Uradni list

Številka 92
Uradni list RS, št. 92/2001 z dne 22. 11. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 92/2001 z dne 22. 11. 2001

Kazalo

4629. Program priprave ureditvenega načrta Čatež - Center, stran 9027.

Na podlagi 35. in 36. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 ter 44/97) in 30. člena statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 49/99, 86/99) je župan Občine Brežice dne 25. 10. 2001 sprejel
P R O G R A M
priprave ureditvenega načrta Čatež – Center
1. člen
1. Predmet in cilj
S tem programom se podrobneje določi vsebina in obseg potrebnih strokovnih podlag, ki jih je potrebno izdelati v postopku, izdelava ureditvenega načrta Čatež – Center, subjekti, ki sodelujejo pri izdelavi, način njihovega sodelovanja, obveznosti, ki jih morajo opraviti, roki za posamezne faze izdelave ter sredstva potrebna za njegovo pripravo.
Ureditveni načrt Čatež – Center temelji na planskih aktih Občine Brežice (Uradni list SRS, št. 41/87, 8/88 in Uradni list RS, št. 37/94, 29/96, 77/97, 79/97, 47/98, 50/98, 61/98, 10/99, 59/00, 27/01, 50/01).
Po veljavnem prostorskem planu Občine Brežice je območje ureditvenega načrta Čatež – Center opredeljeno kot območje obstoječih stavbnih zemljišč. Območje je predvideno za reševanje z ureditvenim načrtom.
2. člen
2. Strokovne podlage
Pri izdelavi ureditvenega načrta se upoštevajo izdelane strokovne podlage, ki so bile pripravljene za planske akte občine s tem, da se jih preveri in dopolni z ažurnimi podatki in študijami.
Pred izdelavo se izdela še naslednje strokovne podlage in študije:
– ustrezna geodetska podlaga
– predlog arhitekturno urbanistične ureditve obravnavanega območja.
3. člen
3. Obseg in vsebina ureditvenega načrta
Zaradi izgradnje avtoceste je potrebno porušiti nekatere obstoječe stanovanjske objekte in gospodarska poslopja ter za njih zagotoviti »nadomestne parcele«. Ureditveni načrt Čatež – Center se izdeluje za namen določitve in ureditve prostora za njih.
Ureditveni načrt Čatež – Center (v nadaljevanju: UN ČC) obsega del območja med traso avtoceste in pobočjem Šentviške gore, ob Zagrebški cesti (cesta Čatež – Dvorce), RIII 675, v nadaljevanju obstoječe pozidave proti vzhodu, v velikosti ca. 1,8 ha. Natančna meja območja se določi v osnutku UN ČC na osnovi strokovnih podlag.
UN ČC bo (v obravnavanem območju) preveril in ovrednotil obstoječ prostor in na novo vzpostavil smernice za možen prostorski in vsebinski razvoj območja glede na obstoječe značilnosti in dejstva v prostoru.
UN ČC mora biti pripravljen tako, da bo njegov tekstualni in grafični del skladen z določili zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor, navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov in zakona o varstvu okolja.
4. člen
4. Nosilci v postopku priprave
Naročnik in investitor ureditvenega načrta je DARS, Družba za avtoceste v RS, d.d. Ljubljana, Dunajska 7.
Izdelovalec ureditvenega načrta bo izbran s strani investitorja.
Naloge 67. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor opravi Oddelek za prostorsko načrtovanje in razvoj Občine Brežice.
5. člen
5. Soglasodajalci
Organi in organizacije, ki morajo podati pogoje ter soglasja k osnutku ureditvenega načrta:
– Elektro Celje, PE Krško,
– KOP Brežice,
– Telekom Novo mesto,
– Krajevna skupnost Čatež,
– Občina Brežice, Oddelek za prostorsko načrtovanje in razvoj,
– VGP, Novo mesto,
– ZVNKD Novo mesto.
Če se v postopku priprave ureditvenega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le ta pridobe v postopku.
Glede na to, da se gradnja avtoceste odvija po pospešenem postopku je potrebno tudi po pospešenem postopku zagotoviti potrebno urbanistično dokumentacijo za »nadomestne lokacije« objektov, ki se bodo porušili na trasi bodoče avtoceste. Iz tega razloga se priporoča, da soglasodajalci pisno podajo svoje pogoje in mnenja v roku 15 dni po prejemu dokumentacije za pridobitev pogojev, sicer se šteje, da pogojev nimajo in zato njihovo sodelovanje in soglasje k osnutku ni potrebno.
Na izdelani osnutek UN ČC se iz istega razloga priporoča, da soglasodajalci pisno podajo svoje soglasje v roku 15 dni po prejemu osnutka ureditvenega načrta ali utemeljeno zavrnejo soglasje, sicer se šteje, da je soglasje dano.
Pri izdaji soglasij se preverja upoštevanje zahtevanih pogojev v osnutku ureditvenega načrta. Zaradi drugačnih zahtev ni možno zavrniti izdaje soglasja.
6. člen
6. Terminski plan
Osnutek UN ČC se dostavi strokovnim službam občine po pridobitvi in uskladitvi pogojev soglasodajalcev.
Župan sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka po prejemu osnutka.
V času trajanja javne razgrnitve, ki traja najmanj 30 dni, je organizirana javna obravnava.
Občinski svet zavzame stališča do pripomb in predlogov k osnutku UN ČC.
Po sprejetju stališč do pripomb, se dopolni osnutek v tistih sestavinah, na katerega so se nanašale strokovno utemeljene pripombe in predlogi ter se pridobijo soglasja pristojnih soglasodajalcev iz 6. člena tega programa priprave.
Predlog UN ČC se posreduje Občinskemu svetu v sprejem.
7. člen
7. Končna določba
Ta program priprave začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 352-504/01
Brežice, dne 25. oktobra 2001.
Župan
Občine Brežice
Vladislav Deržič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti