Uradni list

Številka 22
Uradni list RS, št. 22/2001 z dne 29. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 22/2001 z dne 29. 3. 2001

Kazalo

1348. Odlok o ureditvi plovbe, stran 2378.

Na podlagi 3. člena zakona o varnosti pomorske in notranje plovbe (Uradni list SRS, št. 17/88), 26. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 32/95, 33/95, 71/97, 13/98 in 24/00) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 21. seji dne 20. 11. 2000 sprejel
O D L O K
o ureditvi plovbe
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom se na območju Mestne občine Ljubljana (v nadaljevanju: MOL) ureja plovbni režim, pristanišča ali pristane, javni prevoz oseb in stvari, oddajanje čolnov in motornih čolnov, vpis motornih čolnov, motornih splavov in plavajočih objektov ter nadzorstvo na notranjih vodah.
II. PLOVBNI REŽIM
1. Plovbno območje
2. člen
Plovbno območje notranjih voda MOL (v nadaljevanju: plovna pot) obsega povodje reke Save in Ljubljanice na območju MOL.
Na plovni poti se lahko sidra tudi plavajoče objekte, ki ne presegajo 10 m dolžine in 5 m širine in so namenjeni gostinski ponudbi ter so lahko pokriti ali nepokriti.
2. Vrsta, velikost in način pogona čolna, motornega čolna in motornega splava
3. člen
Po plovni poti lahko plujejo čolni na vesla, športni veslaški čolni, kajaki, kanuji in drugi podobni plovni objekti brez motorja (v nadaljevanju: čoln).
Hitrost plovbe čolnov ni omejena.
4. člen
Na delu plovne poti na reki Ljubljanici od zapornice na Ambroževem trgu do Črne vasi, je dovoljena plovba z motornimi čolni ne glede, v kateri evidenci čolnov so vpisani in katerih moč motorja ne presega 2,95 kW. Hitrost plovbe je omejena na 5 km/h. Motorni čolni imajo lahko motor na elektropogon ali paro pridobljeno na okolju prijazen način.
V območju iz prejšnjega odstavka tega člena je dovoljen javni prevoz oseb in stvari (v nadaljevanju: javni prevoz) z motornimi čolni in motornimi splavi na elektro pogon do moči 55 kW. Dovoljena hitrost plovbe je 5 km/h, dolžina čolna je lahko največ 15 m, širina pa največ 5 m.
5. člen
Plovba z motornimi čolni, motornimi splavi je dovoljena celo leto med 7. in 22. uro.
6. člen
Plovna pot, čas in hitrost plovbe niso omejeni pri uporabi motornih čolnov v službene namene za reševalce, gasilce, policijo, inšpekcijo, upravljavca plovne poti in vzdrževalca vodotoka.
3. Pogoji za varno plovbo
7. člen
Plovna pot mora biti označena z znamenji za urejanje notranje plovbe, ki določajo smer in hitrost plovbe, varovalne pasove, ki jih določi organ mestne uprave, pristojen za promet (v nadaljevanju: pristojni organ), v skladu s predpisi notranje plovbe.
8. člen
Smer plovbe poteka ob desnem bregu plovne poti v smeri plovbe.
9. člen
Na plovni poti iz prvega odstavka 4. člena tega odloka je prepovedano:
– kopanje,
– vleka čolnov in motornih čolnov,
– vleka vodnih smučarjev in drugih plovil,
– potiskanje drugih plovil, razen v primeru reševanja.
Na plovni poti so prepovedane tekme z motornimi čolni in vožnja z motornimi skuterji.
10. člen
Pristojni organ lahko sam ali na predlog upravljavca plovne poti, vzdrževalca vodotoka ali ribiške organizacije, začasno prepove plovbo za vse ali za posamezne vrste čolnov v primeru vzdrževanja brežin ali plovne poti, nizkega vodostaja ter iz drugih utemeljenih razlogov.
Začetek in konec začasne prepovedi plovbe se objavi v dnevnem časopisu na stroške predlagatelja oziroma v primeru višje sile na stroške pristojnega organa.
11. člen
Vadba s tekmovalnimi čolni na vesla je dovoljena na plovni poti na reki Ljubljanici južno od Špice od 6. do 22. ure.
12. člen
Na plovni poti so dovoljene turistične, športne in druge prireditve (v nadaljevanju: prireditev).
Organizator prireditve na plovni poti mora pridobiti dovoljenje pristojnega organa. Pristojni organ, z dovoljenjem odredi primerno območje prireditvenega prostora, glede na vrsto prireditve in določi pogoje za izvedbo same prireditve.
V času prireditve ni dovoljena plovba in zadrževanje ostalih čolnov na območju, ki je določeno za prireditev. Organizator prireditve mora prireditveni prostor vidno označiti, skrbeti za varen in nemoten potek prireditve in organizirati reševalno službo.
4. Organizacija za vzdrževanje plovne poti
13. člen
Vzdrževanje plovne poti obsega:
– upravljanje z objekti in opremo za splavljanje,
– upravljanje in vzdrževanje pristanov in pristanišč,
– postavitev in vzdrževanje objektov za varnost plovbe,
– postavitev in vzdrževanje signalizacije,
– izvajanje stalne kontrole nad zagotovitvijo pogojev za varnost plovbe in podobno.
Naloge iz prejšnjega odstavka tega člena izvaja pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik (v nadaljevanju: upravljavec), ki ga skladno z določili zakona o javnih naročilih določi Mestna uprava MOL.
Sredstva za vzdrževanje plovne poti se zagotovijo v proračunu MOL.
V primeru, da upravljavec na plovni poti, pristaniščih ali pristanih ugotovi nepravilnosti po tem odloku, kršitelje prijavi Inšpektoratu Mestne uprave MOL (v nadaljevanju: inšpektorat).
5. Varstvo človeškega življenja in okolja
14. člen
S čolnov, motornih čolnov, motornih splavov in plavajočih objektov je prepovedano spuščati v vodo olje, nafto, druge naftne derivate, škodljive snovi in odpadne vode ter odmetavati komunalne odpadke.
Prepovedana je uporaba takšnih akomulatorjev in ostalih tehničnih sredstev za plovbo, ki bi v primeru potopitve povzročili verjetno onesnaženost v okolju.
15. člen
V primeru nesreč morajo upravljavci čolnov na zahtevo policije, inšpektorjev, gasilcev ali vodja reševalne akcije za čas reševalne akcije odstopiti čolne, motorne čolne, motorne splave in plavajoče objekte reševalcem.
III. PRISTANIŠČA ALI PRISTANI
16. člen
Čolne, motorne čolne, motorne splave ali plavajoče objekte (kot npr. plavajoča restavracija in podobno) je dovoljeno splaviti, privezati, sidrati ali položiti na vodno dno, le na za to določenih in urejenih pristaniščih ali pristanih.
Pristanišča in pristane z opremo in s številom privezov za čolne, motorne čolne in motorne splave ter število lokacij za plavajoče objekte določi Mestni svet MOL, skladno s prostorsko izvedbenimi akti.
17. člen
Privezati, sidrati ali položiti na vodno dno je dovoljeno le toliko čolnov, motornih čolnov, motornih splavov in plavajočih objektov, kolikor je mest za priveze oziroma lokacij za sidranje ali položitev na vodno dno.
Dovoljenje za začasni ali stalni privez, sidranje ali položitev čolnov, motornih čolnov, motornih splavov ali plavajočih objektov na vodno dno izda pristojni organ. Število začasnih ali stalnih privezov za čolne, motorne čolne, motorne splave ali plavajoče objekte je omejeno. Za začasni ali stalni privez, sidranje ali položitev čolnov, motornih čolnov, motornih splavov ali plavajočih objektov se plača uporabnina, ki jo določi Mestni svet MOL.
Za privez ali sidranje čolnov, motornih čolnov, motornih splavov ali plavajočih objektov za čas krajši od 2 ur dovoljenje ni potrebno.
18. člen
Če inšpektorat ugotovi, da je čoln, motorni čoln, motorni splav ali plavajoči objekt sidran, privezan ali položen na vodno dno brez dovoljenja ali v nasprotju z dovoljenjem, odredi z odločbo čolnarju njihovo odstranitev.
IV. JAVNI PREVOZ TER ODDAJANJE ČOLNOV IN MOTORNIH ČOLNOV
19. člen
Javni prevoz z največ petimi motornimi čolni in motornimi splavi iz drugega odstavka 4. člena tega odloka opravljajo pravne osebe in samostojni podjetniki, posamezniki (v nadaljevanju: izvajalec). Izvajalca določi Mestna uprava MOL skladno z določili zakona o javnih naročilih.
S pogodbo med izvajalcem in MOL se določi plovna pot, pristanišča in pristane s stalnim ali začasnim privezom, moč motorja, velikost čolna, število potnikov, količina stvari, hitrost plovbe, veljavnost pogodbe in drugo.
20. člen
Javni prevoz se opravlja v linijski ali prosti plovbi enega ali več prevoznikov.
Motorni čolni ali motorni splavi za javni prevoz morajo biti tehnično brezhibni.
21. člen
Izvajalec je dolžan opravljati javni prevoz oseb v linijski plovbi na v naprej določeni liniji in po voznem redu in ceniku, ki mora biti izobešen na vidnem mestu.
22. člen
Na vseh pristaniščih ali pristanih, kjer se sposoja čolne in motorne čolne, mora biti na vidnem mestu izobešen cenik z označbo časa uporabe čolna, izposojevalca čolnov in povzetek omejitev iz tega odloka, za kar skrbi upravljavec iz 13. člena tega odloka.
V. VPIS MOTORNIH ČOLNOV, MOTORNIH SPLAVOV IN PLAVAJOČIH OBJEKTOV
23. člen
Pristojni organ vodi vpisnik čolnov na predpisanem obrazcu.
Lastniki motornih čolnov, motornih splavov in plavajočih objektov za notranjo plovbo, ki imajo stalno prebivališče ali sedež firme na območju MOL, jih morajo vpisati v vpisnik čolnov.
Čolne iz 3. člena tega odloka se ne vpisuje v vpisnik čolnov.
24. člen
Zahtevo za vpis, spremembo vpisa ali izpis motornega čolna, motornega splava in plavajočega objekta vloži lastnik pri pristojnemu organu.
25. člen
Motorni čoln, motorni splav in plavajoči objekt, ki se vpiše v vpisnik čolnov se označi na desni in levi strani sprednjega dela čolna, splava ali plavajočega objekta s črkama LJ in z zaporedno številko (velikost črk in številk je 8 x 18 cm, debelina črk je 2 cm, v zeleni barvi) pod katero je vpisan v vpisnik čolnov. Vpis velja dve leti. Za vpis se plača upravna taksa po zakonu o upravnih taksah.
VI. NADZOR
26. člen
Nadzor nad določbami tega odloka izvaja inšpektorat.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
27. člen
Z denarno kaznijo 150.000 tolarjev, ki se izterja na kraju prekrška, se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim delom, če:
1. ravna v nasprotju s 16. členom,
2. ravna v nasprotju s 17. členom,
3. ravna v nasprotju z 19. členom,
4. ravna v nasprotju z 21. členom,
5. ravna v nasprotju s 23. in 24. členom,
6. ravna v nasprotju s 25. členom.
Z denarno kaznijo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena odgovorna oseba pravne osebe.
28. člen
Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev, ki se izterja na kraju prekrška se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim delom:
1. če ravna v nasprotju z drugim odstavkom 4. člena,
2. ravnal v nasprotju s prvim odstavkom 5. člena,
3. ravnal v nasprotju z 8. členom,
4. ravnal v nasprotju z 9. členom,
5. ravnal v nasprotju z 12, členom,
6. ravnal v nasprotju s 14. členom.
Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek, iz prvega odstavka tega člena, odgovorna oseba pravne osebe.
29. člen
Z denarno kaznijo 60.000 tolarjev, ki se izterja na kraju prekrška, se kaznuje pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim delom, če:
1. ravna v nasprotju z 11. členom,
2. ravna v nasprotju s 15. členom,
3. ravna v nasprotju z 22. členom.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek, iz prvega odstavka tega člena, odgovorna oseba pravne osebe.
30. člen
Z denarno kaznijo 50.000 tolarjev, ki se izterja na kraju prekrška, se kaznuje za prekršek posameznik, če:
1. ravna v nasprotju s prvim odstavkom 4. člena,
2. ravna v nasprotju s 5. členom,
3. ravna v nasprotju z 8. členom,
4. ravna v nasprotju z 9. členom,
5. ravna v nasprotju z 11. členom,
6. ravna v nasprotju s 14. členom,
7. ravna v nasprotju s 15. členom,
8. ravna v nasprotju s 16. členom,
9. ravna v nasprotju s 17. členom,
10. ravna v nasprotju z 21. členom,
11. ravna v nasprotju s 23. in 24. členom,
12. ravna v nasprotju s 25. členom.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
31. člen
Upravljavec plovne poti iz 13. člena tega odloka se določi v roku štirih mesecev od uveljavitve tega odloka.
32. člen
Prostorsko izvedbene akte iz 16. člena tega odloka se sprejme najkasneje v roku šestih mesecev po uveljavitvi tega odloka.
33. člen
Akt iz 16. člena tega odloka sprejme Mestni svet MOL v roku enega meseca po uveljavitvi prostorsko izvedbenih aktov iz prejšnjega člena tega odloka.
34. člen
Od uveljavitve akta iz 33. člena tega odloka mora MOL v roku dveh let zgraditi oziroma v roku enega leta urediti pristane in pristanišča.
35. člen
Upravljavec plovne poti je dolžan postaviti objekte za varno plovbo in signalizacijo v roku dveh mesecev po njegovi določitvi.
36. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o registraciji plovil in varnostnih ukrepih na vodotoku Ljubljanice in njenih pritokih na območju mesta Ljubljane (Uradni list SRS, št. 11/72).
37. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3421-9/99-16
Ljubljana, dne 20. novembra 2000.
Županja
Mestne občine Ljubljana
Viktorija Potočnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti