Uradni list

Številka 101
Uradni list RS, št. 101/2000 z dne 6. 11. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 101/2000 z dne 6. 11. 2000

Kazalo

4244. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo krajevnega samoprispevka za območje Krajevne skupnosti Hotič, stran 10771.

Na podlagi 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85 – prečiščeno besedilo), 3., 30. in 56. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94, 13/95 – odl. US RS, 38/96 in 43/96 – odl. US RS), 47.b člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98) ter v skladu s statutom Krajevne skupnosti Hotič je Svet krajevne skupnosti Hotič na 1. izredni seji dne 20. 10. 2000 sprejel
S K L E P
o razpisu referenduma za uvedbo krajevnega samoprispevka za območje Krajevne skupnosti Hotič
1. člen
Razpiše se referendum za uvedbo krajevnega samoprispevka na območju Krajevne skupnosti Hotič, ki obsega naslednje vasi: Bitiče, Jesenje, Konj, Spodnji Hotič, Zapodje in Zgornji Hotič.
2. člen
Referendum bo v nedeljo, dne 3. 12. 2000 od 7. do 19. ure, v prostorih Gasilskega doma za krajane Sp. Hotiča, v prostorih Osnovne šole za krajane Zg. Hotiča, v zaselku Bitiče pri Avbelj Kristijanu, v zaselku Jesenje – za krajane Jesenj in Zapodja pri Kovič Jožetu in v zaselku Konj pri Planinšek Francu.
Z dnem 20. 10. 2000 začnejo v Krajevni skupnosti Hotič teči volilna opravila potrebna za izvedbo referenduma za uvedbo samoprispevka.
3. člen
S samoprispevkom zbrana sredstva bodo uporabljena za sofinanciranje naslednjega programa:
– izgradnjo kanalizacije,
– razširitev in vzdrževanje javne razsvetljave,
– asfaltiranje in vzdrževanje krajevnih cest in poti,
– razširitev in vzdrževanje ostale infrastrukture ter objektov v Krajevni skupnosti Hotič.
4. člen
S sredstvi krajevnega samoprispevka se bo predvidoma v KS Hotič zbralo 10,000.000 SIT.
Sredstva zbrana s samoprispevkom so strogo namenska in se bodo uporabila izključno za programe iz 3. člena tega sklepa. Z njim bo upravljal Svet krajevne skupnosti Hotič, ki je odgovoren za zbiranje in namensko uporabo sredstev.
Svet KS je dolžan o zbranih in porabljenih sredstvih najmanj enkrat letno poročati na zboru krajanov.
Sredstva se bodo zbirala na posebnem računu Krajevne skupnosti Hotič št. 50150-842-060-0082042.
5. člen
Z referendumom se bodo občani izrekli o uvedbi krajevnega samoprispevka za obdobje petih let, in sicer od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2005.
6. člen
Zavezanci plačila samoprispevka bodo krajani s stalnim prebivališčem na območju Krajevne skupnosti Hotič, in sicer:
1. zavezanci, ki imajo plačo iz delovnega razmerja, oziroma nadomestila plač, pokojnine ter druge dohodke in prejemke, ki imajo značaj plače, po stopnji 1% od neto plače oziroma nadomestila;
2. zavezanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost po stopnji 1% mesečno od bruto zavarovalne osnove za obračun prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno varstvo in zaposlovanje;
3. zavezanci, katerim se davek odmerja od dopolnilne dejavnosti po stopnji 1% od davčne osnove, zmanjšane za odmerjene davke;
4. zavezanci, ki dosegajo dohodke za priložnostno opravljeno storitev ali avtorskih honorarjev po stopnji 1% od davčne osnove, zmanjšane za odmerjene davke;
5. zavezanci za davek od kmetijske dejavnosti po stopnji 1% od letnega katastrskega dohodka kmetijskih in gozdnih zemljišč;
6. 15.000 SIT letno lastniki vikendov ter drugih grajenih objektov, ki nimajo stalnega bivališča v KS Hotič (vrednost se bo usklajevala z rastjo indeksa cen življenjskih potrebščin).
7. člen
Plačila samoprispevka so oproščeni zavezanci, ki jih določa 12. člen zakona o samoprispevku.
8. člen
Samoprispevek obračunavajo in odtegujejo podjetja, zavodi, zasebni delodajalci in drugi izplačevalci plač, nadomestil ali pokojnin. Kmetom in fizičnim osebam, ki opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost, bo obračunavala in odtegovala samoprispevek pristojna izpostava DURS. Lastniki vikendov in drugih grajenih objektov, ki nimajo stalnega bivališča na območju KS Hotič, plačujejo samoprispevek dvakrat letno za tekoče leto. KS Hotič jim pošlje položnico dvakrat letno, in sicer v juniju in v decembru.
Izplačevalci plač in pokojnin so dolžni pri nakazilu odtegnjenega samoprispevka navesti podatke za katere zavezance je znesek plačan. Če je zavezancev več, je izplačevalec dolžan poslati seznam z ustreznimi podatki KS Hotič. Od zavezancev, ki ne izpolnjujejo obveznosti samoprispevka v roku, se obveznosti prisilno izterjajo po predpisih, ki veljajo za izterjavo davkov občanov. Izterjavo bo opravila pristojna izpostava DURS.
Zavezancem se samoprispevek odšteva od osnove za dohodnino (Uradni list RS, št. 48/90 in 34/92).
9. člen
Referendum vodi Volilna komisija KS Hotič, pri čemer se smiselno uporabljajo določila zakona o lokalnih volitvah in določil zakona o referendumu in o ljudski iniciativi.
10. člen
Pravico glasovati na referendumu imajo občani, ki so vpisani v splošni volilni imenik Krajevne skupnosti Hotič. Na referendumu se glasuje neposredno in tajno z glasovnico, na kateri je naslednje besedilo:
KRAJEVNA SKUPNOST HOTIČ
GLASOVNICA
Za glasovanje na referendumu dne 3. 12. 2000 o uvedbi krajevnega samoprispevka za dobo petih let od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2005 za območje Krajevne skupnosti Hotič.
Sredstva samoprispevka bodo namensko porabljena za:
– izgradnjo kanalizacije,
– razširitev in vzdrževanje javne razsvetljave,
– asfaltiranje in vzdrževanje krajevnih cest in poti,
– razširitev in vzdrževanje ostale infrastrukture ter objektov v Krajevni skupnosti Hotič,
GLASUJEM
ZA PROTI
Tisti, ki glasuje, izpolni glasovnico tako, da obkroži ZA, če se strinja z uvedbo samoprispevka, oziroma PROTI, če se z uvedbo samoprispevka ne strinja.
11. člen
Sredstva za izvedbo referenduma zagotovi Krajevna skupnost Hotič.
12. člen
Za vse ostalo, kar ni s tem sklepom posebej določeno, se smiselno uporabljajo določila zakona o samoprispevku.
13. člen
Ta sklep začne veljati z dnem sprejema na Svetu krajevne skupnosti Hotič, objavi pa se v Uradnem listu Republike Slovenije.
Predsednica
Sveta krajevne skupnosti Hotič
Marjetka Sušnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti