Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2000 z dne 26. 9. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2000 z dne 26. 9. 2000

Kazalo

3833. Odločba o pooblastitvi Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec za nadzor škodljivih organizmov na hmelju, stran 10079.

Na podlagi enainštiridesete alinee 55. člena ter osme in petnajste točke 56. člena zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 82/94 in 8/00-ZUT) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
O D L O Č B O
o pooblastitvi Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec za nadzor škodljivih organizmov na hmelju
I
Zaradi izbruha progresivne oblike hmeljeve uvelosti na večjem območju Republike Slovenije se za vodenje in koordinacijo obvladovanja Verticillium albo-atrum Reinke&Berthold in Verticillium dahlie Klebahn na hmelju, ugotavljanje zdravstvenega stanja hmelja ter za zbiranje, urejanje in posredovanje podatkov o razširjenosti navedenega karantenskega organizma, pooblašča Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, Žalskega tabora 2, 3310 Žalec (v nadaljnjem besedilu: inštitut), ki se kot edini usposobljeni javni zavod raziskovalno in svetovalno ukvarja z zdravstvenim varstvom hmelja.
II
Inštitut v skladu z državnim programom za fitosanitarno področje pri nadzoru sodeluje s fitosanitarno inšpekcijo Inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo.
III
Inštitut opravlja zlasti naslednje naloge:
– izvajanje vizualnih pregledov, jemanje vzorcev in izvajanje laboratorijskih preiskav rastlin, rastlinskih proizvodov, zemlje in drugega blaga zaradi diagnostike škodljivih organizmov in dajanje strokovnih mnenj v zvezi z zdravstvenim varstvom hmelja;
– priprava ocene nevarnosti, obsega okužbe in predlogov ukrepov;
– izdelava strokovnih podlag pri določitvi nadzorovanih območij v skladu z zahtevo Sektorja za varstvo rastlin pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano;
– izvajanje osveščanja imetnikov zemljišč in strokovnega usposabljanja pridelovalcev hmelja;
IV
Inštitut pripravi letni program dela najkasneje do 30. novembra za naslednje leto v skladu z zahtevami Sektorja za varstvo rastlin.
V
Stroški za izvedene naloge iz III. točke te odločbe se krijejo iz proračuna Republike Slovenije v skladu s programom iz prejšnje točke, ki ga potrdi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
VI
Podrobnejši način izvajanja nalog in financiranja se opredeli v pogodbi o izvajanju in financiranju programa iz IV. točke te odločbe.
VII
Ta odločba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 327-01-101/00
Ljubljana dne 1. septembra 2000.
Ciril Smrkolj l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti