Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/2001 z dne 23. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/2001 z dne 23. 2. 2001

Kazalo

851. Sklep o organizaciji in delovnem področju Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj, stran 1376.

Na podlagi 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93, 71/94, 23/96, 47/97, 23/99 in 119/00) ter 6. in 9. člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 119/00) je Vlada Republike Slovenije sprejela
S K L E P
o organizaciji in delovnem področju Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj
1. člen
Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj (v nadaljnjem besedilu: urad) je samostojna strokovna služba Vlade Republike Slovenije na področju ekonomske in socialne politike, razvojne strategije in politike, narodnogospodarskih bilanc in drugih orodij za analizo in prognoziranje ter mednarodnega sodelovanja in vključevanja v ekonomske integracije.
Urad opravlja naloge:
– spremljanja, analiziranja, vrednotenja, prognoziranja in projeciranja tekočih gibanj in uravnovešenosti razvoja v njegovi ekonomski, socialni in okoljski vsebini na podlagi razvojnih usmeritev države;
– kratkoročnega in srednjeročnega napovedovanja osnovnih narodnogospodarskih agregatov;
– priprave strokovnih podlag za oblikovanje kratkoročnih in strateških usmeritev in ukrepov politike;
– raziskovalnega dela.
Urad pripravlja poročilo o makroekonomskih gibanjih in uresničevanju ekonomske in strukturne politike, pomladansko poročilo in jesensko poročilo ter predlog strategije gospodarskega razvoja Slovenije. Sodeluje tudi pri pripravi makrofiskalnega scenarija za pripravo predloga proračuna in pri pripravi proračunskega memoranduma.
Redno napoved osnovnih narodnogospodarskih agregatov za tekoče in prihodnje leto urad objavi dvakrat letno v terminu, ki se določi z letnim programom dela Vlade Republike Slovenije. Urad lahko pripravi tudi vmesno popravljeno napoved.
Glede strokovnih in metodoloških vprašanj, ki se nanašajo na uporabo metodologij analize in napovedovanja ter interpretacij rezultatov, je urad strokovno samostojen.
2. člen
Urad svoje naloge izvaja zlasti:
– s sodelovanjem pri delu medresornih in vladnih teles, ki usklajujejo strateške in tekoče usmeritve ekonomske, socialne in razvojne politike, ter s sodelovanjem z ministrstvi in drugimi vladnimi službami;
– s sodelovanjem z domačimi in tujimi ustanovami s področja dela urada;
– z analitičnim in raziskovalnim delom v uradu in njegovim spodbujanjem v drugih raziskovalnih ustanovah,
– z objavljanjem rezultatov svojega dela.
3. člen
Urad vodi direktor, ki je odgovoren za strokovno verodostojno izvrševanje nalog urada.
Direktorja urada imenuje Vlada Republike Slovenije na predlog predsednika vlade. Direktorju urada preneha funkcija z odstopom ali z razrešitvijo.
Direktor je za delo urada neposredno odgovoren predsedniku vlade.
4. člen
Direktor urada ima lahko dva namestnika.
Namestnika imenuje in razrešuje vlada na predlog direktorja urada. Namestnika imata položaj državnega sekretarja.
5. člen
Namestnika pomagata direktorju pri vodenju urada na področjih, ki jih določi direktor.
Namestnika nadomeščata direktorja, kadar je odsoten ali zadržan, po vrstnem redu, ki ga določi direktor.
6. člen
Direktor urada imenuje strokovni svet. Strokovni svet je posvetovalno telo, ki obravnava metodologijo uradovih analiz in napovedi ter vsebinska vprašanja z delovnega področja urada. Člane sveta imenuje direktor tako, da so v njem enakomerno zastopana ministrstva, strokovne in interesne organizacije ter neodvisni strokovnjaki s področja dela urada. Način dela sveta določi poslovnik, ki ga svet sprejme na svoji prvi seji z večino navzočih članov.
7. člen
Urad se organizira v organizacijske enote, ki jih vodijo državni podsekretarji, svetovalci vlade ali pomočniki direktorja. Izvrševanje posameznih nalog ali aktivnosti se lahko organizira tudi v projektnih skupinah, ki jih ustanovi direktor urada izmed zaposlenih v uradu. Vodje projektnih skupin so odgovorni neposredno direktorju urada. V projektne skupine lahko direktor imenuje tudi zunanje sodelavce.
Delo urada na področju finančnega poslovanja, kadrovske politike ter administrativno tehničnega poslovanja vodi sekretar urada, ki ima položaj državnega podsekretarja ali svetovalca vlade in je neposredno odgovoren direktorju urada.
Akt o notranji organizaciji urada in o sistemizaciji delovnih mest v uradu izda direktor urada po predhodnem soglasju Vlade Republike Slovenije v 30 dneh po uveljavitvi tega sklepa.
8. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 023-30/2001-1
Ljubljana, dne 15. februarja 2001.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti