Uradni list

Številka 96
Uradni list RS, št. 96/2000 z dne 19. 10. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 96/2000 z dne 19. 10. 2000

Kazalo

4063. Program priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za oskrbni center Mercator - KZ Krka ob Šentjernejski cesti v Novem mestu, stran 10478.

Na podlagi 34. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97), prvega odstavka 2. člena Zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90) in 20. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 19. seji dne 28. 9. 2000 sprejel
P RO G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta za oskrbni center Mercator – KZ Krka ob Šentjernejski cesti v Novem mestu
1. člen
Izhodišča in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
(v nadaljevanju: UN)
Za območje jugovzhodno od Šentjernejske ceste v Žabji vasi (območje Blagovnice KZ Krka Novo mesto in opuščenega kamnoloma) je bil v februarju mesecu leta 1999 izdelan Ureditveni načrt oskrbnega centra Mercator – KZ Krka ob Šentjernejski cesti v Novem mestu.
Ureditveni načrt je izdelalo podjetje Topos, d.o.o., pod št. UN-1/98, sprejel ga je Občinski svet Mestne občine Novo mesto z odlokom, ta pa je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 21/99. Investitor izdelave ureditvenega načrta je bilo podjetje Mercator KZ Krka, ki pa ni lastnik vseh zemljišč v območju urejanja z UN.
Investitor izdelave ureditvenega načrta je sedaj spremenil naziv podjetja in se imenuje: Kmetijska zadruga KRKA, z.o.o., ter se strinja s predlagano spremembo ureditvenega načrta.
Na jugovzhodnem delu območja urejanja (v smeri opuščenega kamnoloma) je bila glede na takrat izkazan interes in ostale danosti terena predvidena gradnja večnadstropnega poslovno-stanovanjskega objekta. Podlaga za določitev lokacije in urbanistično-arhitekturnih pogojev je bila idejna zasnova investitorja, ki je bil tedaj v dogovoru z lastniki zemljišča za njegov odkup. Investitor je od gradnje odstopil.
Drugega investitorja za gradnjo tovrstnega objekta sedaj ni, je pa izražen interes za gradnjo poslovnega objekta po namembnosti za prodajno-servisni center vozil KIA in CHRYSLER podjetja: KIA Motors, d.d., iz Ljubljane.
Predlagana namembnost, oblikovnost in pogoji lokacije so izven dovoljenih toleranc po veljavnem ureditvenem načrtu, zato je za odobritev lokacije nujna predhodna sprememba ureditvenega načrta.
Idejna zasnova novega objekta še ni izdelana; naj bi pa bil visokopritličen, v eni etaži višine okoli 6–7m. V fazi izdelave strokovnih podlag naj se preveri smotrnost umestitve vsaj še ene etaže za poslovne prostore in preveri možnost umestitve stanovanjskega ali poslovno-stanovanjskega objekta na skrajnem južnem – stičnem delu območja v smislu sanacije brežine opuščenega kamnoloma in povezave z zalednim prostorom.
Z vidika organizacije funkcionalnih površin se ohranja osnovni koncept iz veljavnega ureditvenega načrta, enako pa tudi navezava območja na glavno prometno ter komunalno omrežje.
2. člen
Priprava sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
1. Območje urejanja in obseg priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
Območje urejanja se s predlaganimi spremembami in dopolnitvami UN ne spreminja, spreminjajo pa se namembnost in pogoji za realizacijo prostorskih ureditev ter vsa ostala določila UN in odloka o UN, ki jih je potrebno glede na predlagane spremembe korigirati.
Spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta se pripravijo po istem postopku kot je bil predpisan za izdelavo prvotnega UN, in sicer v vsebini, kot je predpisana z Zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93) – v nadaljevanju: ZUNDPP in s podzakonskim Navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta so:
– Prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Skupščinski Dolenjski list, št. 24/86, 18/88, 6/89, 3/90, 10/90, 15/90, 9/91 in 12/91 ter Uradni list RS, št. 7/92, 17/92, 23/92, 28/92, 35/92, 50/92, 1/93, 23/93, 32/93, 60/93, 69/93, 20/94, 45/94, 50/94, 71/94, 78/94, 58/95, 11/96, 16/96, 32/96, 21/97, 80/97, 39/98, 59/98, 21/99, 59/99, 63/99 in 92/99), za območje Mestne občine Novo mesto,
– Odlok o ureditvenem načrtu oskrbnega centra Mercator–KZ Krka ob Šentjernejski cesti v Novem mestu (Uradni list RS, št. 21/99),
– Idejna zasnova pozidave servisno-prodajnega centra KIA (v izdelavi).
3. Naročnik in izdelovalec ureditvenega načrta ter investitor posega v prostor.
Naročnik in investitor sprememb in dopolnitev UN je:
KIA MOTORS, d.d., Leskovškova 2, 1000 Ljubljana.
Izdelovalec ureditvenega načrta:
Izdelovalec sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je na predlog investitorja podjetje TOPOS, d.o.o., iz Dolenjskih Toplic.
Koordinator postopka priprave in sprejemanja je: župan Mestne občine Novo mesto oziroma občinska strokovna služba, pristojna za urejanje prostora.
4. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta ter soglasja k dopolnjenem osnutku sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta:
1. JP Komunala Novo mesto
2. Elektro Ljubljana, PE Novo mesto
3. Telekom Slovenije, PE Novo mesto
4. BOMA, d.o.o., Novo mesto
5. Direkcija RS za ceste
6. Krajevna skupnost Žabja vas
7. Mestna občina Novo mesto, SOPKZ
8. Ministrstvo za zdravstvo, zdravstveni inšpektorat RS, Enota Novo mesto
9. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Novo mesto
10. Ministrstvo za okolje in prostor, Uprava RS za varstvo narave, Izpostava Novo mesto.
Kolikor se v postopku priprave osnutka sprememb in dopolnitev UN ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev UN morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca sprememb in dopolnitev UN podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi osnutka sprememb in dopolnitev UN. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve.
V fazi priprave predloga sprememb in dopolnitev UN s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma da z rešitvami v spremembah in dopolnitvah UN soglašajo.
5. Vsebina sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
Spremembe in dopolnitve UN se pripravijo v isti vsebini in po postopku, kot je bil pripravljen veljavni UN, in sicer kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 32. člena ZUNDPP ter se nanašajo na umestitev prodajno-servisnega centra KIA MOTORS v JV del območja na lokacijo opuščenega kamnoloma.
Osnutek
Osnutek in predlog sprememb in dopolnitev UN se pripravita skladno z izdelanimi strokovnimi podlagami, predhodnimi mnenji, pogoji in soglasji organizacij in skupnosti ter z elementi in sestavinami, kot jih predpisuje Zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 7/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 29/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter Navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85). Smiselno se pripravita tekstualni in grafični del oziroma le tista poglavja in vsebine tekstualnega ter grafičnega dela, ki jih je glede na predlagane spremembe in dopolnitve potrebno spremeniti in dopolniti.
Predlog
Po sprejetju stališč do pripomb se v skladu s pripombami izdela dopolnjeni osnutek sprememb in dopolnitev UN. Po pridobitvi soglasij soglasodajalcev se kompletira predlog sprememb in dopolnitev UN, ki mora vsebovati še oceno stroškov za izvajanje UN in tehnične elemente za zakoličenje objektov ter za zakoličenje gradbenih parcel (območje izključne rabe) ter funkcionalna zemljišča.
Tekstualnemu delu se ustrezno dopolni tudi grafični del.
3. člen
Terminski plan in postopek sprejemanja sprememb in dopolnitev UN
---------------------------------------------------------------------------------------
Osnutek sprememb in dopolnitev UN       45 dni po podpisu pogodbe oziroma po
                                        potrditvi
                                        idejne zasnove s strani naročnika 
Stališča do pripomb                     10 dni po prejemu pripomb iz javne razgrnitve
Dopolnjeni osnutek sprememb in
dopolnitev UN                           30 dni po sprejetju stališč do pripomb
Predlog dokumenta                       15 dni po prejetju soglasij soglasodajalcev
Kompletacija sprejetega dokumenta       10 dni po sprejetju sprememb in dopolnitev UN z
                                        odlokom na občinskem svetu.
---------------------------------------------------------------------------------------
K pripravi osnutka sprememb in dopolnitev UN se pristopi po podpisu pogodbe med občino, naročnikom in izdelovalcem. Izdelovalec pa po pridobitvi predhodnih mnenj in pogojev soglasodajalcev osnutek posreduje občini v pregled in potrditev.
Ko župan Mestne občine Novo mesto ugotovi, da je osnutek pripravljen v skladu z zakonom in tem programom priprave ter da so v postopku opravljene tudi druge aktivnosti iz tega programa (pogoji, mnenja itd.), posreduje osnutek v javno razgrnitev s sklepom o javni razgrnitvi osnutka sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta. Sklep se objavi v Uradnem listu RS.
V času javne razgrnitve župan posreduje osnutek dokumenta v obravnavo tudi Občinskemu svetu Mestne občine Novo mesto.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto in na sedežu Krajevne skupnosti Žabja vas za 30 dni po dnevu objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
Javna razprava se izvede na sedežu krajevne skupnosti Žabja vas v času javne razgrnitve.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pismene pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka sprememb in dopolnitev UN.
Po končani javni razgrnitvi na predlog župana Občinski svet Mestne občine Novo mesto obravnava predlog stališč do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve, in jih sprejme s sklepom.
Po sprejetju stališč do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve osnutka sprememb in dopolnitev UN, izdelovalec pripravi dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev UN, za katerega se pridobe predpisana soglasja.
Po pridobitvi vseh predpisanih soglasij izdelovalec pripravi predlog dokumenta, ki ga župan posreduje občinskemu svetu v obravnavo in sprejem.
Občinski svet sprejme spremembe in dopolnitve UN z odlokom, ki se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejetja na Občinskem svetu Mestne občine Novo mesto.
Št. 352-01-2/98-19
Novo mesto, dne 28. septembra 2000.
Podžupan
Mestne občine Novo mesto
Marjan Somrak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti