Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/2001 z dne 13. 4. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/2001 z dne 13. 4. 2001

Kazalo

1645. Odlok o proračunu Občine Krško za leto 2001, stran 2912.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odl. US RS, 45/94 – odl. US RS, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US RS, 63/95 – obvezna razlaga, 73/95 – odl. US RS, 9/96 – odl. US RS, 39/96 odl. – US RS, 44/96 – odl. US RS, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odl. US RS, 74/98, 59/99 – odl. US RS in 70/00), zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99 in 124/00) ter 16. in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 – prečiščeno besedilo) je Občinski svet občine Krško na 23. seji dne 5. 4. 2001 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Krško za leto 2001
1. člen
S tem odlokom se določa višina prihodkov in odhodkov proračuna Občine Krško za leto 2001 (v nadaljevanju: občinski proračun) in hkrati ureja način njegovega izvrševanja.
2. člen
Sestavni deli proračuna so: bilanca prihodkov in odhodkov, račun finančnih terjatev in naložb ter račun financiranja, v katerem se kot saldo izkazujejo tudi spremembe denarnih sredstev na računih v teku proračunskega leta.
Sestavni deli proračuna so tudi: posebni del proračuna z obrazložitvami, program prodaje občinskega finančnega in stvarnega premoženja, načrti delovnih mest in načrti nabav neposrednih uporabnikov proračuna.
3. člen
---------------------------------------------------------
A)    Bilanca prihodkov in odhodkov        (zneski v SIT)
I.    Prihodki občinskega proračuna         4.111,335.481
II.   Odhodki občinskega proračuna          4.497,222.641
III.  Primanjkljaj prihodkov                 –385,887.160
---------------------------------------------------------
B)    Račun finančnih terjatev in naložb
IV.   Prejeta vračila danih posojil
      in prodaja kapit. deležev               40,500.000
V.    Dana posojila in povečanje
      kapitalskih deležev
VI.   Saldo vrnjenih in danih posojil
VII.  Skupni primanjkljaj                   –345,387.160
--------------------------------------------------------
C)    Račun financiranja
VIII. Zadolževanje                           337,000.000
IX.   Odplačila dolga                         41,838.761
X.    Neto zadolževanje                      295,161.239
XI.   Zmanjšanje sredstev na računih          50,225.921
--------------------------------------------------------
4. člen
Od doseženih prihodkov iz 3. člena se izloči 0,5% sredstev v stalno proračunsko rezervo Občine Krško za leto 2001.
O uporabi proračunske rezerve odloča župan, ki v posameznem primeru praviloma naj ne presega 0,5% dvanajstine prihodkov izkazanih v bilanci prihodkov in odhodkov. O uporabi proračunske rezerve župan poroča občinskemu svetu.
5. člen
Sredstva proračuna se med letom zagotavljajo neposrednim in posrednim uporabnikom proračuna (v nadaljevanju: uporabniki).
Uporabniki sredstev občinskega proračuna uporabljajo sredstva občinskega proračuna v skladu s svojim letnim finančnim načrtom, ki mora biti usklajen s sprejetim občinskim proračunom za tekoče leto.
Uporabniki sprejmejo finančne načrte v tridesetih dneh po veljavnosti odloka o proračunu Občine Krško za tekoče leto in jih v osmih dneh po sprejetju posredujejo pristojnemu občinskemu organu, ki ga določi župan.
6. člen
Občinski proračun se izvršuje na podlagi mesečnih načrtov za izvrševanje občinskega proračuna v skladu z likvidnostnimi možnostmi občinskega proračuna in na podlagi dejansko realiziranih prilivov finančnih sredstev.
7. člen
Uporabnikom se za delovanje zagotavljajo sredstva za plače in prispevke, za druge osebne prejemke, za plačilo blaga in storitev in za investicijske izdatke.
8. člen
Sredstva za plače ter za povračila in nadomestila se uporabnikom zagotavljajo v obliki dotacije najkasneje do 5. delovnega dne za pretekli mesec, in sicer na podlagi dejanskih obračunov.
Sredstva za regres za letni dopust in druge izdatke zaposlenim se uporabnikom zagotavljajo v skladu s finančnim načrtom, na podlagi dejansko izkazanih potreb, ob njihovi zapadlosti.
Sredstva za plače, regres za letni dopust, povračila in nadomestila ter druge izdatke delavcev in funkcionarjev občinskih organov se izplačujejo iz računa občinskega proračuna.
9. člen
Sredstva za blago in storitve se uporabnikom nakazujejo kot akontacije v skladu z likvidnostnimi možnostmi občinskega proračuna, sorazmerno realiziranim prihodkom, ki so realizirani za pokrivanje proračunskih potreb v posebnem delu proračuna.
10. člen
Uporabniki morajo pri dogovarjanju o pogojih za izpolnjevanje obveznosti, za katere se jim sredstva zagotavljajo iz občinskega proračuna, upoštevati roke plačil, ki so za posamezne namene določeni z ustreznimi predpisi.
Uporabniki uporabljajo sredstva za plačevanje že opravljenih dobav in storitev. Dogovarjanje predplačil je možno izjemoma, na podlagi predhodnega soglasja župana, ob ustreznem zavarovanju predplačila.
11. člen
Uporabniki lahko prevzamejo obveznosti, ki bodo terjale plačilo v naslednjih letih, če je že odprta postavka v proračunu za tekoče leto.
Skupaj prevzete obveznosti, ki bodo zahtevale plačilo v naslednjih letih, iz naslova:
– investicijskih odhodkov in investicijskih transferov ne smejo presegati 75% sredstev skupin odhodkov »42 – investicijski odhodki« in »43 – investicijski transferi«, zagotovljenih v sprejetem proračunu, oziroma letnem finančnem načrtu uporabnika,
– drugih odhodkov proračuna ne smejo presegati 25% sredstev skupin odhodkov »40 – tekoči odhodki« in »41 – tekoči transferi«, brez sredstev podskupin odhodkov »400 – plače in drugi izdatki zaposlenim« in »401- prispevki delodajalcev za socialno varnost«, zagotovljenih v sprejetem proračunu oziroma letnem finančnem načrtu uporabnika.
Obveznosti, ki bodo zahtevale plačilo v prihodnjih letih, se vključijo v proračun leta, na katerega se nanašajo.
12. člen
Uporabniki smejo prevzemati obveznosti, ki bodo zahtevale odhodek občinskega proračuna, le, če so za izpolnitev takšnih obveznosti predvidena sredstva v posebnem delu občinskega proračuna. Plačilo mora biti usklajeno z načrtom za izvrševanje proračuna.
13. člen
Med odhodki proračuna se predvidijo tudi sredstva splošne proračunske rezervacije, in sicer v višini 0,3% prihodkov izkazanih v bilanci prihodkov in odhodkov.
Sredstva splošne proračunske rezervacije se uporabljajo za nepredvidene namene, za katere v proračunu niso zagotovljena sredstva ali za namene, za katere se med letom izkaže, da niso zagotovljena v zadostnem obsegu, ker jih v proračunu ni bilo mogoče načrtovati.
O uporabi sredstev splošne proračunske rezervacije odloča župan. O uporabi sredstev splošne proračunske rezervacije župan poroča občinskemu svetu. .
Dodeljena sredstva splošne proračunske rezervacije se razporedijo v finančni načrt uporabnika.
14. člen
Sredstva za posamezne izvršene naloge oziroma nabave se izplačajo oziroma zagotovijo iz občinskega proračuna le na podlagi obračuna ali računa, ki ga izda izvajalec in je potrjen s strani pooblaščenih oseb uporabnika.
15. člen
Uporabniki morajo za nabavo opreme, investicijska in vzdrževalna dela, druge storitve in subvencije skleniti pogodbo z izvajalcem oziroma uporabnikom sredstev v skladu s predpisi, ki urejajo javna naročila, oziroma v skladu z drugimi veljavnimi predpisi.
16. člen
Za izvrševanje občinskega proračuna je odgovoren župan, ki je tudi odredbodajalec.
Župan lahko za odredbodajalca pooblasti podžupana, direktorja občinske uprave ali drugo osebo, oziroma več oseb v okviru celotnega obsega občinskega proračuna ali za posamezna področja proračunske porabe.
Odredbodajalec odgovarja za zakonitost, gospodarnost, upravičenost in namembnost porabe sredstev občinskega proračuna.
Župan vsaj dvakrat letno poroča občinskemu svetu o izvrševanju proračuna.
17. člen
O prerazporeditvi proračunskih sredstev med posameznimi nameni, oziroma nosilci ter postavkami odloča občinski svet, če s tem ni ogroženo izvajanje nalog, za katere so bila sredstva zagotovljena.
Župan odloča o prerazporeditvi proračunskih sredstev v okviru posameznih namenov, oziroma nosilcev ter postavk. Pri tem skupni obseg prerazporeditev praviloma ne sme preseči 10% vseh v proračunu zagotovljenih sredstev posameznega programa. O prerazporeditvi župan obvesti občinski svet.
Ne glede na določbe prvega in drugega odstavka tega člena, lahko uporabnik samostojno prerazporedi proračunska sredstva med posameznimi konti v okviru proračunske postavke.
18. člen
Župan lahko odpiše oziroma delno odpiše plačilo dolga do 500.000 SIT, če bi bili stroški izterjave v nesorazmerju z višino terjatve. O odpisu plačila dolga župan obvesti občinski svet.
Kot dolgovi po tem členu se ne štejejo dolgovi do občine iz naslova obveznih dajatev.
19. člen
Zadolževanje Občine Krško je možno na način in v skladu z določbami 85. člena zakona o javnih financah.
Odločitev o likvidnostni zadolžitvi zaradi neenakomernega pritekanja prejemkov v skladu z zakonom sprejme župan.
20. člen
Predstojnik uporabnika je odgovoren za zakonitost, namenskost, učinkovitost in gospodarnost razpolaganja s proračunskimi sredstvi.
21. člen
Za nadzor nad izvrševanjem proračuna in namensko porabo proračunskih sredstev pri drugih uporabnikih je poleg Nadzornega odbora občine Krško pristojen tudi Oddelek za javne finance in proračun.
22. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi, uporablja pa se od 1. januarja 2001 dalje.
Št. 403-02-1/01-O802
Krško, dne 5. aprila 2001.
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti