Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2001 z dne 28. 4. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2001 z dne 28. 4. 2001

Kazalo

1932. Pravilnik o podaljšanju obratovalnega časa gostinskih obratov v Občini Lenart, stran 3423.

Na podlagi 12. člena zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 1/95, 40/99 in 36/00), 4. in 11. člena pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99 in 107/00) ter na podlagi 15. člena statuta Občine Lenart (Uradni list RS, št. 34/99, 113/00 in 17/01) je Občinski svet občine Lenart na 19. seji, dne 27. 3. 2001 sprejel
P R A V I L N I K
o podaljšanju obratovalnega časa gostinskih obratov v Občini Lenart
1. člen
S tem pravilnikom se določajo merila in pogoji, ki jih morajo gostinski obrati in kmetije, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, upoštevati pri določanju podaljšanega obratovalnega časa.
2. člen
Gostinski obrati in kmetije, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, obratujejo v rednem obratovalnem času, ki se evidentira in potrdi pri pristojnem organu občine. Za obratovanje v podaljšanem času je potrebno pridobiti pisno soglasje pristojnega organa občine, ki o tem odloča na podlagi meril, sprejetih s tem pravilnikom.
Soglasje k prijavljenemu obratovalnemu času velja za obdobje do 5 let.
3. člen
Podaljšan obratovalni čas je obratovanje izven rednega obratovalnega časa, ki ga določata 3. in 4. člena pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99 in 107/00).
V podaljšanem obratovalnem času lahko poslujejo gostinski obrati in sicer:
1. Gostilne, restavracije, kavarne in izletniške kmetije:
– v stanovanjskem objektu ali v stanovanjskem naselju do 1. ure, ter v petek in soboto najdlje do 2. ure naslednjega dne;
– izven stanovanjskega naselja najdlje do 2. ure naslednjega dne.
2. Slaščičarne, okrepčevalnice, bari in vinotoči:
– v stanovanjskem objektu ali v stanovanjskem naselju do 24. ure;
– izven stanovanjskega naselja najdlje do 1. ure naslednjega dne.
3. Nočni bari in diskoteke:
– v stanovanjskem objektu ali v stanovanjskem naselju do 4. ure naslednjega dne;
– izven stanovanjskega naselja najdlje do 5. ure naslednjega dne.
Nočni bari in diskoteke lahko pričnejo z obratovanjem ob 18. uri.
4. Gostinski vrtovi in terase gostinskih obratov:
– v stanovanjskem naselju do 24. ure;
– izven stanovanjskega naselja najdlje do 1. ure naslednjega dne.
5. Gostinski obrati, ki so v večnamenskih objektih (trgovinsko – poslovnih objektih, kulturnih ustanovah, športnih objektih) v skladu z veljavnim hišnim redom oziroma programom prireditve, vendar najdlje:
– v stanovanjskem objektu ali v stanovanjskem naselju do 24. ure;
– izven stanovanjskega naselja najdlje do 1. ure naslednjega dne.
Dan pred prazniki se podaljšan obratovalni čas za določeni gostinski obrat lahko podaljša še za dve uri.
Gostinski obrati lahko pričnejo z obratovanjem ob 5. uri.
4. člen
Gostinec prijavi obratovalni čas na obrazcu, ki je objavljen skupaj z pravilnikom o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99 in 107/00).
5. člen
Občinska uprava, ki odloča o podaljšanju obratovalnega časa gostinskega obrata, mora pri tem upoštevati:
– potrebe gostov in značilnosti območja, kjer je gostinski obrat oziroma kmetija,
– potrebe po razvoju turizma v občini (kulturni in zabavni program, prireditve) gostinskih obratov, ki so dopolnilna ponudba drugim aktivnostim in programom;
– potrebe klubske dejavnosti, kulturnih, športnih in turističnih društev z gostinskimi obrati zaprtega tipa za uporabnike, ki so člani teh klubov;
– vrsto in lokacijo gostinskega obrata;
– da je gostinski lokal oziroma nosilec gostinske dejavnosti davčni zavezanec in da ima glede na število ur obratovalnega časa zadostno število redno zaposlenih delavcev.
6. člen
Občinska uprava lahko posameznemu gostinskemu obratu izda soglasje za enodnevni podaljšani obratovalni čas najdlje do 5. ure naslednjega dne, kadar se v gostinskem lokalu odvijajo razne prireditve zaprtega tipa (poroke, proslave, srečanja) ali izven njega prireditve širšega pomena (lokalni prazniki, proslave društev, športne prireditve).
Gostinec mora za dovoljenje zaprositi vsaj 5 dni pred prireditvijo.
7. člen
Soglasje za obratovanje v podaljšanem času v skladu s tem pravilnikom se gostinskemu obratu lahko prekliče in odvzame oziroma skrajša na redni obratovalni čas v primeru utemeljenih pritožb občanov iz neposredne bližine in da je policija ali tržna inšpekcija posredovala več kot trikrat v obdobju zadnjega leta v času podaljšanega obratovalnega časa.
V primeru odvzema soglasja, na podlagi prejšnjega odstavka tega člena, je gostincu odvzeta možnost pridobitve tega soglasja najmanj za dobo enega leta.
8. člen
Nadzor nad uresničevanjem določil tega pravilnika opravljajo pristojne inšpekcijske službe in policija.
9. člen
Gostinec mora uskladiti obratovalni čas gostinskega obrata, ki v času uveljavitve tega pravilnika obratuje v podaljšanem obratovalnem času s 1. 1. 2002.
10. člen
Za druga vprašanja, ki niso opredeljena s tem pravilnikom se smiselno uporablja pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99 in 107/00).
11. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 306-29/2001
Lenart, dne 27. marca 2001.
Župan
Občine Lenart
mag. Ivan Vogrin, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti