Resolucija 21 (Rev. WRC-95). Po 1.  aprilu  2007
          bodo  smele  radijske  frekvence v teh  radiofrekvenčnih
          pasovih   uporabljati   postaje   v   zgoraj   omenjenih
          storitvah, ki bodo komunicirale le znotraj meja  države,
          v   kateri  bodo  nameščene  pod  pogojem,  da  ne  bodo
          povzročale  škodljivega  motenja radiodifuzni  storitvi.
          Pozivamo   uprave,  da  se  pri  uporabi  teh  radijskih
          frekvenc  uporablja najmanjšo moč,  ki  je  potrebna  za
          delovanje, in da se upošteva sezonsko uporabo  radijskih
          frekvenc za radiodifuzno storitev, objavljeno v skladu s
          pravilnikom o radiokomunikacijah (Radio Regulations).

S5.155B   Radiofrekvenčni  pas 21 870-21 924 kHz se  uporablja  za
          fiksno  storitev za zagotavljanje storitev, povezanih  z
          varnim letenjem letal.

S5.156    Uporaba  radiofrekvenčnega pasu 23  200-23  350  kHz  za
          fiksno  storitev  je omejena na zagotavljanje  storitev,
          povezanih z varnim letenjem letal.

S5.157    Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  23  350-24  000kHz  za
          pomorsko  mobilno  storitev je  omejena  na  medladijsko
          telegrafijo.

S5.164    Dodatna razporeditev: Albanija, Avstrija, Belgija, Bosna
          in  Hercegovina, Bolgarija, Slonokoščena obala,  Danska,
          Španija, Finska, Francija, Gabon, Grčija, Irska, Izrael,
          Italija,   Jordanija,  Libanon,  Libija,  Liechtenstein,
          Luksemburg,    Madagaskar,    Mali,    Malta,    Maroko,
          Mavretanija,   Monako,  Nemčija,   Nigerija,   Norveška,
          Nizozemska,   Poljska,   Sirija,  Združeno   kraljestvo,
          Senegal,  Slovenija,  Švedska, Švica,  Svaziland,  Togo,
          Tunizija,  Turčija in Jugoslavija dobijo radiofrekvenčni
          pas 47-68 MHz, Romunija radiofrekvenčni pas 47-58 MHz in
          Češka  republika radiofrekvenčni pas 66-68 MHz  tudi  za
          kopensko  mobilno  storitev na primarni  osnovi.  Vendar
          postaje kopenske mobilne storitve v omenjenih državah  v
          vsakem  radiofrekvenčnem pasu  iz  te  opombe  ne  smejo
          povzročiti    motenj    obstoječim    ali    načrtovanim
          radiodifuznim  postajam  držav,  ki  niso   omenjene   v
          povezavi  s  radiofrekvenčnim pasom,  oziroma  zahtevati
          zaščito pred njimi.

S5.180    Radijska  frekvenca  75  MHz je  dodeljena  označevalnim
          radijskim   svetilnikom.  Uprave  naj   ne   dodeljujejo
          radijskih frekvenc v bližini dežurnega radiofrekvenčnega
          pasu  postajam drugih storitev, ki bi zaradi svoje  moči
          ali  geografskega  položaja lahko škodljivo  motile  ali
          drugače omejevale označevalne radijske svetilnike. Močno
          si   je   treba  prizadevati  za  nadaljnje  izboljšanje
          lastnosti  sprejemnikov na zrakoplovih in za  omejevanje
          moči oddajnih postaj v bližini področja 74,8 MHz in 75,2
          MHz.

S5.198    Dodatna  razporeditev: radiofrekvenčni  pas  117,975-137
          MHz  je  razporejen tudi zrakoplovni satelitski  mobilni
          (R) storitvi na sekundarni osnovi, v skladu z dogovorom,
          ki je bil sklenjen na osnovi št. S9.21 (WRC-97).

S5.199    Radiofrekvenčna    pasova    121,45-121,55    MHz     in
          242,95-243,05  MHz  sta  razporejena  tudi  za   mobilno
          satelitsko  storitev na satelitih za  sprejem  oddajanja
          postaj, javjalnikov kraja nuje, ki oddajajo na radijskih
          frekvencah 121,5 MHz in 243 MHz (glej dodatek S13).

S5.200    V  radiofrekvenčnem  pasu 117,975-136  MHz  je  radijska
          frekvenca  121,5 MHz frekvenca zrakoplovne  storitve  za
          rabo  v  nuji,  in  kjer  je to  potrebno,  je  radijska
          frekvenca  123,1  MHz pomožna frekvenca  za  zrakoplovno
          storitev.  Mobilne postaje v pomorski  mobilni  storitvi
          smejo  v nuji in v varnostne namene komunicirati na  teh
          radijskih frekvencah pod pogoji, ki so določeni v  členu
          S31  in  dodatku S13, s postajami v zrakoplovni  mobilni
          storitvi.

S5.203    V   radiofrekvenčnemu  pasu  136-137  MHz  smejo  do  1.
          januarja  2002 obstoječi delujoči meteorološki  sateliti
          še naprej obratovati pod pogoji, ki so opredeljeni v št.
          S4.4  glede na zrakoplovno mobilno storitev.  Uprave  ne
          smejo   postajam  v  meteorološki  satelitski   storitvi
          dodeljevati   novih   radijskih   frekvenc    iz    tega
          radiofrekvenčnega pasu (Rev. WRC-97).

S5.208    Uporabo  radiofrekvenčnega pasu 137-138 MHz  za  mobilno
          satelitsko  storitev je treba usklajevati na osnovi  št.
          S9.11A (WRC-97).

S5.208A   Pri  dodeljevanju radijskih frekvenc vesoljskim postajam
          v mobilni satelitski storitvi v radiofrekvenčnih pasovih
          137-138 MHz, 387-390 MHz in 400,15-401 MHz morajo uprave
          storiti     vse    ustrezne    postopke    za    zaščito
          radioastronomske  storitve  v  radiofrekvenčnih  pasovih
          150,05-153 MHz, 322-328,6 MHz, 406,1-410 MHz in  608-614
          MHz   pred  škodljivim  motenjem  neželenega  oddajanja.
          Pragovi    škodljivega   motenja   za   radioastronomske
          storitve,  ki  jih  je treba zaščititi,  so  navedeni  v
          Tabeli 1 Priporočila ITU-R RA. 769-1 (WRC-97).

S5.209    Uporaba  radiofrekvenčnih pasov 137-138 MHz,  148-150,05
          MHz,  399,9- 400,05 MHz, 400,15-401 MHz, 454-456 MHz  in
          459-460 MHz za mobilno satelitsko storitev je omejena na
          negeostacionarne satelitske sisteme (WRC-97).

S5.218    Dodatna razporeditev: radiofrekvenčni pas 148-149,9  MHz
          je razporejen tudi za storitev za upravljanje vesoljskih
          plovil  (Zemlja-vesolje) na primarni osnovi, v skladu  z
          dogovorom,  ki  je  bil sklenjen na  osnovi  št.  S9.21.
          Pasovna  širina posamičnega oddajanja ne  sme  presegati
          25 kHz.

S5.219    Uporabo  radiofrekvenčnega pasu 148-149,9 MHz za mobilno
          satelitsko  storitev je treba usklajevati na osnovi  št.
          S9.11A.  Delovanje mobilne satelitske  storitve  ne  sme
          ovirati  razvoja  in uporabe fiksne in mobilne  storitve
          ter storitve za vesoljsko obratovanje v radiofrekvenčnem
          pasu 148-149,9 MHz.

S5.220    Uporabo  radiofrekvenčnih  pasov  149,9-150,05  MHz   in
          399,9-400,05 MHz za mobilno satelitsko storitev je treba
          usklajevati  na  osnovi  št. S9.11A.  Delovanje  mobilne
          satelitske  storitve ne sme ovirati razvoja  in  uporabe
          radionavigacijske satelitske storitve v radiofrekvenčnih
          pasovih 149,9-150,05 MHz in 399,9-400,05 MHz.

S5.221    Postaje  mobilne  satelitske storitve v radiofrekvenčnem
          pasu  148-149,9  MHz  ne  smejo  povzročati  škodljivega
          motenja  ali zahtevati zaščite pred postajami  v  fiksni
          ali  mobilni  storitvi, ki delujejo v  skladu  s  Tabelo
          razporeditve  frekvenc v naslednjih  državah:  Albanija,
          Alžirija,    Nemčija,   Saudova   Arabija,   Avstralija,
          Avstrija,   Bahrajn,  Bangladeš,  Barbados,  Belorusija,
          Belgija, Benin, Bosna in Hercegovina, Brunei Darussalam,
          Bolgarija,  Kamerun, Kitajska, Ciper,  Kongo,  Republika
          Koreja,  Hrvaška, Kuba, Danska, Egipt, Združeni  arabski
          emirati, Eritreja, Španija, Estonija, Etiopija,  Finska,
          Francija,  Gabon, Gana, Grčija, Gvineja, Gvineja  Bisao,
          Madžarska,  Indija,  Islamska  republika  Iran,   Irska,
          Islandija,    Izrael,   Italija,   Jamajka,    Japonska,
          Jordanija, Kazahstan, Kenija, Kuvajt, Latvija,  Nekdanja
          jugoslovanska  republika  Makedonija,  Libanon,  Libija,
          Liechtenstein,  Latvija,  Luksemburg,  Malezija,   Mali,
          Malta,   Mavretanija,  Moldavija,  Mongolija,  Mozambik,
          Namibija,   Norveška,  Nova  Zelandija,  Oman,   Uganda,
          Uzbekistan,   Pakistan,  Panama,  Papua  Nova   Gvineja,
          Paragvaj,  Nizozemska,  Filipini, Poljska,  Portugalska,
          Katar, Sirija, Kirgizistan, Slovaška, Romunija, Združeno
          kraljestvo,  Rusija,  Senegal, Sierra  Leone,  Singapur,
          Slovenija,  Šri Lanka, Južnoafriška republika,  Švedska,
          Švica,  Svaziland, Tanzanija, Čad, Tajska, Togo,  Tonga,
          Trinidad   in   Tobago,  Tunizija,  Turčija,   Ukrajina,
          Vietnam,   Jemen,  Jugoslavija,  Zambija   in   Zimbabve
          (WRC-97).

S5.222    Oddajanja   radionavigacijske  satelitske   storitve   v
          radiofrekvenčnih    pasovih    149,9-150,05    MHz    in
          399,9-400,05   MHz  smejo  uporabljati  tudi   sprejemne
          zemeljske postaje v storitvi vesoljskih raziskav.

S5.223    Glede  na  dejstvo,  da lahko uporaba  radiofrekvenčnega
          pasu   149,9-150,05  MHz  fiksne  in  mobilne   storitve
          povzroča  škodljivo motenje radionavigacijski satelitski
          storitvi,  naj  uprave ne dovoljujejo take  uporabe  pri
          izvajanju št. S4.4.

S5.224A   Uporaba  radiofrekvenčnih  pasov  149,9-150,05  MHz   in
          399,9-400,05   MHz   za   mobilno  satelitsko   storitev
          (Zemlja-zrak) je do 1. januarja 2015 omejena na kopensko
          mobilno satelitsko storitev (Zemlja-zrak) (WRC-97).

S5.224B   Razporeditev radiofrekvenčnih pasov 149,9-150,05 MHz  in
          399,9-400,05   MHz   za   radionavigacijsko   satelitsko
          storitev velja do 1. januarja 2015. (WRC-97).

S5.226    Radijska frekvenca 156,8 MHz je mednarodno frekvenca  za
          klice v nuji, v varnostne namene in klicna frekvenca  za
          pomorsko mobilno VHF radiotelefonsko storitev. Pogoji za
          uporabo te radijske frekvence so navedeni v členu S31 in
          dodatku  S13.  V  radiofrekvenčnih pasovih  156-156,7625
          MHz,   156,8375-157,45   MHz,   160,6-160,975   MHz   in
          161,475-162,05  MHz  mora  vsaka  uprava  dati  prednost
          pomorski   mobilni  storitvi  le  na  tistih   radijskih
          frekvencah,  ki  so dodeljene postajam pomorske  mobilne
          storitve  (glej  člena  S31 in  S52  ter  dodatku  S13).
          Izogibati se treba vsakršni uporabi radijskih frekvenc v
          teh radiofrekvenčnih pasovih za postaje drugih storitev,
          ki  so jim bili ti pasovi razporejeni, na območjih, kjer
          bi   ta   uporaba  lahko  povzročila  škodljivo  motenje
          pomorski   mobilni  VHF  radiokomunikacijski   storitvi.
          Vendar  pa  se  sme  radijsko  frekvenco  156,8  MHz  in
          radiofrekvenčne pasove, v katerih ima prednost  pomorska
          mobilna  storitev,  uporabljati za radiokomunikacije  na
          kopenskih   vodnih  poteh  v  skladu  z  dogovorom   med
          zainteresiranimi   in   prizadetimi   upravami   in   ob
          upoštevanju  sedanje  uporabe  radijskih  frekvenc   ter
          obstoječih sporazumov.

S5.227    V   pomorski  mobilni  VHF  storitvi  se  sme   radijska
          frekvenca 156,525 MHz uporabljati izključno za digitalno
          selektivno klicanje v nuji in v varnostne namene. Pogoji
          za  uporabo te frekvence so določeni v členih S31 in S52
          in dodatkih S13 ter S18.

S5.254    Radiofrekvenčna pasova 235-322 MHz in 335,4-399,9 MHz se
          sme  uporabljati za mobilno satelitsko storitev v skladu
          z dogovorom, ki je bil sklenjen na osnovi št. S9.21, pod
          pogojem,   da   postaje   te  storitve   ne   povzročajo
          škodljivega   motenja  postajam  drugih   storitev,   ki
          delujejo ali je njihovo delovanje načrtovano v skladu  s
          tabelo razporeditve radiofrekvenčnih pasov.

S5.255    Radiofrekvenčna  pasova 312-315 MHz (Zemlja-vesolje)  in
          387-390   MHz  (vesolje-Zemlja)  v  mobilni   satelitski
          storitvi  smejo uporabljati negeostacionarni  satelitski
          sistemi.  Takšno uporabo je treba usklajevati na  osnovi
          št. S9.11A.

S5.256    Radijska frekvenca 243 MHz je radijska frekvenca  v  tem
          radiofrekvenčnem   pasu,  ki  jo   uporabljajo   mobilne
          reševalne  postaje  in naprave, namenjene  za  reševanje
          (glej dodatek S13).

S5.257    Radiofrekvenčni  pas 267-272 MHz smejo uprave  v  svojih
          državah uporabljati za potrebe vesoljske telemetrije  na
          primarni osnovi v skladu z dogovorom, ki je sklenjen  na
          osnovi št. S9.21.

S5.258    Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  328,6-335,4   MHz   za
          zrakoplovno  radionavigacijsko storitev  je  omejena  na
          instrumentne  pristajalne sisteme (Instrumental  Landing
          Systems)(strmina prileta).

S5.260    Glede  na  dejstvo,  da lahko uporaba  radiofrekvenčnega
          pasu  399,9-400,05  MHz za fiksno  in  mobilno  storitev
          povzroča  škodljivo motenje radionavigacijski satelitski
          storitvi,  naj  uprave ne dovoljujejo take  uporabe  pri
          izvajanju št. S4.4.

S5.261    Oddajanje mora biti omejeno na pasovno širino  25 kHz od
          standardne frekvence 400,1 MHz.

S5.263    Radiofrekvenčni pas 400,15-401 MHz je razporejen tudi za
          storitev vesoljskih raziskav v smeri vesolje-vesolje  za
          komunikacije med vesoljskimi vozili s posadko.  Pri  tej
          uporabi  se  storitev vesoljskih raziskav  ne  šteje  za
          varnostno storitev.

S5.264    Uporabo radiofrekvenčnega pasu 400,15-401 MHz za mobilno
          satelitsko storitev je treba usklajevati z na osnovi št.
          S9.11A. Omejitev gostote pretoka moči, ki je navedena  v
          aneksu 1 dodatka S5, velja, dokler je pristojna svetovna
          radiokomunikacijska konferenca ne spremeni.

S5.266    Uporaba  radiofrekvenčnega  območja  406-406,1  MHz   za
          mobilno  satelitsko  storitev je omejena  na  satelitske
          radijske  svetilnike z nizko oddajno močjo za  določanje
          pozicije v nuji (glej tudi člen S31 in dodatke S13).

S5.267    Prepovedano  je vsako oddajanje, ki bi lahko  povzročalo
          škodljivo    motenje    pooblaščenim    uporabnikom    v
          radiofrekvenčnem pasu 406-406,1 MHz.

S5.268    Uporaba  radiofrekvenčnega pasu 410-420 MHz za  storitev
          vesoljskih   raziskav   je   omejena   na   komunikacije
          vesoljskega  plovila s posadko, ki kroži znotraj  5  km.
          Gostota  pretoka moči na površini Zemlje, ki jo povzroča
          oddajanje  izven vozil, ne sme presegati -153 dB(W/m2  )
          za  0°    5°, -153 + 0.077 ( - 5) dB(W/m2) za 5°     70°
          in  -148 dB(W/m2) za 70°    90°, kjer  pomeni vpadni kot
          radiofrekvenčnega vala, referenčna pasovna širina pa  je
          4  kHz.  Št.  S4.10  se  ne nanaša na  dejavnosti  zunaj
          vozila. Storitev vesoljskih raziskav (zrak-zrak)  v  tem
          frekvenčnem pasu ne sme zahtevati zaščite pred postajami
          fiksne  in  mobilne  storitve,  niti  omejevati  njihove
          uporabe in razvoja.

S5.275    Dodatna  razporeditev:  Bosna in  Hercegovina,  Hrvaška,
          Estonija,   Finska,   Latvija,  Nekdanja   jugoslovanska
          republika  Makedonija, Libija, Slovenija in  Jugoslavija
          dobijo  tudi  radiofrekvenčna  pasova  430-432  MHz   in
          438-440  MHz  za  fiksno in mobilno storitev,  razen  za
          zrakoplovno  mobilno  storitev,  in  sicer  na  primarni
          osnovi. (WRC-97).

S5.280    Nemčija,   Avstrija,  Bosna  in  Hercegovina,   Hrvaška,
          Nekdanja     jugoslovanska     republika     Makedonija,
          Liechtenstein,   Portugalska,   Slovenija,   Švica    in
          Jugoslavija dobijo radiofrekvenčni pas 433,05-434,79 MHz
          (centralna  frekvenca  je 433,92 MHz)  za  industrijske,
          znanstvene     in    medicinske    (ISM)     aplikacije.
          Radiokomunikacijske  storitve  teh  držav,  ki  delujejo
          znotraj  tega  radiofrekvenčnega pasu,  morajo  sprejeti
          škodljivo  motenje, ki jih ta uporaba utegne povzročiti.
          Za ISM opremo, ki deluje v tem pasu, veljajo določbe št.
          S15.13.

S5.282    Radiofrekvenčni  pasovi 435-438 MHz, 1  260-1  270  MHz,
          2  400-2 450 MHz, 3 400-3 410 MHz (samo v Področju 2  in
          3)   ter  5  650-5  670  MHz  se  smejo  uporabljati  za
          radioamatersko  satelitsko storitev pod pogojem,  da  ne
          povzročajo  škodljivega  motenja  drugim  storitvam,  ki
          delujejo v skladu s tabelo (glej št. S5.43). Uprave,  ki
          dovolijo  tako uporabo, morajo zagotoviti, da  bo  vsako
          Zkodljivo motenje, ki bi ga povzročalo oddajanje postaje
          v  radioamaterski satelitski storitvi, takoj odstranjeno
          v    skladu    z    določbami   št.   S25.11.    Uporaba
          radiofrekvenčnih pasov 1 260-1 270 MHz in  5  650-5  670
          MHz za radioamatersko satelitsko storitev je omejena  na
          smer Zemlja-vesolje.

S5.286    Radiofrekvenčni pas 449,75-450,25 MHz smejo  uporabljati
          za storitev za vesoljsko obratovanje (Zemlja-vesolje) in
          storitev vesoljskih raziskav (Zemlja-vesolje) v skladu z
          dogovorom, sklenjenim na osnovi št. S9.21.

S5.286A   Uporabo  radiofrekvenčnih pasov 454-456 MHz  in  459-460
          MHz za mobilno satelitsko storitev je treba koordinirati
          na osnovi št. S9.11A.

S5.287    Pri    pomorski    mobilni   storitvi   smejo    palubne
          komunikacijske  postaje uporabljati  radijske  frekvence
          457,525  MHz,  457,550 MHz, 457,575  MHz,  467,525  MHz,
          467,550  MHz  in  467,575 MHz. Če potrebno,  se  sme  za
          palubne   komunikacije  uporabiti  naprave  s  kanalskim
          razmakom  12,5  kHz  na  dodatnih  radijskih  frekvencah
          457,5375  MHz,  457,5625 MHz, 467,5375 in 467,5625  MHz.
          Uporabo teh radijskih frekvenc v teritorialnih vodah sme
          biti  odvisna  od  domačih predpisov  pristojne  uprave.
          Tehnične karakteristike uporabljene opreme morajo biti v
          skladu  s  karakteristikami, ki so podrobno  določene  v
          priporočilu ITU-R M.1174 (glej Resolucijo 341 (WRC -97))
          (WRC -97).

S5.289    Za  storitev satelitskega raziskovanja Zemlje, razen  za
          meteorološko  satelitsko storitev,  se  sme  uporabljati
          tudi  radiofrekvenčna pasova 460-470 MHz in 1 690-1  710
          MHz,  in  sicer za oddajanje vesolje-Zemlja pod pogojem,
          da  se  ne  povzroča  škodljivega motenja  postajam,  ki
          delujejo v skladu s tabelo.

S5.311    V   radiofrekvenčnem  območju  620-790  MHz  je   mogoče
          dodeliti radijske frekvence televizijskim postajam, ki v
          radiodifuzni satelitski storitvi uporabljajo  frekvenčno
          modulacijo, če se o tem dogovorijo pristojne  uprave  in
          tisti, ki opravljajo storitve v skladu s tabelo in ki bi
          lahko  bili prizadeti (glej Resoluciji 33 (Rev.  WRC-97)
          in  507). Take postaje ne smejo na ozemljih drugih držav
          povzročati   gostote  pretoka  moči,  ki  bi   presegala
          vrednost  -129  dB(W/m2) za vpadne kote  manjše  od  200
          (glej Priporočilo 705), brez odobritve uprav teh držav.

S5.328    Uporaba  frekvenčnega pasu 960-1 215 MHz za  zrakoplovno
          radionavigacijsko   storitev  je   na   svetovni   ravni
          rezervirana   za   delovanje  in   razvoj   elektronskih
          pripomočkov  na  zrakoplovih za zračno navigacijo  in  z
          njimi neposredno povezanih zmogljivosti na zemlji.

S5.328A   Dodatna  razporeditev: radiofrekvenčni pas 1  164-1  215
          MHz  je  razporejen  tudi za radionavigacijsko  storitev
          (vesolje-Zemlja)  (vesolje-vesolje) na primarni  osnovi.
          Celotna  gostota  pretoka  moči,  ki  jo  ustvarijo  vse
          vesoljske  postaje v vseh radionavigacijskih satelitskih
          sistemih na Zemljini površini, ne sme presegati  začasne
          vrednosti -115 dB(W/m2) v vsakem pasu, širokem 1MHz,  za
          vse  vpadne kote. Postaje v radionavigacijski satelitski
          storitvi   ne   smejo  povzročati  škodljivega   motenja
          postajam v zrakoplovni radionavigacijski storitvi,  niti
          zahtevati  zaščite  pred njihovim  škodljivim  motenjem.
          (Veljajo določbe [COM5/19] (WRC-2000).)

S5.329    Uporaba   radionavigacijske   satelitske   storitve    v
          frekvenčnega pasu 1 215-1 300 MHz je odvisna od  pogoja,
          da   ta   uporaba   ne   povzroča  škodljivega   motenja
          radionavigacijski  storitvi,  odobreni  na  osnovi   št.
          S5.331,  in  ne  zahteva zaščite pred njenim  škodljivim
          motenjem. Glej tudi Resolucijo [COM5/20] (WRC-2000).

S5.329A   Uporaba sistemov v radionavigacijski satelitski storitvi
          (vesolje-vesolje),   ki  delujejo   v   radiofrekvenčnih
          pasovih 1 215-1 300 MHz in 1 559-1 610 MHz, ni namenjena
          za  zagotavljanje varnostne storitve in ne  bo  nalagala
          dodatnih  omejitev  drugim sistemom  ali  storitvam,  ki
          delujejo v skladu s Tabelo razporeditve radiofrekvenčnih
          pasov.

S5.331    Dodatna   razporeditev:  Alžirija,  Nemčija,   Avstrija,
          Bahrain,  Belgija, Benin, Bosna in Hercegovina, Burundi,
          Kamerun,  Kitajska,  Hrvaška, Danska,  Združeni  arabski
          emirati,  Francija,  Grčija, Indija, Islamska  republika
          Iran,  Irak,  Kenija,  Nekdanja jugoslovanska  republika
          Makedonija,     Liechtenstein,     Luksemburg,     Mali,
          Mavretanija,  Norveška,  Oman, Nizozemska,  Portugalska,
          Katar,  Senegal, Slovenija, Somalija, Sudan, Šri  Lanka,
          Švedska,   Švica,   Turčija   in   Jugoslavija    dobijo
          radiofrekvenčni   pas   1  215-1   300   MHz   tudi   za
          radionavigacijsko storitev na primarni osnovi.

S5.332    V  radiofrekvenčnem  pasu  1  215-1  260  MHz  ne  smejo
          vesoljska   aktivna  zaznavala  (senzorji)  v   storitvi
          satelitskega raziskovanja Zemlje in storitvi  vesoljskih
          raziskav  povzročati  škodljivih motenj  radiolokacijski
          storitvi,  radionavigacijski  satelitski  storitvi   ali
          drugim  storitvam  na  primarni osnovi,  niti  ne  smejo
          zahtevati  zaščite  pred škodljivim  motenjem  navedenih
          storitev  ali  jim  kako drugače vsiljevati  omejitev  v
          uporaba in razvoju.

S5.335A   V  radiofrekvenčnem  pasu  1  260-1  300  MHz  ne  smejo
          vesoljska   aktivna  zaznavala  (senzorji)  v   storitvi
          satelitskega raziskovanja Zemlje in storitvi  vesoljskih
          raziskav  povzročati škodljivega motenja radiolokacijski
          storitvi  ali  drugim  storitvam  na  primarni   osnovi,
          razporejenim v opombah, ne smejo zahtevati zaščite  pred
          škodljivim  motenjem  navedenih storitev  ali  kako  jim
          drugače vsiljevati omejitev v uporaba in razvoju.

S5.337    Uporaba   radiofrekvenčnih  pasov  1  300-1   350   MHz,
          2  700-2  900  MHz  in  9 000-9 200 MHz  za  zrakoplovno
          radionavigacijsko  storitev  je  omejena   na   radarske
          postaje  na  Zemlji in na pripadajoče  transponderje  na
          zrakoplovih,  ki oddajajo le na radijskih  frekvencah  v
          teh  radiofrekvenčnih pasovih ter le v primerih, da  jih
          aktivirajo radarji, ki delujejo v istem radiofrekvenčnem
          pasu.

S5.337A   Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  1  300-1  350  MHz  za
          zemeljske   postaje   v   radionavigacijski   satelitski
          storitvi in za postaje v radiolokacijski storitvi ne sme
          povzročati      škodljivega     motenja      zrakoplovni
          radionavigacijski   storitvi,  niti  omejevati   njenega
          delovanja in razvoja.

S5.339    Radiofrekvenčni pasovi 1 370-1 400 MHz, 2 640-2 655 MHz,
          4  950-4  990  MHz in 15,20-15,35 GHz so  na  sekundarni
          osnovi  razporejeni tudi za storitev vesoljskih raziskav
          (pasivno)   in  za  storitev  satelitskega  raziskovanja
          Zemlje (pasivno).

S5.340    Prepovedano    je   vsako   oddajanje    v    naslednjih
          radiofrekvenčnih pasovih: 1 400-1 427 MHz, 2  690-2  700
          MHz (razen oddaj, ki jih določata št. S5.421 in S5.422),
          10,68-10,7 GHz (razen oddaj, ki jih določa št.  S5.483),
          15,35-15,4 GHz (razen oddaj, ki jih določa št.  S5.511),
          23,6-24  GHz, 31,3-31,5 GHz, 31,5-31,8 GHz  (v  Področju
          2),  48,94-49,04  GHz z zrakoplovnih  postaj,  50,2-50,4
          GHz1*  (razen  tistih, ki jih zagotavlja  št.  S5.555A),
          52,6-54,25 GHz, 86-92 GHz, 100-102 GHz, 109,5-111,8 GHz,
          114,25-116  GHz, 148,5-151,1 GHz, 164-167  GHz,  182-185
          GHz  (razen oddaj, ki jih določa št. S5.563),  190-191,8
          GHz, 200-209 GHz, 226-231,5 GHz in 250-252GHz.

S5.341    V radiofrekvenčnih pasovih 1 400-1 727 MHz, 101-120 GHz
          in 197-220 GHz nekatere države izvajajo pasivno
          raziskovanje v okviru programa iskanja namernega
          oddajanja izvenzemeljskega izvora.

S5.345    Uporaba  pasu 1 452-1 492 MHz za radiodifuzno satelitsko
          storitev   in  radiodifuzno  storitev  je   omejena   na
          digitalno  avdio  oddajanje in mora  upoštevati  določbe
          Resolucije 528 (WARC-92).

S5.348    Uporabo  radiofrekvenčnega  pasu  1  492-1  525  MHz  za
          mobilno  satelitsko storitev je potrebno usklajevati  na
          osnovi št. S9.11A. Vendar se uskladitveni prag iz  člena
          S21  za  vesoljske postaje v mobilni satelitski storitvi
          glede   na  prizemne  storitve  ne  sme  uporabljati   v
          razmerah,  na katere se nanaša št. S5.343. Kar  se  tiče
          razmer, na katere se nanaša št. S5.343, bodo zahteve  za
          uskladitev  v  radiofrekvenčnem pasu  1  492-1  525  MHz
          določene s prekrivanjem radiofrekvenčnih pasov.

S5.348A   V  radiofrekvenčnem  pasu  1 492-1  525  MHz  mora  biti
          usklajevalni  prag, izražen z gostoto  pretoka  moči  na
          površju Zemlje ob uporabi S9.11A za vesoljske postaje  v
          mobilni  satelitski (vesolje-Zemlja) storitvi  glede  na
          uporabo  kopenske mobilne storitve za specialne  mobilne
          radie    ali    v    zvezi    z   javnimi    preklopnimi
          telekomunikacijskimi  omrežji  (PSTN),  ki  delujejo  na
          ozemlju  Japonske, -150 dB(W/m2) v vsakem 4 kHz pasu  za
          vse  vpadne kote namesto tistih (usklajevalnih  pragov),
          ki  so  podani v tabeli S5-2 dodatka S5. Zgoraj navedena
          meja praga gostote pretoka moči se uporablja, dokler  je
          ne  bo spremenila pristojna svetovna radiokomunikacijska
          konferenca.

S5.351    Radiofrekvenčni pasovi 1 525-1 544 MHz, 1 545-1 559 MHz,
          1 626,5-1 645,5 MHz in 1 646,5-1 660,5 MHz se ne smejo v
          nobeni  storitvi  uporabljati  za  dovodne  povezave.  V
          izrednih  razmerah  pa sme uprava pooblastiti  zemeljsko
          postajo v katerikoli mobilni satelitski storitvi, ki  je
          postavljena  na  določeni fiksni  točki,  da  komunicira
          preko vesoljskih postaj na teh radijskih frekvencah.

S5.353A   Pri uporabi postopkov iz poglavja II člena S9 za mobilno
          satelitsko    storitev   v   radiofrekvenčnih    pasovih
          1  530-1  544  MHz  in 1 626,5-1 645,5  MHz  mora  imeti
          prednost  radiofrekvenčni spekter, namenjen za nujnostne
          in  varnostne  komunikacije v  globalnem  nujnostnem  in
          varnostnem  sistemu (GMDSS). Pomorske mobilne satelitske
          nujnostne   in   varnostne  komunikacije  morajo   imeti
          prednostni dostop in se morajo začeti uporabljati takoj,
          pred     vsemi     drugimi    mobilnimi     satelitskimi
          komunikacijami,   ki   delujejo   v   omrežju.   Mobilni
          satelitski  sistemi ne smejo povzročati nesprejemljivega
          motenja nujnostnim in varnostnim komunikacijam v sistemu
          GMDSS,  niti  zahtevati zaščite  pred  njimi.  V  drugih
          mobilnih   satelitskih  storitvah  se  mora   upoštevati
          prednost  komunikacij, povezanih z  varnostjo.  (Veljajo
          določbe resolucije [COM5/22] (WRC-2000).)

S5.354    Uporabo  radiofrekvenčnih  pasov  1  525-1  559  MHz  in
          1  626,5-1  660,5 MHz za mobilno satelitsko storitev  je
          treba usklajevati na osnovi št. S9.11A.

S5.356    Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  1  544-1  545  MHz  za
          mobilno  satelitsko storitev (vesolje-Zemlja) je omejena
          na nujnostne in varnostne komunikacije (glej člen S31).

S5.357    Prenos   signalov   od  prizemnih  zrakoplovnih   postaj
          neposredno  do zrakoplovnih postaj ali med zrakoplovnimi
          postajami   v   zrakoplovni  mobilni  (R)   storitvi   v
          radiofrekvenčnem pasu 1 545-1 555 MHz je tudi  dovoljen,
          kadar   se   s  tem  razširja  ali  dopolnjuje  povezave
          satelit-zrakoplov.

S5.357A   Pri uporabi postopkov iz poglavja II člena S9 za mobilno
          satelitsko    storitev   v   radiofrekvenčnih    pasovih
          1  545-1  555  MHz  in 1 646,5-1 656,5  MHz  mora  imeti
          prednost radiofrekvenčni spekter za zrakoplovno  mobilno
          satelitsko (R) storitev, ki zagotavlja prenos sporočil s
          prednostjo  1  do  6  v  členu S44. Zrakoplovna  mobilno
          satelitska (R) storitev s prednostjo 1 do 6 v členu  S44
          mora   imeti   prednostni  dostop  in  se  mora   začeti
          uporabljati   takoj,   pred  vsemi   drugimi   mobilnimi
          satelitskimi  komunikacijami,  ki  delujejo  v  omrežju.
          Mobilni   satelitski   sistemi   ne   smejo   povzročati
          nesprejemljivega motenja zrakoplovni mobilni  satelitski
          (R)  storitvi, niti zahtevati zaščite pred njo. V drugih
          mobilnih   satelitskih  storitvah  se  mora   upoštevati
          prednost  komunikacij, povezanih z  varnostjo.  (Veljajo
          določbe resolucije [COM5/22] (WRC-2000).)

S5.364    Uporabo  radiofrekvenčnega pasu 1  610-1  626,5  MHz  za
          mobilno  satelitsko  storitev  (Zemlja-vesolje)  in   za
          radiodeterminacijsko         satelitsko         storitev
          (Zemlja-vesolje) je treba usklajevati na osnovi  S9.11A.
          Mobilna  zemeljska  postaja, ki deluje  v  eni  od  obeh
          storitev  v tem radiofrekvenčnem pasu, ne sme  v  tistem
          delu  radiofrekvenčnega pasu, ki ga uporabljajo sistemi,
          ki delujejo v skladu z določbami št. S5.366 (za to velja
          št.    S4.10),   povzročati   temenske   gostote    moči
          ekvivalentnega izotropnega izvora, ki bi bila  večja  od
          -15  dB(W/4  kHz),  razen  če  se  pristojne  uprave  ne
          dogovorijo  drugače. Srednja gostota moči ekvivalentnega
          izotropnega  izvora zemeljske mobilne postaje  v  tistem
          delu  radiofrekvenčnega  pasu,  kjer  taki  sistemi   ne
          delujejo,  ne  sme presegati -3 dB(W/4 kHz).  Postaje  v
          mobilno  satelitsko storitvi ne smejo zahtevati  zaščite
          pred postajami v zrakoplovni radionavigacijski storitvi,
          niti  pred  postajami, ki delujejo v skladu z  določbami
          št.  S5.366,  niti pred postajami v fiksni storitvi,  ki
          delujejo v skladu z določbami št. S5.359. Uprave, ki  so
          odgovorne za usklajevanje mobilnih satelitskih  omrežij,
          morajo  izvesti  vse izvedljive postopke za  zagotovitev
          zaščite  postaj,  ki delujejo v skladu z  določbami  št.
          S5.366.

S5.365    Uporabo  radiofrekvenčnega pasu 1 613,8-1 626,5  MHz  za
          mobilno  satelitsko storitev (vesolje-Zemlja)  je  treba
          usklajevati  po določbah Resolucije 46 (Rev. WRC-95)/št.
          S9.11A.

S5.366    Radiofrekvenčni  pas 1 610-1 626,5 MHz  je  na  svetovni
          ravni  rezerviran  za  uporabo  in  razvoj  elektronskih
          inštrumentov  za zračno navigacijo na zrakoplovih  in  z
          njimi povezanih naprav na Zemlji ali na satelitih.  Taka
          satelitska uporaba mora biti v skladu z dogovorom, ki je
          sklenjen po določbah člena 14/št. S9.21.

S5.367    Dodatna     razporeditev:     radiofrekvenčna     pasova
          1  610-1  626,5 MHz in 5 000-5 150 MHz sta  v  skladu  z
          dogovorom,  sklenjenim na osnovi št. S9.21,  razporejena
          tudi  za opravljanje zrakoplovne mobilne satelitske  (R)
          storitve na primarni osnovi.

S5.368    Glede   radiodeterminacijske   satelitske   in   mobilne
          satelitske  storitve  določbe št.  S4.10  ne  veljajo  v
          radiofrekvenčnem  pasu  1  610-1  626,5  MHz,  z  izjemo
          zrakoplovne radionavigacijske satelitske storitve.

S5.371    Dodatna  razporeditev: v Področju 1 sta  radiofrekvenčna
          pasova   1   610-1   626,5   MHz   (Zemlja-vesolje)   in
          2  483,5-2 500 MHz (vesolje-Zemlja) razporejena tudi  za
          radiodeterminacijsko satelitsko storitev  na  sekundarni
          osnovi,  v  skladu  z  dogovorom, sklenjenem  na  osnovi
          S9.21.

S5.372    Postaje  v  radiodeterminacijski satelitski  in  mobilni
          satelitski  storitvi  ne  smejo  povzročati  škodljivega
          motenja   postajam  v  radioastronomski   storitvi,   ki
          uporabljajo  radiofrekvenčni pas 1  610,6-1  613,8  MHz.
          (Velja št. S.29.13).

S5.374    Mobilne zemeljske postaje v mobilni satelitski storitvi,
          ki  delujejo v radiofrekvenčnih pasovih 1 613,5-1  634,5
          MHz   in   1   656,5-1  660  MHz,  ne  smejo  povzročati
          škodljivega  motenja  postajam  v  fiksni  storitvi,  ki
          delujejo v državah, navedenih v št. S5.359 (WRC-97).

S5.375    Uporaba  radiofrekvenčnega pasu 1 645,5-1 646,5  MHz  za
          mobilno  satelitsko  storitev  (Zemlja-vesolje)  in   za
          medsatelitske  povezave  je  omejena  na  nujnostne   in
          varnostne komunikacije (glej člen S31).

S5.376    Prenos signalov v radiofrekvenčnem pasu 1 646,5-1  656,5
          MHz  med letalovimi postajami v zrakoplovni mobilni  (R)
          storitvi in prizemnimi zrakoplovnimi postajami  je  tudi
          dovoljen,  kadar takšen prenos razširja  ali  dopolnjuje
          povezave letalo-satelit.

S5.376A   Mobilne    zemeljske    postaje,    ki    delujejo     v
          radiofrekvenčnem  pasu  1  660-1  660,5  MHz,  ne  smejo
          povzročati     škodljivega    motenja     postajam     v
          radioastronomski storitvi (WRC-97).

S5.379A   Pozivamo  uprave  naj zagotovijo vso  možno  zaščito  za
          prihodnje     raziskave     v     radioastronomiji     v
          radiofrekvenčnem  pasu 1 660,5-1  668,4  MHz,  zlasti  z
          ukinitvijo  prenosa  signalov  v  smeri  zrak-Zemlja   v
          meteorološki    storitvi    v   radiofrekvenčnem    pasu
          1 664,4-1 668,4 MHz.

S5.380    Radiofrekvenčna pasova 1 670-1 675 MHz in  1  800-1  805
          MHz  sta na svetovni ravni namenjena upravam, ki  želijo
          uvesti    zrakoplovno   javno   korespondenco.   Uporaba
          radiofrekvenčnega  pasu 1 670-1 675  MHz  za  postaje  v
          sistemu  javne korespondence z zrakoplovi je omejena  na
          prenos   signalov   od  zrakoplovnih   postaj,   uporaba
          radiofrekvenčnega  pasu 1 800-1 805  MHz  pa  na  prenos
          signalov od letalovih postaj.

S5.385    Dodatna      razporeditev:      radiofrekvenčni      pas
          1    718,8-1   722,2   MHz   je   razporejen   tudi   za
          radioastronomsko storitev na sekundarni osnovi, in sicer
          za opazovanje spektralnih črt.

S5.388    Radiofrekvenčna pasova 1 885-2 025 MHz in  2  110-2  200
          MHz  sta na svetovni ravni namenjena upravam, ki  želijo
          uvesti    Mednarodne    mobilne    telekomunikacije-2000
          (International Mobile Telecommunications - IMT-2000). Ta
          uporaba ne preprečuje uporabe teh radiofrekvenčnih pasov
          za   druge  storitve,  ki  so  bile  razporejene  vanju.
          Radiofrekvenčna pasova morata biti na voljo za  IMT-2000
          v  skladu  z  Resolucijo 212 (Rev.  WRC-97).  Glej  tudi
          Resolucijo [COM5/24] (WRC-2000).

S5.389A   Uporabo  radiofrekvenčnih  pasov  1  980-2  010  MHz  in
          2  170-2 200 MHz za mobilno satelitsko storitev je treba
          usklajevati na osnovi št. S9.11A in v skladu z določbami
          Resolucije  716  (WRC-95). Uporaba teh  radiofrekvenčnih
          pasov  ni  mogoča pred 1. januarjem 2000; vseeno  pa  se
          radijskih  frekvenc v radiofrekvenčnem pasu 1 980-1  990
          MHz  v  Področju  2  ne  bo začelo uporabljati  pred  1.
          januarjem 2005.

S5.391    Pri  dodeljevanju radijskih frekvenc postajam v  mobilni
          storitvi v radiofrekvenčnih pasovih 2 025-2 110  MHz  in
          2  200-2  290  MHz  uprave  ne  smejo  uvajati  mobilnih
          sistemov  velike  gostote, ki so opisani  v  Priporočilu
          ITU-R  SA.1154,  in morajo upoštevati  ta  dokument  pri
          uvajanju kateregakoli drugega tipa mobilnega sistema.

S5.392    Pozivamo  uprave, naj storijo vse izvedljive ukrepe,  da
          prenos  signalov v radiofrekvenčnih pasovih 2 025-2  110
          MHz in 2 200-2 290 MHz v smeri vesolje-vesolje med dvema
          ali   več   negeostacionarnimi   sateliti   v   storitvi
          vesoljskih  raziskav, storitev za vesoljsko  obratovanje
          in  storitev  satelitskega  raziskovanja  Zemlje  ne  bo
          omejeval   prenosa  signalov  v  smeri   Zemlja-vesolje,
          vesolje-Zemlja    in    drugih    prenosov    v    smeri
          vesolje-vesolje    v   teh   storitvah    in    v    teh
          radiofrekvenčnih   pasovih   med   geostacionarnimi   in
          negeostacionarnimi sateliti.

S5.396    Vesoljske  postaje  radiodifuzne satelitske  storitve  v
          radiofrekvenčnem  pasu 2 310-2 360 MHz,  ki  delujejo  v
          skladu s S5.393 in lahko vplivajo na storitve, za katere
          je  ta radiofrekvenčni pas razporejen v ostalih državah,
          morajo  biti  usklajene v skladu z Resolucijo  33  (Rev.
          WRC-97). Dopolnilne prizemne radiodifuzne postaje morajo
          biti  pred  začetkom  uporabe  bilateralno  usklajene  s
          sosednjimi državami.

S5.398    V zvezi z radiodeterminacijskimi satelitskimi storitvami
          v  radiofrekvenčnem pasu 2 483,5-2 500  MHz  ne  veljajo
          določbe št. S4.10.

S5.399    V  državah Področja 1, razen v tistih, ki so navedene  v
          št.  S5.400, postaje v radiolokacijski storitvi ne smejo
          povzročati     škodljivega    motenja     postajam     v
          radiodeterminacijski satelitski storitvi  ali  zahtevati
          zaščite pred njihovim motenjem.

S5.402    Uporabo  radiofrekvenčnega pasu 2  483,5-2  500  MHz  za
          mobilno  satelitsko  storitev in za radiodeterminacijsko
          satelitsko  storitev je treba usklajevati na osnovi  št.
          S9.11A.  Pozivamo  uprave, naj  storijo  vse  izvedljive
          ukrepe,  da  se radioastronomsko storitev  zaščiti  pred
          škodljivim  motenjem  oddajanja v radiofrekvenčnem  pasu
          2  483,5-2  500  MHz,  zlasti tistega,  ki  ga  povzroča
          sevanje  drugih  harmonskih frekvenc,  ki  bi  vpadlo  v
          radiofrekvenčni  pas  4  990-5 000  MHz,  razporejen  na
          svetovni ravni za radioastronomsko storitev.

S5.403    Ob  upoštevanju dogovora, ki je bil sklenjen  na  osnovi
          št.  S9.21, se sme radiofrekvenčni pas 2 520-2  535  MHz
          (do  1.  januarja 2005 radiofrekvenčni pas 2  500-2  535
          MHz)  pri  delovanju v okviru državnih meja  uporabljati
          tudi  za  mobilno  satelitsko storitev (vesolje-Zemlja),
          razen    zrakoplovne   mobilne   satelitske    storitve.
          Uporabljajo se določbe št. S9.11A.

S5.407    V  radiofrekvenčnem pasu 2 500-2 520 MHz gostota pretoka
          moči  na  površju  Zemlje,  ki  jo  ustvarijo  vesoljske
          postaje  v mobilni satelitski storitvi (vesolje-Zemlja),
          v  Argentini  ne  sme prekoračiti -152  dB(W/m2/4  kHz),
          razen če se pristojne uprave ne sporazumejo drugače.

S5.409    Uprave  morajo  storiti  vse izvedljive  ukrepe,  da  se
          prepreči  razvoj  novih sistemov triposferskega  sipanja
          (tropospheric  scatter systems) v radiofrekvenčnem  pasu
          2 500-2 690 MHz.

S5.410    Radiofrekvenčni pasu 2 500-2 690 MHz se sme v Področju 1
          uporabljati    za    sisteme   triposferskega    sipanja
          (tropospheric scatter systems) ob upoštevanju  dogovora,
          ki je sklenjen na osnovi št. S9.21.

S5.411    Pri načrtovanju novih radiorelejnih povezav s
          triposferskim sipanjem (tropospheric scatter radio-relay
          links) v radiofrekvenčnem pasu 2 500-2 690 MHz je treba
          izvesti vse potrebne ukrepe, da bi se izognili
          usmerjanju anten teh povezav proti
          geostacionarno-satelitski tirnici (orbiti).

S5.413    Pri   načrtovanju  sistemov  v  radiodifuzni  satelitski
          storitvi  v  radiofrekvenčnih pasovih med 2 500  MHz  in
          2  690  MHz  pozivamo uprave, naj izvedejo vse  potrebne
          ukrepe   za   zaščito   radioastronomske   storitve    v
          radiofrekvenčnem pasu 2 690-2 700 MHz.

S5.414    Razporeditev radiofrekvenčnega pasu 2 500-2 520  MHz  za
          mobilno   satelitsko  storitev  (vesolje-Zemlja)   začne
          veljati  1. januarja 2005 in jo je treba usklajevati  na
          osnovi št. S9.11A.

S5.416    Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  2  520-2  670  MHz  za
          radiodifuzno satelitsko storitev je omejena  na  državne
          in  regionalne sisteme za občinsko sprejemanje,  odvisno
          od  sporazuma,  doseženega na osnovi št. S9.21.  Gostota
          pretoka   moči  na  površini  Zemlje  ne  sme  presegati
          vrednosti, določenih v členu S21, Tabela S21-4.

S5.419    Razporeditev  radiofrekvenčnega pasu  2670-2690  MHz  za
          postaje  v mobilni satelitski storitvi začne veljati  od
          1.  januarja  2005 dalje. Pri uvajanju sistemov  mobilne
          satelitske  storitve v tem radiofrekvenčnem pasu  morajo
          uprave   storiti   vse  potrebne   ukrepe   za   zaščito
          satelitskih   sistemov,   ki   so   delovali    v    tem
          radiofrekvenčnem pasu pred 3. marcem 1992.  Usklajevanje
          mobilnih  satelitskih  sistemov v  tem  radiofrekvenčnem
          pasu mora biti v skladu s št. S9.11A.

S5.420    Radiofrekvenčni pas 2 655-2 670 MHz (do 1. januarja 2005
          radiofrekvenčni pas 2 655-2 690 MHz) se sme  uporabljati
          tudi  za  mobilno  satelitsko storitev (Zemlja-vesolje),
          razen  za  zrakoplovno mobilno satelitsko  storitev,  za
          delovanje znotraj državnih meja ob upoštevanju dogovora,
          ki  je  bil  sklenjen na osnovi št. S9.21. Uporablja  se
          usklajevanje na osnovi št. S9.11A.

S5.423    V  radiofrekvenčnem pasu 2 700-2 900 MHz smejo  radarske
          postaje  na  Zemlji, ki se uporabljajo  za  meteorološke
          namene,  delovati  enakopravno s  postajami  zrakoplovne
          radionavigacijske storitve.

S5.425    V  radiofrekvenčnem  pasu 2 900-3  100  MHz  je  uporaba
          ladijskega       odzivnega      sistema       (shipborne
          interrogator-transponder  system  -  SIT)   omejena   na
          podpodročje 2 930-2 950 MHz.

S5.426    Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  2  900-3  100  MHz  za
          zrakoplovne  radionavigacijske storitve  je  omejena  na
          zemeljske radarske postaje.

S5.427    V   radiofrekvenčnih  pasovih  2  900-3   100   MHz   in
          9  300-9 500 MHz odziv radarskih transponderjev  ne  sme
          biti  tak,  da  bi  ga  bilo možno zamenjati  z  odzivom
          radarskih  svetilnikov (racons), in  ne  sme  povzročati
          škodljivega motenja ladijskim ali zrakoplovnim  radarjem
          v  radionavigacijski storitvi; vendar je pri  tem  treba
          upoštevati št. S4.9.

S5.438    Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  4  200-4  400  MHz  za
          zrakoplovno  radionavigacijsko storitev  je  rezervirana
          izključno  za  radijske višinomere, ki  so  vgrajeni  na
          letalih,  in  za  pripadajoče transponderje  na  Zemlji.
          Vendar  pa  se v tem radiofrekvenčnem pasu na sekundarni
          osnovi  sme  dovoliti  pasivno  sprejemanje  v  storitvi
          satelitskega   raziskovanja   Zemlje   in   v   storitvi
          vesoljskih  raziskav  (zaščita pred  motenjem  radijskih
          višinomerov ni zagotovljena).

S5.440    Storitev  standardne frekvence in časovnih signalov  sme
          uporabljati radijsko frekvenco 4 202 MHz za oddajanje  v
          smeri vesolje-Zemlja in radijsko frekvenco 6 427 MHz  za
          oddajanje  v  smeri  Zemlja-vesolje. Tako  oddajanje  je
          treba omejiti na pas  2 MHz od teh radijskih frekvenc, v
          skladu z dogovorom, ki je sklenjen na osnovi št. S9.21.

S5.441    Uporaba   radiofrekvenčnih  pasov  4   500-4   800   MHz
          (vesolje-Zemlja) in 6 725-7 025 MHz (Zemlja-vesolje)  za
          fiksno   satelitsko  storitev  mora  biti  v  skladu   z
          določbami  dodatka S30B. Uporaba radiofrekvenčnih  pasov
          10,7-10,95   GHz   (vesolje-Zemlja),   11,2-11,45    GHz
          (vesolje-Zemlja) in 12,75-13,25 GHz (Zemlja-vesolje)  za
          geostacionarne  satelitske sisteme v  fiksni  satelitski
          storitvi  mora  biti v skladu z določbami dodatka  S30B.
          Uporaba radiofrekvenčnih pasov 10,7-10,95 GHz (vesolje -
          Zemlja),  11,2-11,45 GHz (vesolje-Zemlja) in 12,75-13,25
          GHz   (Zemlja-vesolje)  za  negeostacionarne  satelitske
          sisteme   v  fiksni  satelitski  storitvi  je  podrejena
          uporabi  določbe  v št. S9.12 za uskladitev  z  ostalimi
          negeostacionarnimi   satelitskimi   sistemi   v   fiksni
          satelitski storitvi. Negeostacionarni satelitski sistemi
          v  fiksni satelitski storitvi ne smejo zahtevati zaščite
          pred  geostacionarnimi  satelitskimi  sistemi  v  fiksni
          satelitski  storitvi, ki delujejo v skladu s pravilnikom
          o  radiokomunikacijah (Radio Regulations), ne  glede  na
          datum,  ko  urad  prejme  popolne  uskladitvene  oziroma
          priglasitvene informacije za negeostacionarne satelitske
          sisteme   v   fiksni  satelitski  storitvi  in   popolne
          uskladitvene   oziroma  priglasitvene   informacije   za
          geostacionarna  satelitska omrežja,  in  št.  S5.43A  ne
          velja.  Negeostacionarni  satelitski  sistemi  v  fiksni
          satelitski  storitvi v zgoraj omenjenih radiofrekvenčnih
          pasovih   morajo   delovati  tako,  da  se   kakršnokoli
          nesprejemljivo motenje, ki se lahko pojavi med  njihovim
          delovanjem, hitro odpravi.

S5.442    V   radiofrekvenčnih  pasovih  4  825-4   835   MHz   in
          4  950-4  990  MHz  je razporejanje za mobilno  storitev
          omejeno  na mobilno storitev, razen zrakoplovne  mobilne
          storitve.

S5.444    Radiofrekvenčni  pas  5 030-5 150 MHz  se  uporablja  za
          upravljanje   mednarodnih   standardiziranih    sistemov
          (mikrovalovni    pristajalni   sistem)    za    precizno
          približevanje in pristajanje. Zahteve tega sistema imajo
          prednost  pred ostalimi uporabami tega radiofrekvenčnega
          pasu.  Pri  uporabi radiofrekvenčnega pasu  veljata  št.
          S5.444A in Resolucija 114 (WRC-95).

S5.444A   Dodatna  razporeditev: radiofrekvenčni pas 5  091-5  150
          MHz  je  razporejen tudi za postaje v fiksni  satelitski
          storitvi   (Zemlja-vesolje)  na  primarni   osnovi.   Ta
          razporeditev   je  namenjena  le  za  dovodne   povezave
          negeostacionarnih mobilnih satelitskih sistemov in jo je
          treba    usklajevati   na   osnovi   št.    S9.11A.    V
          radiofrekvenčnem pasu 5 091-5 150 MHz se uporabljajo  še
          naslednji pogoji:
          - pred 1. januarjem 2010 je treba uporabo radiofrekvenčnega pasu
          5 091-5 150 MHz za dovodne povezave negeostacionarnih satelitskih
          sistemov v mobilni satelitski storitvi uskladiti z določbami
          Resolucije 114 (WRC-95);
          - pred 1. januarjem 2010 imajo zahteve obstoječih in načrtovanih
          mednarodnih standardnih sistemov za zrakoplovno radionavigacijsko
          storitev, ki jih ni mogoče izpolniti v radiofrekvenčnem pasu
          5 000-5 091 MHz, prednost pred drugo uporabo tega
          radiofrekvenčnega pasu;
          - po 1. januarju 2008 ne bodo dodeljene nove radijske frekvence
          postajam, ki zagotavljajo dovodne povezave negeostacionarnih
          mobilnih satelitskih sistemov;
          - po 1. januarju 2010 bo fiksna satelitska storitev postala
          sekundarne glede na zrakoplovno radionavigacijsko storitev.

S5.444B   Dodatna  razporeditev: Radiofrekvenčni pas 5  000-5  010
          MHz  je  razporejen tudi za radionavigacijsko satelitsko
          storitev  (Zemlja-vesolje)  na  primarni  osnovi.   Glej
          Resolucijo [COM5/15](WRC-2000).

S5.444C   Dodatna  razporeditev: Radiofrekvenčni pas 5  010-5  030
          MHz  je  razporejen tudi za radionavigacijsko satelitsko
          storitev (vesolje-Zemlja) na primarni osnovi. Da  se  ne
          bi    povzročalo   škodljivega   motenja   mikrovalovnim
          pristajalnim sistemom, ki delujejo nad 5 030 MHz, skupna
          gostota  pretoka  moči,  ki jo  povzročajo  na  površini
          Zemlje  v  radiofrekvenčnem pasu 5  030-5  150  MHz  vse
          vesoljske     postaje     v     kateremkoli      sistemu
          radionavigacijske  satelitske storitve (vesolje-Zemlja),
          ki  deluje v radiofrekvenčnem pasu 5 010-5 030  MHz,  ne
          sme  presegati -124,5 dB(W/m2) v 150 kHz pasu. Da se  ne
          bi   povzročalo   škodljivega  motenja  radioastronomski
          storitvi v radiofrekvenčnem pasu 4 990-5 000 MHz, skupna
          gostota    pretoka    moči,   ki   jo    povzročajo    v
          radiofrekvenčnem  pasu  4 990-5 000  MHz  vse  vesoljske
          postaje    v   kateremkoli   sistemu   radionavigacijske
          satelitske  storitve  (vesolje-Zemlja),  ki   deluje   v
          radiofrekvenčnem pasu 5 010-5 030 MHz, ne sme  presegati
          -171  dB(W/m2)  v  10  MHz  na  mestu  radioastronomskih
          opazovalnic  za  več  kot za 2% časa.  Za  uporabo  tega
          radiofrekvenčnega   pasu  velja   Resolucija   [COM5/16]
          (WRC-2000).

S5.446    Dodatna  razporeditev: v državah, naštetih v št.  S5.369
          in  S5.400,  je  radiofrekvenčni pas  5  150-5  216  MHz
          razporejen   tudi  za  radiodeterminacijsko   satelitsko
          storitev  (zrak-Zemlja) na primarni osnovi,  na  temelju
          sporazuma, doseženega na osnovi št. S9.21. V Področju  2
          je    radiofrekvenčni    pas    razporejen    tudi    za
          radiodeterminacijsko  satelitsko storitev  (zrak-Zemlja)
          na  primarni osnovi. V Področjih 1 in 3, razen v državah
          s  seznamov  v  št. S5.369 in S5.400, je radiofrekvenčni
          pas   razporejen  tudi  radiodeterminacijsko  satelitski
          storitvi (zrak-Zemlja) na sekundarni osnovi. Uporaba  za
          radiodeterminacijsko satelitsko storitev je  omejena  na
          dovodne   povezave   v   zvezi  z   radiodeterminacijsko
          satelitsko  storitvijo,  ki  deluje  v  radiofrekvenčnih
          pasovih  1  610-1  626,5 MHz ali/in 2 483,5-2  500  MHz.
          Celotna  gostota  pretoka moči na zemeljski  površini  v
          nobenem  primeru  ne  sme  presegati  -159  dB(W/m2)   v
          kateremkoli 4 kHz pasu za vse vpadne kote.

S5.447A   Razporeditev  radijskih frekvenc  za  fiksno  satelitsko
          storitev (Zemlja-vesolje) je omejena na dovodne povezave
          negeostacionarnih   satelitskih   sistemov   v   mobilni
          satelitski storitvi in jo je treba usklajevati na osnovi
          št. S9.11A.

S5.447B   Dodatna  razporeditev: radiofrekvenčni pas 5  150-5  216
          MHz  je  razporejen  tudi za fiksno satelitsko  storitev
          (vesolje-Zemlja) na sekundarni osnovi.  Ta  razporeditev
          je   omejena   na   dovodne  povezave  negeostacionarnih
          satelitskih  sistemov v mobilni satelitski  storitvi  in
          mora  biti  v  skladu  z določbami Resolucije  46  (Rev.
          WRC-95)/št.  S9.11A. Gostota pretoka  moči  na  površini
          Zemlje,  ki  jo  povzročajo  vesoljske  postaje   fiksne
          satelitske  storitve, ki delujejo v smeri vesolje-Zemlja
          v  radiofrekvenčnem  pasu 5 150-5  216  MHz,  ne  sme  v
          nobenem primeru presegati -164 dB(W/m2) v kateremkoli  4
          kHz pasu za vse vpadne kote.

S5.447C   Uprave,  odgovorne za omrežja fiksne satelitske storitve
          v  radiofrekvenčnem pasu 5 150-5 250 MHz, ki delujejo  v
          skladu  s  št. S5.447A in S5.447B, morajo na enakovredni
          osnovi  v  skladu  z  določbami št.  S9.11A  usklajevati
          vprašanja    z   upravami,   odgovornimi   za    omrežja
          negeostacionarnih satelitskih storitev, ki  delujejo  na
          osnovi št. S5.446 in so jih začeli uporabljati pred  17.
          novembrom  1995.  Satelitska  omrežja,  ki  delujejo  na
          osnovi  št  S5.446 in so jih začeli uporabljati  po  17.
          novembru   1995,  ne  morejo  zahtevati   zaščite   pred
          postajami  v  fiksni satelitski storitvi, ki  deluje  na
          osnovi št S5.447A in S5.447B, in jim ne smejo povzročati
          škodljivega motenja.

S5.447D   Razporeditev radiofrekvenčnega pasu 5 250-5 255  MHz  za
          storitev  vesoljskih  raziskav  na  primarni  osnovi  je
          omejena na vesoljska aktivna zaznavala (senzorje). Druga
          uporaba  radiofrekvenčnega pasu za  storitev  vesoljskih
          raziskav je na sekundarni osnovi (WRC-97).

S5.448A   Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  5  250-5  350  MHz  za
          storitev  satelitskega raziskovanja Zemlje (aktivno)  in
          storitev  vesoljskih raziskav (aktivno) ne sme omejevati
          bodočega  razvoja in delovanja radiolokacijske  storitve
          (WRC-97).

S5.448B   Storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (aktivno),  ki
          deluje  v  pasu  5  350-5  460 MHz,  ne  sme  povzročati
          škodljivega    motenja   zrakoplovni   radionavigacijski
          storitvi   ali  omejevati  njene  uporabe   in   razvoja
          (WRC-97).

S5.449    Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  5  350-5  470  MHz  za
          zrakoplovno  radionavigacijsko storitev  je  omejena  na
          zrakoplovne radarje in pripadajoče radijske svetilnike.

S5.452    V  območju  med  5 600 MHz in 5 650 MHz  smejo  radarske
          postaje  na  Zemlji, ki se uporabljajo  za  meteorološke
          namene,   delovati  enakopravno  s  postajami   pomorske
          radionavigacijske storitve.

S5.458    V  radiofrekvenčnem pasu 6 425-7 075 MHz se  nad  oceani
          izvajajo  meritve  s  pasivnimi mikrovalovnim  zaznavali
          (senzorji). V radiofrekvenčnem pasu 7 075-7 250  MHz  se
          izvajajo  meritve  s  pasivnimi mikrovalovnim  zaznavali
          (senzorji).  Uprave  morajo pri  prihodnjem  načrtovanju
          storitev v radiofrekvenčnem pasovih 6 425-7 025  MHz  in
          7 075-7 250 MHz upoštevati potrebe storitve satelitskega
          raziskovanja  Zemlje  (pasivno) in  storitve  vesoljskih
          raziskav (pasivno).

S5.458A   Pri  dodeljevanju  radijskih frekvenc v radiofrekvenčnem
          pasu  6  700-7  075  MHz za vesoljske postaje  v  fiksni
          satelitski  storitvi pozivamo uprave,  naj  storijo  vse
          izvedljive   ukrepe,  da  bi  v  radiofrekvenčnem   pasu
          6 650-6 675,2 MHz zaščitile opazovanje spektralnih črt v
          radioastronomski   storitvi  pred  škodljivim   motenjem
          nezaželenega oddajanja.

S5.458B   Uporaba  radijskih  frekvenc, ki so  v  radiofrekvenčnem
          pasu  6  700-7 075 MHz razporejene za fiksno  satelitsko
          storitev   (vesolje-Zemlja),  je  omejena   na   dovodne
          povezave   negeostacionarnih  satelitskih   sistemov   v
          mobilni  satelitski storitvi in jo je treba  usklajevati
          na  osnovi št. S9.11A. Za uporabo radiofrekvenčnega pasu
          6  700-7  075  MHz (vesolje-Zemlja) za dovodne  povezave
          negeostacionarnih   satelitskih   sistemov   v   mobilni
          satelitski storitvi ne veljajo določila št. S22.2.

S5.458C   Uprave,    ki    podeljujejo   radijske   frekvence    v
          radiofrekvenčnem  pasu 7 025-7 075 MHz  (vesolje-Zemlja)
          za geostacionarne satelitske sisteme v fiksni satelitski
          storitvi  po  17.  novembru 1995, se morajo  na  podlagi
          veljavnih Priporočil ITU-R posvetovati z upravami, ki so
          prijavile   in   začele   uporabljati   negeostacionarne
          satelitske sisteme v tem radiofrekvenčnem pasu pred  18.
          novembrom   1995,   če  slednje  to   zahtevajo.   Namen
          posvetovanja    je    lajšanje    skupnega     delovanja
          geostacionarnih satelitskih sistemov v fiksni satelitski
          storitvi in negeostacionarnih satelitskih sistemov v tem
          radiofrekvenčnem pasu.

S5.460    Dodatna  razporeditev: radiofrekvenčni pas 7  145-7  235
          MHz  je  razporejen tudi za storitev vesoljskih raziskav
          (Zemlja-vesolje)   na  primarni  osnovi   v   skladu   z
          dogovorom,  ki je sklenjen na osnovi št. S9.21.  Uporaba
          radiofrekvenčnega  pasu 7 145-7 190 MHz  je  omejena  na
          daljno vesolje; oddajanje v smeri daljnega vesolja se ne
          sme izvajati v radiofrekvenčnem pasu 7 190-7 235 MHz.

S5.461    Dodatna razporeditev: radiofrekvenčna pasova 7 250-7 375
          MHz (vesolje-Zemlja) in 7 900-8 025 MHz (Zemlja-vesolje)
          sta  razporejena  tudi za postaje v  mobilni  satelitski
          storitvi na primarni osnovi v skladu z dogovorom, ki  je
          bil sklenjen na osnovi št. S9.21.

S5.461A   Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  7  450-7  550  MHz  za
          meteorološko   satelitsko  storitev   (zrak-Zemlja)   je
          omejena    na    geostacionarne   satelitske    sisteme.
          Negeostacionarni meteorološki satelitski sistemi  v  tem
          radiofrekvenčnem  pasu, priglašeni  pred  30.  novembrom
          1997,  lahko  delujejo na primarni osnovi še  naprej  do
          konca svoje uporabne dobe (WRC-97).

S5.461B   Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  7  750-7  850  MHz  za
          meteorološko   satelitsko  storitev   (zrak-Zemlja)   je
          omejena na negeostacionarne satelitske sisteme (WRC-97).

S5.462A   V   Področjih   1   in   3  (razen   za   Japonsko),   v
          radiofrekvenčnem pasu 8 025-8 400 MHz, ne  sme  storitev
          satelitskega    raziskovanja   Zemlje,   ki    uporablja
          geostacionarne   satelite,  brez  dovoljenja   prizadete
          uprave  proizvesti gostote pretoka moči, ki bi presegala
          spodaj naštete začasne vrednosti za vpadne kote ():
          - 174 dB(W/m2) v pasu 4 kHz za 0°   < 5°
          - 174 + 0,5 ( - 5) dB(W/m2) v pasu 4 kHz za 5°   < 25°
          - 164 dB(W/m2) v pasu 4 kHz za 25°    90°
          Te vrednosti  so predmet študije na osnovi Resoluciji 124 (WRC-97)
          (WRC-97).

S5.463    Letalovim    postajam    ni   dovoljeno    oddajati    v
          radiofrekvenčnem pasu 8 025-8 400 MHz (WRC-97).

S5.465    Pri    storitvi   vesoljskih   raziskav    je    uporaba
          radiofrekvenčnega pasu 8 400-8 450 MHz omejena na daljno
          vesolje.

S5.469A   V  radiofrekvenčnem  pasu  8 550-8  650  MHz  postaje  v
          storitvi  satelitskega raziskovanja Zemlje (aktivna)  in
          storitvi   vesoljskih  raziskav   (aktivna)   ne   smejo
          povzročati  škodljivega motenja postajam radiolokacijske
          storitve  ali  omejevati  njihove  uporabe  in   razvoja
          (WRC-97).

S5.470    Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  8  750-8  850  MHz  za
          zrakoplovno  radionavigacijsko storitev  je  omejena  na
          letalske   Dopplerjeve   navigacijske   inštrumente   na
          centralni frekvenci 8 800 MHz.

S5.472    V   radiofrekvenčnih  pasovih  8  850-9   000   MHz   in
          9  200-9  225 MHz je pomorska radionavigacijska storitev
          omejena na obalne radarje.

S5.474    V  radiofrekvenčnem pasu 9 200-9 500  MHz  je  dovoljena
          uporaba  transponderjev za iskanje in reševanje  (search
          and   rescue   transponder  -  SART),   ob   upoštevanju
          ustreznega Priporočila ITU-R (glej tudi člen S31).

S5.475    Uporaba  radiofrekvenčnega  pasu  9  300-9  500  MHz  za
          zrakoplovno  radionavigacijsko storitev  je  omejena  na
          letalske  vremenske  radarje in na radarske  postaje  na
          Zemlji.   Poleg   tega   so   v  radiofrekvenčnem   pasu
          9    300-9    320    MHz   dovoljeni    v    zrakoplovni
          radionavigacijski storitvi tudi radarski  svetilniki  na
          Zemlji,   pod  pogojem,  da  ne  povzročajo  škodljivega
          motenja   pomorskim  radionavigacijskim   storitvam.   V
          radiofrekvenčnem  pasu 9 300-9 500  MHz  imajo  radarske
          postaje  na  Zemlji, namenjene za meteorološko  uporabo,
          prednost pred drugimi radiolokacijskimi napravami.

S5.476    V  radionavigacijski  storitvi v  radiofrekvenčnem  pasu
          9 300-9 320 MHz ni do 1. januarja 2001 dovoljena uporaba
          ladijskih  radarjev, razen tistih, ki so obstajali  pred
          1. januarjem 1976.

S5.476A   V  radiofrekvenčnem  pasu  9 500-9  800  MHz  postaje  v
          storitvi  satelitskega raziskovanja Zemlje (aktivna)  in
          storitvi   vesoljskih  raziskav   (aktivna)   ne   smejo
          povzročati       škodljivega      motenja       postajam
          radionavigacijske   in  radiolokacijske   storitve   ali
          omejevati njihove uporabe in razvoja (WRC-97).

S5.479    Radiofrekvenčni pas 9 975-10 025 MHz je razporejen  tudi
          za meteorološko satelitsko storitev na sekundarni osnovi
          za vremenske radarje.

S5.482    Postaje  fiksne  storitve  in  mobilne  storitve,  razen
          zrakoplovne  mobilne  storitve, v radiofrekvenčnem  pasu
          10,6-10,68   GHz   morajo   imeti   omejeno   maksimalno
          ekvivalentno  izotropno sevano moč  na  40  dBW  in  moč
          antene  ne  sme  prekoračiti -3dBW. Te meje  smejo  biti
          prekoračene v skladu s sporazumom, doseženim  na  osnovi
          št.  S9.21.  Vendar  pa se omejitev fiksne  storitve  in
          mobilne storitve, razen zrakoplovne mobilne storitve, ne
          uporablja   v   naslednjih  državah:  Saudova   Arabija,
          Armenija,  Azerbajdžan, Bahrain, Bangladeš,  Belorusija,
          Kitajska,  Združeni  arabski emirati,  Gruzija,  Indija,
          Indonezija,  Islamska  republika Iran,  Irak,  Japonska,
          Kazahstan,    Kuvajt,   Latvija,   Libanon,   Moldovija,
          Nigerija, Uzbekistan, Pakistan, Filipini, Katar, Sirija,
          Kirgizija, Rusija, Tadjikistan, Turkmenija in Ukrajina.

S5.484    V Področju 1 je uporaba radiofrekvenčnega pasu 10,7-11,7
          GHz   za  fiksno  satelitsko  storitev  (Zemlja-vesolje)
          omejena  na  dovodne povezave za radiodifuzno satelitsko
          storitev.

S5.484A   Uporaba    radiofrekvenčnih   pasov    10,95-11,2    GHz
          (vesolje-Zemlja),   11,45-11,7   GHz   (vesolje-Zemlja),
          11,7-12,2    GHz   (vesolje-Zemlja)   v   Področju    2,
          12,2-12,75GHz (vesolje-Zemlja) v Področju 3,  12,5-12,75
          GHz   (vesolje-Zemlja)  v  Področju  1,  13,75-14,5  GHz
          (Zemlja   -   vesolje),  17,8-18,6GHz  (vesolje-Zemlja),
          19,7-20,2    GHz    (vesolje-Zemlja),   27,5-28,6    GHz
          (Zemlja-vesolje),   29,5-30  GHz   (Zemlja-vesolje)   za
          negeostacionarne satelitske sisteme v fiksni  satelitski
          storitvi  je  odvisna  od uporabe določb  št.  S9.12  za
          uskladitev  z  drugimi  negeostacionarnimi  satelitskimi
          sistemi  v  fiksni satelitski storitvi. Negeostacionarni
          satelitski sistemi v fiksni satelitski storitvi ne smejo
          zahtevati  zaščite  pred  geostacionarnimi  satelitskimi
          omrežji v radiodifuzni satelitski storitvi, ki deluje  v
          skladu   s   pravilnikom  o  radiokomunikacijah   (Radio
          Regulations),  ne  glede na datum,  ko  je  urad  prejel
          popolne  uskladitvene oziroma priglasitvene  informacije
          za   negeostacionarne  satelitske   sisteme   v   fiksni
          satelitski  storitvi  in  popolne  uskladitvene  oziroma
          priglasitvene  informacije za geostacionarna  satelitska
          omrežja,   in  št.  S5.43A  ne  velja.  Negeostacionarni
          satelitski sistemi v fiksni satelitski storitvi v zgoraj
          omenjenih radiofrekvenčnih pasovih morajo delovati tako,
          da  se  kakršnokoli nesprejemljivo motenje, ki se  lahko
          pojavi med njihovim delovanjem, hitro odpravi.

S5.487    Fiksna,  fiksna satelitska, mobilna, razen  zrakoplovnih
          mobilnih,  in radiodifuzna storitev v skladu z njihovimi
          individualnimi  razporeditvami v  radiofrekvenčnem  pasu
          11,7-12,5  GHz  v  Področjih 1 in 3 ne smejo  povzročati
          škodljivega motenja radiodifuznim satelitskim  postajam,
          ki delujejo v skladu z določbami Načrta Področij 1 in  3
          v  dodatku  S30,  ali zahtevati zaščite pred  škodljivim
          motenjem teh postaj.

S5.487A   Dodatna  razporeditev: Področje 1  dobi  radiofrekvenčni
          pas   11,7-12,5  GHz,  Področje  2  radiofrekvenčni  pas
          12,2-12,7   GHz   in  Področje  3  radiofrekvenčni   pas
          11,7-12,2   GHz  tudi  za  fiksno  satelitsko   storitev
          (vesolje-Zemlja) na primarni osnovi; uporaba je  omejena
          na   negeostacionarne  sisteme  pod   pogojem,   da   se
          uporabljajo določbe št. S9.12 za uskladitev  z  ostalimi
          negeostacionarnimi   satelitskimi   sistemi   v   fiksni
          satelitski storitvi. Negeostacionarni satelitski sistemi
          v  fiksni satelitski storitvi ne smejo zahtevati zaščite
          pred    geostacionarnimi    satelitskimi    omrežji    v
          radiodifuzni satelitski storitvi, ki deluje v  skladu  s
          pravilnikom o radiokomunikacijah (Radio Regulations), ne
          glede  na  datum, ko je urad prejel popolne uskladitvene
          oziroma  priglasitvene informacije  za  negeostacionarne
          satelitske  sisteme  v  fiksni  satelitski  storitvi  in
          popolne  uskladitvene oziroma priglasitvene  informacije
          za  geostacionarna satelitska omrežja, in št. S5.43A  ne
          velja.  Negeostacionarni  satelitski  sistemi  v  fiksni
          satelitski  storitvi v zgoraj omenjenih radiofrekvenčnih
          pasovih   morajo   delovati  tako,  da  se   kakršnokoli
          nesprejemljivo motenje, ki se lahko pojavi med  njihovim
          delovanjem, hitro odpravi.

S5.492    Dodelitve  postajam za radiodifuzne satelitske storitve,
          ki  so  v skladu z ustreznim območnim Načrtom ali ki  so
          vključene v Seznam Področij 1 in 3 dodatek S30, se lahko
          uporablja  za  prenose  v  fiksni  satelitski   storitvi
          (vesolje-Zemlja), če prenosi ne povzročajo  več  motenja
          ali  zahtevajo  več  zaščite pred motenjem  kot  prenosi
          radiodifuzne satelitske storitve, ki deluje v  skladu  z
          Načrtom oziroma s Seznamom.

S5.495    Dodatna  razporeditev:  Bosna in  Hercegovina,  Hrvaška,
          Danska, Francija, Grčija, Liechtenstein, Monaco, Uganda,
          Portugalska,  Romunija,  Slovenija,  Švica,   Tanzanija,
          Tunizija  in  Jugoslavija  dobijo  radiofrekvenčni   pas
          12,5-12,75  GHz  tudi  za  fiksno  storitev  in  mobilno
          storitev,   razen  zrakoplovne  mobilne   storitve,   na
          sekundarni osnovi.

S5.497    Uporaba   radiofrekvenčnega  pasu  13,25-13,4   GHz   za
          zrakoplovno  radionavigacijsko storitev  je  omejena  na
          Dopplerjeve navigacijske instrumente.

S5.498A   Storitev  satelitskega raziskovanja Zemlje (aktivno)  in
          storitev  vesoljskih  raziskav z ekvivalentno  izotropno
          sevano  močjo v radiofrekvenčnem pasu 13,25-13,4 GHz  ne
          sme    povzročati   škodljivega   motenja    zrakoplovni
          radionavigacijski storitvi, niti omejevati njene uporabe
          in razvoja (WRC-97).

S5.501A   Razporeditev  radiofrekvenčnega pasu 13,4-13,75  GHz  za
          storitev  vesoljskih  raziskav  na  primarni  osnovi  je
          omejena na vesoljska aktivna zaznavala (senzorje). Druga
          uporaba  radiofrekvenčnega pasu za  storitev  vesoljskih
          raziskav je na sekundarni osnovi (WRC-97).

S5.501B   V radiofrekvenčnem pasu 13,4-13,75 GHz ne smeta storitev
          satelitskega raziskovanja Zemlje (aktivno)  in  storitev
          vesoljskih  raziskav  (aktivno)  povzročati  škodljivega
          motenja  postajam radiolokacijske storitve ali omejevati
          njihove uporabe in razvoja.

S5.502    V radiofrekvenčnem pasu 13,75-14 GHz mora biti minimalni
          premer  antene  zemeljske postaje  v  fiksni  satelitski
          storitvi 4,5 m; njena ekvivalentna izotropna sevalna moč
          (e.i.r.p.) kakršnegakoli oddajanja mora biti vsaj 68 dBW
          in  ne  sme  prekoračiti 85 dBW.  Poleg  tega  povprečna
          ekvivalentne   izotropne  sevalne  moči  (e.i.r.p.)   na
          sekundo,  ki  jo  seva  postaja  v  radiolokacijski  ali
          radionavigacijski storitvi, ne sme prekoračiti  59  dBW.
          Zaščita  dodelitev  sprejemnim  vesoljskim  postajam   v
          fiksni  satelitski storitvi, ki delujejo  z  zemeljskimi
          postajami,  od katerih ima vsaka ekvivalentno  izotropno
          sevalno  moč manjšo od 68 dBW, ne sme ovirati  delovanja
          radiolokacijskih  in  radionavigacijskih  storitev,   ki
          delujejo  v  skladu  s pravilnikom o  radiokomunikacijah
          (Radio   Regulations).  Št.  S5.43A   ne   velja.   Glej
          Resolucijo [COM5/10](WRC-2000).

S5.503    V    radiofrekvenčnem   pasu   13,75-14    GHz    morajo
          geostacionarne  vesoljske postaje v storitvi  vesoljskih
          raziskav,  za  katere  je  urad  prejel  informacije  za
          predhodno  objavo pred 31. januarjem 1992,  delovati  na
          enaki  osnovi kot postaje v fiksni satelitski  storitvi;
          po tem datumu bodo nove geostacionarne vesoljske postaje
          v  storitvi  vesoljskih raziskav delovale na  sekundarni
          osnovi.   Dokler  geostacionarne  vesoljske  postaje   v
          storitvi  vesoljskih raziskav, za katere je urad  prejel
          informacije za predhodno objavo pred 31. januarjem 1992,
          ne nehajo delovati v tem radiofrekvenčnem pasu:

a)  ne sme  ekvivalentna izotropna sevalna moč (e.i.r.p.)  gostote
          oddajanja od katerekoli zemeljske postaje v fiksni satelitski
          storitvi,    ki   deluje   z   vesoljsko    postajo    v
          geostacionarno-satelitski tirnici (orbiti), prekoračiti 71 dBW v
          6MHz radiofrekvenčnem pasu od 13,772 do 13,778 GHz;
b)  ne sme ekvivalentna izotropna sevalna moč (e.i.r.p.) gostote
oddajanja od katerekoli zemeljske postaje v fiksni satelitski
storitvi, ki deluje z vesoljsko postajo v
negeostacionarno-satelitski tirnici (orbiti), prekoračiti 51 dBW v
6MHz radiofrekvenčnem pasu od 13,772 do 13,778 GHz.

Avtomatično  krmiljenje moči se sme v tem radiofrekvenčnem območju
          uporabljati za povečanje ekvivalentne izotropne  sevalne
          moči    (e.i.r.p.)   gostote   oddajanja   v    6    MHz
          radiofrekvenčnem  pasu  za uravnoteženje  (kompenzacijo)
          slabljenja  zaradi  dežja  v takem  obsegu,  da  gostota
          pretoka  moči  vesoljske  postaje  v  fiksni  satelitski
          storitvi  ne  prekorači vrednosti, ki jo  ima  zemeljska
          postaja  pri uporabi ekvivalentne izotropne sevalne  moč
          (e.i.r.p.) 71 dBW oziroma 51 dBW v 6MHz radiofrekvenčnem
          pasu, če je nebo brez oblakov.

S5.503A   Do 1. januarja 2000 ne smejo postaje v fiksni satelitski
          storitvi       povzročati      škodljivega       motenja
          negeostacionarnim   vesoljskim   postajam   v   storitvi
          vesoljskih  raziskav in postajam v storitvi satelitskega
          raziskovanja   Zemlje.   Po   tem   datumu    bodo    te
          negeostacionarne   vesoljske   postaje    delovale    na
          sekundarni  osnovi glede na fiksno satelitsko  storitev.
          Poleg tega se pri načrtovanju zemeljskih postaj v fiksni
          satelitski   storitvi,  ki  začnejo  delovati   med   1.
          januarjem   2000   in  1.  januarjem   2001,   izkoristi
          posvetovalni proces in informacije, podane v priporočilu
          ITU-R  SA.  1071,  z  namenom, da bi  izpolnili  potrebe
          radarjev  za opazovanje padavin na vesoljskih  postajah,
          ki delujejo v radiofrekvenčnem pasu 13,793-13,805 GHz.

S5.504    Uporaba   radiofrekvenčnega   pasu   14-14,3   GHz    za
          radionavigacijsko  storitev  mora  zagotavljati   dovolj
          zaščite   za   vesoljske  postaje  v  fiksni  satelitski
          storitvi.

S5.506    Radiofrekvenčni  pas 14-14,5 GHz se sme  znotraj  fiksne
          satelitske  storitve  (Zemlja-vesolje)  uporabljati   za
          dovodne povezave za radiodifuzno satelitsko storitev pod
          pogojem,  da se jih uskladi z ostalimi omrežji v  fiksni
          satelitski storitvi. Takšna uporaba dovodnih povezav  je
          rezervirana za neevropske države.

S5.508    Dodatna  razporeditev:  Nemčija, Bosna  in  Hercegovina,
          Francija,  Grčija,  Irska, Islandija, Italija,  Nekdanja
          jugoslovanska     republika     Makedonija,      Libija,
          Liechtenstein,    Portugalska,   Združeno    kraljestvo,
          Slovenija,  Švica in Jugoslavija dobijo  radiofrekvenčni
          pas  14,25-14,3 GHz tudi za fiksno storitev na  primarni
          osnovi.

S5.510    Uporaba  radiofrekvenčnega pasu 14,5-14,8 GHz za  fiksno
          satelitsko  storitev  (Zemlja-vesolje)  je  omejena   na
          dovodne povezave za radiodifuzno satelitsko storitev. Ta
          uporaba je rezervirana za neevropske države.

S5.511    Dodatna razporeditev: Saudova Arabija, Bahrajn, Bosna in
          Hercegovina,  Kamerun, Egipt, Združeni arabski  emirati,
          Gvineja, Islamska republika Iran, Irak, Izrael,  Kuvajt,
          Libanon,  Libija,  Pakistan, Katar,  Sirija,  Slovenija,
          Somalija  in Jugoslavija dobijo pas 15,35-15,4 GHz  tudi
          za fiksne in mobilne storitve na sekundarni osnovi.

S5.511A   Radiofrekvenčni  pas 15,43-15,63 GHz je razporejen  tudi
          za   fiksno  satelitsko  storitev  (vesolje-Zemlja)   na
          primarni   osnovi.   Uporaba   radiofrekvenčnega    pasu
          15,43-15,63   GHz   za   fiksno   satelitsko    storitev
          (vesolje-Zemlja in Zemlja-vesolje) je omejena na dovodne
          povezave negeostacionarnih sistemov v mobilni satelitski
          storitvi,  odvisne od uskladitve na osnovi  št.  S9.11A.
          Uporaba radiofrekvenčnega pasu 15,43-15,63 GHz za fiksno
          satelitsko  storitev  (vesolje-Zemlja)  je  omejena   na
          dovodne  povezave negeostacionarnih sistemov  v  mobilni
          satelitski  storitvi,  za  katere  je  urad  prejel   do
          2.  junija  2000 vnaprejšnje informacije  za  objavo.  V
          smeri  vesolje-Zemlja  morajo  biti  minimalni  kot,  za
          katerega  je  vzdignjena zemeljska postaja nad  krajevno
          vodoravno  ploskev,  njen  minimalni  dobitek  v   smeri
          krajevne  vodoravne  ploskve in  minimalne  usklajevalne
          oddaljenosti   za   zaščito   zemeljskih   postaj   pred
          škodljivim  motenjem  v  skladu  s  Priporočilom   ITU-R
          S.1341.   Za   zaščito   radioastronomske   storitve   v
          radiofrekvenčnem  pasu  15,35-15,4  GHz  ne  sme  skupna
          gostota pretoka moči, ki jo sevajo vse vesoljske postaje
          v  negeostacionarnih sistemih dovodnih povezav v mobilni
          satelitski storitvi, ki delujejo v radiofrekvenčnem pasu
          15,43-15,63 GHz, v radiofrekvenčnem pasu 15,35-15,4 GHz,
          preseči meje -156 dB (W/m2) v pasovni širini 50  MHz  na
          mestu  radioastronomskih opazovalnic za več kot za  2  %
          časa.

S5.511C   Postaje  zrakoplovne radionavigacijske  storitve  morajo
          omejiti  efektivno  ekvivalentno  izotropno  sevano  moč
          (e.i.r.p.)   v  skladu  s  Priporočilom  ITU-R   S.1340.
          Minimalna  usklajena  oddaljenost,  ki  je  potrebna  za
          zaščito  zrakoplovnih radionavigacijskih  postaj  (velja
          št.  S4.10)  pred  škodljivim motenjem dovodnih  povezav
          zemeljskih  postaj,  in maksimalna e.i.r.p.,  ki  jo  te
          postaje  smejo  oddajati proti vodoravni  ploskvi,  mora
          biti v skladu s Priporočilom ITU-R S.1340 (WRC-97).

S5.511D   Sistemi fiksne satelitske storitve, za katere je urad do
          21.   novembra   1997  prejel  popolno  informacijo   za
          predhodno  objavo,  lahko  delujejo  v  radiofrekvenčnih
          pasovih  15,4-15,43  GHz  in  15,63-15,7  GHz  v   smeri
          zrak-Zemlja  in  15,63-15,65 GHz v smeri Zemlja-zrak.  V
          radiofrekvenčnih  pasovih 15,4-15,43 GHz  in  15,65-15,7
          GHz  oddajanja  negeostacionarne  vesoljske  postaje  ne
          smejo  preseči  mejne gostote pretoka moči  na  površini
          Zemlje,  ki  je  -146 dB(W/m2/MHz) za katerikoli  vpadni
          kot.  V  radiofrekvenčnem  pasu  15,63-15,65  GHz,  kjer
          uprava  načrtuje  oddajanja  negeostacionarne  vesoljske
          postaje,  ki  presegajo -146 dB(W/m2/MHz) za  katerikoli
          vpadni  kot, se mora na podlagi št. S9.11A dogovoriti  z
          zadevnimi   upravami.   Postaje  v   fiksni   satelitski
          storitvi,   ki   delujejo   v   radiofrekvenčnem    pasu
          15,63-15,65 GHz v smeri Zemlja-zrak, ne smejo povzročati
          škodljivega     motenja    postajam    v     zrakoplovni
          radionavigacijski storitvi (velja št. S4.10).

S5.512    Dodatna razporeditev: Alžirija, Angola, Saudova Arabija,
          Avstrija,  Bahrajn,  Bangladeš,  Bosna  in  Hercegovina,
          Brunei  Darussalam,  Kamerun, Kongo,  Kostarika,  Egipt,
          Salvador,  Združeni arabski emirati, Finska,  Gvatemala,
          Indija,  Indonezija, Islamska republika Iran, Jordanija,
          Kuvajt,  Libija,  Malezija,  Maroko,  Mozambik,   Nepal,
          Nikaragva,  Oman, Pakistan, Katar, Singapur,  Slovenija,
          Somalija,  Sudan,  Svazi,  Tanzanija,  Čad,   Jemen   in
          Jugoslavija  dobijo radiofrekvenčni  pas  15,7-17,3  GHz
          tudi  za  fiksne in mobilne storitve na primarni  osnovi
          (WRC-97).

S5.513A   Vesoljska  aktivna zaznavala (senzorji), ki  delujejo  v
          radiofrekvenčnem pasu 17,2-17,3 GHz, ne smejo povzročati
          škodljivega motenja postajam radiolokacijske storitve in
          drugih  storitev, razporejenih na primarni  osnovi,  ali
          omejevati njihove uporabe in razvoja (WRC-97).

S5.514    Dodatna razporeditev: Alžirija, Nemčija, Angola, Savdova
          Arabija,   Avstrija,   Bahrain,  Bangladeš,   Bosna   in
          Hercegovina,  Kamerun,  Kostarika,  Salvador,   Združeni
          arabski  emirati,  Finska, Gvatemala, Honduras,  Indija,
          Islamska   republika  Iran,  Irak,   Izrael,   Japonska,
          Jordanija,  Kuvajt,  Libija,  Nepal,  Nikaragva,   Oman,
          Pakistan,   Katar,   Senegal,   Slovenija,   Sudan    in
          Jugoslavija  dobijo radiofrekvenčni  pas  17,3-17,7  GHz
          tudi za fiksne in mobilne storitev na sekundarni osnovi.
          Moč naj bo v mejah, določenih v št. S21.3 in S 21.5.

S5.515    Deljenje radiofrekvenčnega pasu 17,3-17,8 GHz med fiksno
          satelitsko  storitev  (Zemlja-vesolje)  in  radiodifuzno
          satelitsko storitev mora biti tudi v skladu z  določbami
          prvega odstavka 4. člena v dodatku S30A/30A.

S5.516    Uporaba   radiofrekvenčnega  pasu   17,3-18,1   GHz   za
          geostacionarne  satelitske sisteme v  fiksni  satelitski
          storitvi (Zemlja-vesolje) je omejena na dovodne povezave
          za  radiodifuzno satelitsko storitev.  V  Območju  2  je
          uporaba  radiofrekvenčnega pasu 17,3-17,8 GHz za sisteme
          v fiksni satelitski storitvi (Zemlja-vesolje) omejena na
          geostacionarne  satelite.  Za uporabo  radiofrekvenčnega
          pasu  17,3-17,8 GHz za dovodne povezave za  radiodifuzno
          satelitsko  storitev  v Območju  2  glej  člen  S11.  Za
          uporabo    radiofrekvenčnega    pasu    17,3-18,1    GHz
          (Zemlja-vesolje)  v  Območju 1 in  3  in  17,8-18,1  GHz
          (Zemlja  -  vesolje)  v  Območju 2  za  negeostacionarne
          satelitske sisteme v fiksni satelitski storitvi  veljajo
          odločbe  S9.12 o uskladiti z ostalimi negeostacionarnimi
          satelitskimi  sistemi  v  fiksni  satelitski   storitvi.
          Negeostacionarni satelitski sistemi v fiksni  satelitski
          storitvi    ne    smejo    zahtevali    zaščite     pred
          geostacionarnimi   satelitskimi   omrežji    v    fiksni
          satelitski  storitvi, ki delujejo v skladu s pravilnikom
          o  radiokomunikacijah, na glede na  datum,  ko  je  urad
          prejel    popolne    uskladitvene   ali    priglasitvene
          informacije  za  negeostacionarne satelitske  sisteme  v
          fiksni  satelitski storitvi in popolne uskladitvene  ali
          priglasitvene  informacije za geostacionarna  satelitska
          omrežja, in S5.43A ne velja. Negeostacionarni satelitski
          sistemi  v fiksni satelitski storitvi v zgoraj navedenih
          radiofrekvenčnih pasovih naj delujejo  tako,  da  se  da
          vsako  neželeno motenje, ki se lahko pojavi med njihovim
          delovanjem, hitro odstraniti.

S5.519    Dodatna razporeditev: radiofrekvenčni pas 18,1-18,3  GHz
          je  na  primarni osnovi razporejen tudi za  meteorološko
          satelitsko storitev (vesolje-Zemlja). Uporaba je omejena
          na  geostacionarne  satelite in mora  biti  v  skladu  z
          določbami člena S21, tabela S21-4.

S5.520    Uporaba  radiofrekvenčnega pasu 18,1-18,4 GHz za  fiksno
          satelitsko  storitev  (Zemlja-vesolje)  je  omejena   na
          dovodne povezave geostacionarnih satelitskih sistemov za
          radiodifuzno satelitsko storitev.

S5.522A   Oddajanje fiksne storitve in fiksne satelitske  storitve
          v  radiofrekvenčnem pasu 18,6-18,8  GHz  je  omejeno  na
          vrednosti, podane v S21.5A in S21.16.2.

S5.522B   Uporaba  radiofrekvenčnega pasu 18,6-18,8 GHz za  fiksno
          satelitsko storitev je omejena na geostacionarne sisteme
          in  sisteme,  ki  imajo najvišjo točko tirnice  (orbite)
          daljšo od 20 000 km.

S5.523A   Uporaba    radiofrekvenčnih    pasov    18,8-19,3    GHz
          (vesolje-Zemlja)  in  28,6-29,1 GHz (Zemlja-vesolje)  za
          geostacionarnih  in  negeostacionarnih  omrežja   fiksne
          satelitske  storitve mora biti v skladu z določbami  št.
          S9.11A  in  tako  št.  S22.2 ne  velja.  Uprave,  ki  so
          usklajevale geostacionarna satelitska omrežja  pred  18.
          novembrom 1995, morajo maksimalno sodelovati, da  bi  se
          uskladile - v skladu s št. S9.11A - z negeostacionarnimi
          satelitskimi   omrežji,  za  katera   je   urad   prejel
          priglasitvene   informacije  pred   omenjenim   datumom.
          Negeostacionarna satelitska omrežja ne smejo  povzročati
          nespremenljivega  motenja  geostacionarnim   satelitskim
          omrežjem, za katera se smatra, da je urad prejel popolne
          priglasitvene   informacije  pred  18.  novembrom   1995
          (WRC-97).

S5.523B   Uporaba    radiofrekvenčnega    pasu    19,3-19,6    GHz
          (Zemlja-vesolje)  za  fiksno  satelitsko   storitev   je
          omejena  na dovodne povezave za negeostacionarne sisteme
          mobilne satelitske storitve. Uporaba mora biti v  skladu
          z  določbami št. S9.11A in zanjo ne veljajo določbe  št.
          S22.2.

S5.523C   Št.   S22.2   pravilnika  o  radiokomunikacijah   (Radio
          Regulations)   se   mora   še   naprej   uporabljati   v
          radiofrekvenčnih pasovih 19,3-19,6 GHz in 29,1-29,4  GHz
          za  dovodne  povezave negeostacionarnih omrežij  mobilne
          satelitske   storitve  ter  za  tista   omrežja   fiksne
          satelitske  storitve, za katera se smatra,  da  je  urad
          prejel  popolno uskladitvene informacije iz  dodatka  S4
          ali pa priglasitvene informacije pred 18. novembrom 1995
          (WRC-97).

S5.523D   Za   uporabo   radiofrekvenčnega  pasu   19,3-19,6   GHz
          (vesolje-Zemlja)   za  geostacionarne   sisteme   fiksne
          satelitske   storitve   in  za   dovodne   povezave   za
          negeostacionarne   satelitske   sisteme    za    mobilno
          satelitsko  storitev veljajo določbe št. S9.11A,  vendar
          zanjo  ne  veljajo določbe št. S22.2.  Za  uporabo  tega
          radiofrekvenčnega pasu za druge negeostacionarne sisteme
          fiksne  satelitske  storitve  ter  za  primere,  ki   so
          navedeni v št. S5.23C in S5.23E, ne veljajo določbe  št.
          S9.11A,  še  naprej pa zanjo veljajo  določbe  člena  S9
          (razen št. S9.11A) in postopki S11 ter določbe št. S22.2
          (WRC-97).

S5.523E   Št.   S22.2   pravilnika  o  radiokomunikacijah   (Radio
          Regulations)  se  še naprej uporablja v radiofrekvenčnih
          pasovih  19,6-19,7  GHz  in  29,4-29,5  GHz  za  dovodne
          povezave  negeostacionarnih omrežij  mobilne  satelitske
          storitve  in tistih omrežij fiksne satelitske  storitve,
          za  katere  se  šteje, da je urad zanje  prejel  popolne
          uskladitvene ali priglasitvene informacije iz dodatka S4
          do 21. novembra 1997 (WRC-97).

S5.525    Da  bi  olajšali medregionalno usklajevanje med  omrežji
          mobilnih  satelitskih  storitev in  fiksnih  satelitskih
          storitev,  morajo  biti  nosilne  frekvence  v   mobilni
          satelitski   storitvi,  ki  so  najbolj  občutljive   za
          motenje,  če  je  le mogoče, postavljene  v  višje  dele
          radiofrekvenčnih pasov 19,7-20,2 GHz in 29,5-30 GHz.

S5.526    V radiofrekvenčnih pasovih 19,7-202 GHz in 29,5-30 GHz v
          Področju 2 ter v radiofrekvenčnih pasovih 20,1-20,2  GHz
          in  29,9-30 GHz v Področjih 1 in 3 smejo omrežja, ki  so
          hkrati   v   fiksni  satelitski  storitvi   in   mobilni
          satelitski  storitvi, vsebovati povezave med zemeljskimi
          postajami  na  določenih ali nedoločenih  točkah  ali  v
          gibanju  preko  enega ali več satelitov za  komunikacijo
          točka - točka ali točka - več točk.

S5.527    V  radiofrekvenčnih pasovih 19,7-20,2 GHz in 29,5-30 GHz
          ne  veljajo  določbe  v  št. S4.10  v  zvezi  z  mobilno
          satelitsko storitvijo.

S5.528    Razporeditev za mobilno satelitsko storitev je namenjena
          uporabi  tistih  omrežij,  ki uporabljajo  antene  ozkih
          snopov  (spot-beam) in drugo napredno tehnologijo  v  ve
          soljskih  postajah.  Uprave,  ki  upravljajo  sisteme  v
          mobilni  satelitski  storitvi  v  radiofrekvenčnem  pasu
          19,7-20,1  GHz  v Področju 2 in v radiofrekvenčnem  pasu
          20,1-20,2 GHz, morajo storiti vse ustrezne postopke,  da
          zagotovijo     neprekinjeno     razpoložljivost      teh
          radiofrekvenčnih  pasov za uprave, ki upravljajo  fiksne
          in mobilne sisteme v skladu z določbami v št. S5.524.

S5.530    V  Področjih  1  in  3 bo razporeditev radiofrekvenčnega
          pasu  21,4-22  GHz  za radiodifuzno satelitsko  storitev
          začela   veljati  1.  aprila  2007.  Za   uporabo   tega
          radiofrekvenčnega   pasu   za  radiodifuzno   satelitsko
          storitev  po  tem datumu in na začasni osnovi  pred  tem
          datumom veljajo določbe Resolucije 525 (WARC-92).

S5.532    Uporaba   radiofrekvenčnega  pasu  22,21-22,5   GHz   za
          storitev  satelitskega raziskovanja Zemlje (pasivno)  in
          za storitev vesoljskih raziskav (pasivno) ne sme ovirati
          fiksnih   in   mobilnih  storitev,  razen   zrakoplovnih
          mobilnih storitev.

S5.533    Medsatelitska  storitev  ne sme zahtevati  zaščite  pred
          škodljivim  motenjem  letaliških  postaj  za  odkrivanje
          površine Zemlje v radionavigacijski storitvi.

S5.535    V  radiofrekvenčnem pasu 24,5-25,25  GHz  imajo  dovodne
          povezave  k postajam v radiodifuzni satelitski  storitvi
          prednost  pred  ostalimi uporabami v  fiksni  satelitski
          storitvi  (Zemlja-vesolje). Take ostale  uporabe  morajo
          varovati  delovanje  obstoječih  in  prihodnjih  omrežij
          dovodnih  povezav v radiodifuzni satelitski storitvi  in
          ne smejo zahtevati zaščite pred njimi.

S5.535A   Uporaba    radiofrekvenčnega    pasu    29,1-29,4    GHz
          (Zemlja-vesolje)  za  fiksno  satelitsko   storitev   je
          omejena  na geostacionarne satelitske sisteme in dovodne
          povezave   za  negeostacionarne  satelitske  sisteme   v
          mobilni  satelitski  storitvi. Za tako  uporabo  veljajo
          določbe v št. S9.11A, ne uporabljajo pa se določbe v št.
          S22.2. Izjeme so navedene v št. S5.523C in S5.323E, kjer
          za  takšno uporabo ne veljajo določbe v št. S9.11A in še
          naprej  veljajo členi S9 (razen št. S9.11A) in  postopki
          S11 ter določbe v št. S22.2 (WRC-97).

S5.536    Uporaba   radiofrekvenčnega  pasu  25,25-27,5   GHz   za
          medsatelitske storitve je omejena na storitev vesoljskih
          raziskav in na storitev satelitskega raziskovanja Zemlje
          ter na prenos podatkov, ki so rezultat industrijskih  in
          medicinskih dejavnosti v vesolju.

S5.536A   Uprave,  ki  nameščajo zemeljske postaje  za  satelitsko
          raziskovanje  Zemlje,  ne smejo zahtevati  zaščite  pred
          postajami   v  fiksni  in  mobilni  storitvi,   ki   jih
          upravljajo  sosednje  uprave.  Poleg  tega  mora   vsaka
          zemeljska  postaja,  ki  deluje v storitvi  satelitskega
          raziskovanja   Zemlje,  upoštevati   Priporočilo   ITU-R
          SA.1278.

S5.537    Vesoljske   storitve,  ki  uporabljajo  negeostacionarne
          satelite  in  delujejo  v  medsatelitskih  storitvah   v
          radiofrekvenčnem pasu 27-27,5 GHz, so izvzete iz  določb
          v št. S22.2.

S5.538    Dodatna     razporeditev:     radiofrekvenčna     pasova
          27,500-27,501 GHz in 29,999-30,000 GHz sta  na  primarni
          osnovi   razporejena  tudi  fiksni  satelitski  storitvi
          (Zemlja-vesolje)   za   oddajanje   radijskih    snopov,
          namenjenih  za regulacijo moči navzgornje povezave.  Pri
          tovrstnem  oddajanju v smeri vesolje-Zemlja ne  sme  moč
          ekvivalentnega izotropnega izvora presegati  +10  dBW  v
          smeri  bližnjih  satelitov  na geostacionarno-satelitski
          tirnici  (orbiti). V radiofrekvenčnem pasu 27,500-27,501
          GHz   tako  oddajanje  v  smeri  vesolje-Zemlja  ne  sme
          povzročati  gostote pretoka moči na površini Zemlje,  ki
          bi  bila  večja  od vrednosti, navedenih  v  členu  S21,
          tabela S21-4.

S5.539    Radiofrekvenčni  pas 27,5-30 GHz sme uporabljati  fiksna
          satelitska  storitev (Zemlja-vesolje)  za  zagotavljanje
          dovodnih povezav za radiodifuzno satelitsko storitev.

S5.540    Dodatna  razporeditev: radiofrekvenčni pas 27,501-29,999
          GHz  je  na sekundarni osnovi razporejen tudi za  fiksno
          satelitsko   storitev  (vesolje-Zemlja)   za   oddajanje
          radijskih   snopov,   namenjenih  za   regulacijo   moči
          navzgornje povezave.

S5.541    V   radiofrekvenčnem  pasu  28,5-30  GHz   je   storitev
          satelitskega  raziskovanja  Zemlje  omejene  na   prenos
          podatkov  med  postajami  in  ne  na  primarno  zbiranje
          informacij   z   aktivnimi   ali   pasivnimi   zaznavali
          (senzorji).

S5.541A   Dovodne  povezave  negeostacionarnih omrežij  v  mobilni
          satelitski storitvi in geostacionarnih omrežij v  fiksni
          satelitski storitvi, ki delujejo v radiofrekvenčnem pasu
          29,1-29,5   GHz  (Zemlja-vesolje),  morajo   uporabljati
          prilagodljivo krmiljenje moči za navzgornje povezave ali
          ostale  načine  za  izravnavo  slabljenja,  tako  da  je
          odpošiljanje zemeljskih postaj upravljano na  močnostnem
          nivoju, ki je potreben za želeno zmogljivost povezave ob
          zmanjševanju  ravni  medsebojnega  motenja   med   obema
          omrežjema.  Te  metode  se uporabljajo  za  omrežja,  za
          katere  veljajo uskladitvene informacije iz dodatka  S4,
          ki  jih je sprejel Urad po 17. maju 1996, dokler jih  ne
          bo     spremenila     kasnejša    pristojna     svetovna
          radiokomunikacijska  konferenca. Uprave,  ki  predložijo
          uskladitvene informacije iz dodatka S4 pred tem datumom,
          naj uporabljajo te tehnike v izvedljivem obsegu.

S5.543    Radiofrekvenčni  pas 29.95-30 GHz se sme  na  sekundarni
          osnovi    uporabljati   za   povezave   vesolje-vesolje,
          namenjene za telemetrijo, sledenje in nadzor, v storitvi
          satelitskega raziskovanja Zemlje.

S5.544    V  radiofrekvenčnem  pasu 31-31,3 GHz  se  pri  storitvi
          vesoljskih raziskav uporabljajo omejitve gostote pretoka
          moči, navedene v členu S21, tabela S21-4.

S5.547    Radiofrekvenčni   pasovi  31,8-33,4  GHz,   37-40   GHz,
          40,5-43,5 GHz, 51,4-52,6 GHz, 55,78-59 GHz in 64-66  GHz
          so  primerni  za  uporabo pri veliki gostoti  kanalov  v
          fiksni storitvi (glej Resolucijo [COM5/11] (WRC-2000) in
          [COM5/27]  (WRC-2000)). Uprave morajo to upoštevati,  ko
          sprejemajo  določbe  v  zvezi s  temi  radiofrekvenčnimi
          pasovi.  Zaradi  možnega  uvajanja  uporabe  pri  veliki
          gostoti   kanalov   v  fiksni  satelitski   storitvi   v
          radiofrekvenčnih  pasovih 39,5-40  GHz  in  40,5-42  GHz
          morajo   uprave  še  naprej  upoštevati  možne  omejitve
          uporabe  pri  veliki gostoti kanalov v  fiksni  storitvi
          (glej Resolucijo [COM5/28] (WRC-2000)).

S5.547A   Uprave  morajo storite vse potrebne ukrepe za zmanjšanje
          možnosti  motenja  med postajami v  fiksni  storitvi  in
          postajami na zrakoplovih v radionavigacijski storitvi  v
          radiofrekvenčnem  pasu  31,8-33,4  GHz,  ob  upoštevanju
          obratovalnih zmogljivosti radarskih sistemov na letalih.

S5.548    Pri    načrtovanju   sistemov   za   medsatelitske    in
          radionavigacijske storitve v radiofrekvenčnem pasu 32-33
          GHz   ter  pri  storitvah  vesoljskih  raziskav  (daljno
          vesolje)  v  radiofrekvenčnem pasu 31,8-32,3 GHz  morajo
          uprave  storiti  vse  potrebne ukrepe  za  preprečevanje
          škodljivega  motenja med temi storitvami, ob upoštevanju
          varnostnih  vidikov  radionavigacijske  storitve   (glej
          Priporočilo 707).

S5.551A   V radiofrekvenčnem
          pasu 35,5-36,0 GHz vesoljska aktivna zaznavala (senzorji) v storitvi
          satelitskega raziskovanja Zemlje in storitvi vesoljskih raziskav ne smejo
          povzročati škodljivega motenja radiolokacijski storitvi, storitvi
          meteorološke podpore in drugim storitvam na primarni osnovi, niti zahtevati
          zaščite pred njimi ali kako drugače omejevati delovanje in razvoj teh
          storitev (WRC-97).

S5.552    Spekter,  ki  je  razporejen v radiofrekvenčnih  pasovih
          42,5-43,5  GHz  in  47,2-50,2 GHz za  fiksno  satelitsko
          storitev  za oddajanje v smeri Zemlja-vesolje, je  širši
          kot v radiofrekvenčnem pasu 37,5-39,5 GHz za oddajanje v
          smeri vesolje-Zemlja, da bi omogočili delovanje dovodnih
          povezav  za radiodifuzne satelite. Pozivamo uprave,  naj
          storijo vse izvedljive ukrepe, da se radiofrekvenčni pas
          47,2-49,2   GHz   namenil   za   dovodne   povezave   za
          radiodifuzno   satelitsko   storitev,   ki   deluje    v
          radiofrekvenčnem pasu 40,5-42,5 GHz.

S5.552A   Razporeditev   za  fiksno  storitev  v  radiofrekvenčnih
          pasovih  47,2-47,5 GHz in 47,9-48,2 GHz je namenjena  za
          uporabo  visokoletečih aeronavtičnih  ploščadi.  Uporaba
          radiofrekvenčnih  pasov 47,2-47,5 GHz in  47,9-48,2  GHz
          mora   upoštevati   določbe  Resolucije   122   (WRC-97)
          (WRC-97).

S5.553    V  radiofrekvenčnih pasovih 43,5-47  GHz  in  66-71  GHz
          smejo  delovati postaje v kopenski mobilni storitvi  pod
          pogojem, da ne povzročajo škodljivega motenja vesoljskim
          radiokomunikacijskim   storitvam,   ki   so    jim    ti
          radiofrekvenčni pasovi razporejeni (glej št. S5.43).

S5.554    V  radiofrekvenčnih  pasovih  43,5-47  GHz,  66-71  GHz,
          95-100 GHz, 123-130 GHz, 191,8-200 GHz in 252-265 GHz so
          dovoljene   tudi  satelitske  povezave,  ki   povezujejo
          kopenske  postaje na določenih fiksnih točkah, kadar  se
          te  satelitske  povezave uporabljajo  skupaj  z  mobilno
          satelitsko storitvijo ali z radionavigacijsko satelitsko
          storitvijo.

S5.555    Dodatna  razporeditev: radiofrekvenčni  pas  48,94-49,04
          GHz  je  razporejen  za  radioastronomsko  storitev   na
          primarni osnovi.

S5.555A   Radiofrekvenčni pas 50,2-50,4 GHz je do 1.  julija  2000
          razporejen  tudi fiksni in mobilni storitvi na  primarni
          osnovi (WRC-97).

S5.556    V  radiofrekvenčnih pasovih 51,4-54,25 GHz, 58,2-59  GHz
          in   64-65  GHz  so  lahko  radioastronomska  opazovanja
          izpeljana pod nacionalno ureditvijo.

S5.556A   Uporaba  radiofrekvenčnih pasov 54,25-56,9 GHz,  57-58,2
          GHz  in 59-59,3 GHz za medsatelitsko storitev je omejena
          na    satelite   v   geostacionarno-satelitski   tirnici
          (orbiti).  Gostota  pretoka moči  enega  vhoda  na  vseh
          višinah od 0 km do 1.000 km nad površino Zemlje,  ki  jo
          proizvaja  postaja  v medsatelitski storitvi,  pri  vseh
          pogojih  in vseh modulacijskih metodah ne sme  presegati
          -147 dB(W/m2/100 MHz) za vse vpadne kote.

S5.558    V  radiofrekvenčnih pasovih 55,78-58,2 GHz,  59-64  GHz,
          66-71 GHz, 122,25-123 GHz, 130-134 GHz, 167-174,8 GHz in
          191,8-200  GHz  smejo  postaje  v  zrakoplovni   mobilni
          storitvi   delovati  pod  pogojem,  da   ne   povzročajo
          škodljivega   motenja  medsatelitskim  storitvam   (glej
          S5.43).

S5.558A   Uporaba   radiofrekvenčnega   pasu   56,9-57   GHz    za
          medsatelitske  sisteme  je  omejena  na   povezave   med
          sateliti v geostacionarno-satelitski tirnici (orbiti) in
          na   oddajanje  negeostacionarnih  satelitov  v   visoki
          Zemljini  tirnici (orbiti) proti tistim v nizki Zemljini
          tirnici    (orbiti).   Za   zveze   med    sateliti    v
          geostacionarno-satelitski  tirnici   (orbiti)   ne   sme
          gostota pretoka moči enega vhoda na vseh višinah od 0 km
          do 1.000 km nad površino Zemlje pri vseh pogojih in vseh
          modulacijskih metodah presegati -147 dB(W/m2/100 MHz) za
          vse vpadne kote.

S5.559    V  radiofrekvenčnem  pasu 59-64  GHz  smejo  radarji  na
          zrakoplovih  v  radiolokacijski  storitvi  delovati  pod
          pogojem,   da   ne   povzročajo   škodljivega    motenja
          medsatelitskim storitvam (glej št. S5.43).

S5.559A   Radiofrekvenčni  pas  75.5-76  GHz  je  do   leta   2006
          razporejen  tudi  za  radioamatersko  in  radioamatersko
          satelitsko storitev na primarni osnovi.

S5.560    V  radiofrekvenčnem  pasu 78-79  GHz  smejo  radarji  na
          vesoljskih  postajah  delovati  na  primarni  osnovi   v
          storitvi  satelitskega raziskovanja Zemlje  in  storitvi
          vesoljskih raziskav.

S5.561    V  radiofrekvenčnem pasu 74-76 GHz ne  smejo  postaje  v
          fiksni,  mobilni  in  radiodifuzni  storitvi  povzročati
          škodljivega   motenja  postajam  v   fiksni   satelitski
          storitvi   ali   postajam   v  radiodifuzno   satelitski
          storitvi,  ki  delujejo v skladu z odločitvami  določene
          konference   za   načrtovanje  dodelitve   frekvenc   za
          radiodifuzno satelitsko storitev.

S5.562    Uporaba  radiofrekvenčnega pasu 94-94,1 GHz za  storitev
          satelitskega raziskovanja Zemlje (aktivno)  in  storitev
          vesoljskih  raziskav (aktivno) je omejena  na  vesoljske
          oblakovne radarje (WRC-97).

S5.565    Radiofrekvenčni pas 275-400 GHz smejo uprave uporabljati
          za   izvajanje  poizkusov  z  različnimi  aktivnimi   in
          pasivnimi   storitvami   in   njihov   razvoj.   V   tem
          radiofrekvenčnem  pasu  je bila ugotovljena  potreba  po
          naslednjih meritvah spektralnih črt za pasivne storitve:
          - radioastronomska storitev: 278-280 GHz in 343-348 GHz;
          - storitev satelitskega raziskovanja Zemlje (pasivno) in
          storitev vesoljskih raziskav (pasivno): 275-277 GHz, 300-302 GHz,
          324-326 GHz, 345-347 GHz, 363-365 GHz in 379-381 GHz.
          Prihodnje   raziskave  v  tem  še  precej   neraziskanem
          spektralnem   področju  bodo  morebiti   pripeljale   do
          dodatnih spektralnih črt in širših spektralnih pasov, ki
          bi   bili   zanimivi  za  izvajanje  pasivnih  storitev.
          Pozivamo  uprave, naj storijo vse izvedljive ukrepe,  da
          bi  pasivne storitve zaščitile pred škodljivim  motenjem
          do naslednje pristojne Svetovne radijske konference.

2. POJMI

Navedeni  pojmi,  potrebni za lažje razumevanje  zgoraj  navedenih
opomb:

1.   Aktivni satelit je satelit, ki nosi postajo za prenašanje ali
     za poprenašanje radiokomunikacijskih signalov.

2.   Aktivno  zaznavalo (senzor) je merilni instrument v  storitvi
     satelitskega  raziskovanje Zemlje ali v storitvi  vesoljskega
     raziskovanja,   ki  pridobiva  informacije  s   prenosom   in
     sprejemanjem radijskih valov.

3.   Daljno  vesolje  je  vesolje, ki je od  Zemlje  oddaljeno  za
     najmanj 2  106 km.

4.   Dodelitev  (radijske frekvence ali radiofrekvenčnega  kanala)
     je  pooblastilo,  ki  ga izda uprava za radijsko  postajo  za
     uporabo  radijske frekvence ali radiofrekvenčnega  kanala  in
     pod določenimi pogoji.

5.   Geostacionarno-satelitska   tirnica   (orbita)   je   tirnica
     (orbita) geostacionarnega satelita.

6.   Geostacionarni satelit je zemeljski satelit, katerega perioda
     kroženja  je enaka periodi kroženja Zemlje okoli  njene  osi,
     katerega krožna in istosmerna tirnica (orbita) leži v ravnini
     Zemljinega  ekvatorja  in  ki tako  ostane  fiksen  glede  na
     Zemljo.  V  širšem smislu je to satelit, ki ostane  približno
     fiksen glede na Zemljo.

7.   Ekvivalentna izotropna sevana moč je zmnožek moči, dovedene v
     anteno,  in  dobitka antene v dani smeri glede  na  izotropno
     anteno.

8.   Industrijska,  znanstvena in medicinska  uporaba  (s  kratico
     ISM)  je  obratovanje  opreme  ali  aparatov,  namenjenih  za
     proizvodnjo    in   lokalno   (krajevno   omejeno)    uporabo
     radiofrekvenčne   energije   za   industrijske,   znanstvene,
     medicinske,  domače  ali podobne namene,  ki  ne  vključujejo
     področja telekomunikacij.

9.   Instrumentalni  pristajalni sistem (ILS) je radionavigacijski
     sistem,  ki  zagotavlja  letalu  horizontalno  in  vertikalno
     vodenje  tik  pred pristajanjem in med njim in, na  določenih
     fiksnih  točkah, nakazuje razdaljo do referenčne  pristajalne
     točke.

10.  Javno   dopisovanje   (javno   korespondenca)   so   vsakršne
     telekomunikacije, ki jih morajo za prenos sprejeti  uradi  in
     postaje, ker so na voljo javnosti.

11.  Motenje  je  učinek neželene energije zaradi  enega  ali  več
     oddajanj,    sevanj   ali   indukcij   pri   sprejemanju    v
     radiokomunikacijskem  sistemu, ki  se  kaže  kot  kakršnokoli
     poslabšanje,  napačna interpretacija ali izguba  informacije,
     čemur  bi se lahko izognili, ko bi take neželene energije  ne
     bilo.

12.  Naprava instrumentalnega pristajalnega sistema za uravnavanje
     strmine  prileta  je sistem vertikalnega vodenja,  vgrajen  v
     instrumentalni  pristajalni sistem, ki  prikazuje  vertikalno
     odstopanje letala od njegove optimalne poti spuščanja.

13.  Označevalni  radijski  svetilnik je  oddajnik  v  zrakoplovni
     radionavigacijski  storitvi,  ki  vertikalno  seva   razločen
     vzorec  in  tako  zagotavlja letalu  informacije  o  njegovem
     položaju.

14.  Pasivni    (odbojni)   satelit   je   satelit,   ki    odbija
     radiokomunikacijske signale.

15.  Pasivno  zaznavalo (senzor) je merilni instrument v  storitvi
     satelitskega  raziskovanja Zemlje ali v storitvi  vesoljskega
     raziskovanja,   ki  pridobiva  informacije   s   sprejemanjem
     radijskih valov naravnega izvora.

16.  Radarski    svetilnik   (radarska   signalna   naprava)    je
     oddajnik-sprejemnik s fiksno navigacijsko točko, ki jo potem,
     ko  jo vzbudi/sproži radar, avtomatično vrne razločen signal,
     ki  se  prikaže  na zaslonu vzbujajočega/prožilnega  radarja,
     kadar   zagotavlja  informacije  o  oddaljenosti,  smeri   in
     identifikaciji.

17.  Radijski  višinomer je radionavigacijska oprema v letalu  ali
     vesoljskem   plovilu  za  ugotavljanje  višine   letala   ali
     vesoljska plovila nad površino Zemlje ali nad drugo površino.

18.  Radiodeterminacijska    storitev    je    radiokomunikacijska
     storitev,  namenjena  določanju  položaja,  hitrosti  oziroma
     drugih lastnosti objekta ali pridobivanje informacij v  zvezi
     s  temi  parametri s pomočjo lastnosti razširjanja  radijskih
     valov.

19.  Radiodeterminacijska       satelitska       storitev       je
     radiodeterminacijska storitev, ki vključuje uporabo  ene  ali
     več  vesoljskih  postaj. Ta storitev vključuje  tudi  dovodne
     povezave za potrebe lastnega delovanja.

20.  Radiogoniometrija je radiodeterminacija, ki uporablja sprejem
     radijskih valov za ugotavljanje smeri postaje ali objekta.

21.  Razporeditev   (radiofrekvenčnega  pasu)   je   vpis   danega
     radiofrekvenčnega pasu v tabelo frekvenčnih  razporeditev  za
     uporabo    ene    ali    več   prizemnih    ali    vesoljskih
     radiokomunikacijskih  storitev ali,  pod  določenimi  pogoji,
     radioastronomska  storitev. Ta pojem  se  uporablja  tudi  za
     zadevni radiofrekvenčni pas.

22.  Razred  oddajanja  je  niz značilnosti oddajanja,  označen  s
     standardnimi  simboli,  npr. tip  modulacije  glavne  nosilne
     frekvence, modulacijski signal, tip informacije za prenos  in
     tudi, če je primerno, vsaka dodatna značilnost signala.

23.  Satelitska   povezava  je  radijska  povezava   med   oddajno
     zemeljsko  postajo in sprejemno zemeljsko postajo prek  enega
     satelita.  Satelitska povezava obsega eno navzgornjo  in  eno
     navzdolnjo povezavo.

24.  Satelitski sistem je vesoljski sistem, ki uporablja enega ali
     več umetnih zemeljskih satelitov.

25.  Satelitsko  omrežje je satelitski sistem ali del satelitskega
     sistema,  ki  obsega samo en satelit in sodelujočo  zemeljsko
     postajo.

26.  Srednja  moč (radijskega oddajnika) je povprečna moč,  ki  jo
     oddajnik dovede v antenski prenosni vod v časovnem intervalu,
     dovolj dolgem v primerjavi z najnižjo frekvenco, ki nastane z
     modulacijo pri normalnih obratovalnih pogojih.

27.  Škodljivo   motenje   je   motenje,   ki   ogroža   delovanje
     radionavigacijske storitve ali drugih varnostnih storitev ali
     hudo    poslabšuje,    ovira   ali   ponavljajoče    prekinja
     radiokomunikacijsko   storitev,  ki   deluje   v   skladu   s
     pravilnikom o radiokomunikacijah.

28.  Telemetrija   je   uporaba  telekomunikacij  za   avtomatično
     prikazovanje ali zapisovanje meritev, pridobljenih na daljavo
     od merilnega instrumenta.

29.  Tirnica  (orbita) je pot glede na določeni referenčni  okvir,
     ki  jo opisuje masno središče satelita ali drugega objekta  v
     vesolju,  izpostavljenega predvsem naravnim  silam,  predvsem
     sili težnosti.

30.  Triposfersko  sipanje  je  razširjanje  radijskih   valov   s
     sipanjem  zaradi nepravilnosti ali nezveznosti  v  fizikalnih
     lastnostih troposfere.

31.  Uskladitvena  oddaljenost je razdalja  na  danem  azimutu  od
     zemeljske   postaje,   izza  katere  prizemna   postaja,   ki
     souporablja  isti  radiofrekvenčni pas, ne  povzroča  motečih
     oddajanj, večjih od dopustnega nivoja, niti ni sama prizadeta
     zaradi motečih oddajanj.

32.  Varnostna    storitev   je   katerakoli   radiokomunikacijska
     storitev,  ki  se trajno ali občasno uporablja  za  varovanje
     človeških življenj ali imetja.

33.  Vesoljski   sistem  je  vsaka  skupina  delujočih  zemeljskih
     postaj,  ki uporablja vesoljske radiokomunikacije za določene
     namene.

34.  Visokoleteča aeronavtična ploščad je postaja na  objektu,  ki
     je  na  višini  od 20 km do 50 km nad Zemljo  in  na  nazivni
     fiksni točki glede na Zemljo.

_______________________________
1 S5.340.1    Razporeditev storitvi satelitskega raziskovanja
Zemlje (pasivno) in storitvi vesoljskih raziskav (pasivno) v
radiofrekvenčnem pasu 50,2-50,4 GHz ne sme po nepotrebnem ovirati
uporabe sosednjih radiofrekvenčnih pasov za primarno razporejene
storitve v teh pasovih.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti