Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2000 z dne 6. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2000 z dne 6. 7. 2000

Kazalo

2755. Pravilnik o nošenju uniforme in položajnih oznak policije, stran 7719.

Na podlagi prvega odstavka 31. člena zakona o policiji (Uradni list RS, št. 49/98, 66/98) izdaja minister za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o nošenju uniforme in položajnih oznak policije
1. člen
Ta pravilnik določa načine nošenja in uporabe uniforme in položajnih oznak policije.
2. člen
Policijska uniforma, njeni dopolnilni deli ter položajne oznake in simboli se lahko nosijo le v skladu z njihovim namenom.
3. člen
Upokojeni policisti in policistke lahko nosijo slovesno uniformo iz prvega in drugega odstavka 10. člena uredbe o uniformi, položajnih oznakah in simbolih policije (v nadaljnjem besedilu: uredbe) na slovesnih prireditvah (ob dnevu policije, na slovesnih akademijah, uradnih sprejemih idr.) in na pogrebih policistov in policistk.
Dovoljen je pokop pokojnih policistov in policistk v slovesni uniformi.
4. člen
Policisti in policistke nosijo na levem rokavu znak policije iz 31. člena uredbe in na desnem rokavu simbol dejavnosti.
Na levem zgornjem žepu vetrnega jopiča, poletne srajce, zimskega puloverja in srajce delovne uniforme policisti in policistke nosijo simbol specialnosti ali dejavnosti.
Nad levim žepom zgornjih delov uniforme je našitek temno modre barve z vezenim napisom POLICIJA zlato rumene barve. Velikost našitka in črk je odvisna od vrste oblačila.
Na desni strani zgornjih delov uniforme v višini napisa POLICIJA lahko policisti in policistke nosijo ploščico ali našitek z osebnim imenom. Ploščica je zlato rumene, črke pa so temno modre barve. Našitek je temno modre, črke pa so vezene in zlato rumene barve.
Policisti in policistke, ki jim je priznan status veterana, lahko pod znakom policije na levem rokavu nosijo tudi našitek z vezenim napisom VETERAN. Našitek je polkrožne oblike, temno modre barve, črke pa so zlato rumene barve.
Piloti in letalski tehniki letalci nosijo na levi strani zgornjih delov uniforme tudi poseben znak v obliki razširjenih kril in simbolom uniformirane policije iz 33. člena te uredbe v sredini. Krila so zlato rumene barve.
5. člen
Ne glede na določbe prejšnjega člena policisti in policistke med opravljanjem nalog v tujini na predpisanem mestu zgornjih delov uniforme nosijo skupno oznako mednarodne organizacije, nad simbolom dejavnosti na desnem rokavu nosijo našitek – zastavo Republike Slovenije, nad znakom policije na levem rokavu polkrožen našitek z napisom SLOVENIJA, na desni strani v višini napisa POLICIJA pa našitek z osebnim imenom. Našitka z napisom sta temno modre, črke pa so zlato rumene barve.
6. člen
Položajne oznake se nosijo na ramenskih epoletah uniforme, na zimski vetrovki, dežnem plašču in anoraku pa se nosijo na traku na zgornjem levem žepu oziroma na levi strani oblačila v višini prsi.
7. člen
Uporabo policijske uniforme za film, televizijo, gledališke predstave in druge javne nastope dovoljuje generalni direktor policije.
8. člen
Za opravljanje določenih nalog policisti in policistke uporabljajo lastna civilna oblačila, za kar jim pripada ustrezno denarno nadomestilo.
Policisti in policistke pri opravljanju dela v civilnih oblačilih lahko nosijo dopolnilne dele uniforme iz 22. člena uredbe.
9. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0502-583/00
Ljubljana, dne 23. junija 2000.
dr. Peter Jambrek l. r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti