Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2001 z dne 10. 5. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2001 z dne 10. 5. 2001

Kazalo

2022. Uredba o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2001, stran 3793.

Na podlagi 5., 6. in 7. člena ter v zvezi s 126. členom zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2001
1. člen
(vsebina uredbe)
Ta uredba določa:
– postopke uveljavljanja neposrednih plačil (EKO – 0) opredeljenih v sledečih predpisih o ureditvah kmetijskih trgov:
– predpis o ureditvi trga z žiti,
– predpis o ureditvi trga za sladkor,
– predpis o ureditvi trga s semenom kmetijskih rastlin,
– predpis o ureditvi trga za goveje meso,
– predpis o ureditvi trga s hmeljem,
– predpis o ureditvi trga za ovčje in kozje meso,
– predpis o ureditvi trga z vinskim grozdjem, moštom in vinom,
– predpis o ureditvi trga za sveže sadje in zelenjavo;
– postopke uveljavljanja neposrednih plačil opredeljenih v predpisu o uvedbi izravnalnih plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (EKO –1) (v nadaljnjem besedilu: EKO1 ukrep);
– postopke neposrednih plačil opredeljenih v predpisu o Slovenskem kmetijsko okoljskem programu in uvedbi neposrednih plačil za ukrepe v letu 2001 (EKO 2, EKO3) (v nadaljnjem besedilu: ukrepi SKOP);
– postopke izvedbe ukrepov kmetijske politike, ki niso sestavni del tržnih redov, navedenih v tem členu (podpore za: kobile za vzrejo žrebet, pitanje telet na višjo težo, Pohorje Beef, plemenske živali);
– postopke administrativnih in terenskih kontrol za ukrepe, navedene v tem členu.
2. člen
(upravičenci)
Upravičenci do sredstev iz naslova ukrepov kmetijske politike (v nadaljnjem besedilu: sredstva) so kmetijska gospodarstva in druge fizične ter pravne osebe, ki so določene z zakonom, ki ureja kmetijstvo, ter izpolnjujejo predpisane pogoje za ukrepe, za katere uveljavljajo sredstva.
Fizična oseba mora biti državljan Republike Slovenije s stalnim prebivališčem na območju Republike Slovenije. Pravna oseba mora imeti sedež na območju Republike Slovenije.
3. člen
(nosilec kmetijskega gospodarstva)
Za kmetijsko gospodarstvo lahko vlaga zahtevke za pridobitev sredstev iz naslova ukrepov kmetijske politike nosilec kmetijskega gospodarstva, ki je lahko fizična ali pravna oseba.
V primeru, ko je kmetijsko gospodarstvo planina v skupni rabi ali skupni pašnik, vlaga zahtevke za pridobitev sredstev gospodar planine, na osnovi pisnega pooblastila vseh uporabnikov planine oziroma skupnega pašnika.
Nosilca kmetije pisno določijo izmed sebe člani družine, ki prebivajo in delajo na kmetiji, s čimer ga pooblaščajo tudi za prejemnika sredstev.
Družinski člani nosilca kmetije, ki prebivajo in delajo na kmetiji in so vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina (v nadaljnjem besedilu: RPGV), register hmeljišč, evidence imetnikov rejnih živali ali druge zbirke podatkov, ki jih vodi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), morajo biti na obrazcu “A – Osnovni podatki o kmetijskem gospodarstvu za leto 2001“ obvezno navedeni.
Morebitna sprememba nosilca kmetije je mogoča ob oddaji zbirne vloge z vpisom novih podatkov na obrazec “A – Osnovni podatki o kmetijskem gospodarstvu za leto 2001“, ki je sestavni del zbirne vloge.
Spremembo nosilca kmetije po oddaji zbirne vloge je potrebno sporočiti na obrazcu “Sprememba nosilca kmetije“ v roku 15 dni od nastanka spremembe, vendar najkasneje do 31. avgusta 2001, razen v primeru smrti nosilca kmetije, na sledeči naslov: Informacijska pisarna – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 56, 58, 1000 Ljubljana.
4. člen
(uveljavljanje sredstev)
Kmetijska gospodarstva, ki bodo v letu 2001 uveljavljala kakršenkoli ukrep kmetijske politike iz 1. člena te uredbe, morajo od 1. junija 2001 do 30. junija 2001 na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja (v nadaljnjem besedilu: agencija) posredovati podatke o kmetijskem gospodarstvu, nosilcu kmetije, staležu živali in vseh kmetijskih zemljiščih v uporabi na obrazcih:
“A – Osnovni podatki o kmetijskem gospodarstvu za leto 2001“ (za fizične osebe) ali
“A1 – Osnovni podatki o kmetijskem gospodarstvu za leto 2001“ (za pravne osebe in samostojne podjetnike),
“B – Osnovni podatki o kmetijskem gospodarstvu za leto 2001 – stalež živali“,
“C – Podatki o kmetijskih zemljiščih v uporabi za leto 2001“.
Upravičenci, ki bodo uveljavljali sredstva za neposredna plačila, EKO1 ukrepe, ukrepe SKOP in sredstva za podporo za kobile za vzrejo žrebet, uveljavljajo sredstva na predpisanih obrazcih (v nadaljnjem besedilu: zbirna vloga). Zbirno vlogo sestavljajo obrazci, navedeni v prejšnjem odstavku, dokazila o izpolnjevanju pogojev, ki jih določajo predpisi iz 1. člena te uredbe in naslednji zahtevki na predpisanih obrazcih:
“D – Zahtevek za neposredna plačila na površino za leto 2001“,
“Zahtevek za premijo za krave dojilje“,
“Zahtevek za premijo za ovce in koze“ (za kmetijska gospodarstva) ali
“Zahtevek skupnosti proizvajalcev za premijo za ovce in koze“ (za skupnosti proizvajalcev),
“Zahtevek za izplačilo podpore za kobile za vzrejo žrebet“.
Pred oddajo zbirne vloge mora pristojni kmetijski svetovalec s podpisom kontrolne liste potrditi, da je upravičenec v celoti in čitljivo izpolnil zbirno vlogo in ji priložil zahtevana dokazila.
Kontrolno listo mora upravičenec priložiti zbirni vlogi.
Določbe prejšnjih dveh odstavkov ne veljajo za upravičence, ki so pravne osebe ali samostojni podjetniki.
Upravičenec plača za kontrolo zbirne vloge 500 SIT. V primeru, da kmetijski svetovalec nudi upravičencu pomoč pri izpolnjevanju zbirne vloge, znaša strošek za pomoč dodatnih 1000 SIT.
Vsi ostali zahtevki za pridobitev sredstev na podlagi te uredbe se vlagajo posebej na predpisanih obrazcih.
Zbirno vlogo mora upravičenec v roku od 1. junija 2001 do 30. junija 2001 poslati s priporočeno poštno pošiljko na naslov: Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja, Dunajska 160, 1000 Ljubljana, s pripisom: “zbirna vloga“, ali jo v tem roku oddati neposredno v sprejemno pisarno agencije.
Upravičenec lahko s posebnim pooblastilom pooblasti pravno ali fizično osebo za posredovanje zbirne vloge na agencijo.
Vse ostale zahtevke za pridobitev sredstev se dostavi na isti naslov v rokih, ki so predpisani v posameznih uredbah o ukrepih kmetijske politike ali v tej uredbi.
5. člen
(vlagatelji)
Zahtevke za izplačilo sredstev po tej uredbi vlagajo upravičenci v svojem imenu in za svoj račun oziroma njihovi pooblaščenci v njihovem imenu in za njihov račun, razen če ni s to uredbo drugače določeno. Vlagatelji, ki uveljavljajo sredstva za druge upravičence (v nadaljnjem besedilu: pooblaščeni vlagatelji), morajo vlogam priložiti obrazec: “Podatki o subjektu – pooblaščenem vlagatelju“ ter pisno pooblastilo upravičencev.
S tem pooblastilom upravičenci pooblaščajo pooblaščene vlagatelje za vsa dejanja v postopku pridobitve sredstev.
Upravičenci jamčijo za pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, s svojim podpisom na vlogi.
Upravičenci lahko pooblastijo vlagatelja za uveljavljanje sredstev v njihovem imenu le za celotno zbirno vlogo. Pooblastilo za posamezen ukrep iz zbirne vloge ni mogoče, razen če s to uredbo ni drugače določeno.
Pooblaščeni vlagatelji, ki sredstva po tej uredbi pridobijo za druge upravičence, morajo tako pridobljena sredstva nakazati upravičencem najpozneje v petih delovnih dneh po njihovem prejemu.
Pooblaščeni vlagatelji ne smejo pogojevati uveljavljenja ali izplačila sredstev na podlagi te uredbe upravičencu z obsegom proizvodnega oziroma pogodbenega sodelovanja ali nakupom kateregakoli blaga iz svoje trgovinske mreže.
6. člen
(podatki)
Zbirna vloga mora biti izpolnjena v celoti in v skladu z navodili, pri čemer se za rejne živali navede podatke na kmetijskem gospodarstvu na dan 30. maj 2001, za rabo kmetijskih zemljišč dejanska raba in vrsta kmetijskih rastlin, za še neposejane površine pa predvidena vrsta kmetijskih rastlin v rastni dobi 2001.
Pri uveljavljanju sredstev se upošteva:
– za podatke o parcelah stanje v zemljiškem katastru na dan 1. maj 2001;
– za hmeljišča podatke hmeljne komisije na dan 30. maj 2001;
– za vinograde stanje v RPGV na dan 1. maj 2001;
– za govedo podatke iz Centralnega registra govedi.
7. člen
(geodetski podatki in zakup)
Upravičenci, ki bodo v letu 2001 v skladu s to uredbo uveljavljali neposredna plačila na površino, morajo na kopije katastrskih načrtov vrisati posamične dejanske vrste rabe kmetijskih zemljišč (njiva, travnik ipd.) ter vrste kmetijskih rastlin (koruza, sladkorna pesa, pšenica ipd.).
Kopije katastrskih načrtov iz prejšnjega odstavka so sestavni del vloge in jih hrani nosilec kmetijskega gospodarstva doma.
Upravičencu, ki je pri Geodetski upravi Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: geodetska uprava) že pridobil podatke o parcelah in kopije katastrskih načrtov za namene uveljavljanja sredstev kmetijske politike v letu 2000, za uveljavljanje sredstev v letu 2001 ni treba pridobiti novih podatkov o parcelah in kopij katastrskih načrtov, če glede teh podatkov ni nobenih sprememb.
Če so glede podatkov o parcelah in kopij katastrskih načtov nastale spremembe, lahko upravičenec nove podatke naroči pri geodetski upravi. Geodetska uprava izda podatke o parcelah (posestni list brez podatkov o lastniku parcel) in kopije katastrskih načtov, izdelane za namene uveljavljanja sredstev kmetijske politike. Upravičenci so dolžni poravnati materialne stroške, ki nastanejo pri izdaji geodetskih podatkov.
Geodetska uprava izda posestne liste in kopije katastrskih načrtov v roku osem dni od oddanega naročila.
Za komasacijska območja, kjer komasacijski postopki še niso pravnomočno končani, so upravičenci dejanski uporabniki zemljišč, na podlagi dokončne odločbe o novi razdelitvi zemljišč.
Kopije komasacijske odločbe so sestavni del vloge. V primeru, da je upravičenec že v letu 2000 priložil kopijo komasacijske odločbe in ni nobenih sprememb, te odločbe v letu 2001 ni potrebno prilagati.
Upravičenci, ki imajo v zakupu zemljišča, ki so v lasti države ali lokalnih skupnosti, morajo zbirni vlogi priložiti fotokopijo zakupne pogodbe.
Upravičenci, ki imajo v zakupu zemljišča fizičnih oseb, morajo zbirni vlogi priložiti “Izjavo o zakupu zemljišč“, ki jo podpišeta zakupodajalec in zakupnik.
V primeru, da uveljavlja neposredna plačila za isto zemljišče več vlagateljev, se sredstva odobri tistemu, ki dokaže, da zemljišče dejansko obdeluje.
8. člen
(dopolnjevanje podatkov)
Po preteku roka za vložitev vloge, zahtevkov iz te vloge ni več mogoče spreminjati in dopolnjevati, razen če je bil upravičenec pozvan na dopolnitev vloge.
9. člen
(KMG-MID)
Vsa kmetijska gospodarstva, ki že imajo identifikacijsko številko kmetijskega gospodarstva (KMG-MID), morajo pri izpolnjevanju vlog uporabljati obstoječo identifikacijsko številko.
10. člen
(obrazci)
Obrazci, ki jih določa ta uredba, so priloga te uredbe in njen sestavni del.
Obrazce za zbirne vloge s predtiskanimi podatki, pošlje agencija upravičencem, ki so v letu 2000 uveljavljali zahtevke za ukrepe kmetijske politike.
Vsi obrazci za uveljavljanje zahtevkov v letu 2001 so upravičencem na voljo pri območnih kmetijsko-gozdarskih zavodih.
Kopije vlog so upravičenci dolžni hraniti še štiri leta od dneva pridobitve sredstev, če s posebnimi predpisi ni drugače določeno.
11. člen
(inšpekcijski nadzor)
Pred izplačilom sredstev Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (v nadaljnjem besedilu: inšpektorat) izvede inšpekcijski nadzor vlog.
Pri tem pregleda naslednji vzorec:
– 5% vlog za podporo na površino,
– 10% vlog za podporo na živali.
V primeru ugotovljenih nepravilnosti ob pregledu na kraju samem, inšpektorat pošlje predlog za ukrepanje na agencijo, ki ugotovitve inšpektorata upošteva skladno s 13. členom te uredbe v postopku odobritve sredstev.
Inšpektorat in agencija s pisnim dogovorom določita metodo vzorčenja za inšpekcijski nadzor in način obveščanja pristojnih služb agencije.
12. člen
(višja sila)
Za primer višje sile po tej uredbi se štejejo:
– naravne in elementarne nesreče, ki so občutno vplivale na kmetijske površine ali živali na kmetijskem gospodarstvu;
– uničenje hlevov zaradi nesreč;
– udar strele;
– kužne bolezni, ki prizadenejo pretežni del ali ves trop.
Zmanjšanje števila živali in zahtevkov na površino zaradi primera višje sile, je potrebno na predpisanih obrazcih prijaviti agenciji v osmih delovnih dneh od datuma, ko upravičenec to lahko stori.
Če upravičenec zaradi višje sile ni mogel upoštevati obveznega roka reje, zadrži pravico do premij za število živali, do katerega bi bil upravičen, če do višje sile ne bi prišlo.
13. člen
(ukrepi na osnovi inšpekcijskega nadzora)
Če se pri inšpekcijskem nadzoru vlog, ki se nanašajo na neposredna plačila na površino, na terenu ugotovi večje površine kot so navedene v vlogi, se upravičencu dodelijo neposredna plačila le za površine, navedene v vlogi.
Če se pri inšpekcijskem nadzoru vlog na terenu, razen v primeru višje sile, ugotovijo manjše površine od prijavljenih pri posamezni skupini kmetijskih rastlin glede na višino podpore:
– do vključno 3%, vendar skupaj največ do 2 ha, se vlogi za tisto skupino kmetijskih rastlin ugodi glede na dejansko ugotovljeno stanje,
– nad 3% do vključno 20%, vendar skupaj največ do 2 ha, se za tisto skupino kmetijskih rastlin od dejansko ugotovljene površine odšteje dvakratnik ugotovljene razlike,
– nad 20% se podpora za tisto skupino kmetijskih rastlin ne izplača,
– če je upravičenec v vlogi uveljavljal zahtevek za skupino kmetijskih rastlin, ki je predmet višje podpore od tiste, ki je dejansko posejana, za prijavljeno skupino kmetijskih rastlin ni upravičen do podpore.
Odstopanja po tem členu se ugotavljajo znotraj skupine rastlin glede na višino podpore, za celotno vlogo posameznega kmetijskega gospodarstva.
Če je na zahtevku navedeno večje število živali kot jih ugotovi inšpektor, razen v primeru, ko zaradi višje sile kmetijsko gospodarstvo ne more izpolniti obveznega obdobja reje, se sredstva zmanjšajo:
a) če se zahtevek nanaša na največ 20 živali:
– za odstotek razlike, če ta ni večja kot dve živali;
– za dvakratni odstotek ugotovljene razlike, če je ta večja kot dve živali, vendar ni večja kot štiri živali;
– če je razlika večja kot štiri živali, se zahtevek zavrne kot neutemeljen;
b) v drugih primerih:
– za odstotek ugotovljene razlike, če ta ni večja od 5%;
– za 20%, če je ugotovljena razlika večja od 5%, vendar ni večja od 10%;
– za 40%, če je ugotovljena razlika večja od 10%, vendar ni večja od 20%;
– če je razlika večja od 20%, se zahtevek zavrne kot neutemeljen.
Odstotek iz točke a) prejšnjega odstavka se izračuna na podlagi prijavljenega števila, odstotek iz točke b) prejšnjega odstavka pa na podlagi ugotovljenega števila živali.
14. člen
(ukrepi po odobritvi sredstev)
V primeru, da se z inšpekcijskim pregledom ugotovi nezakonito pridobitev oziroma nenamensko porabo sredstev po zakonu, ki ureja kmetijstvo, izda kmetijski inšpektor upravičencu ugotovitveno odločbo, s katero ugotovi dejstva, ki dokazujejo nezakonito pridobitev oziroma nenamensko porabo sredstev za posamezen ukrep in poda agenciji predlog za izdajo odločbe, s katerim predlaga, da upravičenec za dobo dveh let od dokončnosti ugotovitvene odločbe kmetijskega inšpektorja ne more pridobiti sredstev za posamezen ukrep, na katerega se nezakonita pridobitev oziroma nenamenska poraba nanaša.
Agencija izda upravičencu odločbo o vračilu nezakonito pridobljenih in nenamensko porabljenih sredstev in o prepovedi pridobitve sredstev za dobo dveh let po določilih tega člena potem, ko postane ugotovitvena odločba kmetijskega inšpektorja dokončna.
15. člen
(dodeljevanje sredstev)
O dodelitvi sredstev na podlagi vlog odloči agencija z odločbo.
Prepozno prispele vloge se s sklepom agencije zavržejo.
Spremembe in dopolnitve vlog, ki so jih upravičenci vložili po preteku roka za vložitev vloge, oziroma po preteku roka za dopolnitev vloge, se ne upoštevajo.
Neutemeljene vloge, vloge za katere upravičenci ne omogočijo inšpekcijskega pregleda in neustrezno dopolnjene vloge, se z odločbo agencije zavrnejo.
Zoper odločbo agencije lahko upravičenec vloži pritožbo ministrstvu.
16. člen
(neposredna plačila)
Sredstva za neposredna plačila na površino se dodelijo le za zemljišča na območju Republike Slovenije. V nobenem primeru ni mogoče odobriti sredstev za večjo površino, kot je navedena v zahtevku.
Če na zahtevku ni navedena identifikacijska številka živali, se premija za takšno žival ne odobri. V nobenem primeru ni mogoče odobriti sredstev za več živali, kot jih je navedenih na zahtevku.
17. člen
(Neposredna plačila – EKO 0)
A) Neposredna plačila na površino
Ukrepi neposrednih plačil, upravičenci, pogoji za pridobitev in višina ter roki za uveljavljanje sredstev so:
– za določene poljščine, opredeljeni v predpisu o ureditvi trga z žiti,
– za sladkorno peso, opredeljeni v predpisu o ureditvi trga za sladkor,
– za pridelavo semena kmetijskih rastlin, opredeljeni v predpisu o ureditvi trga s semenom kmetijskih rastlin,
– za pridelavo hmelja in obnovo hmeljišč, opredeljeni v predpisu o ureditvi trga s hmeljem.
Za poljščine, ki so posejane v hmeljiščih na površini v premeni, je mogoče uveljavljati neposredna plačila za poljščine ali pa jih je mogoče opredeliti kot krmno površino v skladu s predpisom o ureditvi trga za goveje meso.
Upravičenci uveljavljajo zahtevke na obrazcu: “D – Zahtevek za neposredna plačila na površino za leto 2001“, ki je sestavni del zbirne vloge ter predpisanih dokazil.
B) Neposredna plačila za živali
Žival, za katero se uveljavlja premija za krave dojilje ali žival, za katero se uveljavlja premija za drobnico in je bila navedena na zahtevku, se lahko nadomesti z drugo primerno živaljo najkasneje v 20 dneh od odhoda živali s kmetijskega gospodarstva. Zamenjavo je potrebno zabeležiti v register živali na gospodarstvu v roku treh dni od dneva zamenjave. V tem primeru ni potrebno prijaviti zmanjšanja staleža.
V primeru, ko proizvajalec ne more zagotoviti obveznega roka reje, je upravičen do premije za število živali, ki izpolnjujejo pogoje in so ostale na kmetijskem gospodarstvu celotno obdobje obvezne reje, razen v primeru zadnjega odstavka 12. člena te uredbe. Zmanjšanje staleža je potrebno na predpisanem obrazcu prijaviti agenciji v osmih delovnih dneh od ugotovitve zmanjšanja, razen v primeru iz prejšnjega odstavka.
1. Posebna premija za bike in vole ter klavna premija za telice
Upravičenci, pogoji za pridobitev, višina sredstev, roki in zahtevana dokazila za posebno premijo za bike in vole ter klavno premijo za telice, so opredeljeni v predpisu o ureditvi trga za goveje meso.
Upravičenci, ki so do 30. junija 2001 vložili obrazce iz prvega odstavka 4. člena te uredbe, lahko uveljavljajo zahtevke za posebne premije za bike in vole ter klavne premije za telice na obrazcu “Zahtevek za posebno premijo za bike in vole ter klavno premijo za telice“.
2. Premija za krave dojilje
Upravičenci, pogoji za pridobitev in višina sredstev za premijo za krave dojilje ter roki za uveljavljanje zahtevkov so opredeljeni v predpisu o ureditvi trga za goveje meso.
Upravičenci uveljavljajo zahtevke na obrazcu “Zahtevka za premijo za krave dojilje“, ki je sestavni del zbirne vloge in vsebuje tudi izjavo upravičenca, da bodo živali ostale na kmetijskem gospodarstvu za celotno obvezno obdobje reje oziroma podatke o lokaciji ali lokacijah, kjer se bodo živali nahajale in obdobje, kdaj bodo živali na teh lokacijah, identifikacijske številke živali in izjavo upravičenca, da je seznanjen s pogoji za uveljavljanje premije. Če se lokacija v obdobju obvezne reje spremeni, mora upravičenec v osmih dneh spremembo prijaviti agenciji na predpisanem obrazcu.
3. Premija za ovce in koze
Upravičenci, pogoji za pridobitev in višina sredstev za premijo za primerne ovce ali koze ter roki za uveljavljanje sredstev so opredeljeni v predpisu o ureditvi trga za ovčje in kozje meso.
Upravičenci uveljavljajo zahtevke na obrazcu “Zahtevka za premijo za ovce in koze“, ki je sestavni del zbirne vloge in vsebuje tudi izjavo upravičenca, da bodo živali ostale na posestvu za celotno obvezno obdobje reje oziroma podatke o lokaciji ali lokacijah, kjer se bodo živali nahajale in obdobje, kdaj bodo živali na teh lokacijah, identifikacijske številke živali in izjavo upravičenca, da je seznanjen s pogoji za uveljavljanje premije. Če se lokacija v obdobju obvezne reje spremeni, mora upravičenec v osmih dneh spremembo prijaviti agenciji na predpisanem obrazcu.
“Zahtevek za premijo za ovce in koze“ mora biti potrjen s strani območnega kmetijskega zavoda.
V primeru, da posamezni rejci redijo manj kot 10 živali, lahko uveljavljajo premije kot skupnost proizvajalcev na predpisanem obrazcu. Skupnost odda en zahtevek, ki ga podpišejo vsi rejci, sredstva pa se nakažejo neposredno skupnosti. Rok za oddajo zahtevka skupnosti je od 1. junija 2001 do 30. junija 2001. V vlogi mora biti jasno navedeno koliko premij je uveljavljal vsak posamezen rejec iz skupnosti ter KMG-MID kmetijskega gospodarstva posameznega rejca. Ostali pogoji za uveljavljanje so enaki, kot v primeru, ko uveljavlja premije posamezen upravičenec.
18. člen
(EKO –1 ukrep)
Upravičenci, pogoji za pridobitev in višina sredstev za izravnalna plačila na površino za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost, so opredeljeni v predpisu o uvedbi izravnalnih plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (EKO –1).
Za uveljavljanje zahtevkov v skladu s predpisom o uvedbi izravnalnih plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (EKO –1), se upošteva stanje v elaboratu “Območja z omejenimi dejavniki za kmetijstvo v Republiki Sloveniji“ na dan 20. april 2001.
Kmetijsko gospodarstvo – planina mora izpolnjevati pogoje, ki so podrobneje določeni v Slovenskem kmetijsko okoljskem programu.
Upravičenci uveljavljajo zahtevke na obrazcu: “D – Zahtevek za neposredna plačila na površino za leto 2001“, ki je sestavni del zbirne vloge.
Za planine je potrebno zahtevku priložiti sledeče priloge:
a) pašni red, ki mora biti v primeru skupne uporabe planine, potrjen na letošnjem občnem zboru pašne skupnosti,
b) zapisnik o prigonu živali na planinsko pašo in predvidenem datumu odgona živali s planinske paše na predpisanem obrazcu,
c) pooblastilo vseh uporabnikov planine gospodarju planine za vlaganje zahtevka na predpisanem obrazcu.
Za skupni pašnik je potrebno zahtevku priložiti pooblastilo vseh uporabnikov skupnega pašnika gospodarju za vlaganje zahtevka.
Višina neposrednega plačila za travinje na planinah, se v primeru obtežbe vsaj ene glave velike živine na hektar travinja (v nadaljnjem besedilu: 1 GVŽ/ha) obračuna tako, da se upošteva dejanska površina travinja prijavljenega na “D – Zahtevku za neposredna plačila na površino za leto 2001“. Če obtežba ne dosega 1 GVŽ/ha, se višina neposrednega plačila obračuna le za površine, za katere je zagotovljena obtežba 1 GVŽ/ha.
19. člen
(ukrepi SKOP)
Upravičenci, pogoji za pridobitev in višina sredstev za uveljavljanje ukrepov SKOP, so opredeljeni v predpisu o Slovenskem kmetijsko okoljskem programu in uvedbi neposrednih plačil za ukrepe v letu 2001 (EKO 2, EKO3).
Upravičenci uveljavljajo zahtevke na obrazcu: “D – Zahtevka za neposredna plačila na površino“, ki je sestavni del zbirne vloge ter predpisanih dokazil.
V primeru, da se uveljavljajo sredstva za trajne nasade, je potrebno na obrazcih, ki sestavljajo zbirno vlogo, uporabljati dodeljene identifikacijske številke trajnih nasadov (številka vinograda iz RPGV – MID-vinograda, MID-sadovnjaka, in druge). Za sadovnjake, ki še nimajo dodeljenih identifikacijskih številk, se zbirni vlogi priloži predpisani obrazec “Podatki o sadovnjaku“.
Za ukrep planinske paše morajo upravičenci zbirni vlogi dodati dokazila iz petega odstavka prejšnjega člena.
Za posamezne ukrepe SKOP je potrebno do 30. septembra 2001 agenciji posredovati še posebna dokazila, in sicer za:
– ukrep III.: integrirano sadjarstvo
Upravičenec mora posredovati potrdilo, ki dokazuje upoštevanje Pravil slovenske integrirane pridelave sadja v letu 2001, ki ga izda GIZ Sadjarstvo Slovenije.
– ukrep IV.: integrirano vinogradništvo
Upravičenec mora posredovati potrdilo, ki dokazuje upoštevanje Strokovnega elaborata o integrirani pridelavi grozdja in vina v letu 2001, ki ga izda Poslovna skupnost za vinogradništvo in vinarstvo Slovenije.
– ukrep V.: integrirano vrtnarstvo
Upravičenec mora posredovati potrdilo, ki dokazuje upoštevanje Smernic za integrirano pridelavo zelenjave v letu 2001, ki ga izda Združenje za integrirano pridelavo zelenjave Slovenije.
– ukrep VI.: ekološko kmetovanje
Upravičenec mora posredovati poročilo oziroma certifikat, ki dokazuje upoštevanje predpisa o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil“ v letu 2001 in ga izda pooblaščena organizacija za kontrolo.
III. KONČNA DOLOČBA
20. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 320-23/2001-1
Ljubljana, dne 19. aprila 2001.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti