Uradni list

Številka 60
Uradni list RS, št. 60/2001 z dne 20. 7. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 60/2001 z dne 20. 7. 2001

Kazalo

3195. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev za plansko celoto V2 Trnovo - Tržaška cesta, stran 6252.

Na podlagi drugega odstavka 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in 27. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 26/01 in 28/01) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 28. seji dne 21. 6. 2001 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev za plansko celoto V2 Trnovo – Tržaška cesta
1. člen
V odloku o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev za plansko celoto V2 Trnovo – Tržaška cesta (Uradni list SRS, št. 6/88, 18/88 in Uradni list RS, št. 40/92, 5/93, 11/95, 40/97, 52/97, 65/98, 60/99, 63/99) se 1. člen spremeni tako, da se na koncu stavka pika nadomesti z vejico in doda besedilo:
“Spremembe in dopolnitve odloka o sprejemu prostorskih ureditvenih pogojev za plansko celoto V2 Trnovo – Tržaška cesta, ki jih je izdelal Ljubljanski urbanistični zavod pod št. projekta 4453 v maju 2001.”
2. člen
2. člen se spremeni in dopolni tako, da se v zaporedni vrstni red doda besedilo:
“VS 2/2 Trnovo” in
“VS 2/6 Trnovo”.
3. člen
V 3. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
“Za območji urejanja VS 2/2 Trnovo in VS 2/6 Trnovo se kot sestavni del odloka uporablja regulacijska karta v M 1:1000 in kopija katastrskega načrta, ki jo je izdelal Ljubljanski urbanistični zavod pod št. projekta 4453 v maju 2001.”
4. člen
5. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Splošna merila in pogoji veljajo za vsa območja urejanja, navedena v 2. členu odloka, razen če ni s posebnimi merili in pogoji določeno drugače.
Splošna merila in pogoji dopuščajo naslednje vrste posegov v prostor:
– tekoča vzdrževalna dela na objektih in napravah,
– funkcionalne izboljšave (rekonstrukcije in adaptacije),
– urejanje in vzdrževanje odprtih površin kot so zelenice, otroška igrišča, pešpoti in ploščadi,
– postavitev mikrourbane opreme,
– gradnjo objektov in naprav za potrebe komunale, prometa in zvez,
– vodnogospodarske ureditve,
– spremembe namembnosti in dejavnosti v obstoječih objektih v okviru osnovne namembnosti morfološke enote,
– rušenje objektov in druga dela v zvezi s pripravo stavbnega zemljišča.
Novogradnje, prizidave, nadzidave in spremembe namembnosti obstoječih objektov so dovoljene v skladu z osnovno namembnostjo območja, če so izpolnjene svetlobno-tehnične zahteve, če velikost zemljišča ustreza normativnim pogojem za novo dejavnost in če posegi nimajo negativnih vplivov na okolje.”
5. člen
Prvi odstavek 24.a člena se spremeni tako, da se glasi:
“Vsi posegi v območjih urejanja morajo upoštevati tudi regulacijske elemente, prikazane na regulacijski karti.”
6. člen
V 26. členu se dodata nova drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
“Na območjih, ki so razglašena za kulturni in zgodovinski spomenik ali so predlagana za razglasitev, so posegi dovoljeni v skladu z zakonskimi določili oziroma z določili razglasitvenega dokumenta.
Na objektih in območjih naravne in kulturne dediščine morajo posegi in oblikovanje zagotavljati ohranitev njihove izvirnosti, oblike in lastnosti ter omogočati redno vzdrževanje.”
7. člen
V 36. členu se za tretjim dodata nova četrti in peti odstavek, ki se glasita:
“Pri novogradnjah ali spremembi namembnosti je treba na funkcionalnem zemljišču uporabnika zagotoviti potrebno število parkirnih mest, v skladu z veljavnimi normativi. Pri večjih rekonstrukcijah posameznih območij je treba celovito preveriti zmogljivosti mirujočega prometa in zagotoviti zadostne površine za obstoječe in nove potrebe.
Prometno infrastrukturo je treba načrtovati za vse vrste prometa ter omogočiti dostop funkcionalno oviranim ljudem na javne prometne površine in ostale površine in do objektov.”
8. člen
Za 43.a členom se doda nov 43.b člen, ki se glasi:
“Za območji urejanja VS 2/2 Trnovo in VS 2/6 Trnovo veljajo še naslednje splošne določbe:
Urejanje prometa
Območje širitve Barjanske ceste je omejeno z regulacijsko linijo (RL). Znotraj tega območja so dovoljena le vzdrževalna dela in rušitve objektov.
Merila in pogoji za urejanje občinskih cest:
– minimalni profil dvosmernih cest (dvosmerno vozišče in enosmerni pločnik)
vozišče 5,5 m (izjemoma 4,75 m oziroma samo osebna vozila)
pločnik 1,6 m (izjemoma 1,0 do 1,5 m)
– minimalni profil enosmernih cest (dvosmerno vozišče in enostranski pločnik)
vozišče 3,5 m
pločnik 1,6 m (izjemoma 1,0 do 1,5m).
– enosmerne – slepe ceste z urejenimi obračališči
Za posege na cestiščih občinskih cest je treba dobiti pogoje in dovoljenja pristojnega organa MOL.
Komunalno urejanje
Odvajanje odpadnih in padavinskih voda
Vsi novo predvideni objekti se morajo priključiti na obstoječe kanalizacijsko omrežje z odvodom na čistilno napravo. Teren na obravnavanem območju ne omogoča ponikanja padavinske vode s streh, zato se jo odvaja v kanalizacijo, razen na vzhodnem in južnem delu obravnavanega območja, kjer je treba padavinske vode s streh in utrjenih površin odvesti v najbližji odvodnik. Pri odvajanju odpadne padavinske vode v javni kanal ali Mali graben in Ljubljanico je treba upoštevati Uredbo o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaženja.
Vse morebitne tehnološke odpadne vode morajo biti pred izpustom v javni kanal ali vodotok primerno očiščene.
Vse meteorne vode s povoznih površin so lahko speljane preko peskolovov in lovilcev olj bodisi v meteorno kanalizaciji ali vodotoke.
Priključevanje odtokov iz kletnih etaž je možno samo preko črpališč.
Z direktnim priključkom se lahko priključujejo samo odtoki iz pritličij in nadstropij.
Upoštevati je treba ustrezne odmike od primarnega kanala (5 m od osi) in sekundarnih kanalov (2 m od osi).
Izgradnja kanalizacije mora biti v skladu z geološkimi pogoji. Pred zasipom novozgrajenih kanalov mora biti izvršen preizkus na vodotesnost.
Ob izdelavi lokacijske dokumentacije je treba upoštevati pogoje za posamezne posege v prostor ter za obnovo oziroma gradnjo kanalizacije pridobiti programske rešitve oziroma projektne naloge, ki jih izdela JP Vodovod-Kanalizacija. Pri tem mora biti upoštevano obstoječe stanje, novo predvideni posegi in nove dejavnosti ter predvideni potek in faznost posegov v prostor na posameznih delih obravnavanega območja.
Po novi povezovalni cesti med Opekarsko in Barjansko cesto je predvidena gradnja kanalizacije za odvod komunalne odpadne in padavinske odpadne vode, za katero je izdelan projekt PGD/PZI št. 175/97: Kanalizacija nove povezovalne ceste med Opekarsko in Barjansko cesto – 1. faza, maj 1997, KONO d.o.o.
Na severozahodnem delu obravnavanega območja je zaradi gradnje mostu za predvideno novo povezovalno cesto med Opekarsko in Barjansko cesto predvidena prestavitev zbiralnika z oznako A7.
Za prestavitev zbiralnika z oznako A7 je izdelan projekt PGD/PZI št. H-763: Barjanska cesta – Prestavitev kolektorja “A7” pod Barjansko cesto, januar 1999, PNZ Ljubljana d.o.o.
V fazi izgradnje je obnova kanalizacije po Opekarski cesti. Obnova kanalizacije se izvaja po projektu PGD/PZI št. 42-044-00/98: Obnova vodovodnega in kanalizacijskega omrežja po Opekarski cesti VS 2/6, VS 2/2 – kanalizacija, november 1998, Hidroinženiring d.o.o.
Oskrba z vodo
Vodovodno omrežje mora biti zasnovano in dimenzionirano tako, da bo možno priključevanje novih potrošnikov in da bo omrežje zadoščalo normativom s področja požarne varnosti ter zagotavljalo predpisane odmike in možnosti priključevanja.
Izgradnja vodovoda mora biti v skladu z geološkimi pogoji.
Ob izdelavi lokacijske dokumentacije je treba upoštevati predhodne pogoje za posamezne posege v prostor ter za obnovo oziroma gradnjo vodovodov pridobiti programske rešitve oziroma projektne naloge, ki jih izdela JP Vodovod-Kanalizacija. Pri tem mora biti upoštevano obstoječe stanje, novo predvideni posegi in nove dejavnosti ter predvideni potek in faznost posegov v prostor na posameznih delih obravnavanega območja.
Na obravnavanem območju je predvidena obnova oziroma gradnja vodovoda po naslednjih projektih:
Po novi povezovalni cesti med Opekarsko in Barjansko cesto je predvidena gradnja primarnega in sekundarnega javnega vodovoda, za katerega je izdelan projekt PGD/PZI št. 176/97: Kanalizacija nove povezovalne ceste med Opekarsko in Barjansko cesto – 1. faza, maj 1997, KONO d.o.o.
Na odseku med ulico Mivka in Cesto na Mesarico je predvidena obnova vodovoda po Opekarski cesti, za katero je izdelan projekt PGD/PZI št. 42-044-00/98/A: Obnova vodovoda po Opekarski cesti v Ljubljani, januar 1999, Hidroinženiring, d.o.o.
V fazi izgradnje je obnova kanalizacije po Opekarski cesti, kjer se vzporedno z obnovo kanalizacije izvajajo prevezave sekundarnih vodovodov iz Velike čolnarske, Male čolnarske ulice in Ulice Veliki štradon na že obstoječi vodovod iz armiranega poliestra, dimenzije DN 300 mm, ki je bil zgrajen leta 1993. Obstoječi vodovod LŽ DN 80 mm, ki poteka vzporedno z vodovodom DN 300 mm, se po prevezavi priključkov in sekundarnih vodovodov ukine. Prevezava omenjenih sekundarnih vodovodov se izvaja po projektu PGD/PZI št. 42-044-00/98/A-I: Obnova vodovoda po Opekarski cesti – odseki prestavitev, januar 2001, Hidroinženiring d.o.o.
Novo predvideni objekti se lahko priključijo na obstoječe vodovodno omrežje.
Vodovode, ki jim je potekla amortizacijska doba, je treba obnoviti.
Oskrba z elektriko
V fazi izdelave lokacijske dokumentacije za predvidene novogradnje je treba naročiti idejno rešitev elektrifikacije, v kateri bodo obdelane potrebne moči električne energije, določena lokacija TP in njena zmogljivost, ugotovljena možnost osebnega dostopa do TP in transport opreme ter obdelan način vključitve TP v SN omrežje z določitvijo trase priključnega 10(20) kV kabla.
Oskrba s plinom
Odjemalci zemeljskega plina v območju urejanja VS 2/2 Trnovo in VS 2/6 Trnovo v planski celoti V2 Trnovo –Tržaška cesta se morajo za oskrbo z zemeljskim plinom priključiti na distribucijsko plinovodno omrežje izvajalca gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina v Mestni občini Ljubljana. Za širitev plinovodnega omrežja je treba pred izdelavo lokacijske dokumentacije izdelati programske rešitve, ki bodo upoštevale obstoječe stanje ter novo predvidene pozidave, posege v prostor in namene uporabe zemeljskega plina.
Odstranjevanje odpadkov
Odjemna in zbirna mesta komunalnih odpadkov morajo biti na funkcionalnem zemljišču povzročitelja, prometno dostopna, locirana v objektu ali izven, na utrjeni površini, ter urejena skladno z veljavnimi predpisi. Zagotoviti je treba ustrezen način zbiranja komunalnih odpadkov in upoštevati posebne vrste odpadkov pri dimenzioniranju površin za določeno zbiranje odpadkov na mestu povzročitelja oziroma izvora.
Pri rekonstrukcijah in adaptacijah je treba upoštevati obstoječe javno komunalno omrežje, pogoje komunalnih organizacij in sanirati vse dotrajane komunalne priključke in objekte.
Varstvo okolja
Varstvo voda
Nove gradnje naj ne segajo znotraj 20 m pasov vzdolž Ljubljanice, Gradaščice in Malega Grabna (obojestransko os zgornjega roba brežine). Znotraj 20 m pasov z obeh strani vodotokov je možna gradnja infrastrukturnih objektov (ceste, poti, kanalizacije, vodovodi, energetski vodi itd.) ter gojitev primerne rasti, in sicer takšne in na takšen način, da bo možen dostop do struge na vsaki lokaciji v primerih interventnih posegov oziroma redno vzdrževalnih del. Drevesna in grmovna rast naj ne bo linijsko sejana ali negovana, ampak gručasto, s takšnimi razmaki med gručami ali posameznimi drevesi, ki bodo dovoljevali nemoten dostop.
Zacevljanje in prekrivanje vodotokov ni dovoljeno, razen na krajših razdaljah, ki omogočajo dostop oziroma prehod preko vodotoka (mostovi, prepusti).
Vse poplavne površine, ki še niso zazidljive, morajo ostati opredeljene kot nezazidljive in poplavne tudi v bodoče brez izjem. Na območjih, ki pa so pozidana, vendar poplavno ogrožena, je pozidavo treba omejiti do izvedbe vseh potrebnih protipoplavnih ukrepov, ki bi zagotovili varnost pred stoletnimi visokimi vodami.
Gradnja morebitnih mostov in cest v območju vodotokov mora biti takšna, da ne posegajo v pretočni profil, zagotovljena pa mora biti varnost objektov pred stoletnimi visokimi vodami z zagotovitvijo minimalno 50 cm varnostne višine.
V Malem grabnu se zaradi velike poplavne ogroženosti območij ob njem (5 do 10 letne visoke vode) predvidevajo večji ureditveni ukrepi z namenom zmanjšati poplavno ogroženost in zagotoviti poplavno varnost pred stoletnimi vodami. Na Gradaščici in Ljubljanici se predvidevajo le vzdrževalna dela.
Pri gradnjah je treba upoštevati visok nivo podtalnice v primeru nastopa visokih voda, kar je treba upoštevati predvsem pri načrtovanju kanalizacijskega omrežja.
Varstvo pred hrupom
Novogradnje in nove dejavnosti je treba locirati tako, da ravni hrupa ne presegajo stopenj, določenih z uredbo o hrupu v naravnem in bivalnem okolju.
Pri posameznih virih prekomernega hrupa je treba meriti nivo hrupa in izvesti ustrezno zaščito ali sanacijo z aktivno oziroma pasivno protihrupno zaščito.
V območju varstva II. stopnje pred hrupom uvrščamo vsa območja, razen objektov, ki ležijo neposredno ob Barjanski cesti, Riharjevi cesti, načrtovanemu podaljšku Ceste v Mestni log, Opekarski, Eipprovi, kjer velja režim III. stopnje varovanja pred hrupom. Režim II. stopnje velja tudi za območje morfološke enote 5C/1 v območju urejanja VS 2/2.”
9. člen
Za 44. členom se doda nov 44.a člen, ki se glasi:
“Območje urejanja VS 2/2 Trnovo
Morfološka enota 1B/1
Dovoljene so rekonstrukcije in funkcionalne izboljšave obstoječih objektov, ki ne spreminjajo njihovih horizontalnih in vertikalnih gabaritov oziroma zunanje ureditve.
Naravna dediščina:
N – skupina dreves med bloki ob Ziherlovi ulici (dve gledičiji, trije beli gabri, breza).
N – jesen pri bloku Ziherlova 43
Prometno urejanje
Ob delu Ziherlove ulice (nasproti objekta št. 40) je dovoljena ureditev prečnega ali poševnega parkiranja, ki bo segalo v obstoječo zelenico.
Morfološka enota 1B/2
Dovoljene so rekonstrukcije, adaptacije in funkcionalne izboljšave v okviru obstoječih gabaritov.
Kulturna dediščina:
E – Ziherlova ulica št. 38
Morfološka enota 1B/3
Dovoljene so manjše funkcionalne dopolnitve v okviru osnovne namembnosti. Razmerje med zazidano in nezazidano površino ne sme presegati 40 : 60.
Naravna dediščina:
N - lipa (na vogalu) in vrba žalujka (na dvorišču) pri samskem domu Jeranova 14.
Morfološka enota 1C/1
Dovoljena je stanovanjska gradnja max. gabarita P+3, pri čemer je zadnja etaža namenjena stanovanjem s terasami. Strehe morajo biti ravne ali v naklonu do 10°. Usmeritve za oblikovanje objektov se povzamejo iz zmagovalne rešitve arhitekturno-urbanističnega natečaja Ob Trnovski cerkvi.
Kulturna dediščina:
Za posege je treba pridobiti soglasje pristojne institucije za varovanje naravne in kulturne dediščine.
Vodovodno omrežje:
Za normalno preskrbo s sanitarno in požarno vodo je predvidena gradnja novih vodovodov DN 100 po Kolezijski ulici in Barjanski cesti. Dopolniti je treba sekundarno omrežje in priključke. Pri JP Vodovod-Kanalizacija je treba pridobiti projektno nalogo vodooskrbe.
Električno omrežje:
Ob Barjanski cesti je predvidena visokonapetostna 10 kV električna povezava. Novogradnja se bo napajala iz obstoječega omrežja. Z ozirom na nove kapacitete bo naknadno določena lokacija nove trafo postaje.
Investitor v postopku priprave lokacijske dokumentacije pridobi vsaj dve variantni rešitvi objekta. Izbor variantne rešitve opravi pristojna mestna služba za urbanizem.
Morfološka enota 2A/1
Dovoljene so dopolnilne gradnje, dozidave in nadzidave obstoječih objektov ter spremembe namembnosti, v skladu s splošnimi določbami.
Vertikalni gabarit: največ P + 1, z izkoriščenim podstrešjem.
Pri dopolnilni gradnji na zemljiščih, katerih velikost presega 1000 m2, je treba zagotoviti racionalno rabo prostora in omogočiti izoblikovanje gradbenih parcel z dostopi.
Na objektih v rezervatu nove povezovalne ceste so dovoljena le vzdrževalna dela.
Prometno urejanje:
Predvidena je nova povezovalna cesta (med Barjansko in Opekarsko cesto), ki je določena z regulacijsko linijo.
Iz križišča Staretove in Jeranove ulice se izvede lokalni dovoz do morfološke enote 2B/1.
Električno omrežje:
Dopolnjena gradnja v obravnavanem območju se bo napajala iz obstoječega omrežja. Po potrebi se lokacijo nove TP določi v nadaljnjih fazah dokumentacije (lokacijska dokumentacija).
Naravna in kulturna dediščina:
N – tri vrbe žalujke pri gostilni “Pod vrbo”, Ziherlova 36,
N – lipa in divji kostanj pri hiši Jeranova 5,
N – lipov drevored ob Opekarski cesti,
N – negundo pri hiši Opekarska 8,
N – negundo pri hiši Opekarska 14,
N – smreka pri hiši Opekarska 18 A,
N – lipa pri hiši Opekarska 22,
N – žalujki na vrtu gostilne “Pri Jerneju”, Velika čolnarska 17,
N – lipa pri hiši Veliki štradon 11,
E – Ziherlova ulica št. 36,
E – Ulični niz na Opekarski cesti od št. 17 do 31,
E – Trnovski pristan št. 14,
E – Velika čolnarska ulica št. 17.
Morfološke enote 2B/1, 2, 3, 4
Na prostih površinah na območju morfološke enote 2B/1 je dovoljena dopolnilna gradnja z istovrstnimi objekti. Dostop je predviden v podaljšku dovoznih poti na zahodni oziroma severovzhodni strani.
Dovoljena je preureditev podstrešij v bivalne prostore v okviru obstoječih gabaritov (okna v naklonu strešin). Preureditev, ki zahteva spremembo naklona strešin in izvedbo okenskih odprtin izven ravnine strešin oziroma zamenjavo strešne konstrukcije (pri ravnih strehah) se dovoli le, če je takšen poseg oblikovno skladen s sosednjimi objekti ali se izvede na celotnem nizu istočasno.
Vertikalni gabarit objektov je pri vrstnih hišah lahko največ P + 1 z izkoriščenim podstrešjem, pri atrijskih hišah pa P, z delno izkoriščenim podstrešjem.
Morfološka enota 3C/1
Na območju urbanističnega kompleksa Plečnikove hiše in Trnovske cerkve (odločba o začasni razglasitvi) so posegi dovoljeni v skladu s pogoji pristojne službe za varovanje naravne in kulturne dediščine.
Z odločbo o začasni razglasitvi urbanističnega kompleksa Plečnikove hiše in Trnovske cerkve v Ljubljani za kulturni in zgodovinski spomenik je zajet širši ambientalni prostor navedenih objektov, vključno s sosednjimi objekti ob Karunovi ulici.
Kot naravna oziroma kulturna dediščina so opredeljeni:
N – dva ailanta pri župni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Trnovem,
U – ž.c. sv. Janeza Krstnika v Trnovem,
U – Plečnikova hiša (Arhitekturni muzej), Karunova 4,
E – Karunova ulica št. 3, 5, 6 8, in 9.
Morfološka enota 4A/1
Dovoljena so le vzdrževalna dela na obstoječih objektih.
Morfološka enota 4A/2
Območje je predvideno za rekonstrukcijo ob izvedbi Barjanske ceste, nove povezovalne ceste ter križišča. Do potrditve novega zazidalnega načrta novogradnje niso dovoljene. Na obstoječih objektih so dovoljena le vzdrževalna dela.
Prometno urejanje:
Ob rekonstrukciji Barjanske ceste je predvidena sprememba priključka Staretove ulice.
Morfološka enota 4B/1
Na obstoječih objektih so dovoljena le vzdrževalna dela.
Dovoljena je zamenjava kioskov z grajenim objektom (vertikalni gabarit je P, namembnost je poslovno–trgovska).
Naravna dediščina:
N – Dob za blokom Ziherlova 10.
Morfološka enota 4C/1
V zaščitenem delu območja ob Eipprovi ulici so v skladu z odlokom o razglasitvi območja za kulturni in zgodovinski spomenik dopustna le vzdrževalna dela, sanacija in prenova objektov in zunanjih površin.
Prostor, namenjen pešcem, je možno delno nameniti kot funkcionalno površino za potrebe programa v obstoječih objektih (trgovina, gostinstvo, mirne storitvene dejavnosti, prodajne razstave).
V južnih delih morfološke enote, ki mejijo na zaščiteno območje, so s soglasjem pristojne službe za varovanje naravne in kulturne dediščine dopustne funkcionalne dopolnitve (prizidave, nadzidave) in spremembe namembnosti pod pogojem, da z dejavnostjo ter posledično generiranim motornim prometom (hrup, onesnaževanje zraka itd.) ne obremenjujejo in spreminjajo pogojev bivanja stanovanjskih objektov v morfološki enoti 1B/1 ter 4C/1 sami.
Celotno območje mora ohraniti sedanji vsebinski in oblikovni značaj (gabarit, stavbne mase, členitev objektov, tip ograj...).
Varovanje naravne in kulturne dediščine:
Odlok o razglasitvi Krakova in Eipprove ulice za kulturni in zgodovinski spomenik (Uradni list SRS, št. 42/86) na obravnavanem območju zajema predel Eipprove ulice, vključno z bregovi Gradaščice in Ljubljanice ter mostovi, ki povezujejo Krakovo s Trnovim. V tem sklopu so posebej razglašeni naslednji elementi (spomeniki):
– spomeniki oblikovane narave
– drevored brez ob Eipprovi ulici,
– Plečnikova ureditev Gradaščice in Ljubljanice;
– tehniški spomenik in spomenik oblikovane narave
– Trnovski most pred Trnovsko cerkvijo z obeliskom in kipom sv. Janeza Krstnika, delo kiparja Nikolaja Pirnata, z drevoredom brez, katerega je l. 1932 postavil Plečnik na mestu starejšega mostu;
– tehniška spomenika
– Jeklarski ali Razorčev most, postavljen l. 1903 na mestu starejšega lesenega mostu; načrta je izdelal Mestni stavbni urad,
– transformatorska postaja ob izlivu Gradaščice v Ljubljanico, zgrajena l. 1920, kot eden izmed prvih namensko zgrajenih tovrstnih objektov v Ljubljani.
Naravna dediščina:
N – lipa na dvorišču Eipprova 17A,
Vodnogospodarske ureditve:
Pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico je predvidena obnovitev opuščene jezovne naprave, ki je dopolnjevala Plečnikovo ambientalno ureditev obrežja.
Morfološka enota 4C/2
Območje, ki meji na urbanistični kompleks Plečnikove hiše in Trnovske cerkve ter prostor vzdolž Karunove ulice, mora ohraniti prostorske značilnosti in elemente oblikovanja.
Naravna dediščina:
N – lipa pri hiši Karunova 16.
Morfološka enota 4C/3
Naravna in kulturna dediščina:
N – jesen pri objektu Opekarska 15
E – Opekarska c. 17.
Morfološka enota 4C/4
Na obstoječih objektih so dovoljena vzdrževalna dela in nujne funkcionalne dopolnitve.
Možna je sprememba namembnosti v poslovno-stanovanjsko.
Vertikalni gabarit: P + 2.
Dovoz iz severozahodne strani, z navezavo na Trnovski pristan.
Streha ravna ali v naklonu max. 10°.
Električno omrežje
Potrebna bo gradnja nove TP v centru potrošnje in nizkonapetostno omrežje.
Morfološka enota 5C/1
Na obstoječih objektih so dovoljena vzdrževalna dela, adaptacije in funkcionalne dopolnitve, ki ne spreminjajo horizontalnih in vertikalnih gabaritov. Dovoljena je gradnja prizidka k osnovni šoli za potrebe osnovne dejavnosti. Vertikalni gabariti do P+3.
V jugozahodnem delu je dovoljena ureditev zunanjih površin – avditorija (nasip z maksimalno višino 2,50 m ob cestišču), ki bo obdajal šolska igrišča in imel funkcijo protihrupne zaščite. Dovoljene so ureditve zunanjih površin, športnih igrišč, nove interne pešpoti.
Morfološka enota 8/1
Na obstoječih objektih so dovoljena vzdrževalna dela, adaptacije in funkcionalne dopolnitve.
Dopustno je prekritje športnega igrišča z lahko kovinsko konstrukcijo ter platneno prevleko.
Na mestu balinišča je dopustna ureditev parkirišča.
Kulturna dediščina:
E – telovadni dom, Ziherlova ulica 40.
Morfološka enota 8/2
Dopustna je ureditev odprtih otroških igrišč in parkovnih površin, ki se navezujejo na sosednjo morfološko enoto (8/1).
Pri ureditvi je treba zagotoviti pešpot, ki bo povezovala vogal Ziherlove ulice ob športnem kompleksu (8/1) z Opekarsko cesto (potekala bo tudi skozi dele morfoloških enot 2A/1, 2B/1 in 4C/3).
Morfološka enota 8/3
Dovoljena so vzdrževalna dela na obstoječem objektu in zunanjih površinah (igriščih) ter izvedba podaljška pešpoti ob Ljubljanici.
Posegi morajo biti v skladu s pogoji z vidika urejanja voda in varovanja naravne dediščine.
Morfološka enota 9/1
Prostor med Kolezijsko ulico in Gradaščico je namenjen parkovni ureditvi ter izgradnji Barjanske ceste.
Pri posegih na obstoječih objektih, opredeljenih kot stavbna dediščina (oznaka E – Kolezijska ulica 2, 4) je dovoljena prenova v obstoječih gabaritih na osnovi mnenja pristojne službe za varovanje kulturne dediščine.
Ostali obstoječi objekti se odstranijo.
Morfološka enota 9/2
Naravna in kulturna dediščina:
N – vrbe žalujke na obrežju Ljubljanice (Trnovski pristan),
N – štirje divji kostanji nasproti hiše Trnovski pristan 30.”
10. člen
Za 47. členom se doda nov 47.a člen, ki se glasi:
“Območje urejanja VS 2/6 Trnovo
Morfološka enota 2A/1
Dovoljene so dopolnilne gradnje, dozidave in nadzidave obstoječih objektov ter spremembe namembnosti v skladu s splošnimi določbami.
Vertikalni gabarit: največ P + 1, z izkoriščenim podstrešjem.
V rezervatu za izvedbo nove povezovalne ceste (v podaljšku Ceste v Mestni log, do Opekarske ceste), ki vključuje traso cestne železnice, so na obstoječih objektih dovoljena le vzdrževalna dela. V južnem delu rezervata, ki je opredeljen kot koridor cestne železnice, je začasno predvidena parkovna ureditev.
Prometno urejanje:
Ob rekonstrukciji Barjanske ceste, izvedbi krožnega (namesto rondojskega) križišča in nove povezovalne ceste, bo treba izvesti nov priključek Ceste na Loko.
Na obravnavanem območju je predvidena nova povezovalna cesta z novimi komunalnimi vodi, ki bodo izboljšali stanje komunalne infrastrukture (kanalizacija, vodovod, VN električni kabli, telefonsko omrežje, javna razsvetljava).
Naravna in kulturna dediščina:
N – lipa ob kapelici pri hiši Cesta na Loko 18;
N – lipa in oreh na vrtu hiše Cesta na Loko 25;
E – Cesta na Loko št. 18.
Morfološka enota 2B/1
Za območje morfološke enote je zahtevana izdelava skupinske lokacijske dokumentacije, na podlagi zazidalnega preizkusa, ki bo dal celovito urbanistično, prometno in komunalno rešitev ter parcelacijo.
Predvidena je nizka strnjena zazidava in gradnja individualnih stanovanjskih hiš
Vertikalni gabarit do P+1 oziroma P+M, razen ob novo projektirani cesti v podaljšku Hladnikove do P+2 oziroma P+1+M. Gabarit in oblikovanje ob novo projektirani cesti v podaljšku Hladnikove morata biti enotna.
Dovoz je predviden z jugozahodne strani, s priključkom na Cesto na Loko.
Morfološka enota 2B/2
Za območje morfološke enote je zahtevana izdelava skupinske lokacijske dokumentacije, na podlagi zazidalnega preizkusa, ki bo dal celovito urbanistično, prometno in komunalno rešitev ter parcelacijo.
Vertikalni gabarit do P + 1, razen ob Hladnikovi cesti do P+2. Strehe morajo biti ravne ali v naklonu do 10°.
Dovoza za 2B/2 sta dovoljena s priključkom na Opekarsko cesto in Hladnikovo cesto.
Pri izdelavi skupinske lokacijske dokumentacije je treba pridobiti projektno dokumentacijo za kanalizacijsko in vodovodno omrežje pri JP Vodovod-Kanalizacija.
Namembnost: stanovanjska, poslovna.
Morfološka enota 4C/1
Območje je predvideno za rekonstrukcijo ob izvedbi Barjanske ceste in za preoblikovanje obrobja, kar bo obdelano z zazidalnim načrtom. Do potrditve zazidalnega načrta novogradnje niso dovoljene. Na obstoječih objektih so dovoljena le vzdrževalna dela.
Morfološka enota 9/1
Namesto obstoječega objekta Opekarska 54 je dovoljena gradnja nadomestnega objekta, pod pogoji Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine. Na obstoječih objektih so dovoljena le vzdrževalna dela.
Vzdolž Malega grabna je možna ureditev pešpoti.
Naravna in kulturna dediščina:
N – žalujka pri hiši Opekarska 53 A,
N – divji kostanj, lipa in hrast pri hiši Opekarska 54.
11. člen
73. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Prostorski ureditveni pogoji so stalno na vpogled pri:
– Mestni upravi Mestne občine Ljubljana, Oddelku za urbanizem,
– Upravni enoti Ljubljana, izpostavi Vič-Rudnik.”
12. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Inšpektorat RS za okolje in prostor pri Ministrstvu za okolje in prostor.
13. člen
75. člen se na koncu zadnjega odstavka dopolni z besedilom, ki se glasi:
“– odlok o sprejemu zazidalnega načrta za območje zazidalnega otoka VS-1 in VS 102 Trnovo (Uradni list SRS, št. 27/72),
– odlok o spremembi in dopolnitvi odloka o sprejetju zazidalnega načrta za območje zazidalnega otoka VS-1 in VS-102 Trnovo (Uradni list SRS, št. 26/78),
– odlok o spremembi in dopolnitvi odloka o sprejetju zazidalnega načrta za območje zazidalnega otoka VS-1 in VS-102 Trnovo (Uradni list SRS, št. 1/82, popravek 9/82),
– odlok o sprejemu zazidalnega načrta za severni del VS-1 Trnovo (Uradni list SRS, št. 39/83),
– odlok o sprejemu spremembe zazidalnega načrta za dve skupini atrijskih hiš v zazidalnem otoku VS 102 – Trnovo (Uradni list SRS, št. 40/84),
– odlok o zazidalnem načrtu za del soseske VS 1 Trnovo (območje med Opekarsko cesto in Malim grabnom) (Uradni list SRS, št. 25/85).”
14. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3521-13/98-17
Ljubljana, dne 21. junija 2001.
Županja
Mestne občine Ljubljana
Viktorija Potočnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti