Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA I
Hranilna vrednost živil za energijsko
omejene diete
Podatki o hranilni vrednosti se nanašajo na živila, pripravljena
za uporabo.
1. Energija
1.1.Energijska vrednost živil iz 1. točke drugega odstavka 1.
člena tega pravilnika, ne sme biti manjša od 3360 kJ (800 kcal)
in ne sme presegati 5040 kJ (1200 kcal) za celotni dnevni obrok
hrane.
1.2 Energijska vrednost živil iz 2. točke drugega odstavka 1.
člena tega pravilnika, ne sme biti manjša od 840 kJ (200 kcal) in
ne sme presegati 1680 kJ (400 kcal) na obrok.
2. Beljakovine
2.1 Beljakovine, ki jih vsebujejo živila iz 1. in 2. točke
drugega odstavka 1. člena tega pravilnika morajo zagotavljati
najmanj 25% in največ 50% celotne energijske vrednosti živila.
Količina beljakovin v živilih iz 1. točke drugega odstavka 1.
člena tega pravilnika, ne sme presegati 125 g.
2.2 Zahteve za beljakovine iz prejšnje točke se nanašajo na tiste
beljakovine, katerih kemijski indeks je enak referenčnim
beljakovinam, navedenim v Prilogi II, ki je sestavni del tega
pravilnika. Če je kemijski indeks nižji od 100% referenčne
beljakovine, se mora količina beljakovin ustrezno zvišati.
Kemijski indeks beljakovin ne sme biti v nobenem primeru nižji od
80% indeksa referenčnih beljakovin.
2.3 "Kemijski indeks" pomeni najnižjega od razmerij med količino
posamezne esencielne aminokisline v preizkusni beljakovini in
količino posamezne ustrezne aminokisline referenčne beljakovine.
2.4 V vseh primerih je dodatek aminokislin dovoljen le za
izboljšanje hranilne vrednosti beljakovin, in le v razmerjih, ki
so potrebna za ta namen. Uporabljajo se lahko le aminokisline v
L-obliki.
3. Maščobe
3.1 Energija vrednost, pridobljena iz maščob, ne sme presegati
30% celotne energijske vrednosti živila.
3.2 Za živila iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega
pravilnika vsebnost linolenske kisline (v obliki gliceridov) ne
sme biti manjša od 4,5 g.
3.3. Za živila iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega
pravilnika vsebnost linolenske kisline (v obliki gliceridov), ne
sme biti manjša od 1 g.
4. Vlaknine
Vsebnost vlaknin v živilih iz 2. točke drugega odstavka 1. člena
tega pravilnika ne sme biti manjša od 10 g in ne sme presegati 30
g v posameznem dnevnem obroku.
5. Vitamini in minerali
5.1 Živila iz 1. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika
morajo zagotoviti najmanj 100% količin vitaminov in mineralov iz
tabele I Priloge I.
Živila iz 2. točke drugega odstavka 1. člena tega pravilnika
morajo na posamezen obrok zagotoviti najmanj 30% količin
vitaminov in mineralov iz tabele I Priloge I, in najmanj 500 mg
kalija.
Tabela I
---------------------------------------------------------------
Enote Količina Priporočeni
dnevni vnos
---------------------------------------------------------------
Vitamin A (mg RE) 700 800
Vitamin D (mg) 5 5
Vitamin E (mg-TE) 10 10
Vitamin C (mg) 45 60
Tiamin (mg) 1,1 1,4
Riboflavin (mg) 1,6 1,6
Niacin (mg-NE) 18 18
Vitamin B6 (mg) 1,5 2
Folat (mg) 200 200
Vitamin B12 (mg) 1,4 1
Biotin (mg) 15 15
Pantotenska kislina (mg) 3 6
Kalcij (mg) 700 800
Fosfor (mg) 550 800
Kalij (mg) 3100 -
Železo (mg) 16 14
Cink (mg) 9,5 15
Baker (mg) 1,1 -
Jod (mg) 130 150
Selen (mg) 55 -
Natrij (mg) 575 -
Magnezij (mg) 150 300
Mangan (mg) 1 -
---------------------------------------------------------------
PRILOGA II
Tabela II
Aminokislinska sestava referenčnih beljakovin1
---------------------------------------------------------------
g/100 g beljakovin
---------------------------------------------------------------
Cistin + metionin 1,7
Histidin 1,6
Izolevcin 1,3
Levcin 1,9
Lizin 1,6
Fenilalanin + tirozin 1,9
Treonin 0,9
Triptofan 0,5
Valin 1,3
---------------------------------------------------------------
1 Svetovna zdravstvena organizacija,Energy and protein
requirements. Poročilo skupnega sestanka FAO/WHO/UNU, Geneva:
Svetovna zdravstvena organizacija, 1985. (Serija strokovnih
poročil WHO, 427)