Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/2000 z dne 21. 9. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/2000 z dne 21. 9. 2000

Kazalo

3765. Programska zasnova za območje zazidalnega načrta Ilovica v ureditvenem območju L2S/9 kot dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Vrhnika, stran 9945.

Na podlagi prvega odstavka 2. člena zakona o planiranju in urejanju prostora v prehodnem obdobju (Uradni list RS, št. 48/90), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95) in 20. člena statuta Občine Vrhnika (Uradni list RS, št. 99/99) je Občinski svet občine Vrhnika na seji dne 20. 7. 2000 sprejel
P R O G R A M S K O Z A S N O V O
za območje zazidalnega načrta Ilovica v ureditvenem območju L2S/9 kot dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Vrhnika
1. OPREDELITEV OBMOČJA UREJANJA
Obravnavano območje se nahaja na vzhodnem obrobju zaselka Kačja vas v sklopu naselja Log pri Brezovici. V območje urejanja z zazidalnim načrtom Ilovica so vključena zemljišča parc. št. 1723, 1713, 1715/1 in 1715/2, vse k.o. Log, s skupno površino ca. 16.000 m2. Po vrsti rabe so zemljišča parcel: travniki 4. in travnik 5. razreda ter gozd 3. razreda.
Biološka čistilna naprava je predvidena izven območja stavbnih zemljišč na delu parc. št. 1724 k.o. Log.
2. NAMENSKA RABA POVRŠIN
Celotno območje je predvideno za stanovanjsko pozidavo z individualnimi objekti.
3. ZASNOVA INFRASTRUKTURNEGA OBMOČJA, OBJEKTOV IN NAPRAV
Prometna infrastruktura
Območje urejanja se prometno navezuje na Rimsko cesto. Dostop z regionalne ceste R 409 je predviden po delu Ceste 8. maja in delu Rimske ceste. Dostopna cesta v dolžini ca. 800 m se obnovi s priglasitvijo nameravanih del na podlagi že izdelanega idejnega načrta rekonstrukcije, tako da postane dvosmerna z enostranskim pločnikom in utrjenimi bankinami. Obnovljena dostopna cesta bo široka od 7,45 m do 7,80 m.
Zbirna cesta znotraj območja urejanja bo dvosmerna z utrjenimi bankinami (široka min. 6 m) in brežinami. Cesta se vijugasto prilagaja reliefu terena.
Na funkcionalnem zemljišču posameznega stanovanjskega objekta se poleg garaže uredita min. dve parkirni mesti.
Vodovod in hidranti
Za oskrbo s pitno in požarno vodo se zgradi ca. 280 m dolg sekundarni vodovod Fi 110 od javnega vodovoda Fi 160 do območja urejanja ter vodovodno omrežje na območju pozidave z ustreznim številom nadzemnih hidrantov.
Kanalizacija
Predviden je ločen sistem zbiranja odpadnih vod. Za sanitarne se na območju pozidave zgradi zbirna kanalizacija z iztokom v predvideno malo biološko čistilno napravo ob Rimski cesti. Čiste vode iz čistilne naprave se vodijo po predvideni cevi Fi 400 v ca. 100 m oddaljen obstoječi odvodni jarek. V isti jarek se peljejo tudi čiste meteorne vode.
Energetska infrastruktura
Obstoječi 20 kV prostozračni daljnovod, ki poteka po parc. št. 1723, se na območju urejanja prestavi v zemljo.
Nizkonapetostno priključno omrežje v naselju bo tudi podzemno.
Vsi vodi morajo biti izvedeni kabelsko.
Po izdelavi projektne dokumentacije bo razvidno, ali bo nove objekte možno priključiti na TP Log-vas ali bo potrebna izgradnja nove transformatorske postaje, za kar je potrebno predvideti ustrezno zemljišče.
Zveze
Na širšem območju obravnave je TK omrežje izvedeno z zemeljskimi kabli in vključeno na TC Brezovica. Prostih kapacitet telefonskega omrežja ni, predvideni objekti se bodo navezali na dopolnjeno kabelsko TK omrežje.
Javna razsvetljava
Na tem delu naselja Log ni javne razsvetljave.
Za območje pozidave se predvidi kabelska javna razsvetljava. Odjemno mesto se uskladi s predvideno JR za celotno naselje.
Odstranjevanje odpadkov
Zbiranje odpadkov je ločeno (suhi in biološko razgradljivi) z individualnimi zabojniki na funkcionalnih zemljiščih posameznih objektov.
Za zbiranje sekundarnih surovin se uredi prometno dostopen ekološki otok velikosti 6m × 2m.
4. USMERITVE ZA VODNOGOSPODARSKO UREDITEV
Zaradi novega dotoka čistih odpadnih in meteornih vod se mora primerno urediti obstoječi odvodni jarek na barjanski ravnici ca. 100 m od območja gradnje. Potrebne so še hidravlične preverbe prepustov pod cesto R 409 in avtocesto ter jarka od avtoceste do Curnovca.
Na zemljišču parc. št. 1713 se nahajata dva požiralnika, v katera se stekajo površinske deževne vode. Za odvajanje podzemnih voda z območja požiralnikov in gradnje se izvede ustrezna drenaža z iztokom v predvideno meteorno kanalizacijo pod Rimsko cesto.
5. USMERITVE ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTURNO OBLIKOVANJE
Objekti so prostostoječi, v principu prilagojeni konfiguraciji terena, ki se v največji meri ohranja. Dostopni so z Rimske in zbirne ceste.
Predvideno je ca. 15 objektov na gradbenih parcelah velikosti od 400 do 500 m2.
Objekti so oblikovani podobno z namenom, da se zagotovi urejen videz celotnega območja.
Skupna oblikovalska izhodišča so:
– tloris: v osnovi pravokotne oblike
– višinski gabarit: vkopana klet + pritličje + mansarda z nizkim kolenčnim zidom
– streha: v osnovi dvokapnica s slemenom po daljši stranici, naklon ca. 38°, kritina opečna, enaka za vse objekte, slemena frčad in delov razvitega tlorisa morajo biti nižja od osnovnega slemena
6. USMERITVE ZA KRAJINSKO OBLIKOVANJE IN ZUNANJO UREDITEV
Obstoječi relief terena in gozdni rob se ohranita v največji možni meri. Kjer je le mogoče, se nastale višinske razlike premostijo z ozelenjenimi brežinami.
Podporni zidovi se izvedejo po enotnem načrtu, tako da:
– čim bolj sledijo konfiguraciji terena,
– se maksimalno ozelenijo,
– pri večjih višinah stopničasto sledijo naravnemu terenu.
Po naravni kotanji se prečno na sekundarno cesto spelje pešpot s počivališči. Ob poti se zasadijo avtohtona drevesa.
7. USMERITVE ZA IZBOLJŠANJE IN VAROVANJE BIVALNEGA OKOLJA
Upoštevati je potrebno veljavne predpise glede varovanja tal, zraka, vode, podtalnice, varovanja pred hrupom ter pogoje soglasodajalcev.
8. FAZNOST GRADNJE
Realizacija zazidalnega načrta bo potekala v eni fazi ob sočasni obnovi obstoječe dostopne ceste.
9. GRAFIČNI PRIKAZI PROGRAMSKE ZASNOVE
Programska zasnova je prikazana na priloženi grafični prilogi.
10. KONČNA DOLOČBA
Ta programska zasnova začne veljati z dnem objave Uradnem listu RS.
Št. 325-14/99
Vrhnika, dne 21. julija 2000.
Župan
Občine Vrhnika
Vinko Tomšič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti