Uradni list

Številka 118
Uradni list RS, št. 118/2000 z dne 21. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 118/2000 z dne 21. 12. 2000

Kazalo

4966. Pravilnik o zagotavljanju brezplačne pravne pomoči občanom Mestne občine Ljubljana, stran 12026.

Na podlagi 21.člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št.72/93, 6/94 - odl. US, 45/94 - odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 - odl. US, 63/95 - obvezna razlaga, 9/96 - odl. US, 44/96 - odl. US, 68/96 - odl. US, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 12/99 - odl. US, 36/99 - odl. US in 59/99 - odl. US) in 17. ter 26. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 32/95, 33/95, 71/97, 13/98, 24/00) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 20. seji dne 20. 11. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o zagotavljanju brezplačne pravne pomoči občanom Mestne občine Ljubljana
1. člen
S tem pravilnikom se določajo:
– upravičenost do brezplačne pravne pomoči,
– nameni, za katere občani lahko prosijo za storitve brezplačne pravne pomoči,
– pogoji za upravičenost do brezplačne pravne
pomoči,
– pristojni organi, ki odločajo o upravičenosti do storitev brezplačne pravne pomoči,
– način zagotavljanja brezplačne pravne pomoči.
2. člen
Brezplačno pravno pomoč zagotavlja Mestna občina Ljubljana v obliki financiranja pravnega svetovanja v skladu s proračunskimi sredstvi tistim občanom, ki izpolnjujejo pogoje in to na način, ki ga določa ta pravilnik.
3. člen
Do brezplačnega pravnega svetovanja je upravičen občan Mestne občine Ljubljana:
– ki je prejemnik denarne pomoči kot edinega vira za preživljanje ali denarnega dodatka po zakonu o socialnem varstvu,
– ki ni prejemnik nobene od pomoči iz prve alinee, vendar se je po oceni pristojnega centra za socialno delo znašel v socialni stiski in težavi.
4. člen
Brezplačna pravna pomoč obsega nudenje pravnih nasvetov o pravicah stranke in sestavo vlog oziroma zahtevkov za začetek postopka v vseh zadevah, s katerimi upravičenci rešujejo svoj socialni položaj in preživljanje sebe in svoje družine, predvsem v naslednjih primerih:
– postopki uveljavljanja ali pridobivanja pravic iz družinskih razmerij,
– pravni posli, ki vplivajo na status občana,
– uveljavljanje pravic iz osnovnega pokojninskega varstva, zdravstvenega varstva in uveljavljanje socialnovarstvenih pravic in pravic do družinskih prejemkov,
– uveljavljanje varstva pravic otrok,
– uveljavljanje varstva pravic iz delovnega razmerja,
– uveljavljanje pravic iz najemnih stanovanjskih razmerij.
Brezplačna pravna pomoč ne zajema zastopanje občana v postopku.
5. člen
Na podlagi javnega razpisa Mestna občina Ljubljana izbere izvajalce, ki bodo občanom zagotavljali brezplačno pravno svetovanje. Izvajalec je lahko le univerzitetni diplomirani pravnik s pravniškim državnim izpitom, odvetnik in pravna oseba, ki ima v svoje delo vključene univerzitetne diplomirane pravnike s pravniškim državnim izpitom in ima na območju Mestne občine Ljubljana zagotovljene ustrezne prostore za pravno svetovanje.
Z izbranimi izvajalci sklene Mestna občina Ljubljana pogodbo, v kateri zlasti določi vrsto in obseg ter kraj in čas pravnega svetovanja in ceno.
Sredstva za izvajanje pravnega svetovanja se zagotovijo vsako leto v proračunu Mestne občine Ljubljana.
Mestna občina Ljubljana bo izbrala med izvajalci tudi take, ki bodo zagotavljali storitve za občane s posebnimi potrebami, za katere morajo imeti izpolnjene posebne pogoje, ki zagotavljajo odpravo arhitektonskih in komunikacijskih ovir pri dostopnosti do njihovih storitev brezplačne pravne pomoči.
6. člen
Občan za brezplačno pravno svetovanje zaprosi pri Oddelku za zdravstvo in socialno varstvo Mestne občine Ljubljana. Občan je dolžan priložiti sklep o prejemanju denarne pomoči ali mnenje iz druge alinee 3. člena tega pravilnika, druge potrebne podatke ter dokumentacijo, ki se nanaša na reševanje njegove zadeve.
7. člen
Občanu se odobri brezplačno pravno svetovanje, če izpolnjuje pogoje iz 3. člena tega pravilnika. Občanu, ki ne izpolnjuje pogojev, se prošnja zavrne.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 550-97/00-4
Ljubljana, dne 20. novembra 2000.
Županja
Mestne občine Ljubljana
Viktorija Potočnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti