Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/2001 z dne 13. 4. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/2001 z dne 13. 4. 2001

Kazalo

1640. Odlok o priznanjih Občine Dobrna, stran 2905.

Na podlagi 10. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95, 9/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98, 74/98, 59/99 in 70/00) in na podlagi 5. člena statuta Občine Dobrna (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet občine Dobrna na 18. redni seji dne 29. 3. 2001 sprejel
O D L O K
o priznanjih Občine Dobrna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa vrsto priznanj Občine Dobrna, pogoje, postopek in način podeljevanja priznanj ter način vodenja evidence.
2. člen
Občina Dobrna podeljuje priznanja zaslužnim občanom, drugim posameznikom, podjetjem, zavodom, društvom, skupinam, združenjem in drugim pravnim osebam za dosežke na področju gospodarstva, šolstva, kulture, znanosti, športa, ekologije, zaščite in reševanja na področju Občine Dobrna, ne glede na njihovo provenienco (domicil). Razlog podelitve velja za zasluge na področjih človekove ustvarjalnosti, ki prispevajo k boljšemu in popolnejšemu življenju občanov in ki imajo pomen za razvoj in ugled Občine Dobrna.
3. člen
Kadar so zasluge tako izjemne, da je bilo za njih žrtvovano življenje, je priznanje lahko podeljeno tudi posmrtno.
4. člen
Priznanja Občine Dobrna so:
– ”Častni občan” Občine Dobrna,
– ”Zlata plaketa” Občine Dobrna,
– ”Listina Občine Dobrna” in
– ”Župansko priznanje” Občine Dobrna.
II. NAZIV ČASTNI OBČAN
5. člen
Imenovanje “ČASTNI OBČAN” je (hierarhično) najvišje priznanje Občine Dobrna.
Značaj tega enkratnega priznanja je spoštljivo pozorno vrednotenje dela vsakogar, ki je svoje življenjsko delovanje posvetil delu za napredek in koristi Občine Dobrna.
Komurkoli, ki ima zasluge za razvoj in ugled Občine Dobrna, navedene v 2. členu, tega odloka, lahko Občinski svet občine Dobrna podeli častni naziv “Častni občan” Občine Dobrna.
Letno naj bi se izvedlo le eno imenovanje za častnega občana.
Imenovanje “Častni občan” se formalno izvede na občinskem letnem praznovanju, dejansko imenovanje pa predstavlja uokvirjena umetniško izdelana listina v velikosti F = (najmanj) A3, ki vsebuje besedilo sklepa iz odločbe o imenovanju “Častni občan” Občine Dobrna. Listino krasi simbol (grb) Občine Dobrna, potrjuje pa štampiljka (na mesto njega lahko pečat) Občine Dobrna, podpisana pa po županu.
III. ZLATA PLAKETA OBČINE DOBRNA
6. člen
“Zlata plaketa” Občine Dobrna ima značaj priznanja posameznikom ali pa skupinam za njihove enkratne dosežke izjemnega pomena za občino v smislih, navedenih v prvem odstavku 2. člena. To priznanje lahko prejme vsakdo, ki izpolnjuje zgoraj navedene pogoje in je lahko večkratno. O dobitnikih priznanja odloča posebna komisija ali pa Občinski svet občine Dobrna, podeljuje pa ga župan na letnih slavjih, če ni odločeno drugače. Letno naj bi se podelilo po eno “zlato plaketo”Občine Dobrna.
“Zlata plaketa” je v osnovi kovinska plošča dimenzije 25 x 25 cm, z umetniško kakovostno gravuro teksta, z barvnim okrasjem in občinskim grbom, pozlačena in vložena v temu priznanju ustrezno in primerno šatuljo.
IV. LISTINA OBČINE DOBRNA
7. člen
Značaj priznanja v obliki “Listine Občine Dobrna” ima značaj pohvale za dosežke v preteklosti in vzpodbude za nadaljnjo delo tistih posameznikov ali skupin ljudi, ki so bili uspešni v smislih navedenih v prvem odstavku 2. člena tega odloka, za časovno obdobje zadnjega leta. Ta priznanja so lahko večkratna.
Listina Občine Dobrna vsebujejo utemeljitev sklepa, s katerim je priznanje podeljeno, v okrasju pa je občinski grb. Listino potrjuje županov podpis s štampiljko ali pečatom, izdelane pa so umetniško na F = A3 in so namenu primerno uokvirjene.
Število prejemnikov naj bi bilo omejeno na tri, podeljujejo pa se vsakoletno na občinskem prazniku.
V. ŽUPANSKO PRIZNANJE
8. člen
“Župansko priznanje” v Občini Dobrna ima pomen osebnega županovega priznanja in pohvale po njegovi lastni presoji. Podeljuje ga župan posameznikom, lahko pa tudi skupinam bodisi občanom bodisi zunanjim sodelavcem za zasluge na področjih iz 2. člena tega odloka za časovno obdobje zadnjega leta. Županska priznanja so lahko večkratna.
Predmetno so županska priznanja lahko v različnih oblikah:
– kot uokvirjena listina v formatu A-4,
– kot plaketa v približni velikosti 100 x 100 mm v ustrezni šatulji,
– kot kovinski odlitek skulpture v velikosti (višini) 100 mm,
– kot občinski grb (plaketni, višine 42 mm, višina osnove do 80 mm) v šatulji.
Podeljenih naj bo do tri županska priznanja letno, spremlja jih pisni del, lahko pa tudi knjižno darilo. Podeljuje jih župan priložnostno ali pa v okviru letnega občinskega praznika.
VI. POSTOPEK PRIPRAVE PRIZNANJ
9. člen
Pobudniki oziroma predlagatelji priznanj Občine Dobrna so lahko občani, politične stranke, podjetja, društva ter druge organizacije.
Priznanja Občine Dobrna se podelijo na podlagi javnega razpisa. Razpis za podelitev priznanj objavi komisija v občinskem glasilu Dobrčan, najmanj 2 mesece pred občinskim praznikom za tekoče leto, oziroma na krajevno običajen način tako, da dospe informacija v vsako gospodinjstvo v občini.
Z razpisom se objavijo:
– kriteriji za podelitev priznanj,
– podatki, ki jih mora vsebovati pobuda oziroma predlog ter
– rok, do katerega morajo biti poslane pobude.
Pobuda mora biti pisna in mora vsebovati:
– naziv in ime pobudnika,
– ime in priimek predlaganega prejemnika priznanja in osnovne osebne podatke,
– obrazložitev pobude,
– dokumente, ki potrjujejo dejstva v obrazložitvi.
10. člen
Komisija v sestavi treh članov, ki jo imenuje Občinski svet občine Dobrna vsaka 4 leta, obravnava pobude za podelitev priznanj najkasneje v 30 dneh po prejemu pobude.
Komisija lahko:
– zahteva od pobudnika, da vlogo dopolni,
– pobudo zavrne, če predlog ni dovolj ali ustrezno utemeljen,
– zaprosi za mnenje ustrezne strokovne institucije, občinske organe ali druge ustrezne organizacije.
11. člen
Komisija sprejme ustrezen sklep za podelitev in ga posreduje občinskemu svetu v obravnavo in odločanje.
12. člen
Priznanja po tem odloku so enkratna, vendar se med seboj ne izključujejo. Praviloma jih izroča župan ali od njega pooblaščena oseba, skupaj s posebno listino, ki vsebuje besedilo sklepa o podelitvi.
Priznanja se izroči na slovesnosti ob praznovanju občinskega praznika, na svečani seji občinskega sveta ali s svečanim sprejemom ob dogodkih in datumih, pomembnih za občino in dobitnike priznanj na dan, ki je čim bližje takšnemu datumu.
13. člen
Sklep občinskega sveta o podelitvi priznanj Občine Dobrna se objavi v občinskem glasilu Dobrčan.
14. člen
V primeru, ko se ugotovi, da je bilo priznanje po tem odloku podeljeno na podlagi zmotnih ali lažnih podatkov, ki bi, če bi bili znani, nedvoumno vplivali na drugačno odločitev o podelitvi, se podeljeno priznanje lahko razveljavi.
Sklep o razveljavitvi sprejme Občinski svet občine Dobrna.
Razveljavljeno priznanje se vrne Občini Dobrna.
VII. NAČIN VODENJA EVIDENCE PRIZNANJ
15. člen
Strokovna in administrativna dela v zvezi s podeljevanjem priznanj opravlja Občinska uprava občine Dobrna.
Celotno gradivo v zvezi s podelitvijo priznanj je javno in je na vpogled na občinski upravi.
16. člen
Priznanja se vpisujejo v evidenco posameznih priznanj kronološko v posebno knjigo, Register priznanj Občine Dobrna, ki vsebuje naslednje podatke:
– zaporedno številko (lista) prejemnika,
– ime in priimek ali naziv ter osnovne podatke o prejemniku,
– datum seje, na kateri je bilo odločeno o podelitvi priznanja ter številka sklepa občinskega sveta,
– datum izročitve priznanja,
– dopolnila ali pripombe,
– podpis tajnika in župana občine.
17. člen
Sredstva za izvajanje tega odloka zagotovi občinski svet v proračunu občine za vsako leto posebej.
VIII. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
18. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 321/01-6
Dobrna, dne 3. aprila 2001.
Župan
Občine Dobrna
Martin Brecl l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti