Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2001 z dne 4. 5. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2001 z dne 4. 5. 2001

Kazalo

1954. Pravilnik o štipendiranju v Občini Hajdina za nadarjene študente, stran 3667.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Hajdina (Uradni vestnik Mestne občine Ptuj, št. 2/99 in Uradni list RS, št. 109/99, 12/01) je Občinski svet občine Hajdina na 20. redni seji dne 19. 4. 2001 sprejel
P R A V I L N I K
o štipendiranju v Občini Hajdina za nadarjene študente
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta pravilnik ureja merila za dodeljevanje štipendij Občine Hajdina in postopke za izvajanje štipendiranja.
2. člen
Občina Hajdina dodeljuje štipendije za nadarjene študente Občine Hajdina.
II. MERILA ZA DODELJEVANJE ŠTIPENDIJ
3. člen
Pravico do štipendije za nadarjene študente Občine Hajdina (v nadaljevanju: štipendije za nadarjene) lahko uveljavijo študenti od vključno drugega letnika ter študenti podiplomskega študija, če izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da so vsestransko dejavni, se odlikujejo z visoko sposobnostjo in ustvarjalnostjo ter dosegajo vidne rezultate na izvenšolskih področjih,
– da so državljani Republike Slovenije,
– da imajo stalno prebivališče v Občini Hajdina.
Štipendija za študij v tujini se lahko dodeli nadarjenim študentom od 2. letnika dalje.
Študenti višjih letnikov, ki študirajo v tujini, morajo dosegati ocene, ki so primerljive z zahtevanimi ocenami v Republiki Sloveniji.
Izjemoma se lahko dodeli štipendija študentom, ki ne izpolnjujejo pogoja iz prve alinee prvega odstavka tega člena, če na posameznem področju dosegajo izjemne rezultate, primerljive v evropskem in svetovnem prostoru ter so ti nad rezultati tistih dijakov in študentov, ki pogoje iz prve alinee prvega odstavka tega člena izpolnjujejo.
4. člen
Pri dodelitvi štipendij se upošteva boljši splošni učni uspeh oziroma višja povprečna ocena kandidata in boljši dosežki na drugih (izvenšolskih) področjih delovanja.
Ob enakih pogojih imajo prednost kandidati z nižjim dohodkom na družinskega člana.
5. člen
Višina štipendije za nadarjene študente se določi na podlagi dosežene povprečne ocene štipendista v preteklem šolskem oziroma študijskem letu in glede na kraj bivanja tako, da znaša število točk:
----------------------------------------------------------------------
Uspeh            Št. točk za  določitev           Št.točk za določitev
                   višine štipendije za    višine štipendije za študij
                           udij v kraju           izven kraja stalnega
                       stalnega bivanja                        bivanja
----------------------------------------------------------------------
7,9–8,1                             975                           1445
8,2–8,3                            1035                           1505
8,4–8,6                            1125                           1595
8,7–8,9                            1210                           1680
9,0–10,0                           1520                           1990
----------------------------------------------------------------------
Višina točke je 20 SIT in se usklajuje z rastjo povprečne plače v Republiki Sloveniji.
III. IZVAJANJE ŠTIPENDIRANJA
6. člen
Štipendije se podeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki se objavi po sprejetju proračuna Občine Hajdina za tekoče leto. Štipendije se dodelijo od začetka šolskega oziroma študijskega leta, začetega v tekočem letu.
7. člen
Sklep o razpisu štipendij Občine Hajdina sprejme župan Občine Hajdina.
8. člen
Javni razpis za dodelitev štipendij mora vsebovati podatke o razpisanih štipendijah, pogoje in merila za pridobitev štipendij, zahtevano dokumentacijo in rok za prijavo.
9. člen
Prijavi za dodelitev štipendije mora vlagatelj priložiti:
– dokazilo o vpisu v tekoče študijsko leto;
– dokazilo o učnem uspehu zadnjega letnika izobraževanja;
– dokazila o posebni nadarjenosti;
– potrdilo o državljanstvu Republike Slovenije;
– potrdilo o stalnem prebivališču;
– življenjepis.
10. člen
Kandidati za dodelitev štipendij za nadarjene dokazujejo posebno nadarjenost s potrdili o izjemnih dosežkih s tekmovanj, bibliografijo objavljenih del, potrdili o sodelovanju pri znanstvenih raziskavah, umetniških razstavah ali koncertih, dokazilih o priznanjih in nagradah pridobljenih na medobčinskih, državnih ali na mednarodnih tekmovanjih in priporočil profesorjev oziroma mentorjev.
11. člen
Komisija obravnava popolne in v razpisanem roku prispele vloge. Na podlagi zbrane dokumentacije, strokovnega ovrednotenja vseh zbranih dokazil in ob upoštevanju individualnih posebnosti kandidata pripravi poročilo ter predlog o dodelitvi štipendij Občine Hajdina.
12. člen
O dodelitvi štipendij Občine Hajdina in drugih pravicah in obveznostih štipendistov odloča na predlog komisije na prvi stopnji občinska uprava, na drugi stopnji pa župan.
13. člen
Medsebojna razmerja med Občino Hajdino kot štipenditorjem in štipendistom, ki je uveljavil pravico do štipendije za nadarjene, se opredelijo s pisno pogodbo o štipendiranju.
14. člen
Pogodba o štipendiranju mora vsebovati: višino štipendije, čas prejemanja štipendije in podrobno opredelitev pravic in obveznosti štipendista in štipenditorja.
15. člen
Štipendije Občine Hajdina se izplačujejo vseh dvanajst mesecev v koledarskem letu razen v zaključnem letniku izobraževanja, ko se štipendiranje zaključi v zadnjem mesecu študijskega leta.
Štipendija se izplačuje najkasneje do 15. v mesecu za tekoči mesec.
Štipendija za redni študij v tujini se izplača vnaprej za tekoče študijsko leto.
16. člen
Štipendist je dolžan ob začetku vsakega študijskega leta predložiti štipenditorju:
– potrdilo o vpisu in potrdilo o vseh opravljenih izpitih.
Štipendist, ki pridobi štipendijo za nadarjene je dolžan poleg dokazil iz prvega odstavka tega člena predložiti tudi dokazila o morebitnih nagradah, priznanjih ali drugih javnih dosežkih.
Po zaključku izobraževanja je štipendist dolžan predložiti potrdilo o zaključnem izpitu oziroma o maturi ali o diplomi.
17. člen
Štipendist, ki je pridobil štipendijo za nadarjene, mora v naslednjem študijskem letu doseči povprečno oceno dobro (7,9), sicer mu štipendiranje preneha.
Štipendistu, ki je pridobil štipendijo za nadarjene in v preteklem šolskem letu ni dosegel povprečne ocene vseh izpitov opravljenih v preteklem študijskem letu dobro (7,9) pravica do štipendije v študijskem letu miruje, razen v primeru, da se izkaže z javno priznanim izjemnim dosežkom.
Štipendist, kateremu je štipendija mirovala, lahko ponovno uveljavi štipendijo z novim šolskim letom, če doseže zahtevan uspeh.
18. člen
Štipendistu, ki je izdelal letnik in ni predložil dokazil iz prvega in drugega odstavka 17. člena tega pravilnika, pravica do štipendije miruje. Ponovno se začne izplačevati z naslednjim mesecem; če predloži zahtevana dokazila v roku 60 dni od začetka študijskega leta in izpolnjuje pogoje za nadaljevanje štipendiranja.
19. člen
Štipendist izgubi pravico do štipendije in mora vrniti prejete zneske štipendije, skupaj z obrestmi po veljavni obrestni meri za dolgoročne kredite, če:
– po svoji volji ali krivdi prekine izobraževanje,
– ne izpolni pogojev za napredovanje v višji letnik,
– če iz neupravičenih razlogov ne dokonča izobraževanja v roku, ki je določen z izobraževalnim programom
– spremeni smer študija brez soglasja štipenditorja,
– ne predloži v določenem roku štipenditorju potrdilo o izpolnjevanju pogojev za štipendiranje,
– navaja neresnične podatke,
– sklene pogodbo z drugim štipenditorjem za zaposlitev, opravlja dejavnost ali pridobi status zasebnika ali samostojnega podjetnika.
20. člen
Štipendista, ki prekine izobraževanje ali ga ne dokonča v roku zaradi objektivnih razlogov (težki socialno-ekonomski pogoji, težja bolezen ali invalidnost), se na njegovo prošnjo lahko delno ali v celoti oprosti vračila štipendije.
21. člen
Občinska uprava je dolžna spremljati učne, študijske in druge uspehe štipendistov, vzdrževati z njimi stalne stike, se seznanjati z morebitnimi problemi pri opravljanju njihovih študijskih obveznosti in jim v okviru svojih pristojnosti nuditi potrebno pomoč.
22. člen
Po pridobitvi visokošolske izobrazbe pridobi štipendist, ki je uveljavil štipendijo za nadarjene, status kadra, ki je za Občino Hajdino posebno pomemben.
23. člen
Štipenditor bo skladno s svojimi možnostmi in na podlagi predhodnega dogovora omogočal štipendistom, ki so pridobili štipendijo za nadarjene, sodelovanje v projektih, raziskavah, prostovoljnem delu in drugih dejavnostih, ki se nanašajo na njegovo stroko, področje zanimanja ali obštudijske aktivnosti.
IV. KONČNA DOLOČBA
24. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 111-01/2000
Hajdina, dne 19. aprila 2001.
Župan
Občine Hajdina
Radoslav Simonič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti