Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2000 z dne 29. 6. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2000 z dne 29. 6. 2000

Kazalo

2657. Odlok o socialnih in drugih pomočeh v Občini Ajdovščina, stran 7530.

Na podlagi 99. člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92, 56/92, 42/94, 41/99), 20. člena zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč (Uradni list SRS, št. 34/84) ter 8. člena statuta Občine Ajdovščina (Uradno glasilo št. 7/99) je Občinski svet občine Ajdovščina na seji dne 15. 6. 2000 sprejel
O D L O K
o socialnih in drugih pomočeh v Občini Ajdovščina
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom Občina Ajdovščina določa kriterije in postopke dodelitve socialnih pomoči v Občini Ajdovščina ter plačila pogrebnih stroškov.
Višino sredstev, ki se jih nameni za dodeljevanje socialnih pomoči in plačila pogrebnih stroškov v posameznem letu, se določi z odlokom o proračunu.
2. člen
Do občinske socialne pomoči je upravičen občan, ki ima stalno prebivališče v Občini Ajdovščina in mu je zaradi trenutne materialne ogroženosti nujno potrebna pomoč ter je že izkoristil vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske.
3. člen
Občinska socialna pomoč obsega:
– enkratno denarno pomoč pri nakupu šolskih potrebščin, kurjave, ozimnice, stroškov v zvezi z zdravljenjem, ki niso neposredno vezani na zdravljenje, kritju drugih stroškov in izdatkov, za premostitev materialne ogroženosti,
– plačilo premij prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja za doplačila.
4. člen
Poleg občinskih socialnih pomoči, ki so določene v 3. členu tega odloka, občina zagotavlja sredstva za plačilo stroškov pokopa umrlega, če ni dedičev ali če ti niso sposobni poravnati stroškov pokopa, v primeru, da je imel pokojni bivališče v Občini Ajdovščina, oziroma je smrt nastopila ali pa je bil umrli najden na območju občine ter ni mogoče ugotoviti občine stalnega bivališča.
II. UPRAVIČENCI
5. člen
Splošni kriteriji za pridobitev socialne pomoči so:
1. pridobljena pravica do denarne pomoči kot edinega vira preživljanja,
2. pridobljena pravica do denarnega dodatka.
Izjemoma je lahko upravičenec do socialne pomoči tudi občan, ki presega cenzus za pridobitev pravice iz 1. in 2. točke tega člena (vendar ne več kot za 100%), v primerih težje bolezni v družini oziroma nesposobnosti za pridobitno delo, elementarne nesreče, smrti in v drugih posebnih primerih, ko Center za socialno delo ugotovi, da ni drugih možnosti za premostitev trenutne materialne stiske.
Pri odmeri občinske socialne pomoči se upoštevajo vsi dohodki in prejemki po 27. in 28. členu zakona o socialnem varstvu.
6. člen
Občan pridobi pravico do enkratne denarne pomoči pod pogojem, da je v tekočem letu že uveljavil zakonske možnosti za rešitev socialne stiske.
Enkratno denarno pomoč se dodeli enkrat letno. Izjemoma se enkratno denarno pomoč dodeli dvakrat letno.
Višina enkratne denarne pomoči znaša najmanj 40% in največ 80% zajamčene plače.
7. člen
Pravico do plačila prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja za doplačila pridobi občan, ki mu je priznana pravica do denarnega dodatka kot edinega vira preživljanja, oziroma pravica do državne pokojnine in je brez premoženja ter nima nikogar, ki bi ga bil dolžan ali sposoben preživljati ali mu je priznana pravica do plačila oskrbnih stroškov v socialnem zavodu v 100% višini.
8. člen
Pogrebni stroški se krijejo iz občinskega proračuna ob predhodni ugotovitvi, da umrli ni zapustil denarnih sredstev, ki bi zadostovali za pokritje stroškov oziroma ni dedičev, ki bi bili sposobni poravnati stroške pokopa.
III. VLAGANJE ZAHTEVKA IN NAČIN IZPLAČILA
9. člen
Zahtevek za uveljavljanje občinske socialne pomoči in pa plačila pogrebnih stroškov, se vloži pri Centru za socialno delo Ajdovščina, ki za Občino Ajdovščina opravlja naloge po tem odloku. Vlogi je potrebno priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu z zakonom o socialnem varstvu in s tem odlokom.
Postopek se lahko začne, na zahtevo upravičenca, družinskega člana ali zakonitega zastopnika. Center za socialno delo začne postopek po uradni dolžnosti, če izve za okoliščine, iz katerih izhaja utemeljen razlog, zaradi katerega je potrebno določeni osebi nuditi socialno pomoč po tem odloku.
Zahtevek za plačilo pogrebnih stroškov vložijo dediči umrlega oziroma oseba ali zavod, ki je poskrbel za pogreb.
10. člen
Center za socialno delo preveri vse podatke iz vloge in dokazil ter izda odločbo, v roku 30 dni od vložitve zahtevka. En izvod odločbe Center za socialno delo dostavi Občini Ajdovščina. Zoper odločbo izdano na prvi stopnji je možna pritožba, ki se jo vloži v roku 15 dni po prejemu odločbe. O pritožbi zoper odločbo Centra za socialno delo odloča župan občine.
11. člen
Enkratno denarno pomoč se nakaže iz proračuna občine neposredno upravičencu oziroma njegovemu zakonitemu zastopniku. V izjemnih primerih, ko upravičenec ni sposoben upravljati s sredstvi, se lahko dajatev izplača osebi ali zavodu, ki skrbi za upravičenca, o čemer odloči Center za socialno delo.
Plačilo premij prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja za doplačila se izvede na podlagi izstavljenega računa zavarovalnice, pri kateri ima upravičenec sklenjeno zavarovanje.
Pogrebne stroške se poravna neposredno iz poračuna občine na podlagi izstavljenega računa o opravljeni storitvi.
12. člen
Vsako spremembo dejstev in okoliščin, ki so bile podlaga za odločitev, je upravičenec ali zavezanec dolžan v 15. dneh sporočiti organu, ki je izdal odločbo.
Upravičenec, ki mu je bila priznana določena pravica, na podlagi lažnih podatkov ali ni sporočil spremembe stanja, je dolžan vrniti vsa sredstva, ki so mu bila priznana kot pravica z zamudnimi obrestmi, ki veljajo za davke in prispevke, od dneva, ko mu je bila z odločbo neupravičeno priznana pravica.
IV. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
13. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 552-6/2000
Ajdovščina, dne 21. junija 2000.
Župan
Občine Ajdovščina
Marjan Poljšak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti