Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/2000 z dne 6. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/2000 z dne 6. 7. 2000

Kazalo

2754. Uredba o uniformi, položajnih oznakah in simbolih policije, stran 7697.

Na podlagi 31. člena zakona o policiji (Uradni list RS, št. 49/98, 66/98) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o uniformi, položajnih oznakah in simbolih policije
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta uredba predpisuje policijsko uniformo in njene dopolnilne dele, položajne oznake in simbole policije.
II. POLICIJSKA UNIFORMA
2. člen
Policijska uniforma je zimska, poletna, delovna in slovesna. Za opravljanje določenih nalog se nosijo tudi posebne vrste uniforme ter dopolnilni deli uniforme.
Položajne oznake, dopolnilni deli uniforme in simboli policije so sestavni del uniforme.
1. Zimska uniforma
3. člen
Zimsko uniformo policistov sestavljajo: prehodno-zimski plašč, podložena vetrovka, pulover, zimske hlače in srajca, usnjene rokavice, zimske nogavice, dokolenke in polvisoki čevlji.
Zimsko uniformo policistk sestavljajo: prehodno-zimski plašč, podložena vetrovka, pulover, zimsko krilo ali hlačno krilo, zimske hlače in srajca, usnjene rokavice, zimske nogavice, dokolenke, škornji in polvisoki čevlji.
4. člen
Plašč, vetrovka, pulover, nogavice in dokolenke so temno modre barve.
Hlače, krilo in hlačno krilo so temno sive barve, srajca je svetlo modra, usnjene rokavice, polvisoki čevlji in škornji pa so črne barve.
2. Poletna uniforma
5. člen
Poletno uniformo policistov sestavljajo: dežni plašč, dežne hlače, vetrni jopič, poletne hlače, pulover, srajca s kratkimi in dolgimi rokavi, kapa s ščitkom in poletne nogavice.
Poletno uniformo policistk sestavljajo: dežni plašč, dežne hlače, vetrni jopič, poletno krilo ali hlačno krilo, poletne hlače, pulover, srajca s kratkimi in dolgimi rokavi ter poletne nogavice.
6. člen
Dežni plašč, vetrni jopič, pulover, nogavice in kapa s ščitkom so temno modre barve.
Hlače, krilo in hlačno krilo so temno sive, srajca pa je svetlo modre barve.
7. člen
V zimski in poletni komplet uniforme spadajo tudi: delovni suknjič, kapa s ščitnikom za policista in klobuček za policistke, kravata s kravatno iglo, nizki čevlji in hlačne nogavice za policistke.
Delovni suknjič, kapa s ščitnikom, klobuček, kravata in hlačne nogavice so temno modre, čevlji pa so črne barve.
Kravatna igla in gumbi na suknjičih, vetrnem jopiču in kapi s ščitnikom so zlato rumene barve.
3. Delovna uniforma
8. člen
Delovno uniformo policistov in policistk sestavljajo: vetrovka, hlače, podobleka, srajca z dolgimi rokavi, majica s kratkimi rokavi, planinska kapa in terenski čevlji.
Srajca je siva, terenski čevlji so črni, drugi deli pa so temno sive barve.
Policisti in policistke v delovni uniformi nosijo tudi podloženo vetrovko iz kompleta zimske uniforme.
9. člen
Delovno uniformo policistov in policistk specialne enote sestavljajo: podložena vetrovka, dežna pelerina, dežne hlače, podobleka, delovni kombinezon, vetrovka, hlače, pulover, puli, srajca z dolgimi rokavi, majica s kratkimi rokavi, baretka, strelska kapa, maska, nogavice in terenski čevlji.
Posamezni deli delovne uniforme so temno sive barve, čevlji in maska pa so črni.
4. Slovesna uniforma
10. člen
Slovesno uniformo policistov sestavljajo: slovesen suknjič (z dvojnim zapenjanjem za policiste od položajne oznake policijski inšpektor navzgor ter za policistke in policiste policijskega orkestra, za druge pa slovesen suknjič z enojnim zapenjanjem), srajca z dolgimi in kratkimi rokavi ter slovesna kapa s ščitnikom.
Slovesno uniformo policistk sestavljajo: slovesen suknjič z dvojnim zapenjanjem ter srajca z dolgimi in kratkimi rokavi.
Slovesno uniformo policistov motoristov sestavljajo: slovesen suknjič, slovesne motoristične hlače in slovesne vrvice.
Slovesno uniformo policijskega orkestra sestavljajo še slovesen pas (ešarpa) in slovesne vrvice.
11. člen
Suknjič in kapa s ščitnikom sta temno modre barve, srajci sta beli, slovesne motoristične hlače pa so sive barve. Slovesen pas je zlato rumene barve na modri podlagi, s kovinsko sponko v zlati barvi in grbom Republike Slovenije. Zlato rumene barve so tudi slovesne vrvice.
Policisti in policistke v slovesni uniformi nosijo tudi posamezne dele iz zimskega oziroma poletnega kompleta: prehodno-zimski plašč, dežni plašč, zimsko vetrovko s podlogo, hlače, krilo ali hlačno krilo, poletni pulover, klobuček, nogavice, čevlje, kravato s kravatno iglo, torbico za prikrito nošenje pištole in druge dopolnilne dele uniforme.
12. člen
Policisti in policistke specialne enote nosijo slovesno uniformo iz 10. člena, namesto kape s ščitnikom pa nosijo temno modro baretko.
13. člen
Na slovesni uniformi se na zgornjem levem žepu pod našitkom POLICIJA lahko nosijo državna odlikovanja, priznanja Ministrstva za notranje zadeve oziroma policije ter značka združenja SEVER.
Policisti in policistke lahko ob upokojitvi zadržijo slovesno uniformo. Namesto našitka POLICIJA nosijo našitek UPOKOJEN POLICIST ali UPOKOJENA POLICISTKA. Našitek je temno modre, črke pa so zlato rumene barve.
5. Posebne vrste uniforme
14. člen
Za opravljanje posameznih nalog imajo policisti in policistke posebne vrste uniforme, to so:
– maskirna uniforma (zimska in poletna),
– uniforma gorske policijske enote,
– smučarska uniforma,
– uniforma policista motorista,
– uniforma za opravljanje nalog na vodnih plovilih (zimska in poletna),
– letalska uniforma (zimska in poletna),
– uniforma policista konjenika.
Minister za notranje zadeve lahko na predlog generalnega direktorja policije predpiše tudi druge posebne vrste uniforme.
a) Maskirna uniforma
15. člen
Poletni komplet sestavljajo: vetrovka, hlače, pulover, srajca z dolgimi rokavi, planinska in strelska kapa.
Pulover je zelen, drugi deli pa so maskirne sivo zeleno rjave barve.
Zimski komplet sestavljajo: jopič s kapuco, hlače, rokavice in torbica. Uniforma je bele ali sivo bele barve.
Policisti in policistke v maskirni uniformi nosijo tudi podobleko in terenske čevlje iz kompleta delovne uniforme.
b) Uniforma gorske policijske enote
16. člen
Uniformo gorske policijske enote sestavljajo: podložena vetrovka, zimske, poletne in vetrne hlače, jopica s povišanim ovratnikom, puli, majica s kratkimi rokavi, smučarska kapa, kapa s ščitkom in podaljškom za zaščito ušes, zaščitne in smučarske rokavice, dokolenke, gamaše, zimski in poletni planinski čevlji ter turni smučarski čevlji.
Vsi deli uniforme, razen čevljev, so temno modre ali temno sive barve.
c) Smučarska uniforma
17. člen
Smučarsko uniformo sestavljajo: smučarska vetrovka in hlače, puli, smučarska kapa, kapa s ščitkom in podaljškom za zaščito ušes, smučarske rokavice, smučarski čevlji in smučarska očala.
Vsi deli uniforme razen čevljev so temno modre ali temno sive barve.
d) Uniforma policista motorista
18. člen
Uniformo policista motorista sestavljajo: motoristični kombinezon s podobleko, puli, majica s kratkimi rokavi, čelada z mikrotelefonsko kombinacijo in vizirjem, podaljšane rokavice ter škornji.
Motoristični kombinezon ima posebne protipoškodbene vložke in trake ter napis POLICIJA bele odsevne barve.
Motoristični kombinezon je modre ali modro sive barve, puli in majica sta temno modra. Škornji in rokavice so črne barve, čelada pa je bela z modrimi črtami.
e) Uniforma za opravljanje nalog na vodnih plovilih
19. člen
Zimski komplet sestavljajo: podložen jopič, enodelni kombinezon, podobleka, dvodelna zaščitna obleka, puli, baretka, zaščitne rokavice in visoki čevlji.
Poletni komplet sestavljajo: dvodelni kombinezon, kratke hlače, majica s kratkimi rokavi, baretka in nizki čevlji. Lahko se nosi tudi zaščitna obleka iz zimskega kompleta.
Jopič je sivo modre barve, zaščitna obleka, puli, baretka in kratke hlače so temno modre barve, visoki čevlji so črne, nizki čevlji so temno modre, drugi deli uniforme pa so temno sive barve.
f) Letalska uniforma
20. člen
Zimski komplet sestavljajo: podložen jopič, enodelni kombinezon, podobleka, puli, kapa s ščitkom in podaljškom za zaščito ušes, polvisoki čevlji in rokavice.
Poletni komplet sestavljajo: dvodelni kombinezon, majica s kratkimi rokavi, kapa s ščitkom in nizki čevlji.
Enodelni in dvodelni kombinezon, podobleka, majica, kape in rokavice so temno modre barve, jopič in čevlji pa so črni.
g) Uniforma policista konjenika
21. člen
Uniformo policista konjenika sestavljajo: podložen jopič, dežni plašč, zimske in poletne jahalne hlače, jahalna čelada, jahalne rokavice in zimski ter poletni jahalni škornji.
Poleg tega se nosijo posamezni deli iz zimskega oziroma poletnega kompleta.
Jopič in hlače so svinčeno modre barve, rokavice in škornji so črni, dežni plašč in čelada pa sta temno modre barve.
6. Dopolnilni deli uniforme
22. člen
Dopolnilno opremo sestavljajo: usnjen površnik, odsevni anorak, odsevni brezrokavnik, dežni motoristični komplet, ogrevalni jopič, motoristična čelada, čelada za voznike oklepnih vozil, hlačni pas ter pas s torbico za pištolo, lisice, rezervni nabojnik, torbica za prikrito nošenje pištole, službena torbica, ženska torbica, piščalka z vrvico, STOP loparček, šotorsko krilo z vrvico, prvi povoj, torbica z jedilnim priborom, spalna vreča s podlogo, nahrbtnik, poslovni kovček, potovalna torba, žepna svetilka, podkapa, šal, volnena kapa, kapa s ščitkom in podaljškom za zaščito ušes, bele in zaščitne rokavice, zaščitna maska, zaščitni anorak, delovni kombinezon, identifikacijski anorak, indetinfikacijska vetrovka s podlogo, kolesarski komplet, kimono, trenirka, majica in kratke hlače, nogavice in športni copati, dežna pelerina, stražarska vetrovka, škornji in rokavice, narokavniki in prevleka za kapo s ščitnikom, neprebojna srajca, jopič in čelada, borbeni jopič, varnostni ščit in gumijasti škornji.
Anorak, identifikacijski anorak, kolesarski komplet, dežni motoristični komplet, kapa s ščitkom in podaljškom za zaščito ušes, podkapa, šal, zaščitne rokavice, torbica za jedilni pribor, nahrbtnik, dežna pelerina, stražarska vetrovka in neprebojna čelada so temno modre barve.
Delovni kombinezon je temno sive barve, za policiste in policistke kriminalistične policije pa je zelen.
Motoristična čelada je bela z modrimi črtami, pas s torbico za pištolo, torbica za lisice in nabojnik so črne ali bele barve, usnjen površnik, stražarski škornji in rokavice, hlačni pas in vse službene torbice so črne barve, narokavniki in prevleka za kapo s ščitnikom so bele barve, šotorsko krilo in spalna vreča sta maskirne barve, drugi dopolnilni deli uniforme pa so različnih barv.
23. člen
Minister za notranje zadeve lahko na predlog generalnega direktorja policije predpiše tudi druge dopolnilne dele uniforme.
III. POLOŽAJNE OZNAKE
24. člen
Položajne oznake za policiste in policistke so:
– policist,
– samostojni policist,
– višji policist,
– nižji policijski inšpektor,
– policijski inšpektor,
– samostojni policijski inšpektor,
– višji policijski inšpektor,
– glavni policijski inšpektor,
– policijski svetnik,
– samostojni policijski svetnik,
– višji policijski svetnik,
– glavni policijski svetnik,
– namestnik generalnega direktorja policije,
– generalni direktor policije.
25. člen
Podlaga za položajne oznake je temno modra tkanina z vezeno obrobo.
Položajne oznake od policista do nižjega policijskega inšpektorja imajo obrobo modre barve, položajne oznake od policijskega inšpektorja do generalnega direktorja policije pa imajo obrobo zlato rumene barve.
26. člen
Položajni oznaki policista in policijskega inšpektorja sestavlja ena zvezdica, položajni oznaki samostojnega policista in samostojnega policijskega inšpektorja dve zvezdici, položajni oznaki višjega policista in višjega policijskega inšpektorja tri zvezdice, položajni oznaki nižjega policijskega inšpektorja in glavnega policijskega inšpektorja pa sestavljajo štiri zvezdice.
Položajno oznako policijskega svetnika sestavljata simbol Triglava in ena zvezdica, položajno oznako samostojnega policijskega svetnika simbol Triglava in dve zvezdici, položajno oznako višjega policijskega svetnika simbol Triglava in tri zvezdice, položajno oznako glavnega policijskega svetnika pa sestavljajo simbol Triglava in štiri zvezdice.
Položajno oznako namestnika generalnega direktorja policije sestavljajo venec oljčnih listov, simbol Triglava in ena zvezdica, položajno oznako generalnega direktorja policije pa venec oljčnih listov, simbol Triglava in dve zvezdici
Zvezdice položajnih oznak so vezene, zlato rumene barve in šestkrake. Vezena in zlato rumene barve sta tudi venec oljčnih listov in stiliziran simbol Triglava.
27. člen
Oznako nižjega policista sestavlja vezena zvezdica bele barve, oznako pomožnega policista svetlo moder vezen trak, oznako dijaka srednje policijske šole pa sestavlja bel vezen trak.
Vse tri oznake so brez obrobe.
28. člen
Obrobe na kapah, ščitnikih so enake kot obrobe na položajnih oznakah, policisti in policistke z oznakami brez obrobe pa imajo na kapah, ščitnikih in podbradnikih modro obrobo.
Na ščitnikih kap generalnega direktorja policije in namestnika generalnega direktorja sta stilizirani veji oljčnih listov zlato rumene barve.
IV. SIMBOLI POLICIJE
29. člen
Simboli policije so zastava in znaka policije, simboli dejavnosti in simboli specialnosti. Simboli se lahko uporabljajo kot vezeni ali tkani našitki, nalepke, kovinske značke, plakete in spominske značke v različnih grafičnih izvedbah.
1. Zastava in znaka policije
30. člen
Zastava policije je geometrijsko, likovno in barvno enaka, kot je državna zastava, le da je brez državnega grba. Na sredini zastave je znak policije iz 31. člena te uredbe, širok četrtino dolžine zastave, obrobljena pa je s trakom zlato rumene barve.
Na vrhu kopjišča je kovinski državni grb zlato rumene barve. Pod vrhom kopjišča je pripet temno moder trak z obrobo zlato rumene barve in državnim grbom na zgornjem delu, vzdolž traku pa je napis zlato rumene barve REPUBLIKA SLOVENIJA.
31. člen
Znak policije je pravilni šestkotnik z vrisanim krogom temno modre barve. Med krogom in robom šestkotnika so stilizirani žarki zlato rumene barve. V krogu je grb Republike Slovenije, ki ima spodaj na obeh straneh po tri stilizirane zelene lipove liste. Nad grbom je v polkrogu v prvi vrsti napis MINISTRSTVO, v drugi vrsti ZA NOTRANJE ZADEVE, pod grbom pa je napis POLICIJA. Vsi napisi so zlato rumene barve.
32. člen
Znak policije na pokrivalih uniforme je kovinska, štiribarvna in tridimenzionalna značka; če je tiskana ali vezena, pa je dvodimenzionalna.
Osnova značke je nepravilni šestkotnik, oblikovan v stilizirane žarke. Osnovo oziroma žarke prekriva rob ščita, v sredini katerega je obris Slovenije, razdeljen na tri poševna polja. Osnova, ščit in stiliziran obris Slovenije so zlato rumene barve, polja v sredini pa so v barvah zastave Republike Slovenije, in sicer od leve proti desni: bela, modra in rdeča.
2. Simboli dejavnosti
33. člen
Simbol uniformirane policije ima obliko ščita. V zgornjem delu je napis POLICIJA, pod njim pa manjši ščit, v katerem sta stilizirana Triglav in morje. Osnova ščita, notranji rob in napis POLICIJA so temno modre barve, zunanji rob ščita, širši zgornji rob in stiliziran Triglav so zlato rumene barve, stilizirano morje pa je v barvah zastave Republike Slovenije.
34. člen
Simbol kriminalistične policije ima za osnovo osmerokotnik z vrisano elipso. Zgornjo in stranski površini med osmerokotnikom in elipso zapolnjujejo stilizirani žarki, na spodnjem delu pa je belo polkrožno polje z napisom KRIMINALISTIČNA POLICIJA. V elipsi sta stilizirana Triglav in tehtnica, pod katero je stilizirana zastava Republike Slovenije. Osnovna barva polja znotraj elipse je zelena, rob polkrožnega polja, tehtnica, napis in žarki pa so zlato rumene barve.
35. člen
Simbol operativno-komunikacijskih centrov ima obliko ščita. V zgornjem delu je napis POLICIJA, pod njim pa manjši ščit, v katerem je enakostranični trikotnik s stilizirano tehtnico in simbolom radijskega signala – stilizirano strelo v sredini. Pod enakostraničnim trikotnikom je napis OKC. Osnova ščita, notranji rob in napis POLICIJA so temno modre barve, zunanji rob ščita, širši zgornji rob, rob trikotnika, tehtnica, strela in napis OKC pa so zlato rumene barve.
36. člen
Simbol urada za varnost in zaščito ima za osnovo ovalen ščit z vrisano elipso. Z desne in leve zunanje strani dopolnjuje oval po deset stiliziranih žarkov v obliki meča, na obeh robovih med ovalom in elipso pa je po enajst stiliziranih lipovih listov. Na vrhu ščita je napis POLICIJA. V elipsi je stiliziran globus, ki se pod kotom 45 stopinj deli v dve polovici. Leva, belo modro rdeča polovica simbolizira zastavo Republike Slovenije, desna, svetlo modra polovica pa simbolizira projekcijo zemlje z vzporedniki in poldnevniki. Za globusom sta stilizirana meča, ki se križata pod kotom 90 stopinj, med mečema je stilizirana plamenica. Na spodnjem delu ščita je polkrožno polje z napisom VARNOST IN ZAŠČITA. Osnova ščita je črne barve, rob polkrožnega polja, žarki, lipovi listi, meča, plamenica in napisi pa so zlato rumene barve.
37. člen
Simbol specialne enote ima obliko ščita. V zgornjem delu je napis SPECIALNA ENOTA, pod njim pa je stiliziran zmaj. Osnova ščita je črne barve, obroba in napis sta zlato rumene, stiliziran zmaj na našitku je rdeče barve, na kovinski znački pa zlato rumene barve.
38. člen
Simbol policijske akademije ima obliko ščita. V zgornjem delu je napis POLICIJA, pod njim pa manjši ščit, v katerem je odprta knjiga, čez katero je poševno položeno pavje pero. Osnova ščita, notranji rob in napis POLICIJA so temno modre barve, listi knjige so beli, zunanji rob ščita, širši zgornji rob, robovi knjige in pavje pero so zlato rumene barve, stilizirane črke na listih knjige pa so na našitku temno modre in na kovinski znački zlato rumene barve.
39. člen
Simbol splošnih, spremljajočih in servisnih dejavnosti ima obliko ščita. V zgornjem delu je napis POLICIJA, pod njim pa manjši ščit, v katerem je šestkotno jedro z vrisanim krogom. Jedro obdaja šest krožno prepletenih puščic. Osnova ščita, notranji rob, napis POLICIJA in tri puščice so temno modre barve, tri puščice so zlato rumene, šestkotnik s krogom pa je bele barve.
3. Simboli specialnosti
40. člen
Simboli specialnosti so kovinske značke na temno modri usnjeni podlagi. Osnova značke v obliki ščita je temno modre barve, z robom zlato rumene barve, na njih pa so različni simboli in napisi.
Piloti in tehniki letalci letalske policijske enote nosijo simbol specialnosti iz prejšnjega odstavka v obliki našitka na levem zgornjem žepu enodelnega in dvodelnega kombinezona.
Simbole specialnosti določa komisija, ki jo imenuje generalni direktor policije. Komisija odloča na podlagi predloga predstojnika organizacijske enote policije, ki je odgovorna za področje dela in specialnost, za katero se uvaja simbol.
V. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
41. člen
Geometrijska in likovna pravila za oblikovanje položajnih oznak ter simboli policije so kot priloge sestavni del te uredbe in so objavljeni skupaj z njo.
42. člen
Policijska uniforma in njeni dopolnilni deli, položajne oznake ter simboli policije morajo biti usklajeni z določili te uredbe v enem letu po sprejemu uredbe.
43. člen
Z dnem, ko začne veljati ta uredba, preneha veljati uredba o nazivih delavcev milice in delavcev kriminalistične službe, označbah funkcij, uniformi, barvi, simbolu ministrstva in služb v Ministrstvu za notranje zadeve, simbolu na posebej označenih policijskih vozilih ter o oborožitvi in posebni opremi delavcev milice (Uradni list SRS, št. 9/87 in 29/88 in Uradni list RS, št. 8/90, 27/91 in 36/92), razen določb XIII. in XIV. poglavja, ki se uporabljajo do sprejema uredbe o vozilih, plovilih, oborožitvi in posebni opremi policije.
44. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 231-02/2000-1
Ljubljana, dne 22. junija 2000.
Vlada Republike Slovenije
dr. Andrej Bajuk l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost