Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/2001 z dne 28. 2. 2001

Kazalo

867. Pravilnik o sestavi komisij za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij ter o načinu in postopku za pridobitev in izgubo licence, stran 1399.

Na podlagi 22. člena zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah (Uradni list RS, št. 81/00) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve
P R A V I L N I K
o sestavi komisij za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij ter o načinu in postopku za pridobitev in izgubo licence
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik ureja sestavo komisij za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij (v nadaljnjem besedilu: komisija), določa predlagatelje članov komisij ter način in postopek za pridobitev in izgubo licence članov komisij.
2. člen
(preverjanje in ocenjevanje)
Komisije preverjajo in ocenjujejo strokovna znanja in spretnosti kandidatov, ki so določena s katalogom standardov strokovnih znanj in spretnosti (v nadaljnjem besedilu: katalog).
3. člen
(člani komisije)
Člane komisij predlagajo zbornice, ki se kot interesna združenja organizirajo v skladu z zakonom, za dejavnosti, za katere zbornice niso organizirane, pa pristojna ministrstva in reprezentativni sindikati za območje države.
Člani komisije so lahko tudi tuji strokovnjaki.
Predsednika in člane komisije iz prvega odstavka za posamezen primer imenujejo izvajalci postopkov za ugotavljanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij (v nadaljnjem besedilu: izvajalec) v sodelovanju z Državnim izpitnim centrom (v nadaljnjem besedilu: RIC).
4. člen
(oblikovanje komisije)
Komisija se oblikuje za posamezno poklicno kvalifikacijo. Predsednika in enega člana komisije se določi iz liste zborničnih članov, enega člana pa iz liste sindikalnih članov komisij.
Izvajalec posreduje predsedniku in članom komisije podatke o kandidatih, ki so pomembni za presojo izločitvenih razlogov, določenih v 19. členu zakona o nacionalnih poklicnih kvalifikacijah.
Če obstajajo okoliščine za izločitev predsednika ali člana komisije, mora le-ta nemudoma obvestiti izvajalca.
Delo komisij spremlja RIC.
5. člen
(obveščanje RICa)
Izvajalec pred imenovanjem komisije obvesti RIC o izbiri predsednika in članov komisije.
Če je član komisije istočasno predlagan v več komisij, RIC o tem obvesti izvajalca in predlaga drugega člana.
6. člen
(zagotavljanje pogojev za delo komisij)
Materialne in prostorske pogoje ter opremo za preverjanje in potrjevanje strokovnih znanj in spretnosti, določene s katalogom, zagotavljajo izvajalci.
Izvajalci opravljajo za komisijo tudi administrativno- tehnična dela.
7. člen
(pridobitev licence)
Licenco si lahko pridobi, kdor ima s katalogom določeno strokovno izobrazbo in usposobljenost, vsaj pet let delovnih izkušenj v stroki in uspešno opravljen program usposabljanja, ki ga določi minister, pristojen za delo na predlog Strokovnega sveta Republike Slovenije za poklicno in strokovno izobraževanje.
V postopku izdaje licence mora biti kandidat seznanjen o razlogih za izločitev in o pravilih varovanja tajnosti podatkov.
8. člen
(obnovitev licence)
Predsednik in člani komisije morajo obnoviti licenco vsakih pet let. V postopku obnovitve licence mora kandidat ponovno dokazati, da izpolnjuje pogoje, določene s katalogom. Izpolnjevanje splošnih pogojev ugotavlja RIC.
9. člen
(odvzem licence)
RIC po uradni dolžnosti ali na predlog izvajalca ali inšpektorja začasno ali trajno odvzame licenco, če ugotovi, da predsednik ali član komisije ni strokovno usposobljen za delo v komisiji ali da krši predpise.
Za preverjanje strokovne usposobljenosti predsednika in članov komisije imenuje RIC tričlansko komisijo izmed domačih ali tujih strokovnjakov za posamezno poklicno kvalifikacijo.
10. člen
(preverjanje izpolnjevanja pogojev)
Preverjanje izpolnjevanja pogojev kandidatov za člane komisij opravlja RIC.
Program usposabljanja izvaja Andragoški center Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ACS), lahko pa tudi drugi izvajalci, ki jih pooblasti RIC.
11. člen
(prijava)
Kandidate za usposabljanje za pridobitev licence predlagajo RIC-u Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje (v nadaljnjem besedilu: CPI), zbornice, ministrstva in sindikati.
Vloga za pridobitev licence se pošlje na RIC.
Kandidate, ki izpolnjujejo formalne pogoje za pridobitev licence, RIC napoti na usposabljanje na ACS. ACS pošlje dokazila o uspešno ali neuspešno opravljenem usposabljanju RIC-u.
12. člen
(zavrnitev vloge)
Če kandidat ne izpolnjuje formalnih pogojev za pridobitev licence oziroma če usposabljanja ne opravi uspešno, RIC zavrne vlogo za izdajo licence.
O pritožbi zoper odločitev RIC-a odloča ministrstvo, pristojno za delo.
13. člen
(določitev stroškov)
Ob vložitvi vloge za izdajo licence kandidat plača upravno takso, stroške v zvezi z opravljanjem usposabljanja pa poravna ob napotitvi na usposabljanje.
Višino stroškov iz prejšnjega odstavka določi minister, pristojen za delo.
14. člen
(poročanje)
RIC najmanj enkrat letno poroča o opravljanju postopkov za ugotavljanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij ministrstvu, pristojnemu za delo.
Poročilo vsebuje tudi podatke o izvajanju, rezultatih in problematiki izvajanja preizkusov usposobljenosti za člane komisij.
15. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 017-01-004/2001-003
Ljubljana, dne 31. januarja 2001.
Minister
za delo, družino in
socialne zadeve
dr. Vlado Dimovski l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti