Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/2000 z dne 21. 9. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/2000 z dne 21. 9. 2000

Kazalo

3756. Pravilnik o kriterijih za dodeljevanje sredstev za intervencije v obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije, stran 9939.

Na podlagi 65. člena energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99) in v zvezi z 69. do 83. členom pravilnika o postopkih za izvajanje proračuna RS (Uradni list RS, št. 13/00 in 65/00) izdaja minister za gospodarske dejavnosti
P R A V I L N I K
o kriterijih za dodeljevanje sredstev za intervencije v obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije
1. člen
S tem pravilnikom se določajo natančnejši kriteriji za dodeljevanje sredstev za intervencije v obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije (v nadaljevanju besedila: sredstva za intervencije), s katerimi razpolaga Ministrstvo za gospodarske dejavnosti Republike Slovenije.
2. člen
Do sredstev za intervencije so upravičene pravne in fizične osebe, in sicer za:
A) Sofinanciranje študij v višini do max 50% njihove vrednosti. Ministrstvo sofinancira izdelavo investicijske dokumentacije za konkretne investicije, ki bodo na osnovi preučitve tehničnih, ekonomskih in finančnih pogojev omogočale investitorjem odločitev za realizacijo investicijskih projektov.
B) Nepovratne subvencije za investicijske projekte obnovljivih virov energije (male hidroelektrarne, sistemi daljinskega ogrevanja in kurilne naprave na lesno biomaso, geotermalna energija, solarni sistemi za toplo vodo, fotovoltaika, elektrarne na veter ter toplarne in elektrarne na odpadke), kogeneracije in učinkovito rabo energije.
Ministrstvo za gospodarske dejavnosti investicijo subvencionira v odvisnosti od velikosti podjetij, in sicer:
– do max 40% investicijske vrednosti za male in srednje gospodarske družbe (med male in srednje gospodarske družbe v skladu z določbami 51. člena zakona o gospodarskih družbah (Uradni list RS, št. 30/93, 29/94, 82/94, 20/98, 84/98, 6/99, 54/99 - ZFPPod in 36/00 - ZPDZC), vendar ne sme v letni bilanci stanja in izkazu uspeha prikazovati v tolarski protivrednosti po srednjem tečaju Banke Slovenije na dan objave javnega razpisa več kot 40 mio EUR prihodkov in ne več kot 27 mio EUR sredstev in
– do max 30% investicijske vrednosti za velike gospodarske družbe (med velike gospodarske družbe spadajo družbe, ki v letni bilanci stanja in izkazu uspeha prikazujejo v tolarski protivrednosti po srednjem tečaju Banke Slovenije na dan objave javnega razpisa več kot 27mio EUR sredstev).
C) Nepovratne subvencije za gospodinjstva (solarni sistemi za toplo vodo, toplotne črpalke, zimski vrtovi in individualni sistemi na lesno biomaso).
3. člen
Za dodelitev sredstev iz prejšnjega člena morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:
A) Za sofinanciranje študij: predložitev dokazila in zapisnik komisije, da je za izvedbo študije bila izbrana najbolj ugodna ponudba.
Pogoji za izbiro najugodnejših ponudb so: vključevanje projekta v strategijo energetike Republike Slovenije, ekonomska upravičenost projekta in sposobnost izvajalca za izvajanje projekta.
B) Za dodelitev nepovratne subvencije lahko kandidirajo fizične in pravne osebe. Pravna oseba mora imeti sklep o odobritvi investicije od nadzornega organa.
Pogoji za dodeljevanje nepovratne subvencije so: vključevanje projekta v strategijo energetike Republike Slovenije, ekonomska upravičenost projekta ter stopnja in sposobnost izvajalca za dokončanje investicije.
C) Nepovratne subvencije za gospodinjstva
Pogoji za dodelitev nepovratne subvencije so: pozitivno mnenje energetskega svetovalca, ustrezno dovoljenje upravnega organa (priglasitev del) in dokazilo, da je naprava pravilno instalirana.
4. člen
Sredstva za investicije se dodeljujejo na podlagi javnih razpisov, ki jih Ministrstvo za gospodarske dejavnosti objavlja v Uradnem listu Republike Slovenije v skladu z 69. do 83. členom pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 13/00 in 65/00).
5. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-47/00
Ljubljana, dne 28. avgusta 2000.
Minister
za gospodarske dejavnosti
dr. Jože Zagožen l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti