Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2000 z dne 29. 6. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2000 z dne 29. 6. 2000

Kazalo

2677. Pravilnik o dodeljevanju občinskih socialnih pomoči v Občini Hajdina, stran 7571.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Hajdina (Uradni vestnik Mestne občine Ptuj, št. 2/99 in Uradni list RS, št. 109/99) je Občinski svet občine Hajdina na 14. redni seji dne 29. 5. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju občinskih socialnih pomoči v Občini Hajdina
1. člen
S tem pravilnikom se določajo kriteriji in postopek za dodelitev občinskih socialnih pomoči v Občini Hajdina.
2. člen
Do občinskih socialnih pomoči so upravičeni občani s stalnim prebivališčem v Občini Hajdina, ki jim je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč občine, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske.
Kriterij za dodelitev občinskih socialnih pomoči je cenzus, določen v 26. členu o socialnem varstvu, z upoštevanjem socialnih razmer upravičenca.
3. člen
Občinska socialna pomoč je po tem pravilniku denarna pomoč. Denarno pomoč se dodeli praviloma enkrat letno.
Pri določanju višine denarne pomoči se upoštevajo vsi dohodki in prejemki po 27. in 28. členu zakona o socialnem varstvu.
4. člen
Denarna pomoč je namenjena:
– nakupu šolskih potrebščin, kritju stroškov v šoli (malica ipd.);
– plačilu letovanj otrok in šole v naravi osnovnošolcem;
– nakupu ozimnice;
– doplačilu zdravstvenih storitev, ki so nujno potrebne, pa jih ne pokriva Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije;
– kritju drugih stroškov in izdatkov, za premostitev trenutne materialne ogroženosti z upoštevanjem socialnih razmer upravičenca.
Izjemoma je mogoče dodeliti denarno pomoč tudi takrat, ko občan presega cenzus po 2. členu tega pravilnika (vendar ne več kot za 100%), v primerih težje bolezni v družini oziroma nesposobnosti za pridobitno delo, elementarnih nesreč.
5. člen
Višina denarne pomoči je najmanj 10.000 SIT in največ do višine denarnega dodatka po 33. členu zakona o socialnem varstvu, na osebo.
Denarna pomoč se praviloma izplača neposredno upravičencu, razen letovanja in šole v naravi ter v primeru, ko upravičenec ne more zagotoviti namenske porabe. Za slednje se sredstva nakažejo neposredno izvajalcu.
6. člen
Denarna pomoč se lahko upravičencu dodeli v nižjem znesku, kot bi mu pripadal po tem pravilniku, ali se mu ne dodeli, če:
– se ugotovi, da kljub izkazanemu nizkemu dohodku ni ogrožena socialna varnost upravičenca in družinskih članov, ker je premoženje upravičenca in družinskih članov takšno, da bi mu lahko zagotavljalo preživetje oziroma dajalo dohodke;
– se ugotovi, da z upravičencem živijo osebe, ki niso družinski člani po zakonu o socialnem varstvu, pa pridobivajo dohodke iz 27. člena zakona o socialnem varstvu skupaj z upravičencem.
7. člen
Postopek za dodelitev občinske socialne pomoči vodi Občinska uprava občine Hajdina, na podlagi tega pravilnika.
Občani vlagajo zahtevek za dodelitev občinske socialne pomoči na obrazcu »Vloga za dodelitev občinske socialne pomoči«, pri občinski upravi.
Vlogi so dolžni priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu z zakonom o socialnem varstvu in s tem pravilnikom.
Občinska uprava odloči o upravičenosti zahtevka s sklepom, na podlagi predhodnega mnenja pristojnega centra za socialno delo glede vlagateljevega doseganja cenzusa po 26. členu zakona o socialnem varstvu oziroma dokazil druge ustrezne institucije (npr. RKS v primeru plačila letovanja otrok) ter mnenja Odbora za družbene dejavnosti pri Občinskem svetu občine Hajdina glede socialnih razmer upravičenca.
Zoper sklep občinske uprave je možna pritožba, ki jo mora občan vložiti v roku osmih dni po prejemu sklepa.
O pritožbi zoper sklep občinske uprave, odloča župan Občine Hajdina.
8. člen
Sredstva za socialne pomoči zagotavlja občina v proračunu Občine Hajdina.
9. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 150-01/2000
Hajdina, dne 29. maja 2000.
Župan
Občine Hajdina
Radoslav Simonič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti