Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2000 z dne 8. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2000 z dne 8. 12. 2000

Kazalo

4720. Odlok o merilih za določanje dežurstev prodajaln, stran 11670.

Na podlagi 4. člena pravilnika o obratovalnem času prodajaln (Uradni list RS, št. 79/97, 78/98 in 36/00) in 26. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 32/95, 33/95, 71/97 – obvezna razlaga, 13/98 in 24/00) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 20. seji dne 20. 11. 2000 sprejel
O D L O K
o merilih za določanje dežurstev prodajaln
1. člen
Ta odlok ureja merila za določanje dežurstev prodajaln.
2. člen
Pri določanju dežurstev prodajaln se upoštevajo naslednja merila: oskrba potrošnikov, gostota dežurnih prodajaln glede na število prebivalcev v okolišu prodajalne, turizem, varstvo pred hrupom, tradicionalne navade, običaji ob praznikih in dela prostih dnevih, promet, spoštovanje delovno-pravne zakonodaje.
3. člen
Kot dežurne prodajalne lahko obratujejo:
1. prodajalne, ki kot glavno dejavnost opravljajo dejavnost trgovine v enem izmed naslednjih razredov:
– 52.11 – nespecializirane prodajalne, pretežno z živili,
– 52.21 – prodajalne s svežim sadjem in zelenjavo,
– 52.22 – prodajalne z mesom in mesnimi izdelki,
– 52.23 – prodajalne z ribami, raki in mehkužci,
– 52.24 – prodajalne s kruhom, pecivom, testeninami in sladkornimi izdelki,
– 52.25 – prodajalne z alkoholnimi in brezalkoholnimi pijačami,
– 52.26 – prodajalne s tobačnimi izdelki,
– 52.27 – druge specializirane prodajalne z živili,
– 52.47 – prodajalne s knjigami, časopisi, papirjem in pisalnimi potrebščinami in
– 50.50 – prodajalne z motornimi gorivi;
2. vse prodajalne v ožjem mestnem središču;
3. vse prodajalne, ki prodajajo blago, ki ni navedeno v prvi točki tega člena in so izven ožjega mestnega središča, zadnji dve nedelji v novembru, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih v decembru in še dvakrat letno.
4. člen
Za ožje mestno središče se po tem odloku šteje območje med Trgom Osvobodilne fronte, Resljevo cesto, Kopitarjevo cesto, Krekovim trgom, grajskim predorom, Karlovško cesto, Zoisovo cesto, Aškerčevo cesto, Trgom mladinskih delovnih brigad in Tivolsko cesto.
5. člen
Prodajalna lahko obratuje kot dežurna, če je v njej zaposleno zadostno število delavcev, da se lahko, glede na delovno-pravno zakonodajo in veljavno kolektivno pogodbo, zagotovi normalno delovanje prodajalne v prijavljenem obratovalnem času, brez kršitev predpisov glede delovnega časa zaposlenih, njihovih pravic do dnevnega odmora, tedenskega počitka in letnega dopusta.
6. člen
Kot dežurna prodajalna iz prve točke 3. člena tega odloka lahko obratuje prodajalna, ki praviloma oskrbuje okoliš petsto gospodinjstev.
V dežurnih prodajalnah ni dovoljeno prodajati alkoholnih pijač.
7. člen
Prodajalne v naravnem območju, namenjenemu turizmu in rekreaciji, v neposredni bližini bolnišnic in okrevališč in stanovanjskem območju, ki ležijo v območju I. in II. stopnje varstva pred hrupom, lahko obratujejo kot dežurne prodajalne:
– od ponedeljka do sobote od 6. do 7. ure,
– ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure.
8. člen
Prodajalne v trgovsko-poslovno-stanovanjskem območju (mešanem območju) in v območju brez stanovanj, ki ležijo v območju III. in IV. stopnje varstva pred hrupom, lahko obratujejo kot dežurne prodajalne:
– od ponedeljka do sobote od 0. do 7. ure in od 21. do 24. ure,
– ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 0. do 24. ure.
Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena lahko prodajalne, ki so v trgovsko-poslovno-stanovanjskem območju (mešanem območju) in so v pretežno stanovanjskih objektih, obratujejo kot dežurne prodajalne le v skladu z določili 7. člena tega odloka.
9. člen
Kioski, v katerih se prodajajo časopisi, revije, papir, znamke, vrednostna pisma, razglednice, tobak, tobačni izdelki, žetoni in vozovnice za mestni in primestni potniški promet in podobno, v naravnem območju, namenjenemu turizmu in rekreaciji, v neposredni bližini bolnišnic in okrevališč in stanovanjskem območju, ki ležijo v območju I. in II. stopnje varstva pred hrupom, lahko obratujejo kot dežurne prodajalne:
– od ponedeljka do petka od 5. do 7. ure,
– ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure.
10. člen
Prodajalne z motornimi gorivi ob obvoznih avtocestah, mestnih vpadnicah Tržaški, Celovški, Dunajski, Šmartinski, Zaloški, Litijski in Dolenjski cesti ter Tivolski cesti lahko obratujejo kot dežurne prodajalne:
– od ponedeljka do sobote od 0. do 7. ure in od 21. do 24. ure,
– ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 0. do 24. ure.
V prodajalnah z motornimi gorivi ni dovoljeno prodajati alkoholnih pijač.
11. člen
Ne glede na določbe tega odloka, lahko prodajalne obratujejo kot dežurne v času javnih prireditev, ki se organizirajo na javnih površinah.
12. člen
Organ Mestne uprave, Mestne občine Ljubljana, pristojen za trgovino, lahko pred potrditvijo prijavljenega urnika obratovalnega časa prodajalne, glede izpolnjevanja kriterijev iz tega odloka, pridobi mnenje pristojnih državnih organov, združenj delojemalcev in delodajalcev.
13. člen
Izvajanje določil iz drugega odstavka 6. člena in drugega odstavka 10. člena se odloži za obdobje enega leta od dneva uveljavitve tega odloka.
14. člen
Trgovec mora uskladiti obratovalni čas prodajalne, ki v času uveljavitve tega odloka obratuje kot dežurna prodajalna, s tem odlokom najkasneje do 1. januarja 2001.
15. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 304-3/00
Ljubljana, dne 20. novembra 2000.
Županja
Mestne občine Ljubljana
Viktorija Potočnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti