Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2000 z dne 26. 9. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2000 z dne 26. 9. 2000

Kazalo

3810. Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prepovedi proizvodnje in prometa z azbestnimi izdelki ter o zagotovitvi sredstev za prestrukturiranje azbestne proizvodnje v neazbestno (ZPPPAI-B), stran 10017.

Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z
o razglasitvi zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o prepovedi proizvodnje in prometa z azbestnimi izdelki ter o zagotovitvi sredstev za prestrukturiranje azbestne proizvodnje v neazbestno (ZPPPAI-B)
Razglašam zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o prepovedi proizvodnje in prometa z azbestnimi izdelki ter o zagotovitvi sredstev za prestrukturiranje azbestne proizvodnje v neazbestno (ZPPPAI-B), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji 15. septembra 2000.
Št. 001-22-194/00
Ljubljana, dne 25. septembra 2000.
Predsednik
Republike Slovenije
Milan Kučan l. r.
Z A K O N
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O PREPOVEDI PROIZVODNJE IN PROMETA Z AZBESTNIMI IZDELKI TER O ZAGOTOVITVI SREDSTEV ZA PRESTRUKTURIRANJE AZBESTNE PROIZVODNJE V NEAZBESTNO (ZPPPAI-B)
1. člen
V zakonu o prepovedi proizvodnje in prometa z azbestnimi izdelki ter o zagotovitvi sredstev za prestrukturiranje azbestne proizvodnje v neazbestno (Uradni list RS, št. 56/96 in 35/98), se četrti odstavek 7. člena spremeni tako, da se glasi:
“V proračunu Republike Slovenije se kot pomoč gospodarskim družbam, ki so proizvajale izdelke, ki vsebujejo azbest, zagotavljajo sredstva v višini 4.350,000.000 tolarjev za socialno kadrovski program, in sicer za dokup zavarovalne dobe iz 10. člena tega zakona in za izplačilo odškodnin za poklicno bolezen iz 12. člena tega zakona za leto 2000, 2001, 2002, 2003 in 2004.“
2. člen
V prvem odstavku 10. člena se besede “do polne pokojninske dobe“ nadomestijo z besedami “do dopolnitve pokojninske dobe, ki je po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju predpisana za upokojitev pri minimalni starosti“.
3. člen
V 11. členu se za prvim odstavkom doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
“Višino prispevka za dokup zavarovalne dobe iz prejšnjega odstavka določi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, glede na razliko med dejansko pokojninsko dobo zavarovanca in dokupljeno zavarovalno dobo z upoštevanjem določbe prvega odstavka prejšnjega člena.“
4. člen
V 12. členu se za prvim odstavkom dodata nova drugi in tretji odstavek, ki se glasita:
“Za poklicne bolezni se štejejo samo bolezni opredeljene v predpisu iz petega odstavka tega člena.
Verifikacijo poklicne bolezni in oceno zmanjšanja življenjskih funkcij izvaja interdisciplinarna skupina strokovnjakov, ki jo imenuje minister, pristojen za zdravstvo.“
Dosedanja drugi in tretji odstavek postaneta četrti in peti odstavek.
5. člen
Vloge za upokojitev pod ugodnejšimi pogoji, ki so bile vložene do dneva uveljavitve tega zakona, se rešujejo pod pogoji in na način, ki so veljali do uveljavitve tega zakona.
6. člen
Ta zakon začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 411-05/96-17/6
Ljubljana, dne 15. septembra 2000.
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
Janez Podobnik, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti