Uradni list

Številka 74
Uradni list RS, št. 74/2001 z dne 21. 9. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 74/2001 z dne 21. 9. 2001

Kazalo

3923. Pravilnik o meroslovnih zahtevah za merilne sisteme za tekočine razen vode, ki lahko nosijo oznake in znake EEC, stran 7552.

Na podlagi prvega in četrtega odstavka 9. člena in petega odstavka 11. člena zakona o meroslovju (Uradni list RS, št. 22/00) izdaja ministrica za šolstvo, znanost in šport
P R A V I L N I K
o meroslovnih zahtevah za merilne sisteme za tekočine razen vode, ki lahko nosijo oznake in znake EEC*
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa meroslovne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati merilni sistemi za vse tekočine razen vode, ki lahko nosijo oznake in znake EEC (v nadaljnjem besedilu: merilni sistemi), način označevanja, postopke ugotavljanja skladnosti in overitev ter roke rednih overitev.
Ta pravilnik se označi skrajšano z oznako MP-15-77/313.
2. člen
Ta pravilnik se nanaša na merilne sisteme, ki imajo vgrajena pretočna merila, v katerih tekočina povzroči gibanje gibljivih sten merilnih komor.
3. člen
Za merilne sisteme se zahtevata EEC-odobritev tipa merila (v nadaljnjem besedilu: EEC-odobritev tipa), če določila tega pravilnika tako zahtevajo, in EEC-prva overitev merila (v nadaljnjem besedilu: EEC-prva overitev) pod pogoji, ki jih določa ta pravilnik.
Pod pogoji, ki so določeni v tem pravilniku, se EEC-odobritev tipa lahko izda tudi za sestavne dele in podsestave merilnega sistema.
4. člen
Pomen izrazov, uporabljenih v tem pravilniku, je določen v 1. točki Priloge I.
II. MEROSLOVNE ZAHTEVE
5. člen
Merilni sistemi morajo izpolnjevati meroslovne zahteve iz Priloge I.
III. NAPISI IN OZNAKE
6. člen
Merilni sistem, sestavni del ali podsestav, ki ima EEC-odobritev tipa, mora imeti na številčnici kazalnega mehanizma ali na posebni napisni ploščici čitljivo in neizbrisno zapisane naslednje podatke:
(a) znak EEC-odobritve tipa,
(b) identifikacijsko oznako ali ime proizvajalca,
(c) znak proizvajalca, če obstaja,
(d) serijsko številko in leto izdelave,
(e) lastnosti merilnega sistema, kot to določa točka 1.15 Priloge I,
(f) morebitne dodatne podatke, ki so navedeni v certifikatu o odobritvi tipa.
Če v enem samem sistemu deluje več pretočnih meril, ki uporabljajo skupne elemente, so lahko napisi, potrebni za posamezni del sistema, združeni na eni napisni ploščici.
Napisi na številčnici kazalne naprave pretočnega merila, ki je del merilnega sistema, ne smejo biti v nasprotju z napisi na napisni ploščici merilnega sistema.
Če je merilni sistem mogoče transportirati brez razstavljanja, so lahko napisi za vse dele združeni na eni sami napisni ploščici.
7. člen
Za zaščito pred nedovoljenimi posegi v merilni sistem se uporabijo predvsem zaščitne oznake v obliki svinčenih žigov. Na občutljive dele merilnega sistema se lahko namestijo tudi zaščitne oznake v obliki nalepk.
V vseh primerih morajo biti zaščitne oznake lahko dostopne.
Zaščitne oznake morajo biti nameščene na vseh tistih delih merilnega sistema, ki jih ni mogoče drugače zaščititi pred posegi, ki bi lahko vplivali na točnost meritev. Zaščitne oznake niso potrebne na priključkih, ki jih je z orodjem mogoče razstaviti.
Žigi morajo biti zasnovani tako, da omogočajo pritrditev oznake delne EEC-prve overitve.
Omogočiti je treba tudi zaščito ploščice, ki je namenjena za pritrditev oznake delne EEC-prve overitve. Le-ta je lahko združena z napisno ploščico na merilnem sistemu, določeno v 6. členu tega pravilnika.
Pri merilnem sistemu za pitne tekočine morajo zaščitne oznake omogočati razstavitev sistema zaradi čiščenja.
IV. UGOTAVLJANJE SKLADNOSTI
1. EEC-odobritev tipa
8. člen
EEC-odobritev tipa morajo imeti naslednji sistemi:
– merilni sistemi za tekoča goriva iz točke 2.1 Priloge I. Če so takšni sistemi namenjeni za namestitev v centralni napajalni sistem, mora biti certifikatu o odobritvi tipa priložena ena ali več risb vzorca, ki prikazujejo pogoje sestavitve na mestu uporabe;
– merilni sistemi, nameščeni na avtomobilskih cisternah za prevoz in dobavo tekočin z nizko viskoznostjo (viskoznost <20 mPa·s), ki se skladiščijo pri atmosferskem tlaku (razen pitnih tekočin), kot je navedeno v točki 2.2 Priloge I;
– merilni sistemi za utekočinjeni plin pod tlakom, ki so nameščeni na avtomobilske cisterne, iz točke 2.4 Priloge I;
– merilni sistemi za prevzemanje mleka iz točke 2.5 Priloge I.
9. člen
Pri preskušanju se delovni etaloni in njihova uporaba določijo tako, da merilna negotovost kalibracijske metode ne presega ene petine največjega dopustnega pogreška preskušanega merilnega sistema.
10. člen
Pri preskusu pretočnega merila se najprej s pomočjo dovolj velikega števila merilnih točk med najmanjšim in največjim pretokom določi krivulja pogreškov kot funkcija pretoka.
Preskusi se opravijo v mejah obratovanja, tj. pri najvišji in najnižji podani temperaturi in viskoznosti ter pri najmanjši količini merjenja.
Razen pri preskusih za najmanjšo količino merjenja se izbere preskusna prostornina, katere velikost zagotavlja, da vrednost skale indikatorja nikoli ne preseže tretjine največjega dopustnega pogreška.
Če je bila EEC-odobritev tipa za pretočno merilo in pomožno opremo že izdana, se preveri, ali so lastnosti pretočnega merila in merilnega sistema združljive. Če so, pretočnega merila ni treba dodatno preskušati, določiti pa je treba najmanjšo količino merjenja merilnega sistema skladno s točko 3.2 Priloge I pravilnika o meroslovnih zahtevah za pretočna merila za tekočine razen vode, ki lahko nosijo oznake in znake EEC (Uradni list RS, št. 74/01).
Če lastnosti pretočnega merila niso združljive z lastnostmi merilnega sistema ali če za pretočno merilo (in njegovo pomožno opremo) ni bila izdana EEC-odobritev tipa, je treba merilni sistem v celoti preskusiti skladno s tem pravilnikom ter s pravilnikom o meroslovnih zahtevah za pretočna merila za tekočine razen vode, ki lahko nosijo oznake in znake EEC, in pravilnikom o meroslovnih zahtevah za pomožno opremo za pretočna merila za tekočine razen vode, ki lahko nosi oznake in znake EEC (Uradni list RS, št. 74/01).
11. člen
Preskusi odstranjevanja zraka ali plina morajo pokazati, da oprema za odstranjevanje zraka in plina izpolnjuje zahteve iz točk 1.6.2.1.4, 1.6.2.1.5 in 1.6.2.2.4 Priloge I.
Če so nameščeni separatorji plina ali posebni ekstraktorji plina, je treba z ustreznim pretočnim merilom, vstavljenim pod separator (poseben ekstraktor), z dodajanjem in brez dodajanja zraka ali plina in s primerjavo merilnih rezultatov preveriti, ali je odstranjevanje zraka ali plina nepretrgano.
Če so nameščeni posebni ekstraktorji, je treba preskusiti tudi popolno izpraznitev cisterne. Če je mogoče, se preskusi izvedejo z najmanj ugodno tekočino. Pri preskušanju maket ali modelov v različnem obsegu od dejanske opreme, je treba upoštevati zakone podobnosti glede viskoznosti (Reynolds), težnosti (Froude) in površinske napetosti (Weber). Na splošno velja, da se modeli preskušajo samo, kadar je to upravičeno.
12. člen
Preskusi merilnih sistemov za tekoče gorivo morajo obsegati:
(a) preverjanje pretočnega merila in pomožne opreme ter določitev vplivov takšne opreme (kazalnik cene, tiskalnik, naprava za prednastavitev itd);
(b) preverjanje eliminatorja plina;
(c) preverjanje konstantnosti prostornine cevi;
(d) poseben pregled za preverjanje pravilnega povečevanja kazalnika cene (nepravilno povečevanje je mogoče povzročiti pri prvem elementu kazalnika cene tako, da se na hitro zapre ventil za dotok).
13. člen
Preskus merilnih sistemov za utekočinjeni plin naj obsega:
(a) preverjanje območja učinkovitosti in konstrukcije separatorjev plina na podlagi risb;
(b) preskus delovanja eliminatorja plina (regulatorja nivoja), ki je lahko vgrajen v separator plina.
Na podlagi risbe se prav tako preveri naprava za vzdrževanje tlaka. Urad Republike Slovenije za meroslovje (v nadaljnjem besedilu: urad) lahko v posebnih primerih zahteva preskus modela.
14. člen
Za merilne sisteme iz točk 2.2 in 2.4 Priloge I se lahko EEC-odobritev tipa podeli na podlagi risb in diagramov, če so tipi skladni z določili 3. točke Priloge I.
2. EEC-prva overitev
15. člen
EEC-prva overitev merilnih sistemov se lahko opravi v eni ali dveh fazah.
V eni fazi se EEC-prva overitev opravi takrat, kadar celotni sistem izdeluje en sam proizvajalec, kadar ga je mogoče transportirati brez razstavljanja in kadar se overja pod pogoji, v kakršnih bo obratoval.
V vseh drugih primerih se overitev opravi v dveh fazah.
Prva faza velja samo za pretočno merilo ali za pretočno merilo, opremljeno s pomožno opremo, ki mora biti z njim povezana, ne glede na to, ali je vgrajena v podsestav ali ne.
Preskusi prve faze se lahko opravijo na testni mizi (po možnosti v tovarni proizvajalca) ali na nameščenem merilnem sistemu. V tej fazi se preskusi lahko opravijo s tekočinami, za katere ta sistem ni namenjen.
V drugi fazi se merilni sistem preskuša v dejanskih obratovalnih pogojih. Opravi se na kraju namestitve, pod obratovalnimi pogoji in s tekočino, za katero je sistem namenjen.
Druga faza pa se lahko opravi tudi na kraju, ki ga izbere urad, če je merilni sistem mogoče transportirati brez razstavljanja in je preskuse mogoče izvajati pod pogoji, pod kakršnimi naj bi merilni sistem obratoval.
16. člen
Če se EEC-prva overitev opravlja v eni fazi, se izvedejo vsi preskusi, navedeni v drugem odstavku tega člena.
Če se preskusi izvajajo v dveh fazah, predstavljata prvo fazo:
– pregled skladnosti pretočnega merila, vključno z morebitno pomožno opremo (skladnost z ustreznimi vzorci),
– meroslovni pregled pretočnega merila, vključno z vgrajeno pomožno opremo.
Drugo fazo predstavljajo:
– pregled skladnosti merilnega sistema, vključno s pretočnim merilom in pomožno opremo,
– meroslovni pregled pretočnega merila in pomožne opreme v merilnem sistemu,
– preskus delovanja eliminatorja plina, če je nameščen; preverjanje, ali so prekoračeni največji dopustni pogreški za to napravo, kot je to določeno v točki 1.6 Priloge I, ni potrebno,
– kontrola nastavitve zahtevanih naprav za vzdrževanje tlaka,
– preverjanje sprememb notranje prostornine cevi v sistemih polnih cevi,
– določitev količine preostanka v sistemih praznih cevi.
V. REDNE IN IZREDNE OVERITVE
17. člen
Za merilne sisteme so obvezne overitve. Rok za redne overitve je 1 leto za merilne sisteme za tekoča goriva in 2 leti za vse druge merilne sisteme. Redne in izredne overitve merilnih sistemov vključujejo:
– ugotavljanje skladnosti merilnega sistema z EEC-odobrenim tipom,
– meroslovni pregled, s katerim se ugotavlja, ali merilni sistem izpolnjuje zahteve tega pravilnika. Meroslovni pregled pri redni in izredni overitvi je enak meroslovnemu pregledu za EEC-prvo overitev.
VI. KONČNA DOLOČBA
18. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se z dnem pristopa Slovenije v Evropsko unijo oziroma z dnem sklenitve ustreznega mednarodnega sporazuma.
Št. 009-13/01-2
Ljubljana, dne 10. septembra 2001.
dr. Lucija Čok l. r.
Ministrica
za šolstvo, znanost in šport
* Ta pravilnik smiselno povzema vsebino direktive EGS o približevanju zakonov držav članic, ki se nanašajo na merilne sisteme za tekočine razen vode (77/313/EGS), kot je dopolnjena z direktivo 82/625/EGS.
Priloga I

1.          SPLOŠNE ZAHTEVE ZA MERILNE SISTEME

1.1         Definicije

1.1.1       Merilni sistem

            Merilni sistem za vse tekočine razen vode zajema
            poleg pretočnega merila iz Pravilnika o meroslovnih
            zahtevah za pretočna merila za tekočine razen vode,
            ki lahko nosijo oznake in znake EEC, in pomožne
            opreme, za katero velja Pravilnik o meroslovnih
            zahtevah za pomožno opremo za pretočna merila za
            tekočine razen vode, ki lahko nosi oznake in znake
            EEC, in je lahko povezana s pretočnim merilom, tudi
            vso opremo za zagotavljanje pravilnosti meritev
            oziroma omogočanje delovanja kakor tudi vso drugo
            opremo, ki lahko na kakršen koli način vpliva na
            meritve.

            Če deluje več pretočnih meril, ki so namenjena za
            ločene meritve in imajo skupne sestavne dele, se
            vsako pretočno merilo obravnava kot merilni sistem s
            skupnimi elementi.

            Če je več pretočnih meril namenjenih za eno samo
            meritev, se pretočna merila obravnavajo kot en sam
            merilni sistem.

1.1.2       Najmanjša količina merjenja

            Najmanjša količina merjenja merilnega sistema se
            določa skladno z zahtevami Pravilnika o meroslovnih
            zahtevah za pretočna merila za tekočine razen vode,
            ki lahko nosijo oznake in znake EEC, in Pravilnika o
            meroslovnih zahtevah za pomožno opremo za pretočna
            merila za tekočine razen vode, ki lahko nosi oznake
            in znake EEC, ter v skladu s tem pravilnikom.
            V merilnih sistemih, ki so namenjeni za merjenje
            tekočine, ki jo sprejme sistem, se najmanjša
            prostornina tekočine, za katero je meritev tipsko
            odobrena, imenuje najmanjša sprejeta količina
            merjenja. Zahteva iz prvega odstavka te točke, ki se
            nanaša na najmanjšo količino merjenja, velja
            analogno tudi za najmanjšo sprejeto količino
            merjenja.

1.1.3       Separator plina

            Separator plina je naprava za zvezno ločevanje in
            odstranjevanje zraka ali plinov, vsebovanih v
            tekočini.

            Naprava za odstranjevanje plina načeloma deluje
            samodejno. Ta zahteva pa se opusti, če obstaja
            mehanizem, ki samodejno ustavi dotok tekočine, kadar
            obstaja nevarnost, da bo zrak ali plin vstopil v
            pretočno merilo. V takem primeru se lahko meritev
            nadaljuje, če je zrak ali plin ročno ali avtomatsko
            odstranjen.

1.1.4       Ekstraktor plina

            Ekstraktor plina je naprava, ki izločuje zrak ali
            pline, ki so se nabrali v cevovodu nad pretočnim
            merilom v obliki žepov, ki so samo rahlo pomešani s
            tekočino.

            Zahteve v točki 1.1.3, ki se nanašajo na napravo za
            odvajanje plinov za separator plina, veljajo tudi za
            ekstraktor plina.

1.1.5       Posebni ekstraktor plina

            Posebni ekstraktor plina je naprava, ki podobno kot
            separator plina, vendar v manj zahtevnih
            obratovalnih pogojih zvezno ločuje zrak in pline od
            tekočine in samodejno ustavi pretok tekočine, če
            obstaja nevarnost, da bi zrak ali plini, ki so se
            nabrali v obliki žepov in so samo rahlo pomešani s
            tekočino, vstopili v pretočno merilo.

1.1.6       Posoda za utekočinjenje

            Posoda za utekočinjenje je zaprta posoda, v kateri
            se v merilnih sistemih z utekočinjenimi plini pod
            tlakom zbirajo plini, ki se nahajajo v tekočini, ki
            se želi izmeriti, in se pred meritvijo utekočinijo.

1.1.7       Indikator plina

            Indikator plina je naprava, ki omogoča enostavno
            ugotavljanje zračnih ali plinskih mehurčkov v
            tekočini.

1.1.8       Okence

            Okence je element za preverjanje, ali je ves merilni
            sistem ali njegov del v celoti napolnjen s tekočino.

1.2         Obseg

            Splošne zahteve iz 1. točke veljajo za vse tipe
            merilnih sistemov, če v 2. točki ni določeno
            drugače.

1.3         Pretočna merila, mejni pretoki

            Pretočna merila, ki so vgrajena v merilni sistem
            skupaj s pomožno opremo, morajo imeti EEC-odobritev
            tipa za merjenje določene tekočine v normalnih
            delovnih pogojih.

            Za ta pretočna merila se zahteva ločena
            EEC-odobritev tipa ali odobritev, ki je vključena v
            EEC-odobritev tipa merilnega sistema, v katerega so
            vgrajeni. Mejni pretoki (največji in najmanjši
            pretok) merilnega sistema se lahko razlikujejo od
            mejnih pretokov pretočnega merila. V takih primerih
            je treba preveriti, ali sta največji in najmanjši
            pretok merilnega sistema združljiva z vrednostmi
            pretočnega merila. Tudi če je pretočno merilo
            odobreno kot sestavni del merilnega sistema, mora
            biti v vseh primerih skladno z zahtevami Pravilnika
            o meroslovnih zahtevah za pretočna merila za
            tekočine razen vode, ki lahko nosijo oznake in znake
            EEC. Če je več pretočnih meril vzporedno
            priključenih na en sam merilni sistem, je treba pri
            določanju mejnih pretokov merilnega sistema
            upoštevati vsoto največjih in najmanjših pretokov
            posameznih pretočnih meril, razen v posebnih
            primerih, ki so določeni v tej prilogi. Največji
            pretok merilnega sistema mora biti najmanj dvakratni
            skupni najmanjši pretok njegovega pretočnega merila
            oziroma pretočnih meril.


1.4         Točka prenosa

1.4.1       Merilni sistemi morajo imeti točko, ki določa
            količino dotoka oziroma sprejema tekočine in se
            imenuje točka prenosa ali referenčna točka. Ta točka
            prenosa se pri sistemih za dovajanje nahaja pod
            pretočnim merilom, pri sistemih za sprejem pa nad
            pretočnim merilom.

1.4.2       Obstajata dva tipa merilnih sistemov, in sicer
            sistemi "praznih cevi" in sistemi "polnih cevi";
            izraz "cev" vključuje tudi toge cevovode.

1.4.2.1     Sistemi praznih cevi so pri opremi za dovajanje
            merilni sistemi, pri katerih se točka prenosa nahaja
            nad dovodno cevjo. Ta točka prenosa je pogosto v
            obliki pregradnega okenca ali zapiralne naprave, v
            obeh primerih pa je združena s sistemom, ki
            zagotavlja praznjenje dovodne cevi po vsaki meritvi.

1.4.2.2     Merilni sistemi polnih cevi so pri opremi za
            dovajanje merilni sistemi, pri katerih točko prenosa
            sestavlja zapiralna naprava v dovodnem cevovodu. Če
            ima cevovod prost konec, mora biti zapiralna naprava
            nameščena čim bližje temu prostemu koncu.

1.4.2.3     Za opremo za sprejem tekočine analogno veljajo enake
            zahteve kot za sprejemni cevovod nad pretočnim
            merilom.

1.5         Filtri

            Merilni sistemi morajo imeti nad pretočnimi merili
            napravo za zbiranje trdnih nečistoč iz tekočin
            (filter). Filtri morajo biti po možnosti nameščeni
            tako, da so lahko dosegljivi.


1.6         Odstranjevanje zraka ali plinov

1.6.1       Splošna zahteva

            Merilni sistemi morajo biti nameščeni tako, da nad
            pretočnim merilom ne omogočajo dostopa zraka ali
            sproščanja plinov v tekočino. Če obstaja nevarnost,
            da ta zahteva ne bo izpolnjena, mora biti v merilni
            sistem vgrajena naprava za odstranjevanje plinov, ki
            bo omogočala pravilno odstranitev zraka oziroma
            neraztopljenih plinov, ki se morda nahajajo v
            tekočini, preden gre ta skozi pretočno merilo.

            Oprema za odstranjevanje plinov mora biti primerna
            za pogoje dovajanja in urejena tako, da dodatni
            pogrešek zaradi vpliva zraka in plinov pri merilnih
            rezultatih ne preseže:

            - 0,5 % izmerjene količine za tekočine (ki niso
              pitne tekočine), katerih viskoznost ne presega
              1 mPas,

            - 1 % izmerjene količine za pitne tekočine in
              tekočine, pri katerih viskoznost presega 1 mPas.

            Ni pa treba, da je pogrešek manjši od 1 % najmanjše
            količine merjenja.

1.6.2       Črpani pretok

1.6.2.1     Če tlak pri vstopu v črpalko (četudi samo za
            trenutek) pade pod atmosferski tlak ali pod tlak
            nasičenih hlapov tekočine, je treba zagotoviti
            separator plina (skladno s točko 1.6.6).

1.6.2.1.1   Separator plina, ki je namenjen za obratovanje
            pri največjem pretoku, ki ne presega 100 m3/h, mora
            imeti bodisi ločeno EEC-odobritev tipa ali
            odobritev, ki je vključena v EEC-odobritev tipa
            merilnega sistema, katerega sestavni del je, če se v
            tem pravilniku zahteva odobritev za tak sistem. Pri
            separatorjih plina, ki so namenjeni za obratovanje
            pri pretokih nad 100 m3/h, pa je odobritev tipa
            zagotovljena po analogiji z odobrenim tipom enake
            konstrukcije in manjših mer. Separatorji plina, ki
            so opravili ločene EEC-odobritve tipa, se lahko v
            merilnih sistemih uporabljajo brez indikatorjev
            plina.

1.6.2.1.2   Separator plina se načeloma namesti za črpalko,
            lahko pa je s črpalko kombiniran.

            Separator plina mora biti vedno nameščen čim bližje
            pretočnemu merilu, tako da je padec tlaka zaradi
            pretoka tekočine med obema sestavnima deloma
            zanemarljiv.

1.6.2.1.3   Meje obratovanja separatorja plina so:

(a)         največji pretok ali pretoki ene ali več določenih
            tekočin;

(b)         zgornje in spodnje meje tlaka, ki so združljive s
            pravilnim delovanjem naprave za odstranjevanje
            plina.

1.6.2.1.4   Če ima separator plina, ki je namenjen za
            obratovanje pri največjem pretoku, ki ne presega
            100 m3/h, ločeno EEC-odobritev tipa, mora znotraj
            meja pogreška, ki so določene v točki 1.6.1,
            zagotavljati odstranjevanje zraka ali plinov, ki so
            pomešani z merjeno tekočino, pod naslednjimi
            preskusnimi pogoji:

            (a) merilni sistem mora obratovati pri največjem
                pretoku in pri najmanjšem tlaku, ki je za
                separator plina določen;

            (b) dopustno je vsako prostorninsko razmerje
                zraka ali plinov in tekočine, če je separator
                plina zasnovan za največji pretok, ki je manjši
                ali enak 20 m3/h; omejeno pa mora biti na 30 %,
                če je separator plina zasnovan za največji
                pretok, ki je večji od 20 m3/h. (Za določitev
                odstotka je treba zrak oziroma plin izmeriti pri
                atmosferskem tlaku.)

            Poleg tega mora avtomatska naprava za odstranjevanje
            plina pravilno delovati pri največjem tlaku, ki je
            predpisan za separatorje plina.

1.6.2.1.5   Če je separator plina odobren kot sestavni del,
            ki je vgrajen v odobreni merilni sistem, zanj
            veljajo zahteve iz točke 1.6.2.1.4. V takem primeru
            indikator plina ni potreben.

            Če ima merilni sistem vgrajen indikator plina
            skladno z definicijo iz točke 1.1.7, mora separator
            plina v mejah pogreška, ki so določene v točki
            1.6.1, zagotavljati odstranjevanje zraka ali plinov,
            pomešanih z merjeno tekočino, in sicer pod
            naslednjimi pogoji:

            (a) merilni sistem mora obratovati pri največjem
                pretoku in najmanjšem tlaku;

            (b) razmerje med prostornino zraka oziroma
                plinov in tekočino ne sme preseči:

                - 20 % za nepitne tekočine z viskoznostjo, ki ne
                  presega 1 mPas,

                - 10 % za pitne in druge tekočine z viskoznostjo,
                  ki presega 1 mPas(1)

                  ----------
                  (1) Zahteve iz alinei (a) in (b) so ponavadi
                  izpolnjene s pravilno zgrajenim
                  separatorjem, če je njegova efektivna
                  prostornina najmanj enaka 8 % prostornine, ki
                  se dobavi v eni  minuti pri največjem pretoku,
                  ki je označen na napisni ploščici merilnega
                  sistema.

            Če razmerje med prostornino zraka oziroma plinov in
            tekočine presega gornje odstotke in če separator
            plinov ne izpolnjuje zahtev glede največjih
            dopustnih pogreškov, morajo biti v indikatorju plina
            jasno vidni mehurčki zraka oziroma plina.

1.6.2.2     Če je tlak ob vstopu v črpalko konstantno višji od
            atmosferskega tlaka in tlaka nasičenih hlapov
            tekočine in če ni separatorja plina, je potreben
            ekstraktor plina ali posebni ekstraktor plina, če se
            lahko medtem, ko ni pretoka, med črpalko in
            pretočnim merilom pojavijo plini ali če v cevovodu
            nastanejo zračni žepi (npr. ko je dovajalni
            rezervoar popolnoma prazen) tako, da povzročijo
            specifični pogrešek, ki presega 1 % najmanjše
            količine merjenja.

1.6.2.2.1   Ekstraktor plina ali posebni ekstraktor plina,
            ki je namenjen za obratovanje pri največjem pretoku,
            ki ne presega 100 m3/h, ima lahko bodisi ločeno
            EEC-odobritev tipa ali odobritev tipa, ki je
            vključena v EEC-odobritev tipa merilnega sistema,
            katerega del je, če se v tem pravilniku zahteva
            odobritev tipa sistema.

            Če pa je ekstraktor plina namenjen za obratovanje
            pri največjem pretoku, ki presega 100 m3/h, se lahko
            odobritev tipa podeli analogno z odobrenimi tipi za
            enako konstrukcijo in z manjšimi merami.

            Ekstraktorji plina in posebni ekstraktorji plina, ki
            imajo ločene EEC-odobritve tipa, se lahko v merilnih
            sistemih uporabljajo brez indikatorjev plina.

1.6.2.2.2   Ekstraktor plina ali posebni ekstraktor plina
            se načeloma namesti za črpalko, lahko pa se tudi
            kombinira s črpalko.

            V obeh primerih se ponavadi namesti v najvišji točki
            cevovoda, čim bližje pretočnemu merilu in nad njim.
            Če je nameščen pod nivojem pretočnega merila, je
            treba vgraditi nepovratno napravo, ki je po potrebi
            opremljena z ventilom za omejevanje tlaka, ki
            preprečuje, da bi se cevi med ventilom in pretočnim
            merilom izpraznile.

            Če ima cevovod nad pretočnim merilom več visokih
            točk, je lahko potrebnih več ekstraktorjev plina.

1.6.2.2.3   Meje obratovanja ekstraktorja plina ali
            posebnega ekstraktorja plina so enake tistim, ki so
            določene za separatorje plina v točki 1.6.2.1.3,
            vključno z najmanjšo količino merjenja, za katero so
            takšne naprave predvidene.

1.6.2.2.4.  Ekstraktor plina ali posebni ekstraktor plina
            mora pri največjem pretoku merilnega sistema
            zagotavljati odstranjevanje plinov ali zračnih
            žepov, izmerjenih pri atmosferskem tlaku, s
            prostornino, ki je najmanj enaka najmanjši merjeni
            količini, in to brez dodatnega pogreška, ki bi bil
            večji od 1 % najmanjše merjene količine. Posebni
            ekstraktor mora biti tudi sposoben nepretrgano
            izločati prostornino plina ali zraka, ki je enaka
            5 % prostornine tekočine, dobavljene pri največjem
            pretoku, ne da bi to povzročilo dodaten pogrešek, ki
            presega meje, določene v točki 1.6.1.

1.6.2.3     Zahteve iz točk 1.6.2.1 in 1.6.2.2 ne prepovedujejo
            prisotnosti ročnih ali avtomatskih ekstrakcijskih
            naprav v velikih fiksnih napeljavah.

1.6.2.4     Če je dovajanje tekočine urejeno tako, da med
            meritvijo plin ali zrak ne more nastati ne glede na
            pogoje uporabe oziroma da plin ali zrak ne more
            vstopiti v cevovod pred pretočnim merilom, potem
            naprava za odstranjevanje plina ni potrebna, če
            nobena plinasta formacija, ki se lahko pojavi
            takrat, ko ni pretoka, ne povzroči specifičnega
            pogreška, večjega od 1 % najmanjše dovoljene
            količine.

1.6.3       Nečrpani pretok

1.6.3.1     V primerih, ko se pretočno merilo napaja s
            pomočjo težnosti in brez črpalke, odstranjevalnik
            plina ni potreben, če je tlak tekočine v vseh delih
            cevovoda pred pretočnim merilom in v samem pretočnem
            merilu višji od tlaka nasičenih hlapov in od
            atmosferskega tlaka. Vendar pa je po začetku uporabe
            merilnega sistema potrebna taka ureditev, ki
            zagotavlja, da je cevovod pravilno napolnjen.

1.6.3.2     Če obstaja verjetnost, da bo tlak tekočine
            padel pod atmosferski tlak, a bo še vedno višji od
            tlaka nasičenih hlapov, je treba z ustrezno napravo
            preprečiti zraku vstop v pretočno merilo.

1.6.3.3     Če se tekočina dovaja v pretočno merilo pod plinskim
            tlakom, je treba z ustrezno napravo preprečiti plinu
            vstop v pretočno merilo.

1.6.3.4     V vseh okoliščinah mora biti tlak tekočine med
            pretočnim merilom in točko prenosa višji od tlaka
            nasičenih hlapov tekočine.

1.6.4       Odstranjevanje plina

            Na cevi za odstranjevanje plina na eliminatorju
            plina ne sme biti nameščen ročni ventil, če bi
            zaprtje tega ventila lahko preprečilo delovanje
            eliminatorja plina. Če pa je takšna zapiralna
            naprava potrebna zaradi varnosti, je treba z
            varovalno oznako zagotoviti, da bo ostala odprta.

1.6.5       Zajezna pregrada

            Da je dovajalni rezervoar merilnega sistema mogoče
            popolnoma izprazniti, mora biti v izstopni odprtini
            rezervoarja zajezna pregrada, razen kadar je v
            sistem vgrajen separator plina.

1.6.6       Viskozna tekočina

            Ker se sposobnost separatorjev in ekstraktorjev
            plina s poviševanjem viskoznosti tekočin zmanjšuje,
            teh naprav ni treba namestiti pri tekočinah, ki
            imajo pri 20 °C dinamično viskoznost višjo od
            20 mPas. Črpalka naj bo nastavljena tako, da bo
            vhodni tlak vedno višji od atmosferskega. Če tega
            pogoja ni mogoče izpolniti, je treba vgraditi
            napravo, ki samodejno ustavi pretok tekočine takoj,
            ko vhodni tlak pade pod atmosferski tlak. Za nadzor
            tlaka se uporabi manometer. Ti pogoji pa niso
            potrebni, če ima merilni sistem vgrajene naprave, ki
            zagotavljajo, da skozi spoje na tistih delih
            cevovoda, ki so pod nižjim tlakom, ne vdira zrak.

            Kadar merilni sistem ni v uporabi, mora biti cevovod
            do točke prenosa napolnjen s tekočino.


1.7         Indikator plina

1.7.1       Merilni sistem je lahko opremljen z indikatorjem
            plina. Takšne naprave so v primerih iz 2. točke
            obvezne.

1.7.2       Indikator plina mora biti zgrajen tako, da
            zagotavlja zadovoljivo kazanje prisotnosti plina ali
            zraka v tekočini.

1.7.3       Indikator plina je treba namestiti za pretočnim
            merilom.

1.7.4       V merilnih sistemih praznih cevi ima lahko indikator
            plina obliko pregradnega okenca in se lahko uporabi
            tudi kot točka prenosa.

1.7.5       Če indikator plina predstavlja visoko točko v
            cevovodu, ima lahko izpustni vijak ali drugačno
            odzračevalno napravo. Na odzračevalno napravo ne sme
            biti priključena nobena cev. V indikator plina so
            lahko vgrajeni indikatorji pretoka (npr.
            centrifugalni separatorji), če take naprave ne
            preprečujejo vidljivosti plinskih tvorb, ki so lahko
            prisotne v tekočini.


1.8         Popolno polnjenje merilnega sistema

1.8.1       Pretočno merilo in cevovod od pretočnega merila do
            točke prenosa se morata med meritvijo in takrat, ko
            sistem ni v uporabi, vedno avtomatsko polniti s
            tekočino.

            Če ta zahteva ni izpolnjena, še posebej tam, kjer so
            napeljave fiksne, mora biti mogoče ročno napolniti
            merilni sistem do točke prenosa ter ga nadzirati med
            meritvami in kadar sistem ni v uporabi. Za
            zagotavljanje popolne odstranitve zraka in plina iz
            merilnega sistema je treba na ustrezna mesta
            namestiti izpustne naprave, po možnosti take z
            majhnimi okenci.

1.8.2       Spreminjanje temperature cevovoda med pretočnim
            merilom in točko prenosa ne sme povzročati dodatnih
            pogreškov, ki bi bili večji od 1 % najmanjše
            količine merjenja.

            V 2. točki so podani pogoji, ki morajo biti
            izpolnjeni v določenih posebnih primerih, da bi bila
            ta zahteva izpolnjena.

1.8.3       Pod pretočnim merilom se lahko po potrebi namesti
            naprava za vzdrževanje tlaka, ki zagotavlja, da bo
            tlak v eliminatorjih plina in pretočnem merilu vedno
            višji od atmosferskega tlaka in tlaka nasičenih
            hlapov tekočine.

1.8.4       V merilnih sistemih, pri katerih obstaja možnost, da
            bi tekočina začela teči v nasprotno smer, ko se
            črpalka ustavi, je treba vgraditi nepovratni ventil,
            ki je po potrebi opremljen z napravo za omejevanje
            tlaka.

1.8.5       V merilnih sistemih praznih cevi mora imeti cevovod
            pod pretočnim merilom in po potrebi cevovod nad
            pretočnim merilom visoko točko nastavljeno tako, da
            so vsi deli merilnega sistema ves čas napolnjeni s
            tekočino. Praznjenje dovodne cevi, na katero se
            sklicuje točka 1.4.2.1, mora zagotavljati
            odzračevalnik. V nekaterih primerih lahko tak
            odzračevalnik zamenjajo posebne naprave, kot so npr.
            pomožne črpalke ali vbrizgalnik na stisnjeni zrak. V
            merilnih sistemih, ki so predvideni za najmanjši
            dotok pod 10 m3, morajo takšne naprave delovati
            avtomatsko.

1.8.6       V merilnih sistemih polnih cevi mora biti v prostem
            koncu cevi vgrajena naprava, ki zagotavlja, da se
            cev medtem, ko se sistem ne uporablja, ne more
            izprazniti. Ta zahteva ne velja za utekočinjeni
            plin.

            Če je zapiralna naprava nameščena pod to napravo,
            mora biti prostornina prostora med njima čim manjša,
            v vsakem primeru pa manjša od največjega dopustnega
            pogreška za najmanjšo količino merjenja merilnega
            sistema.

            Pri sistemih, ki so namenjeni za merjenje viskoznih
            tekočin, mora biti konec šobe konstruiran tako, da
            ne more zadrževati več tekočine, kot je 0,4-kratni
            največji dovoljeni pogrešek za najmanjšo količino
            merjenja merilnega sistema.

1.8.7       Če je cev sestavljena iz več delov, morajo biti ti
            sestavljeni bodisi s posebnimi konektorji, ki
            omogočajo, da ostane cev polna, ali s priključnim
            sistemom, ki je zavarovan z varovalno oznako ali pa
            zagotavlja, da posameznih delov praktično ni mogoče
            razstaviti brez posebnega orodja.


1.9         Spreminjanje notranje prostornine polnih cevi

            Pri merilnem sistemu polnih cevi, ki je opremljen s
            kolutom za cevi, se notranja prostornina sistema
            zaradi spremembe položaja cevi iz navitega položaja,
            ki ni pod tlakom, v odvitega pod tlakom in brez
            pretoka tekočine, ne sme povečati za več kot
            dvakratni največji dopustni pogrešek pri najmanjšem
            dotoku

            Če merilni sistem nima koluta za cevi, povečanje
            notranje prostornine ne sme preseči največjega
            dopustnega pogreška za najmanjšo količino merjenja.

1.10        Razvejitev

1.10.1      Pri merilnih sistemih, ki so namenjeni za dostavo
            tekočin, je razvejitev za pretočnim merilom
            dovoljena samo, če zagotavlja praznjenje sistema
            naenkrat skozi en sam izhod. Če je merilni sistem
            namenjen za sprejem tekočin, je razvejitev pred
            pretočnim merilom dovoljena samo, če zagotavlja, da
            priteka tekočina naenkrat skozi eno samo cev.

            Odstopanja od teh zahtev se lahko tipsko odobrijo
            samo pri sistemih za dobavo, ki so posebej nameščeni
            zato, da dovajajo tekočino naenkrat enemu samemu
            uporabniku; sistemi za sprejem pa ne morejo delovati
            za več kot enega samega dobavitelja naenkrat.

1.10.2.     V merilnih sistemih, ki delujejo na podlagi polnih
            ali praznih cevi in imajo gibke cevi, se po potrebi
            v togi cevovod, ki vodi do polne cevi, takoj pred
            izbirnim ventilom vgradi nepovratni ventil. Izbirni
            ventil pri tem ne sme v nobenem položaju dopuščati
            priključitve cevi za praznjenje, ki deluje kot
            prazna cev, na cevovod, ki vodi do polne cevi.


1.11        Premostitve

            Vse priključke, ki so namenjeni premostitvi
            pretočnega merila, je treba zapreti s slepimi
            prirobnicami. Če pa obratovanje zahteva takšno
            premostitev, jo je treba zapreti z zapiralno ploščo
            ali z dvojno zapiralno napravo z vmesnim nadzornim
            ventilom. Obstajati mora možnost varovanja z
            varovalno oznako.


1.12        Ventili in krmilni mehanizmi

1.12.1      Če obstaja nevarnost, da bi bilo pretočno merilo
            zaradi določenih pogojev dovoda preobremenjeno, je
            treba zagotoviti napravo za omejitev pretoka. Če
            taka naprava povzroča padec tlaka, jo je treba
            namestiti za pretočnim merilom. Obstajati mora
            možnost zaščite z zaščitno oznako.

1.12.2      Razni položaji posluževalnih elementov več smernih
            ventilov morajo biti dobro vidni in določeni z
            zarezami, zaporami ali drugimi fiksnimi napravami.
            Odstopanja od te zahteve so dopustna, kadar sosednji
            položaji obratovalne ročice tvorijo kot 90 ali več.

1.12.3      Zadrževalni ventili in mehanizmi za zapiranje, ki se
            ne uporabljajo za določanje izmerjene količine,
            morajo po potrebi imeti varnostne ventile za
            zniževanje previsokih tlakov, ki se lahko pojavijo v
            merilnem sistemu.


1.13        Razporeditev delov merilnega sistema

            Merilni sistem je treba namestiti tako, da je
            kazalna naprava v normalnih pogojih uporabe jasno
            vidna. Kazalna naprava in indikator plina na
            separatorju plina, če ta obstaja, morata biti po
            možnosti vidna z istega položaja. Oznake morajo biti
            lahko dostopne, ploščice morajo biti pritrjene tako,
            da jih ni mogoče sneti, in predpisane oznake morajo
            biti jasno čitljive in neizbrisne.


1.14        Naprave za overitev na kraju uporabe

            Merilni sistem mora biti mogoče overiti, kot je
            določeno v 15. in 16. členu tega pravilnika. Po
            potrebi mora biti zagotovljen cevovod za vrnitev
            tekočine v rezervoar. Napeljava mora po potrebi
            imeti priključke za merjenje temperature in tlaka,
            zlasti če delovanje in preskušanje merilnega sistema
            zahtevata poznavanje teh dejavnikov.


1.15        Lastnosti merilnega sistema

            Lastnosti merilnega sistema so:

            - najmanjši in največji pretok,

            - največji delovni tlak,

            - najmanjši delovni tlak (po potrebi),

            - tekočina oziroma tekočine, ki se bodo merile, in
              meje viskoznosti (kinematična ali dinamična), kjer
              sama navedba narave tekočine ne zadošča za
              določitev viskoznosti,

            - najmanjša količina merjenja,

            - temperaturno območje, če se tekočina lahko meri
              pri temperaturi pod -10 °C ali nad +50 °C.

2.          POSEBNE ZAHTEVE ZA RAZLIČNE TIPE MERILNIH SISTEMOV

2.1         Merilni sistemi za tekoča goriva

2.1.1       Merilni sistemi za tekoča goriva so merilni sistemi,
            ki so namenjeni za dobavo tekočega goriva v
            rezervoarje za gorivo cestnih vozil.

            Merilni sistemi, ki se uporabljajo za dovajanje
            goriva športnim čolnom in majhnim letalom, se
            obravnavajo kot merilni sistemi za tekoča goriva.

            Vključujejo lahko lastne naprave za napajanje ali pa
            so namenjeni za namestitev v centralni napajalni
            sistem.

            Razmerje med največjim in najmanjšim pretokom mora
            biti pri teh sistemih najmanj 10 : 1.

2.1.2       Če ima merilni sistem lastno napravo za napajanje,
            je treba takoj nad vhodom v pretočno merilo
            namestiti separator plina.

            Tak separator plina mora ustrezati zahtevam v točki
            1.6.2.1.4 ali 1.6.2.1.5(1).

            -----------
            (1) Pri separatorjih, ki so skladni s točko
            1.6.2.1.5, velja, da je zahteva na splošno
            izpolnjena, če efektivna prostornina separatorja
            znaša vsaj 5 % prostornine, dobavljene v eni minuti
            pri največjem pretoku, ki je označen na napisni
            ploščici pretočnega merila.

            V zadnjem primeru ni dovoljena izpustna naprava iz
            točke 1.7.5.

2.1.3       Če je merilni sistem namenjen za namestitev v
            centralni napajalni sistem ali za polnjenje goriva
            na daljavo, veljajo splošna pravila iz točke 1.6.

2.1.4       Merilni sistem za tekoča goriva mora biti opremljen
            z napravo za ničlenje kazalnika prostornine skladno
            s točkami 1.1, 1.2, 1.3 in 1.5 Priloge I Pravilnika
            o meroslovnih zahtevah za pomožno opremo za pretočna
            merila za tekočine razen vode, ki lahko nosi oznake
            in znake EEC, in z napravo za seštevanje
            prostornine.

            Če imajo ti sistemi tudi kazalnik cene, mora biti ta
            opremljen z napravo za ničlenje.

            Napravi za ničlenje kazalnika cene in kazalnika
            prostornine morata biti nastavljeni tako, da se z
            ničlenjem katerega koli kazalnika samodejno ničli
            tudi drugi kazalnik.

2.1.5       Če ima merilni sistem za tekoča goriva lastno
            napravo za dobavljanje goriva z elektromotorjem,
            mora biti opremljen z napravo, ki po ustavitvi
            motorja prepreči nadaljnji dotok tekočine, dokler
            kazalnik ni na ničli.

            Kazalnika nikakor ne sme biti mogoče ničliti med
            polnjenjem.

2.1.6       Nepovratna naprava iz točke 1.8.4 je obvezna.
            Nameščena mora biti med eliminatorjem plina in
            pretočnim merilom, lahko pa tudi takoj za pretočnim
            merilom, če je eliminator plina nameščen nad nivojem
            pretočnega merila. V takem primeru se lahko
            kombinira z napravo iz točke 1.8.3. Če je nepovratna
            naprava nameščena med eliminatorjem plina in
            pretočnim merilom, mora biti padec tlaka, do
            katerega pri tem pride, zanemarljivo majhen.

2.1.7       Cevi na merilnih sistemih polnih cevi morajo imeti
            vgrajen ročni zapiralni mehanizem, ki izpolnjuje
            zahteve točke 1.8.6. Vgrajen je lahko tudi samodejni
            zapiralni mehanizem.

            Merilni sistemi polnih cevi, ki se polnijo izključno
            z ročno črpalko, potrebujejo samo zapiralni
            mehanizem, omenjen v točki 1.8.6.

2.1.8       Pri merilnih sistemih z največjim pretokom 60 l/min
            ali manj najmanjša količina merjenja ne sme preseči
            5 litrov.

2.1.9       Pri pretočnih merilih, ki so opremljena s
            tiskalnikom listkov, mora biti naprava za tiskanje
            listkov priključena na napravo, ki ničli kazalnik
            prostornine. Ta ureditev mora omogočati preverjanje
            natisnjenega listka s primerjavo s prikazom na
            kazalniku.

2.1.10.     Skladno s 15. in 16. členom tega pravilnika se prva
            overitev sistema za tekoča goriva opravi v eni ali
            dveh fazah, odvisno od tega, ali ima sistem lastni
            napajalni sistem ali ne.

2.2         Merilni sistemi, nameščeni na avtomobilskih
            cisternah za prevoz in dobavo tekočin z nizko
            viskoznostjo (viskoznost  20 mPas), skladiščenih pri
            atmosferskem tlaku (razen za pitne tekočine)

2.2.1       Zahteve točke 2.2 veljajo za merilne sisteme,
            nameščene na avtomobilskih cisternah ali cisternah,
            ki jih je mogoče transportirati.

            Merilni sistemi so lahko nameščeni na avtomobilskih
            cisternah z enim ali več prekati. Če je prekatov
            več, mora biti vsak prekat opremljen z lastnim
            zapiralnim ventilom (ročnim ali samodejnim).

2.2.2       Merilni sistem se mora uporabljati za tisti proizvod
            ali kategorijo proizvodov, za katero je pretočno
            merilo dobilo EEC-odobritev tipa.

            Cevovod mora biti konstruiran tako, da je mogoče
            enostavno preprečiti mešanje proizvodov v merilnem
            sistemu.

2.2.3       Če so cisterne nameščene na priklopna ali
            polpriklopna vozila, je lahko merilni sistem
            pritrjen na vlečno ali na priklopno oziroma
            polpriklopno vozilo.

2.2.4       Merilni sistem, ki je nameščen na avtomobilsko
            cisterno, je lahko sistem praznih cevi ali sistem
            polnih cevi. Lahko ima tudi eno prazno in eno polno
            cev ali dve polni cevi različnih mer, urejenih tako,
            da delujeta izmenično.

            Med merjenjem ne sme biti mogoče preklopiti cevi.

2.2.5       Če je pretočno merilo opremljeno s tiskalnikom
            listkov, mora biti tiskalnik povezan z ničlenjem
            kazalnika prostornine.

2.2.6       Merilni sistem, nameščen na avtomobilsko cisterno,
            je lahko zasnovan tako, da deluje samo s črpalko ali
            samo s pomočjo težnosti, s črpalko ali s pomočjo
            težnosti ali pa na plinski tlak.

2.2.6.1     Merilni sistemi, ki se polnijo s črpalko, lahko
            delujejo kot sistemi polnih cevi ali sistemi praznih
            cevi.

2.2.6.1.1   Če obstaja nevarnost, da pogoj iz točke 1.6.2.4
            ne bo izpolnjen, mora biti pred pretočnim merilom
            eliminator plina, npr.:

            (a) ustrezen separator plina, ki mora ustrezati
                zahtevam iz točke 1.6.2.1.4. ali 1.6.2.1.5(1),

                ----------
                (1) Pri separatorjih, ki so skladni s točko
                1.6.2.1.5, velja, da je zahteva na splošno
                izpolnjena, če je efektivna prostornina
                separatorja enaka vsaj 5 % prostornine,
                dobavljene v eni minuti pri največjem pretoku,
                označenem na napisni ploščici merilnega sistema.

            (b) ekstraktor plina,

            (c) posebni ekstraktor plina.

            V primerih, ko izstopni tlak iz pretočnega merila v
            merilnem sistemu lahko pade pod atmosferski tlak,
            ostane pa višji od tlaka nasičenih hlapov merjene
            tekočine, je treba te naprave kombinirati z
            avtomatskim mehanizmom za upočasnitev in ustavitev
            pretoka, da se prepreči vstop zraka v pretočno
            merilo.

            Če ni nevarnosti, da bi izstopni tlak iz pretočnega
            merila lahko padel pod atmosferski tlak (kar še
            posebej velja za sisteme, ki delujejo samo s polnimi
            cevmi), samodejne naprave za upočasnitev in
            ustavitev niso potrebne.

2.2.6.1.2   Posebni ekstraktor plina z avtomatsko napravo
            za ustavitev mora biti opremljen z okencem skladno s
            točko 1.1.8.

2.2.6.1.3   Prekati v avtomobilskih cisternah morajo biti
            opremljeni z napravo proti vrtinčenju, razen če ima
            merilni sistem separator plina skladno z zahtevami
            točke 1.6.2.1.4.

2.2.6.2     Merilni sistemi, ki delujejo izključno na podlagi
            težnosti, morajo izpolnjevati naslednje zahteve:

2.2.6.2.1   Oprema mora biti konstruirana tako, da je
            mogoče meriti skupno vsebino prekata ali prekatov
            pri pretoku, ki je večji ali enak najmanjšemu
            pretoku skozi merilni sistem.

2.2.6.2.2   Če v cisterni obstajajo povezave s plinsko
            fazo, morajo ustrezne naprave preprečiti plinu vstop
            v pretočno merilo.

2.2.6.2.3   Prekati cisterne morajo biti opremljeni z
            napravo proti vrtinčenju, razen če je merilni sistem
            opremljen s separatorjem plina skladno s točko
            1.6.2.1.4.

2.2.6.2.4   Veljajo zahteve iz točk 1.6.3.1, 1.6.3.2 in
            1.6.3.4. Če so gornji pogoji izpolnjeni, je mogoče
            pod točko prenosa uporabiti pospeševalno črpalko.
            Takšna črpalka ne sme povzročiti padca tlaka v
            pretočnem merilu.

2.2.6.2.5   V nekaterih merilnih sistemih, zlasti v tistih,
            ki imajo posebni ekstraktor plina z napravo za
            samodejno ustavitev, in v tistih, ki imajo stalno
            prezračevalno povezavo z ozračjem takoj pod točko
            prenosa, indikator plina ni potreben.

            V merilnih sistemih, ki imajo neposredno pod točko
            prenosa ročni odzračevalnik, pa je indikator plina
            obvezen, razen v sistemih, kjer tlak ne pade pod
            atmosferski tlak.

2.2.6.3     Merilni sistemi, ki lahko delujejo ali s črpalko ali
            na podlagi težnosti, morajo izpolnjevati zahteve iz
            točk 2.2.6.1 in 2.2.6.2.

2.2.6.4     Merilni sistemi, ki se polnijo s pomočjo plinskega
            tlaka, lahko obratujejo kot sistemi praznih cevi ali
            kot sistemi polnih cevi. Cevovod, ki povezuje
            napravo, ki preprečuje vstop plina v pretočno
            merilo, kot je določeno v točki 1.6.3.3, in samo
            pretočno merilo ne smeta vključevati nikakršne
            zožitve ali sestavnega dela, ki bi lahko povzročil
            padec tlaka, kar bi s sproščanjem plina,
            raztopljenega v tekočini, ustvarjalo plinske tvorbe.

            Takšni sistemi morajo vključevati manometer, ki kaže
            tlak v cisterni. Na številčnici manometra mora biti
            označeno območje dovoljenih tlakov.

2.3         Sprejemni merilni sistemi za praznjenje ladijskih,
            železniških ali avtomobilskih cistern

2.3.1       Merilni sistemi za merjenje prostornine tekočin, ki
            se praznijo iz ladijskih, železniških in
            avtomobilskih cistern, morajo imeti vmesno cisterno,
            v kateri nivo tekočine določa točko prenosa.

            Vmesna cisterna je lahko namenjena tudi temu, da
            skrbi za odstranjevanje plinov.
2.3.1.1     Pri cestnih in železniških cisternah mora vmesna
            cisterna samodejno vzdrževati konstanten nivo, ki je
            viden ali ga je mogoče kako drugače odkriti na
            začetku in na koncu meritve. Dovoljene spremembe
            konstantnega nivoja morajo ustrezati prostornini, ki
            ni večja od največjega dopustnega pogreška za
            najmanjšo količino merjenja.

2.3.1.2     Pri ladijskih cisternah samodejno zagotavljanje
            konstantnega nivoja ni potrebno; spremembe vsebine
            morajo biti merljive.

            Če se ladijska cisterna prazni s črpalkami, ki so
            nameščene na dnu cisterne, se vmesna cisterna
            uporabi samo na začetku in na koncu prevzema.

2.3.1.3     V primerih, ki sta navedena v točkah 2.3.1.1 in
            2.3.1.2, mora biti presek vmesne cisterne takšen, da
            količina, ki je enaka največjemu dopustnemu
            pogrešku, ustreza najmanj 2 mm razlike v nivoju
            tekočine.


2.4         Merilni sistemi - stacionarni ali nameščeni na
            avtomobilske cisterne - za merjenje utekočinjenega
            plina (razen kriogenih tekočin)

2.4.1       Ti merilni sistemi in njihove napajalne cisterne
            morajo biti stalno povezani vzdolž togega cevovoda.
            Med napajalno cisterno in pretočnim merilom mora
            biti nameščen nepovratni ventil.

2.4.2       Naprava za vzdrževanje tlaka, ki se nahaja pod
            pretočnim merilom, mora zagotavljati, da je proizvod
            med merjenjem v tekočem stanju. Zahtevani tlak se
            lahko ohranja bodisi na fiksni vrednosti ali na
            vrednosti, ki ustreza pogojem meritve.

2.4.2.1     Če se tlak ohranja na fiksni vrednosti, mora biti ta
            vrednost vsaj enaka tlaku hlapov proizvoda pri
            temperaturi, ki je za 15 °C višja od najvišje možne
            delovne temperature. Nastavitev naprave za
            vzdrževanje tlaka mora biti mogoče zaščititi z
            zaščitno oznako.

2.4.2.2     Če je tlak nastavljen tako, da ustreza merilnim
            pogojem, mora med meritvijo presegati tlak hlapov
            tekočine za najmanj 100 kPa (1 bar). Ta funkcija
            mora biti avtomatska.

2.4.2.3.    Pri stacionarnih merilnih sistemih za
            industrijsko uporabo lahko urad dovoli uporabo ročno
            nastavljivih naprav za vzdrževanje tlaka. V tem
            primeru tlak na izhodu iz pretočnega merila ne sme
            biti manjši od tlaka hlapov tekočine pri
            temperaturi, ki je za 15 °C višja od temperature
            tekočine med meritvijo. Na merilnem sistemu mora
            biti pritrjen diagram, ki kaže tlak hlapov merjenega
            proizvoda kot funkcijo njegove temperature. Če se
            predvideva, da bodo ti merilni sistemi dalj časa
            delovali brez nadzora, mora zapisovalna oprema
            zvezno zapisovati temperaturo in tlak.

2.4.3       Nad pretočnim merilom mora biti nameščena naprava za
            odstranjevanje plina, ki je v obliki separatorja
            plina ali posode za utekočinjenje.

2.4.3.1     Separator plina mora izpolnjevati splošne zahteve,
            določene v 1. točki, za utekočinjeni plin ali za
            tekočine z višjo viskoznostjo.

            Zaradi težav pri overjanju pa se za separator plina
            dovoli overitev, če njegova efektivna prostornina ni
            manjša od 1,5 % prostornine, ki se dobavi v eni
            minuti pri največjem pretoku, ko cev, ki povezuje
            pretočno merilo s cisterno, ni daljša od 25 m. Če je
            cev daljša od 25 m, efektivna prostornina
            separatorja plina ne sme biti manjša od 3 %
            prostornine, dobavljene v eni minuti pri največjem
            pretoku.

            V merilne sisteme za utekočinjeni plin ni treba
            vgrajevati indikatorjev plina ali okenc.

            Cev za odvajanje plinov je lahko priključena na
            prostor v napajalni cisterni, ki vsebuje plinsko
            fazo, ali na samostojno napravo za vzdrževanje
            tlaka, ki je nastavljena na 50 do 100 kPa (0,5 do 1
            bar) pod tlakom na izhodu pretočnega merila. Ta cev
            lahko vključuje zaporni ventil, vendar tega ventila
            med meritvijo ne sme biti mogoče zapreti.

2.4.3.2     Prostornina posode za utekočinjenje mora biti
            odvisna od prostornine cevovoda med ventilom
            napajalne cisterne in vrednostjo vzdrževanja tlaka
            pod pretočnim merilom. Ta prostornina ne sme biti
            manjša od dvakratnega zmanjšanja prostornine
            tekočine, do katere lahko pride, če temperatura pade
            za 10 °C pri cevovodih, ki so izpostavljeni ozračju,
            in za 2 °C pri zakopanih ali toplotno izoliranih
            cevovodih. Za oceno prostornine se namesto točnih
            vrednosti uporabijo koeficienti toplotnega
            raztezanja v višini 3 x 103 na stopinjo Celzija za
            propan in propilen in 2 x 103 na stopinjo Celzija za
            butan in butadien. Za druge proizvode z visokim
            tlakom hlapov mora vrednosti sprejetih koeficientov
            določiti urad.

            Posoda za utekočinjenje mora imeti ročno
            odzračevalno napravo.

            Posoda za utekočinjenje mora biti v merilnem sistemu
            nameščena na najvišji točki cevovoda.

            Prostornina, izračunana po gornji metodi, je lahko
            porazdeljena na več posod za utekočinjenje, ki se
            nahajajo na najvišjih točkah cevovoda.

2.4.4       V neposredni soseščini pretočnega merila se mora
            nahajati tulec za termometer. Uporabljeni termometer
            mora imeti skalo z vrednostmi razdelkov, ki ne
            presegajo 0,5 °C, in mora biti umerjen.

            Med pretočnim merilom in ventilom za vzdrževanje
            tlaka mora biti nameščen manometer.

            Merilni sistemi, ki so vgrajeni v avtomobilske
            cisterne, morajo imeti ustrezno vtičnico za
            manometer.

2.4.5       Če se proces merjenja izvaja na sistemu, ki je
            nameščen na avtomobilski cisterni, ne sme biti
            povezave med plinskimi fazami v napajalni cisterni
            in sprejemno cisterno.

2.4.6       V merilni sistem so lahko vgrajeni varnostni ventili
            za preprečevanje neobičajno visokih tlakov. Če so ti
            ventili nameščeni pod pretočnim merilom, se morajo
            odpirati v ozračje ali biti priključeni na sprejemno
            cisterno.

            Varnostni ventili, nameščeni nad pretočnim merilom,
            v nobenem primeru ne smejo biti povezani s cevmi, ki
            potekajo mimo pretočnega merila na ventile, ki se
            nahajajo pod pretočnim merilom.

2.4.7       Če obratovalni pogoji zahtevajo uporabo cevi, ki jih
            je mogoče sneti, morajo cevi ostati polne, če je
            njihova prostornina večja od največjega dopustnega
            pogreška pri najmanjši količini merjenja.

            Polne cevi, ki jih je mogoče sneti, morajo biti
            opremljene s posebnimi "sklopnimi" priključki za
            polne cevi. Na koncih teh cevi morajo biti po
            potrebi nameščene ročne naprave za odzračevanje.

2.4.8       Nadzorni ventil dvojne zapiralne naprave, opisane v
            točki 1.11, za cevovode, ki obidejo pretočno merilo,
            mora biti iz varnostnih razlogov mogoče zapreti. V
            takšnih primerih mora manometer, nameščen med obema
            zapornima ventiloma, ali kakšen drug, enakovreden
            sistem nadzirati morebitno uhajanje.

2.5         Merilni sistemi za mleko

2.5.1       Zahteve točke 2.5 veljajo za prenosne merilne
            sisteme, ki se uporabljajo za prevzem in kontrolo
            mleka z zbiralnimi cisternami, za fiksne merilne
            sisteme, ki se uporabljajo za prevzem, ter za
            prenosne in fiksne merilne sisteme za dobavo mleka.

2.5.2       V opremi za prevzem mleka mora biti točka prenosa v
            cisterni, nameščeni nad pretočnim merilom, s
            konstantnim nivojem. Konstantni nivo mora biti viden
            pred vsako meritvijo in po njej in se mora samodejno
            vzpostavljati.

2.5.2.1     Če se pretočno merilo napaja s črpalko, mora biti
            cisterna s konstantnim nivojem nameščena pred
            črpalko ali med črpalko in pretočnim merilom.

2.5.2.1.1   V prvem primeru se lahko cisterna sama polni s
            pomočjo težnosti, s praznjenjem posod za mleko ali s
            pomožno črpalko ali vakuumskim sistemom.
            Če se mleko polni v cisterno s črpalko ali
            vakuumskim sistemom, je potreben eliminator plinov;
            ta eliminator je lahko kombiniran s cisterno s
            konstantnim nivojem.

2.5.2.1.2   V drugem primeru mora cisterna s konstantnim
            nivojem delovati kot eliminator plinov.

2.5.2.2     Ne glede na zahteve iz točke 1.8.3, lahko pretočno
            merilo deluje s pomočjo vakuumskega sistema. V tem
            primeru morajo biti cevni priključki popolnoma
            tesni, ker je tlak znotraj cevovoda med cisterno s
            konstantnim nivojem in pretočnim merilom nižji od
            atmosferskega tlaka. Tesnost mora biti mogoče
            preverjati.

2.5.2.3     V vseh primerih prevzema mora v običajnih
            obratovalnih pogojih avtomatski mehanizem popolnoma
            izprazniti cevovod nad konstantnim nivojem.

2.5.2.4     Konstantni nivo je treba nadzirati prek okenca ali
            indikatorja nivoja. Nivo velja za konstantnega, če
            se umiri znotraj območja, ki leži med dvema črtama,
            ki ustrezata prostorninski razliki, ki ni večja od
            dvakratnega največjega dopustnega pogreška pri
            najmanjši količini merjenja. Razdalja med tema
            črtama mora biti najmanj 15 mm.

2.5.2.5     Če so za izpolnjevanje zahteve iz točke 2.5.2.4 v
            merilni sistem vgrajeni zaviralni mehanizmi, se
            pretok v času zmanjševanja pretoka ne sme zmanjšati
            pod najmanjši pretok pretočnega merila.

2.5.2.6     Če se merjena tekočina v prevzemni opremi
            transportira na nivoju, ki je nižji od pretočnega
            merila, mora avtomatski mehanizem na izhodu iz
            pretočnega merila zagotoviti tlak, ki je višji od
            atmosferskega.

2.5.3       Merilni sistemi, ki se uporabljajo za dostavo mleka,
            morajo izpolnjevati zahteve iz 1. točke.

2.5.4       Ne glede na zahteve iz 1. točke o odstranjevanju
            zraka ali plinov, mora oprema za odstranjevanje
            plinov izpolnjevati zahteve iz točke 1.6.1 samo pri
            obratovalnih pogojih, tj. če zrak vstopa na začetku
            in na koncu vsake meritve.

            Pri opremi za prevzem mora uporabnik imeti možnost
            preveriti tesnjenje priključkov, tako da zrak med
            merjenjem ne more vstopiti v cevovod nad pretočnim
            merilom. Pri opremi za dobavo mora biti sistem
            sestavljen tako, da je tlak tekočine v povezovalnih
            ceveh, ki potekajo od napajalne cisterne, vedno
            pozitiven.

3.          MERILNI SISTEMI, NAMEŠČENI NA AVTOMOBILSKE CISTERNE

3.1         Splošne zahteve

            Merilni sistemi, ki so nameščeni na avtomobilske
            cisterne, na katere se nanašata točki 2.2 in 2.4,
            lahko EEC-odobritev tipa pridobijo samo na podlagi
            pregleda predložene dokumentacije, če je le-ta
            skladna z eno od standardnih shem, kot so navedene v
            točki 3.2, in če izpolnjuje spodaj naštete zahteve:

3.1.1       Navedbo sprejete standardne sheme je treba dodati k
            oznakam, ki so naštete v 6. členu tega pravilnika.

3.1.8       Sestavni deli merilnega sistema morajo imeti
            EEC-odobritev tipa, če je taka odobritev določena v
            Pravilniku o meroslovnih zahtevah za pretočna merila
            za tekočine razen vode, ki lahko nosijo oznake in
            znake EEC, ali v Pravilniku o meroslovnih zahtevah za
            pomožno opremo za pretočna merila za tekočine razen
            vode, ki lahko nosi oznake in znake EEC, ali v tem
            pravilniku.

3.1.3       Če ima cisterna več prekatov, so lahko cevi, ki
            vodijo iz prekatov, vsaka posebej ali prek
            razdelilnika priključene na merilni sistem, če v
            veljavni standardni shemi ni določeno drugače.
            Določila drugega odstavka točke 2.2.1 veljajo za vse
            primere.

            Če je merilni sistem prek razdelilnika priključen na
            več prekatov, mora obstajati naprava, ki onemogoča,
            da bi več prekatov sočasno komuniciralo z merilnim
            sistemom. Ta zahteva pa ne velja, če ima merilni
            sistem separator plina skladno s točko 1.6.2.1.4.

3.1.4       Če ima avtomobilska cisterna dva merilna sistema, ki
            sta lahko, kot se zahteva, priključena na enega ali
            več specificiranih prekatov, morajo biti cevi in
            ventili razporejeni tako, da merilna sistema ne
            moreta biti sočasno priključena na iste prekate.
            Razen tega morajo biti povezave med prekati in
            merilnimi sistemi jasno označene. S tem se prepreči,
            da bi bil neki prekat pomotoma priključen na merilni
            sistem, ki ni namenjen za merjenje proizvoda v tem
            prekatu.

3.1.5       Če se zahteva naprava proti vrtinčenju, je ta lahko
            povezana z ventilom na dnu prekata.

3.1.6       Cevovodi, ventili in pipe med prekati in merilnimi
            sistemi morajo biti razporejeni tako, da merilnega
            sistema ni mogoče priključiti na cisterno, ki je
            ločena od avtomobilske cisterne.

3.1.7       V napravo za razplinjevanje je lahko vgrajen filter,
            ki je ponavadi nameščen takoj nad pretočnim merilom
            ali za napravo za razplinjevanje.

3.1.8       Naprave, ki omogočajo dotok mimo pretočnega
            merila, mora biti mogoče zaščititi.

3.1.9       Če ima merilni sistem vgrajene dvosmerne ventile,
            morajo biti ti ventili konstruirani tako, da
            onemogočajo sočasno komunikacijo med tremi
            odprtinami.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti