Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2000 z dne 29. 6. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2000 z dne 29. 6. 2000

Kazalo

2663. Odlok o komunalnih taksah v Občini Kamnik, stran 7536.

Na podlagi 1., 2. in 3. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 7/70, 51/71, 7/72, Uradni list RS, št. 18/91) in 16. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet občine Kamnik na 13. seji dne 24. 5. 2000 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah v Občini Kamnik
1. člen
Odlok predpisuje vrste in višino komunalnih taks, način ravnanja taksnih zavezancev pri namestitvi in uporabi taksnih predmetov in plačilo taks na območju Občine Kamnik.
2. člen
V Občini Kamnik se plačujejo komunalne takse za uporabo naslednjih predmetov in storitev (v nadaljevanju: taksni predmeti):
1. za igralna sredstva v javnih lokalih (igralni avtomati, biljard, igralne karte in podobno), ki niso predmet zakona o igrah na srečo,
2. za uporabo javnega pločnika pred poslovnimi prostori,
3. za uporabo trgov in drugih prostorov, razen pločnikov pred poslovnimi prostori, za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih zabavnih prireditev za gospodarske namene,
4. za uporabo javnega prostora za parkiranje, šotorjenje ali druge začasne namene,
5. za reklamne objekte in oglase, kot so napisi, objave in oglasi na panojih, tablah in podobno, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih ali so vidni z javnih površin,
6. za vitrine, v katerih se razstavlja blago zunaj poslovne stavbe,
7. za sporočila, objave in razglase po lokalnih stabilnih in mobilnih ozvočevalnih postajah.
3. člen
Višina komunalnih taks za posamezne taksne predmete oziroma storitve je opredeljena s številom točk v taksni tarifi, ki je sestavni del tega odloka. Taksa se izračuna tako, da se število točk, določenih za posamezni namen pomnoži z vrednostjo točke in časom uporabe.
Vrednost točke po tem odloku znaša 10 tolarjev.
Občinski svet lahko s sklepom spremeni vrednost točke iz prejšnjega odstavka.
4. člen
Plačila komunalnih taks so v okviru svojih dejavnosti oproščene krajevne skupnosti v Občini Kamnik in Občina Kamnik.
V tarifi komunalnih taks so določene tudi druge oprostitve plačevanja komunalnih taks.
V izjemnih primerih, ko gre za širši družbeni interes, pospeševanje podjetništva, turizma in gospodarstva v občini Kamnik lahko župan taksnega zavezanca oprosti plačila komunalne takse oziroma mu zniža taksno obveznost.
5. člen
Taksni zavezanec je pravna ali fizična oseba, ki ima poslovne koristi od nameščanja ali uporabe taksnih predmetov ali storitev. Taksni zavezanec je lahko tudi lastnik ali najemnik nepremičnine, na kateri se nahaja predmet ali izvaja storitev, za katero je predpisana komunalna taksa. V taksni tarifi je določeno, kdo je zavezanec za plačilo komunalne takse po posamezni tarifni številki.
Komunalna taksa za določeni taksni predmet ali storitev se lahko odmeri le enemu taksnemu zavezancu.
6. člen
Taksni zavezanec je dolžan nastanek taksne obveznosti prijaviti Občini Kamnik 15 dni pred začetkom uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta, prenehanje pa z dnem odstranitve oziroma prenehanjem uporabe le-tega, razen če ni v taksni tarifi drugače določeno.
Prijava taksne obveznosti mora vsebovati podatke o zavezancu, čas in kraj uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta, opis taksnega predmeta in druga dejstva in okoliščine, ki so pomembne za določitev višine komunalne takse.
Taksni zavezanec je dolžan občini v roku 3 dni od nastanka prijaviti vsako spremembo, ki bi lahko vplivala na obračun komunalne takse.
7. člen
Komunalne takse odmerja in pobira občinska uprava oziroma pooblaščeni izvajalec.
Odmera se opravi skladno s tem odlokom, na podlagi prijave taksnega zavezanca oziroma na podlagi podatkov pristojnih služb Občine Kamnik.
Taksni zavezanec je dolžan plačati takso vnaprej, pred začetkom uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta, v skladu z odmerno odločbo, razen če ni v taksni tarifi drugače določeno.
Če je za uporabo ali namestitev določenega taksnega predmeta potrebno soglasje oziroma dovoljenje pristojnega organa, ga pristojni organ izda po predložitvi dokazila o plačilu komunalne takse.
Prisilna izterjava komunalnih taks se opravlja po določbah zakona o davkih občanov, če je taksni zavezanec fizična oseba ter po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo neporavnanih obveznosti pravnih oseb, če je taksni zavezanec pravna oseba.
Pravica izterjave komunalne takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti komunalna taksa plačana, pravica do povrnitve preveč plačane takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem je bila plačana.
Komunalne takse so prihodek Občine Kamnik.
8. člen
Najkrajši čas odmere komunalne takse je en koledarski dan, najdaljši čas pa je eno koledarsko leto.
V primeru, ko je taksa določena v letnem znesku, nastane taksna obveznost z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma z dnem začetka uporabe, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec Občino Kamnik pisno obvestil o odstranitvi taksnega predmeta oziroma prenehanju njegove uporabe.
Pri izračunavanju letnega zneska se uporablja koledarsko leto.
Taksni zavezanec je dolžan plačati komunalno takso za vsako leto v skladu z odmerno odločbo, ki jo občinska uprava izda vsako leto posebej.
Dejstvo, da taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
9. člen
V primeru, da je taksa določena v letnem znesku, taksni predmet pa se uporablja oziroma je postavljen manj kot leto dni, se taksa obračunava za vsak začeti mesec uporabe oziroma postavitve, in sicer po dvanajstinah letnih zneskov, razen če je v taksni tarifi drugače določeno.
Na enak način se obračuna tudi preveč plačana taksa zaradi prenehanja taksne obveznosti pred potekom koledarskega leta.
10. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pooblaščene uradne osebe.
Za neprijavljene taksne predmete, ugotovljene na podlagi podatkov pristojnih organov Občine Kamnik ali pooblaščenega izvajalca, se izda odmerna odločba po uradni dolžnosti.
V taksni tarifi je določeno, kdaj se v primerih iz prvega odstavka tega člena komunalna taksa odmeri v dvojnem znesku.
11. člen
Če se ugotovi, da je taksni predmet nameščen brez soglasja oziroma dovoljenja ali v nasprotju z njim oziroma da taksa ni bila plačana, lahko občinski inšpektor odredi, da se taksni predmet odstrani in vzpostavi prejšnje stanje, na stroške taksnega zavezanca oziroma lastnika ali upravljalca nepremičnine, na katerem je taksni predmet nameščen, če taksnega zavezanca ni mogoče določiti.
12. člen
Z denarno kaznijo 60.000 SIT se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe ali posameznik (fizična oseba), z denarno kaznijo 150.000 SIT posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti in z denarno kaznijo 200.000 SIT pravna oseba:
– če v določenem roku ne prijavi nastanka taksne obveznosti po tem odloku,
– če v prijavi taksne obveznosti navaja neresnične podatke, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti,
– če ne prijavi spremembe, ki bi lahko vplivala na obračun komunalne takse,
– če ne plača takse v skladu z odmerno odločbo.
13. člen
Zavezanci, ki na dan uveljavitve tega odloka že opravljajo taksno storitev oziroma imajo nameščene taksne predmete, pa jim komunalna taksa še ni bila odmerjena oziroma niso prijavili taksne obveznosti, so dolžni taksno obveznost prijaviti občinski upravi Občine Kamnik najkasneje v roku dveh mesecev po uveljavitvi odloka.
Taksna obveznost v tem primeru nastane z dnem začetka veljavnosti odloka.
14. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o komunalnih taksah v Občini Kamnik (Uradni list RS, št. 30/96 in 45/97).
TARIFA KOMUNALNIH TAKS
Tarifna številka 1
Za uporabo igralnih sredstev v javnih lokalih se plača letna taksa:
a) za avtomatsko kegljišče od steze                     1500 točk
b) za elektronski igralni avtomat                       4000 točk
c) za biljard (navadni ali avtomatski)                  3000 točk
d) za druga igralna sredstva                            1500 točk
razen, če ni z zakonom drugače določeno.
Opombe:
1. Taksni zavezanci po tej tarifi so lastniki oziroma najemniki javnega lokala, čeprav niso lastniki taksnega predmeta.
2. Za elektronske igralne avtomate se štejejo vsi elektronski igralni avtomati in video igre, razen tistih, od katerih se plačuje posebna taksa po zakonu o igrah na srečo.
3. Za druga igralna sredstva se štejejo naprave, kot so namizni tenis, košarka, marjanca, pikado in podobne naprave, ne glede na vrsto pogona in način plačevanja uporabe sredstev
4. Taksa za uporabo igralnih sredstev v prostorih društev se ne plača, razen v prostorih, ki društvu služijo za opravljanje pridobitne dejavnosti.
5. Javni lokali so poslovni prostori (gostilne, restavracije, kavarne, nočni lokali, bari in podobno) kot tudi k tem prostorom pripadajoči vrtovi, terase in drugi prostori, v katerih se zadržujejo gostje. Za javni lokal se štejejo tudi cirkusi, luna parki in druga potujoča zabavišča.
Tarifna številka 2
Za uporabo javnega pločnika pred poslovnimi prostori se plača taksa po naslednjih kriterijih:
a) dnevno na m2 površine v uporabi
1. glede na namen uporabe:
– za gostinstvo, slaščičarstvo                           3 točke
– za trgovino                                            2 točke
2. glede na opremljenost
– nadstrešek                                             1 točka
– ograja                                                 1 točka
3. glede na čas uporabe
– v turistični sezoni (od 1. 6. do 30. 9.)               1 točka
b) dnevno od m2 površine v uporabi za namene gradbeništva (adaptacije poslovnih in stanovanjskih prostorov)
– v turistični sezoni (od 1. 6. do 30. 9.)               1 točka
– izven turistične sezone                              0,5 točke
c) dnevno od m2 površine v uporabi za ostale namene, ki niso zajeti v točki a in b:
– v turistični sezoni (od 1. 6. do 30. 9.)               2 točki
– izven turistične sezone                                1 točka
Opombe:
1. Za javne pločnike po tej tarifi se štejejo celotna površina cest, pločnikov, trgov in drugih površin pred poslovnimi in drugimi prostori, na katerih se uporabljajo oziroma so nameščeni taksni predmeti.
2. Taksni zavezanec je tisti, ki uporablja površine iz 1. točke.
3. Za adaptacijo poslovnih ali stanovanjskih objektov, ki so v območju ožjega ali širšega območja starega mestnega jedra po odloku o razglasitvi starega mestnega jedra Kamnik za kulturni in zgodovinski spomenik (Uradni list SRS, št. 42/86) se taksa za prvih deset dni uporabe ne plača.
4. Kdor uporablja javni prostor brez dovoljenja občine oziroma v nasprotju z določbami v izdanem dovoljenju, se mu odmeri taksa v dvojnem znesku.
5. Višina komunalne takse v točki a. se izračuna tako, da se število točk po kriterijih 1, 2 in 3 sešteje in dobljeni seštevek točk pomnoži z velikostjo površine v uporabi (v m2), s številom dni uporabe in vrednostjo točke.
Tarifna številka 3
Za uporabo trgov in drugih javnih površin, razen pločnikov pred poslovnimi prostori, za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih zabavnih prireditev se plača taksa:
– za vsak uporabljeni m2 površine dnevno                 2 točki
Opombi:
1. Za javne površine po tej tarifi štejejo ulice, pločniki, ceste, trgi, zelenice, parkirišča in druge površine v lasti občine oziroma površine, ki so javno dobro.
2. Taksni zavezanec je uporabnik javnih površin ali prireditelj zabavne prireditve za gospodarske namene.
Tarifna številka 4
Za uporabo javnega prostora za začasne namene se plača taksa:
– za kioske za vsak m2 dnevno:                           15 točk
– za stojnice za vsak m2 dnevno                          10 točk
– za premične gostinske prikolice
  dnevno za prikolico                                   200 točk
– za cirkus in zabavni park za m2 dnevno                 4 točke
– za priložnostna parkirišča,
   za parkirno mesto dnevno                              50 točk
Opombe:
1. Taksni zavezanec je vsakokratni uporabnik javnega prostora oziroma organizator prireditve.
2. Za javne površine se štejejo ulice, pločniki, ceste, trgi, zelenice, parkirišča in druge vzdrževane in nevzdrževane javne površine na območju Občine Kamnik.
3. Plačila takse po tej tarifi so v okviru svojih dejavnosti oproščene humanitarne organizacije in javni zavodi s področja vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva, zdravstva in kulture.
4. Pozimi se odmeri komunalna taksa tudi za stojnice, kioske in premične gostinske prikolice, ki so postavljene ob in na smučiščih.
Tarifna številka 5
Za reklamne objekte in oglase, kot so napisi, objave, oglasi na panojih, tablah in podobno, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih, se plača taksa od velikosti:
1. Letno glede na velikost (za uporabo oziroma namestitev preko 3 mesece)
– do vključno 1 m2                                     1000 točk
– za vsak začeti dodatni m2                            1000 točk
Za uporabo oziroma namestitev taksnega predmeta nad 3 mesece, vendar manj kot eno leto, se izračuna sorazmerni del, kot določa 9. člen tega odloka.
2. Dnevno glede na velikost (za uporabo oziroma namestitev do 3 mesece)
– do vključno 1 m2                                       3 točke
– za vsak začeti dodatni m2                              3 točke
3. Za plakate in letake velikosti
do vključno 0,5 m2 dnevno, za vsakega                    1 točka
Če so taksni predmeti iz točk 1, 2 in 3 dvostranski, se vrednosti pomnožijo s faktorjem 1,8.
Opombe:
1. Javno mesto po tej tarifi je vsaka javna površina ter fasade, strehe in podobne površine oziroma objekti, od koder je sporočilnost usmerjena na javne površine, ne glede na lastnino objekta, na kateri je reklamni objekt nameščen.
2. Zavezanci za plačilo komunalne takse so lastniki oziroma upravljalci reklamnih objektov in oglasov oziroma tisti, ki imajo od taksnih predmetov poslovno korist.
3. Plačila komunalne takse po tej tarifi so za objave v okviru svojih dejavnosti oproščeni državni organi, humanitarne organizacije in javni zavodi s področja vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva, kulture in zdravstva in objave športnih in kulturnih prireditev, ki jih iz svoje dejavnosti objavljajo društva s sedežem v Občini Kamnik, kadar je obisk prireditve brezplačen.
4. Plačila taks po tej tarifi so oproščene tudi nekomercialne objave v splošno korist (veterinarska služba, preventivni pregledi, opozorila, obvestila in podobno).
5. Zavezanci, ki sprejemajo goste na prenočevanje (sobodajalci) plačajo takso po tej tarifi v višini 50% predpisane takse.
6. Za taksni predmet se ne šteje ena zakonsko obvezna označba firme oziroma poslovne enote in en seznam predmeta poslovanja družbe oziroma samostojnega podjetnika. Vsaka nadaljnja označba se šteje za reklamni napis.
7. V primeru, da taksna obveznost ni prijavljena v skladu z odlokom se odmeri komunalna taksa v dvojnem znesku.
Tarifna številka 6
Za vsako vitrino, v kateri se razstavlja blago zunaj poslovne stavbe, se plača taksa od velikosti:
– do 2 m2, letno                                       1500 točk
– nad 2 m2, letno                                      4000 točk
Opombe:
1. Taksni zavezanec je lastnik vitrine.
2. V primeru, da taksni predmeti niso prijavljeni v skladu z odlokom, se odmeri komunalna taksa v dvojnem znesku.
3. Humanitarne organizacije, zavodi in organizacije s področja vzgoje in izobraževanja, socialnega varstva, zdravstva, kulture in športa so oproščeni plačila takse po tej tarifni številki, če se vitrina uporablja v nekomercialne namene.
Tarifna številka 7
Za priložnostna sporočila, objave in razglase po lokalnih stabilnih in mobilnih ozvočevalnih postajah se plača:
– dnevno                                                500 točk
Opombe:
1. Taksni zavezanec po tej tarifi je tisti, ki izvaja sporočanje prek ozvočevalnih sredstev.
2. Zavezanec je dolžan prijaviti taksno obveznost v roku 5 dni pred začetkom izvajanja.
3. V primeru, da taksna obveznost ni prijavljena v skladu z odlokom, se odmeri komunalna taksa v dvojnem znesku.
4. Plačila takse po tej tarifi so v okviru svojih dejavnosti oproščene humanitarne organizacije in nekomercialne objave v splošno korist.
Št. 42304-0001/00
Kamnik, dne 24. maja 2000.
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti