Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2001 z dne 11. 5. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2001 z dne 11. 5. 2001

Kazalo

2073. Odlok o komunalnem prispevku v Občini Brežice, stran 4068.

Na podlagi četrtega odstavka 42. člena in drugega odstavka 45. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), navodila o vsebini programa opremljanja stavbnih zemljišč (Uradni list RS, št. 4/99), navodila za izračun komunalnega prispevka (Uradni list RS, št. 4/99) ter 16. člena statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 49/99 in 86/99) je Občinski svet občine Brežice na 23. redni seji dne 9. 4. 2001 sprejel
O D L O K
o komunalnem prispevku v Občini Brežice
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom se določijo podrobnejša merila za odmero komunalnega prispevka v Občini Brežice ter oprostitve in znižanja komunalnega prispevka.
II. ZAVEZANCI
2. člen
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je investitor, ki namerava:
– zgraditi nov objekt, za katerega je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje ali enotno dovoljenje za gradnjo,
– prizidati, nadzidati, rekonstruirati ali spremeniti namembnost obstoječega objekta tako, da zahteva povečanje zmogljivosti priključkov na javno infrastrukturo ter je za poseg potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje,
– z rekonstrukcijo ali drugim posegom spremeniti namembnost obstoječega objekta tako, da zahteva povečanje zmogljivosti priključkov na javno infrastrukturo.
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je tudi lastnik že zgrajenega objekta na neopremljenem ali delno opremljenem stavbnem zemljišču, če je to zemljišče komunalno opremljeno tako, da se komunalna oskrba izboljša ali na novo uredi, pod pogojem, da mu komunalni prispevek še ni bil zaračunan oziroma da ni na drug dokazljiv način prispeval lastnih sredstev.
Zavezanec za plačilo komunalnega prispevka je tudi investitor nadomestnega objekta, če poveča priključke na javno infrastrukturo oziroma poveča zmogljivost priključkov.
Potrebno povečanje zmogljivosti priključkov na javno infrastrukturo mora biti razvidno iz tehničnega izračuna projektanta.
III. OPREMLJENOST STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
3. člen
Če s prostorskimi akti opremljanja stavbnih zemljišč ni določeno drugače, velja za opremljeno stavbno zemljišče, za katerega so zagotovljeni priključki na naslednjo javno infrastrukturo:
– javno vodovodno omrežje,
– javno kanalizacijsko omrežje, kolikor ni dovoljena gradnja greznic,
– javno elektroenergetsko omrežje,
– dovoz na javno cesto.
IV. IZRAČUN IN ODMERA KOMUNALNEGA PRISPEVKA
4. člen
Komunalni prispevek se izračuna in odmeri na podlagi programa opremljanja stavbnih zemljišč.
Do uveljavitve programov opremljanja stavbnih zemljišč se komunalni prispevek izračuna in odmeri:
a) na območjih opremljanja stavbnih zemljišč v novih kompleksih in kompleksih v izvajanju po dejanskih stroških na podlagi sprejetega investicijskega oziroma izvedbenega programa urejanja stavbnih zemljišč;
b) na območjih opremljanja stavbnih zemljišč, kjer se komunalna oprema prenavlja ali na novo ureja, po programu opremljanja, ki ga sprejme občinski svet (za zavezance iz drugega odstavka 2. člena);
c) na vseh drugih območjih opremljanja stavbnih zemljišč kot povprečje stroškov komunalne opreme na kvadratni meter vseh stavbnih parcel v občini v predhodnem letu.
Za izračun komunalnega prispevka na podlagi povprečja stroškov komunalne opreme se upošteva dejanska opremljenost stavbnega zemljišča.
5. člen
Komunalni prispevek kot povprečje vseh stroškov komunalne opreme na kvadratni meter vseh stavbnih zemljišč v občini v predhodnem letu se izračuna z upoštevanjem:
– površine stavbnega zemljišča (velikost funkcionalnega zemljišča),
– neto koristne površine objekta,
– možnosti priključitve na javno infrastrukturo in
– zmogljivosti javne infrastrukture.
Zavezancu se komunalni prispevek odmeri v višini sorazmernega dela stroškov komunalnega opremljanja stavbnega zemljišča z javno infrastrukturo, ki odpade na površino njegovega stavbnega zemljišča.
Zavezanec je dolžan plačati komunalni prispevek za vso javno infrastrukturo, to je za vse zgrajene objekte in naprave individualne in kolektivne rabe, na katere bo objekt možno priključiti.
Zmogljivost javne infrastrukture se v izračunu sorazmernega dela stroškov komunalnega opremljanja določi s količnikom, izračunanim na podlagi razmerja med koristno površino iz projektne dokumentacije (PGD, PZI po JUS C 100) in površino stavbnega zemljišča zavezanca.
6. člen
Izračun komunalnega prispevka se vrši za posamezen primer (v nadaljevanju označen s KPP) in se izvede na naslednji način:
a) ugotovi se povprečna višina stroškov komunalnega opremljanja za preteklo leto, kateri so objavljeni s sklepom o določitvi povprečne gradbene cene in povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnih zemljišč in znašajo na dan 31. 12. 1999 za območje Občine Brežice skupaj 20.798,35 SIT/m2 za pozidano SZ, katerega korigiramo s faktorjem 0,40 za nepozidano SZ in znaša 8.319,34 SIT/m2 (v nadaljevanju označeno s PCKO);
b) ugotovi se tekoči indeks podražitve za nizke gradnje na dan obračuna tako, da se upošteva mesečna rast za pretekli mesec (v nadaljevanju označeno z Ind);
c) ugotovi se velikost stavbnega zemljišča oziroma površina funkcionalnega zemljišča (v nadaljevanju označeno Fz), nato neto koristna površina objekta (v nadaljevanju označeno z Nkp);
d) določi se stopnja opremljenosti s komunalno infrastrukturo (v nadaljevanju označeno s Stki). Pri ugotavljanju skupne stopnje opremljenosti se odštejejo stopnje za tisto infrastrukturo, za katero zavezanec dokaže, da je že plačal prispevek (potrdilo KS ali posameznega upravljalca). Sledi opis postopka izračuna:
1. najprej se izračuna stopnja pozidanosti parcele (v nadaljevanju označeno s Stp), in sicer v naslednji formuli: Stp = Nkp/Fz. (Če se ta ne da določiti zaradi pomanjkanja podatkov, se upošteva povprečna stopnja pozidanosti, katera znaša 0,4167),
2. nato določimo stopnjo opremljenosti Stki, katera znaša seštevek deleža posamezne infrastrukture iz 7. člena,
3. izračun komunalnega prispevka se opravi tako, da se površina stavbnega zemljišča zavezanca pomnoži s povprečnimi stroški komunalnega opremljanja za m2 nepozidanega stavbnega zemljišča, upoštevajoč dejansko stopnjo komunalne opremljenosti (Stki) in stopnjo pozidanosti ter upoštevanjem indeksa rasti, po formuli:
KPP= PCKO x Stp x Stki x Ind (v SIT/m2 parcele),
4. izračunani komunalni prispevek se korigira s stopnjo korekcijskih faktorjev iz 8. člena.
7. člen
Povprečje stroškov komunalnega opremljanja stavbnega zemljišča na kvadratni meter stavbnega zemljišča vseh stavbnih parcel v Občini Brežice v predhodnem letu, ki se uporablja za izračun komunalnega prispevka v tekočem letu, ugotovi in določi Občinski svet občine Brežice s sklepom o določitvi povprečne gradbene cene in povprečnih stroških komunalnega urejanja stavbnih zemljišč in je enak seštevku povprečnih stroškov z individualno in kolektivno ureditev. V povprečju stroškov komunalnega opremljanja za m2 stavbnega zemljišča vseh stavbnih parcel v Občini Brežice v predhodnem obdobju je upoštevana opremljenost s komunalnimi objekti v naslednjih stopnjah:
Fekalna kanalizacija in kanalizacijsko omrežje            0,1740
Vodovodno omrežje                                         0,1082
Električno omrežje                                        0,1270
Telefonsko omrežje                                        0,0611
Ceste asfalt                                              0,3496
Parkirišča                                                0,0901
Javna razsvetljava                                        0,0371
Odvodnjavanje                                             0,0530
Povprečje stroškov komunalnega opremljanja iz prvega odstavka tega člena se mesečno revalorizira z indeksom porasta cen – nizke gradnje, ki ga objavlja Gospodarska zbornica Slovenije – sekcija gradbeništva in IGM Slovenije.
8. člen
Izračunani komunalni prispevek se korigira glede na namembnost objekta na podlagi naslednjih korekcijskih faktorjev:
K=1 za stanovanjske objekte in objekte mirnih storitvenih dejavnosti (frizer, kozmetik, pisarniška dejavnost, zdravstvene ordinacije…)
K=2,5 za individualne počitniške hišice in za vinske kleti, kadar investitor nima statusa kmeta
K=2 poslovni objekti, kot so trgovine, gostinski lokali, bencinske črpalke
K=0,8 objekti deficitarnih dejavnosti, če so le-te opredeljene z razvojnim programom
K=0,3 proizvodni objekti in objekti za potrebe družbene dejavnosti
K=0,5 za poslovne objekte znotraj turističnih kompleksov, za gradnjo objektov, namenjenih za dopolnilne dejavnosti na kmetijah, za garaže kot samostojne objekte
K=0,2 za kmetijske objekte, rekreacijske in športne površine
V. OPROSTITVE IN OLAJŠAVE
9. člen
Komunalni prispevek se ne plača:
– za objekte javne infrastrukture,
– za gradnjo socialnih in neprofitnih stanovanj,
– za gradnjo objektov družbenih dejavnosti v lasti občine,
– za gradnjo mrliških vežic,
– za gradnjo objektov v naseljih, ki so z zadnjo uredbo vlade opredeljena za demografsko ogrožena, kolikor ti objekti zagotavljajo ohranitev poselitve podeželja,
– za gradnjo objekta, s katerim se nadomesti obstoječi objekt, uničen zaradi naravne nesreče.
10. člen
Za gradnjo javnih objektov in objektov, katerih investitor je uporabnik občinskega proračuna, se prispevek odmeri, zavezance pa se v skladu z investicijskim programom lahko v celoti ali delno oprosti plačila komunalnega prispevka.
Investitor – zavezanec, ki gradi proizvodne objekte na demografsko ogroženih območjih, se lahko v celoti ali delno oprosti plačila komunalnega prispevka.
O oprostitvah iz tega člena odloča občinski svet na predlog župana.
11. člen
Zavezanec se oprosti plačila komunalnega prispevka delno ali v celoti, kolikor se z dokazili (računi) ali potrdili pooblaščenih upravljalcev ali KS izkažejo, da so prispevali z lastnimi sredstvi k izgradnji obstoječe komunalne infrastrukture.
12. člen
Pri izračunu komunalnega prispevka iz 4. člena točke c), se upošteva 90% splošna olajšava, ki velja za vse objekte iz 8. člena tega odloka, razen za objekte opredeljene v drugi in tretji alineji 8. člena.
VI. POSTOPEK ODMERE
13. člen
Komunalni prispevek zavezancu odmeri občinska uprava na njegovo zahtevo.
Za zavezance za plačilo komunalnega prispevka iz 4. člena b) točke, občinska uprava uvede postopek in odmeri prispevek po uradni dolžnosti.
Komunalni prispevek zavezanec plača v enkratnem znesku. Na predlog zavezanca se plačilo lahko izvrši z akontiranjem ali obročnim plačilom.
Zavezanec je dolžan plačati komunalni prispevek pred izdajo gradbenega dovoljenja.
14. člen
Odmerjeni komunalni prispevek ne zajema stroškov izvedbe priključkov in priključnih taks za priključitev objektov na komunalne objekte in naprave.
15. člen
Sredstva, zbrana po tem odloku, so namenska sredstva za izvajanje nalog gospodarjenja s stavbnimi zemljišči.
16. člen
Zoper odločbo o plačilu komunalnega prispevka je dovoljena pritožba županu Občine Brežice v roku 15 dni od prejema odločbe.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
17. člen
Odmera komunalnega prispevka se v nedokončanih postopkih, uvedenih pred uveljavitvijo tega odloka, izvede po merilih tega odloka, če je za zavezanca to ugodneje.
18. člen
Ne glede na določilo predhodnega člena so zavezanci v nedokončanih postopkih, katerih investicije zahtevajo širitev obstoječe komunalne infrastrukture, dolžni pokrivati stroške izgradnje razširjene (manjkajoče) infrastrukture v višini dejanskega sorazmernega deleža.
19. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati dosedanja ureditev določanja komunalnega prispevka oziroma priključnih taks za priključitev na javno infrastrukturo v lasti Občine Brežice po dosedanji ureditvi.
20. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 353-12/01-335
Brežice, dne 12. aprila 2001.
Župan
Občine Brežice
Vladislav Deržič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti