Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2000 z dne 8. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2000 z dne 8. 12. 2000

Kazalo

4724. Odlok o prometnem režimu in obalnem redu na območju Bleda (prečiščeno besedilo), stran 11672.

Na podlagi prvega odstavka 16. člena statuta Občine Bled (Uradni list RS, št. 33/99, 19/00) ter 76. člena poslovnika Občinskega sveta občine Bled (Uradni list RS, št. 33/99) je Občinski svet občine Bled, na 17. redni seji, dne 8. 11. 2000 sprejel
O D L O K
o prometnem režimu in obalnem redu na območju Bleda (prečiščeno besedilo)
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Blejsko jezero z obrežnim pasom, to je območje jezera z otokom in obrežnim zemljiščem med obalo in do konca prve javne prometnice, predstavlja naravno in kulturno znamenitost.
Ta odlok ureja režim prometa, parkiranja, javnega prevoza in uporabo obale jezera na tem območju.
II. PROMETNI REŽIM
2. člen
Promet z motornimi vozili je opredeljen po kategoriziranih cestah:
I. Odseki cest, na katerih je prepovedan promet za vsa vozila na motorni pogon:
A) od križišča Kidričeve ceste in Ceste pod skalo pri Vili Prešeren do križišča Kidričeve ceste in Ceste za gradom v Mali Zaki;
B) Grajska cesta od križišča z Riklijevo cesto do križišča s Prešernovo cesto pri
C) Backu;
D) od križišča s Kolodvorsko cesto in Kidričevo cesto v Veliki Zaki do Male Zake, mimo Veslaškega centra s Cesto za gradom,
E) cesta pod Skalo od Diagnostičnega centra do Kidričeve ceste,
F) Cesta svobode od Gorenjska banke do križišča z Ljubljansko cesto. Dovoljena je dostava od 5. do 10. ure.
II. Promet se lahko začasno zapre za vsa vozila na motorni pogon (razen za intervencijska vozila, goste kampa in dostavna vozila), ko informacijska služba sporoči, da so parkirišča v Veliki in Mali Zaki zasedena.
Informacijsko službo in zaporo izvaja koncesionar.
Fizična zapora se postavi pri križišču Kidričeve ceste in Ceste svobode pri Modni hiši pristava in na Kolodvorski cesti nad objektom s hišno številko 33.
III. PARKIRNI REŽIM
3. člen
Na območju morfološke enote U-B 1a (Blejsko jezero z obrežnim pasom), U-B17, U-B18 (Mala in Velika Zaka) je parkiranje dovoljeno samo:
– lastnikom objektov, njihovim zaposlenim in njihovim gostom na zemljišču, ki je njihova last in je urejeno kot parkirišče,
– na javnih parkiriščih, v conah, v katerih je trajanje parkiranja omejeno, ter so določene s tem odlokom.
4. člen
Javna parkirišča so zemljišča, s katerimi razpolaga Občina Bled, in so urejena v ta namen. Javno parkirišče mora izpolnjevati naslednje pogoje:
– zemljišče ne sme biti kmetijsko zemljišče I. kategorije,
– v celoti mora biti označeno z normativnimi znaki in fizičnimi zaporami, ki so primerna za ta prostor,
– zagotovljeno mora imeti fizično varovanje za čas obratovanja,
– zagotovljeno mora biti čiščenje in odvoz odpadkov,
– zagotovljeni morajo biti ustrezni sanitarni bloki.
5. člen
Javna parkirišča so glede na oddaljenost od obale jezera razdeljena v dve coni. Coni za parkiranje morata biti označeni v skladu s pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah (Uradni list RS, št. 46/00).
6. člen
Uporabniki parkirišča morajo v coni za celodnevno parkiranje in v coni kratkotrajnega parkiranja za uporabo parkirišča plačati parkirnino. Cenik parkiranja določi s pravilnikom župan Občine Bled do 1. 5. vsako leto. Če cenik ni sprejet do 1. 5. veljajo cene iz prejšnjega leta. V pravilniku se cene določijo za pomlad, poletje in jesen, zima. Izjemoma v letu 2000 sprejme cenik za obdobje jesen-zima po sprejetju sprememb odloka.
Vozilo mora biti označeno z ustreznim parkirnim listkom, ki se ga kupi na prodajnem mestu, parkirni uri, ki mora biti nameščen na vidnem mestu notranje strani prednjega vetrobranskega stekla, pravilno označen (neoznačen ali nepravilno označen listek se šteje za neveljaven). Voznik mora vozilo po preteku dovoljenega časa odpeljati.
7. člen
Letne dovolilnice za parkiranje se izdajo za čas od 1. 5. tekočega leta do 1. 5. prihodnjega leta. Letna dovolilnica velja za parkiranje v obstoječem parkirnem režimu.
Ceno letne dovolilnice sprejme župan do 1. 5. tekočega leta. Izjemoma v letu 2000 sprejme cenik za obdobje jesen-zima po sprejetju sprememb odloka.
Vozila, katerih lastniki imajo prijavljeno stalno bivališče v Občini Bled, imajo pri ceni letnih dovolilnic 60% popusta.
60% popusta imajo pri nakupu letne dovolilnice tudi gostje, ki bivajo v gostinskih kapacitetah v Občini Bled.
20% popusta imajo pri nakupu letne dovolilnice vsi zaposleni na območju centra Bleda, s tem, da imajo posebno nalepko in da lahko parkirajo samo na zato določenem parkirišču (nad Trgovskim centrom na parkirišču pred vhodom v Ledeno dvorano z Ljubljanske ceste in na makadamskem parkirišču pri TVD).
Pri nakupu letne dovolilnice za avtobuse ni popusta in je prenosljiva.
Letne dovolilnice so v obliki nalepke in jih izdaja koncesionar. Kolikor se uveljavlja popust, je potrebno predložiti dokazilo o stalnem bivališču oziroma ustrezen dokaz (potrdilo o prijavi gosta) o bivanju v gostinskih objektih Občine Bled ali ustrezen dokaz o zaposlitvi.
Letna dovolilnica - nalepka mora biti nameščena na vidnem mestu (za vzvratnim ogledalom). Na nalepki mora biti napisana registrska številka vozila.
O prodanih letnih dovolilnicah - nalepkah vodi koncesionar evidenco.
IV. JAVNI PREVOZ
8. člen
Javni prevoz se uredi tako, da se čim bolj razbremeni motorni promet ob jezeru in parkiranje v conah bližje jezeru.
Javni prevoz bo organiziran od parkirišča pri poslovni stavbi LIP, mimo Uniona do centralnega parkirišča, nato pri Gasilskem domu do avtobusne postaje, nato po Prešernovi na Rečico pri železniški postaji, od tam do Velike Zake, mimo Pristave, Mlina do centralnega parkirišča in nazaj na parkirišče pri LIP.
Vozni red bo prevoznik dal v potrditev občini in bo objavljen na vseh postajališčih.
V. OBALA JEZERA
9. člen
Obalo jezera in samo jezero lahko obiskovalci uporabljajo za sončenje, plavanje, počitek, veslanje, surfanje in druge aktivnosti in sicer vsako od naštetih dejavnosti, na tistem območju, ki je navedena v odloku o prostorsko ureditvenih pogojih za območje Bleda.
Uporaba obale jezera za te namene, je dovoljena samo na naslednjih delih:
– območje Male Zake,
– območje Velike Zake,
– območje Mlina.
Ti deli obale morajo biti označeni s tablami “urejena obala” in opremljeni s sanitarnimi bloki in posodami za smeti.
10. člen
Urejena kopališča so:
– Grajsko kopališče - javno kopališče,
– pri hotelu Toplice - hotelsko kopališče,
– pri Vili Bled - hotelsko kopališče.
VI. IZVAJANJE REŽIMA PO TEM ODLOKU
11. člen
Občina Bled bo izvajalca režima po tem odloku izbrala na podlagi javnega razpisa in mu podelila koncesijo.
S koncesijsko pogodbo bo izvajalec režima prevzel najmanj naslednje obveznosti:
– postavil ustrezno število smetnjakov, zabojnikov in sanitarnih blokov na javnih parkiriščih in blizu urejene obale jezera,
– dnevno čistil parkirišča in obalo jezera ter dnevno odvažal odpadke na deponijo ali na zbirna mesta izven turističnega območja,
– sproti čistil sanitarne bloke,
– postavljal parkirne ure, pobiral parkirnino, prodajal parkirne listke, v primeru izpada delovanja parkirne ure zagotovil prodajo parkirnih listkov in skrbel za red in disciplino na parkiriščih,
– posredoval informacije o zasedenosti parkirišč in jezerske obale informativnemu centru,
– tedensko, ob koncu tedna, kontroliral kemično, biološko in mehansko čistočo jezerske vode ob urejenih obalah in o rezultatih sproti obveščal koncindenta,
– uredil javni prevoz v skladu z določbami odloka,
– plačeval koncesijo v skladu s koncesijsko pogodbo.
Koncesija se podeli za dobo petih let najugodnejšemu ponudniku. Kot najugodnejši ponudnik bo izbran koncesionar, ki bo zagotovil opravljanje dejavnosti kvalitetno, pravočasno in v skladu z določbami tega odloka.
12. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka izvaja komunalni redar in občinski redar.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
13. člen
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
1. vozi z motornim vozilom v nasprotju z 2. členom odloka;
2. neupravičeno izroči neprenosno dovolilnico za parkiranje iz 7. člena, na drugo osebo ali motorno vozilo.
Z denarno kaznijo najmanj 10.000 SIT se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena posameznik ter odgovorna oseba pravne osebe.
14. člen
Z denarno kaznijo 10.000 SIT se kaznuje za prekršek na kraju samem posameznik, če:
1. parkira motorno vozilo izven parkirišč ali cone, v katerih je trajanje parkiranja omejeno, določenih v 3. in 5. členu tega odloka;
2. parkira motorno vozilo na javnem parkirišču ali v coni, kjer je trajanje parkiranja omejeno, v nasprotju z 6. členom;
3. parkira motorno vozilo na javnem parkirišču ali v coni, v kateri je trajanje parkiranja omejeno z neustrezno dovolilnico, oziroma brez dovolilnice (7. člen);
4. uporablja obalo jezera ali samo jezero v nasprotju z 9. členom tega odloka.
Pravna oseba in posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, pa se za prekršek iz 1., 2., 3. in 4. točke tega člena kaznuje na kraju samem z denarno kaznijo 10.000 SIT.
15. člen
Denarno kazen, na kraju samem, lahko izterja komunalni redar in občinski redar.
VIII. KONČNI DOLOČBI
16. člen
Z uveljavitvijo tega odloka ostanejo v veljavi vsi dosedanji predpisi, ki urejajo način uporabe Blejskega jezera, jezerske obale in njene okolice, kolikor niso v nasprotju z določbami tega odloka.
17. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01503-14/00
Bled, dne 8. novembra 2000.
Župan
Občine Bled
mag. Boris Malej l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti