Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA 1
Seznam rastlin, ki se ne smejo uporabljati za proizvodnjo
arom, namenjenih za živila
|
Latinsko ime |
Slovensko ime |
Prepovedani del rastline |
|
Anemone hepatica |
navadni jetrnik |
zeleni del |
|
Atropa belladonna |
volčja češnja |
cela rastlina |
|
Bryonia alba |
bluščec |
korenina |
|
Chenopodium ambrosioides |
vratič |
zeleni del |
|
Convallaria majalis |
šmarnica |
cela rastlina |
|
Daphne mezereum |
navadni volčin |
cela rastlina |
|
Fomes officinalis faull. |
macesnova goba |
klobuk gobe |
|
Heliotropium europaeum |
posončnica |
list |
|
Piscidia erythrina |
koralnik |
korenina |
|
Polypodium vulgare |
sladka koreninica |
korenina |
|
Punica granatum |
granatovec |
korenina |
|
Urbinea scilla |
čebulica |
čebulica |
PRILOGA 2
Največja količina neželene snovi, ki je lahko prisotna v živilu kot posledica uporabe arome
|
neželena snov |
živila (vključno pijače) |
|
benzo[a]piren (3,4 benzopiren) |
0,03 mg/kg |
PRILOGA 3
Seznam določenih snovi v aromi, ki so v živilih posebej omejena
|
Snov |
Največja
dovoljena količina za živila (mg/kg) |
Največja
dovoljena količina za pijače (mg/kg) |
Dovoljene meje za določene snovi |
|
Agaricinska kislina |
do 20 |
do 20 |
do 100 mg/kg v
alkoholnih pijačah in gobjih izdelkih |
|
Aloin |
do 0,1 |
do 0,1 |
do 50 mg/kg v
alkoholnih pijačah |
|
Beta azaron |
do 0,1 |
do 0,1 |
do 1 mg/kg v
alkoholnih pijačah in živilih z malo začimb |
|
Berberin |
do 0,1 |
0,1 |
do 10 mg/kg le
v alkoholnih pijačah |
|
Kinin |
0 |
0 |
do 85 mg/kg v
brezalkoholnih pijačah s kininom do 300 mg/kg v
alkoholnih pijačah |
|
Kumarin |
do 2 |
do 2 |
do 10 mg/kg v karamelah do 50 mg/kg v žvečilnem
gumiju do 10 mg/kg v
alkoholnih pijačah |
|
Cianovodikova kislina |
do 1 |
do 1 |
do 50 mg/kg v
slaščicah, marcipanu in njihovem nadomestku ali podobnih proizvodih do 1 mg na vol. %
alkohola v alkoholnih pijačah do 5 mg/kg v konzervah s koščičastimi sadeži |
|
Hipericin |
do 0,1 |
do 0,1 |
do 10 mg/kg
v alkoholnih pijačah do 1 mg/kg v
slaščicah |
|
Pulegon |
25 |
100 |
do 250 mg/kg v
pijačah z aromo mete ali poprove mete do 350 mg/kg v
slaščicah, z aromo mete |
|
Kvasin |
do 5 |
do 5 |
do 10 mg/kg
pri slaščicah v pastilah in do 50 mg/kg v alkoholnih pijačah |
|
Safrol in isosafrol |
do 1 |
do 1 |
do 2 mg/kg v alkoholnih pijačah z vsebnostjo alkohola do 25 vol. % do 5 mg/kg v alkoholnih pijačah z vsebnostjo alkohola nad 25 vol. % do 15 mg/kg v živilih, ki vsebujejo muškatov cvet ali muškatov oreh |
|
Santonin |
do 0,1 |
do 0,1 |
do 1 mg/kg v alkoholnih pijačah z vsebnostjo alkohola nad 25 vol. % |
|
Tujon (alfa in beta) |
do 0,5 |
do 05 |
do 5 mg/kg v alkoholnih pijačah z vsebnostjo alkohola do 25 vol. % do 10 mg/kg v alkoholnih pijačah z vsebnostjo alkohola nad 25 vol. % do 25 mg/kg v živilih, ki vsebujejo žajbljeve preparate do 35 mg/kg v
grenkih alkoholnih pijačah |
PRILOGA 4
Kisline in njihove soli (po principu quantum satis)
ocetna kislina (E 260)
acetati (soli ocetne kisline)
natrijev acetat (E 262)
natrijev diacetat (E 262)
kalijev acetat (E 261)
kalcijev acetat (E 263)
L- in D,L-jabolčna kislina
malati (soli jabolčne kisline)
natrijev malat (E 350)
kalijev malat (E 351)
kalcijev malat (E 352)
citronska kislina (E 330)
citrati (soli citronske kisline)
natrijev citrat (E 331) (trinatrijev citrat)
kalijev citrat (E332)
kalcijev citrat (E 333)
mlečna kislina
laktati (soli mlečne kisline)
natrijev laktat (E 325)
kalijev laktat (E 326)
kalcijev laktat (E 327)
L(+)vinska kislina (E 334)
tartrati (soli vinske kisline)
natrijev tartrat (E 335)
kalijev tartrat (E 336)
kalij natrijev tartrat (E 337)
kalcijev tartrat (E 354)
(orto)fosforna kislina (E 338)
(orto)fosfati (soli (orto)fosforne kisline)
natrijev (orto)fosfat (E 339)
kalijev (orto)fosfat (E 340)
kalcijev (orto)fosfat (E 341)
amonijev klorid
PRILOGA 5
Nosilci, vključno s topili (po principu quantum satis)
lecitin (E 322)
glicerol (E 422)
glicerinacetat (E 1518)
propan 1,2-diol (propilen glikol)
etilcitrat
etillaktat
benzilalkohol
mono- in digliceridi kislin jedilne maščobe (E 471), tudi
estrificirani z
ocetno kislino (E 472a), mlečno kislino (E 472b),
citronsko kislino (E 472c) ali vinsko kislino (E 472d)
alginska kislina (E 400)
natrijev alginat (E 401)
kalijev alginat (E 402)
kalcijev alginat (E 404)
propilenglikolov alginat (E 405)
agar (E 406)
karagenan (E 407)
rožičeva moka (E 410)
guar gumi (E 412)
tragakant (E 413)
arabski gumi (E 414)
ksantan gumi (E 415)
pektin (E 440a)
metilceluloza (E 461)
karboksilmetil celuloza (E 466)
acetiliran diškrobni fosfat (E 1414)
acetiliran škrob (škrobov acetat) (E 1420)
acetiliran diškrobni adipat (E 1422)
natrijev acetat(E 262)
kalijev acetat (E 261)
kalcijev acetat (E 263)
natrijev laktat (E 325)
kalijev laktat (E 326)
kalcijev laktat (E 327)
natrijev citrat (E 331),
kalijev citrat (E 332)
kalcijev citrat (E 333)
natrijev karbonat (E 500)
kalijev karbonat (E 501)
magnezijev karbonat (E 504)
kalcijev karbonat (E 170)
sorbitol (E 420)
Kot topila, ekstrakcijska sredstva, destilirna sredstva, nosilci
ipd. za arome se lahko uporabljajo tudi vsa primerna živila (tudi
v zmeseh), kot so npr. voda, etilni alkohol kmetijskega izvora,
kakovostna žganja, sadni in rastlinski sokovi, jedilne maščobe in
jedilna olja, kuhinjska sol, saharoza in drugi sladkorji, moke in
škrobi ter kis.
PRILOGA 6
|
|
Maksimalna
količina v živilu, pripravljenem za uživanje |
|
|
|
|
L-alanin |
|
|
L-arginin |
|
|
L-asparaginska kislina |
|
|
L-citrulin |
|
|
L-cistein |
|
|
L-cistin |
|
|
Glicin |
|
|
L-histidin |
|
|
L-izolevcin |
|
|
L-levcin |
skupaj 500 mg/kg in ne več
kot 300 mg/kg na |
|
L-lizin |
posamezno
substanco vselej računano kot aminokislina |
|
L-metionin |
|
|
L-fenilalanin |
|
|
L-serin |
|
|
Tavrin |
|
|
L-treonin |
|
|
|
|
|
L-valin in njene natrijeve in kalijeve spojine ter hidrokloridi teh aminokislin |
|
|
|
|
|
L-glutaminska kislina |
|
|
natrijev glutaminat |
skupaj 10
g/kg, računano kot glutaminska kislina |
|
kalijev glutaminat |
|
|
|
|
|
Inosinat |
skupaj 500 mg/kg |
|
Gvanilat |
|
|
|
|
|
Maltol |
10 mg/kg |
|
Etilmaltol |
50 mg/kg |
PRILOGA 7
Pomožna tehnološka sredstva (po principu quantum satis)
želatina;
tanin;
bentonit;
kiselsol (kremenova sol);
kaolin;
oglje;
inertna filtracijska sredstva (celuloza, perlit, kiselgur in podobno, razen azbesta)
PRILOGA 8
Sredstva proti sprijemanju
kalcijev (E 470) in magnezijev stearat q.s.;
aluminijev silikat q.s.;
koloidna silicijeva kislina;
silicijev dioksid (E 551);
trikalcijev ortofosfat;
dikalcijev ortofosfat (E 341) za ohranjanje sipkosti praškastih
arom do 50 mg/kg živila.