Uradni list

Številka 55
Uradni list RS, št. 55/2000 z dne 20. 6. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 55/2000 z dne 20. 6. 2000

Kazalo

2547. Pravilnik o programu in načinu opravljanja strokovnega izpita za geodetskega inšpektorja, stran 7346.

Na podlagi drugega odstavka 38. člena zakona o geodetski dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/00) izdaja minister za okolje in prostor
P R A V I L N I K
o programu in načinu opravljanja strokovnega izpita za geodetskega inšpektorja
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta pravilnik določa program in način opravljanja strokovnega izpita za geodetskega inšpektorja (v nadaljnjem besedilu: izpit).
2. člen
Izpit lahko opravlja oseba, ki izpolnjuje pogoje iz prvega odstavka 38. člena zakona o geodetski dejavnosti.
II. PROGRAM IZPITA
3. člen
Izpit obsega splošni in posebni del.
Splošni del izpita se opravlja ustno, posebni del izpita pa je sestavljen iz pisnega in ustnega dela.
4. člen
Splošni del izpita obsega preverjanje znanj in poznavanje predpisov iz naslednjih področij:
– ustavna ureditev Republike Slovenije;
– človekove pravice in temeljne svoboščine;
– organizacija državne oblasti s poudarkom na državni upravi;
– organizacija lokalne samouprave;
– splošni upravni postopek in upravni spor.
5. člen
Posebni del izpita obsega preverjanje znanj in poznavanje predpisov iz naslednjih področij:
– normativna ureditev in organizacija izvajanja geodetske dejavnosti;
– normativna ureditev geodetskih upravnih postopkov in drugih strokovnih zadev geodetske službe;
– pravice in dolžnosti geodetskega inšpektorja;
– načini in metode dela geodetskega inšpektorja;
– vsebina in izdelava zapisnika o opravljeni inšpekciji;
– postopki pregona.
6. člen
Podrobnejši program splošnega in posebnega dela izpita s pregledom pravnih virov in druge literature določi Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor (v nadaljnjem besedilu: inšpektorat).
7. člen
Geodetski inšpektor, ki je v Republiki Sloveniji že opravil strokovni izpit za delavca z visoko izobrazbo v državni upravi, je oproščen splošnega dela izpita. Če je strokovni izpit opravil pred 25. 6. 1991, se mu iz splošnega dela izpita prizna le izpit iz zakona o splošnem upravnem postopku in zakona o upravnem sporu.
Geodetski inšpektor, ki je opravil izpit iz geodetske stroke pri Inženirski zbornici Slovenije, opravlja posebni del izpita samo iz tistih področij in vsebin programa posebnega dela izpita, ki niso bila zajeta v izpitu iz geodetske stroke, ki ga je že opravil.
III. OPRAVLJANJE IZPITA
1. Izpitna komisija
8. člen
Kandidat za geodetskega inšpektorja opravlja izpit pred tričlansko izpitno komisijo, ki jo sestavljajo predsednik in dva člana. Izpitna komisija ima zapisnikarja.
Predsednika in člana izpitne komisije imenuje minister, pristojen za geodetsko dejavnost (v nadaljnjem besedilu: minister), na predlog direktorja geodetske uprave izmed izkušenih pravnih in geodetskih strokovnjakov. Predsednik in člana izpitne komisije morajo imeti najmanj takšno stopnjo strokovne izobrazbe, kot jo ima kandidat za geodetskega inšpektorja, in so hkrati izpraševalci za posamezna področja.
Zapisnikarja imenuje ministrstvo, pristojno za geodetsko dejavnost (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) izmed delavcev ministrstva in mora imeti najmanj srednjo ali srednjo strokovno izobrazbo.
9. člen
Predsednik izpitne komisije je dolžan skrbeti za pravilnost poteka izpita.
Zapisnikar vodi zapisnik o poteku izpita in v času trajanja izpita opravlja druge administrativno-tehnične naloge za izpitno komisijo.
10. člen
Predsedniku in članom komisije ter zapisnikarju pripada plačilo za delo in povračilo stroškov v zvezi z delom v izpitni komisiji v skladu s predpisi, ki veljajo za izvajanje strokovnih izpitov v državni upravi.
2. Prijava k izpitu
11. člen
Inšpektor mora opraviti izpit v enem letu od dneva imenovanja za inšpektorja.
Kandidat, ki želi opravljati izpit, predloži pisno prijavo na obrazcu št. 1 predstojniku inšpektorata najkasneje devet mesecev od dneva, ko je bil imenovan za geodetskega inšpektorja. Obrazec št. 1 je sestavni del tega pravilnika in je objavljen skupaj z njim.
Prijavi iz prejšnjega odstavka mora kandidat priložiti dokazila o strokovni izobrazbi, o imenovanju za geodetskega inšpektorja in morebitna dokazila o opravljenem strokovnem izpitu za delo v državni upravi oziroma o izpitu iz geodetske stroke, opravljenem pri Inženirski zbornici Slovenije.
Predstojnik inšpektorata ugotovi, da kandidat izpolnjuje pogoje za opravljanje izpita in pošlje prijavo z dokazili ministru najkasneje v desetih dneh od njenega prejema.
12. člen
Minister z odločbo dovoli kandidatu pristop k izpitu, določi sestavo izpitne komisije ter čas in kraj opravljanja izpita.
Odločba iz prejšnjega odstavka mora biti kandidatu vročena najkasneje petnajst dni pred dnevom opravljanja izpita.
3. Način izvajanja izpita
13. člen
Predsednik izpitne komisije pred začetkom opravljanja izpita ugotovi prisotnost članov izpitne komisije ter istovetnost kandidata, pojasni način opravljanja izpita in določi člana izpitne komisije, ki bo kandidatu predal nalogo za pisni del posebnega dela izpita, nadziral opravljanje tega dela izpita ter prevzel in ocenil kandidatov pisni izdelek.
14. člen
Kandidat opravlja najprej splošni del izpita. Ta del izpita se opravlja ustno in traja največ 45 minut. Vprašanja, postavljena kandidatu, morajo biti taka, da je mogoče iz odgovorov nanje oceniti kandidatovo znanje vseh področij iz 4. člena tega pravilnika.
Po uspešno opravljenem splošnem delu izpita kandidat lahko nadaljuje z opravljanjem posebnega dela izpita.
Posebni del izpita se opravlja najprej pisno, potem pa ustno.
15. člen
Pisni del posebnega dela izpita se praviloma opravlja naslednji dan po opravljenem splošnem delu izpita.
Pisni del posebnega dela izpita obsega izdelavo pisne naloge o rešitvi primera, v kateri kandidat na podlagi podatkov iz praktičnega primera izdela zapisnik o inšpekcijskem pregledu in predlaga uporabo ukrepov, ki jih lahko inšpektor odredi na podlagi 40. člena zakona o geodetski dejavnosti.
Nalogo za pisni del posebnega dela izpita določi izpitna komisija. Naloga se mora nanašati na vsebino, ki jo določa program izpita.
Pisni del posebnega dela izpita opravlja kandidat pod nadzorom člana izpitne komisije, ki ga določi predsednik izpitne komisije.
Pred začetkom pisnega dela posebnega dela izpita član izpitne komisije kandidata seznani z vsebino pisne naloge in pojasni, katere predpise lahko uporablja pri pisnem delu.
Pisni del posebnega dela izpita traja največ šest šolskih ur.
16. člen
Ustni del posebnega dela izpita se opravlja po pisnem delu posebnega dela izpita.
Na ustnem delu posebnega dela izpita odgovarja kandidat na vprašanja v zvezi s pisno nalogo in na vprašanja po področjih iz 5. člena tega pravilnika.
Ustni del posebnega dela izpita traja največ 45 minut.
4. Zapisnik o izpitu
17. člen
O poteku izpita se za vsakega kandidata vodi zapisnik na obrazcu št. 2, ki je sestavni del tega pravilnika in je objavljen skupaj z njim.
Pisna naloga pisnega dela posebnega dela izpita je priloga zapisnika.
Zapisnik podpišejo predsednik in člana izpitne komisije in zapisnikar.
5. Ocena uspeha in razglasitev rezultatov
18. člen
Uspeh kandidata ocenjuje izpitna komisija iz vsakega dela izpita z oceno “uspešno“ ali “neuspešno“.
Na podlagi ocene splošnega in posebnega dela izpita odloči izpitna komisija, ali je kandidat izpit opravil ali izpita ni opravil.
Izid izpita razglasi predsednik izpitne komisije ob navzočnosti članov izpitne komisije, kandidata in zapisnikarja takoj po sprejeti odločitvi iz prejšnjega odstavka.
6. Potrdilo o izpitu
19. člen
Kandidatu, ki je izpit opravil, se izda potrdilo o opravljenem izpitu na obrazcu št. 3, ki je sestavni del tega pravilnika in je objavljen skupaj z njim.
Potrdilo o opravljenem izpitu podpišeta predsednik izpitne komisije in minister.
Potrdilo o opravljenem izpitu se izda v dveh izvodih, od katerih prejme en izvod kandidat, drugi izvod pa se hrani v spisu opravljanja izpita.
Potrdilo se vroči kandidatu najkasneje v osmih dneh od dneva, ko je opravil izpit.
7. Ponovno opravljanje izpita
20. člen
Šteje se, da kandidat, ki ni opravil splošnega dela izpita, izpita ni opravil.
Kandidat, ki ni opravil pisnega ali ustnega dela posebnega dela izpita, lahko ponovno opravlja ta del izpita v roku, ki ga določi izpitna komisija. Ta rok ne sme biti krajši od enega meseca.
Če je kandidat pri ponovnem opravljanju posebnega dela izpita neuspešen, ali če kandidat brez opravičenega razloga ne pride na ponovno opravljanje izpita, ali če kandidat med ponovnim opravljanjem izpita odstopi, se šteje, da izpita ni opravil.
Izpit lahko kandidat ponavlja dvakrat. Čas med enim in drugim izpitom ne sme biti krajši od dveh mesecev.
8. Odstop od izpita
21. člen
Če kandidat brez opravičenega razloga določenega dne ne pristopi k opravljanju ali k ponovnem opravljanju izpita, ali če odstopi, ko je izpit že začel opravljati, se šteje, da izpita ni opravil.
V primerih iz prejšnjega odstavka mora kandidat takoj, oziroma najkasneje v sedmih dneh od dneva izostanka oziroma odstopa, izpitni komisiji predložiti dokazila o upravičenosti izostanka oziroma odstopa.
Če izpita komisija oceni, da so razlogi opravičeni, se šteje, da kandidat ni pristopil k izpitu. Ocena izpitne komisije o opravičenosti razlogov za kandidatovo odsotnost je dokončna.
Ugotovitve izpitne komisije se vpišejo v zapisnik o izpitu.
IV. EVIDENCA O OPRAVLJENIH IZPITIH
22. člen
Ministrstvo vodi za vsakega geodetskega inšpektorja, ki je opravljal izpit, spis, v katerega se vloži:
– prijavo k izpitu z dokazili iz tretjega odstavka 11. člena tega pravilnika;
– odločbo iz prvega odstavka 12. člena tega pravilnika;
– dokazila o pisnem delu posebnega dela izpita – pisna naloga iz 15. člena tega pravilnika;
– zapisnik o izpitu iz 17. člena tega pravilnika;
– potrdilo o opravljenem izpitu.
23. člen
Ministrstvo vodi o opravljenih izpitih evidenco, ki vsebuje:
– zaporedno številko,
– priimek in ime kandidata,
– datum in kraj rojstva,
– številko spisa iz prejšnjega člena,
– številko in datum ter izdajatelja listine o stopnji in vrsti strokovne izobrazbe,
– datum opravljanja izpita,
– številko in datum izdaje potrdila o opravljenem izpitu.
Evidenca se lahko vodi kot računalniška evidenca, katere sestavni del je spis iz 22. člena tega pravilnika.
24. člen
Spisi iz 22. člena in evidenca iz 23. člena tega pravilnika se hranijo trajno.
V. KONČNA DOLOČBA
25. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 166-2/00
Ljubljana, dne 6. junija 2000.
Minister
za okolje in prostor
dr. Pavel Gantar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti